qbek17 25.09.2018 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Tak podchodzac, to Pinta, Apple, Nike i wiele innych firm nie jest producentem "swoich" produktów. Wszystko zależy gdzie postawić granicę... Ale nie kupisz sobie samego procesora, który jest w komputerze Apple, nie kupisz samej podeszwy do buta Nike... a np. głowica do zmiękczacza Erie, czy złoże Lewatit to osobne marki. Ale skąd ta pewność? W ofercie mam, że zmiekczacz w 100% wyprodukowany w Belgii i przyjeżdża w całosci. To raczej znaczy, że jest w 100% "złożony" w Belgii. Głowicę robią chyba w stanach... złoże w Niemczech, zbiorniki jeszcze gdzieś indziej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.09.2018 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Rozumiem, że przy płytkiej studni parametry żelaza i manganu mogą się mocno wahać (pewnie powtórzę jeszcze badania żelaza i manganu, inne związki były na podobnym poziomie). Raczej zerknij też na parametry utlenialności, mętności, itp Chodzi o zanieczyszczenia organiczne. Zastanawiałem się jeszcze nad założeniem sprężarki dopowietrzającej wodę w zbiorniku hydroforowym i założeniu dwóch filtrów mechanicznych do wyłapania tych nadmiarowych związków. To nie jest zły pomysł, ale jeśli zamierzasz stawiać filtr wielofunkcyjny to już tego nie rób - albo albo. A co do zmiękczacza jak duży powinien być i na jakie złoże, a może faktycznie jakieś uniwersalne urządzenie? Jeżeli masz chęć wodę zmiękczać to na pewno filtr wielofunkcyjny będzie lepszym rozwiązaniem i wtedy już nie musisz wody dotleniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieksi 25.09.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Dzień dobry, Proszę o radę w celu wybrania stacji uzdatniające wodę + zmiękczacz. Dane wejściowe: - Dom jednorodzinny - Chotomów, ujęcie własne - studnia głębinowa: 15m głęboka, lustro wody 2-3m. - zestaw hydroforowy: SQE 3-65 Grundfos - pakiet stałego ciśnienia - oczyszczalnia biologiczna oraz oddzielna studnia chłonna na ewentualne popłuczyny - liczba osób 2+1 - miesięczne zużycie: szacuje na 6-7m3/mc - miejsce w pomieszczeniu gospodarczym na stacje jest zapewnione. Czasami staje się wyczuwalny siarkowodór, dlatego chciałbym by stacja była z napowietrzaniem. Szukam urządzenia trwałego i niezawodnego oraz instalatora z mazowieckiego, który to wszystko zepnie w całość Wyniki badań: Z góry dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.09.2018 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Dzień dobry, Proszę o radę w celu wybrania stacji uzdatniające wodę + zmiękczacz. Dane wejściowe: - Dom jednorodzinny - Chotomów, ujęcie własne - studnia głębinowa: 15m głęboka, lustro wody 2-3m. - zestaw hydroforowy: SQE 3-65 Grundfos - pakiet stałego ciśnienia - oczyszczalnia biologiczna oraz oddzielna studnia chłonna na ewentualne popłuczyny - liczba osób 2+1 - miesięczne zużycie: szacuje na 6-7m3/mc - miejsce w pomieszczeniu gospodarczym na stacje jest zapewnione. Czasami staje się wyczuwalny siarkowodór, dlatego chciałbym by stacja była z napowietrzaniem. Szukam urządzenia trwałego i niezawodnego oraz instalatora z mazowieckiego, który to wszystko zepnie w całość Wyniki badań: [ATTACH=CONFIG]419252[/ATTACH] Z góry dzięki! Gdyby nie zapach to dałoby się to załatwić jedną stacją ze złożem wielofunkcyjnym... ale można też mały odżelaziacz i za nim zmiękczacz (20 litrów złoża). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieksi 25.09.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Gdyby czasami nie ten zapach, to czy ecoperla mmx byłaby odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeta123 25.09.2018 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 (edytowane) Witam potrzebuje szybkiej porady . Posiadam domek jednorodzinny 130m zasilany w wodę ze studni głębinowej w której woda ma przekroczone wskaźniki żelaza i manganu (wyniki badania w załaczeniu) Do tej chwili w domu pracował tylko zmiękczacz epuro galaxy który sprawował sie zreszta bardzo dobrze ale postanowilismy wymienic na urządzenie które odfiltruje nam także żelazo i mangan bo mam juz dość czyszczenia szyb w prysznicu z osadów żelaza Mój zaprzyjaźniony hydraulik proponuje urzadzenie BTW Aqua trinity Ja jako warunek ponieważ często nie ma mnie w domu dałem minimalną obsługowaośc i trwałośc urzadzenia Możecie coś doradzić ? Nie chodzi tu o oszczędnosc kasy ale raczej o właściwe dobranie urzadzenia i tzw swięty spokój jak najdłuzej bez serwisu i jakichs wymian złoża , filtrów itp Oczywiscie licze sie z dosypywaniem soli ale to pewnie raz /dwa razy w roku jak w starym zmiekczaczu ścieki odprowadzane sa do przydomowej oczyszczalni scieków - popłuczyny także w domu 2-3 osoby licząc tez mnie aha i czasami zwłaszcza wiosną staje się wyczuwalny siarkowodór, jakoś mi to bardzo nie przeszkadza ale na wszelki wypadek podaje te informacje także Edytowane 25 Września 2018 przez Zeta123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.09.2018 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2018 Gdyby czasami nie ten zapach, to czy ecoperla mmx byłaby odpowiednia? Drogie to.... ale pewnie wystarczy. Ciekaw jestem który składnik złoża Ecomix odpowiada za usuwanie amoniaku, o którym piszą przy tym filtrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 26.09.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Dziękuję za odpowiedź. Moja pompa to apollo 4m3/h H40m silnik elektryczny 1,5 kw /380 volt. Co do oczyszczalni to moja jest biologicznym SBRem, dlatego wolałbym nie zarzucać jej popłuczynami. Zapraszam do do kontaktu na priv. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 26.09.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Dzień dobry, Proszę o radę w celu wybrania stacji uzdatniające wodę + zmiękczacz. Dane wejściowe: - Dom jednorodzinny - Chotomów, ujęcie własne - studnia głębinowa: 15m głęboka, lustro wody 2-3m. - zestaw hydroforowy: SQE 3-65 Grundfos - pakiet stałego ciśnienia - oczyszczalnia biologiczna oraz oddzielna studnia chłonna na ewentualne popłuczyny - liczba osób 2+1 - miesięczne zużycie: szacuje na 6-7m3/mc - miejsce w pomieszczeniu gospodarczym na stacje jest zapewnione. Czasami staje się wyczuwalny siarkowodór, dlatego chciałbym by stacja była z napowietrzaniem. Szukam urządzenia trwałego i niezawodnego oraz instalatora z mazowieckiego, który to wszystko zepnie w całość Wyniki badań: [ATTACH=CONFIG]419252[/ATTACH] Z góry dzięki! Stacja wielofunkcyjna Ecoperla MMX przy takim zużyciu będzie jak najbardziej odpowiednia gdyby nie nieakceptowalny zapach oczywiście. Opcja dwustopniowej stacji zawierająca mały odżelaziacz + zmiękczacz tez oczywiście jest możliwa ale to z kolei powoduje zwiększenie kosztów inwestycyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 26.09.2018 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2018 Witam potrzebuje szybkiej porady . Posiadam domek jednorodzinny 130m zasilany w wodę ze studni głębinowej w której woda ma przekroczone wskaźniki żelaza i manganu (wyniki badania w załaczeniu) Do tej chwili w domu pracował tylko zmiękczacz epuro galaxy który sprawował sie zreszta bardzo dobrze ale postanowilismy wymienic na urządzenie które odfiltruje nam także żelazo i mangan bo mam juz dość czyszczenia szyb w prysznicu z osadów żelaza Mój zaprzyjaźniony hydraulik proponuje urzadzenie BTW Aqua trinity Ja jako warunek ponieważ często nie ma mnie w domu dałem minimalną obsługowaośc i trwałośc urzadzenia Możecie coś doradzić ? Nie chodzi tu o oszczędnosc kasy ale raczej o właściwe dobranie urzadzenia i tzw swięty spokój jak najdłuzej bez serwisu i jakichs wymian złoża , filtrów itp Oczywiscie licze sie z dosypywaniem soli ale to pewnie raz /dwa razy w roku jak w starym zmiekczaczu ścieki odprowadzane sa do przydomowej oczyszczalni scieków - popłuczyny także w domu 2-3 osoby licząc tez mnie aha i czasami zwłaszcza wiosną staje się wyczuwalny siarkowodór, jakoś mi to bardzo nie przeszkadza ale na wszelki wypadek podaje te informacje także W takim razie warto by było postawić stację wielofunkcyjną,która usunie obecne w wodzie żelazo i mangan a przy okazji również zmiękczy wodę. Pozostaje kwestia zapachu, gdyż urządzenie tego typu nie zapewni jego zniwelowania. Gdy chciałby Pan konkretną propozycję zapraszamy do kontaktu w wiadomości prywatnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nataly 28.09.2018 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Witam, b. proszę o pomoc w decyzju zakupu stacji do wody. Dom 3-4 osoby (częściej 3), 1 łazienka, zużycie wody ok. 10-12 m3/mies. twardość 24 st N... Zrobiliśmy pomiar testem kropelkowym i wyszło 24 stopnie niemieckie. Czy Aqua-Soft Basic 25 będzie wystarczająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.09.2018 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 Zrobiliśmy pomiar testem kropelkowym i wyszło 24 stopnie niemieckie. Czy Aqua-Soft Basic 25 będzie wystarczająca? Przy zmiękczeniu do zera regeneracja wypadałaby co 3,1 m3 czyli co 7-8 dni. Jakby wziąć model z 30 litrami złoża to zwiększyłoby się wydajność do 3,7 m3 czyli 9-10 dni. Taki sam efekt uzyska się przy niepełnym zmiękczeniu - do 4 dH. Ja bym sugerował większy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 28.09.2018 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2018 24 dH - 428 mg CaCO₃ - to bardzo twarda woda. Minimum 30 litrów złoża. Ja bym nie brał z 25 litrami złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 29.09.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Zrobiliśmy pomiar testem kropelkowym i wyszło 24 stopnie niemieckie. Czy Aqua-Soft Basic 25 będzie wystarczająca? Zdecydowanie zmiękczacz z 30 litrami złoża. Przy tak twardej wodzie nie stosuje się zmiękczaczy z mniejszą ilością złoża ze względu na dużo częstszą regenerację. Zachęcamy do zapoznania się z oferta urządzeń marki Ecoperla. Dostępne są zarówno zmiękczacze kompaktowe jak i te dwuczęściowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolkrak 29.09.2018 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Witam, jestem nowy Potrzebuję pomocy w doborze urządzenia. Parametry Wody: Mętność - 0,75 Barwa - 3 Zapach - 2 (siarkowodór) jednostka TON PH 8,6 Przewodność 571 Twardość ogólna 176 mg/l Jon amonowy - 0,66 mg/l Azotyny <0,02 mg/l Azotany <1,8 mg/l Żelazo 269 - norma 200 Mangan 73 - norma 50 Zużycie wody: 7 osób, (5 kranów,2 prysznice, 2 wanny, pralka, zmywarka) Średnie miesięczne zużycie wody 20m3 Pompa w studni głębinowej na 25m (lustro wody 2m) SKM 150 Zbiornik przeponowy 200l Problemy: Zapach siarkowodoru, jon amonowy, żelazo i mangan Woda tworzy nacieki na bateriach i urządzeniach sanitarnych, których chcę się pozbyć. Chwile mnie nie było ale międzyczasie wykonałem dodatkowe badanie bakteriologiczne z wynikiem: 6 bakterie z grupy e-coli 0 escherichia coli 0 enterokoki kałowe Wykonałem chlorowanie studni zgodnie z zasadami. Zapach siarkowodoru mniej wyczuwalny Do usunięcia : żelazo, mangan, jon amonowy, zapach siarkowodoru Proszę o pomoc w wyborze urządzenia i dopasowaniu jego wydajności. Skłaniam się w kierunku stacji wielofunkcyjnej opartej na cr100 ze względu na jon amonowy (wyczytałem że ecomix usuwa tylko jego część) Wydajność rzeczywista sprawdzona na otwartych 5 kranach w domu (w tym woda ciepła i zimna) 36 l/min co daje około 2,2 m zużycia (przy maksymalnym ciśnieniu w zbiorniku - zakładam, że będzie to zużycie chwilowe) Dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.09.2018 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2018 Chwile mnie nie było ale międzyczasie wykonałem dodatkowe badanie bakteriologiczne z wynikiem: 6 bakterie z grupy e-coli 0 escherichia coli 0 enterokoki kałowe Wykonałem chlorowanie studni zgodnie z zasadami. Zapach siarkowodoru mniej wyczuwalny Do usunięcia : żelazo, mangan, jon amonowy, zapach siarkowodoru Proszę o pomoc w wyborze urządzenia i dopasowaniu jego wydajności. Skłaniam się w kierunku stacji wielofunkcyjnej opartej na cr100 ze względu na jon amonowy (wyczytałem że ecomix usuwa tylko jego część) Wydajność rzeczywista sprawdzona na otwartych 5 kranach w domu (w tym woda ciepła i zimna) 36 l/min co daje około 2,2 m zużycia (przy maksymalnym ciśnieniu w zbiorniku - zakładam, że będzie to zużycie chwilowe) Dziękuje za pomoc Ecomix w ogóle nie rusza jonu amonowego bo żaden jego składnik nie jest do tego przystosowany... inne złoże tego typu (czyli AquaMulti) już usuwa bo ma w składzie zeolit zamiast piasku. Przy takich parametrach wody myślę, że wystarczy ci filtr 10x54 ze złożem CR100. Przepływem chwilowym bym się za bardzo nie sugerował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeta123 30.09.2018 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Witam potrzebuje szybkiej porady . Posiadam domek jednorodzinny 130m zasilany w wodę ze studni głębinowej w której woda ma przekroczone wskaźniki żelaza i manganu (wyniki badania w załaczeniu) Do tej chwili w domu pracował tylko zmiękczacz epuro galaxy który sprawował sie zreszta bardzo dobrze ale postanowilismy wymienic na urządzenie które odfiltruje nam także żelazo i mangan bo mam juz dość czyszczenia szyb w prysznicu z osadów żelaza Mój zaprzyjaźniony hydraulik proponuje urzadzenie BTW Aqua trinity Ja jako warunek ponieważ często nie ma mnie w domu dałem minimalną obsługowaośc i trwałośc urzadzenia Możecie coś doradzić ? Nie chodzi tu o oszczędnosc kasy ale raczej o właściwe dobranie urzadzenia i tzw swięty spokój jak najdłuzej bez serwisu i jakichs wymian złoża , filtrów itp Oczywiscie licze sie z dosypywaniem soli ale to pewnie raz /dwa razy w roku jak w starym zmiekczaczu ścieki odprowadzane sa do przydomowej oczyszczalni scieków - popłuczyny także w domu 2-3 osoby licząc tez mnie aha i czasami zwłaszcza wiosną staje się wyczuwalny siarkowodór, jakoś mi to bardzo nie przeszkadza ale na wszelki wypadek podaje te informacje także Hej czy ktos jeszcze ma jakies pomysły ? KLARSAN niestety sie nie odzywa nawet na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.09.2018 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Hej czy ktos jeszcze ma jakies pomysły ? KLARSAN niestety sie nie odzywa nawet na priv Zeta123, dostaniesz odpowiedź jutro rano. Mieliśmy problemy ze skrzynką wiadomości prywatnych na forum. Już sprawa jest wyjaśniona. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.09.2018 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Chwile mnie nie było ale międzyczasie wykonałem dodatkowe badanie bakteriologiczne z wynikiem: 6 bakterie z grupy e-coli 0 escherichia coli 0 enterokoki kałowe Wykonałem chlorowanie studni zgodnie z zasadami. Zapach siarkowodoru mniej wyczuwalny Do usunięcia : żelazo, mangan, jon amonowy, zapach siarkowodoru Proszę o pomoc w wyborze urządzenia i dopasowaniu jego wydajności. Skłaniam się w kierunku stacji wielofunkcyjnej opartej na cr100 ze względu na jon amonowy (wyczytałem że ecomix usuwa tylko jego część) Wydajność rzeczywista sprawdzona na otwartych 5 kranach w domu (w tym woda ciepła i zimna) 36 l/min co daje około 2,2 m zużycia (przy maksymalnym ciśnieniu w zbiorniku - zakładam, że będzie to zużycie chwilowe) Dziękuje za pomoc Jutro przedstawimy konkretną ofertę w wiadomości prywatnej opartej o złoże wielofunkcyjne usuwającej także amoniak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szokram 30.09.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2018 Dzień dobry, Za miesiąc, może dwa planuje przeprowadzkę do nowego domu. Kilka dni temu odebrałem wyniki badania wody z własnej studni. Studnia głębokości 18m, lustro wody na 6m. Po wypompowaniu 4.5m3 spada do 7.5m. Pompa chyba na 11m Poniżej wyniki : Ogólnie wyglądają chyba ok, poza twardością wody 190 mg/l Czy powinienem zacząć rozglądać się za zmiękczaczem ? jest się czym martwić ? Miejsce na stację uzdatniania przewidziałem. W domu 2 + 2, co do poboru wody nie potrafię się wypowiedzieć, raczej jesteśmy oszczędni i nie ma jakiś przesadzonych długich kąpieli, czy zaleganiu pod prysznicem. Dom 2 łazienki, WC raczej dla gości. Jest jeszcze jeden problem, mam przydomową oczyszczalnie BIO-HYBRYDA2500 Czy stacja uzdatniania nie będzie miała destruktywnego wpływu na oczyszczalnię ? Jeśli uzdatniacz jest potrzebny to będę wdzięczny za pomoc doboru takowego. Chętnie też skorzystam z oferty instalacji / zakupu jeśli Ktoś z forum się tym zajmuje. Nie interesuje mnie sprzęt na chińskich podzespołach. Wolę coś trwałego i sprawdzonego. Jako że będzie co robić przy domu, najlepiej jak najmniej kłopotliwe rozwiązanie. Pozdrawiam, Rober Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts