qbek17 07.10.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Witam! Zecydowałem się na zamontowanie stacji Viessmann Aquahome 20-n. Jestem po montażu, ale jeszcze nie uruchomione. Natomiast jedna rzecz mnie zastanawia - po otwarciu pokrywy, czuć bardzo nieprzyjemny zapach, jakby z kanalizacji... Czy to normalne? Inne stacje też tak mają? Czy do popłuczyn powinien być jeszcze dodatkowy syfon? Może stąd ten smród? Poradźcie coś Jeśli nie masz syfonu i popłuczyny są połączone bezpośrednio z głowicą, to zanim nie zalejesz wszystkiego wodą jest to otwarty koniec kanalizacji... więc smrodek jest zrozumiały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barman86 08.10.2018 04:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Cześć,zastanawiam się nad AquahomeDuohttps://aquahome.pl/produkty/aquahome-duo/ Dom 110m, dwie lazienki, 2 osoby dorosłe 2 dzieci (2 latek, 1 latek) Zastanawiam się czy duo to nie przesada na taki domek i taką obsadę ? Może jakiś inny zestaw ? Zależy mi na "dobrej wodzie" i przede wszystkim na braku kamienia. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.10.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Cześć, zastanawiam się nad AquahomeDuo Dom 110m, dwie lazienki, 2 osoby dorosłe 2 dzieci (2 latek, 1 latek) Zastanawiam się czy duo to nie przesada na taki domek i taką obsadę ? Może jakiś inny zestaw ? Zależy mi na "dobrej wodzie" i przede wszystkim na braku kamienia. Pozdrawiam serdecznie Dobór zmiękczacza robi się do zużycia wody i jej twardości. Bez tych parametrów trudno jest stwierdzić czy dany model jest za duży, za mały czy w sam raz. A swoją drogą parametry na stronie Viessmana są mocno wątpliwe - model ma tylko 20 litrów złoża zmiękczającego ale wydajność czy dawkę soli podają jak dla 30 litrowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johny_B 08.10.2018 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Jeśli wąż do popłuczyn i ten drugi - chyba od zabezpieczenia, są włożone bezpośrednio do kanalizacji to stąd może być ten smród. U mnie też tak było. Instalator przerobił to - podłączył oba węże przez syfon i problem zniknął. Z tego co wiem to stacji Aquahome nie zalewa się wodą!! Tak powiedziała mi dziewczyna w salonie firmowym, która namówiła nas na stacje - "suchy zbiornik solankowy". w naszym zmiękczaczu woda jest tylko w nocy kiedy stacja się płucze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.10.2018 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Z tego co wiem to stacji Aquahome nie zalewa się wodą!! Tak powiedziała mi dziewczyna w salonie firmowym, która namówiła nas na stacje - "suchy zbiornik solankowy". w naszym zmiękczaczu woda jest tylko w nocy kiedy stacja się płucze. Miałem na myśli zalanie wodą głowicy. Wtedy ona oddziela zapach z kanalizacji od całej reszty. Dopóki urządzenie nie jest uruchomione to w głowicy jest powietrze i wszystko może się przedostawać. Oczywiście przy podłączeniu przez syfon problemu by nie było. A co do "suchego zbiornika soli" - to sprawdź ile czasu woda jest w tym zbiorniku (tzn od kiedy się nalewa do momentu zassania). Sól potrzebuje kilku godzin żeby się rozpuścić do odpowiedniego stężenia. Jak ten czas jest za krótki to regeneracja jest słabiutka... Poza tym nie widzę zbyt wielu argumentów za stosowaniem "suchego zbiornika" - to głównie marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johny_B 08.10.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Cześć, zastanawiam się nad AquahomeDuo https://aquahome.pl/produkty/aquahome-duo/ Dom 110m, dwie lazienki, 2 osoby dorosłe 2 dzieci (2 latek, 1 latek) Zastanawiam się czy duo to nie przesada na taki domek i taką obsadę ? Może jakiś inny zestaw ? Zależy mi na "dobrej wodzie" i przede wszystkim na braku kamienia. Pozdrawiam serdecznie My właśnie z żoną kupiliśmy stacje AQUAHOME DUO. Polecili nam ją jako nowość - poza tym, że usuwa kamień to oczyszcza wodę z chloru i poprawia jej smak i zapach. Jest rewelacja!! Mamy 3 dzieci i psa. Wszyscy pijemy wodę z kranu!! Koniec z targaniem butelek ze sklepu Viessmann produkuje najlepsze kotły i najlepsze zmiękczacze!! Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johny_B 08.10.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Wiesz co może i to marketing a może nie tylko. My nie narzekamy. Jak się zbiornik uszkodzi ,bo moja małżonka zatrzyma się samochodem na stacji to przynajmniej garażu mi nie zaleje:)Babka w salonie, która nas obsługiwała mówiła nam, że w ich stacjach sól nie musi naciągać kilka godzin. Regeneracja w Aquahomach jest przygotowana z wody miękkiej, w której wszystko się lepiej rozpuszcza - dlatego te stacje zużywają mnie soli i mniej wody i są oszczędne. Wierzę w to, bo widzimy ile mnie teraz zużywamy płynu do prania i mydła do kąpieli. Na to też nas bardzo uczulała - aby wszystkiego przy tych stacjach stosować mniej o 2/3 - mniej proszków, płynów, nawet połowę tabletki w zmywarkach. Najlepiej wydane pieniądze!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Johny_B 08.10.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Miałem na myśli zalanie wodą głowicy. Wtedy ona oddziela zapach z kanalizacji od całej reszty. Dopóki urządzenie nie jest uruchomione to w głowicy jest powietrze i wszystko może się przedostawać. Oczywiście przy podłączeniu przez syfon problemu by nie było. A co do "suchego zbiornika soli" - to sprawdź ile czasu woda jest w tym zbiorniku (tzn od kiedy się nalewa do momentu zassania). Sól potrzebuje kilku godzin żeby się rozpuścić do odpowiedniego stężenia. Jak ten czas jest za krótki to regeneracja jest słabiutka... Poza tym nie widzę zbyt wielu argumentów za stosowaniem "suchego zbiornika" - to głównie marketing. Wiesz co może i to marketing a może nie tylko. My nie narzekamy. Jak się zbiornik uszkodzi ,bo moja małżonka zatrzyma się samochodem na stacji to przynajmniej garażu mi nie zaleje Babka w salonie, która nas obsługiwała mówiła nam, że w ich stacjach sól nie musi naciągać kilka godzin. Regeneracja w Aquahomach jest przygotowana z wody miękkiej, w której wszystko się lepiej rozpuszcza - dlatego te stacje zużywają mnie soli i mniej wody i są oszczędne. Wierzę w to, bo widzimy ile mnie teraz zużywamy płynu do prania i mydła do kąpieli. Na to też nas bardzo uczulała - aby wszystkiego przy tych stacjach stosować mniej o 2/3 - mniej proszków, płynów, nawet połowę tabletki w zmywarkach. Najlepiej wydane pieniądze!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.10.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Jak się zbiornik uszkodzi ,bo moja małżonka zatrzyma się samochodem na stacji to przynajmniej garażu mi nie zaleje:) Jest to jakiś argument, ale tej wody do zalania garażu to jest raptem kilka litrów... Babka w salonie, która nas obsługiwała mówiła nam, że w ich stacjach sól nie musi naciągać kilka godzin. A to jakąś nową fizykę ta babka wymyśliła... Niestety muszę Cię uświadomić, że tak się nie da i nie zależy to od kwoty wydanej na zmiękczacz czy loga na nim umieszczonego czy nawet najlepszej woli babki z salonu. Regeneracja w Aquahomach jest przygotowana z wody miękkiej Jak w większości zmiękczaczy... w której wszystko się lepiej rozpuszcza Nie do końca... ale to pewnie znów argument "babki z salonu"? dlatego te stacje zużywają mnie soli i mniej wody i są oszczędne. Ilość wody i soli nie zależy od miękkości wody tylko od ustawień głowicy. Powtarzasz regułki z broszury bez wnikania czy mają one jakikolwiek sens... Wierzę w to, bo widzimy ile mnie teraz zużywamy płynu do prania i mydła do kąpieli. Na to też nas bardzo uczulała - aby wszystkiego przy tych stacjach stosować mniej o 2/3 - mniej proszków, płynów, Tu jest prawda... ale wynika to z właściwości wody miękkiej a nie tego konkretnego zmiękczacza. Najlepiej wydane pieniądze!! I tu trzeba przyznać "babce z salonu", że potrafiła Cię uszczęśliwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.10.2018 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 My właśnie z żoną kupiliśmy stacje AQUAHOME DUO. Polecili nam ją jako nowość - poza tym, że usuwa kamień to oczyszcza wodę z chloru i poprawia jej smak i zapach. A co zrobisz jak te 9 litrów węgla przestanie działać (a przestanie)? Wymienisz cały zmiękczacz? Podpowiem Ci, że złoże zmiękczające może pracować wiele lat, a węgiel kilka miesięcy (optymistycznie patrząc - niech będzie 2 lata). Viessmann produkuje najlepsze kotły i najlepsze zmiękczacze!! Viessmann nie produkuje zmiękczaczy tylko je firmuje (zamawia u producenta zmiękczaczy i dodaje swoje logo) Poza tym to odważne stwierdzenie jeśli nie miałeś nigdy innego zmiękczacza i nie masz porównania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.10.2018 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Cześć, zastanawiam się nad AquahomeDuo https://aquahome.pl/produkty/aquahome-duo/ Dom 110m, dwie lazienki, 2 osoby dorosłe 2 dzieci (2 latek, 1 latek) Zastanawiam się czy duo to nie przesada na taki domek i taką obsadę ? Może jakiś inny zestaw ? Zależy mi na "dobrej wodzie" i przede wszystkim na braku kamienia. Pozdrawiam serdecznie Aquqhome Duo to połączenie stacji zmiękczania i filtra z wkładem z węgla aktywnego. Wkład węglowy poprawia smak i zapach, żywica jonowymienna odpowiedzialna jest za usunięcie węglana wapnia i magnezu (czyli kamienia). Dotychczas najbardziej wymagającym klientom musieliśmy polecać 2 oddzielne urządzenia, z dwoma oddzielnymi zrzutami popłuczyn, oddzielnym zasilaniem elektrycznym. Teraz wszystko zostało zamknięte w jednej estetycznej obudowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.10.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 My właśnie z żoną kupiliśmy stacje AQUAHOME DUO. Polecili nam ją jako nowość - poza tym, że usuwa kamień to oczyszcza wodę z chloru i poprawia jej smak i zapach. Jest rewelacja!! Mamy 3 dzieci i psa. Wszyscy pijemy wodę z kranu!! Koniec z targaniem butelek ze sklepu Viessmann produkuje najlepsze kotły i najlepsze zmiękczacze!! Polecam dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.10.2018 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 A co zrobisz jak te 9 litrów węgla przestanie działać (a przestanie)? Wymienisz cały zmiękczacz? Podpowiem Ci, że złoże zmiękczające może pracować wiele lat, a węgiel kilka miesięcy (optymistycznie patrząc - niech będzie 2 lata). Viessmann nie produkuje zmiękczaczy tylko je firmuje (zamawia u producenta zmiękczaczy i dodaje swoje logo) Poza tym to odważne stwierdzenie jeśli nie miałeś nigdy innego zmiękczacza i nie masz porównania... nigdy nie twierdziliśmy że stacje Aquahome robimy sami. Prowadzę szkolenia na których bardzo często gościmy przedstawicielki/przedstawicieli Ecowater czyli producenta i to ich pracownicy bardzo często prowadzą u nas szkolenia montażowo-uruchomieniowe. Urządzenia przez nas proponowane są jednymi z najlepszych w swojej klasie (o ile nie najlepszymi) co potwierdzają liczne badania a także to, że jeden z większych konkurentów na rynku polskim zajmujący się uzdatnianiem wody kopiuje rozwiązania z urządzeń przez nas sprzedawanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.10.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 nigdy nie twierdziliśmy że stacje Aquahome robimy sami. Część osób to wie, ale jak widać są użytkownicy, którzy nie mają o tym pojęcia... Urządzenia przez nas proponowane są jednymi z najlepszych w swojej klasie (o ile nie najlepszymi) co potwierdzają liczne badania... Jakie badania? Gdzie je można znaleźć? Przez kogo wykonane? a także to, że jeden z większych konkurentów na rynku polskim zajmujący się uzdatnianiem wody kopiuje rozwiązania z urządzeń przez nas sprzedawanych. Jakie to rozwiązania są kopiowane? Sorry, ale jeśli np. jakaś funkcja jest dostępna w głowicy od wielu lat, a wy ją w swoich produktach wykorzystujecie, to nie jest to rozwiązanie na wyłączność dla was... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian222222 11.10.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Witam, czytam forum i bezpośrednio odpowiedzi nie mogę znaleźć. Potrzebuję założyć "coś" żeby ochronić kabiny prysznicowe i krany przed kamieniem. Test twardości wody zakupiłem i sprawdzę sam twardość wody ale na stronie ZWiK podają że jest w zakresie: Pytanie czy wystarczą filtry przepływowe Dafi ? Czy potrzebna jest stacja? Woda z wodociągu, 2/3 osoby i szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.10.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Witam, czytam forum i bezpośrednio odpowiedzi nie mogę znaleźć. Potrzebuję założyć "coś" żeby ochronić kabiny prysznicowe i krany przed kamieniem. Test twardości wody zakupiłem i sprawdzę sam twardość wody ale na stronie ZWiK podają że jest w zakresie: [ATTACH=CONFIG]420103[/ATTACH] Pytanie czy wystarczą filtry przepływowe Dafi ? Czy potrzebna jest stacja? Woda z wodociągu, 2/3 osoby i szambo. Twardość nie jest bardzo wysoka. Pytanie brzmi ile jest tych kranów? Te filtry przepływowe mają wydajność na jeden/dwa krany, więc jeśli zamontujesz je tuż przed prysznicem czy kranem to będą OK, ale jeśli chcesz zmiękczyć wodę na cały dom to nie wystarczą. Druga sprawa to wydajność - wkłady zawierają zazwyczaj ok 0,5 litra złoża zmiękczającego. To wystarczy na jakieś 120-150 litrów wody... potem trzeba wkład wymienić - czyli co 2-3 prysznice musiałbyś wymieniać wkłady... to chyba bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian222222 12.10.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 to co byście mi zaproponowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.10.2018 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 to co byście mi zaproponowali? Zdecydowanie centralny zmiękczacz do wody na cały dom. Przy takiej ilości osób oraz twardośco mały zmiękczacz z około 15 litroma złoża będzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kyak 16.10.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 A czy można jakoś zmniejszyć twardość wody w mieszkaniu które ma ciepłą jak i zimną wodę z sieci miejskiej? Z tego co pisaliście w tym wątku wcześniej Vulcan i impuls to ściema. Popularne na sól odpadają dla ciepłej wody. Średnie miesięczne zużycie wody ~4m3. Parametry wody:parametr jednostka wynikAzotany mg/l 2,61Azotyny mg/l Barwa mg/l Pt 2,33Chlorki mg/l 53,3Fluorki mg/l 0,19Magnez mg/l 13Mangan µg/l Mętność NTU 0,655Odczyn pH – 7,5Potas mg/l 6,63Przewodność elektryczna właściwa µS/cm 692Siarczany mg/l 98Sód mg/l 35,2Temperatura °C 9,71Twardość ogólna mg/l CaCo3 262Wapń mg/l Żelazo µg/l 51,25 Twardość przeliczenie jednostek mmol/dm3 2,6 mval/dm3 5,2 st n 15 st. Ang. 18 st. Franc 26 mg/dm3 CaCO3 262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.10.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 A czy można jakoś zmniejszyć twardość wody w mieszkaniu które ma ciepłą jak i zimną wodę z sieci miejskiej? Z tego co pisaliście w tym wątku wcześniej Vulcan i impuls to ściema. Popularne na sól odpadają dla ciepłej wody. Średnie miesięczne zużycie wody ~4m3. Można wstawić zmiękczacz na wejściu wody zimnej. Czy to zużycie to całość (ciepła i zimna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts