marcek10 22.10.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 No 26cm. fajnie tyle, że dojdzie jeszcze drugi zbiornik czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.10.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 No 26cm. fajnie tyle, że dojdzie jeszcze drugi zbiornik czy tak? Tak, ale ten drugi może być o różnej pojemności (np. 25 litrów - mały, niski lub 70 litrów - wyższy) i do tego nie jest on ustawiany na stałe tylko może być przesuwany w promieniu jakichś 2 metrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 23.10.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 (edytowane) Po kilku miesiącach od zamieszkania żona się poddała - plamy od kamienia są wszędzie - planujemy zbadać wodę w sanepidzie - na co dodatkowo warto zbadać wodę, żeby dobrać dobrze system uzdatniania? Niestety nie badają ogólnikowo tylko na konkretne parametry. Woda z wodociągu. Parametry ze strony MPWIK w linku ponizej: https://www.mpwiksieradz.pl/images/sanepid/wodociag_seradz_klocko.pdf Edytowane 23 Października 2018 przez domelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.10.2018 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Po kilku miesiącach od zamieszkania żona się poddała - plamy od kamienia są wszędzie - planujemy zbadać wodę w sanepidzie - na co dodatkowo warto zbadać wodę, żeby dobrać dobrze system uzdatniania? Niestety nie badają ogólnikowo tylko na konkretne parametry. Woda z wodociągu. Parametry ze strony MPWIK w linku ponizej: https://www.mpwiksieradz.pl/images/sanepid/wodociag_seradz_klocko.pdf Jeśli to woda wodociągowa to nie ma sensu płacić całkiem konkretnej kwoty w sanepidzie (chyba, że podejrzewasz ich o nie spełnianie tych parametrów jakie deklarują). Jeśli chcesz coś tam sprawdzić to możesz zakupić kropelkowy tester twardości i samemu sobie zbadać twardość wielokrotnie (może są wahania?). Do doboru zmiękczacza wystarczy jak określisz jeszcze swoje miesięczne zużycie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 23.10.2018 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Jeśli to woda wodociągowa to nie ma sensu płacić całkiem konkretnej kwoty w sanepidzie (chyba, że podejrzewasz ich o nie spełnianie tych parametrów jakie deklarują). Jeśli chcesz coś tam sprawdzić to możesz zakupić kropelkowy tester twardości i samemu sobie zbadać twardość wielokrotnie (może są wahania?). Do doboru zmiękczacza wystarczy jak określisz jeszcze swoje miesięczne zużycie wody. Dziękuję za odpowiedź - zużycie wody to średnio 10-12m3/msc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.10.2018 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Dziękuję za odpowiedź - zużycie wody to średnio 10-12m3/msc Czyli standardowy rozmiar 25 lub 30 litrów złoża powinno być w sam raz. Koszt takiego sprzętu dobrej jakości to 2500-2800 PLN zależnie od wybranych opcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeta123 23.10.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Polecamy regularne używanie środków dezynfekujących oraz czyszczących do zmiękczaczy wody. Pozwoli to na dłuższą eksploatację urządzeń oraz ich prawidłową pracę. Gdy stężenie żelaza w wodzie surowej będzie zbyt wysokie złoże w zmiękczaczu może ulec uszkodzeniu bardzo szybko. Stację uzdatniania wody zawsze najlepiej i najdokładniej dobrać na podstawie wyników analizy wody oraz zapotrzebowania. jakie te środki czyszczace i dezynfekujące polecacie gdzi esie je wpuszcza ? do zbiornika z sola czy gdzies indziej w zmiekczaczu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcek10 23.10.2018 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Tak, ale ten drugi może być o różnej pojemności (np. 25 litrów - mały, niski lub 70 litrów - wyższy) i do tego nie jest on ustawiany na stałe tylko może być przesuwany w promieniu jakichś 2 metrów... A który do czego służy i jak są połączone? Chciałem żeby tutaj stał zmiękczacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.10.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 A który do czego służy i jak są połączone? Chciałem żeby tutaj stał zmiękczacz. Jeden (ten wąski i wysoki) jest zbiornikiem ze złożem i głowicą - przez niego przepływa cała woda, więc musi być przy rurach. Drugi (ten o dowolnym rozmiarze) jest zbiornikiem na sól / solankę do regeneracji i jest połączony z głowicą elastycznym wężykiem. Wężyk może mieć kilka metrów więc zbiornik można postawić w pewnej odległości, a do tego można go przesuwać w razie potrzeby czy nawet na chwilę odpiąć od głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.10.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 jakie te środki czyszczace i dezynfekujące polecacie gdzi esie je wpuszcza ? do zbiornika z sola czy gdzies indziej w zmiekczaczu ? Parę postów (a może już stron) temu była na ten temat dyskusja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeta123 30.10.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2018 witamprosba o opinie o urządzeniu EcoWater Comfort Ecomulti 500dostałem dobra oferte na zakup w alternatywie do aqua trinity ?lepsze /gorsze ? warto ?wyniki wody publikowałem kilka watków wyżej Urzadzenie podobno spełni moje wymagania i ma atrkacyją cene w stosunku do aqua trinity ale chciałbym zasięgnąc niezaleznmej opiniii tutaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.10.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 witam prosba o opinie o urządzeniu EcoWater Comfort Ecomulti 500 dostałem dobra oferte na zakup w alternatywie do aqua trinity ? lepsze /gorsze ? warto ? wyniki wody publikowałem kilka watków wyżej Urzadzenie podobno spełni moje wymagania i ma atrkacyją cene w stosunku do aqua trinity ale chciałbym zasięgnąc niezaleznmej opiniii tutaj na forum Nie ma za dużo informacji o tym produkcie, a to co znalazłem trochę się ze sobą gryzie... raz podają, że jest tam 14 litrów złoża (w AQATrinity podają 25 litrów), a raz że pojemność jest praktycznie taka sama... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeta123 31.10.2018 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 (edytowane) pojemnośc niby 24,5L wg specyfikacji na stronie producentabardziej myslałem że ktoś wie co to za złożesprzedawca zachwala ze super amerrykańskie i z wyzszej półki niż aqa trinitypisza tez cos o zdecydowanie mniejszym zuzyciu soli dla mnie wg liczb na stronie urządzenia bardzo porównywalne tylko tych liczb jest nie za dużo a poza tym ja nie wiem co znaczają niektóre z tych liczb Edytowane 31 Października 2018 przez Zeta123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.10.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 pojemnośc niby 24,5L wg specyfikacji na stronie producenta bardziej myslałem że ktoś wie co to za złoże sprzedawca zachwala ze super amerrykańskie i z wyzszej półki niż aqa trinity pisza tez cos o zdecydowanie mniejszym zuzyciu soli dla mnei wg liczb na stronie urządzenia bardzo porównywalne tylko tych liczb jest nie za duzo a poza tym ja nie wiem co znacza niektóre z nich liczb Nie ma co wierzyć w obietnice mniejszego zużycia soli czy wody na płukanie. Amerykańskie złoże wielofunkcyjne to Crystal Right. Ale taki zestaw nie pasuje do tego złoża... jest za mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 31.10.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 pojemnośc niby 24,5L wg specyfikacji na stronie producenta bardziej myslałem że ktoś wie co to za złoże sprzedawca zachwala ze super amerrykańskie i z wyzszej półki niż aqa trinity pisza tez cos o zdecydowanie mniejszym zuzyciu soli dla mnie wg liczb na stronie urządzenia bardzo porównywalne tylko tych liczb jest nie za dużo a poza tym ja nie wiem co znaczają niektóre z tych liczb Stacja Comfort Ecomulti 500 posiada 24,9 litrów złoża. Jest produkowane w Stanach Zjednoczonych. O ilości zużytej wody i soli decyduje sterownik EcoWater, który pracuje w oparciu o objętościowo - logiczne działanie, dzięki czemu zużycie soli jest optymalne względem jakości wody i jej zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.10.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Stacja Comfort Ecomulti 500 posiada 24,9 litrów złoża. Jest produkowane w Stanach Zjednoczonych. O ilości zużytej wody i soli decyduje sterownik EcoWater, który pracuje w oparciu o objętościowo - logiczne działanie, dzięki czemu zużycie soli jest optymalne względem jakości wody i jej zużycia. piękny cytat z marketingowej ulotki... przecież to nic nadzwyczajnego - robi tak 90% współczesnych sterowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 31.10.2018 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 piękny cytat z marketingowej ulotki... przecież to nic nadzwyczajnego - robi tak 90% współczesnych sterowników. Nie znam wszystkich urządzeń na rynku i nie wiem jakie mają sterowniki. Zeta123 zapytał o konkretne urządzenie - Comfort Ecomulti 500, więc moja odpowiedź dotyczyła zadanego pytania i rozwiewa wątpliwości dotyczące objętości złoża i zastosowanego sterownika. Zeta123 napisał, że dostał dobrą ofertę, a urządzenie może spełnić jego oczekiwań, więc nie rozumiem, dlaczego tak bardzo zniechęcasz go do zakupu tego urządzenia bez podania konkretnych i potwierdzonych argumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.10.2018 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Nie znam wszystkich urządzeń na rynku i nie wiem jakie mają sterowniki. Zeta123 zapytał o konkretne urządzenie - Comfort Ecomulti 500, więc moja odpowiedź dotyczyła zadanego pytania i rozwiewa wątpliwości dotyczące objętości złoża i zastosowanego sterownika. Zeta123 napisał, że dostał dobrą ofertę, a urządzenie może spełnić jego oczekiwań, więc nie rozumiem, dlaczego tak bardzo zniechęcasz go do zakupu tego urządzenia bez podania konkretnych i potwierdzonych argumentów. Nie zniechęcam go - pytał o opinie więc podałem mu moją opinię. Informacje o tym modelu są skąpe albo sprzeczne. Twoja odpowiedź jest cytatem z reklamy, nie wnosi nic konkretnego i nie rozwiewa żadnych wątpliwości, a wręcz je zwiększa bo Twoje informacje są sprzeczne z tym co znalazł w necie zeta123 i tym co znalazłem ja. Sorry ale to nie jest "pewniak" jeśli nie podajesz pewnego źródła tej informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 01.11.2018 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Nie zniechęcam go - pytał o opinie więc podałem mu moją opinię. Informacje o tym modelu są skąpe albo sprzeczne. Twoja odpowiedź jest cytatem z reklamy, nie wnosi nic konkretnego i nie rozwiewa żadnych wątpliwości, a wręcz je zwiększa bo Twoje informacje są sprzeczne z tym co znalazł w necie zeta123 i tym co znalazłem ja. Sorry ale to nie jest "pewniak" jeśli nie podajesz pewnego źródła tej informacji. Informacja, którą podałeś na temat 14 litrowego złoża jest nieprawdziwa, ponieważ dotyczy innego urządzenia - Comfort Ecomulti 300, a Zeta123 zadał pytanie o Comfort Ecomulti 500, który posiada złoże 24,9 litrowe. Informacje o produkcie są dostępne np. na stronach: https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-ecowater-comfort-500-p-1317.html oraz https://www.joro.com.pl/odzelaziacze-ecowater-comfort.html gdzie udało mi się znaleźć broszurę z danymi technicznymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.11.2018 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Informacja, którą podałeś na temat 14 litrowego złoża jest nieprawdziwa, ponieważ dotyczy innego urządzenia - Comfort Ecomulti 300, a Zeta123 zadał pytanie o Comfort Ecomulti 500, który posiada złoże 24,9 litrowe. Informacje o produkcie są dostępne np. na stronach: https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-ecowater-comfort-500-p-1317.html oraz https://www.joro.com.pl/odzelaziacze-ecowater-comfort.html gdzie udało mi się znaleźć broszurę z danymi technicznymi. Sorry ale wiarygodność stron sklepowych jest żadna... informacja o 14 litrach złoża też jest ze strony sklepu... i też dotyczy Comfort 500 EcoMulti. Na stronach są błędy i skoro na każdej jest inna wartość to skąd wiesz która jest prawdziwa? Te strony, które podałeś też widziałem - dlatego napisałem, że są różne informacje o tym produkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts