Skr_D 01.11.2018 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Sorry ale wiarygodność stron sklepowych jest żadna... informacja o 14 litrach złoża też jest ze strony sklepu... i też dotyczy Comfort 500 EcoMulti. Na stronach są błędy i skoro na każdej jest inna wartość to skąd wiesz która jest prawdziwa? Te strony, które podałeś też widziałem - dlatego napisałem, że są różne informacje o tym produkcie. Uważam, że rzeczywiście czasami sklepy popełniają błędy, ale jeżeli nastronie sklepu znajduje się oficjalna broszura producenta to nie rozumiem, dlaczego uważasz, że ta informacja jest nieprawdziwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeta123 01.11.2018 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 (edytowane) oktylko czytajac te strony sklepowe - nawet oficjalne broszury firmowe nie dowiaduję sie nic nowego. Nie ma konkretów , jakie złoże , w czym to jest lepsze od czegos innego - czytaj konkurencji .. rozpatruje juz 3c ie urządzenie ze złożem multifuinkcyjnym i zawsze jest ten sam marketingowy bełkot na stronie a sprzedawcy nie wiedza nic wiecej niz jest w broszurze.. Nasz jest najlepsze i o wiele lepsze od konkurencji ... w czymś czego nie potrafimy Ci udowodnic Dodatkowo mam wrazenie że 90% firm posługuje sie gotowymi tabelami od producenta i sprzedaje klientowi to na czym najlepiej zarabia a nie to co klient oczekuje. Ludzi Ci nie mają pojęcia co naprawde sprzedaja i czy to rzeczywiscie najlepszy dla klienta wybór a te całe multifunkcyjne złoze to taki troche nowy pomysł na sprzedaz wciąz tych samych rzeczy za nowe wieksze pieniadze w atrakcyjnej nowej obudowiePod nowym sloganem reklamowym Nie ma zadnych konkretów , odnośników do testów czy porównań - NIC dlatego szukam tu na forum opinii ludzu którzy moga wiedziec więcej chociazby z praktyki , montowali takie urządzenia , wiedzą jak to dziła i czy naprawde działa.Jesli ni c nie znajde kupie to co mam na miejscu .. dlaczego ? bo mam na miejscu i wole dac zarobic mojemu hydraulikowi na miejscu który w razi eawarii przyjedzie mi w niedziele naprawić cieknąca rure - bo on tę rure mi zamontował i sprzedał i tyle czekam więc nadal czy ktos moze cos konkretnego powiedziec o plusach dodatkich i ujemnych urzadzenia/urządzeń ciekawa informacja /opinia jaka uzyskałem tu na forum to to że jedyna konkretna na + informacja w broszurze jaka do mnie przemawiała mniejsze zuzycie wody i soli podczas płukania to ściema Edytowane 1 Listopada 2018 przez Zeta123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.11.2018 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Na tą chwilę na naszym rynku dostępne są 3 marki złóż wielofunkcyjnych: Crystal Right (made in USA, sztuczny zeolit, jednorodne), AquaMulti i Ecomix (oba są mieszankami żywic jonowymiennych, czyli nie są jednorodne). Wszystkie działają na podobnej zasadzie, nie wymagają napowietrzania, zużywają podobne ilości soli i wody na regenerację. Wszystkie mają swoje ograniczenia i bolączki... Żaden "producent urządzeń" nie zmieni właściwości złoża jakie wsypuje do zbiornika, więc gadanie o innych właściwościach czy zużyciu soli to bajki. Można to regulować ustawieniami głowicy, ale wszystko w granicach możliwości danego złoża - a praktycznie wszyscy podają wartości graniczne (czyli minimalne zużycie wody i soli, maksymalną pojemność) do tego naciągane jak guma w majtach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damcio151 02.11.2018 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Cześć. Proszę o pomoc i wyjaśnienie z czym mam do czynienia. Wodę mam ze studni głębinowej, do niedawna woda była jak źródlana, filtry czyste, nie było potrzeby ich nawet wymieniać. Jakiś miesiąc temu woda z kranu zaczęła lecieć jakaś taka grafitowa, a na wannie zostawał czarny pyłek. Spojrzałem na filtr wody - cały czarny, przy wymianie ręce czarne jak od smoły, zapach taki lekko mułowaty. Filtr wstępny wyłapuje ten pyłek i woda leci wtedy czysta, ale dosyć szybko się zapycha i znów z kranu leci ten pyłek, Załączam zdjęcia jak wygląda teraz filtr (do wymiany już). Filtra w zasadzie nie widać, a przy jego wymianie woda z filtra jest czarna jakbym tam worek węgla drzewnego rozpuścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.11.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Cześć. Proszę o pomoc i wyjaśnienie z czym mam do czynienia. Wodę mam ze studni głębinowej, do niedawna woda była jak źródlana, filtry czyste, nie było potrzeby ich nawet wymieniać. Jakiś miesiąc temu woda z kranu zaczęła lecieć jakaś taka grafitowa, a na wannie zostawał czarny pyłek. Spojrzałem na filtr wody - cały czarny, przy wymianie ręce czarne jak od smoły, zapach taki lekko mułowaty. Filtr wstępny wyłapuje ten pyłek i woda leci wtedy czysta, ale dosyć szybko się zapycha i znów z kranu leci ten pyłek, Załączam zdjęcia jak wygląda teraz filtr (do wymiany już). Filtra w zasadzie nie widać, a przy jego wymianie woda z filtra jest czarna jakbym tam worek węgla drzewnego rozpuścił. [ATTACH=CONFIG]421133[/ATTACH] Ciężko powiedzieć dokładnie czym to jest... pewnie to co napisałeś - pył, muł, itp. Napisz może coś więcej o studni - może tam się coś wyjaśni. A na razie pozostaje wymieniać filtry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damcio151 02.11.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Studnia wykonana prawidłowo, jest dosyć głęboka (pow. 25m). Pierwsze warstwy dużo gliny, później ładne złoże ze żwirku i piasku. Rury z filtrem, zrobiona opaska z bentonitu, całość zasypana żwirem. Kilka miesięcy woda jak z butelki, pogorszenie jakości wody z dnia na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.11.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Studnia wykonana prawidłowo, jest dosyć głęboka (pow. 25m). Pierwsze warstwy dużo gliny, później ładne złoże ze żwirku i piasku. Rury z filtrem, zrobiona opaska z bentonitu, całość zasypana żwirem. Kilka miesięcy woda jak z butelki, pogorszenie jakości wody z dnia na dzień. No to nie wiem co to może być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damcio151 02.11.2018 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 (edytowane) Jest to raczej typowo mechaniczne zanieczyszczenie jak piszesz.Czy taki filtr się sprawdzi? https://sklep.osmoza.pl/filtr-wody-ecowater-z-automatycznym-plukaniem-p-400.html Wg studniarza jest to jednak mangan/żelazo. W nastepnym tygodniu dam wodę do analizy fizykochemicznej i poproszę znów o rady. Pozdrawiam Edytowane 2 Listopada 2018 przez damcio151 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.11.2018 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Jest to raczej typowo mechaniczne zanieczyszczenie jak piszesz. Czy taki filtr się sprawdzi? https://sklep.osmoza.pl/filtr-wody-ecowater-z-automatycznym-plukaniem-p-400.html Ten filtr jest dosyć zgrubny - zatrzymuje duże cząstki (powyżej 150 um). Nie wiem jakiej dokładności masz ten aktualny filtr, ale zakładam, że ok 20 um. Wg studniarza jest to jednak mangan/żelazo. W nastepnym tygodniu dam wodę do analizy fizykochemicznej i poproszę znów o rady. Możliwe, że w wodzie jest i mangan i żelazo, ale one nie pojawiają się tak nagle i na pewno nie dają aż takiego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damcio151 02.11.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 Zobaczcie jakie dziadostwo w tym filtrze się osadziło. Brak zapachu, nie wiem czy to jakiś ił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 02.11.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2018 ok tylko czytajac te strony sklepowe - nawet oficjalne broszury firmowe nie dowiaduję sie nic nowego. Nie ma konkretów , jakie złoże , w czym to jest lepsze od czegos innego - czytaj konkurencji .. rozpatruje juz 3c ie urządzenie ze złożem multifuinkcyjnym i zawsze jest ten sam marketingowy bełkot na stronie a sprzedawcy nie wiedza nic wiecej niz jest w broszurze.. Nasz jest najlepsze i o wiele lepsze od konkurencji ... w czymś czego nie potrafimy Ci udowodnic Dodatkowo mam wrazenie że 90% firm posługuje sie gotowymi tabelami od producenta i sprzedaje klientowi to na czym najlepiej zarabia a nie to co klient oczekuje. Ludzi Ci nie mają pojęcia co naprawde sprzedaja i czy to rzeczywiscie najlepszy dla klienta wybór a te całe multifunkcyjne złoze to taki troche nowy pomysł na sprzedaz wciąz tych samych rzeczy za nowe wieksze pieniadze w atrakcyjnej nowej obudowie Pod nowym sloganem reklamowym Nie ma zadnych konkretów , odnośników do testów czy porównań - NIC dlatego szukam tu na forum opinii ludzu którzy moga wiedziec więcej chociazby z praktyki , montowali takie urządzenia , wiedzą jak to dziła i czy naprawde działa. Jesli ni c nie znajde kupie to co mam na miejscu .. dlaczego ? bo mam na miejscu i wole dac zarobic mojemu hydraulikowi na miejscu który w razi eawarii przyjedzie mi w niedziele naprawić cieknąca rure - bo on tę rure mi zamontował i sprzedał i tyle czekam więc nadal czy ktos moze cos konkretnego powiedziec o plusach dodatkich i ujemnych urzadzenia/urządzeń ciekawa informacja /opinia jaka uzyskałem tu na forum to to że jedyna konkretna na + informacja w broszurze jaka do mnie przemawiała mniejsze zuzycie wody i soli podczas płukania to ściema Hej. Nie posiadam ujęcia własnego, tylko miejskie, dlatego złoże w mojej stacji nie jest multifunkcyjne, tylko zwykłe - jonowymienne. Ty, w związku z tym, że masz studnię musisz usunąć z wody oprócz twardości pewnie żelazo, mangan i amioniak, dlatego ktoś zaproponował Ci złoże multifunkcyjne. Nie posiadam stacji Comfort, więc nie mogę Ci doradzić, czy warto ją kupić. Mój post powyżej miał na celu sprostowanie informacji o objętości złoża w zaproponowanym Ci urządzeniu. Na rynku uzdatniania jest wiele firm oferujących i montujących urządzeia i moim zdaniem ważne jest to, czy masz zaufanie do firmy lub osoby, która oferuje i zamontuje Ci urządzenie oraz to, jakie ma doświadczenie na rynku. Czy w przypadku jak coś nie będzie działać (BMW też się psuje) masz zapewniony serwis, dostęp do części zamiennych itd. Wiadomo, że każdy żyd swój towar chwali, a decyzję zakupową i tak podejmujesz Ty w oparciu o uzyskane dane, wiarygodność sprzedawcy i produktu. Pozdrawiam serdecznie i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeta123 03.11.2018 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 spoko ja rozumiem co prostowałeś szukam po prostu konkretnych informacji i sdprawdzonych a nie to co ja stronie a kolega z tym złożem trafił po prostu na artykuł (też go znalazłem gdzi etaka wąłśnie mniejsza pojemnośc złoża ktoś podawał) ok to czekam dalej że ktoś sie odezwie kto miał doczynienia z taka stacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zeta123 03.11.2018 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2018 Na tą chwilę na naszym rynku dostępne są 3 marki złóż wielofunkcyjnych: Crystal Right (made in USA, sztuczny zeolit, jednorodne), AquaMulti i Ecomix (oba są mieszankami żywic jonowymiennych, czyli nie są jednorodne). Wszystkie działają na podobnej zasadzie, nie wymagają napowietrzania, zużywają podobne ilości soli i wody na regenerację. Wszystkie mają swoje ograniczenia i bolączki... Żaden "producent urządzeń" nie zmieni właściwości złoża jakie wsypuje do zbiornika, więc gadanie o innych właściwościach czy zużyciu soli to bajki. Można to regulować ustawieniami głowicy, ale wszystko w granicach możliwości danego złoża - a praktycznie wszyscy podają wartości graniczne (czyli minimalne zużycie wody i soli, maksymalną pojemność) do tego naciągane jak guma w majtach... dobra a które złoze z multifunkcyjnych jest najlepsze pomimo wad o jakich piszesz ? albo moze jest najlepsze do mojej wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.11.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 (edytowane) dobra a które złoze z multifunkcyjnych jest najlepsze pomimo wad o jakich piszesz ? albo moze jest najlepsze do mojej wody ? Nie ma jednego uniwersalnie "najlepszego". Do Twojej wody sugerowałbym AquaMulti w wersji BIO ze względu na indeks nadmanganianowy. Ewentualnie CR100 bo masz też trochę jonu amonowego (AquaMulti też go zmniejsza). Z innych cech tych złóż: - CR można chlorować, pozostałych już nie - trwałość ok 5-8 lat będzie u wszystkich podobna - zapachu nie ruszą - masz niską twardość, ale ze względu na Fe/Mn/NH4/index radziłbym trochę przewymiarowany zestaw (sugerowałbym jako minimum 1,5 worka) Edytowane 4 Listopada 2018 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 07.11.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Jaki jest teraz koszt corocznego przeglądu zmiękczacza? Woj. mazowieckie ok. 60 km na zachód od W-wy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 07.11.2018 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Jaki jest teraz koszt corocznego przeglądu zmiękczacza? Woj. mazowieckie ok. 60 km na zachód od W-wy. Sam przegląd to zazwyczaj 120-150 PLN. Ewentualne koszty dojazdu i części dodatkowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xiz 07.11.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Sam przegląd to zazwyczaj 120-150 PLN. Ewentualne koszty dojazdu i części dodatkowo... Co jaki czas wymienia się inżektor? Czy nie ma takiej potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MichT 08.11.2018 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Cześć Chciałbym się włączyć do dyskusji. Dobieram czasem stacje dla znajomych, ale nie jestem jakimś totalnym ekspertem. Śledzę forum, by wzbogacić swoją wiedzę. To mój pierwszy post Zastanowił mnie podany przez qbek17 koszt serwisu stacji. 120 zł w okolicach Warszawy to chyba serwisanci brali kilka dobrych lat temu. Teraz spotykałem się z cenami rzędu 200 - 250 zł, zależy też jakie urządzenie i jaka firma wykonuje, ale generalnie nie jest tanio. Pytanie czy warto taki serwis wykonywać co roku czy wystarczy raz na dwa lub trzy lata? Różne firmy różnie do tego podchodzą jeśli chodzi o warunki gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.11.2018 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Co jaki czas wymienia się inżektor? Czy nie ma takiej potrzeby? To zależy od stopnia jego zużycia/zabrudzenia. Czasami wystarczy go wyczyścić i jest jak nowy. Czasami po kilku latach nie widać na nim żadnych śladów zużycia... więc generalnie trzeba go kontrolować i czyścić/wymieniać w miarę potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 08.11.2018 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Cześć Chciałbym się włączyć do dyskusji. Dobieram czasem stacje dla znajomych, ale nie jestem jakimś totalnym ekspertem. Śledzę forum, by wzbogacić swoją wiedzę. To mój pierwszy post Zastanowił mnie podany przez qbek17 koszt serwisu stacji. 120 zł w okolicach Warszawy to chyba serwisanci brali kilka dobrych lat temu. Teraz spotykałem się z cenami rzędu 200 - 250 zł, zależy też jakie urządzenie i jaka firma wykonuje, ale generalnie nie jest tanio. Pytanie czy warto taki serwis wykonywać co roku czy wystarczy raz na dwa lub trzy lata? Różne firmy różnie do tego podchodzą jeśli chodzi o warunki gwarancji. Tak jak piszesz - dużo zależy od podejścia danej firmy - część z nich wymaga płatnych przeglądów do utrzymania gwarancji, a inne tego nie wymagają. Część podaje koszty ryczałtowo, a inne liczą od kilometra czy godziny. Zakres przeglądów też bywa różny... czasami ktoś tylko spojrzy czy działa i kasuje za to pieniądze, a czasami głowica jest dokładnie rozbierana i czyszczona... Zmiennych jest cała masa. Jeśli chodzi o częstotliwość to też zależy od jakości wody. Spotkałem się ze zmiękczaczami gdzie woda surowa jest tak czysta, że od 5 lat nie było przeglądu a wszystko wygląda jak nowe. Z drugiej strony widziałem odżelaziacze, zawalone mułem i osadami już po 5-6 miesiącach od czyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts