Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

dobra tylko podstawowe pytanie które mi sie nasuwa

czy warto mineralizowac wode do gotowania potraw i herbaty ?!,

czy całe to mineralizowanie nie wytrąci się w postaci osadu na garnku i czajniku i zysk będzie ZEROWY !

Czytam w necie artykuły ale wnioski są albo sponsorowane albo niejednoznaczne?

czy jest sens mineralizować wodę jeśli wykorzystanie jej w celach spożywczych na surowo jest znikome tzn ponizej szklanki dziennie

Nikt Ci nie odpowie jednoznacznie i bezwarunkowo... moim zdaniem nie ma sensu.

Ale to nie jest tak, że wszystkie minerały z wody się wytrącają w czasie gotowania - wszystko zależy od ich ilości. Z drugiej strony w czasie gotowania np. zupy dodajesz do wody znacznie więcej minerałów niż jest w niej oryginalnie...

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Posiadam studnie głębinową o głębokości 37m. Ostatnio zrobiłem badania w Sanepidzie:

- mętność: 5,2

- barwa: 20

- pH: 7,5

- przewodność elektryczna właściwa w 25 st C: 866

- jon amonowy 0,98 mg/l

- żelazo: 718 µg/l

- mangan: 152 µg/l

Woda ze studni ma być użyta do podlewania ogrodu, jednak martwi mnie ilość żelaza, gdyż niechce mieć brązowych zacieków na kostce lub elewacji domu po których również będą pryskać zraszacze.

Przeczytałem sporo odpowiedzi na temat uzdatniania wody i cena odżelaziacza tylko do podlewania jest dla mnie zbyt wysoka.

Niestety mam słabo wydajne źródło (900 l/h) i będę musiał gromadzić wodą w mauzerach żeby później hydroforem zasilić system nawadniający.

Pomyślałem nawet o wprowadzeniu aspiratora i dyszy rozbryzgowej przed tymi zbiornikami, a gdzieś pomiędzy jakiś mały zbiornik z piaskiem kwarcowym, który wyłapywał mi żelazo.

Co o czymś takim sądzicie? A może ilość żelaza nie jest aż tak duża żebym się tym przejmował?

Witam,

Posiadam studnie głębinową o głębokości 37m. Ostatnio zrobiłem badania w Sanepidzie:

- mętność: 5,2

- barwa: 20

- pH: 7,5

- przewodność elektryczna właściwa w 25 st C: 866

- jon amonowy 0,98 mg/l

- żelazo: 718 µg/l

- mangan: 152 µg/l

Woda ze studni ma być użyta do podlewania ogrodu, jednak martwi mnie ilość żelaza, gdyż niechce mieć brązowych zacieków na kostce lub elewacji domu po których również będą pryskać zraszacze.

Przeczytałem sporo odpowiedzi na temat uzdatniania wody i cena odżelaziacza tylko do podlewania jest dla mnie zbyt wysoka.

Niestety mam słabo wydajne źródło (900 l/h) i będę musiał gromadzić wodą w mauzerach żeby później hydroforem zasilić system nawadniający.

Pomyślałem nawet o wprowadzeniu aspiratora i dyszy rozbryzgowej przed tymi zbiornikami, a gdzieś pomiędzy jakiś mały zbiornik z piaskiem kwarcowym, który wyłapywał mi żelazo.

Co o czymś takim sądzicie? A może ilość żelaza nie jest aż tak duża żebym się tym przejmował?

Pomysł z napowietrzeniem wody a następnie kolumnie ze złożem kwarcowym to dobry pomysł. Żelazo w wodzie powinno być w większej części usunięte a przy tym koszy uzdatniania spadnie gdyż nie trzeba doprowadzić parametrów wody zdatnej do picia. Stężenie żelaza choć nie jest znacznie przekroczone i tak w dłuższym okresie czasu pozostawi swoje znaki na każdy materiale z którym styczność będzie miała woda. Szczegóły na priv.

Proszę o opinie o wynikach badania wody z mojej studni i zaleceniach co do ewentualnego uzdatniania. Na mój gust woda jest dobra, tylko trzeba pozbyć się bakterii. Jak to można uzyskać?

Faktycznie bardzo dobra fizykochemia i raczej kiepska bakteriologia. Czy to nowa studnia? Czy była chlorowana po wykonaniu / przed pobraniem próbek?

Normalnie jeśli w wodzie są bakterie to masz do wyboru lampę UV lub dezynfekcję chemiczną (np. dozowanie chloru).

Witam

Zastanawiam się nad montażem stacji zmiękczającej wodę zimną.

Miesięczne zużycie wody to 10m3 (wg licznika na wejściu do instalacji).

Twardość wody wg dostawcy:

mg CaCO3/l = 240-340, mval/l = 4,8-6,7, 13-19 dH.

Myślę o założeniu stacji przed wejściem do kotła podgrzewającego wodę ciepła a nie bezpośrednio za licznikiem.

W pomieszczeniu z licznikiem nie mam kanalizacji i nie mam możliwości dołączenia.

Ścieki mogę tylko wyprowadzić przez ścianę na zewnątrz domu.

Może też lepiej nie zmiękczać wody pitnej.

Co możecie polecić?

Dobry sprzęt i ekonomiczny w eksploatacji (zużycie prądu, soli, złoża , wody itp.).

Nie znam kosztów eksploatacji takiego sprzętu i nie wiem które z powyższych są znaczące.

Cześć

Proszę o opinie o wynikach badania wody z mojej studni i zaleceniach co do ewentualnego uzdatniania. Na mój gust woda jest dobra, tylko trzeba pozbyć się bakterii. Jak to można uzyskać?

[ATTACH=CONFIG]422280[/ATTACH]

Pozdrawiam

Hubert

Proponujemy chlorowanie studni a następnie ponowne badanie wody celem potwierdzenia skuteczności chlorowania. Przy takiej ilości bakterii może się jednak okazać że po chlorowaniu będą obecne w wodzie bakterie także realnie konieczne będzie zastosowanie lampy bakteriobójczej.

Witam

Zastanawiam się nad montażem stacji zmiękczającej wodę zimną.

Miesięczne zużycie wody to 10m3 (wg licznika na wejściu do instalacji).

Twardość wody wg dostawcy:

mg CaCO3/l = 240-340, mval/l = 4,8-6,7, 13-19 dH.

Myślę o założeniu stacji przed wejściem do kotła podgrzewającego wodę ciepła a nie bezpośrednio za licznikiem.

W pomieszczeniu z licznikiem nie mam kanalizacji i nie mam możliwości dołączenia.

Ścieki mogę tylko wyprowadzić przez ścianę na zewnątrz domu.

Może też lepiej nie zmiękczać wody pitnej.

Co możecie polecić?

Dobry sprzęt i ekonomiczny w eksploatacji (zużycie prądu, soli, złoża , wody itp.).

Nie znam kosztów eksploatacji takiego sprzętu i nie wiem które z powyższych są znaczące.

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą zmiękczaczy marki Ecoperla zarówno w wariancie komapktowym jak i dwuelementowym. Przy taki zużycia wody każdy zmiękczacz z porządną głowicą sterującą oraz złożem zmiękczajacym w przedziale 20-30 litrów będzie dla Pana odpowiedni. Koszty eksploatacji to sól tabletkowana powiedzmy raz na 1,5 miesiąca jeden worek + wkład do filtra wstępnego raz na około 4-6 miesięcy kosztujący około 15-20 zł.

Faktycznie bardzo dobra fizykochemia i raczej kiepska bakteriologia. Czy to nowa studnia? Czy była chlorowana po wykonaniu / przed pobraniem próbek?

Normalnie jeśli w wodzie są bakterie to masz do wyboru lampę UV lub dezynfekcję chemiczną (np. dozowanie chloru).

Witam

Tak. to nowa studnia. Nie była chlorowana. Możliwe, że została zalana wodą powierzchniową w trakcie ulewy przed ukończeniem obudowy. Teraz jest już zabezpieczona.

Rozumiem, że możliwe jest przeprowadzenie jednorazowo chlorowanie, żeby doprowadzić wodę do używalności, a następnie profilaktycznie stosowanie lampy UV. Zgadza się?

Pozdrawiam

Hubert

Proponujemy chlorowanie studni a następnie ponowne badanie wody celem potwierdzenia skuteczności chlorowania. Przy takiej ilości bakterii może się jednak okazać że po chlorowaniu będą obecne w wodzie bakterie także realnie konieczne będzie zastosowanie lampy bakteriobójczej.

Witam

Jak wygląda przeprowadzenie takiego chlorowania?

Jaką lampę zalecacie Państwo?

Pozdrawiam

Hubert

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą zmiękczaczy marki Ecoperla zarówno w wariancie komapktowym jak i dwuelementowym. Przy taki zużycia wody każdy zmiękczacz z porządną głowicą sterującą oraz złożem zmiękczajacym w przedziale 20-30 litrów będzie dla Pana odpowiedni. Koszty eksploatacji to sól tabletkowana powiedzmy raz na 1,5 miesiąca jeden worek + wkład do filtra wstępnego raz na około 4-6 miesięcy kosztujący około 15-20 zł.

Czyli np. Ecoperla Slimline CS 30 za ok. 3.100 PLN brutto.

Chyba że jest to za duży i będzie źle pracował.

Zakładam, że będzie tylko zmiękczał zimną wodę na wejściu do kotła, czyli ok. 4-5m3/m-c.

Czyli nie zmiękcza wody w całej instalacji.

Złoże co ile się wymienia?

Ile prądu to zużywa?

Czy niższe modele są takie same tylko mają mniejsze złoże?

Głowic, funkcje itp. są takie same ?

Witam wszystkich!

Wyniki badań ze studni głębinowej:

stężenie jonów amonowych <0,050 mg/l

PH 7,1

twardość ogólna 208 mg/l

stężenie żelaza 1080 ug/l

stężenie manganu 480 ug/l

Jak widać żelazo pięć razy ponad normę, mangan 8 razy. Próbuje znaleźć informacje na internecie jak to uzdatnić ale natłok informacji powala. Woda będzie używana do domu rodzinnego spożycie, mycie, pranie... 5 osobowa rodzina.

Widzę że tutaj dużo osób ogarnia ten temat, może ktoś podpowie co będzie najbardziej odpowiednie ?

Tak. to nowa studnia. Nie była chlorowana. Możliwe, że została zalana wodą powierzchniową w trakcie ulewy przed ukończeniem obudowy. Teraz jest już zabezpieczona.

Możliwe, że to woda powierzchniowa, albo obsypka, albo narzędzia... po wywierceniu studni należy ją zdezynfekować.

Rozumiem, że możliwe jest przeprowadzenie jednorazowo chlorowanie, żeby doprowadzić wodę do używalności, a następnie profilaktycznie stosowanie lampy UV. Zgadza się?

Prawdopodobnie wystarczy jednorazowa akcja, ale po chlorowaniu należy powtórzyć badania żeby to potwierdzić. Profilaktycznie lampa nie zaszkodzi, ale jest to koszt zakupu oraz później regularnej wymiany żarnika oraz prąd.

Jak wygląda przeprowadzenie takiego chlorowania?

Było to kilka razy opisywane w tym wątku... w skrócie: wlewasz podchloryn do studni (lepiej więcej niż za mało), czekasz kilka minut, włączasz pompę żeby napełnić instalację, sprawdzasz w każdym końcu instalacji czy czuć chlorem i zostawiasz tak na kilkanaście godzin (na noc), następnego dnia płuczesz aż przestaniesz czuć chlor i jeszcze kilka godzin... po kilku dniach dajesz próbkę do badania.

Zakładam, że będzie tylko zmiękczał zimną wodę na wejściu do kotła, czyli ok. 4-5m3/m-c.

Przy takim założeniu wystarczy Ci znacznie mniejszy model - np. 15 litrów.

Czyli nie zmiękcza wody w całej instalacji.

Nie do końca rozumiem Twoją logikę... chcesz zmiękczać wodę tylko przed kotłem, czyli finalnie będziesz miał miękką wodę ciepłą i twardą wodę zimną. A woda zimna jest pobierana do pralki, zmywarki itp, a więc tam gdzie najbardziej widać problemy z twardą wodą.

Złoże co ile się wymienia?

Dobre złoże ma zazwyczaj żywotność kilkunastu lat...

Ile prądu to zużywa?

Znikome ilości - prąd jest zużywany tylko w czasie regeneracji na przestawienie głowicy (co trwa kilkanaście sekund) - to są pojedyncze W. W czasie normalnej pracy bierze to tylko energię na wyświetlacz i podtrzymanie zegarka.

Witam wszystkich!

Wyniki badań ze studni głębinowej:

stężenie jonów amonowych <0,050 mg/l

PH 7,1

twardość ogólna 208 mg/l

stężenie żelaza 1080 ug/l

stężenie manganu 480 ug/l

Jak widać żelazo pięć razy ponad normę, mangan 8 razy. Próbuje znaleźć informacje na internecie jak to uzdatnić ale natłok informacji powala. Woda będzie używana do domu rodzinnego spożycie, mycie, pranie... 5 osobowa rodzina.

Widzę że tutaj dużo osób ogarnia ten temat, może ktoś podpowie co będzie najbardziej odpowiednie ?

Musisz sobie odpowiedzieć na kilka pytań:

- czy będziesz pił wodę z kranu?

- czy bakteriologia jest w porządku?

- czy chcesz ją zmiękczać?

- jaką masz pompę (konkretny model)?

- co robisz ze ściekami?

Woda nie jest tragiczna, normalnie jest to materiał na odżelaziacz (ale tych masz spory wybór). Możesz też to załatwić filtrem wielofunkcyjnym (jeśli chcesz też wodę zmiękczać).

Przy takim założeniu wystarczy Ci znacznie mniejszy model - np. 15 litrów.

...

Nie do końca rozumiem Twoją logikę... chcesz zmiękczać wodę tylko przed kotłem, czyli finalnie będziesz miał miękką wodę ciepłą i twardą wodę zimną. A woda zimna jest pobierana do pralki, zmywarki itp, a więc tam gdzie najbardziej widać problemy z twardą wodą.

Zmiękczacz 15 litrów dla zużycia wody 4-5m3 (tylko do kotła cwu) czy do całej wody 10m3 ?

Znacznie mniejszy model jest niewiele tańszy. Większy, poza większą ceną, jest gorszy ?

Logika zmiękczania tylko przed kotłem c.w.u. jest taka:

W pom. z kotłem ma kanalizację a w pomieszczeniu z licznikiem nie mam kanalizacji.

Chętnie bym zmiękczał całą wodę z wyłączeniem wody do picia i gotowania.

PS - największy problem to mam z zasobnikiem ciepłej wody i instalacją c.w.u.

Edytowane przez d7d
PS - uzupełnienie wpisu

Zmiękczacz 15 litrów dla zużycia wody 4-5m3 (tylko do kotła cwu) czy do całej wody 10m3 ?

15 litrów złoża wystarczy dla 5 m3 wody do kotła. Na całe zużycie 10 m3 to już faktycznie potrzeba 25-30 litrów złoża.

Znacznie mniejszy model jest niewiele tańszy. Większy, poza większą ceną, jest gorszy ?

Nie jest gorszy. Zalecenie (takie "higieniczne") mówi, żeby regeneracja zmiękczacza nie była rzadziej niż co dwa tygodnie. Mając "za duży" zmiękczacz nie wykorzystasz jego pojemności w tym czasie. Ale skoro to woda do kotła to w sumie takie zalecenie możesz sobie darować... i robić regenerację co miesiąc czy dwa... ale jeśli w tym czasie na złożu pojawią się jakieś bakterie czy osady to jego skuteczność spadnie.

Logika zmiękczania tylko przed kotłem c.w.u. jest taka:

W pom. z kotłem ma kanalizację a w pomieszczeniu z licznikiem nie mam kanalizacji.

Wąż popłuczyn ze zmiękczacza ma średnicę ok 12 mm i jest dość elastyczny. Może udałoby Ci się gdzieś przebić z jego poprowadzeniem?

Chętnie bym zmiękczał całą wodę z wyłączeniem wody do picia i gotowania.

A masz możliwość zmiękczania wody na wejściu i puszczenia osobnej rury do jednego kranu w kuchni?

PS - największy problem to mam z zasobnikiem ciepłej wody i instalacją c.w.u.

Jaki masz z tym problem? Kamień?

Było to kilka razy opisywane w tym wątku... w skrócie: wlewasz podchloryn do studni (lepiej więcej niż za mało), czekasz kilka minut, włączasz pompę żeby napełnić instalację, sprawdzasz w każdym końcu instalacji czy czuć chlorem i zostawiasz tak na kilkanaście godzin (na noc), następnego dnia płuczesz aż przestaniesz czuć chlor i jeszcze kilka godzin... po kilku dniach dajesz próbkę do badania.

Wielkie dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Hubert