KLARSAN 28.12.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 (edytowane) Hej, od roku mieszkam pod miastem. Własna studnia, wokół pola uprawne, szamba... Niestety parametry wody się pogorszyły i znowu kupuję hektolitry wody w petach, zupełnie 'jak w bloku'. Chodzi o usunięcie z wody Azotanów (49mg/l), chcę iść w stronę*stacji zamiast osmozy jedynie w kuchni. pod tym linkiem mam zebrane badania z marca i grudnia 2017 oraz najnowsze, z grudnia 2018: https://www.dropbox.com/sh/wrzwzo9f53okbhy/AAChKhz3WtUuoraXe3-IcsiWa?dl=0 inne parametry: - liczba osób 2+3 - miesięczne zużycie wody 8-12m3 - własna studnia 26m (pompa IBO SDM 3-15) - oczyszczalnia ścieków Jaki produkt lub firmę możecie polecić? Miejsce instalacji to okolice Białegostoku. Dodatkowo mam problem z pomarańczowo-różowym osadem. Wytrąca się w małych ilościach tam, gdzie odparowuje woda - prysznic, armatura, dystrybutor wody w lodówce, zmienia w doniczkach. Nie wiem co to jest wobec czego nie wiem pod jakim kątem badać wodę. Gdzie mogę udać się z tym osadem aby go sprawdzono? Poprosimy o kontakt mejlowy w wiadomości prywatnej celem przesłania konkretnej oferty. Edytowane 28 Grudnia 2018 przez KLARSAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjajacek 28.12.2018 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Jakiego przepływu chwilowego (wydajności) oczekujesz? (ile kranów może działać jednocześnie?) Jakiej skuteczności uzdatniania oczekujesz? (czy w czasie największego przepływu dopuszczasz pogorszenie parametrów wody czy jednak zawsze ma być w normie?) Max. 2 krany na raz. W czasie największego przepływu byłoby fajnie gdyby woda spełniała parametry. Można. Ale on usunie tylko twardość. Jeżeli pierwszy odżelaziacz nie usunie żelaza to będzie ono oblepiało zmiękczacz pogarszając jego wydajność. Z tego co kojarzę to wcześniej ktoś pisał, że złoże multifunkcyjne pierwsze usuwa twardość, a ta jest u mnie bardzo wysoka... pytanie czy złoże to potem poradzi sobie z ewentualym żelazem. I chyba z tego co kojarzę złoże to usuwa twardośc do 0 więc po co w takim przypadku kolejny zmiękczacz na końcu? To zależy jak duży odżelaziacz. Na moje oko nic rozsądnego (nie chcesz chyba stawiać dużego przemysłowego filtra) nie wystarczy. Pewności nie możesz mieć dopóki nie zbadasz rzeczywistej próbki (a nawet wtedy może się okazać, że w praktyce jest nieco gorzej). Zapoznam się z chęcią z propozycją co do wilekości kolumny i ilości złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 28.12.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 a ja panowie przymierzam się do zakupu/ montażu zmiękczacza wody. Jaki proponujecie do domu z 3 osobami, pobór około 7-8 m3 wody miesięcznie Jeśli masz miejsce, polecam Aquahome 20-N lub Cosmowater Home 22. Jeżeli potrzebujesz niższego urządzenia to sprawdzi się również Aquahome Compact. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 28.12.2018 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Dzięki. Z miejscem akurat nie ma problemu. Koszty też nie muszą być szczególnie ograniczane. Rozumiem że powinna być jak największa pojemność złoża? Pytam bo jak przeglądam oferty to 30l złoża polecane jest raczej do większego domu i większej liczby osób. U mnie ledwo 70m mieszkania i 2 osoby. Moim sąsiadem jest firma zajmująca się sprzedażą filtrów do wody. Po wizycie twierdzę, że szukają jelenia. Zaproponowali mi filtr wielkości większego wiadra. Wmawiali mi, że woda to sam syf i trzeba węgla aktywnego. Cena tego cuda 5300zł. 503 mg/l to około 30 stopni niemieckich. Przy Twoim zapotrzebowaniu wystarczy zamontować zmiękczacz o pojemności 20 litrów. Na rynku masz duży wybór urządzeń w cenie do 3 tys. np. Cosmowater Home 22, Aquahome 20-N, AEG 26, Electrolux 26. Jeśli cena nie gra roli, możesz też zamontować zmiękczacz z węglem aktywnym, który usunie nie tylko twardość, ale też chlor, substancje organiczne, a ponadto poprawi barwę, zapach i smak wody np. Cosmowater Hybrid, Aquahome Duo, AEG 2w1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Katstan 28.12.2018 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 503 mg/l to około 30 stopni niemieckich. Przy Twoim zapotrzebowaniu wystarczy zamontować zmiękczacz o pojemności 20 litrów. Na rynku masz duży wybór urządzeń w cenie do 3 tys. np. Cosmowater Home 22, Aquahome 20-N, AEG 26, Electrolux 26. Jeśli cena nie gra roli, możesz też zamontować zmiękczacz z węglem aktywnym, który usunie nie tylko twardość, ale też chlor, substancje organiczne, a ponadto poprawi barwę, zapach i smak wody np. Cosmowater Hybrid, Aquahome Duo, AEG 2w1. Dziękuję za konkretną poradę. Na pewno coś wybiorę z polecanych filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 29.12.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 503 mg/l to około 30 stopni niemieckich. Przy Twoim zapotrzebowaniu wystarczy zamontować zmiękczacz o pojemności 20 litrów. Na rynku masz duży wybór urządzeń w cenie do 3 tys. np. Cosmowater Home 22, Aquahome 20-N, AEG 26, Electrolux 26. Jeśli cena nie gra roli, możesz też zamontować zmiękczacz z węglem aktywnym, który usunie nie tylko twardość, ale też chlor, substancje organiczne, a ponadto poprawi barwę, zapach i smak wody np. Cosmowater Hybrid, Aquahome Duo, AEG 2w1. Może najpierw wypadałoby obliczyć co ile będzie regeneracja przy takiej twardości i 20 litrach złoża? Są na to wzory. Tak trochę bez pojęcia ta Twoja porada i szkodliwa. Nie dość, że co chwilę będzie regeneracja to szybko wyeksploatuje się złoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coma23 29.12.2018 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 ooo super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.12.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Jeśli masz miejsce, polecam Aquahome 20-N lub Cosmowater Home 22. Jeżeli potrzebujesz niższego urządzenia to sprawdzi się również Aquahome Compact. Przestań wypisywać bzdury - nie znasz twardości a zapewniasz, że coś się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.12.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 503 mg/l to około 30 stopni niemieckich. To nie około 30 tylko 28 stopni niemieckich. Przy Twoim zapotrzebowaniu wystarczy zamontować zmiękczacz o pojemności 20 litrów. Można zamontować zmiękczacz o dowolnej pojemności - pytanie tylko czy warto. Ale patrząc na Twoje komentarze to nie ma znaczenia jak ktoś będzie później to użytkował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.12.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Max. 2 krany na raz. W czasie największego przepływu byłoby fajnie gdyby woda spełniała parametry. 2 krany to jakieś 0,8 m3/h. Nie jest to dużo więc i odżelaziacz nie musiałby być wielki... Z tego co kojarzę to wcześniej ktoś pisał, że złoże multifunkcyjne pierwsze usuwa twardość, a ta jest u mnie bardzo wysoka... pytanie czy złoże to potem poradzi sobie z ewentualym żelazem. I chyba z tego co kojarzę złoże to usuwa twardośc do 0 więc po co w takim przypadku kolejny zmiękczacz na końcu? To nie tak. Tzn masz rację z działaniem filtra wielofunkcyjnego. Jak dajesz odżelaziacz (I stopień), a potem filtr wielofunkcyjny (II stopień) to ten drugi stopień ma za zadanie zmiękczyć i jeszcze doczyścić żelazo i mangan (jeśli przejdą przez pierwszy stopień). I wtedy nie dajesz już zmiękczacza (III stopień). Jak dajesz odżelaziacz (I stopień), drugi odżelaziacz głównie do usuwania manganu (II stopień), to dopiero wtedy zmiękczacz (III stopień). Zapoznam się z chęcią z propozycją co do wielkości kolumny i ilości złoża. W sensie, że chciałbyś jeden stopień odżelaziania do usunięcia całego żelaza, manganu, mętności, amoniaku....? Podaj najpierw typ pompy żeby zobaczyć jak duży filtr możesz wypłukać bo myślę, że to będzie limitowało rozmiar kolumny. I nie wiem czy ktokolwiek dałby gwarancję na coś takiego... wydaje mi się, że dwa stopnie to minimum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjajacek 30.12.2018 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 To nie tak. Tzn masz rację z działaniem filtra wielofunkcyjnego. Jak dajesz odżelaziacz (I stopień), a potem filtr wielofunkcyjny (II stopień) to ten drugi stopień ma za zadanie zmiękczyć i jeszcze doczyścić żelazo i mangan (jeśli przejdą przez pierwszy stopień). I wtedy nie dajesz już zmiękczacza (III stopień).. Pytanie czy w tym przypadku złoże wielofunkcyjne usunie całą twardość bo jest ona bardzo wysoka, ok. 500 mg. A jak usunie to czy ze względu na małą ilość żywicy przy mojej twardości nie będę musiał regenerować kolumny co kilka dni? Jak dajesz odżelaziacz (I stopień), drugi odżelaziacz głównie do usuwania manganu (II stopień), to dopiero wtedy zmiękczacz (III stopień). To w takim razie jest druga opcja, pytanie do specjalisty, która będzie bardziej efektywna. W sensie, że chciałbyś jeden stopień odżelaziania do usunięcia całego żelaza, manganu, mętności, amoniaku....? Podaj najpierw typ pompy żeby zobaczyć jak duży filtr możesz wypłukać bo myślę, że to będzie limitowało rozmiar kolumny. I nie wiem czy ktokolwiek dałby gwarancję na coś takiego... wydaje mi się, że dwa stopnie to minimum... Taki miałem plan, żeby wszystko na jednym stopniu usunąć, a na drugim samą twardość. Ale widzę, że chyba będzie problem. Co do pompy to posiada wydajność 150 l/min, podnoszenie 70 m, zanurzona na 15 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2018 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 Pytanie czy w tym przypadku złoże wielofunkcyjne usunie całą twardość bo jest ona bardzo wysoka, ok. 500 mg. A jak usunie to czy ze względu na małą ilość żywicy przy mojej twardości nie będę musiał regenerować kolumny co kilka dni? Złoże wielofunkcyjne usunie Ci całą twardość (przy deklarowanym przepływie), ale może już nie usunąć żelaza, manganu, itd. Kwestia pojemności (czyli co ile czasu będziesz musiał regenerować złoże) to osobna sprawa. Oczywiście sam zmiękczacz ma większą pojemność na twardość bo nie ma w składzie dodatków, do usuwania innych zanieczyszczeń. Ponieważ masz wysoką twardość to sugerowałbym jednak zastosowanie samego zmiękczacza, ale po usunięciu żelaza i manganu na odżelaziaczu (jednym lub dwóch zależnie od Twojej decyzji) To w takim razie jest druga opcja, pytanie do specjalisty, która będzie bardziej efektywna. Im więcej stopni tym skuteczność będzie wyższa. Pytanie tylko czy układ hydrauliczny to wytrzyma (spadki ciśnienia) oraz czy zdecydujesz się na taką inwestycję (im więcej butli tym drożej w zakupie i utrzymaniu, a do tego montaż jest bardziej skomplikowany więc droższy). Co do pompy to posiada wydajność 150 l/min, podnoszenie 70 m, zanurzona na 15 m. To są dane teoretyczne, skrajne. Podaj typ pompy żeby można było sprawdzić wykres jej charakterystyki i określić rzeczywistą wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekjajacek 30.12.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 To są dane teoretyczne, skrajne. Podaj typ pompy żeby można było sprawdzić wykres jej charakterystyki i określić rzeczywistą wydajność. Model pompy: https://www.sklep-watermark.pl/sklep/produkt/pompa-glebinowa-4h6-12d/1588 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek87 01.01.2019 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Witam. Czy jesteś w stanie pomóc mi w wyborze stacji uzdatniania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek87 01.01.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Witam. Mam studnie głębinową 43m. Przy wykonaniu badań dostałem informację że jest za dużo żelaza i manganu. Podaje wyniki: Amonowy jon 0,64; Barwa 35; Mangan 0,124; Mętność 18; Żelazo ogólne 0,977. Bardzo proszę o pomoc w doradzeniu stacji uzdatniania wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 01.01.2019 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2019 Witam. Mam studnie głębinową 43m. Przy wykonaniu badań dostałem informację że jest za dużo żelaza i manganu. Podaje wyniki: Amonowy jon 0,64; Barwa 35; Mangan 0,124; Mętność 18; Żelazo ogólne 0,977. Bardzo proszę o pomoc w doradzeniu stacji uzdatniania wody. Czy to są wszystkie jakie Pan ma? Barwa wody jest niepokojąco wysoka co może zwiastować problemy z procesem uzdatniania, ale nie musi. Należałoby poszerzyć zakres badań o kilka dodatkowych parametrów. Czy woda docelowo ma spełniać kryteria jakości wody pitnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halskky 02.01.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Dzień dobry,Bardzo proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatniania wody ze studni głębinowej. Studnia wiercona o głębokości 30m, lustro wody na poziomie około 8 metrów. Pompa zawieszona na około 20 metrach. Średnica rury studziennej 160 mm.Studnia ma być docelowo używana jako jedyne źródło wody, obecnie dla 2 osób dorosłych, docelowo dla rodziny 2+2. Niestety nie mam możliwości podpięcia się do sieci wodociągowej. Budynek jest natomiast podłączony do kanalizacji. Studnia była używana na potrzeby budowy domu, ponieważ budowa zmierza ku końcowi przyszedł czas na wykonanie instalacji w kotłowni oraz dobór urządzeń. W tej chwili poza pompą głębinową o wydajności 4,2 m3/h nie mam jeszcze żadnych sprzętów więc mam nadzieję, że ułatwi to dobór odpowiedniego sposobu uzdatniania.Problemem jest bardzo niewielka wydajność mojej studni. Jest to około 100 l/h. W związku z tym urządzenia, które wymagają do regeneracji sporej ilości wody chyba się nie sprawdzą, ale wolałbym żeby tą tezę potwierdził ktoś obeznany w temacie. Poniżej wyniki badania wody.Mętność: 34Stężenie jonu amonowego: 0,285 mg/lStężenie azotanów: 21,2 mg/lStężenie azotynów: 0,781 mg/lStężenie żelaza: 480 µg/lStężenie manganu: 240 µg/lSumaryczna zawartość wapnia i magnezu: 211 mg/lNajbardziej prawdopodobna liczba bakterii grupy coli: 3Najbardziej prawdopodobna liczba bakterii Escherichia coli: 0Obecność i liczba enterokoków kałowych: 0Ogólna liczba mikroorganizmów w 22 stopniach C: > 3000Próbka została pobrana około dwa tygodnie po zamontowaniu docelowej pompy i studnia nie była w tym czasie dezynfekowana. W laboratorium, gdzie robiłem badania zasugerowano mi, że obecność bakterii może wynikać z braku dezynfekcji po montażu pompy, a obecność azotynów może wynikać z obecności bakterii które te azotyny produkują. Poradzono mi zdezynfekować studnię i powtórzyć badania bakteriologiczne. Ponadto mętność badanej próbki była zdecydowanie większa niż woda, która leci obecnie (chociaż to akurat tylko moja organoleptyczna ocena).Czy przy takich parametrach wody wystarczy zastosowanie zmiękczacza, który usuwa również żelazo i mangan? Czytałem o urządzeniach na złożu ECOMIX ale w dobie artykułów i komentarzy sponsorowanych z rezerwą podchodzę do takich informacji. Proszę serdecznie o fachową poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek87 02.01.2019 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Podałem te które nie mieszczą się w normie. Woda będzie do użytku w gospodarstwie domowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.01.2019 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Dzień dobry, Bardzo proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatniania wody ze studni głębinowej. Studnia wiercona o głębokości 30m, lustro wody na poziomie około 8 metrów. Pompa zawieszona na około 20 metrach. Średnica rury studziennej 160 mm. Studnia ma być docelowo używana jako jedyne źródło wody, obecnie dla 2 osób dorosłych, docelowo dla rodziny 2+2. Niestety nie mam możliwości podpięcia się do sieci wodociągowej. Budynek jest natomiast podłączony do kanalizacji. Studnia była używana na potrzeby budowy domu, ponieważ budowa zmierza ku końcowi przyszedł czas na wykonanie instalacji w kotłowni oraz dobór urządzeń. W tej chwili poza pompą głębinową o wydajności 4,2 m3/h nie mam jeszcze żadnych sprzętów więc mam nadzieję, że ułatwi to dobór odpowiedniego sposobu uzdatniania. Problemem jest bardzo niewielka wydajność mojej studni. Jest to około 100 l/h. W związku z tym urządzenia, które wymagają do regeneracji sporej ilości wody chyba się nie sprawdzą, ale wolałbym żeby tą tezę potwierdził ktoś obeznany w temacie. Poniżej wyniki badania wody. Mętność: 34 Stężenie jonu amonowego: 0,285 mg/l Stężenie azotanów: 21,2 mg/l Stężenie azotynów: 0,781 mg/l Stężenie żelaza: 480 µg/l Stężenie manganu: 240 µg/l Sumaryczna zawartość wapnia i magnezu: 211 mg/l Najbardziej prawdopodobna liczba bakterii grupy coli: 3 Najbardziej prawdopodobna liczba bakterii Escherichia coli: 0 Obecność i liczba enterokoków kałowych: 0 Ogólna liczba mikroorganizmów w 22 stopniach C: > 3000 Próbka została pobrana około dwa tygodnie po zamontowaniu docelowej pompy i studnia nie była w tym czasie dezynfekowana. W laboratorium, gdzie robiłem badania zasugerowano mi, że obecność bakterii może wynikać z braku dezynfekcji po montażu pompy, a obecność azotynów może wynikać z obecności bakterii które te azotyny produkują. Poradzono mi zdezynfekować studnię i powtórzyć badania bakteriologiczne. Ponadto mętność badanej próbki była zdecydowanie większa niż woda, która leci obecnie (chociaż to akurat tylko moja organoleptyczna ocena). Czy przy takich parametrach wody wystarczy zastosowanie zmiękczacza, który usuwa również żelazo i mangan? Czytałem o urządzeniach na złożu ECOMIX ale w dobie artykułów i komentarzy sponsorowanych z rezerwą podchodzę do takich informacji. Proszę serdecznie o fachową poradę Ja bym tego studnią nie nazwał tylko źródłem kłopotów. 100L/h? Pewnie włączasz pompę i za chwile wody w studni brakuje. I czekasz. W 12m rury 160mm masz.. 240L wody. Czyli czekas 2h godziny jakieś aż woda napłynie? No to musisz mieć duuuuży hydrofor. Taki gdzie możesz magazynować duuużo wody na wieczorne mycie, pranie itp. NIektóe głowice sterujące do filtrów potrafią robić regeneracje na raty. Zwracaj uwagę na taką opcję. A i tak będąsię zdarzały braki wody. Ja bym kombinował nową/głębszą studnie. Na pewno stawiaj największy możliwy hydrofor. 500L? 1000L? Pamiętaj że z hydrofora nie wyleci taka ilość wody, Poduszka powietrzna rozpręży się, trochę wody wypchnie a potem klapa - woda jest, ale nijak jej nie wypchniesz bo cisnienia brakuje. Z hydroforu 300L, miedzy włączeniem a wyłączeniem pompy zazwyczaj dostaniesz nie wiecej niż kiladziesiąt litrów wody. Z hydroforu 1000L jak dobrze ustawisz, pójdzie 200L wody aż ciśnienie opadnie. Do tego jakieś mądre sterowanie pompą, najlepiej z pomiarem lustra wody i włączanie tejże od razu gdy woda się pojawi. A i tak rozwiązanie znienawidzisz WOda nie jest zła, wszelkiej maści złoża typu mix do wszystkiego sobie z nią poradzą. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Jastrząb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halskky 02.01.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2019 Jastrząb bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Ze studnią jest dokładnie tak jak piszesz, jest w niej zmagazynowane około 250l wody i po 4 minutach pompowania jest pusta Nie chcę wieszać pompy niżej - była tak zamontowana na czas budowy ale zasysana woda z okolic filtra była bardziej mętna i zawierała piasek. Zdaję sobie sprawę z ułomności tego rozwiązania, jednak nie mam na to wpływu. Druga studnia odpada ponieważ obawiam się, że jej wydajność może być podobna. Chcąc pogłębić studnię musiałbym robić jej projekt ze względu na głębokość przekraczającą 30 metrów. Biorę to pod uwagę jeżeli obecne rozwiązanie się nie sprawdzi.Myślałem o hydroforze 300 l i zakładałem, że pozwoli mi to na jednorazowe wykorzystanie około 150 l wody z ze zbiornika hydroforowego + 250 l ze studni + 100 l ciepłej wody z zasobnika C.W.U. Przy naszym obecnym trybie życia największe zużycie jest rano gdzie wszystkie zbiorniki + studnia były by pełne po nocy, oraz wieczorem gdzie również optymistycznie zakładam, że woda napłynie do zbiorników i studni przez cały dzień. Piszesz, że złoża typu mix sobie poradzą. Mam rozumieć, że twoim zdaniem nie ma potrzeby montażu klasycznego odżelaziacza a wystarczy zmiękczacz oparty na takim złożu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts