Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Witam,

potrzebuje porady od znających się na rzeczy, mianowicie mój zmiękczacz z głowicą Logix 762 przestał pobierać solankę

jak radzą fachowcy wyczyściłem zbiornik solanki, filtr , inżektor itp. wszystko było drożne - trochę osadu ale bez tragedii i żadnego efektu,

następnie zajrzałem do głowicy, sprawdziłem czy coś się nie zapchało, przeczyściłem i dalej nic,

sprawdziłem szczelność rurek ze zbiornika solanki - szczelne,

po przyjrzeniu się co się dzieje w trakcie regeneracji, stwierdziłem że w 2 c yklu - pobieranie solanki i wolne płukanie nie dzieje się nic - cisza, żadnego przepływu, więc nie ma jak zasysać solankę,

co mogę jeszcze sprawdzić ? gdzie leży przyczyna ?

plisss help

Jeśli nie inżektor to może przy krzywce się coś urwało? Sprawdzałeś to w czasie regeneracji (czy włącza się odpowiednia sekcja)? Ewentualnie czy wymieniałeś uszczelki w głowicy?

Tak dla przypomnienia mój temat bo gdzieś utknął wątek. qbek, dasz radę coś z tego wyciągnąć? Model pompy: https://www.sklep-watermark.pl/sklep/produkt/pompa-glebinowa-4h6-12d/1588

OK. Wracając do tego tematu... Pompa faktycznie nie powinna być ograniczeniem. Przy 4 barach powinna zapewnić przepływ ok 6 m3/h. To dużo - ale przy ciężkim złożu to wystarczy do wypłukania filtra o średnicy max 14". Mimo wszystko skłaniałbym się do opcji wielostopniowego odżelaziania - wtedy masz dużo dłuższy czas kontaktu wody ze złożem niż w jednym filtrze (a przy Twoich parametrach - głównie mangan - potrzebujesz tego czasu). Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie próbka wody wysłana do testów.

Jeśli nie inżektor to może przy krzywce się coś urwało? Sprawdzałeś to w czasie regeneracji (czy włącza się odpowiednia sekcja)? Ewentualnie czy wymieniałeś uszczelki w głowicy?

Wałek jest ok, sprawdzałem, uszczelek nie wymieniałem - po zdjęciu tej górnej części widać tylko kanały i płytki zaworów, żadnych uszczelek nie widziałem

zastanawia mnie że jak jest płukanie w cyklu 1 to woda wali aż miło, a cykl 2 ( pobieranie solanki i wolne płukanie) to cisza.

Wałek jest ok, sprawdzałem, uszczelek nie wymieniałem - po zdjęciu tej górnej części widać tylko kanały i płytki zaworów, żadnych uszczelek nie widziałem

zastanawia mnie że jak jest płukanie w cyklu 1 to woda wali aż miło, a cykl 2 ( pobieranie solanki i wolne płukanie) to cisza.

Nie wiem jak "głęboko" rozbierałeś głowicę... jak widziałeś te płytki to czy te, które są otwierane w czasie zasysania, dają się mocniej (palcem, śrubokrętem) otworzyć?

Nie wiem jak "głęboko" rozbierałeś głowicę... jak widziałeś te płytki to czy te, które są otwierane w czasie zasysania, dają się mocniej (palcem, śrubokrętem) otworzyć?

Dają się minimalnie mocniej otworzyć +/- 1 mm, dmuchałem we wszystkie kanaliki i zaworki wydaje się że działają poprawnie - zamykają się i otwierają.

PS. Udało się rozwiązać problem, wygląda na to że winny był inżektor, a raczej jego oringi i oring korka od niego. Po pierwsze był za mocno przykręcony a po drugie puszczały uszczelnienia i nie zasysało. Mam nadzieję że to trwały efekt.

pozdrawiam i dziękuję qbek17 za pomoc.

Edytowane przez Parago
uaktualnienie

No dobra dorzucę te pincet...:) z tego, co czytam na forum w walce z twardą wodą prym wiodą Ecoperla i Aquahome. Czy są jeszcze jakieś alternatywy w granicach 2500 zl? A jeśli nie, to konkretnie jaki model polecacie...

Pozdrawiam

do Poznaniaków

Mogę nakierować na firmę Granimex z Poznania .

w 2017 roku też podchodziłem do temat ( na razie nie kupiłem, nie miałem czasu ani kasy by domknąć temat zainwestowałem w PV) ale... z innego wątku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?138275-CZy-załozyłbys-ponownie-zmiękczacz-wody&p=7420681&viewfull=1#post7420681

Czy ktoś podpowie czy warto kupić zmiekczacz sentencja 20 firmy Erie ? Brak opinii mnie nie zachęca a oferta już tak...Bez VAT ok 1600 zl
taka promocyjnę cenę zaproponowały panie z biura .

Erie to firma produkująca głowicę. Cały zmiękczacz robi ktoś inny i to nie zawsze działa w ten sposób że skoro jest dobra głowica to całość też jest dobra...

Uzyskałem wkońcu odpowiedź od dystrybutora ,który pytał producenta . Monosferyczna Lewatit producent Lanxess

Jeśli tak jest to w porządku.

Monosferyczna jest lepszą żywicą, jest wydajniejszą. Erie to w chwili obecnie jeden z liderów produkujących zmiękczacze wody. Chyba tam jest stosowana żywica marki LEWATIT.

Kupując Erie masz urządzenie od podstaw w 100% złożone przez producenta. Z tego co wiem to produkty Erie objęte są dość dużym okresem gwarancyjnym. Sprawdź tą info u dystrybutora.

Co do Clacka to jedna z najlepszych firm produkujących głowicę do filtrów. Najprawdopodobniej jednak system złożony na tej głowicy to składak. Sprawdź i zapytaj dystrybutora o pochodzenie pozostałych komponentów.

Pozdrawiam

Widziałem ,że zmienili trochę lokalizację i mają większą siedzibę .

Dobry wieczór,

Jakiś czas temu prosiłem o pomoc w doborze zmiękczacza który miał zastąpić zepsutego Watermarka 30. Zgodnie z sugestiami zakupiłem składaka:

- głowica Clack WS1 CI

- 65dm3 złoża Purolite (zbiornik 90l)

- zbiornik na solankę 100dm3.

Mam wodę wodociągową o twardości 26 dH. Zużycie miesięczne to 16m3.

Zresetowałem przez przypadek głowicę którą dostałem już ustawioną dla mnie i zacząłem szukać na forum informacji o parametrach które mam ustawić.

Wg oferty typ regeneracji w moim składaku to "cykl płukań przeciwprądowo". Wydaje mi się jednak że ja mam głowicę współprądową bo ma oznaczenie V1CIDME-03SK (brak litery U). Dodatkowo na górnej obudowie mam naklejkę z literą "E".

W między czasie sprzedawca podesłał mi parametry które mam wprowadzić do głowicy.

Regeneracja (wydajność) co 7,2 m3 i/lub co 14 dni.

Cykle regeneracji:

1. backwash 8 min.

2. rinse 55 min.

3. backwash 1o min.

5. fast 8 min.

6. fill 8.00 kg

Z tego co wyczytałem to w regeneracji przeciwprądowej nie ma etapu backwash. Bardzo proszę o pomoc. Wydaje mi się że otrzymałem głowicę która nie ma możliwości regeneracji przeciwprądowej.

Wg oferty typ regeneracji w moim składaku to "cykl płukań przeciwprądowo". Wydaje mi się jednak że ja mam głowicę współprądową bo ma oznaczenie V1CIDME-03SK (brak litery U).

Wszystko się zgadza... tzn oferta jest tak sformułowana abyś nie zauważył różnicy - jest tam mowa o "płukaniu przeciwprądowym", a nie "regeneracji przeciwprądowej". Więc teraz masz głowicę, która wykonuje płukania wsteczne czyli backwash, a nie robi regeneracji przeciwprądowej. Chyba każda głowica to robi, ale to jest właśnie wkręcanie użytkowników...

Dodatkowo na górnej obudowie mam naklejkę z literą "E".

To nie pasuje. Inżektor E jest do zbiornika o średnicy 10". A ty masz większy... możliwe, że inżektor został wymieniony, a pozostała tylko naklejka, ale dobrze byłoby to zweryfikować (jaki kolor ma inżektor?).

Druga sprawa to jaki jest restryktor DLFC?

W między czasie sprzedawca podesłał mi parametry które mam wprowadzić do głowicy.

Regeneracja (wydajność) co 7,2 m3 i/lub co 14 dni.

Trochę szkoda "ogłupiać" głowicę skoro może sobie sama liczyć objętość między regeneracjami i rezerwę, ale skoro tak sprzedawca mówi to też się da.

Cykle regeneracji:

1. backwash 8 min.

2. rinse 55 min.

3. backwash 1o min.

5. fast 8 min.

6. fill 8.00 kg

Chyba coś tu nie pasuje... Moim zdaniem powinno być tak:

1. backwash 8-12 min

2. dn brine 60-70 min (o ile inżektor jest prawidłowy)

3. rinse 4-6 min

4. fill 8 kg

5. end

Z tego co wyczytałem to w regeneracji przeciwprądowej nie ma etapu backwash.

Masz rację, nie wstawia się etapu płukania na początku regeneracji... ale tu nie ma takiej regeneracji.

Wydaje mi się że otrzymałem głowicę która nie ma możliwości regeneracji przeciwprądowej.

Dobrze Ci się wydaje. Poza głowicą masz też złoże, które się nie nadaje do takiej regeneracji (nie jest monosferyczne).

Tylko się nie śmiej ale... co to jest restryktor DLFC?

To kółko pod którym jest inżektor to rozumiem że przy wyłączonej wodzie mam odkręcać?

Restryktor siedzi tam gdzie podłączasz wąż do kanalizacji - to taka gumka w kolanku wychodzącym z głowicy - na niej powinny być cyfry.

Teoretycznie w czasie pracy przy inżektorze nie powinno być ciśnienia, ale zawsze lepiej zakręcić wodę, włączyć regenerację żeby zeszło ciśnienie i dopiero odkręcać.

Inżektor jest biały. Na tej gumce (membrance) nie ma numeru. Spróbuje dodać zdjęcia.

Inżektor jest na zbiornik o średnicy 10", zerknij jaki jest rozmiar Twojego zbiornika - obstawiam 12".

Gumka albo jest włożona nie tą stroną co trzeba (a jest kierunkowa), albo jest jakaś "nie oryginalna". Wyjmij ją (ta czerwona zawleczka dobrze się sprawdza do wyciągania tej gumki) i zobacz czy z drugiej strony nie ma tych cyfr.

Co mam dokupić/zamienić żeby były prawidłowe ustawienia?

Nie musisz wymieniać inżektora - wystarczy, że uwzględnisz to że jest mniejszy i wydłużysz czas solankowania (czyli etap dn brine powinien trwać o te 10-20 min dłużej).

Witam

Zwracam się do Was z prośbą o poradę.

Otrzymałem dzisiaj ofertę uzdatniania wody ze studni głębinowej (przy domu jednorodzinnym).

Szczerze, opadła mi szczęka jak zobaczyłem kwotę, jaką musiałbym zapłacić za cały ten zestaw.

Czy moglibyście mi powiedzieć/doradzić, czy jest szansa, żebym z tymi kosztami zszedł w dół, nie tracąc oczywiście na jakości wody.

Miejsce inwestycji to okolice Wrocławia. Dom będę ogrzewał pompą ciepła typu powietrze-woda.

Dane studni (jeżeli mogą być przydatne):

glębokość 16 mb

średnica 160 mb

depresja przy 2 m3/h 2.0 m - 2.2 m

Konsultowałem wyniki z kilkoma osobami i każdy mówił, że wodę mam dobrą. Stąd moje wątpliwości, czy sprzedawca nie próbuje mnie naciągnąć.

Ponadto firma zajmująca się uzdatnianiem wody, poleciła mi tą pompę:

https://sklephypo.pl/pompa-35-scm218-15-230v-ibo-dambatid839.html?search_query=3,5+sc+&results=23

W załączonych plikach usunąłem wszystkie nagłówki, stopki itd., aby post nie został odebrany jako reklama:)

Będę wdzięczny za wszystkie porady.

z góry dziękuję i pozdrawiam

Kuba

uzdatnianie.jpg

wycena-01.jpg

Witam

Otrzymałem dzisiaj ofertę uzdatniania wody ze studni głębinowej (przy domu jednorodzinnym).

Szczerze, opadła mi szczęka jak zobaczyłem kwotę, jaką musiałbym zapłacić za cały ten zestaw.

Czy moglibyście mi powiedzieć/doradzić, czy jest szansa, żebym z tymi kosztami zszedł w dół, nie tracąc oczywiście na jakości wody.

Miejsce inwestycji to okolice Wrocławia. Dom będę ogrzewał pompą ciepła typu powietrze-woda.

glębokość 16 mb

średnica 160 mb

Konsultowałem wyniki z kilkoma osobami i każdy mówił, że wodę mam dobrą. Stąd moje wątpliwości, czy sprzedawca nie próbuje mnie naciągnąć.

https://sklephypo.pl/pompa-35-scm218-15-230v-ibo-dambatid839.html?search_query=3,5+sc+&results=23

W załączonych plikach usunąłem wszystkie nagłówki, stopki itd., aby post nie został odebrany jako reklama:)

Kuba

[ATTACH=CONFIG]424888[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]424889[/ATTACH]

Najgorsze sa bakterie. Ale one moga pochodzic z zanieczyszczenia z czasu wiercenia. Ile czasu minelo miedzy wierceniem studni a pobraniem probki? Powinienes zachloroeac studnie, poczekac 24h, pompowac pare godzin a po jakims czasie tygodniu, dwoch znowu zbadac czy sa bakterie.

Do reszty to jeden filtr wielofunkcyjny bo ilosc manganu niewielka. Jak nie bedzie bakterii to ogarniesz to za mniej niz polowa tej kwoty.

Witam

glębokość 16 mb

średnica 160 mb

Kuba

[ATTACH=CONFIG]424888[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]424889[/ATTACH]

Woda nie jest zła i nie ma potrzeby stosowania dwustopniowego systemu filtracji wody. Rozwiązaniem będzie jedno wielofunkcyjne urządzenia redukujące mangan, żelazo oraz twardość wody a także mętność. Jeśli chodzi o bakterie to taką studnie trzeba porządnie przechlorować - w tym wątku kilka stron wcześniej jest napisane dokładnie jak to wykonać samemu. Następnie dla bezpieczeństwa koniecznie lampa UV - dla zabicia resztek bakterii po chlorowaniu. Reasumując stosując jedno urządzenie wielofunkcyjne można będzie zaoszczędzić pewnie około 3 tysięcy złotych nie tracąc przy tym na jakości wody.

Co do pompy to proponujemy się wstrzymać z zakupem do momentu wyboru konkretnej stacji uzdatniania wody gdyż ona generuje swego rodzaju potrzeby jeśli chodzi i wydajność o ciśnienie.

Możemy zaproponować swoją propozycją uzdatniania takiej wody w wiadomości prywatnej ;)

Edytowane przez KLARSAN

Dziękuję Wam bardzo za opinię. Pobór próbki wody odbył się mniej więcej dwa tygodnie po wywierceniu studni. Na pewno chcę zamontować lampę UV. Nawet jeśli badanie nie wykazałoby obecności bakterii.

Mam niestety problem z czasem. Potrzebuję wody dosłownie "na już". Czy chlorowanie można przeprowadzić już po zamontowaniu pompy w studni? Zaraz spróbuję znaleźć wątek, o którym wspomnieliście.

Klarsan, oczywiście proszę przesłać ofertę

Dziękuję Wam bardzo za opinię. Pobór próbki wody odbył się mniej więcej dwa tygodnie po wywierceniu studni. Na pewno chcę zamontować lampę UV. Nawet jeśli badanie nie wykazałoby obecności bakterii.

Mam niestety problem z czasem. Potrzebuję wody dosłownie "na już". Czy chlorowanie można przeprowadzić już po zamontowaniu pompy w studni? Zaraz spróbuję znaleźć wątek, o którym wspomnieliście.

Klarsan, oczywiście proszę przesłać ofertę

Oczywiście ze można, żaden to kłopot. Prosimy w wiadomości prywatnej o adres mejlowy do przesłania propozycji uzdatniania. Oferta będzie przesłana jutro przez naszego technologa.

Edytowane przez KLARSAN