qbek17 15.01.2019 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2019 To mój zbiornik - czyli 12 cali? Inżektor powinien być więc niebieski tak? Jakie oznaczenie powinien mieć restryktor (gumka) bo mój jest gładki z obu stron? Ja to sobie już zorganizuje u dostawcy. Tak, to zbiornik 12x52. Inżektor powinien być niebieski (oznaczenie F). Restryktor DLFC powinien być 4.2 gpm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayo007 18.01.2019 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 (edytowane) Witam Szanownych Forumowiczów i bardzo proszę o pomoc przy dobraniu odpowiedniego złoża do parametrów mojej wody.Studnia głębinowa, pompa na głębokości 24m, wydajność pompy 3 m3 /h.Woda nie ma żadnego smaku i zapachu, wydaje się być klarowna, ale po jakimś czasie pojawia się np. w czajniku rdzawy nalot (lekki).,Twardość raczej nie jest dla nas przeszkodą, jedynie podwyższone wartości Fe i Mn.Podaję parametry wody którymi na chwilę obecną dysponuję: Amoniak mg/l 0,0Żelazo mg/l 0,22Mangan mg/l 0,2Odczyn ph 8,1Azotany mg/l 0,0Azotyny mg/l 0,07Twardość ogólna mg CaCo3/l 285Utlenialność mg/l 1,5 Zużycie miesięczne max 10 m3, odpływ popłuczyn byłby poprzez rozsączanieChciałbym nadmienić iż mam zbiornik hydroforowy bez przepony 200l oraz zbiornik filtracyjny 10/54 z głowicą FLECK 5600 które chciałbym wykorzystać.Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Edytowane 18 Stycznia 2019 przez ayo007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.01.2019 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Witam Szanownych Forumowiczów i bardzo proszę o pomoc przy dobraniu odpowiedniego złoża do parametrów mojej wody. Studnia głębinowa, pompa na głębokości 24m, wydajność pompy 3 m3 /h. Woda nie ma żadnego smaku i zapachu, wydaje się być klarowna, ale po jakimś czasie pojawia się np. w czajniku rdzawy nalot (lekki)., Twardość raczej nie jest dla nas przeszkodą, jedynie podwyższone wartości Fe i Mn. Podaję parametry wody którymi na chwilę obecną dysponuję: Amoniak mg/l 0,0 Żelazo mg/l 0,22 Mangan mg/l 0,2 Odczyn ph 8,1 Azotany mg/l 0,0 Azotyny mg/l 0,07 Twardość ogólna mg CaCo3/l 285 Utlenialność mg/l 1,5 Zużycie miesięczne max 10 m3, odpływ popłuczyn byłby poprzez rozsączanie Chciałbym nadmienić iż mam zbiornik hydroforowy bez przepony 200l oraz zbiornik filtracyjny 10/54 z głowicą FLECK 5600 które chciałbym wykorzystać. Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Jeśli chcesz ścieki rozsączać to złoże nie może być regenerowane chemicznie. Jeśli chcesz wykorzystać zbiornik i głowicę to ona będzie też ograniczała płukanie (jej maksimum to 1,6 m3/h) czyli odpadają wszelkie ciężkie złoża. Drogą eliminacji pozostaje Ci do wyboru Birm lub Katalox Light. Chyba tylko te... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 20.01.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 odpływ popłuczyn byłby poprzez rozsączanie Nie możesz popłuczyn po uzdatnianiu odprowadzać do gruntu bez ich podczyszczenia. Obowiązujące przepisy tego zabraniają. Oczywiście popłuczyny po różnych stacjach do uzdatniania mają różne oddziaływanie wynikające ze składu i akurat te po odżelaziaczach płukanych wodą, co najwyżej zakolmatują Ci ten drenaż. Jednak nawet niedopracowane prawo jest prawem i w sposób legalny tego robić nie możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.01.2019 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 ... akurat te po odżelaziaczach płukanych wodą, co najwyżej zakolmatują Ci ten drenaż. Przy takim poziomie żelaza żeby coś się zakolmatowało to będzie trwało wieki... Jednak nawet niedopracowane prawo jest prawem i w sposób legalny tego robić nie możesz. Z tym nie będę dyskutował... chociaż definicja "podczyszczania" daje pewne pole do interpretacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czystesrodowsko 20.01.2019 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Przy takim poziomie żelaza żeby coś się zakolmatowało to będzie trwało wieki... Przyznam się, że nie wiem jakiego stężenie żelaza spodziewać się popłuczynach z urządzenia kolegi ayo007. Żelaza faktycznie ma niewiele, jednak poza żelazem nie możemy zapomnieć o tlenkach manganu, które również znajdą się w popłuczynach i do kolmatacji się przyczynią. Długowieczność takiego drenażu zależy od jego wielkości, rodzaju gruntu rodzimego i oczywiście od stężenia dopływającej zawiesiny. Z tym nie będę dyskutował... chociaż definicja "podczyszczania" daje pewne pole do interpretacji. Nie do końca przychodzi mi do głowy o jakiej definicji „podczyszczania” piszesz, którą można zastosować w praktyce. Natomiast jeżeli piszemy już o definicjach, to zgodnie z obowiązujacym Prawem wodnym takie odprowadzenie popłuczyn od 1 stycznia 2018r wymaga pozwolenia wodnoprawnego, którego tematyczna instalacja nie ma szansy uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ayo007 20.01.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Dziękuję Panowie za odpowiedzi i rozjaśnienie tematu, sprawę odprowadzenia popłuczyn jest do rozwiązania, natomiast dostałem ofertę z jednego źródła nazłoże Defeman+Ironit+podsypka kwarcowa ale rozumiem, że to złoże będzie za ciężkie i głowica którą mam nie zda egzaminu.W związku z tym czy pod Birm i Katalox Light muszę też zastosować jakąś podsypkę czy traktować je jako złoże finalne i tylko je zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin55 20.01.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 Witam, Poniżej wyniki badań wody ze studni - potrzebuje stacji uzdatniania. Woda nie jest łatwa m.in ze względu na utlenialność itd. Czekam na info ekspertów, co polecacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.01.2019 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 W związku z tym czy pod Birm i Katalox Light muszę też zastosować jakąś podsypkę czy traktować je jako złoże finalne i tylko je zastosować? Pod Birm czy Katalox też dajesz podsypkę. Ona nie jest "elementem złoża" więc nie musisz jej uwzględniać przy płukaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.01.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Witam, Poniżej wyniki badań wody ze studni - potrzebuje stacji uzdatniania. Woda nie jest łatwa m.in ze względu na utlenialność itd. [ATTACH=CONFIG]425107[/ATTACH] Czekam na info ekspertów, co polecacie Faktycznie kiepsko to wygląda... Barwa - 80 mg, utlenialność - 21 mg, żelazo - 2,5 mg, mangan - 0,8 mg, twardość - 300 mg... Czy masz już jakiś układ hydrauliczny (pompa, hydrofor, itd)? Jak masz zagospodarowane ścieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin55 21.01.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Faktycznie kiepsko to wygląda... Barwa - 80 mg, utlenialność - 21 mg, żelazo - 2,5 mg, mangan - 0,8 mg, twardość - 300 mg... Czy masz już jakiś układ hydrauliczny (pompa, hydrofor, itd)? Jak masz zagospodarowane ścieki? Na chwile obecną tymczasowa pompa - zapewne nabędę Omnigena SC - 5 /17, zestaw hydroforowy brak (pewnie 300l ocynk + napowietrzenie) Odprowadzenie na płukanie złoża ze stacji jest przygotowane w kotłowni do szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.01.2019 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Na chwile obecną tymczasowa pompa - zapewne nabędę Omnigena SC - 5 /17, zestaw hydroforowy brak (pewnie 300l ocynk + napowietrzenie) Odprowadzenie na płukanie złoża ze stacji jest przygotowane w kotłowni do szamba. Powiem szczerze, że nie wiem od czego zacząć... samo napowietrzanie może w tym przypadku nie wystarczyć. Filtracja kilkustopniowa + jakieś dozowanie utleniacza... a ilość ścieków może ci szybko zapełnić szambo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekmas 21.01.2019 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Witam, poproszę o pomoc w doborze zmiękczacza wody. Rodzina 2+1 (od niedawna . Zużycie wody do tej pory 6m3/m-c, ale po narodzinach dziecka pewnie wzrośnie. Twardość wody 15dh w skali niemieckiej. W domu łazienka + oddzielne WC. Czy złoże 20l będzie odpowiednie? Na razie rozważam następujące urządzenia: https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-ecoperla-slimline-cs-17/ https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-water-technic-20-up-flow-male-wym-7365414854 https://bluewater24.pl/profesjonalny-zmiekczacz-do-wody-supreme-soft-20-p-479.html https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-20-wersja-objetosciowa-przeplyw-1m.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.01.2019 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 poproszę o pomoc w doborze zmiękczacza wody. Rodzina 2+1 (od niedawna . Gratulacje! Zużycie wody do tej pory 6m3/m-c, ale po narodzinach dziecka pewnie wzrośnie. Twardość wody 15dh w skali niemieckiej. W domu łazienka + oddzielne WC. Czy złoże 20l będzie odpowiednie? Tak, 20 litrów będzie wystarczające jak zużycie wzrośnie do 8 czy nawet 10 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 22.01.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Witam, Poniżej wyniki badań wody ze studni - potrzebuje stacji uzdatniania. Woda nie jest łatwa m.in ze względu na utlenialność itd. [ATTACH=CONFIG]425107[/ATTACH] Czekam na info ekspertów, co polecacie Bardzo ciężka woda i generalnie możemy zaproponować testy wody i dopiero dobór stacji. Szczegóły możemy załatwić na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin55 23.01.2019 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Bardzo ciężka woda i generalnie możemy zaproponować testy wody i dopiero dobór stacji. Szczegóły możemy załatwić na priv. Wezmę propozycje pod uwagę. Mam dwie oferty jedna zakłada: Stacje oparta na dwóch kolumnach wraz z hydroforem 300l wraz ze zweżką -napowietrzanie Jedna kolumna Odżelazianie i odmanganianie wody (A-13/C) Oparte na katalitycznym złożu filtracyjnym (złoże naturalne dolomitowo - kwarcowe do usuwanie żelaza z wody oraz do usuwania manganu M. dox- defeman lub złoże Katalox Light druga kolumna Filtr Multi ZT-13/54 (OB) Filt oparty na mieszance złóż anionowo-jonowych (Purolite A502P + Purolite CR-100) które skutecznie usuwają związki ograniczane barwę i utlenialność, szczątkową ilość manganu jak i amoniak, Głowice Clack Drugi spec oferuje dwie głowice 1.odżelaziacz, 2. Filt oparty na mieszance złóż w tym do zmiękczania wody usuwania manganu etc Jednakże tutaj propozycja bez opcji napowietrzania wody poprzez hydrofor ocynkowany jego zdaniem nie ma potrzeby stosowania tego. Pierwszy spec urządzenia dobrał na podstawie wyników, drugi dostał wodę i testował na złożach i swoimi testerami. Jakieś sugestie? Pytam pierwszego czy po zamontowaniu robi wyniki wody - odpowiedz pada: Panie mam 20 letnie doświadczenie, woda będzie biała. No tak może i będzie biala tylko pytanie, czy bedzie spełniać normy sporzycia, głównie z tego co mi wiadomo chodzi o mangan. Żelaza organiz człowieka się pozbędzie przy ew. drobnych przekroczeniach. Jaka powinna być zasada specjalistów, czy po montażu stacji nie powinien wykonane badania wody? Jako klient wywalasz x tys zł i jaka pewność, że dane rozwiązanie będzie skuteczne. Mam dwójkę dzieci i chce mieć pewność, że jeśli mam na coś zdecydować to ma zadziałać i będzie woda po tym będzie do sporzycia. Czy umowa z wykonawca/dostawca nie powinna zawierać jakiejś klauzuli w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.01.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Mam dwie oferty jedna zakłada: Stacje oparta na dwóch kolumnach wraz z hydroforem 300l wraz ze zweżką -napowietrzanie Jedna kolumna Odżelazianie i odmanganianie wody (A-13/C) Oparte na katalitycznym złożu filtracyjnym (złoże naturalne dolomitowo - kwarcowe do usuwanie żelaza z wody oraz do usuwania manganu M. dox- defeman lub złoże Katalox Light druga kolumna Filtr Multi ZT-13/54 (OB) Filt oparty na mieszance złóż anionowo-jonowych (Purolite A502P + Purolite CR-100) które skutecznie usuwają związki ograniczane barwę i utlenialność, szczątkową ilość manganu jak i amoniak, Głowice Clack Generalnie to tradycyjne rozwiązanie... napowietrzanie i do tego filtr piaskowy (ale rozrzut złóż jest duży... od piasku, przez dolomit i ciężkie złoża katalityczne m.dox i defeman, aż do nieco lżejszego Kataloxu - musisz się dopytać co i ile konkretnie będzie w kolumnie). Druga kolumna to też zagadka co do zawartości (A502P to anionit do usuwania organiki, ale drugie złoże to już raczej C100E czyli zwykły kationit zmiękczający, bo CR100 to zupełnie inne złoże) - i tu także pytanie ile którego złoża ma się tam znaleźć. Trzeba by także doszczegółowić typ głowicy sterującej, bo sama marka (Clack) jest OK. Drugi spec oferuje dwie głowice 1.odżelaziacz, 2. Filt oparty na mieszance złóż w tym do zmiękczania wody usuwania manganu etc Jednakże tutaj propozycja bez opcji napowietrzania wody poprzez hydrofor ocynkowany jego zdaniem nie ma potrzeby stosowania tego. Nie mając żadnych szczegółów można się tylko domyślać, że druga kolumna to standardowa mieszanka typu AquaMulti czy Ecomix. Ale one tu się nie sprawdzą... chyba, że ten odżelaziacz będzie ogromny. Bez większej ilości danych nie zdecydowałbym się na to rozwiązanie. Pierwszy spec urządzenia dobrał na podstawie wyników, drugi dostał wodę i testował na złożach i swoimi testerami. Tu plus dla drugiego (który testował wodę). Jakieś sugestie? Dopytać o szczegóły ofert. Wysłać wodę do innych firm na testy? Pytam pierwszego czy po zamontowaniu robi wyniki wody - odpowiedz pada: Panie mam 20 letnie doświadczenie, woda będzie biała. No tak może i będzie biala tylko pytanie, czy bedzie spełniać normy sporzycia, głównie z tego co mi wiadomo chodzi o mangan. Żelaza organiz człowieka się pozbędzie przy ew. drobnych przekroczeniach. Samo doświadczenie też jest potrzebne i dużo znaczy, ale jeśli jest taki pewny to niech da pisemną gwarancję jakości wody Jaka powinna być zasada specjalistów, czy po montażu stacji nie powinien wykonane badania wody? Jako klient wywalasz x tys zł i jaka pewność, że dane rozwiązanie będzie skuteczne. Mam dwójkę dzieci i chce mieć pewność, że jeśli mam na coś zdecydować to ma zadziałać i będzie woda po tym będzie do sporzycia. Czy umowa z wykonawca/dostawca nie powinna zawierać jakiejś klauzuli w tym zakresie? Bardzo rzadko spotyka się firmę, która w ogóle by gwarantowała jakość wody po filtrach. A jak już gwarantują to często są tam takie obostrzenia, że nie da się jej w praktyce wyegzekwować. Co do samych badań to już kwestia jak się dogadacie - możesz sam zlecić badania w laboratorium albo możesz komuś zapłacić za to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.01.2019 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Jakie są różnice w budowie/działaniu napowietrzaczy inżektorowych a automatycznego. Instalowałem przy zbiorniku ocynkowanym inżektor, ale wraz ze wzrostem cisnienia w zbiorniku strasznie spada jego wydajność (praktycznie nie zasysa powietrza). Jak założyłem mniejszy to znów nie wyrabiał z ilością wody potrzebna do płukania złoża. Jak te automatyczne się sprawują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.01.2019 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Jakie są różnice w budowie/działaniu napowietrzaczy inżektorowych a automatycznego. Nie wiem o jakim automatycznym napowietrzaczu mówisz - oba zdjęcia przedstawiają to samo tylko inaczej wykonane... Instalowałem przy zbiorniku ocynkowanym inżektor, ale wraz ze wzrostem cisnienia w zbiorniku strasznie spada jego wydajność (praktycznie nie zasysa powietrza). Dokładnie tak to działa. Przecież efekt pompy próżniowej polega właśnie na różnicy ciśnień - im ona mniejsza tym mniejsze wytwarzane podciśnienie. Jak założyłem mniejszy to znów nie wyrabiał z ilością wody potrzebna do płukania złoża. Jak te automatyczne się sprawują? Po to są różne rozmiary inżektorów oraz po to montuje się do nich obejścia aby móc wyregulować ilość zasysanego powietrza względem ogólnej wydajności (ilości pompowanej wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 24.01.2019 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Czyli ten droższy (mosiężny) niewiele doda? Szukam po internecie takich napowietrzaczy elektrycznych, na zdjęciach jak sprężarka wygląda. Ale nigdzie w sklepach tego nie widzę. Jest to dostępne gdzieś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts