Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam. Posiadam studnie głębinowa o głębokości 60m. Ostatnio zrobiłem badania fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne. Z badań wynika że jest nadmiar Manganu oraz Mikroorganizmów. Czy woda jest taka słaba czy należy instalować filtry uzdatniania wody ?

Mangan (Mn) 86,3 ±8,7 PS MW ≤ 50

mg/l PN-EN ISO 17294-2:2016-11

Żelazo (Fe) 97,7 ±9,8 PS MW ≤ 200

Ogólna liczba mikroorganizmów w jtk/1ml PN-EN ISO 6222:2004 (A),(ZPS)

temperaturze 22C±2C, 68±4h

>3,0*102

Mam dwa pytania.

Mam wodę z wodociągu

Obecnie u mnie uzdatnianie wygląda tak za licznikiem reduktor ciśnienia z filtrem chyba 120um zanim 20um i 5um później zmiękczacz Viesman aquahome 20 czy jakoś. To leci do każdego punktu w domu. Teraz zmieniam kuchnię i do tej por pod zlewem miąłem filtr węglowy i ceramiczny 0,3um.

Z okazji remontu można by to rozbudować. Jestem raczej przeciwnikiem osmozy z powodu sporej straty do kanalizacji jeśli dobrze pamiętam 1 litr czystej to 6 litrów odpadu. Nie wiem może się mylę.

1. O co można by rozbudować filtry pod zlewowe ?

2. Co sądzicie o wylewkach zintegrowanych z baterią kuchenną myślałem o takiej.

https://www.aliexpress.com/item/Kitchen-Faucets-torneira-para-cozinha-de-parede-Crane-For-Kitchen-Water-Filter-Tap-Three-Ways/32964779731.html?spm=2114.12010108.1000013.2.29827a09dxZxwn&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.99734.0&scm_id=1007.13339.99734.0&scm-url=1007.13339.99734.0&pvid=3f2f10d2-73bf-4121-824f-ca196c5d1300

Potrzebuje pomocy w doborze zmiękczacza, bo tylko w tym wydaje mi się jest problem. Studnia głębinowa 27m, hydrofor i zwykły filtr mechaniczny 100um. woda czysta nie śmierdzi nie pachnie, ale twarda, wyniki badań na zdjęciu . Zużycie miesięczne około 14m3 rodzina 2+2, odprowadzenie wody albo oczyszczalnia ( taka z której woda nadaje sie do podlewania ogrodu , lub bezpośrednio do studni na deszczówkę .

2019-01-24 11.08.50 badanie wody1.jpg

2019-01-24 11.08.50 badanie wody2.jpg

z tego co sam liczyłem złoże 30 litrów powinno byc ok, budżet mam do 3k max. instalacja samodzielna,

dzieki za podpowiedzi.

Witam. Posiadam studnie głębinowa o głębokości 60m. Ostatnio zrobiłem badania fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne. Z badań wynika że jest nadmiar Manganu oraz Mikroorganizmów. Czy woda jest taka słaba czy należy instalować filtry uzdatniania wody ?

>3,0*102

Czy studnia jest nowa? robiłeś dezynfekcję / chlorowanie studni i rur?

Przekroczenia manganu są niewielkie - nie skupiałbym się na jakimś filtrze tyko na mangan. Ewentualnie mały filtr do wody pitnej - jeśli chcesz pić wodę z kranu (chociaż biorąc pod uwagę te mikroorganizmy to bym się jednak zastanowił)...

Mam wodę z wodociągu

Obecnie u mnie uzdatnianie wygląda tak za licznikiem reduktor ciśnienia z filtrem chyba 120um zanim 20um i 5um później zmiękczacz Viesman aquahome 20 czy jakoś. To leci do każdego punktu w domu. Teraz zmieniam kuchnię i do tej por pod zlewem miąłem filtr węglowy i ceramiczny 0,3um.

Te filtry pod zlewem to w jakim celu? Bo to co masz na wejściu już zatrzyma chyba wszystko czego nie zatrzyma osmoza... np. filtr węglowy raczej nie zobaczy chloru bo ten się zatrzyma na zmiękczaczu... i musisz go regularnie wymieniać.

Z okazji remontu można by to rozbudować. Jestem raczej przeciwnikiem osmozy z powodu sporej straty do kanalizacji jeśli dobrze pamiętam 1 litr czystej to 6 litrów odpadu. Nie wiem może się mylę.

Osmozy niskociśnieniowe (te na ciśnieniu sieciowym) mają faktycznie kiepski odzysk. Ale możesz dać układ z pompką i już masz dużo wyższy ten parametr (oczywiście kosztem energii do pompy). Tylko po co podnosić ciśnienie jeśli na wejściu masz reduktor (który je zmniejsza)...

1. O co można by rozbudować filtry pod zlewowe ?

A co ci w wodzie przeszkadza? To nie tak, że im więcej filtrów tym lepiej...

2. Co sądzicie o wylewkach zintegrowanych z baterią kuchenną myślałem o takiej.

Są fajne jak masz dodatkowy kran do zainstalowania... ale Ty chyba takiego nie potrzebujesz bo z tego co mówisz to filtrujesz całą wodę więc wystarczy jeden kran.

Potrzebuje pomocy w doborze zmiękczacza, bo tylko w tym wydaje mi się jest problem. Studnia głębinowa 27m, hydrofor i zwykły filtr mechaniczny 100um. woda czysta nie śmierdzi nie pachnie, ale twarda, wyniki badań na zdjęciu . Zużycie miesięczne około 14m3 rodzina 2+2, odprowadzenie wody albo oczyszczalnia ( taka z której woda nadaje sie do podlewania ogrodu , lub bezpośrednio do studni na deszczówkę .

[ATTACH=CONFIG]425680[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]425682[/ATTACH]

z tego co sam liczyłem złoże 30 litrów powinno byc ok, budżet mam do 3k max. instalacja samodzielna,

dzieki za podpowiedzi.

30-35 litrów powinno być OK.

Odprowadzenie wody raczej nie do podlewania bo będzie zawierało dużo chlorków, które nie służą roślinom (podobno - ogrodnikiem nie jestem) :) chyba, że chcesz się bawić w rozdział wody w zależności od przewodności - ale to już temat dla majsterkowicza :)

Czy studnia jest nowa? robiłeś dezynfekcję / chlorowanie studni i rur?

Przekroczenia manganu są niewielkie - nie skupiałbym się na jakimś filtrze tyko na mangan. Ewentualnie mały filtr do wody pitnej - jeśli chcesz pić wodę z kranu (chociaż biorąc pod uwagę te mikroorganizmy to bym się jednak zastanowił)...

Studnia jest nowa. Nic nie było robione. Dodam że podczas badania filtr mechaniczny był bardzo brudny, dawno nie wymieniany. Oraz na końcówkach kranu były duże osady kamienia które dopiero później wyczyściłem. Czy to też może mieć wpływ na wyniki badań ?

Reduktor ma zabezpiecza instalację pred zbyt dużym ciśnieniem ustawiony jest na 3,5bara. Przed zmiękczaczem jest filtracja do 5um. Zmiękczacz zatrzymuje chlor??

Do wody którą piję mam podłączony węglowy późnij ceramiczny. Nie nadaje się to do podłączenia bezpośredni do baterii kuchennej za mały przepływ dlatego mam osobną wylewkę ale przy remoncie chcę zintegrowaną mają osobne zasilanie wody.

>3,0*102

Generalnie sprawa wygląda tak że jeśli chciałby Pan mieć miękką wodę w całym domu to to urządzenie również usunęło by Panu mangan z wody. Jeśli chodzi o te mikroorganizmy to proponujemy chlorowanie studni i ponownie badanie wody.

[ATTACH=CONFIG]425680[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]425682[/ATTACH]

dzieki za podpowiedzi.

Tak złoze około 30 litrów spokojnie będzie wystarczające do takiego zapotrzebowania oraz twardości. Jeśli chodzi o odprowadzenie popłuczyn to oczyszczalni, z której woda ma być pobierana do podlewania - na pewno nie jest to dobry pomysł.

Studnia jest nowa. Nic nie było robione. Dodam że podczas badania filtr mechaniczny był bardzo brudny, dawno nie wymieniany. Oraz na końcówkach kranu były duże osady kamienia które dopiero później wyczyściłem. Czy to też może mieć wpływ na wyniki badań ?

To proponuję zrobić chlorowanie studni i całej instalacji i ponowne badania. Jest duża szansa, że wyniki biologiczne będą dużo lepsze. A co do fizykochemii to dobrze byłoby pokazać pełne wyniki (także te "w normie").

Reduktor ma zabezpiecza instalację pred zbyt dużym ciśnieniem ustawiony jest na 3,5bara.

A jakie masz ciśnienie przed reduktorem?

Rozumiem po co masz reduktor, tylko chodziło mi o to że nie ma sensu najpierw ciśnienia redukować, a potem podnosić (w przypadku gdybyś chciał dać pompę do osmozy).

Przed zmiękczaczem jest filtracja do 5um. Zmiękczacz zatrzymuje chlor??

Chlor jest utleniaczem i utlenia złoże w zmiękczaczu. Jeśli jest go za dużo to może to wpływać na wydajność złoża, ale w warunkach wodociągowych ilość chloru jest raczej bezpieczna. Praktyka mówi, że po zmiękczaczu już raczej nic z chloru nie pozostaje.

Do wody którą piję mam podłączony węglowy późnij ceramiczny. Nie nadaje się to do podłączenia bezpośredni do baterii kuchennej za mały przepływ dlatego mam osobną wylewkę ale przy remoncie chcę zintegrowaną mają osobne zasilanie wody.

W takim wypadku taka wylewka ma sens.

Witam, zastanawiam się nad kupnem Hydro Plus 22, ale ta głowica...faktycznie jest taka awaryjna? Można gdzieś coś więcej poczytać na ten temat? Poszukałem trochę w necie i w sumie konkretów niewiele, tylko tyle, że to chińszczyzna i dlatego do bani...

Porządny zmiękczacz to koszty około 3 tysięcy złotych. I w tej cenie są porządne komponenty i dobrej klasy złoże bez ukrywania co "siedzi" w środku.

Witam, zastanawiam się nad kupnem Hydro Plus 22, ale ta głowica...faktycznie jest taka awaryjna? Można gdzieś coś więcej poczytać na ten temat? Poszukałem trochę w necie i w sumie konkretów niewiele, tylko tyle, że to chińszczyzna i dlatego do bani...

Niewiele znalazłeś bo niewiele można o tym napisać... dostępna jest w miarę od niedawna i pewnie za chwilę zniknie (jak większość chińskich "modeli") zastąpiona kolejną "nowością", jak tylko zaczną się pojawiać sygnały, że jednak są z nią pierwsze problemy...

witam,

Potrzebuję porady w temacie zakupu zmiękczacza do wody. Dom nowy, dwie łazienki, 4 osoby, zużycie wody ok 10-12 m3, woda z wodociągów. Lokalizacja Mikołów, woj. śląskie.

Parametry wody http://zim.com.pl/files/zalaczniki/2017/05/16/1491810406/1546870260.pdf twardość ogólna 97.6 mg/l CaCO3.

Poczytałem forum oraz opinie w internecie, jednak wątpliwości co raz więcej ;) Chciałbym zmieścić się w budżecie do 3500 zł.

Będę wdzięczny za wszelkie rekomendacje sprzętu i rozwiązań.

Pozdrawiam!

witam,

Potrzebuję porady w temacie zakupu zmiękczacza do wody. Dom nowy, dwie łazienki, 4 osoby, zużycie wody ok 10-12 m3, woda z wodociągów. Lokalizacja Mikołów, woj. śląskie.

Parametry wody http://zim.com.pl/files/zalaczniki/2017/05/16/1491810406/1546870260.pdf twardość ogólna 97.6 mg/l CaCO3.

Poczytałem forum oraz opinie w internecie, jednak wątpliwości co raz więcej ;) Chciałbym zmieścić się w budżecie do 3500 zł.

Będę wdzięczny za wszelkie rekomendacje sprzętu i rozwiązań.

Pozdrawiam!

Masz bardzo niską twardość - na pewno chcesz to zmiękczać? Jeśli się zdecydujesz to wystarczy ci malutki zmiękczacz na 10-12 litrów złoża. Budżet na pewno wystarczy i jeszcze zostanie.