Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam sie, czy dodatkowo oddać próbkę wody do badania czy raczej można ufać tym badaniom wody "z urzędu"?

Podeślesz propozycję sprzętu który jest ok, ma dobrej jakości złoże i obsługa jest w porządku.

Być może warto rozpatrzyć sprzęt, który dodatkowo oczyszcza wodę z zanieczyszczeń?

Dziękuję za pomoc :)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam sie, czy dodatkowo oddać próbkę wody do badania czy raczej można ufać tym badaniom wody "z urzędu"?

To są badania wody na wyjściu z ich stacji uzdatniania. Pomiędzy nimi a Twoim kranem woda może się trochę zmienić / zanieczyścić, ale zazwyczaj są to kwestie żelaza bardziej niż twardości....

Być może warto rozpatrzyć sprzęt, który dodatkowo oczyszcza wodę z zanieczyszczeń?

Ale jakich zanieczyszczeń?

To są badania wody na wyjściu z ich stacji uzdatniania. Pomiędzy nimi a Twoim kranem woda może się trochę zmienić / zanieczyścić, ale zazwyczaj są to kwestie żelaza bardziej niż twardości....

Ale jakich zanieczyszczeń?

Mam na myśli piasek, żwir i tym podobne. Teraz mam w mieszkaniu takie filtry na instalacji, sznurkowy i np. aktywny węgiel lub coś podobnego.

Mam na myśli piasek, żwir i tym podobne. Teraz mam w mieszkaniu takie filtry na instalacji, sznurkowy i np. aktywny węgiel lub coś podobnego.

Mechaniczny na pewno się przyda, nawet jako ochrona głowicy zmiękczacza.

dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam sie, czy dodatkowo oddać próbkę wody do badania czy raczej można ufać tym badaniom wody "z urzędu"?

Podeślesz propozycję sprzętu który jest ok, ma dobrej jakości złoże i obsługa jest w porządku.

Dziękuję za pomoc :)

Jeżeli masz wątpliwości co do twardości wody to wystarczy wykorzystać taki tester https://allegro.pl/oferta/tester-twardosci-wody-probowka-instrukcja-5005841640

Jeżeli masz twardość na poziomie 9 stopni francuskich to naprawdę nie powinieneś narzekać na twardą wodę.

Witam wszystkich, to moj pierwszy post i prosze o pomoc w mojej sprawie, a wyglada to tak. Mieszkam w Irlandii i jeszcze kilka tygodni temu bylem zupelnie zielony w temacie zmiekczaczy. Woda jest tu ogolnie bardzo twarda.

W zwiazku z tym zlecilem zamontowanie zmiekczacza hydraulikowi. Ten zmierzyl twardosc wody na 26 stopni i zamontowal zmiekczacz dwuelementowy, ustawil regeneracje objetosciowa na 1m3 i reszta jak fabryka ustawila. Jednak po paru dniach nie pasowalo mi, ze baterie w lazience nadal sa biale gdy woda obeschnie. Kupilem tester i okazalo sie, ze woda po 2 dniach jest znow twarda.Zaczalem drazyc temat i obserwowac zachowanie zmiekczacza. Okazalo sie, ze woda jest zmiekczana ale po ok. 150 litrach znow zaczyna sie robic twarda! Od tego czadu zaczalem wlaczac regenercje recznie i to codziennie. W miedzyczasie skontaktowalem sie z hydraulikiem, ktory to instalowal. Ten po 2 tyg wymienil caly zmiekczacz, ale poprawa byla tylko o tyle, ze zmiekczacz, zmiekcza do 250-300l wody, a pozniej robi sie znow twarda. Mieszkamy w domu ok 100m2, dwie osoby dorosle + dziecko. Nasze zuzycie wody to do 200-250l na dobe. Zaczalem czytac wiecej na ten temat i okazalo sie, ze taki zmiekczacz, tej wielkosci i tym zuzyciu to jest jakis zart. Przy codziennej regeneracji zuzywa sie miesiecznie ok 2000l wody, a soli w miesiac juz mi poszlo 1.5 worka kazdy po 25kg. To zamontowane urzadzenie to cos takiego jak ponizej w linku, tylko ze z innym zbiornikiem na solanke, ja mam taki z kwadratowa pokrywa:

https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-blue-soft-rx7c100-solo-p-1294.html

Facet mowil mi, ze te zmiekczacze robione sa w Polsce i Belgi i zywica jest markowa.

Niestety dopiero po fakcie dowiedzialem sie, ze to chinski skladak. I nawet watpie czy to ma 7litrow zywicy, a nawet watpie czy ta zywica to Purolite C100E. Bo przy tych wynikach co osiagnalem to wg. moich obliczen wyglada jak by tam bylo 2.5kg zywicy jonowymiennej.

Do tego za filtr zaplacilem 599 EUR + inne rzeczy, filtry wstepne i osmoza 7 stopni Supreme, przeciagniecie rur, instalacja, razem ok 1200EUR. Teraz wiem, ze to przesada ale wtedy zaufalem gosciowi od instalacji. Tu w Irlandii, narazie nie placi sie za wode i scieki, wiec pewnie ludziom nie przeszkadza, ze regeneracja robi sie praktycznie co noc. Bo praktycznie wszedzie instaluja takie male softenery, najczesciej z firmy EWT pod zlewem ( moj jest w pomieszczeniu gospodarczym). Sprawdzalem u znajomego taki EWT i u niego nawet taki maly to robi regeneracje, raz na pare dni, a sol dosypuje raz na 1.5 miesiaca, a wode testowalem ma miekka. U mnie niestety, boli mnie bardzo ze tyle dobrej wody i soli idzie do scieku.

W zwiazku z tym mam pytanie, czy jest sens zwiekszyc butle i kupic 20/25litrow zywicy Purolite C100E lub monosferyczna Lewatit S1567 i zostawic narazie ta chinska glowice RX, a z czasem wymienic ja np na Clack? Czy wogole nie bawic sie w to i kupic sobie normalny porzadny zmiekczacz ?

Czy gdybym zostawil ta glowice i wymienila reszte, to czy ten inzektor co mam, bedzie sie nadawal? Koszt wymiany butli, kosza i zloza to ok C100E to ok 550zl + przesylka 350zl. Koszt nowego softenera, sugeruja ( W OSMOZA.PL) mi ECOWATER Comfort 300, a to ok 3000zl. W innym sklepie, chyba BlueWater sugeruja combo z odzelaziaczem ( 5 w 1 - Logix 255/760 Ecomix albo SUPREME MULTI + pakiet ) ale to chyba tez chinczyki. Fakt, woda jest tu z wodociagu i ma dosc sporo zelaza, tylko, ze my i tak nie pijemy tej wody. Bo woda do gotowania idzie z osmozy, a normalnie pijemy mineralna.

Pozdrawiam,

Edytowane przez remi76

Witam forumowiczów,

chciałbym prosić o pomoc w doborze konkretnego urządzenia do uzdatniania wody,

parametry wody podane przez zakład wodociągów:

Odczyn pH - 7,3

Stężenie żelaza ogólnego μg/l - 50

Stężenie chlorków mg/l - 35,9

Stężenie wolnego chloru mg/l - <0,1

Twardość mg/l CaCO3 / dH - 308 / 17,25

Stężenie azotanów mg/l - 15

- dwie łazienki pierwszej wanna, w drugiej deszczownica

- 3 osoby

- średnie zużycie wody 8 do 9 m3 miesięcznie

- szambo

pozdrawiam

Witam forumowiczów,

Odczyn pH - 7,3

- 3 osoby

- szambo

pozdrawiam

Dla 3 osób oraz takiej twardości spokojnie wystarczy zmiękczacz z około 20 litrami złoża zmiękczającego. Są dwie opcje, albo zmiękczacz kompaktowy np. Ecoperla Toro ewentualnie dwuelementowy. Linki do proponowanych urządzeń:

- https://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Zmiekczacz-Ecoperla-Toro/566

- https://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Zmiekczacz-PUR-0844-CI/342

Witam forumowiczów,

Odczyn pH - 7,3

- 3 osoby

- szambo

pozdrawiam

Czy chcesz zmiękczyć wodę do zera czy tylko częściowo? Masz jeszcze jakieś zastrzeżenia (poza kamieniem)?

Do zmiękczenia wystarczy Ci model z 20-25 litrów złoża. Ze względu na szambo sugerowałbym dobry filtr wstępny i głowicę z regeneracją przeciwprądową - będzie niższe zużycie wody i soli. Ale do tego potrzebna jest dobra żywica monosferyczna i dobra głowica.

Witam

kupiłem dom w którym zainstalowany jest taki fitr jak na zdjęciach

dom był nie używany/ nie zamieszkały od 2011 roku

czy to jeszcze można reanimować to urządzenie czy raczej na śmietnik?

będę wdzięczny za pomoc ewentualnie wskazanie wątku gdzie szukać pomocy

na nalepce na zajęciu jest niby nazwa instalatora ale mam złe doświadczenia z firmami z okolicy chyba że ktoś zna tego Pan i może coś polecić ( nie bede robił ani reklamy ani anty reklamy)

pozdrawiam

Paweł

20190213_063827.jpg

20190213_063846.jpg

20190213_063901.jpg

20190213_064153.jpg

Edytowane przez pawel_bthd

kupiłem dom w którym zainstalowany jest taki fitr jak na zdjęciach

dom był nie używany/ nie zamieszkały od 2011 roku

czy to jeszcze można reanimować to urządzenie czy raczej na śmietnik?

Jest to układ odwróconej osmozy. W teorii możesz go wykorzystać, ale po takim czasie wymagałby on wymiany tylu części, że chyba lepiej wyrzucić całość. Nie mówiąc już o kwestiach higienicznych...

Ja też poproszę o poradę. Woda twarda, niestety moja gmina nie podaje szczegółowych wyników. Z uwagi na położenie na mapie twardości można przyjąć, że jest to woda baaardzo twarda.

POŚ, 4 osoby, 8m3 miesięcznie. W sezonie przepływ zaburza nawadnianie, wtedy zużycie wzrasta o ok 10m3, ale pory nawadniania są ustawione przed aktywnością domowników. Jednocześnie maksymalnie 4 punkty poboru, wg aktywności: pralka, spłuczki (2x WC), zmywarka.

Z góry dziękuję

a co byś polecił do własnego montażu w rozsądnej cenie jeśli oczywiście mogę prosić o radę

woda miejska Warszawa Stara Miłosna

To zależy co Ci w wodzie przeszkadza...? Do czego chcesz tej wody używać (picie czy raczej sprawy gospodarcze)?

Zazwyczaj w domkach montuje się zmiękczacze, ale to trochę większe urządzenie i montujesz je na wejściu wody do budynku.

Druga możliwość to właśnie filtr odwróconej osmozy czyli to co masz pod zlewem...

Ja też poproszę o poradę. Woda twarda, niestety moja gmina nie podaje szczegółowych wyników. Z uwagi na położenie na mapie twardości można przyjąć, że jest to woda baaardzo twarda.

Twoja gmina ma obowiązek udostępnić Ci informacje o jakości dostarczanej wody. Nie zawsze jest to publikowane oficjalnie ale jak zadzwonisz to nie mogą Ci odmówić.

Bez tej informacji może być trudno coś dobrać. Tzn można coś założyć, ale chyba nie o to chodzi.

POŚ, 4 osoby, 8m3 miesięcznie. W sezonie przepływ zaburza nawadnianie, wtedy zużycie wzrasta o ok 10m3, ale pory nawadniania są ustawione przed aktywnością domowników. Jednocześnie maksymalnie 4 punkty poboru, wg aktywności: pralka, spłuczki (2x WC), zmywarka.

Nawadnianie raczej wyprowadza się przed zmiękczaczem - nie ma sensu zmiękczać wody do podlewania.

Myślę, że raczej zrobię test twardości samemu - nie mam zaufania do publikowanych przez gminę informacji. 10 lat temu, podczas budowy, musiałem zrobić wyniki badania wody z wybudowanego przyłącza - były złe, wodociągi odmówiły mi odbioru (przekroczone normy drobnoustrojów). Obecnie widzę, że gmina publikuje o d kilku lat "wyniki", a punkty poboru wody się nie zmieniają (np. "łazienka dziewcząt w szkole w miejscowości x")

Napisałem o nawadnianiu w kontekście przepływów. Ja mam ujęcie zaraz za licznikiem, nie planuję zmiękczać wody do podlewania, ale jestem przekonany, że wielu forumowiczów, zwłaszcza uprawiających różaneczniki, głównie w tym celu zmiękcza wodę...

Przeszkadza mi kamień i w zasadzie potrzebuje tylko wody do picia i co za tym idzie chciałby zrezygnować z filtrów w expresie do kawy które sa bardzo drogie i co msc koszt to 35zł

Woda w warszawie mimo zapewnień MPWIK nie nadaje sie do picia bez przegotowania i jeszcze wątpliwej jakości rury które ją transportują

Czy moge upiec dwie pieczenie na jednym ogniu tj mieć wodę do picia i zrezygnować z filtrów w expresie?

mozesz polieci konkretne urządzenie w rozsądnej cenie ?

ewentualnie również zestaw filtrów i innych elementów do regeneracji tego co mam już zamontowane?

Myślę, że raczej zrobię test twardości samemu - nie mam zaufania do publikowanych przez gminę informacji. 10 lat temu, podczas budowy, musiałem zrobić wyniki badania wody z wybudowanego przyłącza - były złe, wodociągi odmówiły mi odbioru (przekroczone normy drobnoustrojów). Obecnie widzę, że gmina publikuje o d kilku lat "wyniki", a punkty poboru wody się nie zmieniają (np. "łazienka dziewcząt w szkole w miejscowości x")

Jeśli wolisz zrobić własne badania to Twój wybór. Kwestia zaufania do wyników podawanych przez gminę to indywidualna sprawa chociaż trudno mi uwierzyć żeby ktoś przy tym majstrował. Zazwyczaj jest to zlecane akredytowanemu zewnętrznemu laboratorium...

Napisałem o nawadnianiu w kontekście przepływów. Ja mam ujęcie zaraz za licznikiem, nie planuję zmiękczać wody do podlewania, ale jestem przekonany, że wielu forumowiczów, zwłaszcza uprawiających różaneczniki, głównie w tym celu zmiękcza wodę...

Możliwe - nie znam się na ogrodowych uprawach ;)

Przeszkadza mi kamień i w zasadzie potrzebuje tylko wody do picia i co za tym idzie chciałby zrezygnować z filtrów w expresie do kawy które sa bardzo drogie i co msc koszt to 35zł

Woda zawierająca wapń i magnez (czyli osadzający się kamień) jak najbardziej nadaje się do picia... zakładam, że w ekspresie jest filtr węglowy (ewentualnie coś w stylu filtrów dzbankowych Brity).

Woda w warszawie mimo zapewnień MPWIK nie nadaje sie do picia bez przegotowania i jeszcze wątpliwej jakości rury które ją transportują

To co gwarantuje MPWiK to woda na wyjściu z SUW. Kilometry rur faktycznie mogą być różnej jakości i woda z kranu może odbiegać od ideału. Mimo to nie powinno być w niej nic co jest niebezpieczne dla zdrowia...

Czy moge upiec dwie pieczenie na jednym ogniu tj mieć wodę do picia i zrezygnować z filtrów w expresie?

I tak i nie. Tzn na pewno możesz zrezygnować z filtrów w ekspresie jeśli zainstalujesz filtry przed ekspresem. Ale czy będzie to woda "pitna", "zmiękczona" czy "demineralizowana" to kwestia Twojego wyboru.

ewentualnie również zestaw filtrów i innych elementów do regeneracji tego co mam już zamontowane?

Jak już wspominałem - ze względów higienicznych radziłbym to wywalić. Jeśli chcesz mieć filtr RO to nowy zestaw możesz kupić za ok 500-700 PLN. Instalacja powinna być łatwa bo masz już wszystko przygotowane pod stare urządzenia...