gust 11.03.2019 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2019 No tak w moim przypadku pozostaje zasypywanie sola. A jak sie sprawuja filtry wstepne w takim przypadku? Lepiej zalozyc jakis wiekszy typu big blue? Czesto trzeba pewnie wymieniac go? I jaka objetosc zbiornika na sol wybrac? Jakies konkretne modele polecacie? Co Wam sie sprawdzilo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.03.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Witam. Szukam sprzetu do zazelazionej i teardej wody. Studnia 19 m wybita kilka lat temu. W uzytku od zeszlego roku ale nie do picia. Dom 100m kw 2 mqle lazienki i kuchnia. 2 osoby. Odprowadzenie szambo . Ew w przyszlosci zbiornik na deszczowke. Link do wynikow wody. https://photos.app.goo.gl/JU5CQRdEwtx8aNm87 Ktos ma jakis pomysl jak doprowadzic wode do mozliwosci picia jej? Zachęcamy do zapoznania się z ofertą urządzeń wielofunkcyjnych marki Ecoperla z serii Multitower. Szczegóły w wiadomości prywatnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 12.03.2019 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Szukam zmiękczacza wody. Centralnie do domu jednorodzinnego. 4-5 osób, 2 łazienki, Typowe agd, Twardość ogólna (wpań i magnez) - 320mg/l Firma, która robi mi wszystkie instalacje (wod-kan, grzewczą, itd.) Proponuje mi CosmoWATER HOME 22. Dobre to, warto, nie warto? Proponujemy zmiękczacz do wody z 30 litrami złoża zmiękczającego. Są różne warianty i możliwości, zachęcamy do odwiedzenia naszej strony internetowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 12.03.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Szukam zmiękczacza wody. Centralnie do domu jednorodzinnego. 4-5 osób, 2 łazienki, Typowe agd, Twardość ogólna (wpań i magnez) - 320mg/l Firma, która robi mi wszystkie instalacje (wod-kan, grzewczą, itd.) Proponuje mi CosmoWATER HOME 22. Dobre to, warto, nie warto? Cosmowater Home 22 dedykowany jest do domu jednorodzinnego z dwoma łazienkami i standardowym wyposażeniem, pralka, zmywarka i 4,5 osób. Urządzenie posiada dwuletnią gwarancję na elektronikę i pięcioletnią na złoże i pozostałe elementy. Dystrybutor - BIMS Plus w cenie urządzenia oferuje bezpłatne uruchomienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 12.03.2019 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 A możesz podać choć parę firm które są warte uwagi? Aby np. serwis byl w porządku, dostępność części i żeby taka firma nie znikła zaraz z rynku. Jak przeglądam rankingi to nie sposób nie mieć wrażenia że to wszystko sponsorowane i ciężko laikowi się w tych firmach odnaleźć. Viessmana Aquahome 20N - chyba generalnie nie ma złych opinii (ma wady?), BWT - chyba nie maja typowego by passa, albo takie jak: https://www.ultrafiltracja.pl/ ,https://sklep.osmoza.pl/(GlobalWater), http://czystawoda.pl/, https://www.ustm.pl/, http://domwody.pl/ , a może inna warta uwagi? Dziękuje i pozdrawiam Zaletą Aquahome 20-N jest bardzo niska awaryjność, rozbudowana sieć serwisantów, a w związku z tym łatwy dostęp do części (większość z nich znajduje się w Viessmannie na półce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.03.2019 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Zaletą Aquahome 20-N jest bardzo niska awaryjność, rozbudowana sieć serwisantów, a w związku z tym łatwy dostęp do części (większość z nich znajduje się w Viessmannie na półce). Minusem za to jest to, że serwisanci pieców nie znają się na serwisowaniu zmiękczaczy. Przecież ich producentem nie jest Viessmann tylko zewnętrzna firma i (przynajmniej kiedyś tak było) serwisanci też są / byli z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.03.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 No tak w moim przypadku pozostaje zasypywanie sola. A jak sie sprawuja filtry wstepne w takim przypadku? Sprawują się tak jak zawsze. Są zalecane, potrzebne i skuteczne. Lepiej zalozyc jakis wiekszy typu big blue? Czesto trzeba pewnie wymieniac go? Im większy filtr tym większa jego "pojemność" czyli można go rzadziej wymieniać (oczywiście w pewnych granicach - np. maksymalnie co pół roku). I jaka objetosc zbiornika na sol wybrac? W domowych warunkach wystarczy 70 litrów (zmieszczą się 2 worki soli) lub 100 litrów (3 worki). Ważne żeby zbiornik był wyposażony w ruszt, studnię i zawór solankowy z pływakiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsj 12.03.2019 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2019 Witam, potrzebuję zmiękczyć wodę o twardości 29 st n. Dom jednorodzinny z dostępem do sieci kanalizacyjnej. Dwie łazienki z prysznicami (w jednej dodatkowo wanna), zmywarka, pralka, zlew kuchenny, Na chwilę obecną zamieszkiwane przez dwie dorosłe osoby i jedno dziecko, ale niedługo będzie drugie. Zużycie wody na dzień dzisiejszy nieduże, bo ok 7 m3, ale liczmy na ok 10 m3 przyszłościowo. Nie wiem do jakiego stopnia chciałbym zmiękczyć, ale chcę się pozbyć osadów z armatury. Z tego co wyczytałem, to do picia nie poleca się całkowicie zmiękczonej wody, więc tu chyba będzie trzeba zmieszać i dojść do tego metodą prób, tak żeby nie zbierały się osady, ale jeszcze zostało w wodzie trochę minerałów. Jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 13.03.2019 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Witam, potrzebuję zmiękczyć wodę o twardości 29 st n. Dom jednorodzinny z dostępem do sieci kanalizacyjnej. Dwie łazienki z prysznicami (w jednej dodatkowo wanna), zmywarka, pralka, zlew kuchenny, Na chwilę obecną zamieszkiwane przez dwie dorosłe osoby i jedno dziecko, ale niedługo będzie drugie. Zużycie wody na dzień dzisiejszy nieduże, bo ok 7 m3, ale liczmy na ok 10 m3 przyszłościowo. Nie wiem do jakiego stopnia chciałbym zmiękczyć, ale chcę się pozbyć osadów z armatury. Z tego co wyczytałem, to do picia nie poleca się całkowicie zmiękczonej wody, więc tu chyba będzie trzeba zmieszać i dojść do tego metodą prób, tak żeby nie zbierały się osady, ale jeszcze zostało w wodzie trochę minerałów. Jakieś propozycje? Proponujemy zapoznać się z propozycją urządzeń marki Ecoperla. Dla takiej twardości oraz zużycia wody proponujemy zmiękczacz z 30 litrami złoża zmiękczajacego. Wszystkie zmiękczacze Ecoperla są wyposażone w złoże Lanxess Lewatit. Gdyby były jakieś pytania chętnie odpowiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TECHNICZNY_ECOWATER 13.03.2019 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Minusem za to jest to, że serwisanci pieców nie znają się na serwisowaniu zmiękczaczy. Przecież ich producentem nie jest Viessmann tylko zewnętrzna firma i (przynajmniej kiedyś tak było) serwisanci też są / byli z zewnątrz. Panie qbek17, Nie wiem jakim tokiem rozumowania kierował się Pan formułując stwierdzenie że "serwisanci pieców nie znają się na serwisowaniu zmiękczaczy" ale jest ono nieprawdziwe i dość uwłaczające dla sporej grupy fachowców zajmujących się zarówno serwisowaniem kotłów jak i uzdatniaczy wody i szeregu innych urządzeń. Od kilkunastu lat współpracujemy ze sporą ilością firm serwisowych które zajmują się z powodzeniem zarówno kotłami jak i zmiękczaczami. Serwisanci urządzeń Aquahome są regularnie szkoleni a ich kwalifikacje są weryfikowane. Od początku działania, wraz z wprowadzeniem na rynek dziesiątek tysięcy urządzeń, nie mieliśmy żadnego przypadku którego nie udało się serwisowo doprowadzić do pozytywnego zakończenia. Sporą zasługę ma w tym zapewne fakt, że urządzenia Aquahome mają w swojej konstrukcji głowice EcoWater która jest niezawodną jednostką. Jej konstrukcja i sposób działania nie zmieniły się od kilkunastu lat ze względu na bardzo wysoką sprawność oraz trwałość. Głowica w urządzeniach Aquahome cechuje się małą ilością części składowych oraz możliwością łatwego i szybkiego montażu/demontażu w stosunku do innych głowic dostępnych na rynku. Być może jednostki które są Panu znane mają na tyle skomplikowaną budowę że do ich serwisowania trzeba być specjalistą do serwisowania zmiękczaczy i nie zajmować się niczym innym, jednak proszę nie generalizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsj 13.03.2019 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 KLARSAN a jak wygląda sprawa z głowicą? jaka jest w Waszych produktach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 13.03.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Proponuje lekka odskocznię i mały luzik.Fajna propozycja jak mi się wydaje. Co inni na to ?https://www.youtube.com/watch?v=mS3B75LMC4U&list=PLMetrw-nab2c01HaRceJs8YBKA1Df29D3&index=2&t=124s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 13.03.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Witam, potrzebuję zmiękczyć wodę o twardości 29 st n. Dom jednorodzinny z dostępem do sieci kanalizacyjnej. Dwie łazienki z prysznicami (w jednej dodatkowo wanna), zmywarka, pralka, zlew kuchenny, Na chwilę obecną zamieszkiwane przez dwie dorosłe osoby i jedno dziecko, ale niedługo będzie drugie. Zużycie wody na dzień dzisiejszy nieduże, bo ok 7 m3, ale liczmy na ok 10 m3 przyszłościowo. Nie wiem do jakiego stopnia chciałbym zmiękczyć, ale chcę się pozbyć osadów z armatury. Z tego co wyczytałem, to do picia nie poleca się całkowicie zmiękczonej wody, więc tu chyba będzie trzeba zmieszać i dojść do tego metodą prób, tak żeby nie zbierały się osady, ale jeszcze zostało w wodzie trochę minerałów. Jakieś propozycje? Do Pana potrzeb polecam do wyboru zmiękczacz wody Cosmowater Home 22, Aquahome 20-N, AEG 18 lub bardziej zaawansowane urządzenie z modułem Wifi oraz wieloma udogodnieniami Ecowater eVolution 400. Każde z urządzeń posiada bypass, umożliwiający ustawienie pożądanej twardości wody. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2017r., twardość wody do picia powinna mieścić się w zakresie 60-500 mg/l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsj 13.03.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się czy taka ilość złoża będzie odpowiednia. Mam dosyć twardą wodę (29 stopni niemieckich) i chce żeby to było wydajne. Odnośnie wyjściowego parametru twardości wystarczą mi około 4 stopnie, tak że zmieszczę się w zaleceniach Ministra, a nie będzie takiej tragedii na armaturze w postaci białego nalotu. Edytowane 13 Marca 2019 przez tsj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 13.03.2019 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 To nie jest kolego tak jak Ci się wydaje. Zmiękczanie nie całkiem usuwa osady a raczej prowadzi do tego, że osady są łatwe do mechanicznego czy też chemicznego (np. cif) usunięcia czy oczyszczenia . No powiedziałbym łatwiejsze. Daj sobie spokój z ocena ilości złoża. Ilość od 18 do 30 litrów będzie tu właściwa a zastosowana będzie tylko następstwem modelu, który wybierzesz. Eliminacja twardości z wody to żaden problem i praktycznie każda podpowiedź będzie poprawna z tego co widzę po fachowości podpowiadających. Dobrze zabezpiecz tylko zmiękczacz i załóż solidny (lub dwa) filtr ochronny i ciesz się miękką wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tsj 13.03.2019 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 chyba nie do końca jest tak jak piszesz. Zmiękczanie nie powoduje zmiany struktury osadu w celu jej łatwego usunięcia, tylko zmniejsza stężenie głównie jonów wapnia i magnezu. Zmniejsza ich ilość podawaną w mg na 1 litr wody. Łatwiej się je usuwa, bo jest ich mniej w ilości zużytej wody i wolniej "narastają" na armaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 13.03.2019 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jak już trochę poużywasz zmiękczoną wodę to daj znać na ile się pomyliłem w swojej wypowiedzi.Ja używam od ponad 30-tu lat i wierz mi że trochę tego doświadczenia z nią już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.03.2019 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Panie qbek17, Nie wiem jakim tokiem rozumowania kierował się Pan formułując stwierdzenie że "serwisanci pieców nie znają się na serwisowaniu zmiękczaczy" To nie kwestia rozumowania tylko doświadczenia. ale jest ono nieprawdziwe Może jest faktycznie generalizujące, ale nie nieprawdziwe - przynajmniej w kilku przypadkach z jakimi miałem do czynienia. i dość uwłaczające dla sporej grupy fachowców zajmujących się zarówno serwisowaniem kotłów jak i uzdatniaczy wody Moje stwierdzenie nie miało nikogo obrażać. Możliwe, że są fachowcy świetnie radzący sobie ze wszystkimi urządzeniami, ale to także jest generalizowanie i to chyba bardziej niż stwierdzenie, że tacy nie istnieją. Serwisanci urządzeń Aquahome są regularnie szkoleni a ich kwalifikacje są weryfikowane. Możliwe, że są szkoleni. Za to moja praktyka z takimi serwisantami jest taka, że jak zajmują się piecem, to nie zmiękczaczem (a jak już się podejmuje serwisowania zmiękczacza to robi to w sposób wątpliwy). Głowica w urządzeniach Aquahome cechuje się małą ilością części składowych oraz możliwością łatwego i szybkiego montażu/demontażu w stosunku do innych głowic dostępnych na rynku. Mam inną opinię. Być może jednostki które są Panu znane mają na tyle skomplikowaną budowę że do ich serwisowania trzeba być specjalistą do serwisowania zmiękczaczy i nie zajmować się niczym innym, jednak proszę nie generalizować. Szczerze wątpię czy inne głowice są bardziej skomplikowane od waszej, ale nie mam zamiaru się licytować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.03.2019 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Do Pana potrzeb polecam do wyboru zmiękczacz wody Cosmowater Home 22, Aquahome 20-N, AEG 18 lub bardziej zaawansowane urządzenie z modułem Wifi oraz wieloma udogodnieniami Ecowater eVolution 400. Każde z urządzeń posiada bypass, umożliwiający ustawienie pożądanej twardości wody. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 2017r., twardość wody do picia powinna mieścić się w zakresie 60-500 mg/l. Kolega tsj ma 29 stopni twardości - sugerujesz zmiękczacz z 18 litrami złoża? Przy 10 m3 miesięcznie (i pozostawieniu 4 dH na wyjściu) taki rozmiar oznacza regenerację co 5-6 dni i wydajność chwilową na poziomie 0,9 m3/h (15 l/min) - przy 4 osobach w domu... Nie uważasz, że to trochę za mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.03.2019 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Zmiękczanie nie całkiem usuwa osady a raczej prowadzi do tego, że osady są łatwe do mechanicznego czy też chemicznego (np. cif) usunięcia czy oczyszczenia . No powiedziałbym łatwiejsze. Przy częściowym zmiękczeniu tam gdzie woda odparowuje zupełnie (np. ściany prysznica) osad pozostanie taki sam (jakościowo) tylko będzie go mniej (ilościowo). Tzn nadal będzie to "kamień", tak samo trudny do usunięcia, ale będzie go proporcjonalnie mniej. Oczywiście poza solami wapnia i magnezu w wodzie mogą być też inne związki tworzące osady, których zmiękczacz nie usunie. Daj sobie spokój z ocena ilości złoża. Ilość od 18 do 30 litrów będzie tu właściwa a zastosowana będzie tylko następstwem modelu, który wybierzesz. Każdy z modeli sobie poradzi, ale nie każdy będzie tak samo wydajny (przepływ chwilowy) i ekonomiczny w utrzymaniu (częstotliwość regeneracji). Eliminacja twardości z wody to żaden problem i praktycznie każda podpowiedź będzie poprawna Technicznie proces zmiękczania jest już na tyle opanowany, że faktycznie każdy model będzie dawał podobny efekt (czyli miękką wodę). Różnice mogą być np. w trwałości, wydajności (a przez to w kosztach utrzymania urządzenia) czy w jakości materiałów (np. tanie złoża zmiękczające potrafią przez długie miesiące wypłukiwać z siebie rozpuszczalniki użyte do produkcji czy metale ciężkie). Warto też zwrócić uwagę na głowicę sterującą bo to ona odpowiada za prawidłową pracę urządzenia - czy są do niej dostępne części, ile kosztuje przegląd, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts