Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Proponuje lekka odskocznię i mały luzik.

Fajna propozycja jak mi się wydaje. Co inni na to ?

https://www.youtube.com/watch?v=mS3B75LMC4U&list=PLMetrw-nab2c01HaRceJs8YBKA1Df29D3&index=2&t=124s

Wygląda to na zwykły falownik. Facet nawet się czasami myli i mówi o "dobieraniu falownika".

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawiam się czy taka ilość złoża będzie odpowiednia. Mam dosyć twardą wodę (29 stopni niemieckich) i chce żeby to było wydajne. Odnośnie wyjściowego parametru twardości wystarczą mi około 4 stopnie, tak że zmieszczę się w zaleceniach Ministra, a nie będzie takiej tragedii na armaturze w postaci białego nalotu.

Ja bym celował w model z minimum 30 litrami złoża.

0,9 m/ h to nieco zaniżony wskaźnik. Taki stosowałbym przy rygorach uzdatniania wód o wyższych wymaganiach - powiedzmy dla kotłów parowych. W warunkach domowych żywice średnio przy 18-tu litrach pozwalają na maksymalny przepływ rzędu 1,8 /h. Jeśli spowoduje to podbicie twardości nawet do 4 lub 4,5 (przy ustawieniu na 3) to konia z rzędem temu który tak subtelne różnice wyczuje w swojej wodzie. To po prostu taki drobiazg na który nie warto zwracać uwagi. Istotne w tym jest jednak to by montujący sobie zmiękczacz pamiętali o tym, że to ich nie zwolni z zabiegów czyszczących.

Ważny składnik Twojej wypowiedzi to notatka o jakości żywicy. Jeszcze nie tak dawno żywice do zastosowań technicznych różniły się ceną od żywic mających atest do uzdatniania wody spożywczej. Ilu ludzi zostało obdarowanych takimi żywicami bez atestu, wsypanymi do ich zmiękczaczy, tego nigdy się nie dowiemy zaś tylko nieliczni mają świadomość tego ile świństwa zostało wypite wraz z wodą z takiej taniej żywicy. I nad tym a nie nad ilością tworzących się osadów warto się chyba "pochylić".

Kolega tsj ma 29 stopni twardości - sugerujesz zmiękczacz z 18 litrami złoża?

Przy 10 m3 miesięcznie (i pozostawieniu 4 dH na wyjściu) taki rozmiar oznacza regenerację co 5-6 dni i wydajność chwilową na poziomie 0,9 m3/h (15 l/min) - przy 4 osobach w domu... Nie uważasz, że to trochę za mało?

To w jaki sposób powinno byćdobrane złoże?

Ja mam twardość 30* Przynajmniej taka była kilka mc temu. Złoże 20 dm3 pobór 4,5-6m3/mc woda zmiękczona do 1-3*. Jest źle dobrane?

Wg licznika regeneracji regeneracja wypada co ok 7 dni dwa worki soli starczają gdzieś na 9mc może trochę więcej

KLARSAN a jak wygląda sprawa z głowicą? jaka jest w Waszych produktach?

@tsj

Głowice są marki CLACK w serii Softower - znana konstrukcja i łatwa dostępność cześci zamiennych, które można w razie potrzeby wymienić we własnym zakresie. Nie wymagamy wizyty serwisanta.

0,9 m/ h to nieco zaniżony wskaźnik.

Producent złoża (monosferycznego) podaje jego wydajność na poziomie 40-60 objętości złoża na godzinę. Przy 18 litrach złoża to 720 - 1080 l/h. 900 l/h jest wartością średnią, a w przypadku niektórych złóż (o standardowym uziarnieniu) - maksymalną.

Taki stosowałbym przy rygorach uzdatniania wód o wyższych wymaganiach - powiedzmy dla kotłów parowych. W warunkach domowych żywice średnio przy 18-tu litrach pozwalają na maksymalny przepływ rzędu 1,8 /h. Jeśli spowoduje to podbicie twardości nawet do 4 lub 4,5 (przy ustawieniu na 3) to konia z rzędem temu który tak subtelne różnice wyczuje w swojej wodzie. To po prostu taki drobiazg na który nie warto zwracać uwagi.

można w ten sposób podejść do wszystkiego, ale chyba nie o to chodzi... :)

Ważny składnik Twojej wypowiedzi to notatka o jakości żywicy. Jeszcze nie tak dawno żywice do zastosowań technicznych różniły się ceną od żywic mających atest do uzdatniania wody spożywczej. Ilu ludzi zostało obdarowanych takimi żywicami bez atestu, wsypanymi do ich zmiękczaczy, tego nigdy się nie dowiemy zaś tylko nieliczni mają świadomość tego ile świństwa zostało wypite wraz z wodą z takiej taniej żywicy. I nad tym a nie nad ilością tworzących się osadów warto się chyba "pochylić".

Nadal jest różnica w cenie, chociaż "atest" ma już praktycznie każda żywica. Ta różnica wynika z jakości... po prostu jeśli producent oszczędzi na etapie produkcji (używając bardziej toksycznych składników, albo nie wypłucze do końca produktu) to potem użytkownik to wypłucze albo wypije....

No właśnie wygląda mi to na cos więcej . Z falownikami nieco "tańcowałem" i dlatego chętnie porównam.

Zamówiłem . Sprawdzę i będę więcej wiedział.

To daj znać czym to się różni bo z filmiku nie wynika aby było tam cokolwiek "ponad" falownik.

To w jaki sposób powinno byćdobrane złoże?

Ja mam twardość 30* Przynajmniej taka była kilka mc temu. Złoże 20 dm3 pobór 4,5-6m3/mc woda zmiękczona do 1-3*. Jest źle dobrane?

Wg licznika regeneracji regeneracja wypada co ok 7 dni dwa worki soli starczają gdzieś na 9mc może trochę więcej

Trochę często wypada ta regeneracja... ze wzoru wychodzi, że pownna się robić co jakieś 2,2 m3, czyli przy 6 m3 miesięcznie to daje jakieś 3 regeneracje w miesiącu (czyli co ok 9-10 dni).

Masz niskie zużycie wody więc te 20 litrów powinno wystarczyć (chociaż 25 też mogłoby być OK).

I pytanie o osmozę czy jest jakaś możliwość aby wodę z zużytą na filtrowanie skierować znowu do kranu kuchennego?

Raczej nie ma to sensu. Musiałbyś ją magazynować i potem znów pompować do kranu... nie warto.

można w ten sposób podejść do wszystkiego, ale chyba nie o to chodzi... :)

A ja bym twierdził, że własnie o to chodzi :-)...szczególnie przy zmiękczaniu wody dla potrzeb domowych. Ale żeby nie było. Kłócić się nie zamierzam:-)

Dzisiaj dostałem sterownik. Jutro podłączę i testuję. Pierwsze wrażenie dobre :-)

Większość czasu spędzamy po za domem :) praca, szkoła, treningi....

3 osoby są na stałe. Możemy założyć na 4, zawsze ktoś może wpaść na weekend...

Przy takich parametrach wystarczy zmiękczacz, czy warto dołożyć jeszcze jakąś dodatkową filtrację ?

To woda z wodociągów - nie ma (nie powinno być) w niej nic innego wymagającego filtracji. Oczywiście przed zmiękczaczem powinien się znaleźć zwykły filtr mechaniczny.