qbek17 18.03.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2019 Miałem na myśli np odwróconą osmozę. Wtedy mógłbym pić wodę prosto z kranu.... Nie jest to "wymagane" bo woda wodociągowa powinna być już wodą "pitną". Jeśli masz jakieś zastrzeżenia do jej jakości to zawsze możesz dołożyć odwróconą osmozę - jej koszt to ok 600 PLN. O jakich mówimy kosztach w wersji : - filtr mechaniczny -zmiękczacz o złożu ok. 15-20l To są koszty około 2300-2800 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Placeks 19.03.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Szanowni Nie bijcie od razu jeżeli mam gdzieś "sobie poczytać" Stoję przed problemem wody w nowym domu.Woda będzie z wodociągu.Dom dwupokoleniowy 3 łązienki, 6 osób, 2 kuchnie.Instalacja została tak poprowadzona żeby na jej wejściu móc zmiękczyć wodę ale dodatkowo do obu kuchni mam pociągnięte oddzielne rurki dla wody pitnej/spożywczej.Założenie było takie by dla mycia garów , kąpieli itp używać wody miękkiej ale do picia już bogatszej (jeżeli to w ogóle ma sens).Chciałem wszystko to upchnąć w kotłowni by nie tworzyć wynalazków "pod zlewem". Czy możecie mi pomóc , od czego zacząć ? sanepid czy od razu jakieś rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek_K82 19.03.2019 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 witam, otrzymałem dziś wyniki badań wody z własnej studni głębinowej. Dom (4 osoby, 2 łazienki, kuchnia, ogrzewanie mieszane (grzejniki + podłogówka) o powierzcni ok 150m2 będzie zasilany wodą z tej właśnie strudni. Czy mógłbym prosić o radę w celu dopasowania uzdatniacza/zmiękczacza. Czy badania są pełne, czy warto coś jeszcze sprawdzić? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapka 19.03.2019 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 dzień dobry , witam wszystkich serdecznie , mam prośbe o pomoc w wyborze zmiekczacza wody:czytam juz o tym ponad miesiąc i jedno co wiem to ze głowica musi być dobrej formy(clack) oraz złoże zywicy najlepiej lewatitpotrzebuje tego do zmiekczania w dwóch łazienkach(jedna z wanną) , twardość wody to 290mg/l CaCO3 to daje około 16 stopni niemieckich , żuzycie miesieczne wody około 11 metrów dla 3 osób , czy złoże 20 litrów bedzie wystarczające?myslałem o dwóch urządzeniach - viessmann aquahome 20n i aqua soft basic 20 teraz zauważyłem jeszcze BUDERUS LOGA SOFT 25 ale nic o nim nie wiemgeneralnie szukam urzadzenia do max 2,5k , troche mnie zraża koniecznosc corocznych przeglądów(jeszcze nie wiem jaki jest ich koszt ale pewnie min 150pln)chyba ze możecie polecić coś ciekawego w tej cenie które posiada dobra głowice i złoże?jeszcze widziałem HYDRO PLUS 22 ale on ma głowice BNT do której nie mam przekonania(po przeczytanie dyskucji na forum) - czy naprawde to jest aż tak ważne(głowica)?naczytałem sie na forum o składakach(dobra głowica i złoże) ale nie moge nic fajnego znaleźć w cenie do 2,5kz góry dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 19.03.2019 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Kurde napisałem elaborat porównawczy i wcięło całą treść o falowniku Drugi raz mi się nie chce pisać. Krótko mówiąc jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.03.2019 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Nie bijcie od razu jeżeli mam gdzieś "sobie poczytać" Nikt tu nikogo nie bije Stoję przed problemem wody w nowym domu. Woda będzie z wodociągu. Dom dwupokoleniowy 3 łązienki, 6 osób, 2 kuchnie. Instalacja została tak poprowadzona żeby na jej wejściu móc zmiękczyć wodę ale dodatkowo do obu kuchni mam pociągnięte oddzielne rurki dla wody pitnej/spożywczej. Założenie było takie by dla mycia garów , kąpieli itp używać wody miękkiej ale do picia już bogatszej (jeżeli to w ogóle ma sens). Ma to sens. Czy możecie mi pomóc , od czego zacząć ? sanepid czy od razu jakieś rozwiązanie? Zacznij od kontaktu z wodociągami (lub wizyty na ich stronie) i zdobyciu informacji o twardości wody jaką będziesz miał w kranie. Sanepid raczej nie jest Ci potrzebny - chyba, że chcesz sprawdzić/potwierdzić jakość wody (ale to kosztuje). Druga kwestia to określenie zużycia wody - jeśli już mieszkacie to wystarczy zerknąć na rachunki i wyciągnąć jakąś średnią na miesiąc. Jeśli nie mieszkacie to dobrze byłoby przynajmniej orientacyjnie oszacować to zużycie (np. na podstawie tego ile teraz zużywacie). Mając te informacje można dobrać zmiękczacz na cały dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.03.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 witam, otrzymałem dziś wyniki badań wody z własnej studni głębinowej. Dom (4 osoby, 2 łazienki, kuchnia, ogrzewanie mieszane (grzejniki + podłogówka) o powierzcni ok 150m2 będzie zasilany wodą z tej właśnie strudni. Czy mógłbym prosić o radę w celu dopasowania uzdatniacza/zmiękczacza. Czy badania są pełne, czy warto coś jeszcze sprawdzić? pozdrawiam Masz mnóstwo twardości, przekroczone azotany i mangan, sporo azotynów. Na taki zestaw potrzebowałbyś kilka filtrów... np. jeden na twardość (zmiękczacz), drugi na azotany/azotyny, a trzeci na mangan. Będzie drogo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.03.2019 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 czytam juz o tym ponad miesiąc i jedno co wiem to ze głowica musi być dobrej formy(clack) oraz złoże zywicy najlepiej lewatit potrzebuje tego do zmiekczania w dwóch łazienkach(jedna z wanną) , twardość wody to 290mg/l CaCO3 to daje około 16 stopni niemieckich , żuzycie miesieczne wody około 11 metrów dla 3 osób , czy złoże 20 litrów bedzie wystarczające? Będzie wystarczające, ale większe (25 litrów) też byłoby OK. troche mnie zraża koniecznosc corocznych przeglądów(jeszcze nie wiem jaki jest ich koszt ale pewnie min 150pln) Te przeglądy są zalecane, ale raczej nie wymagane. Tzn wszystko zależy od jakości wody - jeśli jest dobra (i tylko ją zmiękczasz) to po pierwszym przeglądzie kolejny możesz zrobić po np. 2-3 latach. jeszcze widziałem HYDRO PLUS 22 ale on ma głowice BNT do której nie mam przekonania(po przeczytanie dyskucji na forum) - czy naprawde to jest aż tak ważne(głowica)? Głowica odpowiada za proces regeneracji złoża. Jeśli będzie on nieprawidłowy to zmiękczacz przestanie działać. Poza tym to praktycznie jedyna ruchoma mechaniczna i elektroniczna część w zmiękczaczu... jak tam się cokolwiek zepsuje to tak jakby zepsuło się całe urządzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.03.2019 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Kurde napisałem elaborat porównawczy i wcięło całą treść o falowniku Drugi raz mi się nie chce pisać. Krótko mówiąc jest OK. To napisz w skrócie - czym to się różni od falownika...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 19.03.2019 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Ma jeden minus.Nie wiadomo ile pożyje bo nie ma napisanej dostępnej historii z tego co się dowiedziałem.ale...porównując do ABB to ma jeden parametr do ustawienia a ABB ma 12 podstawowych i ok. 12 pomocniczychma automatyczny restart a ABB ma tylko 5 x a potem wymaga resetu aby znów przypisać pięć. Wnioskuję że jest dobry i przydatny w miejscach, gdzie są częste padaczki prądu.Start i hamowanie porównywalne. Oszczędność prądu porównywalna.Porównując do jednofazowych Sanyu to jest zdecydowanie lepszy w starcie i hamowaniu oraz w stabilności utrzymania stałej.Krótko testowałem jednofazówkę ale podoba mi się. Dopiero wczoraj włączyłem bo przyszedł jako drugi.Na wyposażeniu przetwornik ciśnienia a to spory plus.Cena kosi wszystko.Dla przysłowiowego Kowalskiego idealny z zastrzeżeniem tego co na początku.Testy trwają ale jutro pierwszy idzie do ludzi.Zrobił na mnie wrażenie.To tak w skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 19.03.2019 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Zapomniałem dodać najistotniejsze.Idealny dla dusigroszy:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.03.2019 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Ma jeden minus. Nie wiadomo ile pożyje bo nie ma napisanej dostępnej historii z tego co się dowiedziałem. ale... porównując do ABB to ma jeden parametr do ustawienia a ABB ma 12 podstawowych i ok. 12 pomocniczych ma automatyczny restart a ABB ma tylko 5 x a potem wymaga resetu aby znów przypisać pięć. Wnioskuję że jest dobry i przydatny w miejscach, gdzie są częste padaczki prądu. Start i hamowanie porównywalne. Oszczędność prądu porównywalna. Porównując do jednofazowych Sanyu to jest zdecydowanie lepszy w starcie i hamowaniu oraz w stabilności utrzymania stałej. Krótko testowałem jednofazówkę ale podoba mi się. Dopiero wczoraj włączyłem bo przyszedł jako drugi. Na wyposażeniu przetwornik ciśnienia a to spory plus. Cena kosi wszystko. Dla przysłowiowego Kowalskiego idealny z zastrzeżeniem tego co na początku. Testy trwają ale jutro pierwszy idzie do ludzi. Zrobił na mnie wrażenie. To tak w skrócie. Czyli robi dokładnie to samo co falownik... tyle, że jest "prostszy i tańszy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 19.03.2019 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2019 Szanowni Nie bijcie od razu jeżeli mam gdzieś "sobie poczytać" Stoję przed problemem wody w nowym domu. Woda będzie z wodociągu. Dom dwupokoleniowy 3 łązienki, 6 osób, 2 kuchnie. Instalacja została tak poprowadzona żeby na jej wejściu móc zmiękczyć wodę ale dodatkowo do obu kuchni mam pociągnięte oddzielne rurki dla wody pitnej/spożywczej. Założenie było takie by dla mycia garów , kąpieli itp używać wody miękkiej ale do picia już bogatszej (jeżeli to w ogóle ma sens). Chciałem wszystko to upchnąć w kotłowni by nie tworzyć wynalazków "pod zlewem". Czy możecie mi pomóc , od czego zacząć ? sanepid czy od razu jakieś rozwiązanie? Woda wodociągowa powinna być zgodna z normą, więc niekoniecznie jest sens badać ją w sanepidzie. Warto sprawdzić twardość wody, można to zrobić samemu testerem do badania twardości. Możesz też sprawdzić w wodociągach, uzyskasz taką informację przez telefon, aczkolwiek nie zawsze to, co wychodzi w wodociągach jest zawsze u nas w kranie. 6 osób to statystycznie miesięczne zużycie na poziomie 18-20m3 na miesiąc (zakłada się, że jedna osoba zużywa około 3 metry/msc). Jeżeli potwierdzisz zużycie i twardość wody, chętnie pomogę z doborem urządzenia. Co do bogatszej wody, zaleca się, aby wodę przepuścić przez węgiel aktywny, więc możesz zastosować filtr węglowy w kotłowni lub jednak zdecydować się na urządzenie podszafkowe w kuchni z osobnym kranikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 20.03.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 N To są koszty około 2300-2800 PLN Możesz polecić jakieś konkretne rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 20.03.2019 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 Miałem na myśli np odwróconą osmozę. Wtedy mógłbym pić wodę prosto z kranu.... O jakich mówimy kosztach w wersji : - filtr mechaniczny -zmiękczacz o złożu ok. 15-20l Masz bardzo dużo opcji do wyboru i możesz spokojnie porównać sobie ceny, na przykład: 15l złoża ma urządzenie Cosmowater Standard (dostępny w hurtowni BIMS), 18l ma Aquahome Compact (dostępny w Viessmann), AEG (dostępny w Leroy Merlin, tam też znajdziesz odwróconą osmozę tego samego producenta). 20 litrów złoża masz natomiast w Aquahome 20-N, a 22 w Cosmowater Home 22. Jeśli miałbyś pytania dotyczące wyżej wymienionych urządzeń, chętnie odpowiem. Gdybyś chciał dobry filtr mikrobiologiczny, który można zamontować pod zalewem kuchennym zamiast odwróconej osmozy, polecam filtr EPS1000. Jest to filtr, który nie usuwa z wody minerałów, tylko metale ciężkie, wirusy, bakterie, cysty, itp itd. Jego zaletą jest to, że działa przepływowo i nie ma odpadu wody, ponadto woda nie stoi w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 20.03.2019 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2019 polecam filtr EPS1000. Jest to filtr, który nie usuwa z wody minerałów, tylko metale ciężkie, wirusy, bakterie, cysty, itp itd. Jego zaletą jest to, że działa przepływowo i nie ma odpadu wody, ponadto woda nie stoi w zbiorniku. Mówisz o tym czymś? https://sklep.osmoza.pl/filtr-mikrobiologiczny-usa-ecowater-eps-1000-p-1118.html Dane techniczne: Temperatura pracy: 4 - 38°C Ciśnienie pracy: 2,76 - 6,89 bara Maksymalny przepływ: (max.) 2,78 l/min Zalecana wymiana wkładów: co 1 rok (przy poborze wody 3,5 litra dziennie) Koszt kompletu wkładów: 571,60 zł Przepływ dupy nie urywa i to 3,5 litra dziennie też słabo w skali roku. Nie mówię, że to coś złego, ale chyba tylko dla bogatych. Poza tym już nie przesadzająmy z jakimiś cystami, bakteriami, czy wirusami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skr_D 21.03.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Mówisz o tym czymś? https://sklep.osmoza.pl/filtr-mikrobiologiczny-usa-ecowater-eps-1000-p-1118.html Dane techniczne: Temperatura pracy: 4 - 38°C Ciśnienie pracy: 2,76 - 6,89 bara Maksymalny przepływ: (max.) 2,78 l/min Zalecana wymiana wkładów: co 1 rok (przy poborze wody 3,5 litra dziennie) Koszt kompletu wkładów: 571,60 zł Przepływ dupy nie urywa i to 3,5 litra dziennie też słabo w skali roku. Nie mówię, że to coś złego, ale chyba tylko dla bogatych. Poza tym już nie przesadzająmy z jakimiś cystami, bakteriami, czy wirusami. Mam ten filtr zamontowany u siebie w kuchni i uważam, że przepływ jest wystarczający. Może przy wodzie wodociągowej wirusy i bakterie nie są zbyt istotne, ale już metale ciężkie, zanieczyszczenia z rur, chlor oraz substancje organiczne tak. Ten filtr został przeze mnie zaproponowany, ponieważ wspomniałeś, że myślisz o odwróconej osmozie, która usuwa z wody absolutnie wszystko, a to urządzenie jest ciekawą alternatywą, po którym w wodzie nadal zostają minerały, a koszt eksploatacji jest niższy niż przy osmozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.03.2019 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Mam ten filtr zamontowany u siebie w kuchni i uważam, że przepływ jest wystarczający. Może przy wodzie wodociągowej wirusy i bakterie nie są zbyt istotne, ale już metale ciężkie, zanieczyszczenia z rur, chlor oraz substancje organiczne tak. Ten filtr został przeze mnie zaproponowany, ponieważ wspomniałeś, że myślisz o odwróconej osmozie, która usuwa z wody absolutnie wszystko, a to urządzenie jest ciekawą alternatywą, po którym w wodzie nadal zostają minerały, a koszt eksploatacji jest niższy niż przy osmozie. Właśnie testuję podobne rozwiązanie (czyli ultrafiltrację). Przepływ nie zachwyca... ale zobaczymy jak będzie z trwałością wkładów - bo przecież membrana w końcu może się zapchać. Co do kosztów to w zestawie który testuję są dużo niższe niż te wspomniane, ale mimo to nie spodziewałbym się, żeby były niższe niż w przypadku osmozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 21.03.2019 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 Właśnie testuję podobne rozwiązanie (czyli ultrafiltrację). Przepływ nie zachwyca... ale zobaczymy jak będzie z trwałością wkładów - bo przecież membrana w końcu może się zapchać. Co do kosztów to w zestawie który testuję są dużo niższe niż te wspomniane, ale mimo to nie spodziewałbym się, żeby były niższe niż w przypadku osmozy. To pewnie masz zamontowane? https://www.filtry-do-wody.info/produkt/filtr-ecoperla-slimline-pou/ Oba rozwiązanie są podobne, ale ten od EcoWater nie ma filtra węglowego, ale mimo wszystko w jakiś magiczny sposób polepsza smak wody. Niby jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.03.2019 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2019 To pewnie masz zamontowane? https://www.filtry-do-wody.info/produkt/filtr-ecoperla-slimline-pou/ Oba rozwiązanie są podobne, ale ten od EcoWater nie ma filtra węglowego, ale mimo wszystko w jakiś magiczny sposób polepsza smak wody. Niby jak? Jeszcze inne rozwiązanie - o tyle fajne, że dostępnych jest chyba 7 rodzajów wkładów i można je sobie dowolnie układać w zestawy. Jest opcja wkładu zmiękczającego, mineralizatora, węgla ze srebrem, itp... i nadal kosztowo wychodzi taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts