emigrus 22.03.2019 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Mam ten filtr zamontowany u siebie w kuchni i uważam, że przepływ jest wystarczający. Może przy wodzie wodociągowej wirusy i bakterie nie są zbyt istotne, ale już metale ciężkie, zanieczyszczenia z rur, chlor oraz substancje organiczne tak. Ten filtr został przeze mnie zaproponowany, ponieważ wspomniałeś, że myślisz o odwróconej osmozie, która usuwa z wody absolutnie wszystko, a to urządzenie jest ciekawą alternatywą, po którym w wodzie nadal zostają minerały, a koszt eksploatacji jest niższy niż przy osmozie. Gdzie ja wspomniałem o odwróconej osmozie? Nie pomyliłeś mnie z kimś innym? Ok, masz ten filtr u siebie prywatnie. On naprawdę poprawia smak wody? Czy tu tylko chodzi o pozbycie się chloru i tylko na tym ma polegać to polepszenie smaku? Nie u każdego woda jest chlorowana. Smak wody poprawia chyba tylko dobry filtr węglowy i nic innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Placeks 22.03.2019 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Słuchajcie Z tego co czytam to dla posiadjących wode miejską najlepszy jest zmiękczaczi filtr węglowy (tylko do wody spozywczej)A dla tych co mają studnię bez uzdatnionej wody powinno być zmiękczenie ,oczyszczenie i dodatkowe uzdatnienie. Poprawcie mnie jeśli sie mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.03.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Słuchajcie Z tego co czytam to dla posiadjących wode miejską najlepszy jest zmiękczaczi filtr węglowy (tylko do wody spozywczej) A dla tych co mają studnię bez uzdatnionej wody powinno być zmiękczenie ,oczyszczenie i dodatkowe uzdatnienie. Poprawcie mnie jeśli sie mylę Nie ma reguły jeśli chodzi o studnie. Trzeba zrobić analizę wody i na tej podstawie dobrać układ filtracji. Do wody miejskiej zazwyczaj wystarcza zmiękczacz, ale filtr węglowy też może się sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Placeks 22.03.2019 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2019 Właśnie stoję przed wyborem rozwiązania dla wody gminnej. Mam podprowadzoną dodatkową rurkę do zlewu kuchennego i kombinuje żeby tam podpiąć wodę zmiękczoną i dodatkowo za filtrem węglowym.Całe reszta była by tylko zmiękczona - ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.03.2019 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Właśnie stoję przed wyborem rozwiązania dla wody gminnej. Mam podprowadzoną dodatkową rurkę do zlewu kuchennego i kombinuje żeby tam podpiąć wodę zmiękczoną i dodatkowo za filtrem węglowym. Całe reszta była by tylko zmiękczona - ma to sens? Nie wiem czy dobrze rozumiem co masz na myśli... jeśli masz dodatkową rurkę do kuchni to raczej po to żeby tej wody nie zmiękczać (?). Jeśli tak to na tej nitce możesz dać filtr węglowy (jeśli masz zastrzeżenia co do smaku/zapachu wody) - tylko pamiętaj o regularnej wymianie wkładów węglowych. Cała reszta może być zasilona wodą po zmiękczaczu (i bez węgla). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Placeks 24.03.2019 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Dobrze rozumiesz Zatem 1. Dodatkowa rurka jaką mam do kranu kuchennego - zasilam z wody miejskiej i wpinam tylko w węgiel bez zmiękczenia przed lub po?) 2. Wszystkie inne rurki daję na zmiękczenie? Nie wiem czy dobrze rozumiem co masz na myśli... jeśli masz dodatkową rurkę do kuchni to raczej po to żeby tej wody nie zmiękczać (?). Jeśli tak to na tej nitce możesz dać filtr węglowy (jeśli masz zastrzeżenia co do smaku/zapachu wody) - tylko pamiętaj o regularnej wymianie wkładów węglowych. Cała reszta może być zasilona wodą po zmiękczaczu (i bez węgla). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.03.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 Dobrze rozumiesz Zatem 1. Dodatkowa rurka jaką mam do kranu kuchennego - zasilam z wody miejskiej i wpinam tylko w węgiel bez zmiękczenia przed lub po?) 2. Wszystkie inne rurki daję na zmiękczenie? Ja bym tak zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 25.03.2019 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Czy ktoś używa zmiękczacza WATER TECHNIC? Co oznacza:Rodzaj regenracji - UpflowTyp głowicy - 4cyklowa To coś sensownego czy marketing/bajer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.03.2019 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Czy ktoś używa zmiękczacza WATER TECHNIC? Co oznacza: Rodzaj regenracji - Upflow Typ głowicy - 4cyklowa To coś sensownego czy marketing/bajer? Regeneracja upflow czyli przeciwprądowa to rodzaj regeneracji, która składa się z 4 cykli. Nie jest to właściwość danego zmiękczacza tylko rodzaj jego ustawienia. Chociaż w tych konkretnych modelach głowica jest chyba ograniczona do tych 4 cykli więc nie ma możliwości innego jej ustawienia. A czy jest to coś sensownego to zależy czego potrzebujesz i jakie masz warunki. Taka regeneracja wymaga czystej mechanicznie wody (lub dobrego filtra wstępnego) ponieważ nie ma w niej etapu płukania wstecznego przed solankowaniem. Poza tym przy małych zmiękczaczach oszczędność na takiej regeneracji jest znikoma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 26.03.2019 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 witam, otrzymałem dziś wyniki badań wody z własnej studni głębinowej. Dom (4 osoby, 2 łazienki, kuchnia, ogrzewanie mieszane (grzejniki + podłogówka) o powierzcni ok 150m2 będzie zasilany wodą z tej właśnie strudni. Czy mógłbym prosić o radę w celu dopasowania uzdatniacza/zmiękczacza. Czy badania są pełne, czy warto coś jeszcze sprawdzić? pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]428227[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]428228[/ATTACH] Czy chciałby Pan wodę uzdatnić wodę do jakości wody pitnej? Tak jak napisał kolega qbek tanio nie będzie ze względu na różnorodność występujących zanieczyszczeń w wodzie. Konieczne są urządzenia redukujące twardość wody, azotany oraz mangan. Mamy zatem co najmniej 2 urządzenia. Gdyby chciał Pan ofertę prosimy o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 26.03.2019 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 witam. proszę o sugestie i podpowiedź jakie urządzenie potrzebne aby zmiękczyć wodę z wodociągu miejskiego. Dom 6 osób. woda wytrąca dużo kamienia. wg pomiarów ph ok7,6. czajnik do odkamieniania po tygodniu. baterie szybko zachodza kamieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.03.2019 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 witam. proszę o sugestie i podpowiedź jakie urządzenie potrzebne aby zmiękczyć wodę z wodociągu miejskiego. Dom 6 osób. woda wytrąca dużo kamienia. wg pomiarów ph ok7,6. czajnik do odkamieniania po tygodniu. baterie szybko zachodza kamieniem. Do doboru zmiękczacza potrzebna jest informacja o zawartości twardości i zużyciu wody. pH raczej nic tu nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 26.03.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 ok. zasięgnąłem informacji. wodociagi podają że 18-20 stopni niemieckich lub w miligramach 342 CaCo3. z tego co obserwuję to bardzo twarda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.03.2019 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 ok. zasięgnąłem informacji. wodociagi podają że 18-20 stopni niemieckich lub w miligramach 342 CaCo3. z tego co obserwuję to bardzo twarda. To już dobry początek. Możesz jeszcze określić miesięczne zużycie wody przez te 6 osób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 26.03.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 około 20m3 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.03.2019 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 około 20m3 Przy takich danych proponowałbym już model z 50 litrami złoża i regeneracją przeciwprądową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygi72 26.03.2019 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 a jakis konkretny model, firma? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 26.03.2019 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Czy ktoś używa/widział/wie coś o zmiękczaczu WATER TECHNIC?Przeglądając net sporo jest jeszcze Cosmowater, Viessman, Ecoperle, Hydro Plus.Co polecacie? Musi być dobre i (stety/niestety) zgrabne, ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.03.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 a jakis konkretny model, firma? Istotne jest jaka w tym urządzeniu jest głowica i złoże. Reszta to kwestie mniej istotne... przynajmniej z punktu widzenia prawidłowego działania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.03.2019 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Czy ktoś używa/widział/wie coś o zmiękczaczu WATER TECHNIC? Masz jakieś konkretne pytanie? Przeglądając net sporo jest jeszcze Cosmowater, Viessman, Ecoperle, Hydro Plus. Co polecacie? Każdy poleca to co ma w ofercie Musi być dobre i (stety/niestety) zgrabne, ładne. Ładność jest tak subiektywna, że nie podejmę się określenia co spełniałoby ten warunek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts