qbek17 10.04.2019 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Wybór tej głowicy motywowałam tylko tym, że akurat oferta na allegro miała to dobre złoże, wysoką popularność aukcji i POLSKĄ GŁOWICĘ. Naprawdę napisane jest na aukcji, że to polski sprzęt. A polski pewnie jest zestaw (złożono w Polsce z chińskich podzespołów). Nie ma polskich głowic. Co najwyżej może mieć menu w języku polskim lub właśnie być w polsce złożone. Z dobrych głowic: Clack, Fleck, Autotrol, Erie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1982 13.04.2019 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Witam serdecznie, piszę z prośbą o pomoc w doborze odpowiednich urządzeń filtrujących. Poniżej wyniki badania wody. Chciałbym uzyskać wodę na poziomie nadającym się do kąpieli pod prysznicem, basenik dla dziecka itp. (domek letniskowy - wodę spożywczą mogę dowozić kupioną w baniakach). Ze względu na małą ilość miejsca w domku chciałbym uniknąć dodatkowego zbiornika do napowietrzania, jeżeli to możliwe. Będę wdzięczny za pomoc w doborze urządzeń, a może ktoś byłby zainteresowany zaoferowaniem kompleksowego montażu tego w Elblągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.04.2019 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Witam serdecznie, piszę z prośbą o pomoc w doborze odpowiednich urządzeń filtrujących. Poniżej wyniki badania wody. Chciałbym uzyskać wodę na poziomie nadającym się do kąpieli pod prysznicem, basenik dla dziecka itp. (domek letniskowy - wodę spożywczą mogę dowozić kupioną w baniakach). Ze względu na małą ilość miejsca w domku chciałbym uniknąć dodatkowego zbiornika do napowietrzania, jeżeli to możliwe. Będę wdzięczny za pomoc w doborze urządzeń, a może ktoś byłby zainteresowany zaoferowaniem kompleksowego montażu tego w Elblągu. [ATTACH=CONFIG]429165[/ATTACH] Przy takim poziomie żelaza nie ma szans na "małe" filtry. Do tego ogromna mętność, barwa, amoniak, mangan... Koszt uzdatnienia takiej wody do zastosowania w domku letniskowym chyba jest dyskwalifikujący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1982 13.04.2019 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Przy takim poziomie żelaza nie ma szans na "małe" filtry. Do tego ogromna mętność, barwa, amoniak, mangan... Koszt uzdatnienia takiej wody do zastosowania w domku letniskowym chyba jest dyskwalifikujący... Dzięki za opinię. A o jakich kosztach mówimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 13.04.2019 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Dzięki za opinię. A o jakich kosztach mówimy? To jeszcze kwestia wydajności, ale mówimy przynajmniej o 2-3 filtrach i zbiorniku do napowietrzania. Do tego lampa UV na bakterie. Nie liczyłem dokładnie ale spodziewałbym się kosztów rzędu ponad 10 000 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1982 13.04.2019 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 To jeszcze kwestia wydajności, ale mówimy przynajmniej o 2-3 filtrach i zbiorniku do napowietrzania. Do tego lampa UV na bakterie. Nie liczyłem dokładnie ale spodziewałbym się kosztów rzędu ponad 10 000 PLN. Dziękuję za poradę, przy takim koszcie to będę musiał rozważyć kopanie własnej studni, może woda byłaby lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.04.2019 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Dziękuję za poradę, przy takim koszcie to będę musiał rozważyć kopanie własnej studni, może woda byłaby lepsza. Jest taka szansa, ale nie ma pewności. Im płytsza studnia tym bardziej zmienna woda w niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1982 14.04.2019 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Jest taka szansa, ale nie ma pewności. Im płytsza studnia tym bardziej zmienna woda w niej. Zacznę od zrobienia nowych badań wody, te co dalem są z 2007 roku i z głównej przepompowni na ogródkach. Zbadam ze swojego przyłącza dosyć oddalonego, może przez ten czas stan wody uległ jakiejś poprawie? Lub do mnie dochodzi bardziej utleniona już? Najbardziej dziwi mnie mętność, bo nie za bardzo to widać jak się leje wodę do butelki, jest raczej przejrzysta. Jak będę miał nowe badania to wrzucę i poproszę o nowe porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiero89 14.04.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Witam, Poszukuje zmiękczacza do swojego domku 117m2 (2-4os.). Przygotowałem swoje indywidualne zestawienie zmiękczaczy zamieszczone w załączniku + linki. Dużo dobrego naczytałem się oczywiście o Viesmann AquaHome 20N natomiast jego wada w moim przypadku jest to ze zmieści mi się jedynie w centralnej części małego pomieszczenia gospodarczego. Dlatego szukam urządzeń o podobnej - wydaje mi się ze dobrej jakości z tym ze o bardziej smukłej budowie (25-30cm szerokości). Czy któreś z urządzeń z mojej listy jest godne uwagi? A może warto przyjrzeć się jeszcze innej opcji ? Czy odcięcie wody w trakcie regeneracji to pozytywna opcja? Jedni producenci chwałą się ze tak (brak opcji "skażenia" surowa woda), inni mówią o wygodzie w przypadku gdy woda jest dostępna cały czas). Będę wdzięczny za pomoc. https://allegro.pl/oferta/viessmann-zmiekczacz-uzdatniacz-wody-aquahome-20-n-7901595196 https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-futura-oszczednosc-okazja-7037414700?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=NTgzZmRmMTYtODE5Mi00ZjM0LWEwNTQtY2QwZWEzYzg3OTY2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d81c0001-3358-4a6c-b36f-190ba9e10942 https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-rx-20-sol-filtr-wklady-gratis-7879569735 https://allegro.pl/oferta/automatyczna-stacja-uzdatniania-wody-logix-30l-sol-7260129056 https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-30-litrow-polskie-menu-6715535678 https://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-blue-water-eco-dw20-bnt-line-p-204.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 14.04.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Poza Vieśkiem reszta to chyba szmelc chiński. Jak chcesz coś smukłego to Erie IQsoft Eco - 28 cm szerokość. Mam taki u siebie, bo też miałem problem z gabarytami zmiękczacza i tylko Erie IQsoft Eco 26 pasował - jego cena to 4200 złotych... Niestety byłem zmuszony do jego kupna, on albo żaden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 14.04.2019 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Witam, Poszukuje zmiękczacza do swojego domku 117m2 (2-4os.). Przygotowałem swoje indywidualne zestawienie zmiękczaczy zamieszczone w załączniku + linki. Dużo dobrego naczytałem się oczywiście o Viesmann AquaHome 20N natomiast jego wada w moim przypadku jest to ze zmieści mi się jedynie w centralnej części małego pomieszczenia gospodarczego. Dlatego szukam urządzeń o podobnej - wydaje mi się ze dobrej jakości z tym ze o bardziej smukłej budowie (25-30cm szerokości). Czy któreś z urządzeń z mojej listy jest godne uwagi? A może warto przyjrzeć się jeszcze innej opcji ? Czy odcięcie wody w trakcie regeneracji to pozytywna opcja? Jedni producenci chwałą się ze tak (brak opcji "skażenia" surowa woda), inni mówią o wygodzie w przypadku gdy woda jest dostępna cały czas). Będę wdzięczny za pomoc. [ATTACH=CONFIG]429228[/ATTACH] Patrząc po cenach i nazwach to faktycznie w większości zestawy z chińskimi głowicami (a pewnie też i złożami). Jak chcesz coś dobrej jakości to będzie kosztowało ponad 2500 PLN. Co do wymiarów to standardowa obudowa kompaktowa ma 32 cm szerokości. Alternatywą jest zestaw dwuelementowy, gdzie butla ze złożem ma ok 26 cm średnicy, a zbiornik na sól (taki standardowy o pojemności 70 litrów) ma średnicę 40 cm (okrągły) lub bok 33 cm (kwadratowy). Zbiornik na sól nie musi stać tuż obok butli ze złożem... Co do odcięcia wody w czasie regeneracji - każdy pisze tak żeby zachwalić to co akurat robi jego produkt Ogólnie przy zmiękczaczach nie ma czym "skazić" wody. Jak regeneracja jest ustawiona w nocy (w czasie najmniejszego poboru wody) to jest duża szansa, że twarda woda nie dostanie się do instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiero89 14.04.2019 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Poza Vieśkiem reszta to chyba szmelc chiński. Tego tez niestety się obawiałem, chociaż po cichu liczyłem, że może model FUTURA za 2500zł to będzie coś klasy Viesmanna, a tym samym wartego rozważenia. Jak chcesz coś smukłego to Erie IQsoft Eco - 28 cm szerokość. Mam taki u siebie, bo też miałem problem z gabarytami zmiękczacza i tylko Erie IQsoft Eco 26 pasował - jego cena to 4200 złotych... Niestety byłem zmuszony do jego kupna, on albo żaden. Dzięki, z opisu faktycznie wygląda na coś czego potrzebuję, ale przyznam ze cena odstrasza:) Jak chcesz coś dobrej jakości to będzie kosztowało ponad 2500 PLN. Czy w takim razie macie może do polecenia jakieś sprawdzone produkty w okolicach 2500-3500zł ? Co do odcięcia wody w czasie regeneracji - każdy pisze tak żeby zachwalić to co akurat robi jego produkt Ogólnie, ten temat jest mam wrażenie mocno sponsorowany i każdy artykuł jest ukierunkowany na jednego producenta. Mało jest dostępnych rzetelnych zestawień i porównań. Dlatego tez, zdecydowałem się poprosić Was o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 14.04.2019 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Uważaj na tanie zmiękczacze. O ile będzie on jakoś działać, to nic nie wiesz z jakiego materiału został wykonany zmiękczacz. Czy plastiki mogą mieć kontakt z wodą pitną, czy złoże może mieć kontakt z wodą pitną. Po prostu, czy z plastików nic nie będzie się wydzielać do wody. Bardziej bym się obawiał tego, niż zepsucia się chińskiego zmiękczacza. Szukaj coś od Vieśka, Erie, Ecoperla, AquaSoft, EcoWater. Resztę marek bym olał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.04.2019 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Uważaj na tanie zmiękczacze. O ile będzie on jakoś działać, to nic nie wiesz z jakiego materiału został wykonany zmiękczacz. Czy plastiki mogą mieć kontakt z wodą pitną, czy złoże może mieć kontakt z wodą pitną. Po prostu, czy z plastików nic nie będzie się wydzielać do wody. Bardziej bym się obawiał tego, niż zepsucia się chińskiego zmiękczacza. Szukaj coś od Vieśka, Erie, Ecoperla, AquaSoft, EcoWater. Resztę marek bym olał. To nie jest tylko kwestia marek, ale tego co się kupuje. Większość z tych podanych firm ma w ofercie produkty solidnych producentów, ale też "tańsze" wersje na chińskich komponentach. I to decyzja (i odpowiedzialność) klienta żeby kupić świadomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 15.04.2019 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Zacznę od zrobienia nowych badań wody, te co dalem są z 2007 roku i z głównej przepompowni na ogródkach. Zbadam ze swojego przyłącza dosyć oddalonego, może przez ten czas stan wody uległ jakiejś poprawie? Lub do mnie dochodzi bardziej utleniona już? Najbardziej dziwi mnie mętność, bo nie za bardzo to widać jak się leje wodę do butelki, jest raczej przejrzysta. Jak będę miał nowe badania to wrzucę i poproszę o nowe porady ������ Zachęcamy do wykonania badań w naszym laboratorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiero89 15.04.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 Alternatywą jest zestaw dwuelementowy, gdzie butla ze złożem ma ok 26 cm średnicy, a zbiornik na sól (taki standardowy o pojemności 70 litrów) ma średnicę 40 cm (okrągły) lub bok 33 cm (kwadratowy). Zbiornik na sól nie musi stać tuż obok butli ze złożem... Co sadzicie o tych dwóch opcjach? https://www.filtry-do-wody.info/produkt/zmiekczacz-ecoperla-softower-s/ https://bluewater24.pl/dwuelementowy-zmiekczacz-wody-clack-ck-pallas-lewatit-25-p-1241.html Połączenie pomiędzy butla a zbiornikiem na sol w takim układzie to tylko jeden giętki wąż? Szukaj coś od Vieśka, Erie, Ecoperla, AquaSoft, EcoWater. Te opcje z Ecoperli i EcoWater mogą być dobra alternatywa dla AquaHome 20-N ? https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-ecowater-comfort-300-p-1315.html?fbclid=IwAR3iB3EnwfpK1bDDSylv5aOJAR2yj8Wshf1itJKuEeMATgmEEnpo8l9mWO4 https://www.ultrafiltracja.pl/pl/p/Zmiekczacz-Ecoperla-Toro/566 Poniżej jeszcze kilka innych modeli chyba mniej znanych marek natomiast pasujące mi gabarytowo. Kojarzycie któryś z nich ? https://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-do-wody-stratos-25-puricom-p-250.html https://bluewater24.pl/profesjonalny-kompaktowy-zmiekczacz-wody-evolio-255-logix-pentair-pakiet-p-1191.html https://bluewater24.pl/zmiekczacz-wody-filtr-na-caly-dom-zm-work-exclusive-p-486.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe84 16.04.2019 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 witam wszystkich Stoję właśnie przed wyborem zmiękczacza do wody i jak zwykle rozterki i wielka niewiadoma co wybrać. Mam propozycje:- osoba która robi mi instalacje za kwotę 2000 zł proponuje mi - http://domwody.pl/product/kompaktowy-zmiekczacz-eco-dw-denver/ nie sprecyzował czy złoże 18 czy 30 ( zachwala i mówi że już trochę ich zainstalował i chodzą bez problemów )- myślałem jeszcze nad Viessmann Aquahome 20-N którego można nabyć za około 2300 zł- i ostatni to CosmoWATER HOME 22 z BIMS którego mogę mieć za około 2100 zł Jeśli chodzi o kwestie użytkowania to dom 130m2, 2 łazienki, 4 osoby dorosłe, na chwilę obecną jest szambo, przed zmiękczaczem będzie znajdował się filtr nitkowy. Twardość wody jaką podają wodociągi to 17,5 dH, dom położony blisko stacji uzdatniania wody.Czy z tych 3 coś polecacie? czy może macie coś innego wartego uwagi albo powiedzmy jest sens dopłacić do czegoś lepszego i pewniejszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.04.2019 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 witam wszystkich Stoję właśnie przed wyborem zmiękczacza do wody i jak zwykle rozterki i wielka niewiadoma co wybrać. Mam propozycje: - osoba która robi mi instalacje za kwotę 2000 zł proponuje mi - http://domwody.pl/product/kompaktowy-zmiekczacz-eco-dw-denver/ nie sprecyzował czy złoże 18 czy 30 ( zachwala i mówi że już trochę ich zainstalował i chodzą bez problemów ) - myślałem jeszcze nad Viessmann Aquahome 20-N którego można nabyć za około 2300 zł - i ostatni to CosmoWATER HOME 22 z BIMS którego mogę mieć za około 2100 zł Jeśli chodzi o kwestie użytkowania to dom 130m2, 2 łazienki, 4 osoby dorosłe, na chwilę obecną jest szambo, przed zmiękczaczem będzie znajdował się filtr nitkowy. Twardość wody jaką podają wodociągi to 17,5 dH, dom położony blisko stacji uzdatniania wody. Czy z tych 3 coś polecacie? czy może macie coś innego wartego uwagi albo powiedzmy jest sens dopłacić do czegoś lepszego i pewniejszego? Generalnie proponowany model (denver) to dość tani chińczyk. Nie wiadomo co jest w środku (a skoro nie wiadomo to raczej nie ma się czym chwalić). Do tego jeśli to wersja mniejsza to prawdopodobnie będzie za mały na Twoje potrzeby. W okolicy 2500-3000 możesz kupić solidny zmiękczacz z dobrą głowicą i złożem. Niby drożej ale porównaj co jest w zestawie, a co musisz dokupić i może się okazać, że ceny wcale nie są takie różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 17.04.2019 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Pisaliście, że dobry zmiękczacz to dobra głowica i dobre złoże reszta to niuanse. Potem parę osób (w tym ja) jak pytała o dany zmiękczacz zazwyczaj była dobra głowica lub złoże (ewentualnie nic). Ale nie kojarzę zmiękczacza z oboma dobrymi elementami. Zna ktoś? dodatek: Znalazłem takie coś. Clack + Lewatit: https://bluewater24.pl/oszczedny-zmiekczacz-wody-clack-30-ws1cl-ze-zlozem-lewatit-p-1079.html https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-clack-pallas-ck-lewatit-30-p-1238.html Clack + Purolite: https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-cristal-30-clack-pallas-p-1236.html Generalnie dobre zestawy... ale diabeł tkwi w szczegółach tych ofert. Różnią się gratisami, dodatkami (np. zawór bypass w jednej ofercie jest, a w innej już nie), opisy też są nieco mylące (np. pojemność zbiornika na złoże jest zawyżona). Nie wiadomo też w jakiej wersji regeneracji jest dany zestaw - np. regeneracja przeciwprądowa razem ze złożem C100E nie ma większego sensu (bo złoże nie jest monosferyczne), a w ogóle nie ma pewności czy to "głowica jest w tej wersji" czy tylko opisują, że "sterownik może pracować z taką głowicą". Ciężka sprawa. Wygląda, że w powszechnej sprzedaży nie ma jasnej oferty - dobre złoże dobra głowica i brak niuansów w opisie ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pepe84 17.04.2019 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2019 Generalnie proponowany model (denver) to dość tani chińczyk. Nie wiadomo co jest w środku (a skoro nie wiadomo to raczej nie ma się czym chwalić). Do tego jeśli to wersja mniejsza to prawdopodobnie będzie za mały na Twoje potrzeby. W okolicy 2500-3000 możesz kupić solidny zmiękczacz z dobrą głowicą i złożem. Niby drożej ale porównaj co jest w zestawie, a co musisz dokupić i może się okazać, że ceny wcale nie są takie różne. możesz polecić coś w tym przedziale cenowym o którym wspomniałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts