qbek17 19.04.2019 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Przy zakupie zmiękczacz biorę obecnie pod uwagę: https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-plus-22-monosferyczne-zloze-7444512066 Plusem cena i złoże, głowica średnia, brak np. elektrozaworu, filtra wstępnego siatkwego ze spustem Cena mówi tu najwięcej o tym zestawie. Głównym kosztem przy zmiękczaczu jest głowica, a ta jest tu z tych słabszych i nie będzie ona w stanie w pełni wykorzystać możliwości złoża. Czy głowice Erie dorównują jakością Clack? Są to inne konstrukcje. Clack ma napęd tłokowy, a Erie - elektrozawory. Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety. Trzeba dokładnie sprawdzić w jakiej wersji jest głowica w danym modelu bo może się okazać, że np. nie ma ona możliwości płukania wstecznego (a w przypadku takiego żelaza jak u Ciebie będzie to obowiązkowa pozycja w czasie regeneracji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.04.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Bardzo proszę o pomoc w doborze urządzenia do uzdatniania wody: Poradźcie coś ponieważ jestem zupełnym laikiem, firmy prześcigają się w ofertach a ja nie potrafię wybrać bo się na tym nie znam Poniżej wyniki badan Stężenie jonu amonu 1,7 mg/l Stężenie azotanu amonowego (NH4) 1,3 mg/l Stężenie żelaza ogólnego 8530 µg/l Stężenie Manganu 1052µg/l pH 7,3 - Twardość ogólna 335 mg CaCO3/l Pompa BCPE 0.5-63U, głębokość studni 18m poziom wody 10m Z wody będą korzystały 3 osoby + kot Bardzo Was proszę o pomoc Woda jest bardzo kiepska, a pompa niezbyt wydajna - 2,5 m3 @ 4 bar (to może być za mało do płukania solidnego odżelaziacza). Czy chcesz "tylko" doprowadzić tą wodę do jakości dopuszczającej użytkowanie czy też zmiękczyć? Otrzymałam następujące oferty, co o nich myślicie 1. -automatyczny układ napowietrzania wody -Hydrofor ocynkowany bezprzeponowy 300 -Kolumna odmanganiajaco-odżelaziająca 16x65 TC IRDFCS - Kolumna multifunkcyjna 1354 CI - Filtr mechaniczny BX 20" - 10 mcr Chyba największy odżelaziacz, ale Twoja pompa nie da rady go wypłukać. 2. - Filtr 011 do odżelaziania, odmanganiania wody i usuwania z niej zanieczyszczeń stałych, o wydajności 1,8 m3/h (30 l/min), zamontowany za hydroforem. -ZMIĘKCZACZ A.Z1.FL5600 - ma wydajność 1,5 m³/h. Jest to urządzenie podłączane do sieci elektrycznej poprzez transformator 220/24V. Zmiękczanie wody polega na wymianie jonowej. Niewiele można z tej oferty wywnioskować... jeden odżelaziacz nie da rady z taką wodą, a zmiękczacz jest na wręcz zabytkowej głowicy - po takiej propozycji darowałbym sobie tę firmę. 3.. - pH korektor z funkcją hydroforu z poduszką powietrzną - Napowietrzacza - Odżelaziacza Multifilters MF-114-AIR - Korpusu BB 20 z Wkładem Sznurkowym Multifilters 20 Mikronowym -Systemu złożonej filtracji wody Multifilters MF-60-MULTI Dużo wyszukanych nazw i nic konkretnego... moim zdaniem za mało na taką wodę. 4. - Odmanganiacz Green 1354/RX - Filtr CR 1054/RX Jak widzsz RX w nazwie to omijaj szerokim łukiem... 5. -stopień urządzenie ze złożem Greensand, butla 13x54 z głowicą elektroniczną, - stopień urządzenie ze złożem Greensand, butla 13x54 z głowicą elektroniczną, - stopień urządzenie ze złożem Aquamulti, butla 13x54 z głowicą elektroniczną, cena: 4445 zł brutto - stopień NW 25, cena: 314 zł brutto - stopień Lampa UV S5Q, Chyba najwięcej stopni odżelaziania, a więc i najbardziej realna szansa na uzdatnienie tej wody. Montaż będzie skomplikowany bo każdy stopień musiałby się płukać wodą surową z pominięciem pozostałych stopni, ale to chyba jest najlepsze rozwiązanie. Trochę mi brakuje napowietrzania... 6. Profesjonalny system odżelaziający - Supreme OXYLINE 56 Birm Stacje ze złożem wielofunkcyjnym ECOMIX A - EKO-OPTIMA 30/O 762 EC-A Zdecydowanie za mało na taką wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka325 20.04.2019 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Chce z tej wody korzystać, również pić. Czy możesz mi coś polecić. Za dwa.miesiace się przeprowadzam i nie wiem co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka325 20.04.2019 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 "automatyczny układ napowietrzania wody-Hydrofor ocynkowany bezprzeponowy 300-Kolumna odmanganiajaco-odżelaziająca 16x65 TC IRDFCS- Kolumna multifunkcyjna 1354 CI- Filtr mechaniczny BX 20" - 10 mcrChyba największy odżelaziacz, ale Twoja pompa nie da rady go wypłukać."A.zmiana.pompy pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.04.2019 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Chce z tej wody korzystać, również pić. Czy możesz mi coś polecić. Za dwa.miesiace się przeprowadzam i nie wiem co robić. Nie możesz poszukać innego źródła wody? Może nowa studnia (ale trzeba by zrobić wywiad w okolicy czy woda wszędzie podobna czy bywa lepiej)? W każdym przypadku uzdatniania tej wody będzie drogo, będzie wymagało regularnych czynności obsługowych (czyszczenia, przeglądy, wymiany części, dodawania reagentów, wymiany wkładów itp), i nie ma pewności, że będzie skutecznie. Pytanie co robisz ze ściekami? Płukanie odżelaziacza to duuużo wody, a jeśli wybierzesz takie z regeneracją chemiczną to także ścieki nie nadają się do "puszczenia w grunt". Nie wydaje mi się, żeby udało się to załatwić na jednym stopniu... ja bym celował w napowietrzanie, potem przynajmniej dwa stopnie odżelaziania i na koniec ewentualnie filtr wielofunkcyjny do usunięcia twardości i pozostałych zanieczyszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.04.2019 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 "automatyczny układ napowietrzania wody -Hydrofor ocynkowany bezprzeponowy 300 -Kolumna odmanganiajaco-odżelaziająca 16x65 TC IRDFCS - Kolumna multifunkcyjna 1354 CI - Filtr mechaniczny BX 20" - 10 mcr Chyba największy odżelaziacz, ale Twoja pompa nie da rady go wypłukać." A.zmiana.pompy pomoże? Pomoże w kwestii płukania odżelaziacza, ale pod warunkiem, że wydajność studni jest wystarczająca (czyli czy jest w niej tyle wody ile chcesz wypompować)? No i nie wiadomo czy taki jeden odżelaziacz wystarczy do uzdatnienia tej wody... (moim zdaniem nie wystarczy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka325 20.04.2019 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Woda w całej okolicy jest taka sama. Nie ma sensu budować nowej studni bo woda jest wszędzie tak beznadziejna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 20.04.2019 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2019 Chce z tej wody korzystać, również pić. Czy możesz mi coś polecić. Za dwa.miesiace się przeprowadzam i nie wiem co robić. Prosimy o kontakt we wtorek po świętach. Sugerujemy przysłanie wody do naszego laboratorium celem potwierdzenia skuteczności filtracji wody. Da to precyzyjny obraz jaki konkretnie układ uzdatniania należałoby zastosować żeby uzyskać parametry wody pitnej. Wszystkich użytkownikom forum życzymy ponadto Wesołych Świąt Wielkanocnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka325 21.04.2019 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2019 Czy dacie Państwo gwarancję że woda będzie zdatna do picia, po ponownym przebadaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka325 21.04.2019 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2019 Jak widzsz RX w nazwie to omijaj szerokim łukiem... . Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 23.04.2019 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Czy dacie Państwo gwarancję że woda będzie zdatna do picia, po ponownym przebadaniu? Jeśli będziemy mieli wodę u siebie w laboratorium i ją przebadamy, przetestujemy to udzielimy takiej gwarancji. Tak jak pisaliśmy wyżej prosimy o kontakt mejlem/priv. Pozdrawiamy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.04.2019 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Dlaczego? Bo to oznacza chińską głowicę (RX), która ma słabe parametry hydrauliczne i do proponowanych urządzeń jest po prostu za słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuska1719510517 23.04.2019 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam, Proszę o podpowiedź co należałoby zrobić ze studnią, która ma parametry jak niżej. Pierwsze badanie było robione w grudniu 2018, kolejne (sama mikrobiologia) tydzień temu. W styczniu i w lutym 2019 zrobiliśmy chlorowanie studni. Grudzień 2018 Kwiecień 2019 Studnia ma głębokość 25 metrów i pompę głębinową Grundfos, w domu jest zbiornik hydroforowy na 300 litrów. Dom na razie nie jest zamieszkany, zwlekamy właśnie z powodu parametrów wody, zwłaszcza, że mamy dwójkę małych dzieci. Edytowane 23 Kwietnia 2019 przez Zuska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.04.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2019 Witam, Proszę o podpowiedź co należałoby zrobić ze studnią, która ma parametry jak niżej. Pierwsze badanie było robione w grudniu 2018, kolejne (sama mikrobiologia) tydzień temu. W styczniu i w lutym 2019 zrobiliśmy chlorowanie studni. Studnia ma głębokość 25 metrów i pompę głębinową Grundfos, w domu jest zbiornik hydroforowy na 300 litrów. Dom na razie nie jest zamieszkany, zwlekamy właśnie z powodu parametrów wody, zwłaszcza, że mamy dwójkę małych dzieci. Czy chlorowanie studni było robione dwa razy? Wygląda jakby było nieskuteczne... i teraz albo to procedura chlorowania była błędna, albo jednak woda zawiera bakterie... Poza bakteriami woda ma tylko podwyższony mangan... myślę, że zwykły zmiękczacz (o ile chesz wodę zmiękczyć) wystarczyłby na taką wodę - może nie usunie całego manganu, ale odrobinę go zmniejszy. Wydaje mi się to racjonalnym kompromisem między kosztami a zyskami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekzwa 24.04.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Jeśli jeszcze ten organ pobrał za takie badania opłatę to proponuję iść z reklamacją. Udało się ustalić dokładne wyniki: Żelazo 2.984mg/l Mangan 0.212mg/l Może teraz uda się coś dobrać, najlepiej tak jak wcześniej pisałem jakiś manualny odżelaziaczo-odmanganiacz z możliwością spuszczania wody na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 24.04.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Udało się ustalić dokładne wyniki: Żelazo 2.984mg/l Prawie 50% więcej niż podano na wynikach... ciekawe kto tak to wypuścił z laboratorium. Może teraz uda się coś dobrać, najlepiej tak jak wcześniej pisałem jakiś manualny odżelaziaczo-odmanganiacz z możliwością spuszczania wody na zimę. Myślę, że nie ma tu co kombinować i tak jak piszesz - szukać prostego zbiornika z piaskiem i zaworami ręcznymi. Są firmy, które się w tym specjalizują... tylko zwróć im uwagę na swoją pompę i niech uwzględnią ją w doborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristo1982 24.04.2019 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2019 Zacznę od zrobienia nowych badań wody, te co dalem są z 2007 roku i z głównej przepompowni na ogródkach. Zbadam ze swojego przyłącza dosyć oddalonego, może przez ten czas stan wody uległ jakiejś poprawie? Lub do mnie dochodzi bardziej utleniona już? Najbardziej dziwi mnie mętność, bo nie za bardzo to widać jak się leje wodę do butelki, jest raczej przejrzysta. Jak będę miał nowe badania to wrzucę i poproszę o nowe porady ������ Witam, mam nowe wyniki badania, jest dużo lepiej niż w 2007 roku, połowa mniej żelaza i manganu. Poniżej załączam, czy pomoże ktoś w doborze odpowiednich filtrów? Przypomnę, że woda ma się nadawać do kąpieli, wodę do picia mogę kupować w baniakach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edekzwa 25.04.2019 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Prawie 50% więcej niż podano na wynikach... ciekawe kto tak to wypuścił z laboratorium. Myślę, że nie ma tu co kombinować i tak jak piszesz - szukać prostego zbiornika z piaskiem i zaworami ręcznymi. Są firmy, które się w tym specjalizują... tylko zwróć im uwagę na swoją pompę i niech uwzględnią ją w doborze. Mógłbyś polecić jakąś firmę ? Znalazłem Aqva System, nowy jest kosztowny ok 5tys pln, zastanawiam się nad zakupem zbiornika używanego z początku lat 90tych i do tego nowe złoże, tylko nie wiem czy to jest dobry pomysł. Znowu Wimset jest tańszy, ale nie poradzi sobie z taką ilością manganu i żelaza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.04.2019 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Mógłbyś polecić jakąś firmę ? Znalazłem Aqva System, nowy jest kosztowny ok 5tys pln, zastanawiam się nad zakupem zbiornika używanego z początku lat 90tych i do tego nowe złoże, tylko nie wiem czy to jest dobry pomysł. Znowu Wimset jest tańszy, ale nie poradzi sobie z taką ilością manganu i żelaza. 5 tys za taki system to sporo... ale nie wiem czy składanie tego samemu da Ci lepszy efekt... możesz próbować. A co do "gwarancji" usunięcia takiej ilości Fe i Mn to bym był ostrożny... pewnie po kilku miesiącach jest szansa na wpracowanie się filtra ale na początku raczej nie będzie usuwał wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.04.2019 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2019 Witam, mam nowe wyniki badania, jest dużo lepiej niż w 2007 roku, połowa mniej żelaza i manganu. Poniżej załączam, czy pomoże ktoś w doborze odpowiednich filtrów? Przypomnę, że woda ma się nadawać do kąpieli, wodę do picia mogę kupować w baniakach. [ATTACH=CONFIG]429522[/ATTACH] Nie ma tu wyników bakteriologii więc ten temat pomijam. Z tych co są nie liczyłbym na usunięcie manganu (ale chyba nie ma takiej potrzeby jeśli woda ma być tylko do kąpieli). Głównie chodzi o żelazo i amoniak - najlepiej byłoby wodę napowietrzyć i odżelazić. Są filtry z napowietrzaniem w jednej butli, ale to koszt ok 4000-5000 i trzeba sprawdzić pompę czy da radę to wypłukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts