Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Ciężko cię zrozumieć (chyba nie tylko ja mam z tym problem, sądząc po kilku wcześniejszych postach). Nadal w twojej wypowiedzi nie ma argumentów, tylko ogólnikowe hasła, bez żadnych konkretów (to rzeczywiście przypomina kandydatów na prezydenta ;) )

Nie wiem jak ty, ale firmy z którymi ja współpracuję dają przynajmniej 4 lata gwarancji - więc nie, nie działam tak jak piszesz.

Ja Ciebie rozumiem- Kasa za wszelką cenę przyszłość nie ważna Sp. z oo w wynajętym biurze.;)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to teraz pora na mnie i moją wodę, która ma następujące parametry:

- Odczyn (pH) - 7,46

- Przewodność elektryczna właściwa (PEW) - 478

- Mangan - 290 μg/l

- Żelazo - 829 μg/l

- twardość ogólna - 194 mg CaCO3/l

- Mętność - 2,96 NTU

- Barwa - 15 mgPT/l

- Zapach - 1 TON

- Smak - 2 TFN

- Amonowy jon - < 0,05 mg/l

- Azotany - < 4,50 mg/l

- Azotyny - < 0,03 mg/l

- Bakterie grupy coli - 0 jkt/100ml

- Escherichia coli - 0 jkt/100ml

- Enterokoki kałowe - 0 jkt/100ml

W jaki sposób mogę poprawić - zmniejszyć zawartość żelaza oraz manganu.

Proszę o konkretne urządzenia dla potrzeb domu jednorodzinnego.

Żeby dobrać konkretny odżelaziacz musisz znać (przynajmniej zakładany) przepływ jaki filtr ma udźwignąć i wydajność pompy. Parametry nie są tragiczne więc to nie powinien być poważny problem. Przykładowy odżelaziacz dla domku jednorodzinnego to filtr w butli 9x48 lub 10x54 ze złożem Pyrolox. Wybór jest duży ;)

Wydajność studni to około 1600 litrów na godzinę. Zapotrzebowanie dla domu to ... tyle co na herbatę i kawę oraz zupę (chińskich nie jadam) oraz do ugotowania paczki z ryżem.

No i czasami się wypluskać w wannie no i częściej pod prysznicem. Na tym koniec moich wymagań.

Póki co rodzina dwu osobowa z planami rozwojowymi ;)

Jeśli chodzi o wydajność to nie chciałbym sterczeć godzinę pod prysznicem i oczekiwać na kolejne krople wody, które zechcą na mnie opaść.

Musisz wiedzieć że to można zrobić tylko w jeden sposób; Podmieszowując wodę surową i jeżeli jest to odżelaziacz ze zmiękczaczem w jednym to będziesz miał oprócz twardości również żelazo i mangan, a to się w umiejętny sposób przemilcza.

Mam odżelaziacz i zmiękczacz w jednym. Gdy ustawię wodę 3dH to poziom żelaza i manganu tak się podwyższy, że przekroczy dopuszczalne normy?

Przypomnę, że miałem 3,7 żelaza oraz 0,2 manganu.

Jeżeli ktoś chce mieć miękka miłą w kąpieli wodę musi być go stać na wywóz ścieków do oczyszczalni.

To niestety nie jest problem wywozu ścieków. Po prostu będzie problem teraz zapakować gdzieś takie szambo, do tego odpływ na zewnątrz (przekucia w ścianie), no i oczywista sprawa to koszty. Po to robię oczyszczalnię, żeby mi się w długiej perspektywie zwróciła. Jak mam do tego i tak dokupić szambo (plus koszty zmiękczacza) to sprawa zaczyna się robić wyjątkowo droga. Myślę też o rozwiązaniu typu zbiornik 1m3 w środku, skoro płukanie to około 150L wody, to na miesiąc powinno wystarczyć.

Tylko miejsca w środku szkoda :(

Jest jeszcze jedna istotna sprawa: zakład komunalny wywozi szambo co dwa tygodnie. Jest to wymóg i obowiązek. W przypadku wywozu tylko rezultatu płukania to zdecydowanie za często - nie uzbiera się pewnie nawet 1m3. Nie wiem czy będą chcieli się zgodzić na rzadszy wywóz, chyba że im wytłumaczę co to.

Przy okazji: możecie mi coś polecić jeśli chodzi o zmiękczacze? Głównie chodzi mi o wielkość.

Woda ma twardość ogólną 277mg/l. Na razie dwie osoby. Pompa daje około 1800l/h. Planuję zejść poniżej 100mg/l, raczej nie chcę zbijać twardości do zera.

Powinien ci wystarczyć zmiękczacz w rozmiarze "Mini" czyli zbiornik 10x17". Jeśli chcesz mieć rzadsze regeneracje i większy zapas wydajności to możesz kupić Maxi (10x35"). Przy zapotrzebowaniu na 2 osoby i niskiej twardości myślę, że mini w zupełności wystarczy. A w zużycie wody na regenerację rzędu 150 litrów bym nie liczył. Wszyscy to zaniżają. Rzeczywiste zużycie wody to minimum 200 litrów przy małym zbiorniku.

Powinien ci wystarczyć zmiękczacz w rozmiarze "Mini" czyli zbiornik 10x17". Jeśli chcesz mieć rzadsze regeneracje i większy zapas wydajności to możesz kupić Maxi (10x35"). Przy zapotrzebowaniu na 2 osoby i niskiej twardości myślę, że mini w zupełności wystarczy. A w zużycie wody na regenerację rzędu 150 litrów bym nie liczył. Wszyscy to zaniżają. Rzeczywiste zużycie wody to minimum 200 litrów przy małym zbiorniku.

Dzięki za wszystkie informację. Szczerze mówiąc wolę mieć zapas jakby rodzina się powiększyła, czyli najlepiej na 4-5 osób. Rozumiem, że w takim wypadku to ten Maxi?

Czy rozmiar zbiornika wskazuje objętość złoża? Bo raczej z takim parametrem się spotykałem.

Mam odżelaziacz i zmiękczacz w jednym. Gdy ustawię wodę 3dH to poziom żelaza i manganu tak się podwyższy, że przekroczy dopuszczalne normy?

Przypomnę, że miałem 3,7 żelaza oraz 0,2 manganu.

Niestety na pewno żelazo będzie przekroczone. Padłeś ofiarą tych co im "Ciężko cię zrozumieć" normalność i za CR dali by się pokroić. Zaczynając pracę miałem majstra który mówił: "Jak spartaczysz to umiej to wytłumaczyć" ciekawy jestem czy ten co Ci sprzedał urządzenie umiał to wytłumaczyć.

Czy rozmiar zbiornika wskazuje objętość złoża? Bo raczej z takim parametrem się spotykałem.

Tak, ale nie zawsze jest to jednoznaczne. Czasami trafisz na specjalistów, którzy w mały zbiornik wpychają złoża pod korek. A w zbiorniku musi pozostać ok 30-40% wolnej przestrzeni.

Przy takiej wydajności musisz pomyśleć o lżejszym złożu (np.Birm, MTM) bo studnia jest za słaba, żeby porządnie wypłukać Pyrolox.

Te nazwy i tak mi niewiele mówią bo nadal nie wiem jakiego urządzenia mam szukać, czym ono ma się charakteryzować itd.

Porównać to mogę do tego przykładu: Na forum piszę, że chce kupić samochód, potem odpowiadam do czego ma on służyć no i doradca pisze mi, że auto powinno mieć koła, a jak chcę żeby jeździło to najlepiej aby był w nim silnik. Co się dowiedziałem - NIC !!!

Powinieneś zacząć od znalezienia firmy zajmującej się uzdatnianiem wody (salon samochodowy). Czy to ma być filtr w pełni automatyczny ale droższy (limuzyna) czy sterowany ręcznie ale tani (hmmm... maluch?) to już musisz zdecydować sam ;)

Filtry różnią się nazwami ale w większości jedyna różnica jest w głowicy i rodzaju złoża. Mogę ci polecić głowicę firmy Clack - wiele firm je stosuje (są jak dobry silnik - ten sam w wielu różnych modelach samochodów). Co do złoża to już w twoim przypadku jest mniej istotne, bo parametry wody są niezłe (nie potrzebujesz terenówki do jazdy po autostradzie, ale nikt ci nie zabroni tak właśnie jechać).

Uderz w stół a norzycę się odezwą .

Wytłumacz to Nieosiągalnemu;)

Czuję się trochę wywołany do Waszej pełnej złych uczuć dyskusji.

Sprawa z zamiękką wodą wygląda w ten sposób, że u mnie nie da się jej wymieszać do 3 dH bo nie mam mieszacza. Producent, nie wsadził ponieważ powiedział, że zwiększy to żelazo i mangan - w sumie chyba słusznie. Do miękkiej wody muszę się więc przyzwyczaić..

Pewnie lepiej by było gdybym miał oddzielnie odżelaiacz i oddzielnie zmiękczacz, ale ok. 2000zł. różnicy w cenie to kusząca propozycja aby jednak przyzwyczaić się do miękiej wody. Szkoda tylko, że dopiero teraz mam świadomość minusów zakupu tańszego urządzenia a nie przed zakupem. Jednak człowiek będąc przy końcu budowy oszczędza na wszystkim więc pewnie i tak zdecydowałbym się na tą opcję co mam.