przemekp19 27.09.2019 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Mam kanalizę. Jednak po przeczytaniu kilkudziesięciu stron forum plus informacje producentów o upflow - krótko mówiąc marketing robi swoje i miesza w głowie. Czy można gdzieś znaleźć taki zestaw jak ma masakraM, ale taki mały ok. 20l ? I możesz napisać co to jest "Podwójne wyjście NHWB i/lub MAV" w Clack-u. Do tego przy niektórych zmiękczaczach piszą, że gwint jest np. BSP, DVS - tak z doświadczenia - czy to problem ze znalezieniem odpowiednich złączek ? Przerabiałem u siebie CO i nigdy się nie zastanawiałem nad rodzajem gwintów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.09.2019 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Mam kanalizę. Jednak po przeczytaniu kilkudziesięciu stron forum plus informacje producentów o upflow - krótko mówiąc marketing robi swoje i miesza w głowie. Czy można gdzieś znaleźć taki zestaw jak ma masakraM, ale taki mały ok. 20l ? I możesz napisać co to jest "Podwójne wyjście NHWB i/lub MAV" w Clack-u. Do tego przy niektórych zmiękczaczach piszą, że gwint jest np. BSP, DVS - tak z doświadczenia - czy to problem ze znalezieniem odpowiednich złączek ? Przerabiałem u siebie CO i nigdy się nie zastanawiałem nad rodzajem gwintów. Podwójne wyjście oznacza, że możesz podłaczyć dwa zewnętrzna zawory Clacka (np trójdrożny i odcinający). Gwint BSP to standardowy, europejski gwint. NPT to gwint amerykański. Z DVS się nie spotkałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemekp19 27.09.2019 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Jeszcze jedno pytanko. Znalazłem taki opis: "W porównaniu do innych sterowników up-flow, głowica 4-cyklowa dodatkowo opłukuje złoże czystą wodą pod dużym ciśnieniem na początku i końcu regeneracji, dzięki czemu bardzo dobrze usuwane są wszelkie zanieczyszczenia mechaniczne oraz ew. pozostałości solanki".Co to oznacza ? Że głowice 2-cyklowe nie opłukują złoża na początku i końcu regeneracji ? To jak wygląda regeneracja przy takich głowicach ? Chyba, że to tylko bełkot marketingowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.09.2019 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2019 Jeszcze jedno pytanko. Znalazłem taki opis: "W porównaniu do innych sterowników up-flow, głowica 4-cyklowa dodatkowo opłukuje złoże czystą wodą pod dużym ciśnieniem na początku i końcu regeneracji, dzięki czemu bardzo dobrze usuwane są wszelkie zanieczyszczenia mechaniczne oraz ew. pozostałości solanki". Co to oznacza ? Że głowice 2-cyklowe nie opłukują złoża na początku i końcu regeneracji ? To jak wygląda regeneracja przy takich głowicach ? Chyba, że to tylko bełkot marketingowy. Tak. 2-cyklowa głowica robi tylko zasysanie i chyba napełnianie zbiornika soli. "trzecim" etapem jest praca. Taka regeneracja jest ryzykowna w pewnych warunkach bo nie ma solidnego płukania. Ale właśnie stąd się bierze "niskie zużycie wody do regeneracji". To co masz w opisie na początku (jak to wyróżnia się ta głowica z dodatkowym płukaniem) to też partactwo tego kto to tak ustawia bo pokazuje, że nie ma pojęcia co robi lub, co gorsze, robi to z premedytacją. Robiąc płukanie przed solankowaniem (w przypadku regeneracji Upflow) traci się jej wszystkie zalety (ale tego już Ci ten sprzedawca nie powie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagman73 02.10.2019 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2019 Czy kotoś ma doświadczenia ze zmiękczaczami eVOLUTION boost Global Water? Czy dostępne jest urządzenie podobne do Clack Pallas CK 25l Lewatit S z oferty Bluewater24 (ale innego dostawcy)? Zmiękczacz Ecoperla Softower S? A może jednak jakieś inne urządzenie? Priorytet: złoże 25-30 kg, niezawodność, dobre warunki gwarancji i działający serwis (z doświadczenia wiem że z tym bywa różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdivinity 03.10.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2019 (edytowane) Witam,Posiadam dom ze studnią (6 metrow, duża ilość wody). Woda ma brzydki siarkowodorowy zapach, po podgrzaniu staje się mocniejszy, posmak mocno metaliczny i powstają przebarwienia na armaturze (nie jakieś bardzo mocne ale jednak). Zastanawiam się nad wyborem urządzenia do uzdatnienia wody, najlepiej jakby usuwał przy okazji ewentualne zanieczyszczenia biologiczne.Myślę o urządzeniu Clack Compact EcoMix, zdaje toto egzamin ? Myślałem też o założeniu 3 korpusów big blue 10 " i zastosowaniu wkładów 2xodżelaziający C10IRB ze złożem birm i 1 węglowy ? Edytowane 3 Października 2019 przez darkdivinity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.10.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Czy kotoś ma doświadczenia ze zmiękczaczami eVOLUTION boost Global Water? Czy dostępne jest urządzenie podobne do Clack Pallas CK 25l Lewatit S z oferty Bluewater24 (ale innego dostawcy)? Zmiękczacz Ecoperla Softower S? A może jednak jakieś inne urządzenie? Priorytet: złoże 25-30 kg, niezawodność, dobre warunki gwarancji i działający serwis (z doświadczenia wiem że z tym bywa różnie Witaj, jeśli szukasz zmiękczacza o takiej ilości złoża, to produkt marki Ecoperla Softower S jest jak najbardziej dobrym wyborem. Posiada 30 l złoża jonowymiennego Lewatit, a także głowicę objętościowo-czasową Clacka. Jeśli interesuje Cię szczegółowa oferta, to zapraszam do kontaktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.10.2019 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Witam, Posiadam dom ze studnią (6 metrow, duża ilość wody). Woda ma brzydki siarkowodorowy zapach, po podgrzaniu staje się mocniejszy, posmak mocno metaliczny i powstają przebarwienia na armaturze (nie jakieś bardzo mocne ale jednak). Zastanawiam się nad wyborem urządzenia do uzdatnienia wody, najlepiej jakby usuwał przy okazji ewentualne zanieczyszczenia biologiczne. Myślę o urządzeniu Clack Compact EcoMix, zdaje toto egzamin ? Myślałem też o założeniu 3 korpusów big blue 10 " i zastosowaniu wkładów 2xodżelaziający C10IRB ze złożem birm i 1 węglowy ? Witaj, czy posiadasz analizę fizykochemiczną wody? Jeżeli nie, to jest to pierwsza czynność, którą powinieneś wykonać, gdyż bez niej, nie będziemy w stanie dobrać odpowiedniego urządzenia dla Ciebie. Jeżeli potrzebujesz wykonać badanie, to zapraszam do kontaktu we wiadomości prywatnej w celu przedstawienia szczegółów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.10.2019 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2019 Witam, Posiadam dom ze studnią (6 metrow, duża ilość wody). Woda ma brzydki siarkowodorowy zapach, po podgrzaniu staje się mocniejszy, posmak mocno metaliczny i powstają przebarwienia na armaturze (nie jakieś bardzo mocne ale jednak). Zastanawiam się nad wyborem urządzenia do uzdatnienia wody, najlepiej jakby usuwał przy okazji ewentualne zanieczyszczenia biologiczne. Myślę o urządzeniu Clack Compact EcoMix, zdaje toto egzamin ? Myślałem też o założeniu 3 korpusów big blue 10 " i zastosowaniu wkładów 2xodżelaziający C10IRB ze złożem birm i 1 węglowy ? Studnia jest płytka, a to oznacza że woda może się znacznie zmieniać w zależności od pory roku czy warunków pogodowych. Warto zrobić przekrojowe badania i powtórzyć je za kilka miesięcy... Dobieranie filtra na tym etapie (bez badań) nie ma większego sensu... Te korpusy BB też sobie na razie daruj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewon 08.10.2019 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Pytanie do fachowców.Z tego co zdążyłem się zorientować, potrzebuję zmiękczacz o złożu ok. 20 l.Zastanawiam się nad Ecoperla Toro i Aquahome 20-N.Aquahome mam dostępny w lokalnym sklepie ale tu wiem, że do utrzymania gwarancji konieczne są płatne (nie wiem ile) przeglądy i montaż serwisanta ze sklepu, a ten dostępny będzie dopiero za miesiąc. Ecoperla Toro mogę kupić jedynie przez internet. Nie wiem jak wygląda ich serwis u mnie w mieście.Co radzicie wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 08.10.2019 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Pytanie do fachowców. Z tego co zdążyłem się zorientować, potrzebuję zmiękczacz o złożu ok. 20 l. Zastanawiam się nad Ecoperla Toro i Aquahome 20-N. Aquahome mam dostępny w lokalnym sklepie ale tu wiem, że do utrzymania gwarancji konieczne są płatne (nie wiem ile) przeglądy i montaż serwisanta ze sklepu, a ten dostępny będzie dopiero za miesiąc. Ecoperla Toro mogę kupić jedynie przez internet. Nie wiem jak wygląda ich serwis u mnie w mieście. Co radzicie wybrać? Witaj, jeżeli chodzi o zmiękczacz Ecoperla Toro, to nie tracisz gwarancji nawet, jeżeli wykonasz instalację w zakresie własnym. Okres trwania gwarancji to 24 miesiące. Oferujemy również serwis oraz montaż urządzeń. Jeżeli byłbyś zainteresowany szczegółową ofertą, to zapraszam do kontaktu we wiadomości prywatnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techdev 08.10.2019 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2019 Witam serdecznie jako nowy użytkownik forum Przebrnąłem przez kilkadziesiąt stron tego tematu i chciałem się doradzić w sprawie doboru systemu uzdatniania wody na potrzeby domu jednorodzinnego (cele spożywcze). Szacowane miesięczne zużycie wody to ok 15 m3/miesiąc. Planowane ciśnienie w instalacji 3-5 bar. Ścieki - kanalizacja. Ujęcie wody to studnia głębinowa o głębokości 27 metrów. Lustro wody na 11 metrach. Pompa IBO 3/15 na głębokości 19 metrów, wydajność ok 90l/min. Przyłącze ze studni PE40-> 1 1/4". Wyniki fizykochemiczne wody po chlorowaniu i wypompowaniu kilkunastu m3 wody. Zapach wody neutralny. Chciałbym zredukować ilość żelaza i manganu. Nie zależy mi na zmniejszeniu twardości wody. Nie jestem ograniczony wymiarami ani ilością wody/ścieków wynikających z przepłukiwania. Preferuję rozwiązania gdzie do regeneracji złoża wykorzystywana jest tylko woda. Posiadam już zbiornik hydroforowy ocynk bezprzeponowy 300l. Proszę o pomoc w skompletowaniu pozostałych elementów systemu: Głowica Złoże Zbiornik ciśnieniowy Aspirator Dysza napowietrzająca Filtry przed odżelazaiaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 09.10.2019 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Witam serdecznie jako nowy użytkownik forum Przebrnąłem przez kilkadziesiąt stron tego tematu i chciałem się doradzić w sprawie doboru systemu uzdatniania wody na potrzeby domu jednorodzinnego (cele spożywcze). Szacowane miesięczne zużycie wody to ok 15 m3/miesiąc. Planowane ciśnienie w instalacji 3-5 bar. Ścieki - kanalizacja. Ujęcie wody to studnia głębinowa o głębokości 27 metrów. Lustro wody na 11 metrach. Pompa IBO 3/15 na głębokości 19 metrów, wydajność ok 90l/min. Przyłącze ze studni PE40-> 1 1/4". Wyniki fizykochemiczne wody po chlorowaniu i wypompowaniu kilkunastu m3 wody. Zapach wody neutralny. [ATTACH=CONFIG]435722[/ATTACH] Chciałbym zredukować ilość żelaza i manganu. Nie zależy mi na zmniejszeniu twardości wody. Nie jestem ograniczony wymiarami ani ilością wody/ścieków wynikających z przepłukiwania. Preferuję rozwiązania gdzie do regeneracji złoża wykorzystywana jest tylko woda. Posiadam już zbiornik hydroforowy ocynk bezprzeponowy 300l. Proszę o pomoc w skompletowaniu pozostałych elementów systemu: Głowica Złoże Zbiornik ciśnieniowy Aspirator Dysza napowietrzająca Filtry przed odżelazaiaczem Witaj, biorąc pod uwagę Twoją załączoną analizę fizykochemiczną, jest duże przekroczenie żelaza oraz dwukrotne manganu. Dobrze, że posiadasz już hydrofor bezprzeponowy 300 l, gdyż będzie on niezbędny w całej technologii. Zwróć uwagę na odżelaziaczo-odmanganiacze marki Ecoperla Sanitower. Zalecamy instalację filtru mechanicznego, ale po urządzeniu, w celu pozbycia się ewentualnych pyłów po procesach odżelaziania, odmanganiania, a także płukania złoża. Jeśli będziesz zainteresowany szczegółową ofertą, to zapraszam do kontaktu poprzez wiadomość prywatną, w celu doboru całej stacji i przedstawienia oferty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techdev 09.10.2019 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Witaj, biorąc pod uwagę Twoją załączoną analizę fizykochemiczną, jest duże przekroczenie żelaza oraz dwukrotne manganu. Dobrze, że posiadasz już hydrofor bezprzeponowy 300 l, gdyż będzie on niezbędny w całej technologii. Zwróć uwagę na odżelaziaczo-odmanganiacze marki Ecoperla Sanitower. Zalecamy instalację filtru mechanicznego, ale po urządzeniu, w celu pozbycia się ewentualnych pyłów po procesach odżelaziania, odmanganiania, a także płukania złoża. Jeśli będziesz zainteresowany szczegółową ofertą, to zapraszam do kontaktu poprzez wiadomość prywatną, w celu doboru całej stacji i przedstawienia oferty. Pozdrawiam Dziękuję za odpowiedź, nie mogę wysłać wiadomości, masz pełną skrzynkę. Proszę o ofertę Czy składak byłby tańszy od gotowego urządzenia? Jakie złoże, głowicę i wielkość zbiornika zastosować? Jeśli woda nieuzdatniona do podlewania ogrodu będzie pobierana od dołu zbiornika hydroforowego, to czy przy regularnym pobieraniu tej wody (zakładam że częściowo z żelazem, które będzie wytrącało się w wyniku napowietrzania) odciążę odżelaziacz/złoże? Jeśli butla 13x54 posiada 75 litrów pojemności złoża to fizycznie powinno go być ok 56l (z uwzględnieniem ekspansji złoża np 25%)? Jakie złoże lub ich mieszanka byłaby najlepsza? Znalazłem takie złoża: Defman 630zł za 25 litrów Birm 355zł za 28 litrów Ironit 166zł za 25 litrów Pyrolox Zbiornik ciśnieniowy: 13x54 ok 320zł Głowica sterująca: CLACK WS1 TC filtrująca ok 948zł Edytowane 9 Października 2019 przez techdev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 09.10.2019 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Dziękuję za odpowiedź, nie mogę wysłać wiadomości, masz pełną skrzynkę. Proszę o ofertę Czy składak byłby tańszy od gotowego urządzenia? Jakie złoże, głowicę i wielkość zbiornika zastosować? Jeśli woda nieuzdatniona do podlewania ogrodu będzie pobierana od dołu zbiornika hydroforowego, to czy przy regularnym pobieraniu tej wody (zakładam że częściowo z żelazem, które będzie wytrącało się w wyniku napowietrzania) odciążę odżelaziacz/złoże? Jeśli butla 13x54 posiada 75 litrów pojemności złoża to fizycznie powinno go być ok 56l (z uwzględnieniem ekspansji złoża np 25%)? Jakie złoże lub ich mieszanka byłaby najlepsza? Znalazłem takie złoża: Defman 630zł za 25 litrów Birm 355zł za 28 litrów Ironit 166zł za 25 litrów Pyrolox Zbiornik ciśnieniowy: 13x54 ok 320zł Głowica sterująca: CLACK WS1 TC filtrująca ok 948zł Trochę tych wiadomości się uzbierało, ale już jest dostępne miejsca na wiadomości, także bardzo proszę o przesłanie wiadomości prywatnej z danymi kontaktowymi, w celu przedstawienia szczegółowej oferty doboru urządzenia oraz omówienia wszystkich spraw, które dotyczą uzdatnienia wody w Pana przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 09.10.2019 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Dziękuję za odpowiedź, nie mogę wysłać wiadomości, masz pełną skrzynkę. Proszę o ofertę Czy składak byłby tańszy od gotowego urządzenia? Jakie złoże, głowicę i wielkość zbiornika zastosować? Jeśli woda nieuzdatniona do podlewania ogrodu będzie pobierana od dołu zbiornika hydroforowego, to czy przy regularnym pobieraniu tej wody (zakładam że częściowo z żelazem, które będzie wytrącało się w wyniku napowietrzania) odciążę odżelaziacz/złoże? Tak. Jeśli butla 13x54 posiada 75 litrów pojemności złoża to fizycznie powinno go być ok 56l (z uwzględnieniem ekspansji złoża np 25%)? Tak. Jakie złoże lub ich mieszanka byłaby najlepsza? Znalazłem takie złoża: Defman 630zł za 25 litrów Birm 355zł za 28 litrów Ironit 166zł za 25 litrów Pyrolox Zbiornik ciśnieniowy: 13x54 ok 320zł Głowica sterująca: CLACK WS1 TC filtrująca ok 948zł Generalnie masz już dobrane większość elementów... pompa powinna dać radę przy Pyroloxie czy Defemanie więc skupiłbym się na tych złożach (ewentualnie jeszcze G1 czy m.dox) wszystkie one są naturalną rudą manganu i wymagają podobnych parametrów pracy. Birm czy inne wynalazki bym sobie odpuścił. Co do głowicy to radziłbym wybrać inny sterownik - TC jest najprostszy (najtańszy) ale ma bardzo ograniczone możliwości konfiguracji. Głowica powinna mieć dobrze dobrany restryktor płukania (DLFC) - na pewno nie wystarczy standardowe kolanko 3/4" (musi być obudowa DLFC 1"). Przy zbiorniku zwróć uwagę na dystrybutor - żeby nie był to najtańszy model bo będzie ograniczał przepływ przy płukaniu. Musi to być nieco większy koszyk o odpowiednim przepływie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techdev 09.10.2019 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Generalnie masz już dobrane większość elementów... pompa powinna dać radę przy Pyroloxie czy Defemanie więc skupiłbym się na tych złożach (ewentualnie jeszcze G1 czy m.dox) wszystkie one są naturalną rudą manganu i wymagają podobnych parametrów pracy. Birm czy inne wynalazki bym sobie odpuścił. Co do głowicy to radziłbym wybrać inny sterownik - TC jest najprostszy (najtańszy) ale ma bardzo ograniczone możliwości konfiguracji. Głowica powinna mieć dobrze dobrany restryktor płukania (DLFC) - na pewno nie wystarczy standardowe kolanko 3/4" (musi być obudowa DLFC 1"). Przy zbiorniku zwróć uwagę na dystrybutor - żeby nie był to najtańszy model bo będzie ograniczał przepływ przy płukaniu. Musi to być nieco większy koszyk o odpowiednim przepływie. Mogę prosić o propozycję głowicy oraz zbiornika? Czy podsypka powinna mieć większą frakcję niż złoże? Jaka powinna być proporcja pomiędzy podsypką (żwirowo kwarcową) a złożem. 6l podsypki + 50l złoża? 10l podsypki + 46l złoża? Czy zasada jest taka aby dystrybutor był zasypany podsypką i do 56litrów dopełniony złożem? Czy na zbiorniku hydroforowym powinien być zamontowany odpowietrznik na 1/3 wysokości od góry zbiornika? Edytowane 9 Października 2019 przez techdev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.10.2019 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2019 Mogę prosić o propozycję głowicy oraz zbiornika? To co wybrałeś wygląda OK. Zbiornik 13x54" (o pojemności całkowitej ok 100 litrów) i głowica Clack - proponowałbym tylko zmienić sterownik TC na CI albo CK. Czy podsypka powinna mieć większą frakcję niż złoże? Tak. Zazwyczaj na podsypkę daje się żwir o granulacji 2-3 mm. Jaka powinna być proporcja pomiędzy podsypką (żwirowo kwarcową) a złożem. 6l podsypki + 50l złoża? 10l podsypki + 46l złoża? Czy zasada jest taka aby dystrybutor był zasypany podsypką i do 56litrów dopełniony złożem? Chodzi o zasypanie całego kosza dolnego na dystrybutorze. Zazwyczaj jest to pojemność dennicy, a objętość złoża jest liczona osobno. Tylko zwróć uwagę, że podsypka jest zazwyczaj mierzona w kg a objętość zbiornika w litrach (1 litr podsypki to ok 2 kg). Czy na zbiorniku hydroforowym powinien być zamontowany odpowietrznik na 1/3 wysokości od góry zbiornika? Jeśli dajesz zwężkę napowietrzającą (aspirator) to taki odpowietrznik ułatwi Ci obsługę układu (będzie utrzymywał poduszkę powietrzną na stałym poziomie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
techdev 16.10.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2019 (edytowane) Otrzymałem następujące oferty: Odżelaziacz wody Clack Pallas Air 1465 - https://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-wody-clack-pallas-air-1465-p-1844.htmlodżelaziacz wody regenerowany ozonem Clack P1465 - https://sklep.osmoza.pl/profesjonalny-odzelaziacz-wody-regenerowany-ozonem-clack-p1465-p-1758.html Odżelaziacz wody M-dox 1354 - https://sklep.osmoza.pl/odzelaziacz-wody-m-dox-1354-p-1190.html Oxydaizer 13” - BIRM Ecoperla Sanitower M Ecoperla Sanitower L Pomożecie z wyborem urządzenia? Mam budżet około 3000-3500zł.Obecnie jestem najbardziej przekonany do 1 na liście. Sprawdziłem dziś rzeczywistą wydajność pompy i jesto to 75l/min Edytowane 17 Października 2019 przez techdev Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poised 17.10.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2019 Co polecacie do 3 osobowej rodziny, woda w Krakowie ZUW Dłubnia https://wodociagi.krakow.pl/admin/files/Files/jaka_mam_wode/2019/CZERWIEC_SIERPIEN_2019/KOMUNIKAT_O_JAKOSCI_WODY.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts