PliP 02.07.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 - Odczyn (pH) - 7,46 - Przewodność elektryczna właściwa (PEW) - 478 - Mangan - 290 μg/l - Żelazo - 829 μg/l - twardość ogólna - 194 mg CaCO3/l - Mętność - 2,96 NTU - Barwa - 15 mgPT/l - Zapach - 1 TON - Smak - 2 TFN - Amonowy jon - < 0,05 mg/l - Azotany - < 4,50 mg/l - Azotyny - < 0,03 mg/l - Bakterie grupy coli - 0 jkt/100ml - Escherichia coli - 0 jkt/100ml - Enterokoki kałowe - 0 jkt/100ml Dziś rozmawiałem z jedna firmą i powiedzieli mi, że do takiej wody potrzebuję stację do uzdatniania wody i jak chcę to mogą mi coś zamontować a sam filtr niewiele zdziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.07.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2010 Czepiają się słówek - stacja uzdatniania to też filtr. Lepiej by coś konkretnego zaoferowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2010 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Dla nieosiągalnego: Jest opcja podmieszania wody twardej i miękkiej po filtrze ze złożem CR. Wymaga to jednak zamontowania dodatkowego wkładu odżelaziającego i zrobienia obejścia na rurach. Nie jest to strasznie trudne, ani kosztowne, ale wymaga zabawy z instalacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.07.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Witam, Mam kolejne pytanie, tym razem o montaz odpowietrznika na zbiorniku ocynkowanym.Pytanie brzmi, jak dziala taki odpowietrznik automatyczny??Czy on zawsze wypusci cale powietrze ze zbiornika gdy poziom wody sie obnizy??Czy np wypuszcza tylko powietrze powyzje X atmosfer??Jak szybko to powietrze z niego ucieka?? Czy to jest 10 sekundowe psiiiik - i cisnienie w zbiorniku spadlo do zera?? Czy jakos dluzej?? Albo inaczej. Jesli zamontuje odpowietrznik na gornym kroccu wodowsazu tak jak polecacie (powiedzmy w 1/4 wysoksci od gory), a cisnienie wylaczenia pompy to np. 4 atm, to wychodzi mi ze poziom wody w zbiorniku zawsze bedzie wiekszy niz 3/4, czyli pompa sie bedzie bardzo dosyc czesto zalaczala, raptem po wypuszczeniu kilkunastu litrow wody. Mam taki odpowietrznik:http://www.budosan.pl/catalog/product_info.php?products_id=891 dziekimarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.07.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Odpowietrznik działa na ciśnienie. Przy pewnej wartości się otwiera. Jak się otworzy to następuje spadek ciśnienia. Jak ciśnienie spadnie poniżej progowego to odpowietrznik się zamyka. I tak w kółko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 06.07.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Odpowietrznik działa na ciśnienie. Przy pewnej wartości się otwiera. Jak się otworzy to następuje spadek ciśnienia. Jak ciśnienie spadnie poniżej progowego to odpowietrznik się zamyka. I tak w kółko No wlasnie. Tylko przy jakim cisnieniu sie otwiera i zamyka. Instrukcja tego nie definiuje :-/ marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 06.07.2010 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Pytanie brzmi, jak dziala taki odpowietrznik automatyczny??Jak go rozbierzesz, to będziesz wiedział. W środku jest pływak cięższy od powietrza, ale lżejszy od wody. Normalnie (gdy nie ma wody), leży na dole i powietrze go omija wydostając się "dziurką" na górze. Gdy do odpowietrznika dostanie się woda, pływak unosi się do góry zatykając "dziurkę". Czy on zawsze wypusci cale powietrze ze zbiornika gdy poziom wody sie obnizy?? Czy np wypuszcza tylko powietrze powyzje X atmosfer?? Jak szybko to powietrze z niego ucieka?? Czy to jest 10 sekundowe psiiiik - i cisnienie w zbiorniku spadlo do zera?? Czy jakos dluzej?? Zawsze wypuści całe powietrze, bo zawsze (jeżeli nie ma wody) jest otwarty. Wystarczy, że ciśnienie jest minimalnie wyższe na dole odpowietrznika. Możesz to sprawdzić delikatnie dmuchając od dołu. "Jak szybko wypuści powietrze?" Nie wiem:(. To można pewnie zmierzyć. Na pewno za szybkość odprowadzania powietrza odpowiada średnica "dziurki" Albo inaczej. Jesli zamontuje odpowietrznik na gornym kroccu wodowsazu tak jak polecacie (powiedzmy w 1/4 wysoksci od gory), a cisnienie wylaczenia pompy to np. 4 atm, to wychodzi mi ze poziom wody w zbiorniku zawsze bedzie wiekszy niz 3/4, czyli pompa sie bedzie bardzo dosyc czesto zalaczala, raptem po wypuszczeniu kilkunastu litrow wody. Poziom wody będzie po wyłączeniu pompy trochę powyżej (ok. 5 - 10 cm) niż króciec wodowskazu. Szczerze mówiąc możesz "olac" podręczniki (1/4 wysokości). Pompa jest głupia i tego nie zauważy (wszystko będzie działać!). Jeżeli jesteś pedantem i chcesz koniecznie mieć tak "jak stoi napisane" w książce, to połącz dolny i górny króciec wodowskazu pionową rurką. Na odpowiedniej wysokości wstaw trójnik z kolankiem do góry. Na kolanko wkręć odpowietrznik. Mam taki odpowietrznik: http://www.budosan.pl/catalog/product_info.php?products_id=891Świetny wybór (dobra firma). Ale pewnie inne odpwietrzniki też by się sprawdziły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 06.07.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 Witam ponownie, nie chciałbym pozostać sam z tematem ... jak zaproponowalibyście podniesie pH tylko dla wody kotłowej w tym przypadku? Pozdrawiam, Studus Jeżeli nie jest jeszcze za późno (chodzi o odpowiedź), to są dostępne tzw. inhibitory korozji do wody kotłowej, które jednocześnie podwyższają pH. Jeżeli układ jest zamknięty (ewentualnie ubytki są bardzo małe), to po dłuższym czasie pH samo się podniesie do wartości, która nie będzie powodowała korozji rur (8 -9). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 06.07.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2010 (edytowane) Mam taki odpowietrznik: http://www.budosan.pl/catalog/produc...roducts_id=891 Broń Boże nie czytaj instrukcji, bo zostaniesz zaliczony do ludzi, którzy jej nie potrafią zrozumieć, czyli do grupy tzw. wtórnych analfabetów! Ten opis chyba został nieudolnie przetłumaczony z niemieckiego: Co np. znaczy:"pływak i elementy mechaniki są nierdzewne" Prawdopodobnie "elementy mechaniki" są ze stali nierdzewnej, a pływak jest plastikowy (z natury jest nierdzewny). Tłumacza powiesiłbym za jaja (chyba, że to kobieta). P.S. Opis jest do d**y, ale prdukt OK! Edytowane 6 Lipca 2010 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 07.07.2010 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Broń Boże nie czytaj instrukcji, Bez obawy. Jako informatyk instrukcje czytam gdy zawodza wszystkie inne mozliwosci marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 15.07.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Ja z zapytaniem, mieszkam pół roku, wodę używam. czy jeśli przedstawię badanie wody to jesteście w stanie zaproponować mi dobry system do oczyszczania wody do domku jednorodzinnego i zaproponować firmę do wykonania tego systemu. Jestem z lubuskiego. Poszukuję uczciwej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.07.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Jesteśmy ale przygotuj się na tyle wersji ilu forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 15.07.2010 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Proponuję bez różnych wersji ale ostateczną, pobierają wodę w poniedziałek to może w przyszłym tygodniu będę mieć wynik, wiem ,że żelazo na granicy górnej normy, trochę manganu- ale nie dużo, smak metaliczny, zażółcenie brodzika po 3 tygodniach i 3-4 coli cokolwiek to znaczy-to badanie było 3 lata temu- jeszcze nie mieszkałam- zrobię fotkę swojej kotłowni ze zbiornikiem to pomyślicie panowie co i jak. Pytanie pobrać wodę z kranu w kuchni czy po spuszczeniu ze szlauchu.Mogę godziny podlewać ogród. przyznam że jest to dla mnie priorytet w chwili obecnej bo majątek wydaje na wodę w butelkach, nie uruchomiłam jeszcze jednej łazienki i chciałabym, mieć ładna zawsze białą wannę, i białe fugi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 15.07.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Jeśli chcesz uzdatnić wodę w domu to do badania weź próbkę z kranu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 15.07.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Ok pobiorę z kuchni, na ogród nie będę uzdatniać wody , zrobię foto kotłowni i zbiorników, wiem ,że jeszcze pompa jest potrzebna ale czy znajdę jej nr lub kartę gwarancyjną? Jeszcze trochę kartonów mi zostało. tyle wiem ,że włoska i ciągnie do 100m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesja 16.07.2010 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Pracuję w firmie,która zajmuje się filtrami i systemami uzdatniania wody. Odpowiem na pytania. Może pozwoli to na uniknięcie płacenia za wynalazki, które przestaja działać po kilku miesiącach. Co ktoś wie na temat cyfrowego elektromagnetyzera indukcyjnego Clean Scale. Urządzenie to usuwa osad z rdzy i zabezpiecza przed ponowną korozją, zmiękcza fizycznie wodę oraz polepsza walory smakowe wody (wg producenta). Czy warto w to zainwestować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.07.2010 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Reklamowy, pseudonaukowy bełkot Wszystkie te magnetyzery oddziałują jedynie polem magnetycznym. Jeśli nawet taka "namagnesowana" woda zmieni właściwości, to nic z niej nie zostanie usunięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 16.07.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2010 Co ktoś wie na temat cyfrowego elektromagnetyzera indukcyjnego Clean Scale. Urządzenie to usuwa osad z rdzy i zabezpiecza przed ponowną korozją, zmiękcza fizycznie wodę oraz polepsza walory smakowe wody (wg producenta). Czy warto w to zainwestować? Nie wiem czy się nie powtórzę. Swego czasu współpracowałem przy innym temacie z ludźmi z Instytutu Chemii z Warszawy. Podczas rozmowy na nocnych dyżurach wynikło iż robili badania magnetyzerów na zlecenie reklamującej się wówczas firmy z Gdańska. Okazało się że rzeczywiście powstrzymuje on powstawanie kamienia w rurach w około 30% ale go nie rozpuszcza powstałego kamienia. Jednak oni ostrzegali przed używaniem magnetyzerów do wody pitnej gdyż nie wiadomo czy taka woda jest zdrowa dla człowieka w dłuższym okresie stosowania. Wybór należy do ciebie i twoje ryzyko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 19.07.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 (edytowane) Witam.Badałem wodę i okazało się że mam prawie 1700 mikrogram żelaza i 62 manganu(przy błędzie 12 czyli prawie w normie)Jaki mogę zastosować odżelaziacz żeby poradził sobie z taką ilością żelaza.Brałem pod uwagę Viessmana AQUAMIX odżelaziacz,zmiękczacz i odmanganiacz w jednym.Niestety usuwa on żelazo w ilości 1500 mikrograma.Pompa ma wydajność 3m3 na godzinę. Edytowane 19 Lipca 2010 przez kgolebiowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.07.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Przy tak niewielkich ilościach możesz praktycznie każdy... chyba że z innych parametrów (których nie podałeś) wynika inaczej. Jeśli robiłeś badania podaj pełne wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts