Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

- Odczyn (pH) - 7,46

- Przewodność elektryczna właściwa (PEW) - 478

- Mangan - 290 μg/l

- Żelazo - 829 μg/l

- twardość ogólna - 194 mg CaCO3/l

- Mętność - 2,96 NTU

- Barwa - 15 mgPT/l

- Zapach - 1 TON

- Smak - 2 TFN

- Amonowy jon - < 0,05 mg/l

- Azotany - < 4,50 mg/l

- Azotyny - < 0,03 mg/l

- Bakterie grupy coli - 0 jkt/100ml

- Escherichia coli - 0 jkt/100ml

- Enterokoki kałowe - 0 jkt/100ml

Dziś rozmawiałem z jedna firmą i powiedzieli mi, że do takiej wody potrzebuję stację do uzdatniania wody :) i jak chcę to mogą mi coś zamontować a sam filtr niewiele zdziała.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla nieosiągalnego:

Jest opcja podmieszania wody twardej i miękkiej po filtrze ze złożem CR. Wymaga to jednak zamontowania dodatkowego wkładu odżelaziającego i zrobienia obejścia na rurach. Nie jest to strasznie trudne, ani kosztowne, ale wymaga zabawy z instalacją.

Witam,

Mam kolejne pytanie, tym razem o montaz odpowietrznika na zbiorniku ocynkowanym.

Pytanie brzmi, jak dziala taki odpowietrznik automatyczny??

Czy on zawsze wypusci cale powietrze ze zbiornika gdy poziom wody sie obnizy??

Czy np wypuszcza tylko powietrze powyzje X atmosfer??

Jak szybko to powietrze z niego ucieka?? Czy to jest 10 sekundowe psiiiik - i cisnienie w zbiorniku spadlo do zera?? Czy jakos dluzej??

Albo inaczej. Jesli zamontuje odpowietrznik na gornym kroccu wodowsazu tak jak polecacie (powiedzmy w 1/4 wysoksci od gory), a cisnienie wylaczenia pompy to np. 4 atm, to wychodzi mi ze poziom wody w zbiorniku zawsze bedzie wiekszy niz 3/4, czyli pompa sie bedzie bardzo dosyc czesto zalaczala, raptem po wypuszczeniu kilkunastu litrow wody.

Mam taki odpowietrznik:

http://www.budosan.pl/catalog/product_info.php?products_id=891

dzieki

marcin

Odpowietrznik działa na ciśnienie. Przy pewnej wartości się otwiera. Jak się otworzy to następuje spadek ciśnienia. Jak ciśnienie spadnie poniżej progowego to odpowietrznik się zamyka. I tak w kółko ;)

Odpowietrznik działa na ciśnienie. Przy pewnej wartości się otwiera. Jak się otworzy to następuje spadek ciśnienia. Jak ciśnienie spadnie poniżej progowego to odpowietrznik się zamyka. I tak w kółko ;)

No wlasnie. Tylko przy jakim cisnieniu sie otwiera i zamyka. Instrukcja tego nie definiuje :-/

marcin

Pytanie brzmi, jak dziala taki odpowietrznik automatyczny??
Jak go rozbierzesz, to będziesz wiedział. W środku jest pływak cięższy od powietrza, ale lżejszy od wody. Normalnie (gdy nie ma wody), leży na dole i powietrze go omija wydostając się "dziurką" na górze. Gdy do odpowietrznika dostanie się woda, pływak unosi się do góry zatykając "dziurkę".

Czy on zawsze wypusci cale powietrze ze zbiornika gdy poziom wody sie obnizy?? Czy np wypuszcza tylko powietrze powyzje X atmosfer??

Jak szybko to powietrze z niego ucieka?? Czy to jest 10 sekundowe psiiiik - i cisnienie w zbiorniku spadlo do zera?? Czy jakos dluzej??

Zawsze wypuści całe powietrze, bo zawsze (jeżeli nie ma wody) jest otwarty. Wystarczy, że ciśnienie jest minimalnie wyższe na dole odpowietrznika. Możesz to sprawdzić delikatnie dmuchając od dołu.

"Jak szybko wypuści powietrze?" Nie wiem:(. To można pewnie zmierzyć. Na pewno za szybkość odprowadzania powietrza odpowiada średnica "dziurki"

Albo inaczej. Jesli zamontuje odpowietrznik na gornym kroccu wodowsazu tak jak polecacie (powiedzmy w 1/4 wysoksci od gory), a cisnienie wylaczenia pompy to np. 4 atm, to wychodzi mi ze poziom wody w zbiorniku zawsze bedzie wiekszy niz 3/4, czyli pompa sie bedzie bardzo dosyc czesto zalaczala, raptem po wypuszczeniu kilkunastu litrow wody.

Poziom wody będzie po wyłączeniu pompy trochę powyżej (ok. 5 - 10 cm) niż króciec wodowskazu. Szczerze mówiąc możesz "olac" podręczniki (1/4 wysokości). Pompa jest głupia i tego nie zauważy :) (wszystko będzie działać!). Jeżeli jesteś pedantem i chcesz koniecznie mieć tak "jak stoi napisane" w książce, to połącz dolny i górny króciec wodowskazu pionową rurką. Na odpowiedniej wysokości wstaw trójnik z kolankiem do góry. Na kolanko wkręć odpowietrznik.

Świetny wybór (dobra firma). Ale pewnie inne odpwietrzniki też by się sprawdziły.

Witam ponownie,

nie chciałbym pozostać sam z tematem ... jak zaproponowalibyście podniesie pH tylko dla wody kotłowej w tym przypadku?

Pozdrawiam, Studus

Jeżeli nie jest jeszcze za późno (chodzi o odpowiedź), to są dostępne tzw. inhibitory korozji do wody kotłowej, które jednocześnie podwyższają pH. Jeżeli układ jest zamknięty (ewentualnie ubytki są bardzo małe), to po dłuższym czasie pH samo się podniesie do wartości, która nie będzie powodowała korozji rur (8 -9).

Broń Boże nie czytaj instrukcji, bo zostaniesz zaliczony do ludzi, którzy jej nie potrafią zrozumieć, czyli do grupy tzw. wtórnych analfabetów!

Ten opis chyba został nieudolnie przetłumaczony z niemieckiego:

Co np. znaczy:"pływak i elementy mechaniki są nierdzewne"

Prawdopodobnie "elementy mechaniki" są ze stali nierdzewnej, a pływak jest plastikowy (z natury jest nierdzewny). Tłumacza powiesiłbym za jaja (chyba, że to kobieta).

P.S. Opis jest do d**y, ale prdukt OK!

Edytowane przez free_shop

• 2 weeks później...

Proponuję bez różnych wersji ale ostateczną:-), pobierają wodę w poniedziałek to może w przyszłym tygodniu będę mieć wynik, wiem ,że żelazo na granicy górnej normy, trochę manganu- ale nie dużo, smak metaliczny, zażółcenie brodzika po 3 tygodniach i 3-4 coli cokolwiek to znaczy-to badanie było 3 lata temu- jeszcze nie mieszkałam- zrobię fotkę swojej kotłowni ze zbiornikiem to pomyślicie panowie co i jak. Pytanie pobrać wodę z kranu w kuchni czy po spuszczeniu ze szlauchu.Mogę godziny podlewać ogród.

przyznam że jest to dla mnie priorytet w chwili obecnej bo majątek wydaje na wodę w butelkach, nie uruchomiłam jeszcze jednej łazienki i chciałabym, mieć ładna zawsze białą wannę, i białe fugi.

Pracuję w firmie,która zajmuje się filtrami i systemami uzdatniania wody.

Odpowiem na pytania. Może pozwoli to na uniknięcie płacenia za wynalazki, które przestaja działać po kilku miesiącach.

Co ktoś wie na temat cyfrowego elektromagnetyzera indukcyjnego Clean Scale. Urządzenie to usuwa osad z rdzy i zabezpiecza przed ponowną korozją, zmiękcza fizycznie wodę oraz polepsza walory smakowe wody (wg producenta). Czy warto w to zainwestować?

Co ktoś wie na temat cyfrowego elektromagnetyzera indukcyjnego Clean Scale. Urządzenie to usuwa osad z rdzy i zabezpiecza przed ponowną korozją, zmiękcza fizycznie wodę oraz polepsza walory smakowe wody (wg producenta). Czy warto w to zainwestować?

Nie wiem czy się nie powtórzę.

Swego czasu współpracowałem przy innym temacie z ludźmi z Instytutu Chemii z Warszawy. Podczas rozmowy na nocnych dyżurach wynikło iż robili badania magnetyzerów na zlecenie reklamującej się wówczas firmy z Gdańska.

Okazało się że rzeczywiście powstrzymuje on powstawanie kamienia w rurach w około 30% ale go nie rozpuszcza powstałego kamienia. Jednak oni ostrzegali przed używaniem magnetyzerów do wody pitnej gdyż nie wiadomo czy taka woda jest zdrowa dla człowieka w dłuższym okresie stosowania.

Wybór należy do ciebie i twoje ryzyko.

Witam.

Badałem wodę i okazało się że mam prawie 1700 mikrogram żelaza i 62 manganu(przy błędzie 12 czyli prawie w normie)Jaki mogę zastosować odżelaziacz żeby poradził sobie z taką ilością żelaza.Brałem pod uwagę Viessmana AQUAMIX odżelaziacz,zmiękczacz i odmanganiacz w jednym.Niestety usuwa on żelazo w ilości 1500 mikrograma.Pompa ma wydajność 3m3 na godzinę.

Edytowane przez kgolebiowski