Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Dzień dobry

Czy mogę prosić o propozycję zmiękczacza centralnego do domu?

4 osoby, miesięczne zużycie wody ok 22 m3

twardość 400 +/- 10% CaCO3 mg/l

te i inne parametry znajdują się pod linkiem

http://www.zgkczernica.pl/jakosc-wody.html

z góry dziękuję

mogło być jakieś przekłamanie w długości okresu rozliczenia, ostatni miesiąc to 16m3

Przyjmując takie zużycie (16m3) to możesz szukać zmiękczacza nawet z 60 litrami złoża... Pytanie czy chcesz zmiękczać do zera? Co robisz ze ściekami? Czy masz filtr wstępny, miejsce, itd...

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Miejsce to kotłownia, póki co zapięty tylko zwykły filtr z wkładem sznurkowym na wejściu, mam kanalizację.

Układ rurek będzie wymagał zmian bo jest za ciasno, żeby się wpiąć w prosty sposób.

Ile miejsca? sądziłem że kwadrat do 60cm jest wystarczający?

Jeżeli wybierzesz butlę na 40 l złoża, to jej średnica będzie wynosić 270 mm. Do tego trzeba dodać miejsce na zbiornik solanki, którego podstawa kwadratu jest o boku 335 mm.

Dzień dobry jakie dane muszę podać aby kolega z tego tematu pomógł mi z doborem takiej stacji?

Żeby dobrać jakikolwiek filtr do wody to musisz mieć badanie wody wykonane jeśli to własna studnia. Jak wodociąg to informacje które wodociągi publikuja na temat składu wody.

Do tego informacje o zużyciu miesięcznym, jakiś krótki opis co to jest, dom jednorodzonni czy pensjonat z 10 łazienkami. Plus info gdzie lecą ścieki (oczyszczalnia/szambo/kanalizacja).

Przydałoby się określenie co jest nie tak z wodą.

Miejsce to kotłownia, póki co zapięty tylko zwykły filtr z wkładem sznurkowym na wejściu, mam kanalizację.

Układ rurek będzie wymagał zmian bo jest za ciasno, żeby się wpiąć w prosty sposób.

Ile miejsca? sądziłem że kwadrat do 60cm jest wystarczający?

Niechemiczne urządzenie odkamieniające nie zajmuje w ogóle miejsca.

Limetron instalacja.jpg

20141013_175603.jpg

Zapraszamy do kontaktu przez wiadomość prywatną lub formularz kontaktowy na naszej stronie.

Żeby dobrać jakikolwiek filtr do wody to musisz mieć badanie wody wykonane jeśli to własna studnia. Jak wodociąg to informacje które wodociągi publikuja na temat składu wody.

Do tego informacje o zużyciu miesięcznym, jakiś krótki opis co to jest, dom jednorodzonni czy pensjonat z 10 łazienkami. Plus info gdzie lecą ścieki (oczyszczalnia/szambo/kanalizacja).

Przydałoby się określenie co jest nie tak z wodą.

Dom jednorodzinny 4 osoby. Wodociąg miejski. Przedstawiam badanie wody jakie jest opublikowane na stornie wodociągów moje osiedle moje dane wody to liczby na samym dole.

Chcę mieć wannę z hydromasażem więc z tego co się orientuję to może być problem z zakamienieniem tych układów jeśli nie będę miał zmiekczania.

20191209_143340.jpg

Dom jednorodzinny 4 osoby. Wodociąg miejski. Przedstawiam badanie wody jakie jest opublikowane na stornie wodociągów moje osiedle moje dane wody to liczby na samym dole.

Chcę mieć wannę z hydromasażem więc z tego co się orientuję to może być problem z zakamienieniem tych układów jeśli nie będę miał zmiekczania.

A jaki jest poziom żelaza?

Żelazo 0.018 mg dm3

To bez znaczenia dla zmiękczania. Każda woda wodociągowa będzie spełniać warunki stosowania zmiękczania.

Tego o limetronie poniżej nie bierz nawet na poważnie, chyba że wartą wiele tysięcy wanne z hydromasażem, chcesz zabezpieczyć rurką ze świderkiem w środku która "działa" dzięki nieodkrytym prawom fizyki.

Witam Was.

U mnie zaczęło się od ładnego projektu domu z małym kotłem wiszącym i pięknym zgrabnym urządzeniem 3w1 w dodatkowej łazience (brak dedykowanej kotłowni w domu). Miało być pięknie, tanio i mało miejsca zajmować, a okazało się, że pani architekt narysowała projekt oderwany od rzeczywistości a pewna firma zaporoponowała rozwiązanie zgodnie z tym projektem :D bez badań wody! Zaznaczam, że na etapie projektowania było wiadomo, iż będzie własne ujęcie wody. Dodatkowo projekt przewidywał POŚ.

Człowiek trochę poszperał i piękny sen o małej, acz ustawnej łazience się skończył, a teraz miejsca za mało by to wszystko ustrojstwo potrzebne tam zmieścić.

Moje pytanie to jaki system dobrać by zajął jak najmniej miejsca. Zbiornik hydroforowy ew. może wylądować w obudowie studni.

Na chwilę obecną moja skromna wiedza podpowiada mi: inżektor, hydrofor pionowy z deszczownicą (oba w obudowie studni), odżelaziacz/odmanganiancz, lampa UV i zmiękczacz dwu elementowy w łazience.

Propozycję dostałem na zbiornik przeponowy 150l + filtr wstępny mechaniczny + Supreme OXYLINE Plus 42 (nic nie znalazłem jakie to ma złoże i czym się je regeneruje) + zmiękczacz dwu elementowy EKO-OPTIMA 30/O 760 LOGIX + lampa UV.

Która opcja bardziej nadaje się dla mojej wody:

PH 7,5

twardość 280

indeks nadmanganianowy 5,0

mętnośc 3,0

żelazo ogólne 1,6

jon amonowy 0,44

azotany 0,1

azotyny 0,1

mangan 0,18

bakterie grupy coli 4

innych bakterii brak.

Z ograniczeń, to nie chcę złóż regenerowanych chemicznie do usuwania żelaza i manganu.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Edytowane przez Gruth

To bez znaczenia dla zmiękczania. Każda woda wodociągowa będzie spełniać warunki stosowania zmiękczania.

Tego o limetronie poniżej nie bierz nawet na poważnie, chyba że wartą wiele tysięcy wanne z hydromasażem, chcesz zabezpieczyć rurką ze świderkiem w środku która "działa" dzięki nieodkrytym prawom fizyki.

To, że Pan czegoś nie rozumie, podobnie jak nie wie Pan, że kamień kotłowy tworzy się także w zimnej wodzie, nie znaczy, że tego czegoś nie ma. Pański wpis został zgłoszony.

Witaj, zwróć uwagę na centralny system zmiękczania wody Ecoperla Softower S - jest to zmiękczacz dwuczęściowy złożony z butli wypełnionej złożem jonowymiennym oraz przyłączonego do niej zasobnika na solankę. Jeżeli będziesz potrzebował rozwiązania bardziej kompaktowego, to możesz skorzystać z oferty urządzeń Ecoperla Slimline. W celu ustalenia szczegółów, skontaktuj się z nami poprzez wiadomość prywatną.

Pozdrawiam

Witam Was.

U mnie zaczęło się od ładnego projektu domu z małym kotłem wiszącym i pięknym zgrabnym urządzeniem 3w1 w dodatkowej łazience (brak dedykowanej kotłowni w domu). Miało być pięknie, tanio i mało miejsca zajmować, a okazało się, że pani architekt narysowała projekt oderwany od rzeczywistości a pewna firma zaporoponowała rozwiązanie zgodnie z tym projektem :D bez badań wody! Zaznaczam, że na etapie projektowania było wiadomo, iż będzie własne ujęcie wody. Dodatkowo projekt przewidywał POŚ.

Człowiek trochę poszperał i piękny sen o małej, acz ustawnej łazience się skończył, a teraz miejsca za mało by to wszystko ustrojstwo potrzebne tam zmieścić.

Moje pytanie to jaki system dobrać by zajął jak najmniej miejsca. Zbiornik hydroforowy ew. może wylądować w obudowie studni.

Na chwilę obecną moja skromna wiedza podpowiada mi: inżektor, hydrofor pionowy z deszczownicą (oba w obudowie studni), odżelaziacz/odmanganiancz, lampa UV i zmiękczacz dwu elementowy w łazience.

Propozycję dostałem na zbiornik przeponowy 150l + filtr wstępny mechaniczny + Supreme OXYLINE Plus 42 (nic nie znalazłem jakie to ma złoże i czym się je regeneruje) + zmiękczacz dwu elementowy EKO-OPTIMA 30/O 760 LOGIX + lampa UV.

Która opcja bardziej nadaje się dla mojej wody:

PH 7,5

twardość 280

indeks nadmanganianowy 5,0

mętnośc 3,0

żelazo ogólne 1,6

jon amonowy 0,44

azotany 0,1

azotyny 0,1

mangan 0,18

bakterie grupy coli 4

innych bakterii brak.

Z ograniczeń, to nie chcę złóż regenerowanych chemicznie do usuwania żelaza i manganu.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Witaj, w celu dobrania odpowiednich urządzeń, przydałaby się jeszcze informacja odnośnie średniomiesięcznego zużycia wody (ewentualnie ile osób korzysta z wody na cele spożywczo-sanitarne). Odradziłbym Ci kupowanie urządzenia, które zostało Ci zaproponowane z uwagi na duże przekroczenie żelaza - urządzenie może sobie z tym nie poradzić. Analogiczne urządzenie posiadamy w naszej ofercie. Jeżeli chcesz usunąć żelazo i mangan w klasyczny sposób, to powinieneś zaopatrzyć się w napowietrzacz, zbiornik hydroforowy bezprzeponowy 300 l oraz kolumnę odżelaziająco-odmanganiającą Ecoperla Sanitower. Chcąc zmiękczać wodę, pamiętaj o tym, że tutaj do regeneracji będzie potrzebna Ci solanka, więc i tak w procesie użyjesz chemicznej regeneracji. Jeżeli chcesz zaoszczędzić więcej miejsca, to skorzystaj z oferty zmiękczaczy Ecoperla Slimline (zmiękczacz kompaktowy). Na koniec instalacja lampy UV.

Jeżeli będziesz zainteresowany szczegółową ofertą, to zapraszam do bezpośredniego kontaktu we wiadomości prywatnej.

Pozdrawiam

czy na podstawie tego badania można coś polecić?

http://pkn.net.pl/wp-content/uploads/2019/01/badania_wody_z_dn_2017-10-26_wodociag_Walendow_Kajetany_Rolna_Sklep_Spozywczy.pdf

http://pkn.net.pl/wp-content/uploads/2019/01/Badanie-wody-04.2018.pdf

dom jednorodzinny, 4 osoby, przewidziany obieg wody nieuzdatnianej, zużycia nie mogę ocenić bo jeszcze nie mieszkam, ścieki do szamba. Głównie chodzi mi o ochronę urządzeń, łazienek.

Edytowane przez eko_zgonus

http://pkn.net.pl/wp-content/uploads/2019/01/badania_wody_z_dn_2017-10-26_wodociag_Walendow_Kajetany_Rolna_Sklep_Spozywczy.pdf

dom jednorodzinny, 4 osoby, przewidziany obieg wody nieuzdatnianej, zużycia nie mogę ocenić bo jeszcze nie mieszkam, ścieki do szamba. Głównie chodzi mi o ochronę urządzeń, łazienek.

Zmiękczacz można polecić jeśli o taką ochronę urządzeń i łazienek Ci chodzi. Szukaj czegoś z regeneracją przeciwprądową, zdaję się że odrobinę mniej wody zużywa na regeneracje.

Polecamy całkowicie bezobsługowe niechemiczne urządzenie odkamieniające Limetron 1/2". Urządzenie nie zajmuje miejsca, nie wymaga zasilania, ani żadnych części zamiennych. Roczna gwarancja satysfakcji lub 100% zwrot ceny, 10 lat gwarancji, 20-30 letni okres użytkowania. Więcej informacji na naszej stronie www.

Limetron instalacja.jpg

Limetron CTE 2.jpg

Na jakiej podstawie zgłoszony?

Czy Wasze ustrojstwo nie ma w środku świderka?

Czy napisaliście na jakiej fizycznej zasadzie ono działa mimo próśb kilku osób?

Urządzenie działa na zasadzie katalitycznej z wymuszeniem burzliwego przepływu poprzez przewężenie i mikser statyczny, radykalnie obniżając wytrącanie węglanu wapnia i zmieniając jego postać krystaliczną - z kalcytu (czyli "kamienia kotłowego") na pylisty aragonit, nie nabudowujący struktur w instalacjach (także zimnej wody). Szczegółowa metoda uzyskania tego efektu stanowi chronioną tajemnicę Producenta.

Urządzenie działa na zasadzie katalitycznej z wymuszeniem burzliwego przepływu poprzez przewężenie i mikser statyczny,

To nie jest opis procesów fizycznych tam zachodzących. Tylko kolejny raz kopiuj wklej z wszego folderu. To Wam wychodzi doskonale. Określenie katalityczny świderek mówi tylko, że ześwidrowana burzliwa woda pod wpływem materiału z którego jest zrobiony sama się nie zuzywając przyspiesza jakiś proces fizyczny czy chemiczny. Nadal nie wiadomo jaki. Fakt, brzmi pięknie, i jakaś tam pani domu się może nabrać.

radykalnie obniżając wytrącanie węglanu wapnia i zmieniając jego postać krystaliczną - z kalcytu (czyli "kamienia kotłowego") na pylisty aragonit, nie nabudowujący struktur w instalacjach (także zimnej wody). Szczegółowa metoda uzyskania tego efektu stanowi chronioną tajemnicę Producenta.

A to jest opis rzekomych efektów. Nadal nie ma to nic wspólnego z fizyczną zasadą działania.

Reasumujac nie wiadomo jak to działą oraz ma świderek. Ponawiam pytanie. Za co zostałem zgłoszony do moderatorów. Bo napisałem wyłącznie prawde.