acca5 20.07.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Powiedźcie może jeszcze jakie wyniki porobić na 100%, jutro przychodzą do mnie i mogę jeszcze zmienić parametry.Zleciłam-ph, azotany, azotyny, Fe, Mn, utlenialność , twardość, bakterie;czy coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Witam. Badałem wodę i okazało się że mam prawie 1700 mikrogram żelaza i 62 manganu(przy błędzie 12 czyli prawie w normie)Jaki mogę zastosować odżelaziacz żeby poradził sobie z taką ilością żelaza.Brałem pod uwagę Viessmana AQUAMIX odżelaziacz,zmiękczacz i odmanganiacz w jednym.Niestety usuwa on żelazo w ilości 1500 mikrograma.Pompa ma wydajność 3m3 na godzinę. Ten Aquamix to chyba jest zmiekczacz, ktory usunie niewielkie ilosci zelaza. Niektorzy beda mowic ze przy okazji skroci sie jego zywot i pewnie beda mieli racje, choc jak widac sa rozne "szkoly". Jakkolwiek, zmiekczacz z zalozenia zmiekcza do zera, co tez nie jest polecane. Butelkowe wody mineralne maja zazwyczaj twardosc od 50 do 100mg. Zeby nie zmiekczac do zera, trzeba czesc wody przepusisc bypassem po za filtrem, i nastepnie zmieszac z kompletnie zmiekczona woda, zeby wyszla wymagana twardosc do celow spozywczych. A jesli nie masz ekstremalnie twardej wody lub nie chcesz zmiekczac jej do 0, to zostanie Ci tyle procentowo zelaza, ile twardosci se pozostawisz. Oczywiscie VIessman bedzie Ci mowil, ze miekka woda jest najlepsza. Jest owszem dobra dla armatury i urzadzen AGD, ale niekoniecznie do picia. Zauwaz ze woda mineralna, ma twardosc w okolicach 50-100mg a nie 0. Napisz jaka masz twardosc wody z badania. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.07.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Powiedźcie może jeszcze jakie wyniki porobić na 100% Jeśli nie masz innych oznak organoleptycznych (np. mętności, zapachu siarkowodoru czy amoniaku) to te powinny wystarczyć jako minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.07.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Ten Aquamix to chyba jest zmiekczacz, ktory usunie niewielkie ilosci zelaza. Niektorzy beda mowic ze przy okazji skroci sie jego zywot i pewnie beda mieli racje, choc jak widac sa rozne "szkoly". Jakkolwiek, zmiekczacz z zalozenia zmiekcza do zera, co tez nie jest polecane. Butelkowe wody mineralne maja zazwyczaj twardosc od 50 do 100mg. Zeby nie zmiekczac do zera, trzeba czesc wody przepusisc bypassem po za filtrem, i nastepnie zmieszac z kompletnie zmiekczona woda, zeby wyszla wymagana twardosc do celow spozywczych. A jesli nie masz ekstremalnie twardej wody lub nie chcesz zmiekczac jej do 0, to zostanie Ci tyle procentowo zelaza, ile twardosci se pozostawisz. Oczywiscie VIessman bedzie Ci mowil, ze miekka woda jest najlepsza. Jest owszem dobra dla armatury i urzadzen AGD, ale niekoniecznie do picia. Zauwaz ze woda mineralna, ma twardosc w okolicach 50-100mg a nie 0. Napisz jaka masz twardosc wody z badania. marcin Wszystko się zgadza - tylko dopóki nie ma konkretów to nic z tego nie wynika Czekamy na wyniki badania. PS.Da się bez większego problemu zrobić tak żeby nie było żelaza przy mieszaniu wody miękkiej z twardą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Da się bez większego problemu zrobić tak żeby nie było żelaza przy mieszaniu wody miękkiej z twardą Ooo. Zdradz jak?? Ciekawym. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.07.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 W dokumentacji producenta złoża Crystal Right jest opisane jak to zrobić Opiszę ci na priv, bo ciekaw jestem czy wszyscy specjaliści, którzy tak wytykają ten mankament wpadli na to żeby poszukać rozwiązania "u źródła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 20.07.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Dla nieosiągalnego: Jest opcja podmieszania wody twardej i miękkiej po filtrze ze złożem CR. Wymaga to jednak zamontowania dodatkowego wkładu odżelaziającego i zrobienia obejścia na rurach. Nie jest to strasznie trudne, ani kosztowne, ale wymaga zabawy z instalacją. To wania utopią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.07.2010 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Nie jest utopią. Ma swoje wady - jak każde rozwiązanie. Ale jest kolejnym etapem w drodze do tego idealnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 20.07.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 To się nazywa uszczęśliwianie na siłę bez względu na koszty - KASA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.07.2010 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 I znów to samo... Przecież to rozwiązanie jest duuużo tańsze niż postawienie oddzielnego odżelaziacza i zmiękczacza. Ale jak ktoś tak chce - to nikt mu nie zabroni. Tylko niech wie, że jest alternatywa i podejmie świadomą decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 20.07.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Jakbyś kiedykolwiek zastosował taki wkład i po dwóch dniach sprawdził czy działa to nie proponowałbyś głupot. Ale na wymianie wkładów – jest KASA. Najpóźniej po roku za wkłady kupił by odżelaziacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 20.07.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Jest to stosowane i działa. Nikt nie narzeka na zbyt częste wymiany, ani koszty. Jakbyś policzył to byś wiedział, a nie straszył głupotami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 20.07.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 20.07.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Jest to stosowane i działa. Nikt nie narzeka na zbyt częste wymiany, ani koszty. Jakbyś policzył to byś wiedział, a nie straszył głupotami Toz Hydraulik nie musi liczyc. On stosuje tylko sprawdzone wieloletnim doswiadczeniem rozwiazania ktore dzialaja bez liczenia, odwolywania sie do wiedzy chemicznej, czy niedajboze karty katalogowej zloza!!. I tylko takie ktore nie obciazaja kieszeni bidnego klienta zbyt duzym kosztem jesli mialby o zgrozo kupic materialy eksploatacyjne. Wszystko inne, (w domysle nie bedace dolmiksem na siarkowodory z zegarmistrzowska glowica), nie jest warte spluniecia i bidnego klienta tylko naraza na koszty. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 20.07.2010 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Powiedźcie może jeszcze jakie wyniki porobić na 100%, jutro przychodzą do mnie i mogę jeszcze zmienić parametry. Zleciłam-ph, azotany, azotyny, Fe, Mn, utlenialność , twardość, bakterie; czy coś jeszcze? Polecałbym jeszcze: - barwa, - mętność, - amoniak, - chlorki. To taki standard. Kosztuje niewiele w porównaniu z niewłaściwie dobranym filtrem. Część firm odmawia sprzedaży fitra przy niepełnej analizie, a częsć zastrzega sobie, ze dobrała filtr według dostarczonej analizy ( tak czy inaczej "d**a blada"). Oczywiście Twoja woda może być łatwa do uzdatnienia, ale... przypadki chodzą po ludziach:( Bakterie, to koniecznie min 4 badania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 20.07.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Bakterie 4 probówki jednorazowo czy w odstępach czasu;resztę dorobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 20.07.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 W dokumentacji producenta złoża Crystal Right jest opisane jak to zrobić Opiszę ci na priv, bo ciekaw jestem czy wszyscy specjaliści, którzy tak wytykają ten mankament wpadli na to żeby poszukać rozwiązania "u źródła" A dlaczego na priva? Wszyscy chcą wiedzieć! Na stronie producenta nie znalazłem takich informacji (leniwy jestem:(). W faku są pytania typu: "co to jest twarda woda?", dlaczego ja mam?", "jak się jej pozbyć?"). W "manualach" też nic nie znalazłem (jak wspominałem: leniwy jestem). Chyba, że producent złoża się zmienił (nie znam chińskiego) Jestem otwarty na wszelkie innowacje i nie twierdzę "żę żyrafa nie istnieje"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 20.07.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Bakterie 4 probówki jednorazowo czy w odstępach czasu;resztę dorobię. Na badania fizykochemiczne wlewasz wodę do butelki (typu PET, np. 1,5l "pod korek"). Do badań bakteriologicznych potrzebna jest szklana butelka sterylna 0,5l napełniona w 3/4. Najlepiej spytaj się w firmie wykonującej analizy (Sanepidzie) jakie mają wymagania odnośnie poboru próbek wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 21.07.2010 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 (edytowane) Toz Hydraulik nie musi liczyc. On stosuje tylko sprawdzone wieloletnim doswiadczeniem rozwiazania ktore dzialaja bez liczenia, odwolywania sie do wiedzy chemicznej, czy niedajboze karty katalogowej zloza!!. I tylko takie ktore nie obciazaja kieszeni bidnego klienta zbyt duzym kosztem jesli mialby o zgrozo kupic materialy eksploatacyjne. Wszystko inne, (w domysle nie bedace dolmiksem na siarkowodory z zegarmistrzowska glowica), nie jest warte spluniecia i bidnego klienta tylko naraza na koszty. marcin I znowu piana - potrafisz coś więcej;) Edytowane 21 Lipca 2010 przez Hytryulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.07.2010 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 I znowu piana - potrafisz coś więcej;) "Uderz w stół a nożycę się odezwą". marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts