Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To również zależy od konkretnego złoża. Przy Birmie mozna dac ok 10-12 litrów żwirku 2-3mm i jeden worek (28 litrów) złoża. Ale Birm jest lekki i prawie na pewno potrzebuje mniejszą kryzę płukania (DLFC) niz klarsanit.

Szanowni Koledzy,

Mam pytanie odnośnie wymiany złoża, obecnie moje złoże od 2014 roku Klarsanit w butli 10x54 ze sterownikiem Clack Ws Ci chyba już przestaje skutecznie filtrować, gdyż aktualne wyniki badania wody są następujące:

Amoniak 0,1 mg/L

Żelazo 0,34 mg/L

Mangan 0,6 mg/L

Odczyn ph 7,7

Azotany 0,0 mg/L

Azotyny 0,04 mg/L

Twardość ogólna 213 mg CaCo3/l

Utlenialność 1 mg/L

i teraz zasadnicze pytanie czy te złoże da się jakość zregenerować ( podhloryn sodu ) czy nadaje się już do wymiany. Jeśli wymiana to pytanie ile do takiej butli dać podsypki kwarcowej czy jakieś innej i o jakiej średnicy. Przed kolumną mam zbiornik Wimest 300L.

Jeszcze jedna kwestia czy do tej głowicy można dodatkowo podłączyć zbiornik solanki do zmiękczania żeby było i odżelazianie i zmiękczanie?

Dzień dobry,

po takim czasie użytkowania oraz uwzględniając analizę fizykochemiczną wody, złoże nadaje się do wymiany. Skontaktuj się z nami bezpośrednio w celu wymiany złoża i przeglądu serwisowego urządzenia.

Pozdrawiam

Cześć, posiadam uzdatniacz Aqua-soft basci 20 ze złożem obetosciowym. Na poczatku wszystko działało jak trzeba teraz zaczyna coś świrować, mianowicie mam twardośc wody mierzona metoda kropelkową 22 stopnie, wyjsciowa wartośc ustawiona na 5 stopni. (regenracja co 14 dni, zazwyczaj i tak szybciej zuyzwałem ten limit wody) Na początku elegancko czyscił wszystko zero kamnienia od regeneracji do regeneracji. Teraz złoże stracza na okolo 2 metry3 (zostaje do regeneracji okolo 700-800 litrów). Co jest nie tak? Regenerowac czesciej-ustawić czas na np 10 dni?

Uzdatniacz ma okolo pół roku.

jednostka to mg/l

Wyczytałem w instrukcji urządzenia Aquamix-N, że powinno sobie poradzić z taką ilością.

Maksymalna dopuszczalna zawartość żelaza w wodzie (mg/l): 10

Maksymalna dopuszczalna zawartość manganu w wodzie (mg/l): 3

Maksymalna dopuszczalna zawartość amoniaku w wodzie (mg/l): 4

Dodam, że po wymuszeniu ręcznym płukania złoża, woda się nie poprawia. ciągle jest tak samo.

Korzystając z okazji, czy zbyt miękka woda którą aktualnie mam, może mieć jakieś negatywne skutki? Dodam, że zaobserwowałem na prysznicu biały nalot (tak jak z kamienia, no ale miękka woda nie powinna robić kamienia)

Nie rozumiem jak można wypisywać takie głupoty, że filtr poradzi sobie z konkretną ilością żelaza. Świadczy to o producencie, który chce tylko sprzedać swój pseudo filtr. Żelazo występuje w różnej formie i podawanie takich wartości nie ma sensu. Jeśli ktoś dobiera urządzenie tylko na podstawie cyfry z badania wody to gratuluje takiego podejścia do tematu usuwania żelaza. Ładna nazwa urządzenia i producenta nie sprawi, że po filtrze nie będzie leciała żółta woda.

Zestaw, który możemy polecić

• Zwężka
  • Hydrofor 300
  • Ecoperla Sanitower M

Natomiast może być ryzyko, że jon amonowy nie zejdzie do normy, dlatego zalecamy dodatkowy stopień w formie jonowymiennika Ecoperla Multitower S.

Poproszę o informację co takiego jest w tym Multitower S co usuwa z wody jon amonowy

Poproszę o informację co takiego jest w tym Multitower S co usuwa z wody jon amonowy

Dobierając ten system dajemy pełną gwarancję na jego sprawne działanie. Nie czujemy się w obowiązku, aby na forum zdradzać wszystkie nasze receptury. Jeżeli jest Pan ciekaw skuteczności - zapraszamy do zakupu :)

Dobierając ten system dajemy pełną gwarancję na jego sprawne działanie. Nie czujemy się w obowiązku, aby na forum zdradzać wszystkie nasze receptury. Jeżeli jest Pan ciekaw skuteczności - zapraszamy do zakupu :)

Widzę, że na forum są sprzedawcy szukający taniej reklamy a chyba chodzi o merytoryczną informacjię. Receptury są raczej w aptece, a nie w uzdatnianiu wody.

Informacja kup i zobaczysz jest super. Oczywiście na forum nie ma żadnego obowiązku. Spodziewałem się takiej odpowiedzi.

Cześć, posiadam uzdatniacz Aqua-soft basci 20 ze złożem obetosciowym. Na poczatku wszystko działało jak trzeba teraz zaczyna coś świrować, mianowicie mam twardośc wody mierzona metoda kropelkową 22 stopnie, wyjsciowa wartośc ustawiona na 5 stopni. (regenracja co 14 dni, zazwyczaj i tak szybciej zuyzwałem ten limit wody) Na początku elegancko czyscił wszystko zero kamnienia od regeneracji do regeneracji. Teraz złoże stracza na okolo 2 metry3 (zostaje do regeneracji okolo 700-800 litrów). Co jest nie tak? Regenerowac czesciej-ustawić czas na np 10 dni?

Uzdatniacz ma okolo pół roku.

20 litrów złoża powinno (przy takiej twardości in/out) wystarczyć na 3,5 m3. Jeśli regeneracja wypada dużo częściej to trzeba sprawdzić kilka spraw:

- czy twardość wody wejściowej się nie zmieniła

- czy regeneracja jest prawidłowa (czy sól jest zużywana, czy ilość wody dolewanej do soli jest prawidłowa)

- czy solanka jest zasysana

Jeśli masz ustawione pomiędzy regeneracjami 2,7 m3 wody to by wyglądało na zmiękczanie do zera a nie do 5 dH.

Widzę, że na forum są sprzedawcy szukający taniej reklamy a chyba chodzi o merytoryczną informacjię. Receptury są raczej w aptece, a nie w uzdatnianiu wody.

Informacja kup i zobaczysz jest super. Oczywiście na forum nie ma żadnego obowiązku. Spodziewałem się takiej odpowiedzi.

Owszem, jesteśmy sprzedawcą i pomagamy od wielu lat setkom ludzi w doborze i instalacji systemów uzdatniania wody :yes:

Pozdrawiamy :)

Co wybrac:

1. Clack 25 Cl https://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-25-cl-p-365.html

2. Watet technik 20 https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-water-technic-20-up-flow-male-wym-7365414854?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Twardosc wody ok 330mg. Zuzycie ok 5 - 6 m3 na miesiąc. Rodzina 2+1. Zalezy mi na prostej obsłudze i bezawaryjności jak najdluzszej. Budzet plus minus 2000zl

Co wybrac:

1. Clack 25 Cl https://bluewater24.pl/nowoczesny-zmiekczacz-wody-clack-25-cl-p-365.html

2. Watet technik 20 https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-water-technic-20-up-flow-male-wym-7365414854?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Twardosc wody ok 330mg. Zuzycie ok 5 - 6 m3 na miesiąc. Rodzina 2+1. Zalezy mi na prostej obsłudze i bezawaryjności jak najdluzszej. Budzet plus minus 2000zl

Jeden ma dobre złoże, a drugi dobrą głowicę ;) sam zdecyduj co wolisz ;)

Co do wielkości to wystarczy Ci 20 litrów złoża.

Mija rok od montażu multitower S. Cała operacja dzięki Klarsan, badania wody, polecenie rozwiązań, sprzedaż urządzenia. Mogę z czystym sumieniem polecić firmę bo od 5 lat nikt nie był w stanie mi pomóc a tu po dwóch postach dostałem rozwiązanie i sprawdza się idealnie. Pytanie techniczne. Jak wykasować z wyświetlacza komunikat zaplanowano przegląd?

Mija rok od montażu multitower S. Cała operacja dzięki Klarsan, badania wody, polecenie rozwiązań, sprzedaż urządzenia. Mogę z czystym sumieniem polecić firmę bo od 5 lat nikt nie był w stanie mi pomóc a tu po dwóch postach dostałem rozwiązanie i sprawdza się idealnie. Pytanie techniczne. Jak wykasować z wyświetlacza komunikat zaplanowano przegląd?

Bardzo dziękujemy za miłe słowa. Instrukcję wysyłamy w wiadomości prywatnej :)

Owszem, jesteśmy sprzedawcą i pomagamy od wielu lat setkom ludzi w doborze i instalacji systemów uzdatniania wody :yes:

Pozdrawiamy :)

Proszę napisać, że dzięki forum sprzedaliście wiele urządzeń. Pomaganie i doradzanie na zasadzie: proszę zamontować Tower Cudo 1 i do tego Tower Cudo 2 to reklama a nie doradzanie. Pisanie: zapraszamy do zakupu, skontaktuj się z nami bezpośrednio, zapraszamy do bezpośredniego kontaktu to są super porady. Podawanie informacji "Jest to mieszanka wysokowydajnych złóż jonowymiennych, której receptura jest naszą własnością intelektualną" to już zupełne dyrdymały na tym forum. Proponuję nominację do nagrody Nobla za własność intelektualną. Filtry to nie są skomplikowane urządzenia. Wystarczy odpowiedni zbiornik, sterownik i jedno z ogólnie dostępnych złóż filtracyjnych. Oczywiście nikt nikomu nie broni pisania na tym forum, ale dla reklamy proponuję założenie nowego wątku i zmiana swojego nick'a na "Kup u mnie"

super reklama, trzeba było czekać 5 lat na 2 posty

Bardzo nam miło, że uznaje Pan nasze urządzenia za Cuda :) My także tak myślimy! Są naprawdę rewelacyjne :cool: Ku Pana zdziwieniu - użytkownik struna7 nie jest fikcyjny i nie prosiliśmy nikogo o pochwały w tym temacie. Jak robi się dobrą robotę, bez tracenia czasu na hejt na forum, to ma się zadowolonych Klientów :yes:

Widzę kogoś tu dupa swędzi. Walczyłem ze studnią od początku użytkowania. Liczni magicy w Zielonej Górze proponowali cuda za miliony. Jak już taki z Ciebie sherlock to se popatrz w historie na muratorze że pytam o to co potrzebuje a nie siedze tu żeby pierdoly popychać. Wysłałem próbkę wody, dostałem wyniki i ofertę na sprzęt. Co ciekawe montaż można zrobić samemu i to nic nie wnosi do gwarancji. I w tej chwili tak samo z przeglądem, serwis chciał 360zl za przyjazd, wymianę filtra i przegląd głowicy z ewentualnym czyszczeniem.Dziwnych komentarzy pewnie też bym nie przeczytał ale właśnie dostałem informację od Klarsana jak sobie poradzić z przeglądem stąd mój wywód. Ja wiem, ustawka. Moja chata wisi na stronie z projektami Z500 projekt Z228, pierwszy w Pl. Też gruba ustawka, założyłem tam fikcyjną budowę żeby po 5 latach zareklamować stacje Klarsana. Geniusz marketinga. A zaraz dla jaj dorzucę tam fotę mojej stacji jak tylko przypomnę sobie login.

Dzień dobry,

Szukam filtrów, stacji uzdatniania wody lub stacji zmiękczającej wode, które były by podłączone do głównego zaworu, uzdatniały by wodę do mycia, sprzętów AGD, ale też aby woda lecąca z kranu nadawała się bezpośrednio do picia - jeżeli jest urządzenie, które spełni te wszystkie warunki. Przeznaczenie - mieszkanie jednorodzinne w szeregowcu 80m2 dla 2-4 os. z łazienką oraz osobnym WC.

Woda znacznej twardości - 336 CaCo3 mg/l - 18,28dH - 6,72mval/l - 3,36mmol/l.

Orientowałam się już w temacie i z tego co udało mi się ustalić najlepszym i najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem było by podłączenie zmiękczacza wody z filtrem węglowym.

Proszę o ocenę zmiękczacz:

Sumaryczna zawartość złóż (litr): 32

Typ obudowy: kompaktowa wzmocniona

Pojemność zbiornika na sól (litr): 50

Zasilanie: 220-240 V / 50-60 Hz

Napięcie pracy: 12 V 1000mA

Pobór mocy: 5W

Temperatura pracy (°C): 2-49

Ciśnienie robocze (bar): 1,8-6

Średnie zużycie soli na regenerację (kg): 2,5!

Kontrola regeneracji: wolumetryczno-czasowa

Wydajność średnia (m3/h): 2,8.

Wysokość: 111 cm

Szerokość: 31 cm

Głębokość: 50 cm

W porównaniu do Aquahome 20-n wydaje się, że wyżej wymienione parametry są lepsze, ale proszę o ocenę eksperta :)

Pozdrawiam

Szukam filtrów, stacji uzdatniania wody lub stacji zmiękczającej wode, które były by podłączone do głównego zaworu, uzdatniały by wodę do mycia, sprzętów AGD, ale też aby woda lecąca z kranu nadawała się bezpośrednio do picia - jeżeli jest urządzenie, które spełni te wszystkie warunki. Przeznaczenie - mieszkanie jednorodzinne w szeregowcu 80m2 dla 2-4 os. z łazienką oraz osobnym WC.

Woda znacznej twardości - 336 CaCo3 mg/l - 18,28dH - 6,72mval/l - 3,36mmol/l.

Oczekujesz niemożliwego. Albo woda będzie dobrą do picia, albo dobrą dla sprzętów AGD. To się wyklucza. A jak chcesz mieć kompromis to masz już go w kranie - ta woda nadaje się do obu zastosowań.

Orientowałam się już w temacie i z tego co udało mi się ustalić najlepszym i najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem było by podłączenie zmiękczacza wody z filtrem węglowym.

Zakładam, że jest to woda wodociągowa - najtańszym rozwiązaniem jest nie robić nic (lub dać tylko filtr mechaniczny). Jak chcesz zmiękczyć wodę to nie masz lepszego i gorszego rozwiązania - jest tylko zmiękczacz. Ale po co Ci ten węgiel do niego?

Proszę o ocenę zmiękczacz: ...

W porównaniu do Aquahome 20-n wydaje się, że wyżej wymienione parametry są lepsze, ale proszę o ocenę eksperta :)

Te parametry nie mówią nic o tym urządzeniu. Nie ma informacji o głowicy, ani o złożu. Ani o ilości złoża... Ani o wydajności... nie ma co porównywać.