qbek17 21.07.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Na stronie producenta nie znalazłem takich informacji (leniwy jestem:(). W faku są pytania typu: "co to jest twarda woda?", dlaczego ja mam?", "jak się jej pozbyć?"). W "manualach" też nic nie znalazłem (jak wspominałem: leniwy jestem). Chyba, że producent złoża się zmienił (nie znam chińskiego) Jestem otwarty na wszelkie innowacje i nie twierdzę "żę żyrafa nie istnieje"! Na stronie faktycznie nie ma zbyt wiele technicznych informacji - ale to nie jedyne źródło Są przecież jacyś dystrybutorzy (nie koniecznie w Polsce), firmy które to ściągają (nie z Chin - robią to gdzieś w Kansas, USA) i one mają więcej informacji praktycznych dla instalatorów. Ja też jestem leniwy, ale poświęciłem trochę czasu i znalazłem szukaną informację - w przeciwieństwie do niektórych "ekspertów" którzy uważają, że wiedzą wszystko, a jak nie wiedzą tzn, że to nie istnieje (nie mówię o tobie free_shop ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.07.2010 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Właśnie uzyskałam wyniki badania wody.mętność-7,2-norma do 1-ego ??barwa-20+-2-wytłuszczone wiec niedobra?ph-7,3Jon amonowy-normaazotyny-normaazotany-normamangan-124-norma do 0,5żelazo-1097-norma do 200twardość-287chlorki-22-norma do 250utlenialność-0,59 norma do 5 KmnO4bakterie-brak Proszę więc was tu wszystkich speców abyście mogli ustalić mi właściwy zestaw do wody- mieszkam z dwójką dzieci, oczyszczalnia własna, ogrzewanie podłogowe, i kominek z płaszczem , gaz z butli,czy coś jeszcze jest potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.07.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Zmęczony dziś jestem i mogę mieć problemy z liczeniem, ale twoje wyniki wydają się być dziwne... żelazo 1 mg/l - w porządku, ale mangan 12 mg/l? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.07.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Mn-mangan 124ug/l a norma do 50ug/l-czyli 2,5 raza przekroczona norma0,12 mg?Fe-żelazo-1097ug/l a norma do 200 ug/l-czyli 5 razy przekroczona norma-czyli 1mg?ja tez jestem zmęczona dopiero uśpiłam dzieci- i nawet przysnęłam jak zwykle.Poczekam do zaś jak będzie czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 27.07.2010 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Teraz zobaczyłam ,że na górze post wyżej po lewej jest godzina niby 21.08 a wszak jak pisałam post wyżej to była 23.08-nie kumam o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 27.07.2010 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Zmęczony dziś jestem i mogę mieć problemy z liczeniem A ja dziś miałem imieniny kumpla. I też nic z tego nie rozumiem:(. Chyba trafili na blondynkę. (Piękny kolor, mi się podoba!). Wyniki są podawane raz w miligramach, a raz w mikrogramach. Niech się ktoś wreszcie zdecyduje! Co to znaczy "norma"? To ściśle tajne/poufne? (może jakieś liczby?). acca5, najlepiej wrzuć skana wyników analizy. Będzie łatwiej coś dobrać. Albo zmień kolor włosów, albo zmień firmę, która Ci wykonywała analizy. P.S. pozdrów dzieciaki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 28.07.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 mg to liczył gbek ja mam podane w mikrogramach- na 100%-tak jak napisałam-tez zwróciłam uwagę na normy podane, to Qbek przeliczał na mg wiec obok sa mg ze znakiem ? według jego przeliczania.Podam jeszcze raz :tak mam na wyniku. sanepid dobry, robi cały teren lubuskiego.Koszt badania 480 zł wiec nie wiem gdzie bym miała jeszcze to badanie wykonaćMn-mangan 124ug/l a norma do 50ug/l-Fe-żelazo-1097ug/l a norma do 200 ug/l zgodnie z matematyką 1 ug to 0,001 mg-czyli 124ug to 0,124mga 1097ug to 1,097mg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.07.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 mangan-124-norma do 0,5 żelazo-1097-norma do 200 Napisałaś że manganu jest 124 przy normie 0.5 - stąd moje przeliczenia. Nie podałaś jednostek więc domyślałem się po normie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 28.07.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 to teraz już wiesz czy dalej mam skanować bo skaner jest dla mnie nieosiągalny obecnie-jestem w robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.07.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 teraz już wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 28.07.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Trzy możliwości:- odżelaziacz- zmiękczacz- odżelaziacz + zmiękczaczMasz do usunięcia : żelazo, mangan (barwa i mętność to prawdopodobnie wynik obecności tych dwóch pierwiastków). Twardość mieści się w "normie", ale jest dość wysoka ( 16 stopni niemieckich) i może sprawiać problemy. Jest jedno ale... z płukania zmiękczacza, do ścieków leci solanka (może Ci zabić bakterie w oczyszczalni, ale są na ten temat różne teorie).Aby coś dokładniej zaproponować potrzebne są dodatkowe informacje: typ pompy i zbiornika hydroforowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 28.07.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Pompa -z faktury- acua.sub 4-100/100/380 cokolwiek to znaczy- cena 1188zł/zbiornik hydroforowy-v 300 l-wydaje mi sie ,że przeponowy ale głowy nie dam sobie urwać, czy można rozwiązać płukanie -solankę do jakiegoś innego zbiornika?Ile tej płukanki powstaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 28.07.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 OK. Pompa już wiadomo (mniej więcej) jaka. Jak głęboko jest zanurzona w studni? Jaki zbiornik? Opisz go dokładniej, albo daj linka do strony (zanim sobie urwiesz ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 28.07.2010 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 (edytowane) Pompa ciągnie ze studni o głębokości 32m ale zanurzona jest chyba na 18-tu m, lustro wody- 6m, do domu jest ze 18m ;zbiornik -na całej wysokości leci na zew rurka z wodą a na górze ma ciśnieniomierz- widzę że jest niecałe 3 tylko nie wiem czego MPa ?Teraz mnie nie wygonisz do kotłowni- noc a ja strachliwa z leksza, przed wejściem do zbiornika rury z wodą jest włącznik ciśnieniowy LCA 1. Edytowane 28 Lipca 2010 przez acca5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 28.07.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2010 Za górnym zegarem wskazującym ciśnienie jest czarny dzyndzelek- czy to służy do dopompowania poduszki powietrznej w zbiorniku? Jak to zrobić bo chyba ciśnienie za małe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 29.07.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 To chyba już wszystko jasne: - pompa ACUASUB 4 100/100, - zbiornik hydroforowy 300 litrów bezprzeponowy (taki srebrny?) Pompę masz "po byku"! Z danych katalogowych powinna dawać u Ciebie ponad 3,5 m3/h (to wystarczy na płukania większości filtrów domowych). Jeżeli chcesz się pozbyć żelaza i manganu powinno wystarczyć wstawienie przed zbiornikiem aspiratora (napowietrzacza, np. 1"), oraz za zbiornikiem zwykłego odżelaziacza (może być np. ze złożem "Birm"). Ścieki z płukania odżelaziacza można śmiało wyrzucać do oczyszczalni. Przy tym układzie nie pozbędziesz się jednak twardości. Gdy będzie dla Ciebie uciążliwa, możesz zawsze dostawić później zmiękczacz (filtry to jak klocki lego:)). Za górnym zegarem wskazującym ciśnienie jest czarny dzyndzelek- czy to służy do dopompowania poduszki powietrznej w zbiorniku? Jak to zrobić bo chyba ciśnienie za małe? Dzyndzelek, służy prawdopodobnie do uzupełniania poduszki (czy wygląda jak wentyl rowerowy?). Jednak poduszka powietrzna nie ma to nic wspólnego z niskim ciśnieniem w kranach (jak wcześniej napisałem masz porządną pompę). Stawiałbym raczej na zapchane perlatory (klucz płaski, bodajże nr 20, do ręki i do roboty!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 29.07.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 dzyndzelek wygląda jak wentylek w rowerze- kumam, perlatory -klucz nr 12 to nie dla mnie chyba- bo ja nie wiem gdzie to jest- perlator -klucz mam -muszę kogoś wezwać.Czy możesz podać konkretnie jaki napowietrzacz i jaki odżelaziacz. Sama wiem ,że potrzebny napowietrzacz i od tylko jaki może strona internetowa.Czy możecie polecić jakąś firmę lubuskim?która solidnie się zajmuje uzdatnianiem wody. Słyszałam tylko o jakiejś firmie w Zawadzie.W zasadzie potrzebuję kogoś do przeglądu tego wszystkiego.Przyznam ,że mnie to lekko przerasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 29.07.2010 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2010 W Lubuskim nie znam nikogo:(. Pozostaje Ci tylko coś wyguglować. Znajdź najbliższą firmę, która zajmuje się uzdatnianiem wody. Daj im analizę wody, rodzaj pompy i zbiornika hydroforowego. Powinni dać Ci jakąś odpowiedź i wycenę. Następnie napisz na forum, co Ci doradzili, a wytkniemy wszystkie błędy (ja np. lubię wtykać szpile konkurencji:)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.07.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2010 Następnie napisz na forum, co Ci doradzili, a wytkniemy wszystkie błędy (ja np. lubię wtykać szpile konkurencji:)). To ja sie powtarzam z moim pytaniem. Czy mozna usunac na 75cm greensandu 3,5mg Fe i 1mg Mn.? Mi sie taki filtr bez napowietrzania (a sasiadowi z 0.6mg Fe i 0.3mg Mn z napowietrzaniem) zapchal po 9 miesiach i praktycznie przestal usuwac mangan, choc zelazo usuwa prawi do 0. Filtr plukany i regenerowany. Dopiero calonocne trawienie chlorem powrocilo filtr do zycia. Co konkurencja zrobila zle i jak sie zabezpieczyc przed powtorka z rozrywki? Firma, ktora to postawila sie rzecz jasna wypiela. Jak ktos chce na priv podam nazwe nierzetelnej firmy. Moj pomysl, to postawic przed greensandem filtr tylko odzelaziajacy (np Brim, ktory przy ph 7.3 wedlug karty katalowej raczej nie ruszy manganu). Na greensand pojdzie tylko lub prawie tylko Mn co zabezpieczy go przed ekranowiem zloza rozpuszczonym II wartosciowym zelazem. A przy okazji apel do wszystkich uzytkownikow filtrow. Sprawdzajcie co pare miesiecy/pol roku wode filtrowana. Sasiad ktoremu zostalo 0.3mg Mn, mial wode czysta, bez zapachu itp. Nie wiedzialby, gdyby nie sprawdzil. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harvesters 31.07.2010 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2010 Wczoraj dostałem wyniki badań wody. Byłbym wdzięczny za fachową opinię, czy ta woda będzie wymagała uzdatniania i jakie filtry/urządzenia powinienem zastosować. Poniżej zamieszczam wynikihttp://img844.imageshack.us/img844/1960/69226513.jpg. Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts