slayerrr 16.06.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Dziękuję @qbek17. Czyli podsumowując muszę szukać 25 l, może 30 l? z głowicą Clack, sterownik CK Pallas i złożem Lewatit. Coś takiego wydaje się ok? https://akwa-filtry.pl/sklep-filtry/kompaktowy-zmiekczacz-wody-zmws-compact-25l-clack-pl/ 30 l za 100 zł więcej. Jakiś filtr wstępny jest konieczny do tego? Ewentualnie wersja duo - https://akwa-filtry.pl/sklep-filtry/dwuelementowy-zmiekczacz-wody-25l-clack-pl-duo/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.06.2020 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Dziękuję @qbek17. Czyli podsumowując muszę szukać 25 l, może 30 l? Raczej 25 niż 30 litrów. Jakiś filtr wstępny jest konieczny do tego? Zalecany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 16.06.2020 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Hydraulik który miał mi dać wycenę na montaż Aqua-Soft Eco, mówi, że w/g niego nie ma co dopłacać do wersji Basic, bo tych Eco zamontował ludziom bardzo dużo i nie ma żadnych zgłoszeń awarii. Ja wybrałem Basic, bo jest tutaj polecany, ale tak naprawdę nie bardzo wiem jaką technicznie ma przewagę nad Eco, mógłby mi ktoś wyjaśnić, żebym wiedział co odpowiedzieć hydraulikowi? O ile widzę na zdjęciach to w Eco jest chińska głowica RX. Nie wiadomo też jakie jest złoże... to dość kluczowe różnice ok, chińska głowica RX, czyli jest obawa że się rozleci szybciej niż nie-chińska, czy jeszcze coś? o złoże mogę zapytać w aqua-soft, a jakie powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Di. 16.06.2020 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Mam pytanie, woda z wierconej studni byla bez zapachow i smaku, po jakims czasie odkrecilem kran i poczulem smrod. ale znowu po wypuszczeniu calego hydrofora wody i ponownym napelnieniu (2 razy) przestalo. Czy to normalne ze membrana hydroforu tak smierdzi? Mam polski hydrofor stojacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.06.2020 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Mam pytanie, woda z wierconej studni byla bez zapachow i smaku, po jakims czasie odkrecilem kran i poczulem smrod. ale znowu po wypuszczeniu calego hydrofora wody i ponownym napelnieniu (2 razy) przestalo. Czy to normalne ze membrana hydroforu tak smierdzi? Mam polski hydrofor stojacy. A ten zapach to gumy, paliwa, jaj, czy jakiś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.06.2020 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2020 Mam pytanie, woda z wierconej studni byla bez zapachow i smaku, po jakims czasie odkrecilem kran i poczulem smrod. ale znowu po wypuszczeniu calego hydrofora wody i ponownym napelnieniu (2 razy) przestalo. Czy to normalne ze membrana hydroforu tak smierdzi? Mam polski hydrofor stojacy. Badałeś bakterie w wodzie ze studni? Jak duży jest ten hydrofor? Ile wody dziennie zużywasz (czy jest przez niego przepływ regularny czy raczej woda stoi)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stef4n 20.06.2020 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2020 Cześć, Posiadam system uzdatniania na głowicy clack ze złożem crystal right, dokładnie ten zestaw: https://sklep.washservice.pl/zasib-dlja-vidalennja-zaliza-ta-pom-39-jakshuvach-vodi-cr-13-54.html Mam problem, ponieważ wczoraj pierwszy raz po zamontowaniu licznika zobaczyłem, że zużywa on ponad 1m3 wody do regneracji. Ustawienia mam zrobione wg. tego dokumentu: https://www.fountainsofteners.co.uk/Files/70764/Duplex_Clack_Manual_Softener_Systems.pdf - strona 13 Jeżeli chodzi o parametry instalacji, to: przepływ około 75 l / min4.6 (hydrofor załącza się przy 3, pompa przy podlewaniu daje radę dobijać do 4) bar Parametry wody: https://zapodaj.net/images/47e32844fd362.png Czy tak duże zużycie wody jest normalne podczas regeneracji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klerus 21.06.2020 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2020 Cześć, zgłębiłem temat od samego rana woda z wodociągu + kanalizacja Twardość wody 19 wg skali Niemieckiej 3 osoby w domu w drodze 4 zużycie wyszlo mi 14 miesiecznie, ale to czasy kwarantanny wiec podejrzeważ że lekko podwyższone. Plany sa żeby zmiekczyć do 0, plus na kuchnie wypuścic twardszą ewentualnie wszedzie w granicach 4 szacuje wielkość 30 ewentualnie 35 złoża budżet ok 3k po zgłębieniu tematy głowica CLACK PALLAS , złoże Lewatit z racji słabych opini odpadaja sklepy Blue Water oraz technika wody jedyne co znalazłem to https://filtry.co/pl/p/wodaRO-CLACK-PALLAS-30-nowoczesny-zmiekczacz-wody-z-zywica-monosferyczna/726 chociaż preferowałbym dwuelementowy, ewentualnie samodzielny montaż duże klocki lego:) Nie znalazłem sklepu z czesciami... Preośba o pomoc, nakierowanie w którą stronę podążyć. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.06.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2020 Cześć, Posiadam system uzdatniania na głowicy clack ze złożem crystal right, dokładnie ten zestaw: https://sklep.washservice.pl/zasib-dlja-vidalennja-zaliza-ta-pom-39-jakshuvach-vodi-cr-13-54.html Mam problem, ponieważ wczoraj pierwszy raz po zamontowaniu licznika zobaczyłem, że zużywa on ponad 1m3 wody do regneracji. Ustawienia mam zrobione wg. tego dokumentu: https://www.fountainsofteners.co.uk/Files/70764/Duplex_Clack_Manual_Softener_Systems.pdf - strona 13 Jeżeli chodzi o parametry instalacji, to: przepływ około 75 l / min 4.6 (hydrofor załącza się przy 3, pompa przy podlewaniu daje radę dobijać do 4) bar Parametry wody: https://zapodaj.net/images/47e32844fd362.png Czy tak duże zużycie wody jest normalne podczas regeneracji? Po pierwsze wygląda na to, że masz złe ustawienia. W pierwszym linku masz podane ustawienia jakie powinny być do regeneracji. Te z drugiego linku są zupełnie "z dupy" Po drugie możesz mieć coś nie tak w głowicy (np. nieprawidłowy lub brak restryktora płukania). Takie ilości wody są raczej niespotykane przy takiej wielkości systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 24.06.2020 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2020 Cześć, zgłębiłem temat od samego rana woda z wodociągu + kanalizacja Twardość wody 19 wg skali Niemieckiej 3 osoby w domu w drodze 4 zużycie wyszlo mi 14 miesiecznie, ale to czasy kwarantanny wiec podejrzeważ że lekko podwyższone. Plany sa żeby zmiekczyć do 0, plus na kuchnie wypuścic twardszą ewentualnie wszedzie w granicach 4 szacuje wielkość 30 ewentualnie 35 złoża budżet ok 3k po zgłębieniu tematy głowica CLACK PALLAS , złoże Lewatit z racji słabych opini odpadaja sklepy Blue Water oraz technika wody jedyne co znalazłem to https://filtry.co/pl/p/wodaRO-CLACK-PALLAS-30-nowoczesny-zmiekczacz-wody-z-zywica-monosferyczna/726 chociaż preferowałbym dwuelementowy, ewentualnie samodzielny montaż duże klocki lego:) Nie znalazłem sklepu z czesciami... Preośba o pomoc, nakierowanie w którą stronę podążyć. Z góry dzięki Zachęcam do zapoznania się z urządzeniami marki Ecoperla. Zmiękczacz Ecoperla Softower S posiada głowicę sterującą Clack Pallas UF, złoże Lewatit (30l) oraz jest dwuelementowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 27.06.2020 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 (edytowane) Posiadam zestaw Supreme soft od 3 lat. Wszystko było spoko do momentu kiedy na wiosnę postanowiłem wyczyścić urządzenie ze zbrylonej soli we wewnątrz. Poodłączałem więc wszystko i usunąłem starą sól. Zasypałem nową i od tamtej pory woda nie jest zmiękczona do poziomu który jest ustawiony. Co i w jaki sposób sprawdzić po kolei? Jak znaleźć przyczyne i jak ją usunąć? I jeszcze jedno: Cykl regeneracji to 3 komunikaty:UZUPELNIC SOL - w tym etapie napełniany jest zbiornik wodą, w celu wytworzenia wody z rozpuszczoną solą - w trybie automatycznym skąd system wie, że wody jest wystarczająca ilość? Czy zamknięcie pływaka powoduje wzrost ciśnienia i jest tam jakiś przełącznik ciśnieniowy, który przełącza do kolejnego kroku?ZASOLENIE - co tu się dzieje w procesie, jaki jest efekt i skąd automat wie, że ma przejść do kolejnego kroku?RGN:XXX CYKY:ZZZ - co tu się dzieje? od czego zależy liczba XXX? u mnie cały czas XXX jest równy ZZZ, i co jakiś czas pomniejsza się o 1. Skąd system wie kiedy cykl jest zakończony i zmniejsza go o 1? za literkami CYK teraz jest liczba 3 - co ona oznacza? Edytowane 27 Czerwca 2020 przez boru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 27.06.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2020 (edytowane) W pierwszej kolejności sprawdziłem układ z pływakiem. Wyciągnąłem całe ustrojstwo i zastanawia mnie działanie tego elementu na zdjęciu. Jak dmucham leciuteńko w mniejszy otwór to przepływ jest. Natomiast jak dmuchnę delikatnie mocniej to się przytyka i przepływ jest bardzo słaby. Natomiast jak dmucham w duży otwór to przepływ jest OK. Niestety chyba ten element jest nierozbieralny - jeżeli jest zepsuty to jak go namierzyć? gdzie kupić? Edytowane 27 Czerwca 2020 przez boru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.06.2020 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 (edytowane) W pierwszej kolejności sprawdziłem układ z pływakiem. Wyciągnąłem całe ustrojstwo i zastanawia mnie działanie tego elementu na zdjęciu. Jak dmucham leciuteńko w mniejszy otwór to przepływ jest. Natomiast jak dmuchnę delikatnie mocniej to się przytyka i przepływ jest bardzo słaby. Natomiast jak dmucham w duży otwór to przepływ jest OK. Niestety chyba ten element jest nierozbieralny - jeżeli jest zepsuty to jak go namierzyć? gdzie kupić? To co rozebrałeś to tylko część zaworu solankowego. Regulacja przepływu jest gdzie indziej (w głowicy lub na pływaku). Edytowane 28 Czerwca 2020 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.06.2020 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 Posiadam zestaw Supreme soft od 3 lat. Wszystko było spoko do momentu kiedy na wiosnę postanowiłem wyczyścić urządzenie ze zbrylonej soli we wewnątrz. Poodłączałem więc wszystko i usunąłem starą sól. Zasypałem nową i od tamtej pory woda nie jest zmiękczona do poziomu który jest ustawiony. Co i w jaki sposób sprawdzić po kolei? Jak znaleźć przyczyne i jak ją usunąć? I jeszcze jedno: Cykl regeneracji to 3 komunikaty: UZUPELNIC SOL - w tym etapie napełniany jest zbiornik wodą, w celu wytworzenia wody z rozpuszczoną solą - w trybie automatycznym skąd system wie, że wody jest wystarczająca ilość? Czy zamknięcie pływaka powoduje wzrost ciśnienia i jest tam jakiś przełącznik ciśnieniowy, który przełącza do kolejnego kroku? ZASOLENIE - co tu się dzieje w procesie, jaki jest efekt i skąd automat wie, że ma przejść do kolejnego kroku? RGN:XXX CYKY:ZZZ - co tu się dzieje? od czego zależy liczba XXX? u mnie cały czas XXX jest równy ZZZ, i co jakiś czas pomniejsza się o 1. Skąd system wie kiedy cykl jest zakończony i zmniejsza go o 1? za literkami CYK teraz jest liczba 3 - co ona oznacza? Sól potrzebuje czasu na rozpuszczenie - to kwestia godzin. Jak cykl zasysania solanki rozpoczyna się od razu po jej nalaniu to ilość soli może być zbyt niska... A skąd system wie? Zazwyczaj jest odliczany czas napełniania lub nalewa się do odcięcia przez pływak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 28.06.2020 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 To co rozebrałeś to tylko część zaworu solankowego. Regulacja przepływu jest gdzie indziej (w głowicy lub na pływaku).to co na zdjęciu to część która jest na samym dole w rurze fi 80mm, do której jest doprowadzana woda węzykiem i potem w kolejnym kroku zasysana jest woda. Sól potrzebuje czasu na rozpuszczenie - to kwestia godzin. Jak cykl zasysania solanki rozpoczyna się od razu po jej nalaniu to ilość soli może być zbyt niska..czyli to jest ten etap ZASOLENIE A skąd system wie? Zazwyczaj jest odliczany czas napełniania lub nalewa się do odcięcia przez pływak.właśnie tutaj chciałbym się dowiedzieć jak jest konkretnie w przypadku tego systemu - wtedy mogę sprawdzić kiedy coś jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.06.2020 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2020 to co na zdjęciu to część która jest na samym dole w rurze fi 80mm, do której jest doprowadzana woda węzykiem i potem w kolejnym kroku zasysana jest woda. Zgadza się. Ale ta część nie ma żadnej "funkcji", to tylko kształtka... do której wkręca się pozostałe elementy "funkcyjne". Jeśli ta część się przytyka to sprawdź czy nie ma w niej czegoś co ją blokuje. czyli to jest ten etap ZASOLENIE Ile trwa ten etap? Zasolenie to raczej zasysanie solanki do zbiornika ze złożem... właśnie tutaj chciałbym się dowiedzieć jak jest konkretnie w przypadku tego systemu - wtedy mogę sprawdzić kiedy coś jest nie tak To już pytanie do kogoś kto zna ten konkretny system (czasami to kwestia typu głowicy, a czasami tylko jej ustawień albo konfiguracji sprzętowej danego zestawu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 01.07.2020 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2020 Zgadza się. Ale ta część nie ma żadnej "funkcji", to tylko kształtka... do której wkręca się pozostałe elementy "funkcyjne". Jeśli ta część się przytyka to sprawdź czy nie ma w niej czegoś co ją blokuje w tej kształtce jest coś co blokuje ten przepływ i wg mnie jest to coś co zostało tam umieszczone specjalnie inne pytanie: Czy proces regeneracji wystartuje jak korzysta się z wody (np. jak ktoś się kąpie?) Jeżeli tak, to czy wtedy woda nie przechodzi przez złoże? Jeżeli przechodiz, to może okazać się, że woda będzie słona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mars721 02.07.2020 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2020 Witam.Zwracam się z prośbą o pomoc w złożeniu stacji zmiękczającej. Chcę zrobić tzw. składaka ale na pożadnych podzespołach. Dobrałem nastepujace podzespoły:-Głowica Clack WSi CI objętościowo - czasowa z mixingiem przeciwprądowy-Butla 10x44 tylko jaki producent?(Pojemność złoża dobrałem 35 dla moich potrzeb)- złoże firm lewatit monosferyczne (tylko jak policzyć jaka ilość mi jest potrzebna do tej butli ?jakiś wzór występuje?)- Zbiornik na sól 75 l ( jaki producent?)Twardość wody jaka jest u mnie w domu to 20 dpH ( mierzyłem testem kropelkowym).Rozbiór wody jest w granicach 12m3 na miesiac(srednio) maks w przyszłości 15m3. Jakieś trudności będą w ustawieniu fabrycznej głowicy ? Zdolność manualne mam , praktyka hydrauliczna też jest więc ze złożeniem tego wszystkiego nie powinno być problemu.Z góry dziękuję za pomoc!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mars721 03.07.2020 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2020 Mam do wyboru zbiornik firmy:StructurdCanatureWave cyberDo tego mi jest potrzebna jakaś redukcja uszczelka?Zbiornik na sól:Głowica STEROWNIK WS1 CI - OBJĘTOŚCIOWO / CZASOWY MIXING 5 PRZYCISKÓW i tu też mam do wyboru:WS1 CI Regeneracyjny - ObjętościowyWS1 CI Regeneracyjny - CzasowyWS1 CI Regeneracyjny – objętościowy Upflow MixingWS1 CI Regeneracyjny – objętościowy Upflow Mixing Którą wybrać? Mam rozumieć że Inżektor i zasilacz to są osobne elementy i trzeba je dokupić?Zbiornik na solankę również nie wiem który wybrać?ZBIORNIK Z POKRYWĄ EUROTROLZBIORNIK SOLANKI CLACKZBIORNIKI CANATUREPlus do tego ruszt?Czy coś mi jeszcze będzie potrzebne ? Jakieś wężyki itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.07.2020 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2020 w tej kształtce jest coś co blokuje ten przepływ i wg mnie jest to coś co zostało tam umieszczone specjalnie Może masz jakiś "inny model" inne pytanie: Czy proces regeneracji wystartuje jak korzysta się z wody (np. jak ktoś się kąpie?) Jeżeli tak, to czy wtedy woda nie przechodzi przez złoże? Jeżeli przechodiz, to może okazać się, że woda będzie słona? To zależy od głowicy. W Clacku jest "wewnętrzny bypass", który w czasie regeneracji dzieli strumień wody surowej na regenerację i do instalacji. Ale jak jest w Twojej głowicy - tego nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts