Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie do końca się zrozumieliśmy. Może inaczej.

Bardzo miło, że chce Pan zapalać lampki. To iście szlachetne z Pana strony :)

1. Akurat model Ecoperla Toro 20 na rynku jest niespełna 3 lata, a Ecoperla Toro 35 został wprowadzony w tym roku. Przed wprowadzeniem testujemy urządzenia bardzo dokładnie. Poza tym proszę wierzyć, że nie tylko my wykorzystujemy te głowice w Polsce.

2. Obawiam się, że w tym wypadku wykonał Pan jednak zbyt mały wysiłek w szukaniu sprzedawców naszych urządzeń. Mamy swoją sieć dealerską oraz serwisantów, z którymi współpracujemy (nawet z Pana branży - POŚ).

3. Określenie "mydlenie oczu" wydaje się dość niestosowne i mało profesjonalne. Zachęcam do obejrzenia naszych realizacji i przeczytania opinii o naszej firmie.

4. Posiadamy urządzenia w różnych wariantach cenowych, jeżeli chce Pan poznać naszą ofertę to zapraszamy na stronę https://www.klarsan.pl/ :) Wybrane produkty posiadają 10 lat pełnej gwarancji, a wśród nich jest właśnie produkt Ecoperla Toro.

Pomału zbieram zabrane informację w całość, głowica Clack, złoże multifunkcyjne cr 100 (a co sądzicie o ecomix A ?)

Mam jeszcze pytanie odnośnie typu regeneracji przy wyżej wymienionych złożach ( up-flow czy down-flow)?

Przy tego typu złożach tylko regeneracja downflow (Upflow może być stosowana tylko w zmiękczaczach przy czystej wodzie).

Ecomix nie ma żadnego składnika odpowiedzialnego za usuwanie jonu amonowego, a dodatkowo jest to żywica jonowymienna (inny rodzaj złoża względem CR100, który jest zeolitem) i nie można go traktować chlorem a więc dezynfekcja tego złoża jest dużo trudniejsza...

Akurat model Ecoperla Toro 20 na rynku jest niespełna 3 lata, a Ecoperla Toro 35 został wprowadzony w tym roku. Przed wprowadzeniem testujemy urządzenia bardzo dokładnie.

Nie do końca rozumiem, gdzie tu jest zaleta skoro są to tak młode urządzenia?

Obawiam się, że w tym wypadku wykonał Pan jednak zbyt mały wysiłek w szukaniu sprzedawców naszych urządzeń. Mamy swoją sieć dealerską oraz serwisantów, z którymi współpracujemy (nawet z Pana branży - POŚ).

Kierunek prowadzenia działalności aby mieć rozbudowaną sieć dealerów/serwisu jak najbardziej słuszny. Tyle że faktycznie może za słabo drążyłem, bo nie znalazłem listy takich firm. Jednak, czy to nie powinno być łatwo dostępne na stronie producneta, aby jednak klint przed zakupem mógł w łatwy sposób takiego przedstawiciela znaleść? No chyba, że Wasze ukierunkowanie jest na klintów wykonujących tylko odpowednio duzy wysiłek w tym zakresie.

3. Określenie "mydlenie oczu" wydaje się dość niestosowne i mało profesjonalne. Zachęcam do obejrzenia naszych realizacji i przeczytania opinii o naszej firmie.

Zadałem dwa proste pytania techniczno-handlowe do wyrobów konkretnego producenta. Pan/Pani reprezentuje tu tego producenta i widze, że jest problem z udzieleniem odpowiedzi na moje pyatnia, a to dotyczące warunków gwarancji jest niezwykle istotne.

Mogę poszukać innych synonimów do określenia "mydlenie oczu" (bardziej stosownych i profesjonalnych), ale chyba lepiej skupić sie na tych warunkach 10 letniej gwarancji. One będą ciekawszym tematem niż synonimy.

Panie/Pani Klarsan - zapraszam do przedstawienia wymagań gwarancyjnych do 10 letniej gwarancji dla Ecoperla Toro.

Bardzo bym chciał, aby odpowiedź brzmiała "nie ma żadnych" - czym niebywale zapunktujecie nie tylko w mojej opinii ale zapewne szerszego grona forumowiczów i osób zainteresowanych tematem.

4. Posiadamy urządzenia w różnych wariantach cenowych, jeżeli chce Pan poznać naszą ofertę to zapraszamy na stronę https://www.klarsan.pl/ :) Wybrane produkty posiadają 10 lat pełnej gwarancji, a wśród nich jest właśnie produkt Ecoperla Toro.

Wiem, że się nie znamy ale ja naprawdę nie wyglądam jak robot indeksujący Google i linki wychodzace z tego forum nie sa mi do niczego potrzebne. Wam zapewne tak, o czym świadczy intensywne wklejanie przez Was linków na tym forum - no coż płatny profil ma swoje prawa. Jednak do mnie dotrzecie tylko merytoryką wypowiedzi, z którą jednak ciagle Was utożsamiam - nie zmieniajcie tego.

I co klarsan nie dowiemy się nic o tej gwarancji?

Warunki gwarancji są dostępne dla Klientów. Jak wszyscy producenci najróżniejszych urządzeń na całym świecie, aby utrzymać wydłużoną gwarancję wymagamy przeprowadzenie serwisu i pieczątki gwaranta. Taki serwis nie różni się absolutnie niczym, od standardowego, który i tak należałoby zrobić po 2 latach użytkowania urządzenia, aby sprawdzić czy wszystko działa jak należy. Nie wymagamy naszego serwisu, może to być inny autoryzowany sprzedawca czy serwisant urządzeń Ecoperla.

Warunki gwarancji są dostępne dla Klientów.

To znaczy że są dostępne dopiero po zakupie? Chyba powinny być ogólnodostęne już przed zakupem, bo inaczej to jest przysłowiowy "kot w worku".

Jak wszyscy producenci najróżniejszych urządzeń na całym świecie, aby utrzymać wydłużoną gwarancję wymagamy przeprowadzenie serwisu i pieczątki gwaranta. Taki serwis nie różni się absolutnie niczym, od standardowego, który i tak należałoby zrobić po 2 latach użytkowania urządzenia, aby sprawdzić czy wszystko działa jak należy. Nie wymagamy naszego serwisu, może to być inny autoryzowany sprzedawca czy serwisant urządzeń Ecoperla.

W końcu to są jakies konkrety.

Ale potencjalny klient chciałby sprawdzić, gdzie jest najbliższy serwis aby zapytać o koszt takiego przeglądu i co najwazniejsze koszt dojazdu.

Niezwykle istotny jest przecież koszt takiej 10 letniej gwarancji, więc zestawienie kosztów zakupu i uzytkowania w tym okresie jest naturalną sprawą.

Gdzie można znaleść szczegółowe warunki wydłużonej gwarancji oraz listę serwisantów? Na stronach Ecoeprla ani Klarsan nie znalazłem. Nie ma Pani/Pan problemu z wrzucaniem linków na tym forum, więc poporszę o pomoc i podanie bezpośredniego linka.

Nie znam tematu zupełnie, więc pewnie zadam nieodpowiadalne;) pytanie.

Rodzina 4 osoby, dom z wodą miejską (nie znam jej twardosci, ale mam mieszkanie 300m dalej i wodę z tego samego ujęcia. Choć czajnik się zakamienia to pralka działała ponad 10 lat i padł jej jakis sterownik a nie grzałka - stąd wniosek ze nie jest źle).

Do tego w domu filtr z nierdzewki na wejsciu i boiler elektryczny z nierdzewki + osmoza na wodę pitną (tylko jeden kranik a nie na cały dom).

Jakiego złoża potrzebuję i może wstępnie jaki przedział cenowy (może propozycja producenta)?

Dałem ciała bo jeden z forumowiczów opisywał polski produkt (relatywnie tani), z którego był bardzo zadowolony, a ja tego linka nie zapisałem i ...... nie moge tego odnaleźć. A szkoda bo było to z rok temu i byłem na niego zdecydowany na 100% i teraz od nowa muszę drążyć temat.

Wyglądał podobnie do tego ( https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-blue-soft-rx35c100-p-880.html ) tzn miał osobno butlę niezabudowaną - ale to chyba nie ten...

Instalator proponuje coś z BWT, a ten polski był do 1800 pln czyli prawię połowe tańszy.....

Edytowane przez dpo

Nie znam tematu zupełnie, więc pewnie zadam nieodpowiadalne;) pytanie.

Zgadza się ;)

Rodzina 4 osoby, dom z wodą miejską (nie znam jej twardosci, ale mam mieszkanie 300m dalej i wodę z tego samego ujęcia. Choć czajnik się zakamienia to pralka działała ponad 10 lat i padł jej jakis sterownik a nie grzałka - stąd wniosek ze nie jest źle).

Do tego w domu filtr z nierdzewki na wejsciu i boiler elektryczny z nierdzewki + osmoza na wodę pitną (tylko jeden kranik a nie na cały dom).

Jakiego złoża potrzebuję i może wstępnie jaki przedział cenowy (może propozycja producenta)?

Nie znając twardości ani zużycia... patrz punkt pierwszy ;)

Dałem ciała bo jeden z forumowiczów opisywał polski produkt (relatywnie tani), z którego był bardzo zadowolony, a ja tego linka nie zapisałem i ...... nie moge tego odnaleźć. A szkoda bo było to z rok temu i byłem na niego zdecydowany na 100% i teraz od nowa muszę drążyć temat.

Wyglądał podobnie do tego (...) tzn miał osobno butlę niezabudowaną - ale to chyba nie ten...

Raczej nie ma "polskiego" zmiękczacza... do tego dobrego i taniego... i najlepiej nie chińskiego ;)

Instalator proponuje coś z BWT, a ten polski był do 1800 pln czyli prawię połowe tańszy.....

Coś z BWT na pewno będzie drogie. Możliwe też, że dobre (ale to trudno stwierdzić nie mając żadnych danych o wodzie czy zużyciu ani konkretnego modelu).

Raczej nie ma "polskiego" zmiękczacza... do tego dobrego i taniego... i najlepiej nie chińskiego ;)

Coś z BWT na pewno będzie drogie. Możliwe też, że dobre (ale to trudno stwierdzić nie mając żadnych danych o wodzie czy zużyciu ani konkretnego modelu).

To może chociaż polećcie coś co nie jest obwarowane milionem zastrzeżeń gwaracyjnych, żebym nie "popłynął" na serwisie czy innych rzeczach małym druczkiem......

Czas goni a ja mam na głowie ważniejsze rzeczy teraz.

To może chociaż polećcie coś co nie jest obwarowane milionem zastrzeżeń gwaracyjnych, żebym nie "popłynął" na serwisie czy innych rzeczach małym druczkiem......

Czas goni a ja mam na głowie ważniejsze rzeczy teraz.

Każdy polski sprzedawca stacji uzdatniania wody zgodnie z prawem udziela gwarancji na 24 miesiące. Dłuższa gwarancja za każdym razem będzie obarczona dodatkowymi warunkami - zarówno w przypadku filtrów do wody, jak i samochodów.

Każdy polski sprzedawca stacji uzdatniania wody zgodnie z prawem udziela gwarancji na 24 miesiące. Dłuższa gwarancja za każdym razem będzie obarczona dodatkowymi warunkami - zarówno w przypadku filtrów do wody, jak i samochodów.

To zrozumiałe, ale u jednych trzeba serwisować co roku za 100 , u innych za 200 itp.

Pytałem forumowiczów niekomercyjnych, tzn takich co doradzą od serca, a nie po linii marketingowej/zyskowej.

To zrozumiałe, ale u jednych trzeba serwisować co roku za 100 , u innych za 200 itp.

Jak kupisz dobry sprzęt to nie będzie większej różnicy czy dostaniesz gwarancję na 2, 5 czy 10 lat - po prostu dobry sprzęt będzie działał długo i nie będziesz miał okazji skorzystać z gwarancji.

Ale jak chcesz kupić coś "o połowę tańszego" niż dobry sprzęt to faktycznie czas gwarancji ma znaczenie. Tylko jak policzysz te 5 lat przeglądów po 200 zł to masz 1000 zł. A dobry zmiękczacz kupisz za 2500-2800 i nie musisz robić płatnych przeglądów aby zachować gwarancję. A dodatkowo podziała jeszcze sporo lat po gwarancji...

Pani/Panie Klarsan

Zapis ze strony Ecoperla:

"10 lat gwarancji – dajemy aż 10 lat gwarancji na wybrane produkty!" - bez możliwości samodzielnego sprawdzenia warunków tej gwarancji

"Współpracujemy z najlepszymi dystrybutorami urządzeń filtracyjnych wysokiej jakości na terenie całego kraju." - bez możliwości ich znalezienia - mieszkam na granicy trzech województ. Z racji działalności jeżdzę po czterech województwach - z miła chęcią i zawodową ciekawością zajadę do któregokolwiek lub nawet kilku, ale gdzie mogę znaleść ich listę????

Powyższe zapisy fajnie wyglądają ale przypominają zwykłe chwyty marketingowe. Wygląda, że macie to niedopracowane.

Skąd potencjalny klient ma wiedzieć, że np w warunkach wydłużonej gwarancji nie ma zapisu o konieczności dokonania przeglądu (oczywiście płatnego) co 6 m-cy. Pytam, bo znam jednego z takich producnetów który własnie taki czasookres ma wpisany w kartę gwarancyjną. Oczywiście jest on do podważenia szczególnie na rynku prywatnych konsumentów ale wielu sie skusi a raczej zmusi.

Edytowane przez czystesrodowsko

Witam,

Wpadłem na pomysł zamontowania zmiękczacza wody, bo męczy mnie kamień w czajniku, kranach itd...

Po przeczytaniu tego tematu dochodzę do wniosków, że najbardziej polecacie głowicę Clack i złoże LEWATIT.

W domu mieszka 3 osoby, mam dwie łazienki a miesięcznie zużywam od 5-7 m3 wody.

Twardość wody to 15 stopni niemieckich ze strony wodociągów, ale mieszkam na końcu instalacji.

Zamierzam zmiękczyć wodę nie do zera, ale do paru stopni.

Znajomy zamontował Viessmana, ale ja znalazłem:

- WATER LIFE seria HYDRO TECHNIC LOGIX20 -> https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-technic-logix20-monosferyk-9389283934 głowica AUTOTROL LOGIX 255/760 marki PENTAIR/USA; żywice monosferyczną LEWATIT marki Bayer. Na głowicę dają 4 lata gwarancji.

- dokładnie taki samo urządzenie z Technika Wody - na wszystko 10 lat gwarancji -> https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-water-technic-20-up-flow-male-wym-7365414854

Zamontowałem nowy kocioł gazowy Viessmanna, ale zmiękczacz nie jest produkowany przez tą firmę, tylko naklejki...

Chciałbym mieć jedno urządzenie, a nie oddzielnie butlę i pojemnik na sól.

Czy wybrać Viessmanna, czy wystarczy jedno z zaproponowanych urządzeń?

Jak kupisz dobry sprzęt to nie będzie większej różnicy czy dostaniesz gwarancję na 2, 5 czy 10 lat - po prostu dobry sprzęt będzie działał długo i nie będziesz miał okazji skorzystać z gwarancji.

Ale jak chcesz kupić coś "o połowę tańszego" niż dobry sprzęt to faktycznie czas gwarancji ma znaczenie. Tylko jak policzysz te 5 lat przeglądów po 200 zł to masz 1000 zł. A dobry zmiękczacz kupisz za 2500-2800 i nie musisz robić płatnych przeglądów aby zachować gwarancję. A dodatkowo podziała jeszcze sporo lat po gwarancji...

Dzisiaj odwiedził mnie osobiście Jakub, dostarczył zmiękczacz praktycznie z dnia na dzień (bo jak to ja, zawołałem hydraulika a zapomniałem wcześniej sprzęt kupić). :p Bardzo sympatyczny i pomocny młody człowiek. Jeszcze raz dziękuję Jakubie. :)

Witam,

Wpadłem na pomysł zamontowania zmiękczacza wody, bo męczy mnie kamień w czajniku, kranach itd...

Po przeczytaniu tego tematu dochodzę do wniosków, że najbardziej polecacie głowicę Clack i złoże LEWATIT.

W domu mieszka 3 osoby, mam dwie łazienki a miesięcznie zużywam od 5-7 m3 wody.

Twardość wody to 15 stopni niemieckich ze strony wodociągów, ale mieszkam na końcu instalacji.

Zamierzam zmiękczyć wodę nie do zera, ale do paru stopni.

Znajomy zamontował Viessmana, ale ja znalazłem:

- WATER LIFE seria HYDRO TECHNIC LOGIX20 -> https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-technic-logix20-monosferyk-9389283934 głowica AUTOTROL LOGIX 255/760 marki PENTAIR/USA; żywice monosferyczną LEWATIT marki Bayer. Na głowicę dają 4 lata gwarancji.

- dokładnie taki samo urządzenie z Technika Wody - na wszystko 10 lat gwarancji -> https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-water-technic-20-up-flow-male-wym-7365414854

Zamontowałem nowy kocioł gazowy Viessmanna, ale zmiękczacz nie jest produkowany przez tą firmę, tylko naklejki...

Chciałbym mieć jedno urządzenie, a nie oddzielnie butlę i pojemnik na sól.

Czy wybrać Viessmanna, czy wystarczy jedno z zaproponowanych urządzeń?

Do Twoich parametrów wystarczy mniejszy model - 12 litrów złoża powinno wystarczyć. Jeśli jednak chcesz model z tych linków to radziłbym wybrać ten z głowicą Autotrola i złożem Lewatit.

• Like 1