Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

7.jpg

Witam. Proszę o dobór uzdatniacza wody.

Studnia głębinowa na 13metrach. Około 100 metrów obok jest rzeka. Dodam, że mam ekologiczną oczyszczalnię ścieków i "zasolenie" wody nie wchodzi w grę. Na założonych już filtrach nitkowych bardzo dużo piasku się pojawiło.

Pytanie co zrobić z tym manganem i bakteriami. Bo reszta w sumie jest ok. Dodam, że kilka metrów dalej od mojej studni są duże pola uprawne, chociaż ostatnio chyba niezbyt intensywnie nawożone.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[ATTACH=CONFIG]450815[/ATTACH]

Witam. Proszę o dobór uzdatniacza wody.

Studnia głębinowa na 13metrach. Około 100 metrów obok jest rzeka. Dodam, że mam ekologiczną oczyszczalnię ścieków i "zasolenie" wody nie wchodzi w grę. Na założonych już filtrach nitkowych bardzo dużo piasku się pojawiło.

Pytanie co zrobić z tym manganem i bakteriami. Bo reszta w sumie jest ok. Dodam, że kilka metrów dalej od mojej studni są duże pola uprawne, chociaż ostatnio chyba niezbyt intensywnie nawożone.

Pozdrawiam.

Czy możemy prosić o przesłanie wyraźniejszych wyników analiz?

Proszę o dobór uzdatniacza wody.

Jeśli chodzi o bakterie to trzeba studnię zdezynfekować i powtórzyć badania. Jeśli uda się pozbyć bakterii to później, w ramach profilaktyki, można dać lampę UV na wejściu do domu.

W kwestii manganu - nie ma go jakoś tragicznie dużo i raczej nie będzie to bardzo uciążliwy problem. Jeśli jednak chciałbyś koniecznie go usunąć to pH jest prawidłowe, więc nie powinno być to bardzo trudne. Odpadają te z regeneracją chemiczną, a więc wybór jest ograniczony do złóż płukanych wodą i wymagających napowietrzania - jaki masz hydrofor? jaka jest pompa? te informacje są niezbędne do określenia jaki odżelaziacz wchodzi w grę.

Alternatywnie możesz dać po prostu filtr BB20 na rurę wejściową z wkładem odżelaziającym ale myślę, że w dłuższej perspektywie wymiana wkładów będzie droższa i bardziej uciążliwa niż normalny odżelaziacz.

Co do piasku - to raczej kwestia studni. Radziłbym wrócić z tym pytaniem do studniarza bo nie powinno tak być.

Gość emen_technik

Szanowni Koledzy stoję przed wyborem urządzenia do zmiękczania wody i chciałem prosić o poradę. Wybiłem sobie już z głowy urządzenie zmiękczające generatorem impulsów po przeczytaniu opinii na tym forum. Próbuję znaleźć jeszcze rzetelne opinie na temat urządzenia OneFlow firmy Watts. Woda w tej technologii przepływa przez jakieś złoże aktywne, niestety złoże jest przewidziane na 2-3lata i koszt wymiany jest znaczny - w sklepie podano mi cenę około 1000zł.

Woda w mojej okolicy pochodzi z sieci wodociągowej. Zmierzona twardość testerem kropelkowym to 22 w skali niemieckiej.

W domu jest 4 mieszkańców, 2 łazienki 1 kuchnia. Zużywamy średnio około 12-15m3 /m-c. Wyniki badania wody podawane przez miejskie wodociągi:

pH 7,2

jon amonowy <0,1mg/l

Mangan 0,033mg/l

Zelazo og. <0,03mg/l

Wapń 101mg/l

Magnez 14,5mg/l

Chlorki 12,7mg/l

Azotany 2mg/l

Azotyny <0,05mg/l

Nikiel <0,005mg/l

Chrom <0,004mg/l

Kadm <0,0003mg/l

Miedź <0,002mg/l

Ołów < 0,004mg/l

Rtęć <0,00005mg/l.

Próbuję znaleźć jeszcze rzetelne opinie na temat urządzenia OneFlow firmy Watts. Woda w tej technologii przepływa przez jakieś złoże aktywne, niestety złoże jest przewidziane na 2-3lata i koszt wymiany jest znaczny - w sklepie podano mi cenę około 1000zł.

Technologia jest znana od kilku lat ale nie zdobyła jakiejś wielkiej popularności. Złoże ma powodować krystalizację rozpuszczonych związków przez co ma zapobiegać powstawaniu osadów. Ale to nie usuwa tej twardości - ona nadal jest w wodzie tylko ma się nie osadzać. Czy jest to skuteczne... nie wiem. Czy jest to tanie... nie sądzę.

Woda w mojej okolicy pochodzi z sieci wodociągowej. Zmierzona twardość testerem kropelkowym to 22 w skali niemieckiej.

W domu jest 4 mieszkańców, 2 łazienki 1 kuchnia. Zużywamy średnio około 12-15m3 /m-c.

Zmiękczacz może być już całkiem spory - nawet do 50 litrów...

Gość emen_technik
Zmiękczacz może być już całkiem spory - nawet do 50 litrów...

Wow aż tyle? Większość producentów podawała mi propozycję 25-28l dla podawanej twardości.

To 50l wynika bardziej z twardości czy zużycia? Twardość mam pomierzoną natomiast zużycie tylko oszacowałem ponieważ jesteśmy dopiero przed przeprowadzką.

To 50l wynika bardziej z twardości czy zużycia? Twardość mam pomierzoną natomiast zużycie tylko oszacowałem ponieważ jesteśmy dopiero przed przeprowadzką.

To wynika z obu tych wartości... przy założeniu 10 m3 miesięcznie można zejść do 35 litrów złoża... oczywiście wszystko przy założeniu zmiękczania do zera.

Druga sprawa to to, że zmiękczacz może być mniejszy - będzie się po prostu częściej regenerował. To co ci podaję to raczej "górna granica".

Gość emen_technik

Dziękuje, czyli przy zejściu z twardością do zera taka wielkość urządzenia jest zalecana :)

Obecnie na mieszkaniu po zmierzeniu testerem mamy jakieś 13 stopni i po przejściu przez filtr Brita w czajniku elektrycznym do podgrzewania wody nie jest źle. Na armaturze już trochę więcej widać skutków twardej wody.

W nowym miejscu zamieszkania gdzie zmierzyłem 22 stopnie podgrzana woda zostawia bardzo dużo białego osadu stąd potrzeba uporania się z problemem.

Przeczytałem w rozporządzeniu Ministra Zdrowia że zalecana zdrowa wartość to 60-500 mg/l (dojść duże te widełki). Myślę aby zejść tak powiedzmy do 100mg/l (jeżeli dobrze liczę to około 6-7 stopni niemieckich wg testera)

Przeczytałem w rozporządzeniu Ministra Zdrowia że zalecana zdrowa wartość to 60-500 mg/l (dojść duże te widełki). Myślę aby zejść tak powiedzmy do 100mg/l (jeżeli dobrze liczę to około 6-7 stopni niemieckich wg testera)

100 mg/l to ok 5,5 dH.

Musisz tylko mieć świadomość, że te 5,5 stopnia też będzie powodowało osad... to jest praktycznie połowa wartości jaką masz teraz...

Gość emen_technik

Jeżeli bedzie znacznie lepiej niż te 22 i jeszcze poprawi się w stosunku do tego co mam teraz w mieszkaniu to myślę że będziemy usatysfakcjonowani.

Pytanko czy aby zejść do 5.5 dH inwestować w modele 32l czy 28-25l. Rozumiem żądaną wartość twardości ustawia się w zmiekczaczu.

Jeżeli bedzie znacznie lepiej niż te 22 i jeszcze poprawi się w stosunku do tego co mam teraz w mieszkaniu to myślę że będziemy usatysfakcjonowani.

Pytanko czy aby zejść do 5.5 dH inwestować w modele 32l czy 28-25l. Rozumiem żądaną wartość twardości ustawia się w zmiekczaczu.

Myślę, że jeśli zakładasz zostawienie 5-6 dH to faktycznie 25-28 litrów złoża wystarczy.

Twardość ustawiasz w zmiękczaczu - ale musi on być wyposażony w funkcję regulacji twardości :)

Czy te wkłady zawierające KDF lub BACinic faktycznie są antybakteryjne i warto je dać na którymś etapie?

One nie są antybakteryjne tylko bakteriostatyczne - to jednak różnica :)

Nie będą dezynfekować wody, tylko zapobiegają ich namnażaniu na samym wkładzie. Te dodatki (KDF czy srebro) powodują, że sam filtr nie jest dla bakterii przyjaznym środowiskiem...

One nie są antybakteryjne tylko bakteriostatyczne - to jednak różnica :)

Nie będą dezynfekować wody, tylko zapobiegają ich namnażaniu na samym wkładzie. Te dodatki (KDF czy srebro) powodują, że sam filtr nie jest dla bakterii przyjaznym środowiskiem...

Dzięki za szybką odpowiedź i walory edukacyjne :)

Czyli przydatna sprawa taki dodatek.

Zatem wybiorę coś takiego - https://aquafilter.com/pl/product/3/16/aicro-ab

Gość emen_technik
Myślę, że jeśli zakładasz zostawienie 5-6 dH to faktycznie 25-28 litrów złoża wystarczy.

Twardość ustawiasz w zmiękczaczu - ale musi on być wyposażony w funkcję regulacji twardości :)

Dziękuję za szybką pomoc, decyduję się na ofertę z 28l złożem.

Czy mogę taki filtr liniowy węglowy dać pod zlew jako jedyny filtr czy musi być jakaś filtracja przed nim?

https://aquafilter.com/pl/product/3/16/aicro-ab

albo

https://www.krainawody.pl/588-wklad-liniowy-weglowy-ze-srebrem-green-filter.html

Woda mam wodociągową i na wejściu do domu filtr Honeywell samooczyszczający 120 mikron.

Czy mogę taki filtr liniowy węglowy dać pod zlew jako jedyny filtr czy musi być jakaś filtracja przed nim?.

Taki filtr ma bardzo niską wydajność... nadaje się do osmozy, gdzie wypływ jest na poziomie 1 l/min. Jeśli chcesz go dać pod zwykły kran (gdzie przepływ jest rzędu 5-8 L/min) to albo będziesz miał na nim duży spadek ciśnienia lub tak szybki przepływ, że nie zdąży on nic przefiltrować... efekt w obu przypadkach jest mizerny.