Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Prosiłbym o radę ,jest do sprzedania roczny nie używany zmiękczacz hydro plus 22 firmy technika wody za 1200zł nowy około 1600zł czy warto kupić ten roczny czy od razu nowy , lub poradżcie jakiś niskobudżetowy dla trzech osób , woda twarda około 20-25

Jak ma być niskobudżetowy, a ten jest "nie używany" to warto...

... tylko to nie oznacza, że on będzie solidnym urządzeniem albo że będzie w odpowiednim rozmiarze :)

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie nie mam pojęcia , prosiłbym o radę komplet zawiera zmiękczacz oraz dodatkowe korpusy i filtry

Dane techniczne i osiągi zmiękczacza wody Hydro Plus 22:

przyłącze: 1"

rodzaj żywicy jonowymiennej: monosferyczna Dow USA lub Lewatit S1567 koncernu Bayer

ilość żywicy w litrach: 22

automatyczna objętościowa głowica sterująca BNT 7650F

wymiary: 32 cm (szerokość) x 101 cm (wysokość) x 55 cm (głebokość)

butla ciśnieniowa 10x30" Eurotrol

pobór mocy: 9 W

ciśnienie robocze: 1,4 – 8,6 bar

temperatura robocza: 1 – 39 C

maksymalny przepływ roboczy: 1,4 m3/h

wydajność między regen. przy 15 dH: 4,8 m3 wody

zużycie soli na regenerację: około 3 kg

zużycie wody na regenerację: około 120 litrów

spadek ciśnienia: 0,15 bar

pojemność magazynowania soli: 60 kg

wysokość, na jakiej znajduje się wlot/wylot wody - 79 cm

język polski w menu sterownika

ekran sterownika z podświetleniem

oryginalny by-pass z regulacją zmiękczenia wody poprzez mixing wody surowej ze zmiękczoną

by-pass wyposażony w blokadę przyłączy z możliwością szybkiego wypięcia z instalacji

podwójne zabezpieczenie antyzalaniowe: zawór pływakowy solanki oraz przelew na obudowie zbiornika

zabezpieczenie higieniczne – gwarantuje płukanie złoża w czasie długiego braku poboru wody

funkcja "Szybki start" - możliwość uruchomienia zmiękczacza na zasadzie "plug&play"

48-godzinne podtrzymanie ustawień sterownika w przypadku braku zasilania

Taki filtr ma bardzo niską wydajność... nadaje się do osmozy, gdzie wypływ jest na poziomie 1 l/min. Jeśli chcesz go dać pod zwykły kran (gdzie przepływ jest rzędu 5-8 L/min) to albo będziesz miał na nim duży spadek ciśnienia lub tak szybki przepływ, że nie zdąży on nic przefiltrować... efekt w obu przypadkach jest mizerny.

Na takich filtrach z reguły są wartości 2,8-3 l/min. To ma być do osobnej wylewki dla wody pitnej nie w ogóle na kran kuchenny.

Zastanawiam się czy taki węglowy może być solo czy też brak filtracji przed nim mu zaszkodzi.

Witam.

Potrzebuję rady w sprawie zmiękczacza. Nie do końca jestem pewien czy w moim przypadku jego zastosowanie coś zmieni. Zależy mi głównie na zabezpieczeniu przed kamieniem zaworów i armatury łazienkowej (szczególnie głowicy termostatycznej baterii podtynkowej). Wiem już że ze względu na instalację wykonaną w miedzi nie mogę całkowicie zmiękczyć wody. Czy przy twardości wody z wodociągu wynoszącej 276 mg/l CaCO3 zmniejszając ją do około 60mg/l zauważę jakąś wyraźną różnicę w osadzaniu się kamienia? Jeśli tak prosił bym o pomoc w dobraniu odpowiednich parametrów zmiękczacza. Mieszkam w domu jednorodzinnym, zużywamy ok 13 m3 wody miesięcznie, ścieki odprowadzane są do przydomowej oczyszczalni ścieków z drenażem rozsączającym.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Na takich filtrach z reguły są wartości 2,8-3 l/min. To ma być do osobnej wylewki dla wody pitnej nie w ogóle na kran kuchenny.

Zastanawiam się czy taki węglowy może być solo czy też brak filtracji przed nim mu zaszkodzi.

Jak tak to spoko :) nie zaszkodzi mu to jakoś szczególnie... filtracja wstępna zatrzyma zanieczyszczenia mechaniczne. Jak jej nie będzie to te same zanieczyszczenia będą się osadzały na węglu. Pewnie w efekcie będzie większy spadek ciśnienia i szybsza wymiana wkładu, ale to przede wszystkim zależy od tego ile tych zanieczyszczeń będzie w wodzie surowej...

Czy przy twardości wody z wodociągu wynoszącej 276 mg/l CaCO3 zmniejszając ją do około 60mg/l zauważę jakąś wyraźną różnicę w osadzaniu się kamienia?

Przy takich parametrach będziesz usuwał ok 78% twardości - czy to wystarczająco żeby różnica była wyraźna???

Jeśli tak prosił bym o pomoc w dobraniu odpowiednich parametrów zmiękczacza.

25 litrów powinno wystarczyć :)

Witam.

Potrzebuję rady w sprawie zmiękczacza. Nie do końca jestem pewien czy w moim przypadku jego zastosowanie coś zmieni. Zależy mi głównie na zabezpieczeniu przed kamieniem zaworów i armatury łazienkowej (szczególnie głowicy termostatycznej baterii podtynkowej). Wiem już że ze względu na instalację wykonaną w miedzi nie mogę całkowicie zmiękczyć wody. Czy przy twardości wody z wodociągu wynoszącej 276 mg/l CaCO3 zmniejszając ją do około 60mg/l zauważę jakąś wyraźną różnicę w osadzaniu się kamienia? Jeśli tak prosił bym o pomoc w dobraniu odpowiednich parametrów zmiękczacza. Mieszkam w domu jednorodzinnym, zużywamy ok 13 m3 wody miesięcznie, ścieki odprowadzane są do przydomowej oczyszczalni ścieków z drenażem rozsączającym.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Tak jak napisał kolega qbek, woda będzie znacznie bardziej miękka. Przy twardości 60mg/l może być zauważalny bardzo minimalny osad, jednak my rekomendujemy ustawianie właśnie takiej twardości wyjściowej, ze względu na normy wyszczególnione w rozporządzeniu Ministra Zdrowia na temat wody przeznaczonej do picia.

Do Pańskich potrzeb możemy polecić nawet 30-litrowy zmiękczacz wody, np. dwuczęściowy Ecoperla Softower S bądź kompakt z serii Ecoperla Slimline CS. Zapraszamy do obejrzenia ich recenzji na Youtube - https://www.youtube.com/Ecoperla

Jak tak to spoko :) nie zaszkodzi mu to jakoś szczególnie... filtracja wstępna zatrzyma zanieczyszczenia mechaniczne. Jak jej nie będzie to te same zanieczyszczenia będą się osadzały na węglu. Pewnie w efekcie będzie większy spadek ciśnienia i szybsza wymiana wkładu, ale to przede wszystkim zależy od tego ile tych zanieczyszczeń będzie w wodzie surowej...

A który się nada lepiej na taki montaż solo?

https://aquafilter.com/pl/product/3/16/aicro-ab

czy

https://www.krainawody.pl/588-wklad-liniowy-weglowy-ze-srebrem-green-filter.html

Witam,

Proszę o pomoc – parametry wody wodociągowej są następujące:

https://www.dropbox.com/s/2glyqb39nkwnz3b/1.PNG

https://www.dropbox.com/s/mr7oebfghph9igw/2.PNG

Zużycie wody (4 osoby) – ok. 10m3/msc

Czy wystarczy tylko zastosować zmiękczacz?

Czy wskazana jest redukcja także innych parametrów tej wody?

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez rok666

Witam,

https://www.dropbox.com/s/2glyqb39nkwnz3b/1.PNG

https://www.dropbox.com/s/mr7oebfghph9igw/2.PNG

Zużycie wody (4 osoby) – ok. 10m3/msc

Dzień dobry ;)

Raczej wystarczy tylko zmiękczacz wody (np. 24-litrowy kabinet Ecoperla Slimline CS 24). Jeśli przeszkadza Panu zapach chloru, to opcjonalnie kolumna węglowa albo zmiękczacz wody z węglem aktywnym (Ecoperla Hero).

Zachęcamy do obejrzenia recenzji urządzeń na YT - https://www.youtube.com/Ecoperla

Ciekawe, że w wodzie wodociągowej stwierdzili obecność bakterii, co wykluczyło wykonanie testu smaku ;)

Wystarczy zmiękczacz. 20 litrów powinno spokojnie wystarczyć.

Jaki zmiekczacz jakiej wielkosci. Dzis.dokonałem pomiaru twardości wody wynosi ona 23 w skali niemieckiej a zużycie w miesiącu ok 8 m. Brac 25 czy 30

Jesteś na granicy... jak zużycie będzie ponad 8 m3 to możesz brać już 30 litrów, a jeśli mniejsze to 25 spokojnie wystarczy.

Przy wyższym zużyciu te 25 litrów też da radę...

Witam

Zastanawiam się pomiędzy dwoma stacjami multifunkcyjnymi. Jedna to Ecoperla Multicab a druga to Ecoperla Multitower S. Zarówno jedna jak i druga wg. producenta jest w stanie oczyścić i zmiękczyć moją wodę. Czy macie jakieś doświadczenie odnośnie urządzenia zabudowanego w jednej obudowie a takiego z osobnym zbiornikiem? Czy wynikają z tego jakieś duże różnice w eksploatacji lub wydajności.

Wiem tylko że ten Multitower ma o 10 l więcej złoża co może przełożyć się w przyszłości jka mi się pogorszy woda na lepszą wydajność.

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Dzień dobry ;)

Raczej wystarczy tylko zmiękczacz wody (np. 24-litrowy kabinet Ecoperla Slimline CS 24). Jeśli przeszkadza Panu zapach chloru, to opcjonalnie kolumna węglowa albo zmiękczacz wody z węglem aktywnym (Ecoperla Hero).

Zachęcamy do obejrzenia recenzji urządzeń na YT - https://www.youtube.com/Ecoperla

Ciekawe, że w wodzie wodociągowej stwierdzili obecność bakterii, co wykluczyło wykonanie testu smaku ;)

Wystarczy zmiękczacz. 20 litrów powinno spokojnie wystarczyć.

Powertowałem trochę internet i powinienem szukać urządzenia z głowicą clack pallas (regeneracja po objętości lub jeśli objętość nie jest dostateczna to co 14 dni), złożem lewatit.

Poza tym powinien mieć mixing i zawór bypass.

Dobrą opcją wydaje się https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-20-wersja-objetosciowa-przeplyw-1m.html

Czy ktoś może potwierdzić, że ten zmiękczacz spełnia powyższe wymagania? Informacje w internecie bywają sprzeczne niestety.

Przed takim zmiękczaczem powinienem też założyć jakiś wstępny filtr mechaniczny. Czy jakaś firma-model jest szczególnie polecany? Spotkałem się z poradami na temat honeywell FF06-1AA, ale nie wiem na ile to marketing, a na ile jego jakość.

Witam

Zastanawiam się pomiędzy dwoma stacjami multifunkcyjnymi. Jedna to Ecoperla Multicab a druga to Ecoperla Multitower S. Zarówno jedna jak i druga wg. producenta jest w stanie oczyścić i zmiękczyć moją wodę. Czy macie jakieś doświadczenie odnośnie urządzenia zabudowanego w jednej obudowie a takiego z osobnym zbiornikiem? Czy wynikają z tego jakieś duże różnice w eksploatacji lub wydajności.

Wiem tylko że ten Multitower ma o 10 l więcej złoża co może przełożyć się w przyszłości jka mi się pogorszy woda na lepszą wydajność.

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Dzień dobry. Dobór stacji zależy oczywiście od wyników analizy wody. Jeżeli nie ma problemu z miejscem, to sugerujemy wybór dwuczęściowego urządzenia Ecoperla Multitower w wersji 40 litrów złoża. :)

Cześć

Jestem zupełnym nowicjuszem. Czy możecie pomóc w doborze odpowiedniego sprzętu do bezpiecznego korzystania z wody.

Bliżniak, zużycie wody na 2-3 osoby. Studnia głębinowa.

Parametry wody ( przepraszam jeśli za dużo )

Antymon <1,0 µg/l Chlorki 64 mg/l Nikiel 12 µg/l

Arsen <1,0 µg/l Chrom <0,50 µg/l Bor 0,10 mg/l

Azotany 31 mg/l Glin 3,5 µg/l Ołów 8,7 µg/l

Azotyny 0,15 mg/l Kadm 0,50 µg/l Rtęć 0,10 µg/l

Benzen 0,25 µg/l Magnez 12 mg/l Selen <1,0 µg/l

Benzopieren 0,0020 µg/l Mangan 462 µg/l Siarczany 93 mg/l

Siarkowodór 0,10 mg/l Miedż 0,0012 mg/l Sód 39 mg/l

Żelazo 110 µg/l

Twardość ogólna wody 236 mg/l CaCO3

Mętność 2,9

Mam jeszcze problem z bakteriami ale już zamówiłem dezynfekcję studni.

Pytanie jaki sprzęt będzie najlepszy dla powyższych parametrów

Z góry dzięki za podpowiedz

Pozdrawiam i Życzę Spokojnych i Wesołych Świąt ( w tak trudnych czasach )

Cześć

Jestem zupełnym nowicjuszem. Czy możecie pomóc w doborze odpowiedniego sprzętu do bezpiecznego korzystania z wody.

Bliżniak, zużycie wody na 2-3 osoby. Studnia głębinowa.

Parametry wody ( przepraszam jeśli za dużo )

Antymon <1,0 µg/l Chlorki 64 mg/l Nikiel 12 µg/l

Arsen <1,0 µg/l Chrom <0,50 µg/l Bor 0,10 mg/l

Azotany 31 mg/l Glin 3,5 µg/l Ołów 8,7 µg/l

Azotyny 0,15 mg/l Kadm 0,50 µg/l Rtęć 0,10 µg/l

Benzen 0,25 µg/l Magnez 12 mg/l Selen <1,0 µg/l

Benzopieren 0,0020 µg/l Mangan 462 µg/l Siarczany 93 mg/l

Siarkowodór 0,10 mg/l Miedż 0,0012 mg/l Sód 39 mg/l

Żelazo 110 µg/l

Twardość ogólna wody 236 mg/l CaCO3

Mętność 2,9

Mam jeszcze problem z bakteriami ale już zamówiłem dezynfekcję studni.

Pytanie jaki sprzęt będzie najlepszy dla powyższych parametrów

Z góry dzięki za podpowiedz

Pozdrawiam i Życzę Spokojnych i Wesołych Świąt ( w tak trudnych czasach )

Dzień dobry :) Wstępnie do tych parametrów wody moglibyśmy zaproponować stację wielofunkcyjną Ecoperla Multitower M, jednak należałoby dodatkowo zbadać utlenialność wody i wykonać na niej testy obciążeniowe. Jeśli w wodzie są bakterie, to oprócz dezynfekcji studni warto założyć lampę UV za stacją uzdatniania.

Zapraszamy do kontaktu, jeśli byłby Pan zainteresowany przysłaniem do nas wody.

Czy macie jakieś doświadczenie odnośnie urządzenia zabudowanego w jednej obudowie a takiego z osobnym zbiornikiem? Czy wynikają z tego jakieś duże różnice w eksploatacji lub wydajności.

Jeśli oba spełniają wymagania wynikające z jakości wody i zużycia to sugerowałbym model dwuelementowy - jest trochę wygodniejszy w eksploatacji (np. jak będziesz musiał po kilku latach umyć zbiornik soli...).

Przed takim zmiękczaczem powinienem też założyć jakiś wstępny filtr mechaniczny. Czy jakaś firma-model jest szczególnie polecany? Spotkałem się z poradami na temat honeywell FF06-1AA, ale nie wiem na ile to marketing, a na ile jego jakość.

Honeywell jest OK, ale jego wadą jest to, że ma tylko grube filtry (coś ok 100 um). Do tego sporo kosztuje. Ja bym sugerował zwykły korpus narurowy, przezroczysty, na wkłądy 10". Koszty będą niższe, a wkłady mają bardzo szeroki wybór dokładności.