qbek17 22.12.2020 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Cześć Jestem zupełnym nowicjuszem. Czy możecie pomóc w doborze odpowiedniego sprzętu do bezpiecznego korzystania z wody. Bliżniak, zużycie wody na 2-3 osoby. Studnia głębinowa. Parametry wody: ... Mam jeszcze problem z bakteriami ale już zamówiłem dezynfekcję studni. Pytanie jaki sprzęt będzie najlepszy dla powyższych parametrów Jeśli pytasz o bezpieczeństwo korzystania z takiej wody to największym problemem są bakterie. Jak już się ich pozbędziesz to możesz się zabezpieczać lampą UV. Co do fizykochemii wody to w zasadzie tylko mangan jest przekroczony (ale jak już Klarsan napisał - brakuje niektórych parametrów). Do jego usunięcia możesz zastosować odżelaziacz lub stację wielofunkcyjną, która też zmiękczy wodę. Trzeba też wziąć pod uwagę warunki otoczenia - z jakiego materiału są rury, co ze ściekami, jaki hydrofor, itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość emen_technik 22.12.2020 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Myślę, że jeśli zakładasz zostawienie 5-6 dH to faktycznie 25-28 litrów złoża wystarczy. Twardość ustawiasz w zmiękczaczu - ale musi on być wyposażony w funkcję regulacji twardości Po przeanalizowaniu większości produktów na rynku rozważamwybór między dwoma zmiękczaczami: https://akwa-filtry.pl/sklep-filtry/kompaktowy-zmiekczacz-do-wody-30l-clack-pl/ https://zmiekczaniewody.com/produkt/zmiekczacz-wody-pws-30-prestige/ Zmiękczacze bardzo podobne: złoże Dowex (w Akwa dosypywany jest jeszcze jakiś żwirek na dnie zbiornika), głowica Clack WS1CK i Clack WS1CI, cena zbliżona. Czy widzisz jeszcze jakieś istotne różnice techniczne które przemawiają za którymś urządzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.12.2020 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Czy widzisz jeszcze jakieś istotne różnice techniczne które przemawiają za którymś urządzeniem? Jeden jest "kompaktem" a drugi to dwuelementowy zestaw... moim zdaniem ten dwuelementowy jest wygodniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian1M 25.12.2020 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Jeden jest "kompaktem" a drugi to dwuelementowy zestaw... moim zdaniem ten dwuelementowy jest wygodniejszy. A mógłbyś opisać dlaczego? Też przymierzam się do zakupu i zawsze wydawało mi się, że wszystko w jednym będzie lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.12.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2020 A mógłbyś opisać dlaczego? Też przymierzam się do zakupu i zawsze wydawało mi się, że wszystko w jednym będzie lepsze. Jak masz osobny zbiornik na sól to otwiera się on na całej powierzchni... i masz dostęp do samego dna. Jest to wygodne kiedy będziesz chciał ten zbiornik wyczyścić (a pewnie będziesz chciał po roku czy dwóch...). Dodatkowo zazwyczaj na dnie jest "ruszt" podtrzymujący sól co zapobiega jej zbrylaniu (bo woda jest podawana pod rusztem i rozpuszcza sól "od dołu"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość emen_technik 28.12.2020 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Jak masz osobny zbiornik na sól to otwiera się on na całej powierzchni... i masz dostęp do samego dna. Jest to wygodne kiedy będziesz chciał ten zbiornik wyczyścić (a pewnie będziesz chciał po roku czy dwóch...). Dodatkowo zazwyczaj na dnie jest "ruszt" podtrzymujący sól co zapobiega jej zbrylaniu (bo woda jest podawana pod rusztem i rozpuszcza sól "od dołu"). Właśnie dotarła do mnie wersja dwuelementowa i potwierdzam to co pisze qbek17 na dole jest taki plastikowy ruszt. Dodatkowo wydaje mi się że mam większe pole manewru podczas montażu ponieważ zbiornik na sól mogę przesunąć gdziekolwiek a butle podłącze przy zaworze zasilającym dom. Sprzedawca zwrócił mi również uwagę iż w wersji z osobnym zbiornikiem nie występuje zbrylanie soli za butlą co może później nastręczać trudności przy czyszczeniu i wypychaniu butli. Pewnie przyjdzie mi to ocenić za jakiś czas Dziękuję za cenne wskazówki i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawka7 28.12.2020 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Witam, Szukam zmiękczacza, im więcej czytam tym mniej wiem. Na początku myślałem nad zmiękczaczem USTM - cena i polski producent, później Viessmann tu już robiło się drogawo no i na koniec trafiłem na ECOPERLA SOFTOWER- chyba najdroższa opcja nad którą się zastanawiałem ale właśnie, ta cena.Teraz już nie wiem na co się zdecydować mogę wydać większe pieniądze ale na co to się przełoży, oprócz tego że będe mógł powiedzieć zobaczcie ile kasy wydałem.Może coś doradzicie? Parametry wody to 16 stopni niemieckich w domu 4 osoby i 2 wanny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.12.2020 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Witam, Szukam zmiękczacza, im więcej czytam tym mniej wiem. Na początku myślałem nad zmiękczaczem USTM - cena i polski producent, później Viessmann tu już robiło się drogawo no i na koniec trafiłem na ECOPERLA SOFTOWER- chyba najdroższa opcja nad którą się zastanawiałem ale właśnie, ta cena. Teraz już nie wiem na co się zdecydować mogę wydać większe pieniądze ale na co to się przełoży, oprócz tego że będe mógł powiedzieć zobaczcie ile kasy wydałem. Może coś doradzicie? Parametry wody to 16 stopni niemieckich w domu 4 osoby i 2 wanny. Po pierwsze rozmiar - wydaje mi się, że potrzebujesz modelu z 30 litrami złoża (przy założeniu zużycia wody na poziomie 12 m3/miesiąc). Po drugie komponenty - akurat USTM robi na najtańszych (chińskich) komponentach więc nie polecam. Generalnie cena wskazuje co jest solidne... Ecoperla ma chyba najlepszy zestaw, ale ten Viessmann też da radę. Ogólna zasada jest taka, że liczy się głowica i złoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawka7 28.12.2020 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Po pierwsze rozmiar - wydaje mi się, że potrzebujesz modelu z 30 litrami złoża (przy założeniu zużycia wody na poziomie 12 m3/miesiąc). Po drugie komponenty - akurat USTM robi na najtańszych (chińskich) komponentach więc nie polecam. Generalnie cena wskazuje co jest solidne... Ecoperla ma chyba najlepszy zestaw, ale ten Viessmann też da radę. Ogólna zasada jest taka, że liczy się głowica i złoże. A co myślisz o zmiekczaczach: -CosmoWater Home 22 - Global Water BlueSoft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.12.2020 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 A co myślisz o zmiekczaczach: -CosmoWater Home 22 - Global Water BlueSoft Z tych modeli to chyba lepszy byłby Cosmo...i chociaż to marka dla hurtowni (czyli zazwyczaj maksymalnie tania) to ten drugi ma chińską głowicę i średnie złoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1marcin 28.12.2020 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2020 Dzień dobry, Proszę o poradę, szukam zmiękczacza wody do domu jednorodzinnego, do 4osób. Twardość wody sprawdzona testerem kropelkowym to 34dH, czyli ~607 mg/l CaC03 Dane z wodociągów: 449 +/- 99 mg/l CaCO3, Modele nad którymi się zastanawiam:- Ecoperla Slimline CS 30- SUPREME SOFT 32 Czy któryś z tych modeli jest warty uwagi, czy szukać czegoś zupełnie innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 29.12.2020 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Dzień dobry, Proszę o poradę, szukam zmiękczacza wody do domu jednorodzinnego, do 4osób. Twardość wody sprawdzona testerem kropelkowym to 34dH, czyli ~607 mg/l CaC03 Dane z wodociągów: 449 +/- 99 mg/l CaCO3, Modele nad którymi się zastanawiam: - Ecoperla Slimline CS 30 - SUPREME SOFT 32 Czy któryś z tych modeli jest warty uwagi, czy szukać czegoś zupełnie innego? Dzień dobry. Zmiękczacz wody Ecoperla Slimline CS 30 spełni swoją rolę, jednak do tak wysokiej twardości sugerujemy wybrać większy, 40-litrowy model - np. Ecoperla Softower M. Przy 30-litrowym zmiękczaczu regeneracja będzie dość częsta. Przy większym modelu regeneracje będzie odbywać się rzadziej, co zwiększy żywotność żywicy jonowymiennej i ograniczy koszty eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.12.2020 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2020 Dzień dobry, Proszę o poradę, szukam zmiękczacza wody do domu jednorodzinnego, do 4osób. Twardość wody sprawdzona testerem kropelkowym to 34dH, czyli ~607 mg/l CaC03 Dane z wodociągów: 449 +/- 99 mg/l CaCO3, Modele nad którymi się zastanawiam: - Ecoperla Slimline CS 30 - SUPREME SOFT 32 Czy któryś z tych modeli jest warty uwagi, czy szukać czegoś zupełnie innego? Przy takiej twardości to ja bym szukał już znacznie większego modelu - nawet 50 litrów złoża byłoby całkiem w porządku. Tej wielkości model może już mieć jakieś korzyści z regeneracji upflow (o ile pozostałe wymogi są spełnione, czyli np. dokładny filtr wstępny, brak żelaza w wodzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisowskiad 30.12.2020 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Witam proszę o propozycję nisko budżetowego zmiękczacza dla 3osób miesięczne zużycie to 10m3 twardość wody wg normy niemieckiej 22ghObecnie zastanawiam się nad WEBER AQUA STANDARD L 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Witam proszę o propozycję nisko budżetowego zmiękczacza dla 3osób miesięczne zużycie to 10m3 twardość wody wg normy niemieckiej 22gh Obecnie zastanawiam się nad WEBER AQUA STANDARD L 25 Jeśli chcesz zmiękczyć do zera to możesz szukać większego modelu - do 30-35 litrów, ale jeśli cena jest głównym kryterium to i 25 litrów da radę. Tani model będzie miał chińską głowicę i złoże "no name"... o ile jesteś świadomy co kupujesz to spoko, ale nie ma co polecać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisowskiad 30.12.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Złoże monosferyczne Jeśli chcesz zmiękczyć do zera to możesz szukać większego modelu - do 30-35 litrów, ale jeśli cena jest głównym kryterium to i 25 litrów da radę. Tani model będzie miał chińską głowicę i złoże "no name"... o ile jesteś świadomy co kupujesz to spoko, ale nie ma co polecać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Złoże monosferyczne W tym zmiękczaczu o którym pisałeś? Szczerze wątpię, że przy cenie 1100 PLN za całe urządzenie, ktoś tam wsypie złoża za ponad 400 PLN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisowskiad 30.12.2020 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 W tym zmiękczaczu o którym pisałeś? Szczerze wątpię, że przy cenie 1100 PLN za całe urządzenie, ktoś tam wsypie złoża za ponad 400 PLN... Hmm to już tak namieszane spośród tych urządzeń , podobne działanie a ceny zróżnicowane dużo , wszystkie gwarantują bezawaryjność i solidność np Gwarancja 10 lat na butlę, 8 lat na złoża oraz 3 lata na sterownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2020 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Hmm to już tak namieszane spośród tych urządzeń , podobne działanie a ceny zróżnicowane dużo , wszystkie gwarantują bezawaryjność i solidność np Gwarancja 10 lat na butlę, 8 lat na złoża oraz 3 lata na sterownik Napisac mozna wszystko... Zbiornik z HDPE raczej sie nie zepsuje..., ciekawe też co konkretnie obejmuje gwarancja na złoże i jak ją wyegzekwować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lisowskiad 30.12.2020 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Mógłbym prosić o propozycję ? Napisac mozna wszystko... Zbiornik z HDPE raczej sie nie zepsuje..., ciekawe też co konkretnie obejmuje gwarancja na złoże i jak ją wyegzekwować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts