Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy może ktoś napisać o zmiękczaczach USTM jaka jest różnica pomiedzy primono a hydra mono

Na pierwszy rzut oka to głowica jest taka sama (chińska), w obu piszą o złożu monosfrycznym (ale bez podania konkretów więc tu byłbym ostrożny z wiarą w te zapewnienia), ale różnią się wyglądem i wielkością obudowy...

Witam,

poszukuje uzdatniacza,aby zmniejszyć ilość żelaza w wodzie ze studni głębinowej. Dom jednorodzinny, dwie osoby dorosłe + 1 dziecko. Parametry wody jak poniżej na zdjęciu. Czy ktoś mógłby doradzić co i gdzie kupić ?

Trochę skąpe te badania żeby konkretnie doradzić... brakuje chociażby pH... do tego podaj trochę informacji o układzie hydraulicznym (hydrofor, pompa, ścieki...)

Witam wszystkich na forum. Mam nadzieję że poszerze swoją wiedzę w temacie zmiękczaczy i nie tylko. Pierwsze czego chciałbym się dowiedzieć to temat przepływu wody w zmiekczaczu. A teraz konkrety, zużycie wody 12m3/miesiąc. Twardość 21 stopni niemieckich, zmiękczacz będzie obsługiwał dwa mieszkania w domu. W jednym mieszkają dziadki, czyli łazienka, pralka,kuchnia. W drugim mieszkaniu łazienka , kuchnia, zmywarka, pralka. Woda do WC jest osobna, ze studni. Zużycie wody jest wspólne. Po przeczytaniu wielu stron forum już wiem, że szukam zmiękczacza z głowicą clacka i złożem lanxsessa. Moim pierwszym wyborem jest aquasoft Basic 30. Czyli clack i lewatit. Jednak co mnie martwi to nominalny przepływ wody na poziomie 1,2m3/h czyli 20l/m. Czy to nie za mało na dwie rodziny?drugi wybór to ecoperla sofwater s. Ale wolałbym nie przepłacać, skoro Basic mogę kupić połowę taniej. Proszę o radę w tym temacie.pozdrawiam.

Witam wszystkich na forum. Mam nadzieję że poszerze swoją wiedzę w temacie zmiękczaczy i nie tylko. Pierwsze czego chciałbym się dowiedzieć to temat przepływu wody w zmiekczaczu. A teraz konkrety, zużycie wody 12m3/miesiąc. Twardość 21 stopni niemieckich, zmiękczacz będzie obsługiwał dwa mieszkania w domu. W jednym mieszkają dziadki, czyli łazienka, pralka,kuchnia. W drugim mieszkaniu łazienka , kuchnia, zmywarka, pralka. Woda do WC jest osobna, ze studni. Zużycie wody jest wspólne. Po przeczytaniu wielu stron forum już wiem, że szukam zmiękczacza z głowicą clacka i złożem lanxsessa. Moim pierwszym wyborem jest aquasoft Basic 30. Czyli clack i lewatit. Jednak co mnie martwi to nominalny przepływ wody na poziomie 1,2m3/h czyli 20l/m. Czy to nie za mało na dwie rodziny?drugi wybór to ecoperla sofwater s. Ale wolałbym nie przepłacać, skoro Basic mogę kupić połowę taniej. Proszę o radę w tym temacie.pozdrawiam.

Powinno wystarczyć na tyle osób. To kwestia jednoczesności - w normalnych warunkach raczej nie będzie CIĄGŁEGO jednoczesnego zużycia ponad taką wartość.

Jest jeszcze opcja kupna dwuelementowe go zmiekczacza aquasoft 40 . Ma on większy przepływ, ale czy przy opcji zmiękczenia wody z 21 stopni na 6 stopni niemieckich, też 40litrowe złoże to nie będzie za duże. Czy akurat by wychodziła regeneracja co 6m3, czyli 14dni?czy się mylę? https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-tech/aqua-tech-40-wersja-objetosciowa-przeplyw-2m-h.html

Witam,

poszukuje uzdatniacza,aby zmniejszyć ilość żelaza w wodzie ze studni głębinowej. Dom jednorodzinny, dwie osoby dorosłe + 1 dziecko. Parametry wody jak poniżej na zdjęciu. Czy ktoś mógłby doradzić co i gdzie kupić ?

[ATTACH=CONFIG]451638[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]451639[/ATTACH]

Tak jak napisał kolega qbek, badania są dość wąskie. Brakuje m.in. barwy, mętności, odczynu pH.

Do takich parametrów z pewnością konieczna będzie stacja do usuwania żelaza ze wstępnym napowietrzaniem, hydrofor ocynkowany, opcjonalnie lampa UV (koszt ok. 6300 zł brutto z lampą UV). Jednak konieczne będzie ponowne przebadanie wody i wykonanie na niej testów obciążeniowych. Jeśli będzie Pan zainteresowany, zapraszamy do kontaktu.

Jest jeszcze opcja kupna dwuelementowe go zmiekczacza aquasoft 40 . Ma on większy przepływ, ale czy przy opcji zmiękczenia wody z 21 stopni na 6 stopni niemieckich, też 40litrowe złoże to nie będzie za duże. Czy akurat by wychodziła regeneracja co 6m3, czyli 14dni?czy się mylę? https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-tech/aqua-tech-40-wersja-objetosciowa-przeplyw-2m-h.html

Myślę, że spokojnie wystarczy Ci 30 litrów - tym bardziej, że chcesz zostawić trochę twardości.

Nawet jeśli chwilowy pobór będzie większy to zmiękczacz nie ograniczy przepływu tylko w najgorszym wypadku nie zdąży zmiękczyć całkowicie tej wody, więc przez chwilę będziesz miał nieco wyższą twardość...

Aquasoft Basic 30 mogę mieć za około 2500 zł. Nie mogę znaleźć nic podobnego do 3000zl. Czy to jest naprawdę jedyna opcja w tej cenie?z tego co się dowiedziałem w 34 litrowej butli jest 30l złoża. Chciałbym mieć jakąś drugą opcję do porównania i wyboru. Może ktoś coś podpowie, przypomnę 12m3/miesiąc. 21stopni niemieckich, dwie rodziny.

Aquasoft Basic 30 mogę mieć za około 2500 zł. Nie mogę znaleźć nic podobnego do 3000zl. Czy to jest naprawdę jedyna opcja w tej cenie?z tego co się dowiedziałem w 34 litrowej butli jest 30l złoża. Chciałbym mieć jakąś drugą opcję do porównania i wyboru. Może ktoś coś podpowie, przypomnę 12m3/miesiąc. 21stopni niemieckich, dwie rodziny.

Możemy zaproponować zmiękczacz wody Ecoperla Toro 35 w cenie 3290 zł (dostępny w lutym). Nie jest on oparty o głowicę Clack, tylko Fobrite. Opinie o tym urządzeniu znajdzie Pan w tym wątku na stronie 639.

Natomiast więcej informacji można znaleźć na naszej stronie oraz w recenzji na kanale YouTube -

Taniej chyba tego nie znajdziesz...

Zadam pytanie może nie do końca w temacie . Czy zakładając zmiękczacz warto zrobić przed nim czyste obejście do napełniania instalacji CO ? Woda z sieci 25 w skali francuskiej przy zmiękczaczy zastosowałbym zalecane 6 do pracy z układem ( instalacja miedź + aluminium) . Z tych 2 wartości lepiej nabić prosto z sieci czy jednak zmiękczona ?

Poszukałem i znalazłem alternatywę dla Aquasoft Basic 30, jest to wodaRO CLACK PALLAS 30,( https://filtry.co/pl/p/wodaRO-CLACK-PALLAS-30-nowoczesny-zmiekczacz-wody-z-zywica-monosferyczna/726). , następny(złoże Dowex) to https://akwa-filtry.pl/sklep-filtry/kompaktowy-zmiekczacz-do-wody-30l-clack-pl/ .Co sądzicie o tym egzemplarzach? Edytowane przez PaulViscero

Zadam pytanie może nie do końca w temacie . Czy zakładając zmiękczacz warto zrobić przed nim czyste obejście do napełniania instalacji CO ? Woda z sieci 25 w skali francuskiej przy zmiękczaczy zastosowałbym zalecane 6 do pracy z układem ( instalacja miedź + aluminium) . Z tych 2 wartości lepiej nabić prosto z sieci czy jednak zmiękczona ?

Zakładając zmiękczacz warto mieć w komplecie bypass. Jak chcesz uzupełnić układ CO to możesz go wtedy uzupełniać wodą surową lub zmiękczoną (lub w dowolnych proporcjach) bez dodatkowej instalacji do tego napełniania...

A czyli standardowo taki bypass jak w każdej instalacji z przyłączem do stacji zmiękczającej. Chyba lepiej po prostu zawsze napełniać układ co ze zmiękczacza mniejsza ilość kamienia niż standardowo . Przy instalacji CWU oraz jeżeli chodzi układ CO warto mieć te 6 stopni francuskich minimum czy jednak trochę więcej ? Bo jeśli dla takiego układy bezpieczna jest ilość 8-10 to trochę stacja sensu nie ma gdy tylko zbije te 15 stopni , a woda będzie nie w pełni zmiękczona ?

Pozdrawiam.

Jeśli pytasz o bezpieczeństwo korzystania z takiej wody to największym problemem są bakterie. Jak już się ich pozbędziesz to możesz się zabezpieczać lampą UV. Co do fizykochemii wody to w zasadzie tylko mangan jest przekroczony (ale jak już Klarsan napisał - brakuje niektórych parametrów). Do jego usunięcia możesz zastosować odżelaziacz lub stację wielofunkcyjną, która też zmiękczy wodę. Trzeba też wziąć pod uwagę warunki otoczenia - z jakiego materiału są rury, co ze ściekami, jaki hydrofor, itp...

Z bakteriami dałem juz radę.

Pozostał temat pozostałego oprzyrządowania do wody. O jakie dodatkowe parametry chodzi. Czy mogę prosić o przykład sprzętu jaki powinienem zainstalować. Budżet to max 3500-4000 zł

Z bakteriami dałem juz radę.

Pozostał temat pozostałego oprzyrządowania do wody. O jakie dodatkowe parametry chodzi. Czy mogę prosić o przykład sprzętu jaki powinienem zainstalować. Budżet to max 3500-4000 zł

Tak jak już wspominaliśmy - Ecoperla Multitower M, jednak należałoby dodatkowo zbadać utlenialność wody i wykonać na niej testy obciążeniowe. Zaproponowane urządzenie przekracza jednak zakładany budżet.