Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

A czyli standardowo taki bypass jak w każdej instalacji z przyłączem do stacji zmiękczającej.

To zależy jaką masz instalację... bo "powinno być" nie zawsze oznacza "jest".

Chyba lepiej po prostu zawsze napełniać układ co ze zmiękczacza mniejsza ilość kamienia niż standardowo.

Uzupełnianie układu CO zazwyczaj stanowi niewielką ilość wody. Takie układy są zamknięte i po krótkim czasie ustala się w nich równowaga: co się miało osadzić to się osadziło, a co się miało rozpuścić to się rozpuściło. Jakbyś tą wodę wymieniał co miesiąc to można się tym przejmować, ale jak robisz to raz na kilka lat to raczej nie ma to aż takiego znaczenia.

Przy instalacji CWU oraz jeżeli chodzi układ CO warto mieć te 6 stopni francuskich minimum czy jednak trochę więcej ?

Jak zawsze - to zależy. Czy woda ma być do picia czy raczej użytkowa/gospodarcza? Czy w instalacji są jakieś materiały czułe na korozję (np. miedź)? I takich pytań może być bardzo dużo...

Bo jeśli dla takiego układy bezpieczna jest ilość 8-10 to trochę stacja sensu nie ma gdy tylko zbije te 15 stopni , a woda będzie nie w pełni zmiękczona?

"Bezpieczna" to pojęcie względne... raczej zalecana. Ale jeśli nawet zostawisz te 10 stopni to nadal usuniesz z wody 60% kamienia - czy to wystarczająco aby stacja miała sens musisz zdecydować indywidualnie :)

Z bakteriami dałem juz radę.

Pozostał temat pozostałego oprzyrządowania do wody. O jakie dodatkowe parametry chodzi. Czy mogę prosić o przykład sprzętu jaki powinienem zainstalować. Budżet to max 3500-4000 zł

Przykładowo zestaw ze złożem wielofunkcyjnym (ok 37 litrów) w zbiorniku 10x54"... koszt powinien oscylować gdzieś w okolicy tego budżetu (ale bez montażu). Tylko to jest przykład - bez konkretów ciężko powiedzieć na ile taki zestaw będzie odpowiedni.

Witam

Bardzo proszę o dobranie zmiękczacza do mojego domu.

Parametry wody jakie otrzymałem od dostawcy:

odczyn pH 7,00-7,80

żelazo 0,06 - 0,15 mg/l

mangan 0,00 - 0,05mg/l

amoniak 0,09 - 0,30 mg/l

azotyny 0,01 - 0,05 mg/l

azotany 0,5 - 20 mg/l

chlorki 25 - 70 mg/l

twardość 350 - 450 mg/l

mętność d0 1 NTU

barwa do 5 mg/l

Twardość zmierzona testem :26 stopni niemieckich

Zuzycie wody ok 15 m3 miesiecznie.

Nie chce zmiękczać do 0 tylko do 5 stopni niemieckich.

Czy poziom 5 stopni zapewni mi komfort w postaci braku osadów w czajniku,braku nalotów??A dodatkowo nie bedzie szkodliwy dla instalacji i kotła kondensacyjnego który w tym sezonie planuje zainstalować???

Zmiękczacz będzie montowany w piwnicy wiec miejsce mnie nie ogranicza. Z góry dziekuję za odpowiedzi:)

Parametry wody jakie otrzymałem od dostawcy:

Twardość zmierzona testem :26 stopni niemieckich

Bardzo szerokie te zakresy... a zmierzona twardość i tak przekracza to co deklarowane...

Nie chce zmiękczać do 0 tylko do 5 stopni niemieckich.

Czy poziom 5 stopni zapewni mi komfort w postaci braku osadów w czajniku,braku nalotów??A dodatkowo nie bedzie szkodliwy dla instalacji i kotła kondensacyjnego który w tym sezonie planuje zainstalować???

Brak osadów zapewni ci brak twardości, a pozostawienie 5 stopni nadal pozostawi osad - tylko proporcjonalnie mniejszy niż przy wodzie surowej.

Co do kotła to sprawdź w instrukcji kotła jaką wodę zalecają.

Zuzycie wody ok 15 m3 miesiecznie.

Nawet przy zmiękczeniu do 5 stopni i takim zużyciu możesz już patrzeć na duże zmiękczacze - aż do 50 litrów złoża.

No właśnie instalacja CWU wygląda tak ,że w obrębie kotłowni jest rura PP ,a już na dom rozprowadzona miedź . W przypadku miedzi na zmiękczaczu ustawić trzeba minimum 6 stopni tak ? Czy dla spokoju można więcej ? Woda w moim przypadku służy głownie do mycia , chociaż do gotowania wody też jest podbierana ,ale akurat w kuchni jest filtr korpus z wkładem węglowym ( czy to coś daje) . Do napełniania CO po prostu na zaworze BWT zakręce obejście i napełnie układ wodą z sieci + jakiś inhibitor .

Panowie proszę o pomoc w wyborze zmiękczacza, twardość wody 23*fH, obecne zużycie ~6m3/msc, za kilka lat jak córa podrośnie to zużycie pewnie się zwiększy :)

Na teraz wystarczyłoby Ci tylko 12 litrów złoża.

Nawet jakby zużycie wzrosło to najwyżej będzie się częściej regenerował... branie już dziś większego modelu na zapas nie ma sensu bo kolejny model ma już ok 20 litrów złoża... a to dużo za dużo na najbliższe kilka lat.

No właśnie instalacja CWU wygląda tak ,że w obrębie kotłowni jest rura PP ,a już na dom rozprowadzona miedź . W przypadku miedzi na zmiękczaczu ustawić trzeba minimum 6 stopni tak ? Czy dla spokoju można więcej ?

Jako minimum przyjmij te 6 i powinno być OK.

Woda w moim przypadku służy głownie do mycia , chociaż do gotowania wody też jest podbierana ,ale akurat w kuchni jest filtr korpus z wkładem węglowym ( czy to coś daje).

W tym przypadku ten filtr węglowy może być bardzo potrzebny... rury miedziane "rozpuszczają się" w wodzie i np. po nocy jak chcesz sobie nalać szklankę wody to ona może zawierać baaaardzo dużo tej miedzi. I radziłbym regularnie wymieniać wkład w tym filtrze.

Na teraz wystarczyłoby Ci tylko 12 litrów złoża.

Nawet jakby zużycie wzrosło to najwyżej będzie się częściej regenerował... branie już dziś większego modelu na zapas nie ma sensu bo kolejny model ma już ok 20 litrów złoża... a to dużo za dużo na najbliższe kilka lat.

qbek17 jeśli zużycie wzrośnie do 9-10m3 to złoże 12litrów też mi wystarczy? Wysłałem do Ciebie PW ;)

Cześć wszystkim, chciałbym poprosić o pomoc w doborze uzdatniacza wody do nowego mieszkania.

- Zużycie wody: 8.5 m3 / msc

- 2 osoby dorosłe + przedszkolak

- 2 łazienki (w 1 pryszni, w drugiej wanna)

- nie znam niestety twardości wody, ale będę w tym samym ujęciu, a aktualnie woda jest masakrycznie twarda - kamień osadza się na bateriach, płytkach, fugach

- jeśli mamy gości, to z reguły 2 osoby dodatkowe

Rozważam poważnie model Aqua-Soft Basic 30-wersja objętościowa, przepływ 1,5m3/h - głowica CLACK WS1 C1, złoże monosferyczne S1567 firmy Lanxess, ze względu na podzespoły oraz niższy niż u konkurencji koszt montażu i serwisu.

To co mnie niepokoi to niski przepływ max. na poziomie 1.5 m3/h (nom 1.2). Konkurencyjny Viessmann Aquahome 30-N oraz Trinnity Home 22 mają przepływy max. na poziomie 2 m3/h.

Czy ten parametr ma znaczenie w codziennym użytkownaniu w sytuacji, gdy będzie skok w zużyciu wody, np. naraz woda leci do wanny i pod prysznicem, chodzi zmywarka i jeszcze włączy się pralka.

Jaki wg Was potrzebny jest minimalny przepływ nominalny i max.?

Czy w sytuacji przekroczenia przepływu woda jest tylko mniej zmiękczona, czy też dojdzie do spadku ciśnienia, co byłoby mega problematyczne?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Czyli w razie modernizacji lepiej z tej miedzi wychodzić na rzecz PP czy innego materiału ?

Nie mam zielonkawymi zacieków jak inni przy miedzi , ale właśnie to wypłukiwanie materiału ze ścianek trochę przeraża .

Ja bym nie wchodził w miedziane rury do instalacji wody pitnej w domu.

- nie znam niestety twardości wody, ale będę w tym samym ujęciu, a aktualnie woda jest masakrycznie twarda - kamień osadza się na bateriach, płytkach, fugach

To dość istotny parametr do doboru zmięczkacza.

To co mnie niepokoi to niski przepływ max. na poziomie 1.5 m3/h (nom 1.2). Konkurencyjny Viessmann Aquahome 30-N oraz Trinnity Home 22 mają przepływy max. na poziomie 2 m3/h.

Ten parametr jest zazwyczaj naciągany jak guma w majtach... przy tej wielkości zmiękczaczach zależy on jedynie od wydajności złoża (opory głowicy czy inne hydrauliczne można pominąć). Wydajność złoża zależy proporcjonalnie od jego ilości i jest podawana przez producenta złoża jako 40-50 objętości złoża na godzinę. Czyli przy 30 litrach złoża, jego wydajność to 1200-1500 litrów na godzinę. Wszyscy producenci podają zbliżone wartości więc te różnice podawane przez "producentów" zmiękczaczy to czysty marketing i to niezbyt uczciwy. Bo zawsze można napisać, że można mieć przepływ 2 czy 3 m3/h przy

"przepływie chwilowym" - tylko przez jaką chwilę? czy kilka sekund wystarczy aby stwierdzić, że już obietnica jest spełniona? A przecież w zbiorniku ze złożem jest kilka litrów wody więc spokojnie wystarczy na taki czas.

Czy ten parametr ma znaczenie w codziennym użytkownaniu w sytuacji, gdy będzie skok w zużyciu wody, np. naraz woda leci do wanny i pod prysznicem, chodzi zmywarka i jeszcze włączy się pralka.

Zmywarka czy pralka bierze max kilkanaście litrów wody w ciągu całego cyklu czyli średnio na godzinę. Kran do wanny czy prysznica to już 6-9 litrów na minutę (~0,5 m3/h).

Jaki wg Was potrzebny jest minimalny przepływ nominalny i max.?

Na domowe warunki ten 1-1.5 m3/h spokojnie wystarcza.

Czy w sytuacji przekroczenia przepływu woda jest tylko mniej zmiękczona, czy też dojdzie do spadku ciśnienia, co byłoby mega problematyczne?
Jakbyś przekroczył wydajność zmiękczacza to najwyżej woda nie zdąży się zmiękczyć. Hydraulicznie przez taki zmiękczacz możesz przepchnąć dużo więcej niż te 2 m3/h.

To dość istotny parametr do doboru zmięczkacza.

Dowiedziałem się, że w okolicy woda ma około 18 st. niemieckich.

Czyli przy 30 litrach złoża, jego wydajność to 1200-1500 litrów na godzinę.

Dzisiaj facet z Veissmana przekonywał mnie, że wystarczy mi złoże 20, ale w świetle tego co piszesz, to raczej jednak powinienem iść w 30. Zakładam, że regularnie będę miał jednocześnie pobór na deszczownicy (około 0.7 m3/h), kran w wannie (0.5 m3/h) oraz jakiekolwiek losowy inny odbiornik wody i wychodzę ponad 1.5 m3/h, więc już nawet 30 litrów będzie na granicy.

Jakbyś przekroczył wydajność zmiękczacza to najwyżej woda nie zdąży się zmiękczyć. Hydraulicznie przez taki zmiękczacz możesz przepchnąć dużo więcej niż te 2 m3/h.

To jest dla mnie bardzo cenna informacja. Czyli w sytuacji przekroczenia przepływu maksymalnego nie wchodzi w grę spadek ciśnienia a jedynie możliwość mniejszego zmiękczenia wody?

Z tego też wynika, że parametry przepływu są przez producentów ustalane nie na podstawie przekroju rur (hydraulicznie) ale tylko na podstawie możliwości złoża?

No i na koniec pytanie o to, czy iść bardziej w AquaSoft (lokalna firma, niższe ceny) czy raczej Veissman (brand, ale przepłacam)?

Dziękuję Ci BARDZO za informacje!

Pozdrawiam

Dowiedziałem się, że w okolicy woda ma około 18 st. niemieckich.

Przy zużyciu na poziomie tych 8-9 m3 miesięcznie to wystarczyłby Ci 25 litrowy model. Ale jak bierzesz pod uwagę wydajność chwilową to faktycznie lepiej wziąć te 30 litrów.

To jest dla mnie bardzo cenna informacja. Czyli w sytuacji przekroczenia przepływu maksymalnego nie wchodzi w grę spadek ciśnienia a jedynie możliwość mniejszego zmiękczenia wody?

Tak. Przynajmniej w takim zakresie przepływów o jakich rozmawiamy.

Z tego też wynika, że parametry przepływu są przez producentów ustalane nie na podstawie przekroju rur (hydraulicznie) ale tylko na podstawie możliwości złoża?

Myślę, że większość z nich ustala te dane na podstawie tego co napisała konkurencja i dodaje coś "żeby być lepszym"... co jest bzdurą.

Głowica Clack (najmniejsza czyli 1") ma współczynnik Cv (przepływ przy spadku ciśnienia 1 bar) na poziomie 6,3 m3/h.

No i na koniec pytanie o to, czy iść bardziej w AquaSoft (lokalna firma, niższe ceny) czy raczej Veissman (brand, ale przepłacam)?

Moim zdaniem Basic ma lepszą głowicę.

Panowie, woda zmiękczona z 19 stopni w skali niemieckiej do 3 bo chyba niżej to nie zdrowo ? czy i to za nisko ? Ostatnio nalewałem wody zimnej do wanny akrylowej, gdy było jej połowę woda miła kolor niebieskawy. Dlaczego ? Instalacja CWU z PP, instalacja CO od kotła do rozdzielaczy z miedzi ale to chyba nie ma nic wspólnego. Ktoś mi powiedział, że miedzi w CWU nie mam ale w kotle jest miedź i to dlatego.

IMG_20201215_221623.jpg

Ja się zapytam o trochę inna rzecz , na wiosnę planuje założyć zmiękczacz , wodociągi woda twarda 25 w skali francuskiej . Przy rozbiórce instalacji , która ma 3 lata widać jak złączki zachodzą czy to kamień ? Jak widać ocynk bardziej łapie niż mosiądz , czyli od wodomierza prowadzić instalacje tylko w mosiądzu i PP czy jakieś inne rozwiązanie ? Wodociągi do wodomierza to rura stara stalowa/żeliwna wiadomo , ze przed zmiękczaczem będzie filtr , ale wcześniej są drogie zawory reduktor itd . Proszę o poradę czy to wina rdzy czy wysoka zawartość kamienia w wodzie , z czego najlepiej prowadzić instalacje od wodomierza po zmiękczacz , żeby nie było problemu w przyszłości .