qbek17 20.01.2021 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2021 Czyli jednak istnieje sterownik IA od Clack'a?? Naszukałem się go dość sporo - nawet znalazłem nazwy kodowe modeli Clack'a i samemu je rozkodowywałem w nadziei, że może to tylko błąd w nazwie (cały pdf modeli Clack'a, fleck'a i autotrola na stronie eurotrol) Eurotrol jest jednym z dystrybutorów głowic. Raczej nie będzie pokazywał na swojej stronie modeli i funkcji oferowanych przez konkurencyjne firmy. Chyba podobne założenie ma producent (Clack) - żeby nie promować konkretnych rozwiązań stworzonych dla jednego dystrybutora względem innych. Wydaje mi się, że powinna istnieć funkcja w sterowniku, który zregeneruje złoże po 14 dniach niezależnie od objętości - czy taka funkcja istnieje? Dokładnie działa to tak jak to opisałeś. A jeżeli tak to w każdym zmiękczaczu? W Clacku możesz sobie wybrać maksymalną ilość dni między regeneracjami w zakresie 0-28 dni. Jak jest w innych głowicach - nie wiem czy we wszystkich ale w części na pewno jest. Poza tym wspomniany wcześniej backwash - czy jest to funkcja występująca w każdym zmiękczaczu? W większości tak, bo to podstawowy etap regeneracji. Ale sama obecność tego etapu to jedno, a "osiągi" głowicy (czyli przepływ lub dopuszczalne długości tego etapu) to drugie. Bywają takie głowice "okrojone", które mają np. tylko 2 czy 3 etapy i czasami nie ma nawet opcji backwashu, ale takich bym unikał. Czy 4-cyklowa regeneracja jest wystarczająca czy raczej rozglądać się za większą ilością cykli?? To zależy co masz na myśli. Normalna regeneracja zmiękczacza to 4 cykle (backwash, solankowanie, płukanie, napełnianie solanki). Ale możesz też ustawić to inaczej - np. tak: napełnianie solanki, pauza (w tym czasie zmiękczacz nadal normalnie pracuje), backwash, solankowanie, płukanie. Albo tak: backwash, pauza, backwash, solankowanie, płukanie, napełnianie solanki... kombinacji jest dużo. I teraz mając sterownik, który na to pozwala, możesz się bawić. To bywa przydatne głównie przy odżelaziaczach z ciężkim złożem (gdy np. pompa jest za słaba i potrzebujesz przerwy żeby podpompować trochę ciśnienia). W Clacku CI (oraz większości "wyższych" sterowników) możesz ustawić sekwencję regeneracji składającą się z maksymalnie 9 etapów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostatni_Don 21.01.2021 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 Ok, wiem już coraz więcej Z tego co wyczytałem głowice BNT i RX to produkty chińskie i nie są zbytnio polecane, ale chciałbym cię zapytać co sądzisz o modelu głowicy autotrola Logix 760 - warto? Pytam bo znalazłem dwa ciekawe zmiękczacze, które używają tej głowicy (znaczy drugi używa Logix 762 i jest nieco droższy, ale wydaje mi się, że różnią się jakimiś szczegółami. Podzwoniłem po paru dystrybutorach i równie dobrze przedstawiają się zmiękczacze od Erie jednak to już trochę inna półka cenowa. U ostatniego natomiast dostałem informację, że używają złoża monosferycznego firmy Dowex co mnie zaskoczyło bo aktualnie prym wiodą lewatit i purolite. Tak czy siak typu złoża mi nie podał. Inny przedstawiciel znowu zachwalał mi zmiękczacze, które jednocześnie posiadają wkład węglowy, który rzekomo zabezpiecza złoże poprzez odchlorowanie wody, a dodatkowo wpływa pozytywnie na smak i zapach - co sądzisz o takiej opinii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.01.2021 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 chciałbym cię zapytać co sądzisz o modelu głowicy autotrola Logix 760 - warto? Pytam bo znalazłem dwa ciekawe zmiękczacze, które używają tej głowicy (znaczy drugi używa Logix 762 i jest nieco droższy, ale wydaje mi się, że różnią się jakimiś szczegółami. Autotrol jest OK, ale ma swoje wady. Nie mam za bardzo czasu żeby się rozpisywać szczegółowo... Sterowniki 760 czy 762 różnią się możliwościami programowania. Podzwoniłem po paru dystrybutorach i równie dobrze przedstawiają się zmiękczacze od Erie jednak to już trochę inna półka cenowa. Erie robi bardzo wiele wersji swoich głowic. Są wśród nich takie bardzo proste, o których pisaliśmy, ale są też bardzo rozbudowane. Moim zdaniem system elektrozaworów (jak każdy inny) ma swoje zalety i wady. U ostatniego natomiast dostałem informację, że używają złoża monosferycznego firmy Dowex co mnie zaskoczyło bo aktualnie prym wiodą lewatit i purolite. Tak czy siak typu złoża mi nie podał. Dowex jest już zmieniony na DuPont Ale jak najbardziej też robią monosferyki, chociaż nie spotkałem się z nimi na rynku detalicznym. Raczej dostarczają je do przemysłu... Za to dziwne jest, że nie podał typu złoża... w końcu to raczej zaleta jeśli używają markowego... Inny przedstawiciel znowu zachwalał mi zmiękczacze, które jednocześnie posiadają wkład węglowy, który rzekomo zabezpiecza złoże poprzez odchlorowanie wody, a dodatkowo wpływa pozytywnie na smak i zapach - co sądzisz o takiej opinii ? Nie rozumiem idei mieszania dwóch różnych złóż w jednej butli. Ma to tyle wad, a tak mało zalet, że uważam to raczej za zabieg marketingowy niż sensowne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostatni_Don 21.01.2021 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Autotrol jest OK, ale ma swoje wady. Nie mam za bardzo czasu żeby się rozpisywać szczegółowo... Sterowniki 760 czy 762 różnią się możliwościami programowania. A która z nich jest bardziej pod kątem tych możliwości zaawansowana? Edytowane 21 Stycznia 2021 przez Ostatni_Don Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.01.2021 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2021 A która z nich jest bardziej pod kątem tych możliwości zaawansowana? 762 jest bardziej "rozbudowana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostatni_Don 22.01.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Przeglądam te swoje wybrane już zmiękczacze i przyszła mi do głowy jeszcze jedna wątpliwość - do tej pory myślałem, że każdy zmiękczacz w swojej głowicy zawiera by-pass, okazuje się że niekoniecznie. Jeśli dobrze rozumiem by-pass pozwala na pobór wody nawet w trakcie regeneracji przy czym będzie to woda surowa, nie zmiękczona ?? Z twojego doświadczenia qbek - warto troszkę doinwestować i kupić korpus z zaworem spustowym? Wyczytałem w innym wątku, że podobno wtedy nie trzeba rozkręcać całego korpusu i wymieniać filtra sznurkowego tylko wystarczy odpuścić wodę z zanieczyszczeniami tym właśnie zaworkiem spustowym. Poniżej modele, które rozważam:https://aqua-soft.com.pl/aqua-soft-basic-20-wersja-objetosciowa-przeplyw-1m.htmlhttps://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-clack-ia-compact-p-890.html?gclid=EAIaIQobChMIi8i-mKuv7gIVIUiRBR04eAjZEAQYASABEgJ5c_D_BwEhttps://akwa-filtry.pl/sklep-filtry/kompaktowy-zmiekczacz-do-wody-zmws-compact-20l-clack-pl/https://prostozkranu.pl/product-pol-1558-Centralny-zmiekczacz-wody-Ocean-Eko-Optima-20-O-762-LOGIX.htmlhttps://prostozkranu.pl/product-pol-1555-Centralny-zmiekczacz-wody-Crystal-Eko-Optima-20-O-762-LOGIX.htmlhttps://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-clack-ck-pallas-20-lewatit-s-p-1250.html Poniższe dwa to chyba te same zestawy przy czym jeden jest w promocji z jakimiś gratisamihttps://prostozkranu.pl/product-pol-1524-Centralny-zmiekczacz-wody-Ocean-Eko-Optima-20-O-760-LOGIX.htmlhttps://prostozkranu.pl/product-pol-1554-Zestaw-Zmiekczacz-wody-Eko-Optima-20-O-760-LOGIX-filtry-sol-tester.html I na koniec przykład takiego z wkładem węglowym (tutaj właśnie jest ten korpus z filtrem spustowym)https://filtry.co/pl/p/wodaRO-BAMBO-CARBON-ZMIEKCZACZ-WODY-Z-WEGLEM-AKTYWNYM-/1303 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.01.2021 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 do tej pory myślałem, że każdy zmiękczacz w swojej głowicy zawiera by-pass, okazuje się że niekoniecznie. Jeśli dobrze rozumiem by-pass pozwala na pobór wody nawet w trakcie regeneracji przy czym będzie to woda surowa, nie zmiękczona ?? Jestem prawie pewien, że nie wszystkie głowice tak mają. Clack ma "wewnętrzny bypass", który daje wodę surową w czasie regeneracji. Z twojego doświadczenia qbek - warto troszkę doinwestować i kupić korpus z zaworem spustowym? Wyczytałem w innym wątku, że podobno wtedy nie trzeba rozkręcać całego korpusu i wymieniać filtra sznurkowego tylko wystarczy odpuścić wodę z zanieczyszczeniami tym właśnie zaworkiem spustowym. Jeśli masz duże, ciężkie zanieczyszczenia (typu kamienie) to one opadną na dno i wtedy możesz je spłukać tym zaworem. Ale w 99% przypadków te zanieczyszczenia są dużo drobniejsze i przyklejają się do wkładu. Poza tym wkład piankowy czy sznurkowy działa na zasadzie filtracji wgłębnej, a więc zbiera zanieczyszczenia w swojej objętości. Taki zawór nie spowoduje, że nie będziesz musiał wymieniać wkładu, ale może ułatwić życie przy wymianie bo sobie nim spuścisz wodę przed rozkręceniem korpusu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbb 22.01.2021 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Bardzo proszę o pomoc i fachową poradę.Rejon Warszawa Falenica Nadwiśle Mam studnię od 12 lat. Pobór wody na głębokości 13 m. Hydrofor przeponowy. Zużycie wody ok. 10m3/miesięcznie. Woda badana w 2009 i parametry wody przez cały czas były dobre. Miesiąc temu zmieniany hydrofor na nowy, taki sam, też przeponowy (200l). Od tego czasu jakość wody bardzo się pogorszyła. Badania wykazały 10.000 żelaza (norma 200), 950 manganu (norma 50), indeks nadmanganianowy 4,4 (norma 5), jony wodoru 6,4 (norma 6,5-9,5) Z tego co wiem, mam do wyboru:1. odżelaziacz Ecoperla Oxytawer2. odżelaziacz Ecomix3. kopanie nowej studni4. ? Czy ktoś z Was używa tych odżelaziaczy? Który by się bardziej nadawał? Który jest tańszy w eksploatacji? Zależy mi na w miarę dobrej wodzie, ale też na jak najniższych kosztach eksploatacji.Czy może najlepiej i najtaniej będzie zrobić nową studnię? Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić ewentualną jakość wody przed wykopaniem finalnym studni? Jakiś próbny odwiert? PS. Czy ma ktoś sugestię, dlaczego tak nagle mogła się pogorszyć woda? Pompa w studni nie była ruszana! Tylko wymieniony hydrofor. Bardzo proszę o wszelkie sugestie i rady Edytowane 22 Stycznia 2021 przez jbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 22.01.2021 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Bardzo proszę o pomoc i fachową poradę. Rejon Warszawa Falenica Nadwiśle Mam studnię od 12 lat. Pobór wody na głębokości 13 m. Hydrofor przeponowy. Zużycie wody ok. 10m3/miesięcznie. Woda badana w 2009 i parametry wody przez cały czas były dobre. Miesiąc temu zmieniany hydrofor na nowy, taki sam, też przeponowy (200l). Od tego czasu jakość wody bardzo się pogorszyła. Badania wykazały 10.000 żelaza (norma 200), 950 manganu (norma 50), indeks nadmanganianowy 4,4 (norma 5), jony wodoru 6,4 (norma 6,5-9,5) Z tego co wiem, mam do wyboru: 1. odżelaziacz Ecoperla Oxytawer 2. odżelaziacz Ecomix 3. kopanie nowej studni 4. ? Czy ktoś z Was używa tych odżelaziaczy? Który by się bardziej nadawał? Który jest tańszy w eksploatacji? Zależy mi na w miarę dobrej wodzie, ale też na jak najniższych kosztach eksploatacji. Czy może najlepiej i najtaniej będzie zrobić nową studnię? Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić ewentualną jakość wody przed wykopaniem finalnym studni? Jakiś próbny odwiert? PS. Czy ma ktoś sugestię, dlaczego tak nagle mogła się pogorszyć woda? Pompa w studni nie była ruszana! Tylko wymieniony hydrofor. Bardzo proszę o wszelkie sugestie i rady Żaden z tych filtrów nie poradzi sobie z takimi parametrami. Zacznij od znalezienia przyczyny bo na moje oko to błąd w pomiarach. Może próbka została pobrana od razu po pracach na instalacji i poszły tam osady z rur...? Zrób porządne płukanie instalacji i pobierz kolejną próbkę. Zrób też bakteriologię zanim cokolwiek zainstalujesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 22.01.2021 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Bardzo proszę o pomoc i fachową poradę. Rejon Warszawa Falenica Nadwiśle Mam studnię od 12 lat. Pobór wody na głębokości 13 m. Hydrofor przeponowy. Zużycie wody ok. 10m3/miesięcznie. Woda badana w 2009 i parametry wody przez cały czas były dobre. Miesiąc temu zmieniany hydrofor na nowy, taki sam, też przeponowy (200l). Od tego czasu jakość wody bardzo się pogorszyła. Badania wykazały 10.000 żelaza (norma 200), 950 manganu (norma 50), indeks nadmanganianowy 4,4 (norma 5), jony wodoru 6,4 (norma 6,5-9,5) Z tego co wiem, mam do wyboru: 1. odżelaziacz Ecoperla Oxytawer 2. odżelaziacz Ecomix 3. kopanie nowej studni 4. ? Czy ktoś z Was używa tych odżelaziaczy? Który by się bardziej nadawał? Który jest tańszy w eksploatacji? Zależy mi na w miarę dobrej wodzie, ale też na jak najniższych kosztach eksploatacji. Czy może najlepiej i najtaniej będzie zrobić nową studnię? Czy jest jakiś sposób, żeby sprawdzić ewentualną jakość wody przed wykopaniem finalnym studni? Jakiś próbny odwiert? PS. Czy ma ktoś sugestię, dlaczego tak nagle mogła się pogorszyć woda? Pompa w studni nie była ruszana! Tylko wymieniony hydrofor. Bardzo proszę o wszelkie sugestie i rady Podobnie jak napisał kolega Qbek17, absolutnie żadna z powyższych stacji nie poradzi sobie z takimi przekroczeniami. Do takich przekroczeń konieczne byłoby zamontowanie przynajmniej dwustopniowej stacji uzdatniania - koszt min. 10 tys zł. Przed dobraniem systemu konieczne również testy obciążeniowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbb 22.01.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Żaden z tych filtrów nie poradzi sobie z takimi parametrami. Zacznij od znalezienia przyczyny bo na moje oko to błąd w pomiarach. Może próbka została pobrana od razu po pracach na instalacji i poszły tam osady z rur...? Zrób porządne płukanie instalacji i pobierz kolejną próbkę. Zrób też bakteriologię zanim cokolwiek zainstalujesz... Próbka została pobrana zaraz za hydroforem, więc jakby prosto ze studni. Nie przechodziła przez żadną instalację i rury. Poza tym ogóle nie było żadnych prac na instalacji. Studia i hydrofor są 15 m od domu. Więc nie ma mowy o żadnych osadach w rurach. Poza tym próbka była pobrana dwa tygodnie po zmianie hydrofora. Bakteriami raczej nie jest zanieczyszczona - działka na terenach leśnych, brak sąsiadów w pobliżu studni. Na razie wystarcza mi problem z żelazem i manganem. Dlaczego uważasz, że żaden z tych filtrów sobie nie poradzi? Podobno Ecomix daje radę do 15.000 mikrogramów żelaza. Ecomix podaje takie parametry warunków pracy zloża: Maksymalna twardość wody: 750 mg CaCO3/l Maksymalna zawartość żelaza: 15 mg/l ---> (u mnie jest 10 mg) Maksymalna zawartość manganu: 3 mg/l ----> ( u mnie jest 1 mg) Maksymalna utlenialność wody: 40 ppm (maksymalna redukcja o 50%) Maksymalna zawartość amoniaku: 4 mg/l Maksymalna mętność wody: 20 Maksymalny poziom siarkowodoru: 2 mg H2S/l Minimalna wysokość złoża: 500 mm (zalecana 800 mm i więcej) Edytowane 22 Stycznia 2021 przez jbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbb 22.01.2021 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Podobnie jak napisał kolega Qbek17, absolutnie żadna z powyższych stacji nie poradzi sobie z takimi przekroczeniami. Do takich przekroczeń konieczne byłoby zamontowanie przynajmniej dwustopniowej stacji uzdatniania - koszt min. 10 tys zł. Przed dobraniem systemu konieczne również testy obciążeniowe. Podobno Ecomix radzi sobie z żelazem nawet do 15.000. A jeśli chodzi o tę dwustopniowa stację uzdatniania, możesz mi podać konkretną nazwę i producenta, żebym mogła sobie o tym poczytać? I interesuje mnie koszt późniejszej eksploatacji. Jeśli piszesz, ze to takie wysokie koszty, to może lepiej wykopać inną studnię? Na czym polegają te "testy obciążeniowe"? Edytowane 22 Stycznia 2021 przez jbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lortom 22.01.2021 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Witam wszystkich, Jestem tu nowy i z góry przepraszam jeśli taki problem był poruszany.Mieszkam w bloku. Pod zlewem mam zestaw filtrów Dafi (PP25μm / żywica jonowymienna /więgiel aktywny / PP5μm. Problem jest taki, że po wymianie wkładu z żywicą wapń nie osadza się w czajniku przez ok 7 - 10 dni. Po tym czasie już zaczyna rosnąć. Czy ma sens dołożenie do tego zestawu magnetyzera MAG 1/2" firmy KOSPEL? Jeśli nie - to dla czego? Jeśli tak - to w którym miejscu go wpiąć?Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostatni_Don 22.01.2021 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Lortom z tego co się orientuję na tym forum nie znajdziesz wielu zwolenników magnetyzerów . Qbek czy mógłbyś rzucić okiem na podane przeze mnie zmiękczacze? Najbardziej skłaniam się ku Aqua-softowi albo temu zestawowi z pallasem i lewatitem, ale korci mnie ten Logix 762. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.01.2021 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Podobno Ecomix radzi sobie z żelazem nawet do 15.000. "Podobno" jest tu słowem kluczowym. Istotne są jeszcze dodatkowe parametry, o których przy tej deklaracji się nie wspomina - np. ile złoża musi być w układzie aby usunąć tyle żelaza? jak długo taki układ popracuje? Jaki może być przepływ żeby usunąć tyle żelaza? Ile innych zanieczyszczeń (poza żelazem) może być w wodzie? itd... A jeśli chodzi o tę dwustopniowa stację uzdatniania, możesz mi podać konkretną nazwę i producenta, żebym mogła sobie o tym poczytać? Takie stacje robi się na konkretne warunki. Nikt nie robi wielostopniowego uzdatniania pod konkretną nazwą "na półkę" bo to są indywidualne układy. Taki przykładowy układ do Twojej wody mógłby zawierać filtr do podnoszenia pH, odżelaziacz oraz zmiękczacz lub filtr wielofunkcyjny. I interesuje mnie koszt późniejszej eksploatacji. Jeśli piszesz, ze to takie wysokie koszty, to może lepiej wykopać inną studnię? Kosztami eksploatacji są koszty chemii do regeneracji (zależnie od typu złoża może to być sól, KMnO4 lub oba), prąd (znikoma ilość, chyba że weźmiesz jakieś ozonatory), woda (czyli ścieki, ilość zależna od typu i wielkości filtrów), koszty przeglądów... Na czym polegają te "testy obciążeniowe"? Bierze się próbkę wody i przepuszcza przez różne złoża żeby sprawdzić na którym wyniki są najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.01.2021 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Mieszkam w bloku. Pod zlewem mam zestaw filtrów Dafi (PP25μm / żywica jonowymienna /więgiel aktywny / PP5μm. Problem jest taki, że po wymianie wkładu z żywicą wapń nie osadza się w czajniku przez ok 7 - 10 dni. Po tym czasie już zaczyna rosnąć. To i tak długo Ci ten wkład wytrzymuje Tylko zastanów się co chcesz osiągnąć. Chcesz usunąć wapń i magnez z wody do picia (z czajnika). A przecież akurat ta woda mogłaby zawierać te minerały w dużych ilościach... więc pytanie czy chcesz nie mieć kamienia (tylko w czajniku czy ogólnie?) czy może chcesz filtrować wodę do picia żeby "po prostu była czystsza"? Czy ma sens dołożenie do tego zestawu magnetyzera MAG 1/2" firmy KOSPEL? Jeśli nie - to dla czego? Nie ma sensu. Magnetyzer (o ile w ogóle działa) nie usuwa twardości z wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 25.01.2021 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Podobno Ecomix radzi sobie z żelazem nawet do 15.000. A jeśli chodzi o tę dwustopniowa stację uzdatniania, możesz mi podać konkretną nazwę i producenta, żebym mogła sobie o tym poczytać? I interesuje mnie koszt późniejszej eksploatacji. Jeśli piszesz, ze to takie wysokie koszty, to może lepiej wykopać inną studnię? Na czym polegają te "testy obciążeniowe"? Droga Pani, jeśli chodzi o złoża wielofunkcyjne, to nadają się one do niewielkich przekroczeń żelaza i manganu w wodzie. Niestety zdarza się, że właściciele studni zakładają takie systemy, a następnie nie są zadowoleni, ponieważ woda nie nadaje się do spożycia. Jeśli ktoś zapewnia Panią o tak wysokiej skuteczności tego złoża, polecamy zwrócić się z prośbą do producenta o gwarancję, że stacja będzie oczyszczać Pani wodę w 100%. My oferujemy swoim Klientom stacje wielofunkcyjne jedynie w przypadku konkretnych parametrów wody. Również do tego służą nam testy obciążeniowe na wodzie, które wykonuje nasze laboratorium. Podczas takich testów sprawdzamy skuteczność różnych złóż na konkretnej wodzie, aby zaproponowane Klientowi urządzenie było w 100% skuteczne. Dwustopniowe systemy uzdatniania są projektowane właśnie do bardzo zanieczyszczonej wody z własnego ujęcia. Często jest do połączenie dwóch różnych technologii uzdatniania, które dopiero w dwóch stopniach są w stanie oczyścić konkretną wodę (np. stacji do usuwania żelaza i manganu oraz stacji wielofunkcyjnej). Ciężko mówić o kosztach eksploatacji bez dobrania konkretnego systemu. Zapraszamy do zajrzenia do naszych realizacji na stronie internetowej, znajdzie tam Pani zdjęcia systemów zarówno domowych, jak i tych bardziej przemysłowych - https://www.klarsan.pl/realizacje/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.p 25.01.2021 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Witam,Przymierzam się do instalacji zmiękczacza wody:Woda z wodociągu, rodzina 2+2, zużycie miesięczne 12 m3 wody.Woda z wodociągu gminnego.Wyniki badania wody z laboratorium:Amonowy jon (mg/l) < 0,01Twardość (mg/l) 292,2Azotyny (mg/l) <0,003Żelazo (μg/l) 7Azotany (mg/l) 3,54Mangan (μg/l) 25Odczyn ( pH) 7,70.Szukam jakiegoś dobrego a zarazem jak najbardziej ekonomicznego (pod względem zakupu) urządzenia.Ewentualnie proszę o polecenie firmy z Lublina i okolic (w stronę Lubartowa) która by zmiękczacz zamontowała w przystępnej cenie. Czy hydraulik bez problemu dałby radę samodzielnie zainstalować a zakupić urządzenie przez Internet - było by bardziej ekonomicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 25.01.2021 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Witam, Przymierzam się do instalacji zmiękczacza wody: Woda z wodociągu, rodzina 2+2, zużycie miesięczne 12 m3 wody. Woda z wodociągu gminnego. Wyniki badania wody z laboratorium: Amonowy jon (mg/l) < 0,01 Twardość (mg/l) 292,2 Azotyny (mg/l) <0,003 Żelazo (μg/l) 7 Azotany (mg/l) 3,54 Mangan (μg/l) 25 Odczyn ( pH) 7,70. Szukam jakiegoś dobrego a zarazem jak najbardziej ekonomicznego (pod względem zakupu) urządzenia. Ewentualnie proszę o polecenie firmy z Lublina i okolic (w stronę Lubartowa) która by zmiękczacz zamontowała w przystępnej cenie. Czy hydraulik bez problemu dałby radę samodzielnie zainstalować a zakupić urządzenie przez Internet - było by bardziej ekonomicznie? Dzień dobry. Dla Pana potrzeb możemy zaproponować 30-litrowy zmiękczacz wody Ecoperla Slimline CS 30 - ekonomiczne urządzenie, koszty eksploatacji będą niewielkie. Informacje na jego temat znajdzie Pan na naszym kanale YouTube oraz stronie internetowej: https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/slimline-cs/ Oczywiście może Pan zamontować zmiękczacz samodzielnie lub z pomocą hydraulika. W przypadku zmiękczaczy wody marki Ecoperla nie wpływa to w żaden sposób na gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil.p 25.01.2021 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2021 Dziękuję, jednak urządzenie nie spełni mojego podstawowego warunku zadanego w pytaniu, nie jest ekonomiczne w zakupie.Na pewno jest ono bardzo dobrym urządzeniem, cena zwala mnie jednak z nóg - szukałem czegoś w okolicach 2400 zł max... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts