Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Dowiedziałem się , że samo zmiękczenie może nie pomóc w osadach przy tak dużej zawartości żelaza dlatego chciałbym jednocześnie zmiękczyć wodę oraz zmniejszyć żelazo i mangan. Miejsca jest na urządzenie dwukadłubowe - butla 10x54 plus zbiornik na sól. Kanalizacja jest gminna.

To nie jest duża zawartość żelaza. Trzeba taką wodę sprawdzić, a nie dobierać urządzenie na podstawie cyfry z badania. Zależnie od rodzaju zbiornika hydroforowego, mętności i barwy można zaproponować konkretne rozwiązanie.

To nie jest duża zawartość żelaza. Trzeba taką wodę sprawdzić, a nie dobierać urządzenie na podstawie cyfry z badania. Zależnie od rodzaju zbiornika hydroforowego, mętności i barwy można zaproponować konkretne rozwiązanie.

To wodociąg gminny... raczej nie będzie hydroforu, a zanieczyszczenia pewnie wynikają z jakości SUW gminnej (raczej nie spodziewałbym się tam dużej mętności czy barwy - raczej to co przebija przez filtry)... Oczywiście to tylko założenia i najlepiej byłoby sprawdzić konkretną wodę :)

Z drugiej strony skoro forumowicz pisze, że chce zmiękczacz to ja bym radził jednak filtr wielofunkcyjny.

To wodociąg gminny... raczej nie będzie hydroforu, a zanieczyszczenia pewnie wynikają z jakości SUW gminnej (raczej nie spodziewałbym się tam dużej mętności czy barwy - raczej to co przebija przez filtry)... Oczywiście to tylko założenia i najlepiej byłoby sprawdzić konkretną wodę :)

Z drugiej strony skoro forumowicz pisze, że chce zmiękczacz to ja bym radził jednak filtr wielofunkcyjny.

Masz jak najbardziej rację. Nie wiem skąd ewoda wymyślił zbiornik hydroforowy - najprawdopodobniej nie przeczytał mojego wcześniejszego postu. Tak jak piszesz mętność i barwa są w porządku. Reszta parametrów też i dlatego napisałem tylko o tych przekroczonych plus twardość. Oprócz tego zazwyczaj jest małe ciśnienie między 2 a 3 bary. Tak jest od momentu wpięcia się w wodociąg. Wiem już , że trzeba filtr wielofunkcyjny. Dlatego napisałem do Ciebie wiadomość prywatną.

Pisałem już tutaj wcześniej ale nie miałem czasu ciągnąc wątku przez natłok obowiązków. Teraz wprowadziliśmy się do nowego domu i chcę pociągnąć ten temat i uzupełniam brakujące informacje. Wodę czerpie ze studni z ok 13m, obok jest rzeka oraz pola uprawne (chociaż od jakiegoś czasu rosnie tam tylko jakaś trawa). Po tych kilku dniach woda w kranie jest lekko żółta z metalicznym zapachem. Poniższe badania robiłem w listopadzie 2020r, chcę powtórzyć przynajmniej w zakresie baterii i tego manganu. Jaki zestaw uzdatniania dobrać aby wyeliminować ewentualne bakterie i mangan aby woda była zdatna do picia, nie miała zapachu oraz żółtego koloru i żeby było jak najmniej osadu na armaturze?

Pompa to Omnigena 3/19 - 1.1 kW

Hydrofor 60 litrów GWS.

Dodatkowo posiadam biologiczną przydomową oczyszczalnię ścieków

Tutaj wyniki badań z listopada.

https://zapodaj.net/images/c41fa573fae66.jpg

https://zapodaj.net/images/f7523201f0b1d.jpg

https://zapodaj.net/images/64b5c2a89dfa2.jpg

https://zapodaj.net/images/6db23c9dd7f37.jpg

https://zapodaj.net/images/a3dbca6f8a547.jpg

Daje wyniki pod linkami bo obrazy wyświetlają się w kiepskiej jakości

Edytowane przez tragifarsa

Witam, chce zamontować zmiękczacz. Przejrzałem 100 poprzednich stron jestem w tym samym miejscu gdzie byłem. Dom na terenie Wrocławia zużycie około 7-8 m3. Twardość wody wg. MPWIKa 12 stopni niemieckich, test kropelkowy pokazuje 18. Woda jest twarda bo jest wszędzie osad z kamienia. Woda nie ma żadnych posmaków przebarwię itp.

Wątpliwości pytania:

1. Czy warto zrobić badanie wody (np to polecane tu na forum) czy od razu iść w kierunku zmiękczacza ?

2. Czy zmiękczacze 2 częściowe maja jakąś przewagę nad kompaktowymi ?

3. Czy w moim przypadku jest sens szukać zmiękczacza z wkładem węglowym ?

4. Czy tylko zmiękczacze Ecoperla są ok ? Bo innych propozycji tu nie widzę.

5 Czy modele Slimline CS/Softower/Toro różnią się tylko głowicami i "obudowa" ?

6. Zasadniczo nie mam instalacji miedzianej ale widziałem ze wyjścia z pieca gazowego Viessman są miedziane. Czy to możne poradować jakieś problemy (korozji miedzi) gdybym chciał zejść poniżej 6 st francuskich ?

7. Znalazłem podobne pytanie do mojego i były polecane Ecoperla Slimline CS 17 lub Ecoperla Toro 20. Czy jest jakaś alternatywa?

8. Złoże piszecie ze najlepsze jest Lewatit. A która głowice są sensowne tzn nie musi być najtańsza ale ma działać bezawaryjnie i mieć odpowiedni stopień zaawansowania do efektywnej pracy.

Pozdr

Daniel

Pisałem już tutaj wcześniej ale nie miałem czasu ciągnąc wątku przez natłok obowiązków. Teraz wprowadziliśmy się do nowego domu i chcę pociągnąć ten temat i uzupełniam brakujące informacje. Wodę czerpie ze studni z ok 13m, obok jest rzeka oraz pola uprawne (chociaż od jakiegoś czasu rosnie tam tylko jakaś trawa). Po tych kilku dniach woda w kranie jest lekko żółta z metalicznym zapachem. Poniższe badania robiłem w listopadzie 2020r, chcę powtórzyć przynajmniej w zakresie baterii i tego manganu. Jaki zestaw uzdatniania dobrać aby wyeliminować ewentualne bakterie i mangan aby woda była zdatna do picia, nie miała zapachu oraz żółtego koloru i żeby było jak najmniej osadu na armaturze?

Hydrofor 60 litrów GWS.

Tutaj wyniki badań z listopada.

https://zapodaj.net/images/c41fa573fae66.jpg

https://zapodaj.net/images/f7523201f0b1d.jpg

https://zapodaj.net/images/64b5c2a89dfa2.jpg

https://zapodaj.net/images/6db23c9dd7f37.jpg

https://zapodaj.net/images/a3dbca6f8a547.jpg

Daje wyniki pod linkami bo obrazy wyświetlają się w kiepskiej jakości

Dzień dobry.

Zakładając zapotrzebowanie na wodę dla 3-4 osób, możemy zaproponować:

Stację do odżelaziania i odmanganiania wody Ecoperla Oxytower + dodatek złoża korygującego pH, a także filtr mechaniczny Atlas Filtri Master Sanic 20" - koszt całości 4700 zł brutto.

Woda będzie nadawała się do codziennego użytku i spożycia, nie będzie powodować osadów. Regeneracja również nie będzie miała wpływu na przydomową oczyszczalnię ścieków.

Jeśli chodzi o bakterie, to studnię należy przechlorować i przepompować instalację, żeby usunąć mikroorganizmy, które już wystąpiły (jeśli będą się ponawiać, można wykonać ponowne chlorowania). Opcjonalnie można zamontować lampę UV.

Hydrofor 60 litrów GWS.

Te wyniki są całkiem niezłe... oczywiście poza bakteriami. Trzeba by zacząć od dezynfekcji studni i instalacji żeby się ich pozbyć. Jak już nie będzie bakterii to lampa UV nie zaszkodzi bo to dość płytka studnia i mogą się pojawić znów.

Co do osadów to można wodę zmiękczyć. Myślę, że da się to zrobić na złożu wielofunkcyjnym które też usunie mangan. Barwę i mętność pewnie zmniejszy dokładny filtr mechaniczny (wstępny).

Witam, chce zamontować zmiękczacz. Przejrzałem 100 poprzednich stron jestem w tym samym miejscu gdzie byłem. Dom na terenie Wrocławia zużycie około 7-8 m3. Twardość wody wg. MPWIKa 12 stopni niemieckich, test kropelkowy pokazuje 18. Woda jest twarda bo jest wszędzie osad z kamienia. Woda nie ma żadnych posmaków przebarwię itp.

Tak na szybko to zmiękczacz z 20 litrami złoża powinien wystarczyć.

Wątpliwości pytania:

1. Czy warto zrobić badanie wody (np to polecane tu na forum) czy od razu iść w kierunku zmiękczacza ?

Jeśli to woda wodociągowa to raczej nic w tych badaniach nie wyjdzie... ale zawsze możesz sprawdzić.

Mają. Np. to że dostęp do zbiornika soli jest dużo lepszy czyli obsługa jest prostsza i wygodniejsza. Poza tym w zbiorniku soli jest ruszt podtrzymujący sól żeby się nie zbrylała na dnie.

Moim zdaniem nie ma to sensu.

Bo tylko ich producent opłacił płatny profil i może bez łamania regulaminu reklamować swoje produkty ;)

Różnica "tylko" w głowicy to duża różnica :) ale niech się wypowie ich producent...

6. Zasadniczo nie mam instalacji miedzianej ale widziałem ze wyjścia z pieca gazowego Viessman są miedziane. Czy to możne poradować jakieś problemy (korozji miedzi) gdybym chciał zejść poniżej 6 st francuskich ?

Zazwyczaj wyjście z pieca to obieg CO a nie CWU, ale jeśli nawet jest inaczej to jeśli te rurki są na widoku to raczej nie powinien być problem.

8. Złoże piszecie ze najlepsze jest Lewatit. A która głowice są sensowne tzn nie musi być najtańsza ale ma działać bezawaryjnie i mieć odpowiedni stopień zaawansowania do efektywnej pracy.

Ja akurat polecam głowicę Clack. Ale dobre są też Erie (tylko mają mnóstwo wersji i kwestia "stopnia zaawansowania" może być różna w każdym modelu), Autotrol, Fleck...

Te wyniki są całkiem niezłe... oczywiście poza bakteriami. Trzeba by zacząć od dezynfekcji studni i instalacji żeby się ich pozbyć. Jak już nie będzie bakterii to lampa UV nie zaszkodzi bo to dość płytka studnia i mogą się pojawić znów.

Co do osadów to można wodę zmiękczyć. Myślę, że da się to zrobić na złożu wielofunkcyjnym które też usunie mangan. Barwę i mętność pewnie zmniejszy dokładny filtr mechaniczny (wstępny).

Czy poleci Pan jakiś zestaw do odżelaźnienia i zmiękczenia tej wody aby nie zostawiała osadu, była przezroczysta i nie miała zapachu? Trzeba uwzględnić biologiczna oczyszczalnie ścieków. Z góry dziekuje za rade

Wątpliwości pytania:

7. Znalazłem podobne pytanie do mojego i były polecane Ecoperla Slimline CS 17 lub Ecoperla Toro 20. Czy jest jakaś alternatywa?

Pozdr

Daniel

Zmiękczacze wody z serii Softower, Slimline CS i Toro różnią się od siebie pod wieloma względami, w każdym z nich znajdzie Pan najlepsze złoże monosferyczne Lewatit.

Ecoperla Toro to najbardziej budżetowe z naszej oferty urządzenie, jednak nadal bardzo wydajne. Dużym atutem jest w tym przypadku niewielki rozmiar i dwuelementowa konstrukcja pomimo kabinetu. Rzetelną opinię na jego temat znajdzie Pan na poprzednich stronach tego wątku.

Seria Softower to zmiękczacze dwuczęściowe, skomponowane z najwyższej jakości komponentów - realnie bezawaryjna głowica Clack, złoże Lewatit, a także systemy oszczędnościowe. Zmiękczacze dwuczęściowe przeważają nad kabinetami pod kątem obsługi, montażu czy ewentualnych serwisów. Jeśli zapotrzebowanie i miejsce na montaż na to pozwalają, zawsze polecamy wybór dwuczęściowego zmiękczacza.

Seria Slimline CS to urządzenia powstałe przy współpracy z firmą Erie. Posiadają szereg ciekawych udogodnień, takich jak dźwiękowy alarm niskiego poziomu soli czy system suchego zbiornika między regeneracjami (woda nalewana jest 15 minut przed regeneracją i w całości pobierana w procesie regeneracji).

Posiadając instalację z miedzi, należy wyregulować twardość wody na wyjściu. Każdy proponowany przez nas zmiękczacz wody posiada mieszacz, umożliwiający regulację parametrów.

Jeżeli chodzi o "wkład węglowy" to posiadamy w ofercie Ecoperla Hero - zmiękczacz z głowicą Clacka i dodatkowym zasypem węglowym impregnowanym srebrem. Zmiękczacz posiada aż 40 litrów złoża sumarycznie. Alternatywnie można za zmiękczaczem wody zainstalować filtr z wkładem węglowym lub dla bardziej wymagających użytkowników dostępne są kolumny węglowe Ecoperla Carbotower.

system suchego zbiornika między regeneracjami (woda nalewana jest 15 minut przed regeneracją i w całości pobierana w procesie regeneracji).

Czy uważacie, że 15 min wystarczy aby woda rozpuściła wystarczającą ilość soli? W tak krótkim czasie na pewno nie będzie to roztwór nasycony...

Czy uważacie, że 15 min wystarczy aby woda rozpuściła wystarczającą ilość soli? W tak krótkim czasie na pewno nie będzie to roztwór nasycony...

Slimline CS to seria urządzeń produkowanych przez Erie dla marki Ecoperla. Podobny system napełniania zbiornika z solą mają tak samo urządzenia z najdroższej serii Erie - IQsoft Eco. Zgodnie z badaniami Erie jest to czas wystarczający. My nie zauważyliśmy negatywnych skutków takiego trybu pracy. :)

Zgodnie z badaniami Erie jest to czas wystarczający. My nie zauważyliśmy negatywnych skutków takiego trybu pracy. :)

Ja nie twierdzę, że to będzie dawało jakieś negatywne skutki - po prostu trzeba to uwzględnić w ilości dopuszczanej wody i uzyskanej wydajności złoża z takiej dawki soli... więc rozumiem, że nie robiliście własnych testów tylko "wierzycie" w ustawienia podawane przez dostawcę systemu :)

Proszę o poradę co zakupić. Znalazłem dwie różne oferty zmiękczaczy z 10 letnią gwarancją. Jeden to zmiękczacz Supreme 32 a drugi to Water Technic 32.

Oba urządzenia mają podobne parametry techniczne ale różnią się ceną. Informacje które udało mi się wyczytać lub dowiedzieć bezpośrednio u sprzedawców to: Water Technik 32 – zmontowany w kraju w Poznaniu przez jakąś małą firmę na różnych podzespołach, w opisie brak producenta głowicy ale jest UP-FLOW i z polskim menu, złoże Levatit, popularna obudowa występująca w wielu innych urządzeniach.

O Supreme 32 dowiedziałem się trochę więcej – producentem zmiękczacza w całości jest amerykańska firma Erie / Pentair, która wytwarza produkt w Belgii dla polskiej marki produktów filtracyjnych z dość dużym asortymentem. Głowica także UP-FLOW, alarm braku soli, żywica Levatit. Dodatkowo w zmiękczaczu Supreme jest regeneracja proporcjonalna co ma wpływać na jeszcze większe oszczędności zużycia wody i soli niż dane podane w karcie producenta. Można znaleźć więcej ich produktów na stronie produktów Supreme. Różnica w cenie to jakieś 650 zł. Wyższa cena nie jest problemem ale nie chciałbym nawet tyle przepłacać. Co wybrać?

Znalazłem dwie różne oferty zmiękczaczy z 10 letnią gwarancją...

Zajrzyj sobie do tego wątku - tam już ktoś pisał o długiej gwarancji...

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?340080-Zmiękczacz-wody-Ecoperle-Toro-czy-Aquahome-20-N-(a-może-jeszcze-coś)&referrerid=109848

Oba urządzenia mają podobne parametry techniczne ale różnią się ceną.

Jak to mówią... papier wszystko przyjmie :)

Najważniejsze elementy zmiękczacza to złoże (w obu modelach jest deklarowane to samo - pytanie czy jesteś w stanie to zweryfikować?) oraz głowica. Jeśli ktoś nie podaje jaka ona jest to jest to raczej jednoznaczne z tym, że jest to słaby produkt i nie ma się czym chwalić. I nie ma znaczenia czy jest to upflow czy downflow... (swoją drogą ta funkcja wymaga dobrego filtra wstępnego i "czystej" wody, a oszczędności przy tym rozmiarze będą znikome).

Obudowa to tylko kwestia wymiarów i tego czy ci się podoba czy nie.

producentem zmiękczacza w całości jest amerykańska firma Erie / Pentair, która wytwarza produkt w Belgii dla polskiej marki produktów

Nie "jest producentem zmiękczacza w całości" tylko składa urządzenie (dokładnie tak samo jak mała firma z Poznania) z komponentów. OK - są producentem głowicy, ale choćby złoże, które deklarują (Lewatit) nie jest ich produktem. Obstawiam, że inne elementy (np. obudowy, wężyki, rury, zbiorniki) też robią inni producenci.

Dodatkowo w zmiękczaczu Supreme jest regeneracja proporcjonalna co ma wpływać na jeszcze większe oszczędności zużycia wody i soli niż dane podane w karcie producenta.

Regeneracja proporcjonalna to tylko funkcja sterownika... i polega na tym, że dawka soli jest dobierana do bieżącego wykorzystania złoża. Czyli jeśli masz za duży zmiękczacz to nie będziesz niepotrzebnie tracił soli. Ale jeśli zmiękczacz jest dobrze dobrany to niestety ta funkcja nie da żadnej oszczędności. Jakoś nie widzę sensu w dopłacaniu do "przewymiarowanego" zmiękczacza i jeszcze dodatkowo do funkcji, która ma go dopasować do faktycznych potrzeb... Zamiast tego lepiej sprawdzić jaki zmiękczacz jest Ci faktycznie potrzebny.

Proszę o poradę co zakupić. Znalazłem dwie różne oferty zmiękczaczy z 10 letnią gwarancją. Jeden to zmiękczacz Supreme 32 a drugi to Water Technic 32.

Oba urządzenia mają podobne parametry techniczne ale różnią się ceną. Informacje które udało mi się wyczytać lub dowiedzieć bezpośrednio u sprzedawców to: Water Technik 32 – zmontowany w kraju w Poznaniu przez jakąś małą firmę na różnych podzespołach, w opisie brak producenta głowicy ale jest UP-FLOW i z polskim menu, złoże Levatit, popularna obudowa występująca w wielu innych urządzeniach.

O Supreme 32 dowiedziałem się trochę więcej – producentem zmiękczacza w całości jest amerykańska firma Erie / Pentair, która wytwarza produkt w Belgii dla polskiej marki produktów filtracyjnych z dość dużym asortymentem. Głowica także UP-FLOW, alarm braku soli, żywica Levatit. Dodatkowo w zmiękczaczu Supreme jest regeneracja proporcjonalna co ma wpływać na jeszcze większe oszczędności zużycia wody i soli niż dane podane w karcie producenta. Można znaleźć więcej ich produktów na stronie produktów Supreme. Różnica w cenie to jakieś 650 zł. Wyższa cena nie jest problemem ale nie chciałbym nawet tyle przepłacać. Co wybrać?

To nie ta sama klasy zmiękczaczy.

Post wyżej qbek17 wskazał Tobie watek w którym jeden z forumowiczów uzyskał informacje o konieczności zapewnienia rocznych przeglądów Water Technic do utrzymania 10-letniej gwarancji - oczywiście płatnych.

10 letnia gwarancja Supreme to chwyt marketingowy. Zapis z ich gwrancji dostępnej na ich stronie:

[...]

a. 10 lat dla zbiornika ciśnieniowego (liczone od daty produkcji zbiornika), obudowy kompaktowej oraz pokrywy górnej;

b. 5 lat dla zaworu sterującego, zaworu pływakowego solanki oraz części mechanicznych;

c. 3 lata dla: płytki drukowanej sterownika, zasilacza oraz zaworów elektromagnetycznych;[...]

W temacie głowic - Water Technic ma chińską "no name", natomiast Supreme ma belgijską Erie (dobra klasa).

Edytowane przez czystesrodowsko

Zdecydowanie wybierz zmiękczacz Supreme to urządzenia innej klasy. Przy okazji odniosę się do fragmentów opinii qbek17 oraz czystesrodowisko. Po pierwsze, co do gwarancji to raczej zawierzyłbym producentowi Pentair, który deklaruje i gwarantuje niż sprzedawcy, który daje gwarancję od siebie, bo tak jest w przypadku sprzedawcy zmiękczaczy Water Technic, który nie daje żadnej gwarancji że się z niej wywiąże. Nawiasem, gwarancja na Supreme którą podał poniżej „czystesrodowisko”, to całkiem przyzwoita jak na standardy znaczących producentów. Co do złoża, Levatit to jedno z najlepszych złóż zmiękczających a producenta o takiej renomie jak Pentair, chyba nie sądzisz że trzeba sprawdzać co sypie, o innych się nie wypowiadam. Co do tego gdzie, kto i jak składa to chyba raczej wolę zawierzyć kontroli jakości Pentaira niż małej nieznanej firmie. Z czego kto składa? Tu też raczej nie ma wtpliwości, Pentair produkuje najlepsze głowice takie jak Autotrol, Fleck i Erie jak też zbiorniki Structural, które znajdują się w urządzeniach Supreme, także ich obudowy kompaktowe produkowane są w Belgii, co do wężyków pewnie qbek17 ma rację ale to mało znaczące elementy. Co do regeneracji proporcjonalnej też nie do końca się zgodzę, oszczędności są i wynikają z planowania i przeliczania podczas regeneracji stopnia zużycia złoża co przekłada się na zużycie wody i soli. Przykład: jeżeli przewidywana regeneracja następuje w nocy poprzedzającej moment końca zdolności jonowymiennej okrteślonej objętości złoża a złoże to przed regeneracją ma zużytą zdolność jonowymienną na poziomie 85% to znaczy, że zużycie wody i soli będzie także na po ziomie 85% z podanych wartości w karcie producenta i tu jest przewaga czyniąca te urządzenie oszczędniejszym od tych które jej nie mają. Dzięki temu zmiękczacze Supreme są jednymi z najbardziej proekologicznych urzadzeń na rynku. Wybrałbym Supreme lub inny podobnej klasy zmiękczacz nie koniecznie złożony w kraju z niewidomej jakości komponentów.

po pierwsze urządzenie z butlą 32 litry to chyba największy dostępny kompakt w chwili obecnej na rynku. Skąd wiesz że tak duże urządzenie Ci jest potrzebne.

Podaj swoją twardość wody oraz swoje zużycie wody w skali miesiąca to dam Ci znać, czy aż tak dużego urządzania potrzebujesz.

Wbrew pozorom system regeneracji według mojej opinii ma znaczenie. I ma również znaczenie czy jest to regeneracja up-flow czy down-flow. Ale jest to moje zdanie. Urządzenie pracujące w trybie up-flow są w stanie pracować w trybie suchego zbiornika a down-flow leje wodę w ostatnim cyklu do butli. Sam zdecyduj która opcja jest dla Ciebie lepsza. Suchy zbiornik czy zbiornik z wodą. Poza tym system Supreme ma regenerację proporcjonalną. Jak ściągniesz z ich strony kartę produktu to dowiesz się, że urządzenie oddaje w cyklu około 160 litrów wody (dane z karty producenta), faktycznie urządzenie dzięki proporcji może zregenerować się już w przypadku kiedy złoże wykorzystane jest w 60%, czyli zużyje tej wody na regenerację około 90 litrów. Zmiękczacz z systemem down-flow żebyś nie wiem jak kombinował na czasach nigdy nie osiągnie takich wyników.

kolega powyżej napisał dobrze, supreme przyznaje 10 lat gwarancji ale na obudowę kompaktową. Weź pod uwagę że jest to produkt Erie/penter, czyli według mnie chyba obecnie najlepszej firmy, która produkuje filtry do wody. Penter poszerzył portfolio swoich produktów wykupując Erie. Dodatkowo urządzenie supreme ma kilka innych zalet, takich jak deflektor, alarm soli, przyjazny sterownik, a także system sterowania oparty bezawaryjnych elektrozaworach.

Co do urządzenie Water technic, to spotkałem się już któryś raz z tą głowicą. Głowica ta jest również montowana w urządzeniach hydro technic, a jej nawa to hydro premium. Niestety nic więcej mi to nie mówi, osobiście nie widziałem na oczy tej głowicy. Z informacji chociażby produktu hydro technic, który notabene jest dużo tańszym urządzeniem niż water technic, w opisie jest również zaznaczone że oprócz up-flow, jest również system regeneracji proporcjonalnej, wiec jeśli chodzi o zużycie wody system ten będzie również oszczędny tak jak supreme.

Być może głowica jest chińska, być może nie, ja jej na oczy nie widziałem, ale widziałem głowice np. Logix a na zasilaczu tej głowicy, konkretnie na naklejce jest napis, który dumnie prezentowany jest przez producenta "made in china" zresztą taki sam napis tylko już bardzo duży jest na opakowaniu od tegoż transformatora.

Nie chodzi mi o to że logix jest zły (jest to jedna z najlepszych głowic), tylko o to, że niekoniecznie to co chińskie musi być złe.

po pierwsze urządzenie z butlą 32 litry to chyba największy dostępny kompakt w chwili obecnej na rynku. Skąd wiesz że tak duże urządzenie Ci jest potrzebne.

Podaj swoją twardość wody oraz swoje zużycie wody w skali miesiąca to dam Ci znać, czy aż tak dużego urządzania potrzebujesz.

Wbrew pozorom system regeneracji według mojej opinii ma znaczenie. I ma również znaczenie czy jest to regeneracja up-flow czy down-flow. Ale jest to moje zdanie. Urządzenie pracujące w trybie up-flow są w stanie pracować w trybie suchego zbiornika a down-flow leje wodę w ostatnim cyklu do butli. Sam zdecyduj która opcja jest dla Ciebie lepsza. Suchy zbiornik czy zbiornik z wodą. Poza tym system Supreme ma regenerację proporcjonalną. Jak ściągniesz z ich strony kartę produktu to dowiesz się, że urządzenie oddaje w cyklu około 160 litrów wody (dane z karty producenta), faktycznie urządzenie dzięki proporcji może zregenerować się już w przypadku kiedy złoże wykorzystane jest w 60%, czyli zużyje tej wody na regenerację około 90 litrów. Zmiękczacz z systemem down-flow żebyś nie wiem jak kombinował na czasach nigdy nie osiągnie takich wyników.

kolega powyżej napisał dobrze, supreme przyznaje 10 lat gwarancji ale na obudowę kompaktową. Weź pod uwagę że jest to produkt Erie/penter, czyli według mnie chyba obecnie najlepszej firmy, która produkuje filtry do wody. Penter poszerzył portfolio swoich produktów wykupując Erie. Dodatkowo urządzenie supreme ma kilka innych zalet, takich jak deflektor, alarm soli, przyjazny sterownik, a także system sterowania oparty bezawaryjnych elektrozaworach.

Co do urządzenie Water technic, to spotkałem się już któryś raz z tą głowicą. Głowica ta jest również montowana w urządzeniach hydro technic, a jej nawa to hydro premium. Niestety nic więcej mi to nie mówi, osobiście nie widziałem na oczy tej głowicy. Z informacji chociażby produktu hydro technic, który notabene jest dużo tańszym urządzeniem niż water technic, w opisie jest również zaznaczone że oprócz up-flow, jest również system regeneracji proporcjonalnej, wiec jeśli chodzi o zużycie wody system ten będzie również oszczędny tak jak supreme.

Być może głowica jest chińska, być może nie, ja jej na oczy nie widziałem, ale widziałem głowice np. Logix a na zasilaczu tej głowicy, konkretnie na naklejce jest napis, który dumnie prezentowany jest przez producenta "made in china" zresztą taki sam napis tylko już bardzo duży jest na opakowaniu od tegoż transformatora.

Nie chodzi mi o to że logix jest zły (jest to jedna z najlepszych głowic), tylko o to, że niekoniecznie to co chińskie musi być złe.

Zgoda, niektóre mniej istotne podzespoły nawet w najlepszych sprzętach produkowane są w Chinach i jest tak pewnie w najlepszych głowicach jak Clack, Fleck czy nawet Logix, tyle że np Erie produkuje głowice od lat 60tych a producenci głowic chińskich cały czas się uczą, dlatego nie ma jak nawet tego porównywać

Edytowane przez Qbal

Dziękuje bardzo za informację.

Jest Pan pierwszą osobą, która mnie zapytała o twardość wody i zużycie wody.

Informację, otrzymałem od hydraulika, który powiedział mi żebym kupił jak największy zmiękczacz, dlatego na internecie znalazłem zmiękczacze z butlą 32 litry.

Dom 140 m2, 2 łazienki, 4 osoby, zużycie wody około 12 m3/miesiąc, woda wodociągowa, na stronie łódzkich wodociągów sprawdziłem że jest to woda średnio twarda około 230 - 260 mg/Caco3.

Czy to znaczy że powinienem zamówić mniejszy zmiekczacz ? A jeśli tak to jaki. Czy może zostać przy tym Supreme soft 32.