Louis_muniek 12.02.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Nie sprowadzajmy tego do poziomu dyskusji - ja mówię całkiem poważnie i merytorycznie staram się odnieść do tematu. Przecież w sprawie gwarancji udzielanej przez Pentaira użytkownik nie pójdzie do Pentaira tylko do sprzedawcy/dystrybutora. Tenże sprzedawca ma prawnie taką samą odpowiedzialność jak każda inna firma, czy to mała czy duża. Dokładnie nie sprawdzajmy tego do poziomu dyskusji, tylko oczekiwałem po twojej osobie bardziej rzeczowych informacji. Używając takich argumentów możesz podważyć wszystko i wszystkich, również produkty oparte na głowicy Clack. Co do gwarancji to kompletnie nie wiem skąd ty czerpiesz informacje. Nie wiem czy wiesz jak wygląda polityka sprzedaży prowadzona np. przez Erie/Penter. Gwarantem jest firma / dystrybutor która nawiązała współpracę z Erie/Pentair a z doświadczenia wiem że oni nie nawiązują współpracy z kimkolwiek lub przypadkowymi "sklepikami/producentami". Nie sądzę osobiście żeby firma Erie/Pentair nawiązała współpracę z dystrybutorem za którego musiała by się wstydzić, który nie wywiązywał by się z ich wspólnej polityki sprzedaży, który działał by na szkodę i wizerunek firmy. Ale to jest moje zdanie Tak więc nie obraź się, ale akurat czy ty wierzysz w ich gwarancję, czy też nie, dla mnie jest to akurat nieistotne. Dodatkowo nie poprałeś tego żadnymi merytorycznymi argumentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 12.02.2021 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Jak w każdym sprzęcie, które podłączasz do prądu tak i w zmiękczaczach może paść elektronika, zasilacz, może być jakaś wada produkcyjna itp itd.. Nie zgadzam się, gwarancja gwarantuje, że jak coś się wywali to masz do kogo się z tym zwrócić i albo dokonać naprawy albo wymienić produkt na nowy wolny od wad. Co do kwestii prawnej, jak Ci się mała firma zawinie z rynku i będziesz musiał walczyć z Januszem o swoje, to na końcu okaże się że to co będziesz mógł Mu tylko zrobić to skoczyć obiema nogami na plecy, powodzenia. Taki producent jak Pentair, Erie, Clack pewnie wyśle Cię do sprzedawcy lub innego dystrybutora, których jest pewnie nie mało, ale zawsze będziesz miał z kim ten temat załatwić od A-Z i tak to powinno działać. Czy na zapas, oczywiście zmiękczacz nie powinien być przede wszystkim zbyt mały ale lekko przewymiarowany może mieć więcej zalet niż wad. Nawet jeżeli to co liczyłeś to niewielkie cyfry (ja też to sprawdzałem), to jednak zużycie wody w skali m-ca będzie minimalnie niższe przy większej objętości złoża i uważam ze jak kogoś stać to może zapłacić kilka złoty więcej i zyskać tym zapas chociażby w wydajności i skuteczności zmiękczania głównie przy bardzo zróżnicowanych rozbiorach wody (ilość / prędkość przepływu). Oprócz względów ekonomicznych liczy się również ekologia. Już sama świadomość tego, że mam do wyboru urządzenie na którym mogę generować trzy razy mniejsze zużycie wody niż w przypadku innych urządzeń, jest dla mnie satysfakcjonująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 12.02.2021 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Może i szkoda, ale taka jest polityka firmy i to ich decyzja. Produkują za to bardzo szeroki asortyment komponentów, które są stosowane przez wiele firm / dystrybutorów. http://www.clackcorp.com/water-treatment/our-products/ Bo to nie Kowalski ma wiedzieć. Clack to tylko głowica, komponent do całego zestawu. Ten zestaw powinien być przygotowany przez profesjonalistę, który zna możliwości głowicy i ją odpowiednio ustawi. Podejrzewam, że większość zmiękczaczy sprzedaje się z ustawieniami fabrycznymi sterowników, które często nie są w ogóle dopasowane do danego systemu i stąd potem się biorą problemy. Ale to nie wina producenta głowic, że ktoś go użył w dany sposób. Myślę, że błędnym założeniem jest że ten kierunek (produkcja gotowych rozwiązań) jest jedynym słusznym Po prostu mają inny model biznesowy i nie celują w klienta końcowego. Skrócenie czy wywalenie jakiegoś cyklu regeneracji zawsze da ten sam efekt, niezależnie czy to downflow czy upflow. Jak masz świadomość jak to działa to możesz ustawić oba typy regeneracji i dadzą ten sam efekt. Tak - aby upflow miało sens musi być połączony z żywicą monosferyczną. Tak - możesz ustawić downflow z żywicą monosferyczną i nie będzie to problem. Tak - możesz skrócić czas płukania w regeneracji downflow (jeśli jakość wody surowej na to pozwala) i nadal będzie to w pełni skuteczna regeneracja. Nie - nie możesz wywalić zupełnie płukania ani w regeneracji upflow ani downflow. A kto ma ustawiać zmiekczacz jak nie Kowalski. To jest to o czym pisze Qbal. Profesjonalny sprzedawca powinien zapewnić dokładna instrukcję jak ustawić taki zmiekczacz. W ciągu np. 10 lat eksploatacji takiego urządzenie głowicę mogą wielokrotnie się rozprogramowywać. Przecież nie chodzi o to żeby co jakiś czas zamawiać serwisanta i płacić za każdą wizytę aby ponownie ustawił zmiekczacz. Jeśli producent zapewnia odpowiedni dokument to kompletnie nie widzę problemu w ustawieniu zmiękczacza. I doskonale wiesz, ze ustawienie zmiękczacza nie jest trudne wystarczy i nie trzeba mieć żadnej wyspecjalizowanej wiedzy technicznej. Nie rozumiem również tego argumentu "Myślę, że błędnym założeniem jest że ten kierunek (produkcja gotowych rozwiązań) jest jedynym słusznym Po prostu mają inny model biznesowy i nie celują w klienta końcowego." Gotowe zmiękczacze bazują sprawdzonych rozwiązaniach i możliwościach technicznych. Ja odnoszę wręcz odwrotne wrażenie, to małe firmy składające zmiękczacze kopiują ich rozwiązania. Ale jest to moje spostrzeżenie. Regeneracja objętościowa - opóźniona i proporcja działają zupełnie inaczej. Tu właśnie nie chodzi żeby cokolwiek obcinać i dostosować na siłę. Proporcja zawsze będzie wydajniejsza i zawsze będzie generowała mniejsze zużycia wody. Szczególnie będzie to widoczne w urządzeniach i aplikacjach, które potrzebują dużego zapotrzebowania na wodę. Nie tylko zmiękczamy wodę do celów domowych ale również do celów produkcyjnych i technicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tragifarsa 12.02.2021 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Napisze drugi raz bo nie dostałem konkretnej odpowiedzi. Wodę czerpie ze studni z ok 13m, obok jest rzeka oraz pola uprawne (chociaż od jakiegoś czasu rosnie tam tylko jakaś trawa). Woda w kranie jest lekko żółta z metalicznym zapachem. Poniższe badania robiłem w listopadzie 2020r, chcę powtórzyć przynajmniej w zakresie bakterii i tego manganu. Jaki zestaw uzdatniania dobrać aby wyeliminować mangan, nie miała zapachu oraz żółtego koloru i żeby było jak najmniej osadu na armaturze? Jaki wybrać filtr mechaniczny, odżelaziacz i odmanganiacz? Jeśli chodzi o zmiekczacz to patrząc po forum chciałbym głowice Clack i złoże Levatit tylko jaki model wybrać? 2 dorosłych plus 2 dzieci i na weekend często goście. Jeśli chodzi o cały zestaw to wole czasem dopłacić więcej na początku ale mieć spokoj z obsługą. Pompa to Omnigena 3/19 - 1.1 kWHydrofor 60 litrów GWS. Dodatkowo posiadam biologiczną przydomową oczyszczalnię ścieków BioRock monoblock 3. Tutaj wyniki badań z listopada.https://zapodaj.net/images/c41fa573fae66.jpghttps://zapodaj.net/images/f7523201f0b1d.jpghttps://zapodaj.net/images/64b5c2a89dfa2.jpghttps://zapodaj.net/images/6db23c9dd7f37.jpghttps://zapodaj.net/images/a3dbca6f8a547.jpg Jeśli chodzi o bakterie to pobiorę drugi raz badania. Ewentualnie przepłukam chlorem co będzie jednak trochę dla mnie uciążliwe ale także nie wykluczy ze za jakiś czas znowu się pojawią ponieważ studnia jest dość płytko bo tylko 13m. Zastanawiam się wiec czy nie założyć lampy UV i mieć z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.02.2021 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Jak w każdym sprzęcie, które podłączasz do prądu tak i w zmiękczaczach może paść elektronika, zasilacz, może być jakaś wada produkcyjna itp itd.. Nie zgadzam się, gwarancja gwarantuje, że jak coś się wywali to masz do kogo się z tym zwrócić i albo dokonać naprawy albo wymienić produkt na nowy wolny od wad. Trochę to już skomplikowane - z czym się nie zgadzasz? Bo to co opisujesz to normalny proces gwarancyjny świadczony przez każdego sprzedawcę w PL. I nie idziesz z takim problemem do Pentaira czy Clacka tylko do tego kto Ci to sprzedał. A co do rodzaju "problemu" to jak Ci padnie elektronika czy zasilacz to przy wspomnianej wcześniej "10-letniej gwarancji" niestety tylko 3 lata dotyczą tych elementów. Reszta (czyli dodatkowe 7 lat) na zbiornik to tylko chwyt marketingowy. Co do kwestii prawnej, jak Ci się mała firma zawinie z rynku i będziesz musiał walczyć z Januszem o swoje, to na końcu okaże się że to co będziesz mógł Mu tylko zrobić to skoczyć obiema nogami na plecy, powodzenia. Taki producent jak Pentair, Erie, Clack pewnie wyśle Cię do sprzedawcy lub innego dystrybutora, których jest pewnie nie mało, ale zawsze będziesz miał z kim ten temat załatwić od A-Z i tak to powinno działać. Wybacz ale to, że zawsze będziesz miał z kim temat załatwić ot tak, to Twoje życzeniowe myślenie, a nie fakt. Oczywiście że powinno to tak wyglądać (w każdej firmie), ale nie rozumiem czemu twierdzisz, że w małej firmie będzie to wyglądało tragicznie, a w dużej idealnie? Nie wiem czy kiedyś przechodziłeś proces reklamacyjny "u dużego producenta", ale życzę Ci abyś nigdy nie musiał się przekonać czy rzeczywiście tak to wygląda jak opisujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.02.2021 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Co do gwarancji to kompletnie nie wiem skąd ty czerpiesz informacje. Z praktyki. Nie wiem czy wiesz jak wygląda polityka sprzedaży prowadzona np. przez Erie/Penter. Gwarantem jest firma / dystrybutor która nawiązała współpracę z Erie/Pentair a z doświadczenia wiem że oni nie nawiązują współpracy z kimkolwiek lub przypadkowymi "sklepikami/producentami". Nie sądzę osobiście żeby firma Erie/Pentair nawiązała współpracę z dystrybutorem za którego musiała by się wstydzić, który nie wywiązywał by się z ich wspólnej polityki sprzedaży, który działał by na szkodę i wizerunek firmy. Ale to jest moje zdanie Dokładnie - to Twoje zdanie, a nie fakt. Sprzęt Pentaira (jak i Clacka czy np. Autotrola) może kupić KAŻDY i użyć go w dowolny sposób. Każda garażowa firma może sobie stworzyć swój zestaw z dowolnych komponentów, bez wiedzy i zgody producenta głowicy czy zbiornika czy złoża. I to ta firma, sprzedając produkt do użytkownika, daje gwarancję na całe urządzenie. Prawo określa minimalny okres tej gwarancji. Firma może ją wydłużyć na swoich warunkach. Gwarancja producenta jest osobnym tematem i nie dotyczy w takim przypadku całego urządzenia tylko samego elementu wyprodukowanego przez np. Pentaira czy Clacka. Jeśli chodzi o głowice Clacka to nie musisz nawet mieć faktury zakupowej - wystarczy numer seryjny głowicy. Tak więc nie obraź się, ale akurat czy ty wierzysz w ich gwarancję, czy też nie, dla mnie jest to akurat nieistotne. Dodatkowo nie poprałeś tego żadnymi merytorycznymi argumentami. Nie obrażam się Ale tak jak Ty podajesz swoje opinie (a nie fakty) tak samo ja podzieliłem się swoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.02.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 ...mam do wyboru urządzenie na którym mogę generować trzy razy mniejsze zużycie wody niż w przypadku innych urządzeń, A mógłbyś to jakoś konkretnie uzasadnić? Pokaż mi urządzenie które zużywa 3 krotnie mniej wody niż inne - oczywiście o porównywalnej wydajności i wielkości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.02.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 A kto ma ustawiać zmiekczacz jak nie Kowalski. To jest to o czym pisze Qbal. Profesjonalny sprzedawca powinien zapewnić dokładna instrukcję jak ustawić taki zmiekczacz. W ciągu np. 10 lat eksploatacji takiego urządzenie głowicę mogą wielokrotnie się rozprogramowywać. Przecież nie chodzi o to żeby co jakiś czas zamawiać serwisanta i płacić za każdą wizytę aby ponownie ustawił zmiekczacz. Sorry, ale jeszcze nie słyszałem aby głowica Clacka się "rozprogramowała".... może właśnie stąd jest to niezrozumienie między nami - problemy jakie mają użytkownicy tych głowic (o których wy piszecie) są obce użytkownikom głowic o których ja piszę... W Clacku raz zaprogramowana głowica trzyma ustawienia "do końca swojego życia". I to ustawianie głowicy przez Kowalskiego jest sprowadzone do absolutnego minimum (ustawienie godziny i podanie twardości), a resztę powinien wykonać sprzedawca. Jeśli producent zapewnia odpowiedni dokument to kompletnie nie widzę problemu w ustawieniu zmiękczacza. I doskonale wiesz, ze ustawienie zmiękczacza nie jest trudne wystarczy i nie trzeba mieć żadnej wyspecjalizowanej wiedzy technicznej. Oczywiście, ale przestawiając głowicę bez tej wyspecjalizowanej wiedzy bierzesz odpowiedzialność za efekty tego działania. I jeśli ustawisz to źle to chyba nie oczekujesz, że ktoś to uzna za problem gwarancji lub jest to "wada sprzętu"? Nie rozumiem również tego argumentu .... ... Ja odnoszę wręcz odwrotne wrażenie, to małe firmy składające zmiękczacze kopiują ich rozwiązania. Ale jest to moje spostrzeżenie. Podałem argument - ty podałeś Swoje wrażenie. Chyba na tym trzeba zakończyć tą dyskusję Regeneracja objętościowa - opóźniona i proporcja działają zupełnie inaczej. Zgadzam się - działają inaczej. Proporcja zawsze będzie wydajniejsza i zawsze będzie generowała mniejsze zużycia wody. Nie zgadzam się - nie zawsze. W dobrze dobranym (i zaprogramowanym) zmiękczaczu nie będzie różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 12.02.2021 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Jeśli chodzi o bakterie to pobiorę drugi raz badania. Ewentualnie przepłukam chlorem co będzie jednak trochę dla mnie uciążliwe ale także nie wykluczy ze za jakiś czas znowu się pojawią ponieważ studnia jest dość płytko bo tylko 13m. Zastanawiam się wiec czy nie założyć lampy UV i mieć z głowy. Lampa UV nie da Ci 100% pewności, że żadna bakteria nie dostanie się do instalacji. A jak już się dostanie to może się tam mnożyć (lampa działa tylko miejscowo i nie daje trwałego zabezpieczenia wody która już przez nią przepłynęła). Dlatego lepiej jest pozbyć się bakterii, a lampę UV zamontować jako zmniejszenie ryzyka w sytuacji gdyby pojawiły się znów. Stacja wielofunkcyjna będzie regenerowana solą. W ściekach będą chlorki, które mają wpływ na działanie oczyszczalni biologicznej. Według badań przedstawianych wcześniej także na tym forum, wpływ ten nie jest większy niż 25% (w najgorszym przypadku) chwilowego spadku wydajności oczyszczalni. Jeśli taka sytuacja jest akceptowalna to powinien Ci wystarczyć zestaw z 37 litrami złoża wielofunkcyjnego. Oczywiście przy założeniach jakiegoś średniego zużycia wody i twardości (w badaniach masz dwa wyniki twardości, dość znacznie różniące się od siebie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbal 12.02.2021 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 Trochę to już skomplikowane - z czym się nie zgadzasz? Bo to co opisujesz to normalny proces gwarancyjny świadczony przez każdego sprzedawcę w PL. I nie idziesz z takim problemem do Pentaira czy Clacka tylko do tego kto Ci to sprzedał. A co do rodzaju "problemu" to jak Ci padnie elektronika czy zasilacz to przy wspomnianej wcześniej "10-letniej gwarancji" niestety tylko 3 lata dotyczą tych elementów. Reszta (czyli dodatkowe 7 lat) na zbiornik to tylko chwyt marketingowy. Wybacz ale to, że zawsze będziesz miał z kim temat załatwić ot tak, to Twoje życzeniowe myślenie, a nie fakt. Oczywiście że powinno to tak wyglądać (w każdej firmie), ale nie rozumiem czemu twierdzisz, że w małej firmie będzie to wyglądało tragicznie, a w dużej idealnie? Nie wiem czy kiedyś przechodziłeś proces reklamacyjny "u dużego producenta", ale życzę Ci abyś nigdy nie musiał się przekonać czy rzeczywiście tak to wygląda jak opisujesz Nie zrozumiałeś, nie zakładałem że załatwianie kwestii reklamacji w małej firmie będzie tragiczne a w dużej nie czy odwrotnie i czy tak być musi, odnosiłem się do tego, z kim w przypadku zakupu urządzeń gotowych lub konfekcjonowanych będziesz mógł rozwiązać ew spór gwarancyjny. W przypadku urządzeń gotowych zwracasz się do sprzedawcy, który jest albo dystrybutorem importera, albo autoryzowanym dystrybutorem producenta, od którego kupiłeś gotowy produkt i zwracasz się do niego z problemem z pewnością, że jak nie sprzedawca to importer będzie gwarantem i umożliwi Ci rozwiązanie problemu. W przypadku kiedy kupisz urządzenie składane przez małą firmę, za którą nikt nie stoi, zostaje Ci tylko Twoja wiara i nadzieja w to, że będziesz miał po dwóch latach z kim na temat reklamacji porozmawiać. I w tym, przypadku rzeczywiście długość 3 czy 10-letniej gwarancji nie ma znaczenia. To proste i nie ma co tego wątku rozwijać. Aaa.. i nie odnosiłem się w tym fragmencie do konkretnego urządzenia tylko do zagadnienia jako takiego. Czy długa gwarancja na zbiorniki to chwyt? wątpię.. możesz nie pamiętać ale był na rynku czas, kiedy było sporo reklamacji na zbiorniki dwóch producentów, (jednego z nich już nie ma), które ciekły na gwintach lub pękały u dołu podstawy. Ja wybrałbym produkt, który ma taką dodatkową gwarancję, ale to wybór każdego z osobna. Zwróć też uwagę że jakoś inni producenci zbiorników nie prześcigają się w rozdawaniu tak długiej gwarancji, sam sobie odpowiedz dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tragifarsa 12.02.2021 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 https://zapodaj.net/images/301125cee4816.jpghttps://zapodaj.net/images/1626e07d5198b.jpg Wiec zrobię chlorowanie studni i instalacji. Natomiast Filtry sznurkowe są mocno już zapchane. Zaczyna mnie to irytować bo wszędzie na sprzętach pojawia się kamień a w wodzie w wannie żółty osad. Powtórzę badania w przyszłym tygodniu. Jakiego odżelaziacza / odmanganiania szukać by nie wdepnąć w jakiś szajs? I czy poleci ktoś jakiś filtr mechaniczny do usuwania np drobin piasku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbal 12.02.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2021 (edytowane) https://zapodaj.net/images/301125cee4816.jpg https://zapodaj.net/images/1626e07d5198b.jpg Wiec zrobię chlorowanie studni i instalacji. Natomiast Filtry sznurkowe są mocno już zapchane. Zaczyna mnie to irytować bo wszędzie na sprzętach pojawia się kamień a w wodzie w wannie żółty osad. Powtórzę badania w przyszłym tygodniu. Jakiego odżelaziacza / odmanganiania szukać by nie wdepnąć w jakiś szajs? I czy poleci ktoś jakiś filtr mechaniczny do usuwania np drobin piasku? Rzeczywiście wodę masz niezłą i urządzenie ze złożem multifunkcyjnym załatwi sprawę. Chlorowanie studni to podstawa ale jeżeli sam pobierałeś wodę do badania, zaleciłbym jeszcze raz wykonanie badania ale ze zleceniem pobrania próbek przez Sanepid. Często badania wykazują zawartość bakterii przez nieodpowiednie pobranie próbki. Szukaj urządzeń z ok 35-40l złoża multifunkcyjnego najlepiej z głowicą Logix Pentair ew Clacka, inne filtracyjne omijałbym szerokim łukiem. Z tych dwóch producentów kieruj się chyba tylko ceną bo jakość tych głowic jest taka sama. Co do filtra mechanicznego, o ile w ogóle, to nie zmieniaj bo każda siatka, tym bardziej pianka czy filtr tzw samo płuczący szybko się będzie zapychał. Zakup też przy okazji dobry filtr podzlewozmywakowy odwróconej osmozy, który zawsze przy wodzie studziennej jest dodatkowym gwarantem uzyskania czystej i zdrowej wody do celów konsumpcyjnych. Szukaj firmy znajdującej się jak najbliżej Twojego miejsca zamieszkania, oba te urządzenia będą potrzebowały okresowej obsługi serwisowej. Po uzyskaniu wyników przedstaw im nowe i stare wyniki aby potwierdzili dobór odpowiedniej technologii. Edytowane 12 Lutego 2021 przez Qbal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 13.02.2021 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 (edytowane) https://zapodaj.net/images/301125cee4816.jpg https://zapodaj.net/images/1626e07d5198b.jpg Wiec zrobię chlorowanie studni i instalacji. Natomiast Filtry sznurkowe są mocno już zapchane. Zaczyna mnie to irytować bo wszędzie na sprzętach pojawia się kamień a w wodzie w wannie żółty osad. Powtórzę badania w przyszłym tygodniu. Jakiego odżelaziacza / odmanganiania szukać by nie wdepnąć w jakiś szajs? I czy poleci ktoś jakiś filtr mechaniczny do usuwania np drobin piasku? Qbal ma rację, możesz skorzystać z urządzenia wielofunkcyjnego. Dodam tylko że w takich urządzeniach stosuje się głowicę zmiękczająca a nie filtrującą, to tak na marginesie. Osobiście skłaniał bym się do Logixa, Clack nie jest przyjazny użytkownikowi końcowemu a jakości jednej i drugiej jest według mnie taka sama ze wskazaniem na Logixa. Jeśli chodzi o samo urządzenie to jest jeden ewentualny minus, sprawdź czy u siebie nie masz miedzi w instalacji, jeśli instalacja jest miedziana lub posiada takie elementy, niestety ale nie będziesz mógł zainstalować urządzenia wielofunkcyjnego, ponieważ osiągniesz twardość wody poniżej 60 mg/l, a to spowoduje korozję instalacji miedzianej. Dodatkowo to co napisał Qbal o filtrze mechanicznym, również weź pod uwagę oraz systemie który będziesz instalował pod zlewem. jesli chodzi o osmozę, największy wybór i chyba obecnie najlepsi producenci to supreme i auafilter. Sklepy internetowe są pełne ich produktów, napewno coś sensownego wybierzesz. Edytowane 13 Lutego 2021 przez Louis_muniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 13.02.2021 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Nie zrozumiałeś, nie zakładałem że załatwianie kwestii reklamacji w małej firmie będzie tragiczne a w dużej nie czy odwrotnie i czy tak być musi, odnosiłem się do tego, z kim w przypadku zakupu urządzeń gotowych lub konfekcjonowanych będziesz mógł rozwiązać ew spór gwarancyjny. W przypadku urządzeń gotowych zwracasz się do sprzedawcy, który jest albo dystrybutorem importera, albo autoryzowanym dystrybutorem producenta, od którego kupiłeś gotowy produkt i zwracasz się do niego z problemem z pewnością, że jak nie sprzedawca to importer będzie gwarantem i umożliwi Ci rozwiązanie problemu. W przypadku kiedy kupisz urządzenie składane przez małą firmę, za którą nikt nie stoi, zostaje Ci tylko Twoja wiara i nadzieja w to, że będziesz miał po dwóch latach z kim na temat reklamacji porozmawiać. I w tym, przypadku rzeczywiście długość 3 czy 10-letniej gwarancji nie ma znaczenia. To proste i nie ma co tego wątku rozwijać. Aaa.. i nie odnosiłem się w tym fragmencie do konkretnego urządzenia tylko do zagadnienia jako takiego. Czy długa gwarancja na zbiorniki to chwyt? wątpię.. możesz nie pamiętać ale był na rynku czas, kiedy było sporo reklamacji na zbiorniki dwóch producentów, (jednego z nich już nie ma), które ciekły na gwintach lub pękały u dołu podstawy. Ja wybrałbym produkt, który ma taką dodatkową gwarancję, ale to wybór każdego z osobna. Zwróć też uwagę że jakoś inni producenci zbiorników nie prześcigają się w rozdawaniu tak długiej gwarancji, sam sobie odpowiedz dlaczego. Qbal dokładnie wiem o czym piszesz, zgadzam się z tobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tragifarsa 13.02.2021 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Jakie złoża w urządzeniach nultifunkcyjnych polecacie? Czy szukać także podłoża Levatit czy innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbal 13.02.2021 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Jakie złoża w urządzeniach nultifunkcyjnych polecacie? Czy szukać także podłoża Levatit czy innych? Z tego co mi wiadomo producent złoża Lewatit nie posiada w swojej ofercie złoża multifunkcyjnego. Najpopularniejszym i najdłużej na rynku jest Ecomix, na pewno znajdziesz wiele urządzeń z tym złożem. Prześlij tylko sprzedawcy analizę fizyko chemiczną aby upewnić się że takie rozwiązanie jest w Twoim przypadku wystarczające. Złoże multifunkcyjne to nie lek na każdą wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tragifarsa 13.02.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 https://bluewater24.pl/multifunkcyjna-stacja-uzdatniania-wody-clack-pallas-ws1ck-50-ec-a-p-1331.html https://bluewater24.pl/wielofunkcyjna-stacja-uzdatniania-wody-5-w-1-ecomix-a-50o-762-ec-a-p-229.html Znalazłem coś takiego. Jedno na głowicy Cacksa drugie Logixa. Poza praca interfejsu czy to się czymś różni? Dodatkowo ktoś polecał filtry Supreme https://bluewater24.pl/5-stopniowy-system-odwroconej-osmozy-ro5-supreme-p-144.htmlCoś takiego znalazłem. Rozumiem ze montuje się je przed stacją uzdatniania aby woda była już częściowo przefiltrowana. Czy opłaca się to montować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbal 13.02.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 https://bluewater24.pl/multifunkcyjna-stacja-uzdatniania-wody-clack-pallas-ws1ck-50-ec-a-p-1331.html https://bluewater24.pl/wielofunkcyjna-stacja-uzdatniania-wody-5-w-1-ecomix-a-50o-762-ec-a-p-229.html Znalazłem coś takiego. Jedno na głowicy Cacksa drugie Logixa. Poza praca interfejsu czy to się czymś różni? Dodatkowo ktoś polecał filtry Supreme https://bluewater24.pl/5-stopniowy-system-odwroconej-osmozy-ro5-supreme-p-144.html Coś takiego znalazłem. Rozumiem ze montuje się je przed stacją uzdatniania aby woda była już częściowo przefiltrowana. Czy opłaca się to montować? Oba urządzenia to dobry wybór, chociaż osobiście wybrałbym te z głowicą Logix Pentair, jakość ta sama co Clack a cena niższa, nie warto przepłacać. Filtr Supreme do filtr podzelwozmywakowy, dzięki któremu uzyskasz wodę bardzo wysokiej jakości do bezpośredniego spożycia i jest to świetne uzupełnienie stacji uzdatniania wody ze studni. Stanowi zabezpieczenie i gwarantuje że gdyby cokolwiek by się zadziało złego ze stacją na wejściu do budynku, zawsze będziesz miał bezpieczną wodę do celów spożywczych. Jeżeli chodzi o markę to Supreme to bardzo dobry wybór. Warto zamontować oba urządzenia. Przed urządzeniem multifunkcyjnym możesz zamontować filtr wstępny na wkłady wymienne, który zabezpieczy głowicę przed częściami stałymi w wodzie. Pamiętaj jednak przesłać analizę swojej wody ze studni wybranemu sprzedawcy, aby mógł potwierdzić czy dobrze celujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tragifarsa 13.02.2021 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2021 Mam jeszcze kilka pytań. 1) Bo oprócz tych złóż wielofunkcyjnych znalazłem także odżelaziacz, zmiekczacz i odmanganiacz w jednym. Tak to się nazywa, czy to jest to samo co złoże wielofunkcyjne tylko pod inna nazwa? 2) Czy jeżeli kupie jedno z powyższych złóż wielofunkcyjnych czy to z głowica Clack czy Logix to czy można tam ustawić stopień zmiękczenia wody? Czy działa to na zasadzie, ze zmiękcza ile da rade? 3) Czy warto przewymiarowac pojemność złoża? Wychodzę z założenia ze lepiej czasem dołożyć kilka stówek, bo na przestrzeni lat ten koszt jest znikomy a wygoda użytkowania jest lepsza. Dodatkowo, jeżeli mam zbiornik CWU na ok 210 litrow to warto przewymiarowac objętość do np 60 litrów czy te 48 wystarczy? 4) Na co zwrócić uwagę przy filmach wstępnych? Jakie są dobre firmy i systemy? Czego unikać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qbal 14.02.2021 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2021 Mam jeszcze kilka pytań. 1) Bo oprócz tych złóż wielofunkcyjnych znalazłem także odżelaziacz, zmiekczacz i odmanganiacz w jednym. Tak to się nazywa, czy to jest to samo co złoże wielofunkcyjne tylko pod inna nazwa? 2) Czy jeżeli kupie jedno z powyższych złóż wielofunkcyjnych czy to z głowica Clack czy Logix to czy można tam ustawić stopień zmiękczenia wody? Czy działa to na zasadzie, ze zmiękcza ile da rade? 3) Czy warto przewymiarowac pojemność złoża? Wychodzę z założenia ze lepiej czasem dołożyć kilka stówek, bo na przestrzeni lat ten koszt jest znikomy a wygoda użytkowania jest lepsza. Dodatkowo, jeżeli mam zbiornik CWU na ok 210 litrow to warto przewymiarowac objętość do np 60 litrów czy te 48 wystarczy? 4) Na co zwrócić uwagę przy filmach wstępnych? Jakie są dobre firmy i systemy? Czego unikać? 1. raczej na pewno to samo 2. Jeżeli chcesz wyeliminować wszystkie ponadnormatywne związki występujące w Twojej wodzie to będziesz miał wodę całkowicie zmiękczoną. Jeżeli będziesz chciał podnieść twardość to przy okazji dopuścisz to czego chciałbyś się pozbyć (inne związki). W przypadku kiedy nie chcesz zaakceptować wody całkowicie miękkiej musisz zastosować osobne urządzenia czyli odżelaziacz i zmiękczacz, w którym podmieszasz sobie wodę bez konsekwencji. 3. Jakie urządzenie będzie Ci potrzebne wskaże sprzedawca w zależności od wyników badań, które mu udostępnisz. 4. Jeżeli się zdecydujesz na samo urządzenie miltifunkcyjne to zwykły korpus 10" na wkłady wymienne sznurkowe, jeżeli na odżelaziacz i zmiękczacz to nie musisz stosować filtra wstępnego, odżelaziacz pełni jego funkcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts