KLARSAN 23.03.2021 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Witam, posiadam studnię głębinową przy domu o głębokości 33mb, lustro wody utrzymuje się na poziomie 11m od ziemi. W domu będą mieszkać póki co 2 osoby dorosłe i dziecko, posiada on dwie łazienki. Instalacja wodna posiada pompę głębinową Omnigena 4sd 3/10, zbiornik przeponowy 200l oraz bojler elektryczny 150l, ścieki odprowadzane będą do szczelnego szamba. Przeprowadziłem badania wody w sanepidzie i wyszło mi dość duże przekroczenia norm żelaza i manganu oraz mętności. Proszę o pomoc w dborze systemu uzdatniania wody a także interesują mnie koszty eksploatacji danego systemu. Poniżej wyniki Badań: -mętność-6 NTU -pH 7,4 -przewodność 398 uS/cm -barwa-4,0 mg/l -Jon amonowy 0,38mg/l -Azotyny poniżej 0,050mg/l -Azotany poniżej 0,45 mg/l -Żelazo 3396ug/l -Mangan 375ug/l -Twardość 184mg/l -Chlorki 18 mg/l -Utlenialność poniżej 1,1 mg/l -brak bakterii grupy coli, escherichia coli Dzień dobry. Do podanych wyników oraz zapotrzebowania proponujemy zastosowanie systemu z napowietrzaczem oraz stacją do odżelaziania i odmanganiania Ecoperla Sanitower XL + filtr mechaniczny zamontowany za stacją Atlas Filtri Sanic 20". Dodatkowo konieczna będzie wymiana zbiornika hydroforowego na bezprzeponowy 300 l. Taki system zapewni czystą i zdatną do picia/użytku wodę. Koszt systemu bez montażu to około 5 860 zł brutto. Więcej o urządzeniu może Pan dowiedzieć się z filmu na kanale Youtube: Zapraszamy do kontaktu na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miguello 23.03.2021 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Wolałbym jednak nie wymieniać zbiornika przeponowego który dopiero kupiłem i nie widział on jeszcze wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 23.03.2021 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2021 Wolałbym jednak nie wymieniać zbiornika przeponowego który dopiero kupiłem i nie widział on jeszcze wody To w tej chwili można się go jeszcze pozbyć i odzyskać część kosztów Lub pozostawić go i policzyć ile będzie kosztowało wywożenie szamba przez ileś lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkus7 31.03.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2021 Witam Dołączę się do tematu. Powiem szczerze że jestem zielony jeżeli chodzi o stacje, ale muszę coś kupić gdyż woda która mamy powiedzmy z własnego ujęcia gdyż jest to woda z lasu na cała ulice (mieszkam na wsi) jest tragiczna. Twardość 30jednostek niemieckich, moje zużycie ok 15m3/miesiąc, mangan mi wyszło ze ma minimalnie ale sprawdzałem tylko testem paskowym, także nie wiem dokładnie ile jest . Żelazo wyszło mi ze znikome ilości.Proszę o poradęPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.04.2021 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Witam Dołączę się do tematu. Powiem szczerze że jestem zielony jeżeli chodzi o stacje, ale muszę coś kupić gdyż woda która mamy powiedzmy z własnego ujęcia gdyż jest to woda z lasu na cała ulice (mieszkam na wsi) jest tragiczna. Twardość 30jednostek niemieckich, moje zużycie ok 15m3/miesiąc, mangan mi wyszło ze ma minimalnie ale sprawdzałem tylko testem paskowym, także nie wiem dokładnie ile jest . Żelazo wyszło mi ze znikome ilości. Proszę o poradę Pozdrawiam Jeśli to woda "z lasu" to obawiam się, że poza twardością i znikomym żelazem/manganem może mieć sporo innych związków (np. organika, azotany, bakterie). Sugerowałbym zrobienie porządnych badań tej wody w laboratorium. Jeśli jednak chcesz "tylko" tą wodę zmiękczyć to potrzebujesz sporego zmiękczacza (nawet 60-70 litrów złoża). Przy zmiękczaniu z tak dużej twardości w wodzie pojawi się nadmiar sodu, który nie przeszkadza w użytkowaniu, ale jakbyś chciał taką wodę pić to przydałoby się ten nadmiar usunąć (np. filtrem odwróconej osmozy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkus7 01.04.2021 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Hmm tego się obawiałem że trzeba będzie dość skomplikowana stacje uzdatniania :/. Ale aż takie duże złoze potrzebne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.04.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Hmm tego się obawiałem że trzeba będzie dość skomplikowana stacje uzdatniania :/. Ale aż takie duże złoze potrzebne ? Zmiękczacz nie jest skomplikowany. Czy "potrzebujesz" to kwestia doboru - po prostu taki rozmiar jest maksymalnym (przy tej twardości i zużyciu) - jest najbardziej ekonomiczny w eksploatacji. Można go zmniejszyć zależnie od kilku czynników (np. co ze ściekami, jaki ma być przepływ chwilowy, czy chcesz zmiękczać do zera, itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1983 01.04.2021 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Macie tam miękką wodę... tylko 9 dH. Jak mimo to chcesz ją zmiękczyć to wystarczy zmiękczacz z 20 litrami złoża. Rdzawe zacieki to raczej żelazo, ale tego jest w tych badaniach jeszcze mniej... Z tych linków tylko Viessmann ma 20 litrów złoża (ale nie piszą jakiego), reszta jest za duża. Witam jeszcze raz. Właśnie sprawdziłem sobie wodę w domu testem, i mam 21 w skali niemieckiej. Czyli nijak się to ma do danych z wodociągów. Czy w dalszym ciągu powinienem szukać czegoś o pojemności 20 litrów, czy tym razem już coś większego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkus7 01.04.2021 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Można go zmniejszyć zależnie od kilku czynników (np. co ze ściekami, jaki ma być przepływ chwilowy, czy chcesz zmiękczać do zera, itd) Nie no zera to nie potrzebuje zmiekczyc tak do 10dh by się przydało. Przepływ chwilowy to tyle co na kąpanie ok 15-20litr/min do 20min trwa kąpiel myślę. A o ścieki to dokładnie o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 01.04.2021 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Witam jeszcze raz. Właśnie sprawdziłem sobie wodę w domu testem, i mam 21 w skali niemieckiej. Czyli nijak się to ma do danych z wodociągów. Czy w dalszym ciągu powinienem szukać czegoś o pojemności 20 litrów, czy tym razem już coś większego ? Jakie jest średnie zużycie wody? Jeśli zmiękczacz ma być oszczędny w eksploatacji, to zapewne warto wybrać większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.04.2021 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Nie no zera to nie potrzebuje zmiekczyc tak do 10dh by się przydało. Przepływ chwilowy to tyle co na kąpanie ok 15-20litr/min do 20min trwa kąpiel myślę. A o ścieki to dokładnie o co chodzi ? Przy założeniu zmiękczenia do 10 dH górną granicą będzie 50 litrów złoża. Taka ilość spokojnie zapewni przepływ na poziomie 2,5 m3/h (~40 l/min). Czy ścieki idą do szamba, POŚ czy może jest kanalizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.04.2021 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Witam jeszcze raz. Właśnie sprawdziłem sobie wodę w domu testem, i mam 21 w skali niemieckiej. Czyli nijak się to ma do danych z wodociągów. Czy w dalszym ciągu powinienem szukać czegoś o pojemności 20 litrów, czy tym razem już coś większego ? To zmienia sytuację dość drastycznie Zakładając zmiękczenie do zera to i 50 litrów będzie w porządku. Ale jak coś zostawisz (3-4 dH) to 40 litrów też da radę. Może być też bardziej standardowy rozmiar (np. 30 litrów), ale będzie się częściej regenerował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkus7 01.04.2021 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Czy ścieki idą do szamba, POŚ czy może jest kanalizacja? Tak jest kanalizacja, i do tego filtr odwroconej osnowy ? Spojrzałem nawet na te filtry ale jest tych rodzajów od groma , 4-to stopniowy ,sześcio itd . Jaki by wystarczył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.04.2021 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Tak jest kanalizacja, i do tego filtr odwroconej osnowy ? Spojrzałem nawet na te filtry ale jest tych rodzajów od groma , 4-to stopniowy ,sześcio itd . Jaki by wystarczył ? Odwrócona osmoza 6-cio stopniowa (z mineralizatorem). Większość jest podobna więc odrzuć najtańsze i najdroższe i powinno być OK. Koszt w okolicy 600 PLN będzie już w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam1983 01.04.2021 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2021 Jakie jest średnie zużycie wody? Jeśli zmiękczacz ma być oszczędny w eksploatacji, to zapewne warto wybrać większy. Srednio 15 m3 na miesiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 02.04.2021 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Srednio 15 m3 na miesiac. W takim razie możemy zaproponować Panu 40-litrowy zmiękczacz wody Ecoperla Softower M. 40 litrów złoża jonowymiennego będzie wydajnym i oszczędnym w eksploatacji rozwiązaniem. Zachęcamy do zapoznania się z recenzją zmiękczacza wody oraz informacjami na stronie internetowej: https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/softower/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurkus7 02.04.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Pytanko mam jeszcze , znalazłem stacje jak w linku https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-clack-pallas-ck-lewatit-30-mixing-by-pass-pakiet-p-1490.html, może ona pomieścić 45l złożą . Jakby dokupić złożą czy dała by radę przy twardość 30dh i zużyciu 15m3/miesiąc ? Jeszcze jedno czy głowice BNT są warte uwagi czy raczej Clack i Autotrol ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.04.2021 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2021 Pytanko mam jeszcze , znalazłem stacje jak w linku https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-clack-pallas-ck-lewatit-30-mixing-by-pass-pakiet-p-1490.html, może ona pomieścić 45l złożą . Jakby dokupić złożą czy dała by radę przy twardość 30dh i zużyciu 15m3/miesiąc ? Jeszcze jedno czy głowice BNT są warte uwagi czy raczej Clack i Autotrol ? Po pierwsze sprawdź opinie o tym sklepie. Po drugie to nie prawda, że zbiornik na złoże pomieści 45 litrów (największy zbiornik mieszczący się w tej obudowie ma pojemność całkowitą 38 litrów). Po trzecie nie możesz zapełnić zbiornika w całości złożem (musi pozostać przynajmniej 10-20% wolnej przestrzeni). Głowice BNT są chińskie. Podobno działają, ale jeśli budżet pozwala to ja bym wybrał Clacka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aagu 05.04.2021 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2021 (edytowane) Cześć, czy mogłabym prosić o analizę zaproponowanych rozwiązań na doprowadzenie parametrów wody do odpowiednich wartości? Wyniki badań: Mętność: 7,6 Ph: 7,2 Twardość: 365 mg/l Jon amonowy: 0,76mg/l Żelazo: 623 ug/l Mangan: 1044ug/l Reszta w normie, bakterii brak Hydrofor ocynkowany, woda ze studni, dom zamieszkały przez 3-4os, ścieki odprowadzane do szamba. Do wyboru mam: Ecowater Comfort 500 Ecomulti Erie Multimix 24 Filtr Clack WS1CK EC-A ze złożem Ecomix A 40l ((głowica Clack) Eko-Optima 36RX EC-A ze złożem Ecomix A 36l (głowica HP) Przed stacją będą filtry mechaniczne. Najdroższa jest pierwsza wersja - ok 5tys, pozostałe ok 3,5tys. Biorę też pod uwagę montaż filtra węglowego w celu neutralizacji lekkiego zapachu, ale to już jest drugorzędna kwestia. Najbardziej mi zależy na pozbyciu się manganu i żelaza. Co byście polecali z doświadczenia? Edytowane 5 Kwietnia 2021 przez Aagu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 06.04.2021 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2021 Cześć, czy mogłabym prosić o analizę zaproponowanych rozwiązań na doprowadzenie parametrów wody do odpowiednich wartości? Wyniki badań: Mętność: 7,6 Ph: 7,2 Twardość: 365 mg/l Jon amonowy: 0,76mg/l Żelazo: 623 ug/l Mangan: 1044ug/l Reszta w normie, bakterii brak Hydrofor ocynkowany, woda ze studni, dom zamieszkały przez 3-4os, ścieki odprowadzane do szamba. Do wyboru mam: Ecowater Comfort 500 Ecomulti Erie Multimix 24 Filtr Clack WS1CK EC-A ze złożem Ecomix A 40l ((głowica Clack) Eko-Optima 36RX EC-A ze złożem Ecomix A 36l (głowica HP) Przed stacją będą filtry mechaniczne. Najdroższa jest pierwsza wersja - ok 5tys, pozostałe ok 3,5tys. Biorę też pod uwagę montaż filtra węglowego w celu neutralizacji lekkiego zapachu, ale to już jest drugorzędna kwestia. Najbardziej mi zależy na pozbyciu się manganu i żelaza. Co byście polecali z doświadczenia? Nie sądzę aby którykolwiek z tych zestawów dał radę usunąć takie ilości manganu, żelaza i jonu amonowego, a przy takiej twardości będą też generować sporo ścieków. Mając ocynkowany hydrofor możesz zrobić napowietrzanie i postawić odżelaziacz ze złożem katalitycznym - to ma szansę zmniejszyć ilość jonu amonowego (przez napowietrzanie), żelaza, manganu oraz obniżyć mętność. Dopiero po tym zastanowiłbym się nad drugim stopniem - albo w postaci zmiękczacza, albo właśnie jako filtr wielofunkcyjny. Raczej sugerowałbym tą drugą opcję, ale nie ze złożem Ecomix tylko AquaMulti. Taka kombinacja będzie oczywiście generowała w sumie więcej ścieków ale ma szansę zadziałać. Ewentualnie (przy zastosowaniu złoża bez regeneracji chemią) ścieki z pierwszego stopnia mogłyby trafiać do studni chłonnej, ale to wymaga jeszcze znajomości wydajności pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts