Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń


ewoda

Recommended Posts

Cześć,

Parametry wody (uśrednione), ze strony MPWiK w moim mieście są jak poniżej. W kranie nie badałem - myślicie, że warto to sprawdzić?

Nowy dom, niedługo wchodzi hydrauik, wodę już mam więc jest możliwość jej zbadania.

Zużycie miesięczne ok. 7m3.

 

Cel oczyszczania: dobra woda do spożycia prosto z kranu i do gotowania (bez kamienia w czajniku) oraz brak problemów z kamieniem na armaturze.

Przede wszystkim chciałbym pić smaczną wodę prosto z kranu, rezygnując całkowicie z butelkowanej.

 

Planowałem założyć w kuchni filtr odwróconej osmozy, ale jak poczytałem wiele wpisów z tego wątku, to mam poważne wątpliwości czy warto.

 

W tej chwli mam też wodę miejską i z amaturą jest ok, ale czajnik bardzo często muszę odkamieniać.

 

Doradźcie proszę czy montować tylko jakiś filtr 10" (jaki) i czy z taką twardością konieczny będzie u mnie zmiękczacz. Jeśli miałby być zmiękczacz to chyba trzeba osobne ujęcie wody pitnej (zmiękczacz tylko do łazienekj)?

 

Liczę na pomoc, dziękuje.

 

edit: grafika słabo czytelna więc podaję link do pdf na stronie MPWiK https://www.mpwik.rzeszow.pl/index.php/druki-do-pobrania/category/11-jako-wody?download=2179%3Ajakosc-wody-wodociagowej-za-kwiecien-2021-r.

Zrzut ekranu 2021-05-23 o 22.25.56.jpg

Edytowane przez Ifek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć,

Parametry wody (uśrednione), ze strony MPWiK w moim mieście są jak poniżej. W kranie nie badałem - myślicie, że warto to sprawdzić?

Nowy dom, niedługo wchodzi hydrauik, wodę już mam więc jest możliwość jej zbadania.

Zużycie miesięczne ok. 7m3.

 

Cel oczyszczania: dobra woda do spożycia prosto z kranu i do gotowania (bez kamienia w czajniku) oraz brak problemów z kamieniem na armaturze.

Przede wszystkim chciałbym pić smaczną wodę prosto z kranu, rezygnując całkowicie z butelkowanej.

 

Planowałem założyć w kuchni filtr odwróconej osmozy, ale jak poczytałem wiele wpisów z tego wątku, to mam poważne wątpliwości czy warto.

 

W tej chwli mam też wodę miejską i z amaturą jest ok, ale czajnik bardzo często muszę odkamieniać.

 

Doradźcie proszę czy montować tylko jakiś filtr 10" (jaki) i czy z taką twardością konieczny będzie u mnie zmiękczacz. Jeśli miałby być zmiękczacz to chyba trzeba osobne ujęcie wody pitnej (zmiękczacz tylko do łazienekj)?

 

Liczę na pomoc, dziękuje.

Przy takiej twardości wody jak najbardziej warto zainstalować zmiękczacz na cały dom. W przeciwnym wypadku po tygodniu będziesz miał armaturę do szorowania.

 

Masz 2 możliwości:

 

1) Zmiękczacz wody z węglem na cały dom (ciekawą opcją byłby zmiękczacz z węglem impregnowanym srebrem)

 

2) Standardowy zmiękczacz wody (może być 20 litrów złoża przy Twoim zużyciu) + filtr pod zlew w kuchni doczyszczający wodę do picia (rekomendujemy ultrafiltrację skoro woda będzie już zmiękczona)

Edytowane przez KLARSAN
  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2) Standardowy zmiękczacz wody (może być 20 litrów złoża przy Twoim zużyciu) + filtr pod zlew w kuchni doczyszczający wodę do picia (rekomendujemy ultrafiltrację skoro woda będzie już zmiękczona)

Moim zdaniem to za dużo. Na cały dom wystarczyłbym model z 12 litrami złoża. A jak jeszcze się od tego odejmie wodę do kuchni (osobna nitka) to już w ogóle będzie z zapasem...

A co do ultrafiltracji to tylko na osobnej nitce do kuchni (czyli na wodzie twardej). Jak dasz ją na wodzie już zmiękczonej to nie usuniesz sodu (dodanego przez zmiękczacz), a dodana w mineralizatorze twardość będzie niewielka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, Panowie podpowiedzcie z doborem filtrów na wejściu do domu. Woda ze studni. Mam 3 miejsca na filtr. Myślałem o sznurkowym/siatkowym, zmiękczający (twardość wody 350 po badaniu) i węgiel lub gąbka. Pytanie też ile mikronów kupować. Czy im mniej mikronów to tym gorzej z ciśnieniem wody?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co do ultrafiltracji to tylko na osobnej nitce do kuchni (czyli na wodzie twardej). Jak dasz ją na wodzie już zmiękczonej to nie usuniesz sodu (dodanego przez zmiękczacz), a dodana w mineralizatorze twardość będzie niewielka.

 

Czy tego typu filtry (do ultrafilracji) mogę dać już w kotłowni czy to tylko montuje się w kuchni? Nie chciałbym drugiej wylewki na zlewie ani zajmować sobie miejsce w szafce. Wiem, że woda w kuchni służy nie tylko do celów spożywczych, ale coś za coś.

 

Przy okazji, dziękuje za 2 powyższe odpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, Panowie podpowiedzcie z doborem filtrów na wejściu do domu. Woda ze studni. Mam 3 miejsca na filtr. Myślałem o sznurkowym/siatkowym, zmiękczający (twardość wody 350 po badaniu) i węgiel lub gąbka. Pytanie też ile mikronów kupować. Czy im mniej mikronów to tym gorzej z ciśnieniem wody?

Jeśli chcesz filtrować wodę na cały dom to raczej zapomnij o wkładach zmiękczających - nie ta wydajność...

Piankowy czy sznurkowy na wejściu jak najbardziej się sprawdzi. Co do dokładności filtracji to raczej zależy od jakości wody. Dopóki woda jest czysta to każdy wkład będzie miał zbliżone opory... Im brudniejsza woda tym szybciej zapcha filtr, co spowoduje spadek ciśnienia. Jeśli zanieczyszczeń mechanicznych jest dużo to można dać kilka wkładów stopniowo zwiększając dokładność filtracji (np. 50 um, 20 um, 10 um).

Ewentualnie można dać wkład węglowy, ale na wodę ze studni to raczej tylko taki ze srebrem lub KDFem (aby nie mnożyć bakterii) i regularnie go wymieniać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy tego typu filtry (do ultrafilracji) mogę dać już w kotłowni czy to tylko montuje się w kuchni?

Raczej są to urządzenia o wydajności "na jeden kran" i to nawet nie taki normalny kran tylko kranik. Oczywiście można sobie postawić ultrafiltrację na cały dom, ale to raczej drogie i niespotykane rozwiązanie :)

 

Nie chciałbym drugiej wylewki na zlewie ani zajmować sobie miejsce w szafce. Wiem, że woda w kuchni służy nie tylko do celów spożywczych, ale coś za coś.

Akurat zestawy UF są bardzo małe i nie mają zbiornika, więc ilość zajmowanego miejsca jest minimalna. Można je nawet zmieścić w cokole pod szafkami...

Co do osobnej wylewki to można także kupić "normalną" baterię ale "trójdrożną" czyli z dodatkowym przyłączem na wodę filtrowaną. Jest to już coraz częściej w ofercie firm od armatury.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Proszę o analizę wody ze studni głębinowej ok 40m głębokość , tereny górzyste, domek letniskowy ale użytkowany też w zimę jest ocieplony.

Woda jak dla mnie jest przeźroczysta, ale ma intensywny zapach zgniłego jajca, jak postoi w wiadrze to odór znika i po kilku dniach stania nie ma osadu.

Pompa wody to IBU 3ti27 teoretycznie 50l/min. Czekam jeszcze na wynik z badania manganu, ale jak go otrzymam to od razu wrzucę. Proszę o opinię czy da się z tego zrobić wodę do picia, jakie koszty , z góry dziękuję.

Edytowane przez nowy domek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Proszę o analizę wody ze studni głębinowej ok 40m głębokość , tereny górzyste, domek letniskowy ale użytkowany też w zimę jest ocieplony.

Woda jak dla mnie jest przeźroczysta, ale ma intensywny zapach zgniłego jajca, jak postoi w wiadrze to odór znika i po kilku dniach stania nie ma osadu.

Pompa wody to IBU 3ti27 teoretycznie 50l/min. Czekam jeszcze na wynik z badania manganu, ale jak go otrzymam to od razu wrzucę. Proszę o opinię czy da się z tego zrobić wodę do picia, jakie koszty , z góry dziękuję.

Wyniki badania są całkiem dobre - nie ma co uzdatniać... poza tymi bakteriami. To może być błąd pomiaru ale może też się potwierdzić. Wtedy do picia radziłbym filtr RO a na wejściu do domu może lampę UV...

Co do zapachu to siarkowodór, jak się ulotni to znika. Najskuteczniejsze byłoby napowietrzanie tej wody, ale to już jest kwestia hydroforu (bezprzeponowy) i roboty hydraulika (zwężka, odpowietrznik, itp). Pompa wygląda na wystarczająco wydajną żeby zasilić zwężkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc , w tej chwili w piwnicy nie mam jeszcze nic podłączonego , wystaje tylko zakorkowana rura czyli można powiedzieć czyste "płótno" do instalacji urządzeń. Martwię się trochę że ten mangan może być wysoki i co wtedy? Po zimie jak włączyłem wodę to przez chwilę leciała czarna woda potem OK Lampę UV i tak bym zamontował w razie jakby pojawiły się jakieś bakterie. Powiem szczerze w kwestii doboru urządzeń wolałbym zlecić to firmie kompleksowo , sama instalacja wod-kan w domu już będzie gotowa.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pomoc , w tej chwili w piwnicy nie mam jeszcze nic podłączonego , wystaje tylko zakorkowana rura czyli można powiedzieć czyste "płótno" do instalacji urządzeń. Martwię się trochę że ten mangan może być wysoki i co wtedy? Po zimie jak włączyłem wodę to przez chwilę leciała czarna woda potem OK Lampę UV i tak bym zamontował w razie jakby pojawiły się jakieś bakterie. Powiem szczerze w kwestii doboru urządzeń wolałbym zlecić to firmie kompleksowo , sama instalacja wod-kan w domu już będzie gotowa.

Jeśli będzie przekroczony to zależy o ile, ale "zazwyczaj" przekroczenie jest niewielkie i wtedy nie przejmowałbym się nim w kwestii wody użytkowej, a do wody pitnej usunie go filtr RO.

 

PS. Oczywiście na wejściu (za hydroforem) jakieś filtry mechaniczne nie zaszkodzą. I jeśli będzie napowietrzanie to jest szansa, że część manganu się utleni i zatrzyma na filtrze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odwrocona osmoza. To maly filtr pod zlew w kuchni. Zazwyczaj z osobnym kranikiem do wody pitnej.

Jest tak dokladny ze zatrzymuje prawie wszystko co w wodzie rozpuszczone oraz wszelkie zanieczyszczenia nierozpuszczalne.

Dlugo by pisac o tym urzadzeniu... ma wielu zwolennikow jak i przeciwników, ale przy wodzie studziennej jest to cos co zabezpiecza przed niespodziewanymi bakteriami czy zmianą jakosci wody ze studni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, tak myślałem ale wolałem spytać. To teraz chciałbym sprecyzować co mam po kolei podłączyć :

- zawór główny

- zwężka do napowietrzania

- hydrofor 150l z dyszą rozbryzgową od góry

- filtry mechaniczne

- podgrzewacz wody ze zbiornikiem 50l (ciepła woda)

- filtr RO pod zlew w kuchni woda do picia (zimna woda)

Pojemności zbiorników dałem takie, bo jest to domek letniskowy, będziemy tam średnio co dwa, trzy tygodnie na weekend, wanny nie będzie tylko prysznic.

Pytanie jeszcze gdzie dać lampę UV przed hydroforem? Odnośnie hydrofora czy może być ocynkowany czy lepiej ze stali nierdzewnej, wiem duży koszt, ale chodzi mi o zdrowie, bo się naczytałem różnych opinii.

Edytowane przez nowy domek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, tak myślałem ale wolałem spytać. To teraz chciałbym sprecyzować co mam po kolei podłączyć :

- zawór główny

- zwężka do napowietrzania

- hydrofor 150l z dyszą rozbryzgową od góry

- filtry mechaniczne

- podgrzewacz wody ze zbiornikiem 50l (ciepła woda)

- filtr RO pod zlew w kuchni woda do picia (zimna woda)

Pojemności zbiorników dałem takie, bo jest to domek letniskowy, będziemy tam średnio co dwa, trzy tygodnie na weekend, wanny nie będzie tylko prysznic.

Pytanie jeszcze gdzie dać lampę UV przed hydroforem? Odnośnie hydrofora czy może być ocynkowany czy lepiej ze stali nierdzewnej, wiem duży koszt, ale chodzi mi o zdrowie, bo się naczytałem różnych opinii.

Lampę daj za filtrami mechanicznymi. Jeśli użytkowanie będzie tylko okresowe, a żeby lampa UV miała sens musi świecić ciągle, to proponuję kupić lampę w wersji z elektrozaworem odcinającym. Działa to tak, że jak jest zanik zasilania to elektrozawór się zamyka (i lampa nie świeci), a więc ewentualne bakterie nie przejdą "bariery". Minusem jest to, że nie ma wtedy też wody w kranie :)

Hydrofor dałbym zwykły ocynkowany... ale oczywiście (poza ceną) nie ma przeciwwskazań do nierdzewki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry

Napisałem w innym temacie ale może trzeba było tutaj.

 

Stoję przed wyborem zmiękczacza wody dla rodziny czteroosobowej, przy normalnym zużyciu, woda twarda ponad 20dh.

Potrzebuje coś budżetowego, najlepiej ok.2500zł, znajomy ma Viessmann AQUAHOME 20 smart i sobie chwali. Czy to będzie dobry wybór , czy tej cenie ok.2500zł będzie ciężko coś lepszego znaleźć ? Miejsca sporo, chodzi w głównej mierze o niezawodność i prostą , tanią eksplantacje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...