qbek17 24.08.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 Nie podałeś twardości, ale po ilości jonu amonowego, żelaza i manganu, oraz to że wspominasz o ograniczonym miejscu, sugerowałbym filtr na złożu Crystal Right 100. Filtr wielkości 10x54 powinien kosztować w granicach 4500-5000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magor1 24.08.2010 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 W wynikach które dostałem z sanepidu było tylko to co podałem w poprzednim wpisie w między czasie trochę poszukałem i znalazłem coś takiego http://www.ultrafiltracja.pl/p95,zmiekczacz-ubd-1044-crystal-right.html ; czy takie urządzenie sprawdzi się w moich warunkach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magor1 24.08.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2010 A wracając do oferty rodzimej firmy gość proponuje :Odżelaziacz TWO FA - 1 stopieńAutomatyczny filtr węglowy-2 stopieńFiltr jonowymienny KLFZ-BD40 CR 100- 3 stopieńi to wszystko mam zasilić z 300 l zbiornika + sprężarka A ja mam kotłownię 1.5x 4 m i jest tam już piec CO 20 KW ;więc jak wstawiłbym to co on proponuje to pewnie wejść tam by się już nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.08.2010 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 A wracając do oferty rodzimej firmy gość proponuje : Odżelaziacz TWO FA - 1 stopień Automatyczny filtr węglowy-2 stopień Filtr jonowymienny KLFZ-BD40 CR 100- 3 stopień i to wszystko mam zasilić z 300 l zbiornika + sprężarka A ja mam kotłownię 1.5x 4 m i jest tam już piec CO 20 KW ;więc jak wstawiłbym to co on proponuje to pewnie wejść tam by się już nie dało. Brales pod uwage wywiercenei glebszej studni? Moze glebiej nie bylo by tego amoniaku ktory pochodzi pewnie z pol/powierzchni. Jesli nie masz mega twardosci, i jesli pozbyl bys sie amoniaku przy wiekszej glebokosci, to 1 stopien odzelaziajacy powinien ususnac zelazo i mangan. Jesli bedzie to filtr regenerowany nadmanganianem potasu, to mozesz sobie nawet zostawic wtedy ten malutki hydrofor z workiem. Odpadla by koniecznosc stosowania filtru jonowymiennego (drogi). Jesli masz mozliwosc popytaj sasaidow czy maja studnie wiercone, jak glebokie i jakie maja wyniki badania wody. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.08.2010 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 A wracając do oferty rodzimej firmy gość proponuje : Odżelaziacz TWO FA - 1 stopień Automatyczny filtr węglowy-2 stopień Filtr jonowymienny KLFZ-BD40 CR 100- 3 stopień i to wszystko mam zasilić z 300 l zbiornika + sprężarka A ja mam kotłownię 1.5x 4 m i jest tam już piec CO 20 KW ;więc jak wstawiłbym to co on proponuje to pewnie wejść tam by się już nie dało. To co ci zaproponował prawdopodobnie by działało - tylko jak sam zauważyłeś koszt jest "znaczny" a potrzebna ilość miejsca też nie mała. Jeśli nie musisz usuwać twardości ani amoniaku to powinien wystarczyć sam odżelaziacz. Jeśli chcesz usunąć jak najwięcej - to CR100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magor1 25.08.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Dziękuję za odpowiedzi i mam jeszcze pytanko czy przy moich parametrach wody filtr na CR 100 http://cristalaqua.pl/index.php?kat=180&pages=1&start=0&ord=1&prod=316 powinien dać rady i jaką do niego dobrać głowicę. Cena filtra jeszcze nie taka straszna i przynajmniej wg. opisu nie wymaga napowietrzania i powinien usunąć żelazo,Mangan i nieszczęsny amoniak; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.08.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Przy dość wysokim stężeniu amoniaku należy ograniczyć szybkość przepływu wody przez złoże CR, aby usunąć go całkowicie. Dlatego radziłbym ci wziąć filtr 10x54 a nie 10x44. Zajmują tyle samo miejsca, mają tylko nieco inną wysokość. Poza tym dla tego złoża istotna jest obecność twardości, więc upewnij się że nie masz przypadkiem tego szczęścia, że z kranu płynie ci miękka woda Co do głowicy to ta na zdjęciu to RX (chiński - nie polecam), w opisie jest że dopłaca się za inne głowice Flecka (jeśli już to weź objętościową - wyjdzie taniej w eksploatacji), a ja i tak polecałbym poszukać filtra z głowicą Clack CI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magor1 25.08.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Co do twardości to chyba jestem "szczęściarzem" i w wodzie kamienia nie ma prawie wcale( piszę na podstawie obserwacji nie badań ) ; czy wtedy urządzenie z poprzedniego postu nie da rady??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magor1 25.08.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Co do wielkości filtra to faktycznie myślałem o tym większym BD 40 -różnica w cenie niewielka a zawsze to 10l złoża więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.08.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Co do twardości to chyba jestem "szczęściarzem" i w wodzie kamienia nie ma prawie wcale( piszę na podstawie obserwacji nie badań ) ; czy wtedy urządzenie z poprzedniego postu nie da rady??? Musi być minimum 3-4 dH (stopnie niemieckie). Przy takiej ilości "na oko" może wyglądać jakby kamienia "prawie" nie było, ale radziłbym się upewnić przed wydaniem kilku tysięcy PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magor1 25.08.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Jak to sprawdzić jeśli miejscowy Sanepid nie robi tego testu ( wyniki które podałem to wg. nich pełna fizyko-chemia)może są jakieś testy czy wskaźniki które można wykonać samemu i byłyby miarodajne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.08.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Sanepid na pewno robi badanie twardości - to chyba najprostsze z badań. Kosztuje ok 15 zł. Możesz też użyć testów akwarystycznych czy innych kropelkowych. Kosztują ok 40-50 zł, ale starczają na kilkadziesiąt badań. Większość firm instalatorskich robi takie testy za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magor1 25.08.2010 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Na razie dzięki , a jak będę miał wynik twardości to się odezwę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 25.08.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Dziękuję za odpowiedzi i mam jeszcze pytanko czy przy moich parametrach wody filtr na CR 100 http://cristalaqua.pl/index.php?kat=180&pages=1&start=0&ord=1&prod=316 powinien dać rady i jaką do niego dobrać głowicę. Cena filtra jeszcze nie taka straszna i przynajmniej wg. opisu nie wymaga napowietrzania i powinien usunąć żelazo,Mangan i nieszczęsny amoniak; Moja rada: omijaj szerokim łukiem firmy które na zdjęciach pokazują rożne głowice sterujące i żerując na niewiedzy klienta na pewno wcisną mu chińszczyznę. Radzę również wziąć pod uwagę (planując miejsce w kotłowni) że po pewnym czasie przed tym filtrem będziesz zamuszony zamontować zwykły odżelaziacz ze względu na durzą ilość żelaza. Jak Ci się uda utrzymać parametry na jednym stopniu przez rok to trzeba się cieszyć tylko nie oszczędzaj na soli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.08.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Moja rada: omijaj szerokim łukiem firmy które na zdjęciach pokazują rożne głowice sterujące i żerując na niewiedzy klienta na pewno wcisną mu chińszczyznę. ...przedstawiam wszystkie dostępne na rynku zawory z systemem tłokowym . Sugerujesz ze jak ktos ma w ofercie różne głowice, to "na pewno"będzie wciskał klientowi gorsza/chińska. Jako, że twierdzisz także ze masz w ofercie wszystkie dostepne głowice (wszystkie wiec też chińskie), to w zasadzie powyższe stwierdzenie odnosi sie także do Ciebie. Czy dobrze kombinuje, ze to oznacza ze sugerujesz, żeby omijac szerokim łukiem także Twoją firme? pozdrawiam Marcin P.S. Wiem, "piana". Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez Jastrząb . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.08.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Radzę również wziąć pod uwagę (planując miejsce w kotłowni) że po pewnym czasie przed tym filtrem będziesz zamuszony zamontować zwykły odżelaziacz ze względu na durzą ilość żelaza. Jak Ci się uda utrzymać parametry na jednym stopniu przez rok to trzeba się cieszyć tylko nie oszczędzaj na soli Crystal Right wymaga takiej samej lub mniejszej dawki soli do regeneracji niż każdy inny zmiękczacz. Usuwanie amoniaku odbywa się na innej zasadzie niż twardości i sposób regeneracji też jest inny - należy raz na kilka miesięcy (zależnie od ilości amoniaku) zrobić regenerację chlorem. 2-3 mg/l żelaza to nie jest "durza" ani też duża wartość. Może przy zastosowaniu samego piasku to rzeczywiście jest to górna granica, ale Crystal z powodzeniem usuwa większe ilości żelaza i manganu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 25.08.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Jaki polecacie sterylizator UV na cały dom? Przepływ myślę około 2m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.08.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 Jaki polecacie sterylizator UV na cały dom? Przepływ myślę około 2m3/h. Zajrzyj np. na stronę TMA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 25.08.2010 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Jaki polecacie sterylizator UV na cały dom? Przepływ myślę około 2m3/h. Jeżeli zadbasz o wstępna dezynfekcję studni i instalacji stosowanie lampy UV mija się z celem. Chyba ze jesteś na jakimś terenie silnie zagrożonym. Najczęściej bakterie pojawiają się z powodu nieczystych narzędzi studniarza i wtedy trzeba zachlorować studnię. Moja rada: zachloruj studnię w tym czasie( za te pieniądze) pojedź na wakacje po powrocie rozpompuj studnię i będzie Ok – koszt taki sam a i odpoczniesz. Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez Hytryulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hytryulik 25.08.2010 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Crystal Right wymaga takiej samej lub mniejszej dawki soli do regeneracji niż każdy inny zmiękczacz. Usuwanie amoniaku odbywa się na innej zasadzie niż twardości i sposób regeneracji też jest inny - należy raz na kilka miesięcy (zależnie od ilości amoniaku) zrobić regenerację chlorem. 2-3 mg/l żelaza to nie jest "durza" ani też duża wartość. Może przy zastosowaniu samego piasku to rzeczywiście jest to górna granica, ale Crystal z powodzeniem usuwa większe ilości żelaza i manganu. odpowiem kolejnym przykładem na zdjeciu: http://filtryimage.strefa.pl/criodz.jpg „ ktoś” zamontował Orginal CR bynajmniej naklejka nie działało i jest Clack;). Drugi oszołom przed nim zamontował „ odżelaziaczo-mydelniczkę” za nim – dalej źle. I co ma zrobić klient? a wystarczylo napowietrzyć wodę ... Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez Hytryulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts