Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-stacja-uzdatniania-wody-lotus-sensor-10247888801 Czy ktoś wie coś na temat tego modelu?? jakieś doświadczenia z tym zmiękczaczem?

Odradzam, jest to chińczyk, produkcji CANATURE. Za te pieniądze znajdziesz urządzenie na renomowanej głowicy CLACK, LOGIX i na porządnym złożu.

Pozdrawiam

Dziękuję za informację. Podpowiedzcie zatem czy urządzenie in water crystal 30 (pomijam obudowę) na głowicy logix 255/760, złoże purolite, brak zaworu solankowego (tę rolę spełnia kulka przy głowicy, która odcina wodę - tak napisał producent), regereracja współprądowa jest ok - kosztuje kwotę 2000 zł.

Dziękuję za informację. Podpowiedzcie zatem czy urządzenie in water crystal 30 (pomijam obudowę) na głowicy logix 255/760, złoże purolite, brak zaworu solankowego (tę rolę spełnia kulka przy głowicy, która odcina wodę - tak napisał producent), regeneracja współprądowa jest ok - kosztuje kwotę 2000 zł.

Tak jak najbardziej będzie ok, w logix szklanka i kulka pełni rolę zaworu odcinającego, nie ma konieczności w takim przypadku instalować zawór solankowy, tak w zbiorniku będzie tylko filierek solanki, w przypadku złoża purolite regeneracja jest jak najbardziej poprawna. Koszt 2000,00 zł to sam zmiękczacz, czy zmiękczacz z solą filtrami, testerem, ect? Ale i tak kwota 2000,00 brutto jest dość atrakcyjna.

Pozdrawiam

Tak jak najbardziej będzie ok, w logix szklanka i kulka pełni rolę zaworu odcinającego, nie ma konieczności w takim przypadku instalować zawór solankowy, tak w zbiorniku będzie tylko filierek solanki, w przypadku złoża purolite regeneracja jest jak najbardziej poprawna. Koszt 2000,00 zł to sam zmiękczacz, czy zmiękczacz z solą filtrami, testerem, ect? Ale i tak kwota 2000,00 brutto jest dość atrakcyjna.

Pozdrawiam

Dziękuję za opinie :) 2000 zł brutto kosztuje sam zmiękczacz.

Tutaj też jest głowica Canature, ale na plus masz obudowę pentera z butlą stuctural i monosferyczny jonit lewatit. Cena 1800 zł jest to cena bardzo dobra i polecił bym Ci ten zmiękczacz. Pozdrawiam

Głównie od czasów jakie ustawisz na głowicy. W tym modelu masz dostęp do czasów wszystkich cykli i możesz ten sterownik ustawić tak aby pobierał naprawdę małe ilości wody w cyklu regeneracyjnym.

Należałoby tylko dodać że trzeba w tym "oszczędzaniu" wody na płukanie zachować trochę rozsądku bo złoże musi się wypłukać. Można oczywiście ustawić zmiękczacz aby pobierał 80 czy nawet mniej litrów wody na regenerację, ale czy ta regeneracja będzie skuteczna to już wątpię (może na raz czy dwa wystarczy ale w perspektywie kilku lat pracy jest to bardzo wątpliwe założenie).

Należałoby tylko dodać że trzeba w tym "oszczędzaniu" wody na płukanie zachować trochę rozsądku bo złoże musi się wypłukać. Można oczywiście ustawić zmiękczacz aby pobierał 80 czy nawet mniej litrów wody na regenerację, ale czy ta regeneracja będzie skuteczna to już wątpię (może na raz czy dwa wystarczy ale w perspektywie kilku lat pracy jest to bardzo wątpliwe założenie).

Zgadza się, ja tylko podałem możliwości głowicy.

Każdy z nas ma doświadczenie i każdy ustawia głowicę na takie czasy, aby złoże się dopukało. Pytanie było dość ogólne i od osoby która nie ma doświadczenia. Odpowiedź też była ogólna.

Jeśli kolega który zadał pytanie zwróci się do mnie na PRV, oczywiście podpowiem jakie czasy ustawić na wodzie wodociągowej, aby zużycie wody było jak najmniejsze.

Pozdrawiam

Witajcie,

jestem nowy na forum, przyciągnął mnie tutaj dokładnie tej wątek ;)

Jestem w trakcie poszukiwań zmiękczacza, aktualnie 2 domowników z chęcią rozszerzenia rodziny do 2+2 w najbliższych kilku latach ;)

Twardość wody według informacji z gminy to 300-350 mg CaCO3/l, co przekłada się, jeśli dobrze patrzę, na 17-20 stopni niemieckich (dH).

Skąd taki rozjazd? Gmina podaje wyniki twardości dla konkretnych Stacji Uzdatniania Wody, a ja jeszcze nie jestem pewny, do której stacji jestem podłączony.

Wiem, że najlepiej byłoby zmierzyć samemu, ale na razie nie mam takiej możliwości.

Rozmawiałem z jednym konsultantem i w skrócie powiedział, że "zmiękczaczy za 2000zł to nie ma co brać, chińszczyzna, tandeta, do niczego się nie nadaje itp".

Polecił mi modele IQ Soft 18 (4600 PLN), Evolio 20 (3600 PLN), EcoWater Comfort 400 (3500 PLN).

Jednak im dłużej czytam ten wątek, tym coraz bardziej skłaniam się do dokładniejszego poszukania i analizy we własnym zakresie.

Zauważyłem, że bardzo dobre opinie ma:

Hydro Technic - Logix30 MONOSFERYK - https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-technic-logix30-monosferyk-9387997397

Renomowana głowica LOGIX30, zawór sterujący AUTOTROL LOGIX 255/760, żywica monosferyczna LEWATIT.

Czy to będzie dobry wybór?

Inny, który przewija się tutaj często to również WATER TECHNIC 32 - https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-water-technic-32-oszczedny-up-flow-7485816445

Żywica też LEWATIT, ale na aukcji nie ma informacji o głowicy/zaworze, napisałem do nich i czekam na informacje.

Czy warto brać zmiękczacze z montażem i regulacją czy jest to na tyle proste, że z instrukcją powinniśmy poradzić sobie samemu?

Witajcie,

jestem nowy na forum, przyciągnął mnie tutaj dokładnie tej wątek ;)

Jestem w trakcie poszukiwań zmiękczacza, aktualnie 2 domowników z chęcią rozszerzenia rodziny do 2+2 w najbliższych kilku latach ;)

Twardość wody według informacji z gminy to 300-350 mg CaCO3/l, co przekłada się, jeśli dobrze patrzę, na 17-20 stopni niemieckich (dH).

Skąd taki rozjazd? Gmina podaje wyniki twardości dla konkretnych Stacji Uzdatniania Wody, a ja jeszcze nie jestem pewny, do której stacji jestem podłączony.

Wiem, że najlepiej byłoby zmierzyć samemu, ale na razie nie mam takiej możliwości.

Rozmawiałem z jednym konsultantem i w skrócie powiedział, że "zmiękczaczy za 2000zł to nie ma co brać, chińszczyzna, tandeta, do niczego się nie nadaje itp".

Polecił mi modele IQ Soft 18 (4600 PLN), Evolio 20 (3600 PLN), EcoWater Comfort 400 (3500 PLN).

Jednak im dłużej czytam ten wątek, tym coraz bardziej skłaniam się do dokładniejszego poszukania i analizy we własnym zakresie.

Zauważyłem, że bardzo dobre opinie ma:

Hydro Technic - Logix30 MONOSFERYK - https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-technic-logix30-monosferyk-9387997397

Renomowana głowica LOGIX30, zawór sterujący AUTOTROL LOGIX 255/760, żywica monosferyczna LEWATIT.

Czy to będzie dobry wybór?

Inny, który przewija się tutaj często to również WATER TECHNIC 32 - https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-water-technic-32-oszczedny-up-flow-7485816445

Żywica też LEWATIT, ale na aukcji nie ma informacji o głowicy/zaworze, napisałem do nich i czekam na informacje.

Czy warto brać zmiękczacze z montażem i regulacją czy jest to na tyle proste, że z instrukcją powinniśmy poradzić sobie samemu?

Czesc

Jeśli chodzi o zmiękczacze IQ Soft 18 (4600 PLN), Evolio 20 (3600 PLN), EcoWater Comfort 400 (3500 PLN), są one bardzo dobre. aczkolwiek np. Evolio to to samo co ten Logix do którego podałeś link do aukcji, tyle ze tn z aukcji jest zdecydowanie tańszy.

Jeśli chodzi o watertechnik to osobiście bym go sobie darował, zdecydowanie wybrał bym ten z Logix z aukcji, jest porostu bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Z montażem jest w stanie sobie poradzić każdy hydraulik, natomiast jeśli chodzi o ustawienie LOGIX to jest to jedna z łatwiejszych głowic do zaprogramowania dostępnych na rynku.

Podsumowując:

Biorąc pod uwagę stosunek: jakość/cena oraz łatwość programowania polecam ten system LOGIX 30 z aukcji.

Serdecznie pozdrawiam

Cześć,

jeśli chciałbyś zainwestować w urządzenie, które będzie pracować długo i bezawaryjnie, to polecamy wybór zmiękczacza wody z głowicą np. Clack / Erie oraz złożem Lewatit.

W zależności od aktualnych i planowanych potrzeb (zużycia wody), zerknij na serie Ecoperla Vita i Ecoperla Slimline CS :)

https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/vita/

https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/slimline-cs/

Cześć,

jeśli chciałbyś zainwestować w urządzenie, które będzie pracować długo i bezawaryjnie, to polecamy wybór zmiękczacza wody z głowicą np. Clack / Erie oraz złożem Lewatit.

W zależności od aktualnych i planowanych potrzeb (zużycia wody), zerknij na serie Ecoperla Vita i Ecoperla Slimline CS :)

https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/vita/

https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/slimline-cs/

Cześć,

W czym dokładnie głowice Clack/Erie są lepsze od Logix?

Jakie są ceny urządzeń podanych przez Ciebie?

Czesc

Jeśli chodzi o zmiękczacze IQ Soft 18 (4600 PLN), Evolio 20 (3600 PLN), EcoWater Comfort 400 (3500 PLN), są one bardzo dobre. aczkolwiek np. Evolio to to samo co ten Logix do którego podałeś link do aukcji, tyle ze tn z aukcji jest zdecydowanie tańszy.

Jeśli chodzi o watertechnik to osobiście bym go sobie darował, zdecydowanie wybrał bym ten z Logix z aukcji, jest porostu bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Z montażem jest w stanie sobie poradzić każdy hydraulik, natomiast jeśli chodzi o ustawienie LOGIX to jest to jedna z łatwiejszych głowic do zaprogramowania dostępnych na rynku.

Podsumowując:

Biorąc pod uwagę stosunek: jakość/cena oraz łatwość programowania polecam ten system LOGIX 30 z aukcji.

Serdecznie pozdrawiam

Dziękuję pięknie!

Jeśli chciałbym wziąć hydraulika do montażu, w nowym domu, z założonym już filtrem wstępnym i przygotowanym podejściem pod zmiękczacz - jakiej kwoty za usługę powinienem się spodziewać?

Okolice Warszawy, Piaseczna.

Dziękuję pięknie!

Jeśli chciałbym wziąć hydraulika do montażu, w nowym domu, z założonym już filtrem wstępnym i przygotowanym podejściem pod zmiękczacz - jakiej kwoty za usługę powinienem się spodziewać?

Okolice Warszawy, Piaseczna.

Ciężko to określić, ponieważ do montażu zostaną doliczone koszty użytych materiałów, nie wiem jak u Ciebie z odpływem, niektórzy klienci mają go za ścianą i trzeba dodatkowo się przekuwać co podnosi koszty. Myślę że z materiałem taki montaż powinien być na poziomie około 800,00 - 1000,00 zł.

Pozdrawiam

zdecydowanie wybrał bym ten z Logix z aukcji, jest porostu bardzo dobry stosunek jakości do ceny.

Ponieważ ja z uporem maniaka będę szukał zmiękczacza, który nie bedzie tłumił mi przepływu w instalacji, to zainteresowałem się tym:

https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-supreme-logiq-35-up-flow-mono-dflr-10875621151

Po przeliczeniu m3/h na l/s wychodzi prawie 1 litr na sekundę, co mnie w pełni satysfakcjonuje.

Czy to będzie dobry zmiękczacz? Czy jest czegoś pozbawiony w stosunku do tego Logix, którego polecałeś powyżej?

Ponieważ ja z uporem maniaka będę szukał zmiękczacza, który nie bedzie tłumił mi przepływu w instalacji, to zainteresowałem się tym:

https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-supreme-logiq-35-up-flow-mono-dflr-10875621151

Po przeliczeniu m3/h na l/s wychodzi prawie 1 litr na sekundę, co mnie w pełni satysfakcjonuje.

Czy to będzie dobry zmiękczacz? Czy jest czegoś pozbawiony w stosunku do tego Logix, którego polecałeś powyżej?

Jeden i drugi obsłuży spokojnie dom. ten supreme logiq ma up-flow i możliwość regeneracji propocjonalnej, dodatkowo wiedzę ze jest w obudowie pentera. Jakościowo oba systemy są bardzo podobne i jeden i drugi w twoim przypadku będzie poprawnie pracować.

Pozdrawiam

Cześć,

W czym dokładnie głowice Clack/Erie są lepsze od Logix?

Jakie są ceny urządzeń podanych przez Ciebie?

nie ma głowic clack/erie.

może być ewentualnie erie / pentair. Jeśli chodzi o głowice to Clack i Logix są to głowice profesjonalne.

Ja osobiście wolę logixa, są na forum koledzy którzy wolą Clacka. Tak jest podzielony rynek, znajdziesz na nich ludzi którzy pracują na autotrol (logix) i ludzi którzy pracują na Clacku. Ja pracuję na dwóch tych głowicach.

Jedna i druga głowica jest porządna i bardzo dobrej jakości. Decyzję pozostawiam tobie. I jedna i druga dość łatwo jest programowalna.

Czesc

Podsumowując:

Serdecznie pozdrawiam

Jeszcze raz wielkie dzięki Louis_muniek za pomoc i odpowiedzi!

Mam jeszcze jedno małe pytanie.

Czy dla max 4 osobowej rodziny nie wystarczy LOGIX 20?

https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-technic-logix20-monosferyk-9389283934

Myślę również o późniejszym użytkowaniu - zużyciu wody na regeneracje, zużyciu soli na regeneracje (3,5kg vs 4,5kg).

Różnice w kosztach użytkowania na pierwszy rzut oka wydają się znikome, ale może czegoś nie biorę pod uwagę?