Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Nie jest to prawda. Generalizujesz.

Co to jest "niewielkie" stężenie? Jesli jest niewielkie to może nieskuteczne do przeprowadzenia dezynfekcji? Czy to niewielkie stężenie wystarcza aby zabepieczyć żywicę na okres np. 7 dni pomiędzy regeneracjami?

Ty masz jakieś konkretne dane w tym zakresie czy tylko zdaje Ci się?

Zgodnie z informacjami podawanymi przez producnetów żywic, działnie chloru powoduje stopniową degradację struktury żywicy. Oznacza to nic innego jak skrócenie jej żwytoności.

Rozumiem, że handlowcy wymyslili "nowość" przy zmiękczaczach w postaci chloratora, ale klient powinien wiedzieć z czym sie ta nowość wiąże.

Widzę, że koledze przydał by się porządny wykład. Jeszcze rok temu dał bym się sprowokować, natomiast w chwili obecnej jestem zmęczony takimi dyskusjami.

Nie od tego służy to forum, chętnie użytkownikowi napiszę na PRV, od czeko zależy i jaki jest poziom chloru, jak to mierzyć aby był skuteczny ect., ale nie zamierzam uczyć konkurencji.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry,

poszukuję zmiekczacz do domku jednorodzinnego dla rodziny 3-4 osobowej.

woda z wodociągów -twardośc na poziomie 28

budżet do 2500 zł

co sądzicie o takim rozwiazaniu

https://allegro.pl/oferta/wielofunkcyjny-zmiekczacz-wody-bambo-carbon-wegiel-5065332314?fromVariant=8782575070

Dzień dobry,

budżet do 2500 zł

https://allegro.pl/oferta/wielofunkcyjny-zmiekczacz-wody-bambo-carbon-wegiel-5065332314?fromVariant=8782575070

Jeśli dobrze poszukasz to znajdziesz taki zmiekczacz, o wiele taniej i również na allegro.

przy 4 osobach zużycie będziesz mieć około 12 m3, przy takiej twardości i takim zużyciu proponuję zmiękczacz z butlą 40/50 litrów (dwuelementowy).

Pozdrawiam

Dzień dobry,

budżet do 2500 zł

Ten model z linka ma chińską głowicę, złoże ze średniej półki (o standardowym uziarnieniu) i jest go zdecydowanie za mało na taką twardość i do tego ten węgiel, który moim zdaniem jest zupełnie niepotrzebny w takiej formie.

Przy ograniczonym budżecie może być trudno znaleźć sprzęt z markową głowicą, ale na pewno warto zainwestować w więcej złoża i jego jakość.

Przy zmiękczaniu z tak wysokiej twardości w wodzie będzie sporo sodu co może już powodować wyczuwalną zmianę smaku - aby się pozbyć tego efektu możesz pomyśleć o filtrze RO podzlewowym...

Dzień dobry,

Ta chińska głowica (pewnie nazwanie jej chińską- ma ją degradować do jakiegoś "badziewia) działa bardzo dobrze, nie ma potrzeby kombinowania z droższymi rozwiązaniami. Węgiel w jakiekolwiek formie, nie jest Ci potrzebny. Z pewnością będzie działał bezawaryjnie zmiękczacz, bo tam nie ma się co zepsuć.

Możesz próbować dać się "wkręcać", na inne "lepsze" żywice, ale musisz sobie odpowiedzieć, czy faktycznie inna żywica jest lepsza, a nawet jeżeli jest to jak sprawdzisz, czy to co kupiłeś to jest ta "inna" żywica ? Musisz uwierzyć handlarzowi, twój wybór.

Edytowane przez gregos11

Ta chińska głowica (pewnie nazwanie jej chińską- ma ją degradować do jakiegoś "badziewia) działa bardzo dobrze, nie ma potrzeby kombinowania z droższymi rozwiązaniami. Węgiel w jakiekolwiek formie, nie jest Ci potrzebny. Z pewnością będzie działał bezawaryjnie zmiękczacz, bo tam nie ma się co zepsuć.

Możesz próbować dać się "wkręcać", na inne "lepsze" żywice, ale musisz sobie odpowiedzieć, czy faktycznie inna żywica jest lepsza, a nawet jeżeli jest to jak sprawdzisz, czy to co kupiłeś to jest ta "inna" żywica ? Musisz uwierzyć handlarzowi, twój wybór.

Potwierdzam, głowica BNT mimo iż jest chińska, jest bezawaryjna i wielokrotnie pisałem o niej jako o produkcie godnym polecenia.

Cena jak za ten model tak jak pisałem jest wygórowana, takie urządzenie na takiej głowicy można znaleźć w przedziale 1600 - 1900 zł.

Pozdrawiam

Widzę, że koledze przydał by się porządny wykład. Jeszcze rok temu dał bym się sprowokować, natomiast w chwili obecnej jestem zmęczony takimi dyskusjami.

Nie od tego służy to forum, chętnie użytkownikowi napiszę na PRV, od czeko zależy i jaki jest poziom chloru, jak to mierzyć aby był skuteczny ect., ale nie zamierzam uczyć konkurencji.

Pozdrawiam

Wiesz co Louis_muniek - ja nie zamierzam prowadzić tu głupich pyskówek i nie zamierzam Cie prowokować. Nie reprezentuję też firmy handlowej, budowlanej, ani żadnego producenta, więc konkurencją nie jesteśmy. Chyba że jesteś wykonawcą robót za pieniądze publiczne - to wtedy faktycznie jesteśmy po "przeciwnych stronach" i być może nawet mieliśmy okazję się spotkać.

To jest techniczne forum i wymaga konkretnych danych, a nie wyłącznie marketingowych ogólników. Życie zawodowe uwrażliwiło mnie na handlowców i wykonawców czarujących obietnicami, szczególnie klientów sektora prywatnego, którzy nie znają tematyki i są "łatwym kąskiem".

Jestem zwolennikiem rzeczowych informacji. Ja sobie stężenie chloru potrafię wyliczyć i określić czy jest szkodliwe, skuteczne oraz zgodne z przepisami.

Natomiast jeśli piszesz "[...]że stężenie chloru jest niewielkie i bezpieczne[...]" - to ja wołam "sprawdzam" i pytam niewielkie, czyli jakie?

Konkretne pytanie, udziel konkretnej odpowiedzi. Od tego jest to forum.

Edytowane przez czystesrodowsko
  • Like 1

Witam, od dłuższego czasu przeglądam oferty i szukam informacji na forum nt. zmiękczacza, który będzie wystarczający dla moich potrzeb, dlatego zwracam się z prośbą o fachową poradę.

Obecnie w domu jednorodzinnym mam zużycie wody dla 3 osób w przedziale 6-8 m3. Docelowo mam nadzieję będą 4 osoby więc obstawiam zużycie 8-10m3. Zmierzona twardość wody to 24 w skali niemieckiej. Chciałem zejść do wartości 0, ale wyczytałem, że zdrowiej będzie utrzymanie 5 jednostek.

Zastanawiałem się nad przedziałem cenowym i tu moja pierwsza prośba o pomoc, czy te droższe zmiękczacze muszą mieć coroczne przeglądy, aby utrzymać warunki gwarancji? Bo w przypadku tych "tańszych" (mam tu na myśli konkretną firmę Water technic) jest to wymagane.

Ogólnie mam 4 typy:

1. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-pure-hydro-26-up-flow-oszczedny-10171133522

2.https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-water-technic-32-smart-pack-upflow-10414945199?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Acategory&bi_c=NzgxYWNhY2MtNTExOC00NjBkLWFiMDktOWRhMjMwMjNmODBkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=85567651-efdc-43f4-b0a9-c2c0cc0e9861

3. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-technic-logix30-monosferyk-9387997397

4. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-supreme-logiq-35k-logix269-lewatit-10869171037

Pierwsze dwa "wszystkomające" zmiękczacze (nie widzę różnicy między nimi) są na głowicach zapewne made in PRC. Ale jak już wcześniej Panowie gregos11 i Louis_muniek wspomnieli, głowice BNT są pewne i sprawdzone, a ja chciałbym poznać opinie tn. tych zastosowanych w pkt 1 i 2.

Co do pozycji nr 3 jest to ciekawa oferta, natomiast ta głowica jako jedyna nie posiada funkcji pracy suchego zbiornika. Czy jest to funkcja która znacznie ułatwia obsługę urządzenia, czy może jest to nie mający większego znaczenia element. Czy zbrylenie soli jest częstym zjawiskiem?

Pozycja nr 4 wydaje się, że ma wszystko, ale jest najdroższa i nie wiem, czy warto tyle dopłacać?

Witam, od dłuższego czasu przeglądam oferty i szukam informacji na forum nt. zmiękczacza, który będzie wystarczający dla moich potrzeb, dlatego zwracam się z prośbą o fachową poradę.

Obecnie w domu jednorodzinnym mam zużycie wody dla 3 osób w przedziale 6-8 m3. Docelowo mam nadzieję będą 4 osoby więc obstawiam zużycie 8-10m3. Zmierzona twardość wody to 24 w skali niemieckiej. Chciałem zejść do wartości 0, ale wyczytałem, że zdrowiej będzie utrzymanie 5 jednostek.

Zastanawiałem się nad przedziałem cenowym i tu moja pierwsza prośba o pomoc, czy te droższe zmiękczacze muszą mieć coroczne przeglądy, aby utrzymać warunki gwarancji? Bo w przypadku tych "tańszych" (mam tu na myśli konkretną firmę Water technic) jest to wymagane.

Ogólnie mam 4 typy:

1. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-pure-hydro-26-up-flow-oszczedny-10171133522

2.https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-water-technic-32-smart-pack-upflow-10414945199?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Acategory&bi_c=NzgxYWNhY2MtNTExOC00NjBkLWFiMDktOWRhMjMwMjNmODBkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=85567651-efdc-43f4-b0a9-c2c0cc0e9861

3. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-hydro-technic-logix30-monosferyk-9387997397

4. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-supreme-logiq-35k-logix269-lewatit-10869171037

Pierwsze dwa "wszystkomające" zmiękczacze (nie widzę różnicy między nimi) są na głowicach zapewne made in PRC. Ale jak już wcześniej Panowie gregos11 i Louis_muniek wspomnieli, głowice BNT są pewne i sprawdzone, a ja chciałbym poznać opinie tn. tych zastosowanych w pkt 1 i 2.

Co do pozycji nr 3 jest to ciekawa oferta, natomiast ta głowica jako jedyna nie posiada funkcji pracy suchego zbiornika. Czy jest to funkcja która znacznie ułatwia obsługę urządzenia, czy może jest to nie mający większego znaczenia element. Czy zbrylenie soli jest częstym zjawiskiem?

Pozycja nr 4 wydaje się, że ma wszystko, ale jest najdroższa i nie wiem, czy warto tyle dopłacać?

Tak nie ma nic złego w chińskiej głowicy HYDRO lub w głowicy BNT. Mimo iż kraj pochodzenia jest chiński, to jak najbardziej jest to produkt godny polecenia. Natomiast jeśli bierzesz pod uwagę systemy na głowicy logix to faktycznie 255/760 nie ma funkcji suchego zbiornika, ale absolutnie w niczym to nie przeszkadza.

Funkcja suchego zbiornika wynika z kolejności ustawienia cykli w głowicy i tak np. logix 255/760 kończy regenerację zalaniem wody do zbiornika, a Logiq/logix 269 rozpoczyna on nalania wody, później jest pauza systemu (czeka na wytworzenie solanki), z twojego punktu widzenia i jeden i drugi zmiękczacz będzie produkować wodę miękką.

W przypadku logix255/760 faktycznie istnieje możliwość zrobienia się mostu solne, ale nigdy się nie spotkałem akurat w tym sterowniku, być może dlatego że po zadaniu w sterowniku wielkości urządzenia sam dobiera czasy poszczególnych cykli. Może któryś z kolegów miał inne doświadczenia ja osobiście w 255/760 z mostem solnym się nie spotkałem.

Jeśli jesteś w stanie dopłacić taką różnicę do urządzenia to przy tej twardości oraz zużyciu 10 m3 polecał bym Ci ten system z oferty 4. Jest godny polecenia na markowych podzespołach z butlą structural, jeśli skłaniasz się ku bardziej ekonomicznemu rozwiązaniu polecam zmiękczacz z oferty nr. 1. Mimo iż jest na chińskiej głowicy to jest to dobry produkt (oczywiście moim zdaniem).

Ewentualnie poszedł bym na kompromis i wybrał ofertę nr 3. jest to bardzo rozsądny stosunek jakości do ceny.

W przypadku logix255/760 faktycznie istnieje możliwość zrobienia się mostu solne, ale nigdy się nie spotkałem akurat w tym sterowniku, być może dlatego że po zadaniu w sterowniku wielkości urządzenia sam dobiera czasy poszczególnych cykli. Może któryś z kolegów miał inne doświadczenia ja osobiście w 255/760 z mostem solnym się nie spotkałem.

Kwestia zbrylenia soli nie zależy wprost od typu sterownika, jedyny wpływ na to mogą mieć ustawienia właśnie kolejności regeneracji... ale moim zdaniem największy wpływ na to zjawisko ma sposób jej "magazynowania" czyli np. czy w zbiorniku jest ruszt podtrzymujący sól (większość kompaktowych modeli tego nie ma) oraz czy jest utrzymywany stały wysoki poziom soli w zbiorniku (chodzi o to, że ciągłe dosypywanie soli dociska od góry tą już zmiękczoną sól na dnie).

Spotkałem się z tym kilka razy... w skrajnym przypadku sól "rozsadziła" obudowę (czyli po prostu pękła przy dnie) i solanka wyciekała na podłogę (cała kotłownia była w kryształach soli...). Skończyło się na rozcinaniu obudowy i "wykuwaniu" zbiornika ze złożem ze sporej bryły.

Kwestia zbrylenia soli nie zależy wprost od typu sterownika, jedyny wpływ na to mogą mieć ustawienia właśnie kolejności regeneracji... ale moim zdaniem największy wpływ na to zjawisko ma sposób jej "magazynowania" czyli np. czy w zbiorniku jest ruszt podtrzymujący sól (większość kompaktowych modeli tego nie ma) oraz czy jest utrzymywany stały wysoki poziom soli w zbiorniku (chodzi o to, że ciągłe dosypywanie soli dociska od góry tą już zmiękczoną sól na dnie).

Spotkałem się z tym kilka razy... w skrajnym przypadku sól "rozsadziła" obudowę (czyli po prostu pękła przy dnie) i solanka wyciekała na podłogę (cała kotłownia była w kryształach soli...). Skończyło się na rozcinaniu obudowy i "wykuwaniu" zbiornika ze złożem ze sporej bryły.

Tak masz rację,

Pozdrawiam

czy jest utrzymywany stały wysoki poziom soli w zbiorniku (chodzi o to, że ciągłe dosypywanie soli dociska od góry tą już zmiękczoną sól na dnie).

Czyli powinno się ciągle dosypywać soli czy nie? Dosypywałem, zawsze prawie na max i na dnie zrobiła mi sie taka breja solna. Od paru miesięcy nic nie dosypuje, już widać wodę i tą breję. Przy okazji tego chcę wyczyścić zbiornik, wyciągnę wszystko, umyję go i zastanawiam się jak uruchomić pierwszy raz suchy zbiornik. Czy to jest dobra instrukcja ?

, mam taki zmiękczacz. Czy samemu nalać wody np połowę zbiornika a potem nasypać soli na 3/4 i zostawić na kilka godzin a potem włączyć zmiękczacz jako by się regenerował?

Czyli powinno się ciągle dosypywać soli czy nie? Dosypywałem, zawsze prawie na max i na dnie zrobiła mi sie taka breja solna. Od paru miesięcy nic nie dosypuje, już widać wodę i tą breję. Przy okazji tego chcę wyczyścić zbiornik, wyciągnę wszystko, umyję go i zastanawiam się jak uruchomić pierwszy raz suchy zbiornik. Czy to jest dobra instrukcja ?
, mam taki zmiękczacz. Czy samemu nalać wody np połowę zbiornika a potem nasypać soli na 3/4 i zostawić na kilka godzin a potem włączyć zmiękczacz jako by się regenerował?

To co napisał kolega powyżej jest prawdą, ja dodam że ważne jest też ilość wody w zbiorniku. Jeśli twoje urządzenie jest 13 litrowe powinno wystarczyć mu około 12 - 1 3 litrów wody do przeprowadzenia skutecznej regeneracji. Jeśli masz inna pojemność napisz to ja lub inni koledzy podpowiemy jak powinna być dawka wody.

Co zasypu soli proponuję wsypywać po worku (25 kg) i raz na dwa tygodniu skontrolować jego poziom, ale nie alarmem soli, który w większości przypadków działa jako kalkulator w głowicy tylko podejść do urządzenia i fizycznie sprawdzić.

Jeśli komuś z Państwa powstanie złóg solny, należy go delikatnie rozbić (jeśli będzie taka możliwość) np. kijem od szczotki.

Kolega Qbek17 opisał skrajny przypadek, spotkałem się również ze złogami solnymi, ale nigdy w takim stopniu aby trzeba było rozbijać zbiornik, aczkolwiek skoro tak napisał jest to zapewne możliwe.

Pozdrawiam

film opisuje rozruch urządzenia, jest on poprawny.

pozdrawiam

Moim zdaniem można dosypywać sól regularnie, ale też regularnie "nie dosypywać" czyli np. raz na 1-2 lata pozwolić zmiękczaczowi pobrać całą sól ze zbiornika. W ten sposób będzie można zbiornik skontrolować, wyczyścić, a w razie potrzeby rozbić i rozpuścić to co się zbiera na dnie.

Moim zdaniem można dosypywać sól regularnie, ale też regularnie "nie dosypywać" czyli np. raz na 1-2 lata pozwolić zmiękczaczowi pobrać całą sól ze zbiornika. W ten sposób będzie można zbiornik skontrolować, wyczyścić, a w razie potrzeby rozbić i rozpuścić to co się zbiera na dnie.

Ale jak uruchomić po takim czyszczeniu? zalać wodą ile ? zasypać solą ile? na jakim poziomie utrzymywać sól? zmiękczacz mam 25l

Ale jak uruchomić po takim czyszczeniu?

Masz kilka możliwości. Jedna to po prostu zalanie ręcznie wody (dla 25 litrów złoża powinno wystarczyć ok 9-10 litrów wody) do zbiornika soli po czyszczeniu.

Druga to wywołanie regeneracji i "przeskoczenie/pominięcie" wszystkich etapów poza nalewaniem wody do zbiornika soli - wtedy głowica odmierzy prawidłową ilość.

Utrzymywanie poziomu soli to tak jak pisałem - dowolna ilość, ale co jakiś czas zejście do zera...

Jeśli dobrze poszukasz to znajdziesz taki zmiekczacz, o wiele taniej i również na allegro.

przy 4 osobach zużycie będziesz mieć około 12 m3, przy takiej twardości i takim zużyciu proponuję zmiękczacz z butlą 40/50 litrów (dwuelementowy).

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź, niestety miejsce jest znacznie ograniczone(zmiekczacz bedzie w zabudowie meblowej 43x0,80 zaś upust wody będzie przez ściane do kanalizacji prysznicu ) budżet może by się znalazł - czy jest coś godnego polecenia co byś polecił - tak do 3 tys. maks? Jest sens dopłacać skoro żywotność tego to jest 10 lat?

Dzięki za pomoc.