Louis_muniek 21.02.2022 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Dzięki za pomoc bo już się zastanawialiśmy czy zagryźć zęby i kupować. Na tę chwilę zastanawiamy się czy nie kupić i tak zmiękczacza ale nie wiem co jest w naszej sytuacji lepsze i czym różnią się np SUPREME LOGIQ 35K LOGIX269 na aledrogo po ok 3300 a HYDRO TECHNIC 32 OPTIMA SET UPFLOW na tym samym portalu za 2035 zł. Złoże to samo, metoda regeneracji też - niby w tym droższym głowica lepsza ale czy na moje warunki jest sens przepłacać o ponad 1 tyś. zł ? Może w ogóle temat odpuścić ? Ale tak całkiem przy studni zostać bez filtrów chociaż wstępnych ? Jeśli chodzi o bakterie to robiłem testy w sanepidzie i nic nie ma. Supreme ma amerykański zawór, hydro technic ma zawór chiński, który również jest ok, funkcje obu sterowników są podobne, jeden i drugi pracuje w trybie up-flow, jeden i drugi ma regenerację proporcjonalną, jakościowo lepszy będzie supreme, natomiast w tej cenie ten hydro optima też jest przyzwoity. Natomiast jeśli masz wodę ze studni, potwierdź ze sprzedającym czy takie urządzenie będzie mogło bezpiecznie pracować na takiej wodzie. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 21.02.2022 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Bądź konsekwentny w swoich wpisach, bo raz piszesz, że chińskie głowice nie są złe, po czym w innych wpisach jednak je stygmatyzujesz. Ponadto jeśli zajmujesz konkretne stanowisko, że głowica A jest lepsza od B to użyj jakiegoś arumentu - technicznego, użytkowego itp. Inaczej robisz puste wpisy niewiele wnoszące. Tylko się znowu nie unoś - skoro masz wiedze i podjąłeś decyzję o udzielaniu się na tym forum, pomóż budować konstruktywne watki. Wymiana argumentów przez branżowców będzie pozytywna dla wszystkich. Dla dobra wszystkich było by dobrze abyś nauczył się czytać ze zrozumieniem. Nie ma nic złego w chińskich sterownikach, ale cena powinna być realna i jeśli klient ma budzet 3300,00 zł to kupi już markowe urządzenie. zmiękczacz na chińskich komponentach i z dobrą żywicą powinien kosztować około 2000,00 - 2300,00 przy tej wielkości urządzenia. Co do głowic tak jak pisałem rynek jest podzielony, ja osobiście uważam że Clack jest bardzo dobrą głowicą, czy to CK czy CI, ale porostu jej nie lubię, wolę pracować na Autotrolu. Są na forum użytkownicy którzy mają wręcz odwrotną opinię i wolą Clacka. Ja tutaj nie zamierzam się ścigać i tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jupek37 21.02.2022 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 To jeszcze podpytam bo mam ofertę na Ecoperla Toro 20 w zestawie bypass, filtr mechaniczny, worek soli, tester twardości wody za 2990 zł czy to dobra opcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 21.02.2022 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 To jeszcze podpytam bo mam ofertę na Ecoperla Toro 20 w zestawie bypass, filtr mechaniczny, worek soli, tester twardości wody za 2990 zł czy to dobra opcja ? Z tego co wiem to jest tam sterownik FOBRITE, jest to chińska głowicą. Ale najlepiej jak potwierdzi to sprzedający. Jeśli faktycznie jest tam ten sterownik to moim zdaniem cena jak na urządzenie z chińską głowicą dość wygórowana. Pisałem do kolegi powyżej że nie ma nic złego w chińskim sterowniku, pod warunkiem że cena będzie odpowiednia. Tutaj cena jest wygórowana, dokładając niewiele więcej masz markową głowicę czy to Clack czy Autorol. Ale tak jak pisałem potwierdź ze sprzedającym jaki tam jest sterownik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 21.02.2022 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 To jeszcze podpytam bo mam ofertę na Ecoperla Toro 20 w zestawie bypass, filtr mechaniczny, worek soli, tester twardości wody za 2990 zł czy to dobra opcja ? Mamy naprawdę wielu zadowolonych użytkowników tego modelu. Wśród nich jeden z dość znanych budowlańców: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 21.02.2022 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Witam, prosiłbym o pomoc w doradzeniu jaki zestaw urządzeń bądź urządzenie zastosować. Mam studnie głębinową - zrobiona już cała instalacja wod-kan. Dom przed wprowadzeniem.Hydrofor na wejściu, instalacja w pexach, wszędzie podłogówka. Badania wody jak poniżej : Barwa mg Pt/l 6 Mętność <1 pH - Metoda potencjometryczna 6,7 Twardość mg CaCO3/l Visocolor H20F 180 Żelazo mg Fe/l Adaptacja metody USEPA 315B oraz 3500-Fe B <0,03 Mangan mg Mn/l Visocolor HE 920 <0,03 -/l Adaptacja metody redukcji kadmu 3,1 Azot amonowy mg NH4+/l ASTM D1426-93 <0,03 Chlorki mg Cl-/l Visocolor CL 500 35 Przewodność μS/cm PN-EN 27888:1999 349 W kropelkowym teście wyszło 16 stopni w skali niemieckiej twardości wody. Otrzymałem ofertę na : - kolumna do podniesienia pH 1044 MAN (dolomit + corosex) - filtr mechaniczny Atlas Sanic BX 20" - zmiękczacz Ecoperla Softower w rozmiarze S Cena łączna 6475 zł brutto Nie zwracałem wcześniej uwagi na parametr ph wody a tu sprzedawca stwierdził, że trzeba by to PH podnieść. Czy rzeczywiście jest to w moim przypadku zasadne ? Czy zaoferowane urządzenia są ok ? Może są jakieś tańsze dobre alternatywy ? Nie ukrawam, że liczyliśmy się z kosztem rzędu ok 3000 zł a nie aż 6,5 tyś. Dodam, że jak na 3 osobową rodzinę (dwoje dorosłych i roczne dziecko) mamy dość duże zużycie wody - ok 12m3/msc. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i będę wdzięczny szczególnie za gotowe rozwiązanie bo jestem w tej kwestii totalnie zielony. Po rozmowie z przedstawicielem, który zaproponował Panu podany system uzdatniania ze zmiękczaczem Softower S oraz kolumną do podniesienia pH, chcielibyśmy rozjaśnić sytuację i wytłumaczyć, dlaczego akurat taki system został Panu zaproponowany Podany system uzdatniania został dobrany na podstawie otrzymanych wcześniej wyników analizy wody, gdzie odczyn pH wynosił 6,4. Podczas pierwszej rozmowy przedstawiciel został poinformowany, że istnieje duża potrzeba podniesienia pH wody z różnych względów. Pomimo że w naszym badaniu pH Pana wody wyszło nieco wyższe, to biorąc pod uwagę poprzednie wyniki, należy także zwrócić uwagę na niepewność pomiaru (w tym przypadku +/- 0,2). Co więcej, zapotrzebowanie na wodę podane w pierwszej kolejności wynosiło 23 m3. Teraz już wiemy, że jest to zużycie z dwóch miesięcy, jednak nie naszą rolą jest oceniać wielkość zużycia wody. Naszą rolą jest dobrać system w taki sposób, żeby Klient był zadowolony z jakości wody. Zatem chcielibyśmy podkreślić, że dana oferta została przygotowana z uwzględnieniem w pierwszej kolejności wyraźnie określonych potrzeb i oczekiwań Klienta, któremu mocno zależało na podwyższeniu pH wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.02.2022 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Czyli, żadne "dozatory", filtry narurowe się nie sprawdzą? Nawet gdyby je zastosować tylko na odnodze instalacji do ciepłej wody? Raczej nic takiego jeszcze nie ma na rynku. I jeszcze, wracając do zmiękczacza - ile minimalnie wody musi iść w kanał przy takich rozwiązaniach? Zakładam, że objętościowo do zużycia, ale jakie są tutaj warianty, zakładając porządne urządzenie? Szukając skrajnych przypadków można dojść do kilkudziesięciu litrów na regenerację (jej częstotliwość zależy od wielkości złoża - optymalnie co 10-14 dni), ale to nie jest "dobre" dla sprzętu i przyjąłbym jako normę te 120-130 litrów co 2 tygodnie. Nie wiem czy to dla Ciebie "dużo" czy "mało"....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 21.02.2022 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2022 Dzięki za pomoc bo już się zastanawialiśmy czy zagryźć zęby i kupować. Na tę chwilę zastanawiamy się czy nie kupić i tak zmiękczacza ale nie wiem co jest w naszej sytuacji lepsze i czym różnią się np SUPREME LOGIQ 35K LOGIX269 na aledrogo po ok 3300 a HYDRO TECHNIC 32 OPTIMA SET UPFLOW na tym samym portalu za 2035 zł. Złoże to samo, metoda regeneracji też - niby w tym droższym głowica lepsza ale czy na moje warunki jest sens przepłacać o ponad 1 tyś. zł ? Może w ogóle temat odpuścić ? Ale tak całkiem przy studni zostać bez filtrów chociaż wstępnych ? Jeśli chodzi o bakterie to robiłem testy w sanepidzie i nic nie ma. Po pierwsze - do wody studziennej nie stosuj urządzenia z regeneracją upflow. Teraz jest straszne ciśnienie na taką regenerację nawet tam, gdzie ona zupełnie nie ma sensu... Po drugie - filtry mechaniczne (narurowe, wstępne) jak najbardziej powinny być, nawet bez zmiękczacza. Co do różnic w różnych modelach - generalnie różnią się jakością (oczywiście zakładając, że deklaracje co do złoża są prawdziwe ale jest to trudne do zweryfikowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 27.02.2022 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 (edytowane) Poradźcie proszę jakiś model zmiękczacza. Dom z 3 łazienkami, 5 osób, szacuję 17m3/mieś, twardość 22 stopnie niemieckie, wodociąg + kanalizacja. Najbardziej martwi mnie dobór zmiękczacza w kierunku jak najmniejszego spadku ciśnienia wody. Na wejściu mam tylko 2 bary Nie wszyscy producenci podają spadki ciśnienia, a u niektórych widzę nawet spadki 0,9bara. Edytowane 27 Lutego 2022 przez Zielony Inwestor uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.02.2022 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2022 Poradźcie proszę jakiś model zmiękczacza. Dom z 3 łazienkami, 5 osób, szacuję 17m3/mieś, twardość 22 stopnie niemieckie, wodociąg + kanalizacja. Najbardziej martwi mnie dobór zmiękczacza w kierunku jak najmniejszego spadku ciśnienia wody. Na wejściu mam tylko 2 bary Nie wszyscy producenci podają spadki ciśnienia, a u niektórych widzę nawet spadki 0,9bara. Generalnie spadek ciśnienia będzie zależał głównie od chwilowego natężenia przepływu. W skrócie - im więcej wody pobierasz tym większy spadek ciśnienia. Aby uniknąć problemów z niskim ciśnieniem musisz mieć odpowiednio duży zmiękczacz (z zapasem wydajności chwilowej). W Twoim przypadku (z samej twardości i zużycia) wychodzi sugerowany model ok 50-60 litrów złoża. To dużo i myślę, że przy takim urządzeniu nie odczujesz spadku ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 28.02.2022 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 Poradźcie proszę jakiś model zmiękczacza. Dom z 3 łazienkami, 5 osób, szacuję 17m3/mieś, twardość 22 stopnie niemieckie, wodociąg + kanalizacja. Najbardziej martwi mnie dobór zmiękczacza w kierunku jak najmniejszego spadku ciśnienia wody. Na wejściu mam tylko 2 bary Nie wszyscy producenci podają spadki ciśnienia, a u niektórych widzę nawet spadki 0,9bara. Zachęcamy do zapoznania się ze zmiękczaczami wody Ecoperla z serii Softower -> https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/softower/. Model M ma 40 litrów złoża, model L ma 60 litrów złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamos555 28.02.2022 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2022 (edytowane) Cześć, dołożę swoje pytanie. Potrzebuję zmiękczacz wody do domu jednorodzinnego 4 os. Twardość ogólna 229 mg/CaCO3pH - 7,3Stężenie azotu amonowego - 2,5 mg/lStężenie jonu amonu - 0,18 mg/lStężenie żelaza ogólnego - 45 µg/lStężenie manganu - 23 µg/lZużycie ok 8-10m3 / miesiąc Myślałem o czymś z głowicą Clack i złożem Lewatit ale pogubiłem się w rodzajach głowic Clack. Co polecicie? Dobre i bez rujnowania portfela. Edytowane 1 Marca 2022 przez adamos555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 01.03.2022 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Cześć, dołożę swoje pytanie. Potrzebuję zmiękczacz wody do domu jednorodzinnego 4 os. Twardość ogólna 229 mg/CaCO3 pH - 7,3 Stężenie azotu amonowego - 2,5 mg/l Stężenie jonu amonu - 0,18 mg/l Stężenie żelaza ogólnego - 45 µg/l Stężenie manganu - 23 µg/l Zużycie ok 8-10m3 / miesiąc Myślałem o czymś z głowicą Clack i złożem Lewatit ale pogubiłem się w rodzajach głowic Clack. Co polecicie? Dobre i bez rujnowania portfela. Cześć, do podanych wyników i Twoich potrzeb polecamy model Ecoperla Vita 25 z głowicą Clacka oraz złożem Lewatit Link do recenzji na Youtube: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.03.2022 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Cześć, dołożę swoje pytanie. Potrzebuję zmiękczacz wody do domu jednorodzinnego 4 os. Twardość ogólna 229 mg/CaCO3 pH - 7,3 Stężenie azotu amonowego - 2,5 mg/l Stężenie jonu amonu - 0,18 mg/l Stężenie żelaza ogólnego - 45 µg/l Stężenie manganu - 23 µg/l Zużycie ok 8-10m3 / miesiąc Myślałem o czymś z głowicą Clack i złożem Lewatit ale pogubiłem się w rodzajach głowic Clack. Co polecicie? Dobre i bez rujnowania portfela. Wystarczy Ci 20 litrów złoża. I to przy zmiękczeniu do zera - jeśli chcesz coś zostawić z twardości to nawet mniejszy model będzie też dobry. Głowice Clacka różnią się głównie typem sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamos555 01.03.2022 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2022 Doradź lub odradź proszę zmiękczacz bo brałem pod uwagę do zakupu który najbardziej warto?1. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-wodaro-clack-30-filtry-wody-sol-72360815822. https://allegro.pl/oferta/clack-pallas-25-nowoczesny-zmiekczacz-wody-sol-109971334103. https://niezawodni.net.pl/pl/products/zmiekczacz-wody-clack-pallas-ws1ck-25l-lewatit-s-pakiet-startowy-260.html - sklep nie wzbudza zaufania4. https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-cristal-clack-pallas-ck-25-lewatit-s-p-1407.html - sklep nie wzbudza zaufania, no ale cena5. https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-25-wersja-objetosciowa-przeplyw-1-3m-h.html6. Ecoperla Vita 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 02.03.2022 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2022 Doradź lub odradź proszę zmiękczacz bo brałem pod uwagę do zakupu który najbardziej warto? 1. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-wodaro-clack-30-filtry-wody-sol-7236081582 2. https://allegro.pl/oferta/clack-pallas-25-nowoczesny-zmiekczacz-wody-sol-10997133410 3. https://niezawodni.net.pl/pl/products/zmiekczacz-wody-clack-pallas-ws1ck-25l-lewatit-s-pakiet-startowy-260.html - sklep nie wzbudza zaufania 4. https://bluewater24.pl/kompaktowy-zmiekczacz-wody-cristal-clack-pallas-ck-25-lewatit-s-p-1407.html - sklep nie wzbudza zaufania, no ale cena 5. https://aqua-soft.com.pl/uzdatnianie-wody/stacje-uzdatniania-wody/zmiekczanie-wody/aqua-soft-basic/aqua-soft-basic-25-wersja-objetosciowa-przeplyw-1-3m-h.html 6. Ecoperla Vita 25 generalnie oferty z Clack CK są bardzo ok, tutaj kierował bym się ceną. Co do propozycji nr 6. jest to sterownik CI, bez menu PL, jeśli Ci to nie przeszkadza to również jest to dobra głowica. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamf88 03.03.2022 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Witam, jakiś czas temu pytałem o zmiękczacz, ale mam okazję odkupić: "BWT Aquaperla 20 BIO C" (użytkownik musiał kupić większy gdyż w miejscu gdzie został zamontowany było zbyt duże zużycie i nie dawał rady). Pytanie, czy jest to sprzęt godny polecenia ? (Wcześniej planowałem Hydro Technic Logix 30L)Docelowo będzie używany w rodzinie 2+2 zużycie wody poniżej 10m3/mies.Woda miejska, twardość wody w okolicach 400mg/l/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 03.03.2022 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Witam, jakiś czas temu pytałem o zmiękczacz, ale mam okazję odkupić: "BWT Aquaperla 20 BIO C" (użytkownik musiał kupić większy gdyż w miejscu gdzie został zamontowany było zbyt duże zużycie i nie dawał rady). Pytanie, czy jest to sprzęt godny polecenia ? (Wcześniej planowałem Hydro Technic Logix 30L) Docelowo będzie używany w rodzinie 2+2 zużycie wody poniżej 10m3/mies. Woda miejska, twardość wody w okolicach 400mg/l/ Trochę mały jak na taką twardość. Chyba że planujesz zmiękczenie tylko częściowe... wtedy może dać radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz_Max 03.03.2022 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2022 Po pierwsze - do wody studziennej nie stosuj urządzenia z regeneracją upflow. Teraz jest straszne ciśnienie na taką regenerację nawet tam, gdzie ona zupełnie nie ma sensu... Możesz coś więcej napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Louis_muniek 04.03.2022 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 Witam, jakiś czas temu pytałem o zmiękczacz, ale mam okazję odkupić: "BWT Aquaperla 20 BIO C" (użytkownik musiał kupić większy gdyż w miejscu gdzie został zamontowany było zbyt duże zużycie i nie dawał rady). Pytanie, czy jest to sprzęt godny polecenia ? (Wcześniej planowałem Hydro Technic Logix 30L) Docelowo będzie używany w rodzinie 2+2 zużycie wody poniżej 10m3/mies. Woda miejska, twardość wody w okolicach 400mg/l/ Jeden i drugi to porządne urządzenia tylko nie wiem czy jest sens inwestować aż tak duże pieniądze w BWT, w tym przedziale masz o połowę tańsze ale równie dobre LOGIX, Clack. Przy 4 osobach i 400 mg raczej minimalny 30 litrowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts