ania_mania 12.12.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 4) Centralny zmiękczacz. Koszt od ok 1800 zł do ok. 2800 zł w zależności od producenta, objętości żywicy jonowymiennej i możliwości sterownika (głowicy sterującej). Witam! Widzę, że w tym wątku były wzmiankowane urządzenia do zmiękczania wody pracujące na złożu jono-wymiennym, dlatego przyłączę się do niego. Jesteśmy podłączeni do wodociągu, który bierze swój początek w studni głębinowej. Woda jest czysta bakteriologicznie lecz jest twarda. Widziałem dzisiaj wyniki badań -- twardość na poziomie 380 mg CaCO3/dm3. Jeśli dobrze zrozumiałem to co jest napisane w Wikipedii odpowiada to twardości rzędu 38 stopni w skali niemieckiej. Interesuje mnie szczególnie jak reguluje się docelową twardość wody w takich urządzeniach?! Czy to się jakoś programuje na głowicy sterującej? Zakładając, że urządzenie jest wyposażone w sterowanie elektroniczne, logiczne (objętościowe), to czy częstość regeneracji jest uzależniona od stopnia redukcji twardości wody czy tylko od m3 wody, które zostały zmiękczone? Czy ktoś ma może doświadczenia z użytkowania zmiękczacza wody firmy Buderus z serii Loga Nice? Pozdrawiamy Ania i Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 12.12.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 Widziałem dzisiaj wyniki badań -- twardość na poziomie 380 mg CaCO3/dm3. Jeśli dobrze zrozumiałem to co jest napisane w Wikipedii odpowiada to twardości rzędu 38 stopni w skali niemieckiej. 380*0,056=21dH (stopni niemieckich). Co nie zmienia faktu że to jest woda twarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 12.12.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2008 380*0,056=21dH (stopni niemieckich). Co nie zmienia faktu że to jest woda twarda. No tak! Nie spojrzałem dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mroovka 14.12.2008 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Witam, wiem, ąe jest osobny wątek poswięcony tematyce związanej z VAT-em, ale pilnie potrzebuję odpowiedzi, więc zapytam i tutaj- czy można odliczyć VAT od zakupu urządzeń do uzdatniania wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 15.12.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 Witam, wiem, ąe jest osobny wątek poswięcony tematyce związanej z VAT-em, ale pilnie potrzebuję odpowiedzi, więc zapytam i tutaj- czy można odliczyć VAT od zakupu urządzeń do uzdatniania wody? Witam, Ja będę płacił 7% VAT od ceny netto za urządzenie i jego montaż. W związku z tym wydaje mi się, że będziesz mógł odliczyć VAT. Pozdrawiamy Ania i Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaroo21 22.12.2008 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Witam, Dziś otrzymałem badania swojej studni z którymi można zapoznać się poniżej. Zastanawiam się czy można coś z tą wodą zrobić czy też wiercić nową studnie... ? http://www.supertypy.pl/images/stories/Newsy/woda.jpg Z góry dziękuję za wszystkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 22.12.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Czy są zmiękczacze które nie muszą być podłączone do kanalizacji? A jeśli nie ma to czy woda z płukania złoża może trafić do oczyszczalni przydomowej (poliplast) czy to nie zaszkodzi złożu bakterii. I druga sprawa jesli już zmiękczacz mogłby pracować z oczyszczalnią to niestety ale mogą go podłączyć tylko do pbiegu ciepłej wody - czy to ma sens? (zmywarka i pralka podłączone są do ciepłej wody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 22.12.2008 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Witam, Dziś otrzymałem badania swojej studni z którymi można zapoznać się poniżej. Zastanawiam się czy można coś z tą wodą zrobić czy też wiercić nową studnie... ? Wyniki wskazują że: - masz ujęcie głębinowe (żelazo i mangan) - mangan dość trudno się usuwa z żelazem jest łatwiej. Nowa studnia nie pomoże (bo wody na tej głębokości tak mają). - niepokoi wysoki poziom CHzT - wskazuje na zanieczyszczenie organiczne (bakterie ogólne to potwierdzają) - bakterie ubijesz z łatwością lampą UV. Barwa może być związana z żelazem i manganem. Jak się je usunie to dopiero będzie widać co dalej. Jaki jest zapach tej wody (na nos)? To tyle co ja wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 23.12.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Interesuje mnie szczególnie jak reguluje się docelową twardość wody w takich urządzeniach?! Czy to się jakoś programuje na głowicy sterującej? Zakładając, że urządzenie jest wyposażone w sterowanie elektroniczne, logiczne (objętościowe), to czy częstość regeneracji jest uzależniona od stopnia redukcji twardości wody czy tylko od m3 wody, które zostały zmiękczone? Czy ktoś ma może doświadczenia z użytkowania zmiękczacza wody firmy Buderus z serii Loga Nice? PozdrawiamyAnia i Grzegorz Częstotliwość regeneracji przy sterowaniu objętościowym jest wyliczana przez urzadzenie o ile poprawnie sa wprowadzone parametry wody i uzależnione jest tylko i wyłącznie od tego co zostało wprowadzone do układu sterowania przez uzytkownika bądź serwis. Jeżeli poprawnie zostały wprowadzone parametry dot. twardości skorygowanej (twardośc ogólna + odrobina wiedzy) to urządzenie zregeneruje się po maksymalnym wykorzystaniu swoich zdolności jonowymiennych.Odpowiadając na pytanie jednak: częstotliwośc regeneracji zależy od poprawności wpisanych parametrów. Jesli właściwie są wpisane to wtedy zależy tylko i wyłącznie od ilości przepływającej przez nie wody. A propos Serii loga nice. Nazwę każdy może sobie nadać więc tak tez jest w tym przypadku.95% dostepnych urzadzeń jest składanych przez importerów części lub podzespołów i nazwa to tylko efekt fantazji składającego. Jesli chodzi konkretnie o Loga Nice - sterownik produkcji GE , butla z chin lub włoch obudowa zewnetrzna z chin - cóz to za seria?? Zmiekczacz składak jak większość trudno zatem mieć opinię. Ot przecietne urzadzenie niczym sie nie wyróżniające jesli chodzi o ekonomikę uzytkowania. Istotą rzeczy jednak jest to by mieć serwis pod ręką - taki z prawdziwego zdarzenia który potrafi ustawić urzadzenie a nie tylko sprzedać. Mnóstwo urzadzeń z którymi sie spotykam jest niestety źle poustawianych i powoduje to nieekonomiczne ich wykorzystywanie.Podsumowując - nie jest istotne jak się nazywa . Najważniejszy w tym przypadku jest poziom kultury technicznej gwarantujacego skutecznośc jego pracy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 23.12.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 Witam, Dziś otrzymałem badania swojej studni z którymi można zapoznać się poniżej. Zastanawiam się czy można coś z tą wodą zrobić czy też wiercić nową studnie... ? Z góry dziękuję za wszystkie rady Bez obaw. Taką wode można bez większych problemów uzdatnić. Na poczatek jednak proponowałbym podziałac odrobine w kierunku zmniejszenia ilości bakterii i przeprowadzić dezynfekowanie studni. Po takim zabiegu dopiero można podejmowac kolejne kroki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaroo21 26.12.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2008 Na wiosnę wyłowiłem z studni mysz rozkładającą się i po tym czasie dwukrotnie wlewałem chloraminę i sprężarką sprawdzałem czy nie ma w środku więcej niespodzianek. Studnia jest już zabezpieczona ale widać że niezbyt odkażona. Czym należało by ją skutecznie odkazić ? i czy ta chloramina nie była wystarczająca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 27.12.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Częstotliwość regeneracji przy sterowaniu objętościowym jest wyliczana przez urzadzenie o ile poprawnie sa wprowadzone parametry wody i uzależnione jest tylko i wyłącznie od tego co zostało wprowadzone do układu sterowania przez uzytkownika bądź serwis. Jeżeli poprawnie zostały wprowadzone parametry dot. twardości skorygowanej (twardośc ogólna + odrobina wiedzy) to urządzenie zregeneruje się po maksymalnym wykorzystaniu swoich zdolności jonowymiennych. Odpowiadając na pytanie jednak: częstotliwośc regeneracji zależy od poprawności wpisanych parametrów. Jesli właściwie są wpisane to wtedy zależy tylko i wyłącznie od ilości przepływającej przez nie wody. Przede wszystkim dziękuję za wypowiedź! Niby wszystko jest jasne ale jest jedno ale.... Rozumiem, że wprowadzam informację o twardości wody wodociągowej. A jak definiuje się twardość wody na wyjściu ze zmiękczacza? Jest w ogóle taka możliwość? Pytam tak ogólnie o zmiękczacze jako takie, a nie ten konkretny model Buderusa! A propos Serii loga nice. Nazwę każdy może sobie nadać więc tak tez jest w tym przypadku. 95% dostepnych urzadzeń jest składanych przez importerów części lub podzespołów i nazwa to tylko efekt fantazji składającego. Jesli chodzi konkretnie o Loga Nice - sterownik produkcji GE , butla z chin lub włoch obudowa zewnetrzna z chin - cóz to za seria?? Zmiekczacz składak jak większość trudno zatem mieć opinię. Ot przecietne urzadzenie niczym sie nie wyróżniające jesli chodzi o ekonomikę uzytkowania. Istotą rzeczy jednak jest to by mieć serwis pod ręką - taki z prawdziwego zdarzenia który potrafi ustawić urzadzenie a nie tylko sprzedać. Mnóstwo urzadzeń z którymi sie spotykam jest niestety źle poustawianych i powoduje to nieekonomiczne ich wykorzystywanie. Zatem postawię takie pytanie: jaki zmiękczacz kupić, by nie było w nic chińskiego? I jeszcze, co masz na myśli pisząc "źle poustawianych"? Podsumowując - nie jest istotne jak się nazywa . Najważniejszy w tym przypadku jest poziom kultury technicznej gwarantujacego skutecznośc jego pracy. Jestem bardzo kulturalnym inżynierem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 27.12.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Czy są zmiękczacze które nie muszą być podłączone do kanalizacji? [...] Z tego co się orientują to na pewno nie! Co jakiś czas złoże musi być regenerowane czyli musi przez nie przejść w odwrotnym kierunku roztwór soli a efekt tego płukania czyli solanka musi trafić do kanalizacji. Są natomiast filtry z wkładami zmiękczającymi i te możesz sobie zainstalować na części instalacji, np. przed zmywarką czy pralką. Takie filtry to np. filtry Eko-Dafi produkowane przez FORMASTER S.A. Nie wiem natomiast jak reagują one na ciepłą wodę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 27.12.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2008 Jesli aniu _maniu .......chcesz kupic coś co nie posiada nic z chińskich elementów to ja niestety znam tylko serię Tapworks lub Ekowater. Innych urzadzeń spełniających Twoje kryteria nie znam. A propos twardości wody na wyjściu:takie ustawienia realizowane sa za pomocą tzw. domieszkowania a polega to na tym , że część wody twardej za pomoca zaworu obejściowego - tzw. by pass- miesza się z wodą zmiękczoną i uzyskuje sie okresloną i oczekiwaną twardość wypadkową.Niektóre urzadzenia są wyposazone w takie zawory ale można to również wykonać samemu lub zlecić firmie montujacej. A jakby było jeszcze jakieś ale to oczywiście służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 28.12.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 [...] Jeżeli poprawnie zostały wprowadzone parametry dot. twardości skorygowanej (twardośc ogólna + odrobina wiedzy) to urządzenie zregeneruje się po maksymalnym wykorzystaniu swoich zdolności jonowymiennych. [...] Czy chodzi o zastosowanie tego wzoru: Twardość skorygowana [. o. f] = twardość [. o. f] + 8.55 × ilość żelaza w mg Fe/ l? Wzór jest oparty na stopniach francuskich, tak? Pozdrawiamy Ania i Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 28.12.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Jesli aniu _maniu .......chcesz kupic coś co nie posiada nic z chińskich elementów to ja niestety znam tylko serię Tapworks lub Ekowater. Innych urzadzeń spełniających Twoje kryteria nie znam. Czy możesz polecić jakiś konkretny model dla rodziny 4-osobowej? Sporadycznie oczywiście są u nas dodatkowi domownicy, więc zamawiając zmiękczacz Buderusa wybrałem model Loga Nice 20, który jest przewidziany dla 6 osób. Zmiękczacz będzie zainstalowany zaraz po wodomierzu, więc będzie przez niego przechodziła cała woda zużywana w domu! Razem z montażem zmiękczacza będziemy zakładać drugi wodomierz dla wody wychodzącej poza budynek do podlewania ogrodu. A propos twardości wody na wyjściu: takie ustawienia realizowane sa za pomocą tzw. domieszkowania a polega to na tym , że część wody twardej za pomoca zaworu obejściowego - tzw. by pass- miesza się z wodą zmiękczoną i uzyskuje sie okresloną i oczekiwaną twardość wypadkową. Niektóre urzadzenia są wyposazone w takie zawory ale można to również wykonać samemu lub zlecić firmie montujacej. Interesuje mnie jaka jest twardość wody bez takiego obejścia? Jest to gdzieś podawane? A może jest to przyjęte odgórnie na podstawie jakiś wytycznych i stosowane przez ogół producentów? Jak kontrolować twardość wody po założeniu obejścia do mieszania wody surowej ze zmiękczonej? Jest to jakoś policzalne? Czy też trzeba oddać wodę do badania? A jakby było jeszcze jakieś ale to oczywiście służę pomocą. Dziękujemy! Jak widać skorzystaliśmy z tego zaproszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 28.12.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Soro jesteś zainteresowana to owszem moge polecić. Najbliżej masz chyba firme MOST w Lublinie - to w kwestii gdzie?... jesli zas chodzi o model to wystarczajacy dla 4-ro osobowej rodziny bedzie Tapworks NSC 17 ED to czywiście polecam. Przeniosłem to juz na twardośc wody jaka jest w Twoim rejonie więć bez obaw.Proponuję , prze zmiękczaczem zrobic odejście na podlewanie ogrodu inaczej przy każdym podlewaniu będzie wymagane przełączanie wody na zaworach. I ostatnie.Twardośc wody wyjściowej ze zmiękczacza waha się na poziomie ok 0,14 stopnia niemieckiego. Po założeniu mieszacza do domieszkowania ustawić raz i nie ruszać. zapewne zrobi to montażysta firmy którą Ci poleciłem i zrobią to dobrze. Samodzielnego montażu nie zalecam.Ja używam wody całkowicie zmiekczonej i tylko na poczatku jest problem z przyzwyczajeniem sie. Później odczuwa się tylko zalety takiej wody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 28.12.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Skoro jesteś zainteresowana to owszem moge polecić. Najbliżej masz chyba firme MOST w Lublinie - to w kwestii gdzie?... jesli zas chodzi o model to wystarczajacy dla 4-ro osobowej rodziny bedzie Tapworks NSC 17 ED to czywiście polecam. Przeniosłem to juz na twardośc wody jaka jest w Twoim rejonie więć bez obaw. Załóż po prostu dobry i na wiele lat będzie spokój. To sprawdzona marka i sprawdzony producent. Jako ciekawostkę podam , że to ten producent opracował pierwszy na świecie model zmiekczacza. Proponuję , przed zmiękczaczem zrobic odejście na podlewanie ogrodu inaczej przy każdym podlewaniu będzie wymagane przełączanie wody na zaworach. I ostatnie. Twardośc wody wyjściowej ze zmiękczacza waha się na poziomie ok 0,14 stopnia niemieckiego. Po założeniu mieszacza do domieszkowania ustawić raz i nie ruszać. zapewne zrobi to montażysta firmy którą Ci poleciłem i zrobią to dobrze. Samodzielnego montażu nie zalecam. Ja używam wody całkowicie zmiekczonej i tylko na poczatku jest problem z przyzwyczajeniem sie. Później odczuwa się tylko zalety takiej wody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania_mania 28.12.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 [...] Proponuję , prze zmiękczaczem zrobic odejście na podlewanie ogrodu inaczej przy każdym podlewaniu będzie wymagane przełączanie wody na zaworach. Tak, tak. Właśnie tak to będzie zrobione!! I ostatnie. Twardośc wody wyjściowej ze zmiękczacza waha się na poziomie ok 0,14 stopnia niemieckiego. [...] Ile? Brzmi to wprost niewiarygodnie! Musi być przecież jakaś granica rozsądku... Przecież zbyt miękka (słyszałem, że dzieje się tak przy twardości około 4 stopni niemieckich) woda utrudnia spłukiwanie mydła. Zatem powtórzę moje pytanie jeszcze raz: Jaką twardość ma woda na wyjściu ze zmiękczacza przy jego standardowym ustawieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusigrosz2000 28.12.2008 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2008 Napisałem w poprzednim poście - ale powtórzę- 0,14 stopnia niemieckiego. To jest poziom twardości przy poprawnie pracującym jonicie ( zasyp zmiękczacza) Wcale sie źle nie zmywa to mydło - to jest tylko wrażenie......mydło spłukuje się dobrze tylko na skórze nie pozostaje skrystalizowany wapń i magnez , który występuje w wodzie twardej a co za tym idzie ręce są śliskie i jest takie wrażenie jakby mydło było na nich nadal. Ale przy takiej wodzie brak jest osadów na sanitariatach , stosuje sie zdecydowanie mniej proszku do prania - ok. 60% mniej , obniża sie zdecydowanie ilośc proszku do zmywarki itd. .....to sa oszczędności jakie daje miękka woda. Szamponu i mydła też trzeba zdecydowanie mniej. Mamy jeszcze jakieś pytanie? aha .....0,14 to odpowiada polskiemu oznaczeniu w ilości ok.2,5 mg/litr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts