qbek17 28.09.2022 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2022 (edytowane) Chcialbym wode odzelazic, dla podanych powyzej parametrow, a to czy woda ma troche wiecej zelaza, czy troche mniej ma dla mnie drugorzedne znaczenie... Problem w doborze odpowiedniego złoża dla Ciebie jest taki, że do tych parametrów w ogóle nie potrzebujesz odżelaziacza Tu powinien wystarczyć dobry filtr wstępny... ... ale ponieważ opisujesz objawy to one sugerują właśnie, że te wyniki są już nieaktualne. I teraz możesz wodę zbadać i wiedzieć na co dobierać złoże, albo możesz strzelać w ciemno i masz jakąś szansę trafić... lub nie trafić Masz rację, że jakość wody się zmienia. Ale im głębsza studnia tym te zmiany są mniejsze lub rzadsze. Jeśli ujęcie jest płytkie to jakość wody jest bardziej zmienna. Skoro to ujęcie "osiedlowe" to powinno mieć wykonywane okresowe badania jakościowe wody - może wystarczy ich poszukać? Edytowane 28 Września 2022 przez qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu23 29.09.2022 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2022 Cześć, Proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatnienia wody z własnej studni głębinowej glębokość 21m lustro 8m pompa 12mWyniki badan:Barwa 14 zakres 5-70Mętność 1,12 pH 7,2Przewodowosc 2500Jon Amonowy 0,13 NDS 0,5Mangan 295 mikrogramów/l NDS 50Żelazo 315 mikrogramów/l NDS 200Siarczany 51 miligramów /l NDS 250Twardość 282 mg/l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.09.2022 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2022 Cześć, Proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatnienia wody z własnej studni głębinowej glębokość 21m lustro 8m pompa 12m Wyniki badan: Barwa 14 zakres 5-70 Mętność 1,12 pH 7,2 Przewodowosc 2500 Jon Amonowy 0,13 NDS 0,5 Mangan 295 mikrogramów/l NDS 50 Żelazo 315 mikrogramów/l NDS 200 Siarczany 51 miligramów /l NDS 250 Twardość 282 mg/l Na podstawie tych informacji można sugerować filtr wielofunkcyjny: zmiękczy wodę, usunie żelazo i mangan... Wielkość filtra zależy od zużycia wody. Do regeneracji potrzebna będzie sól. Alternatywnie można postawić sam zmiękczacz - nie będzie to co prawda bardzo "zgodnie ze sztuką" ale przy tak niewielkich przekroczeniach Fe i Mn (oraz przy delikatnym przewymiarowaniu filtra) powinno zadziałać wystarczająco dobrze (może nie usuną Fe i Mn do zera, ale powinny się zmniejszyć poniżej normy). Alternatywnie może to być sam odżelaziacz. Przy tak niewielkich przekroczeniach powinien wystarczyć każdy najprostszy model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.09.2022 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 Cześć, Proszę o pomoc w doborze urządzeń do uzdatnienia wody z własnej studni głębinowej glębokość 21m lustro 8m pompa 12m Wyniki badan: Barwa 14 zakres 5-70 Mętność 1,12 pH 7,2 Przewodowosc 2500 Jon Amonowy 0,13 NDS 0,5 Mangan 295 mikrogramów/l NDS 50 Żelazo 315 mikrogramów/l NDS 200 Siarczany 51 miligramów /l NDS 250 Twardość 282 mg/l Cześć, wstępnie do podanych parametrów możemy zaproponować stację wielofunkcyjną Ecoperla Multitower M, jeśli chcesz także zmiękczyć wodę w domu. Zapraszamy do kontaktu na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matagent 30.09.2022 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 Cześć,Proszę o pomoc w doborze stacji uzdatniającej wodę ze studni głębinowej na poziomie 19 z zainstalowaną pompą głębionową 3,5"SDM 2-12 230V IBO oraz hydroforem AQUASYSTEM zbiornik przeponowy 150L pionowy. Woda musi nadawać się do spożycia. Niestety nie mam innego wyjściaWyniki wody:1 Indeks nadmanganianowy 7,4 (+ 2,0] mg/l Norma: 52 Ogólna liczba mikroorganizmów w 22*C po 72h >300 jtk/1ml Norma 2003 Liczba Escherichia coli >80 jtk/100 ml Norma 04 Liczba Enterokoków kałowych >80 jtk/100 ml Norma 05 Liczba bakterii z grupy coli >80 jtk/100 ml Norma 06 Stężenie żelaza 1520 [+ 320] ug/l Norma 2007. Stężenie manganu 900 [+ 189] ug/l Norma 508 Stężenie azotanów 5,1 [+ 0,8] mg/l Norma 50 9 Stężenie jonu amonowego 0,523 [+0,105] mg/l Norma 0,50 10 Twardość ogólna 140,2 [+ 7,1] mgCaco3/l Norma 60-50011. Przewodność elektryczna 270 uS/cm Norma 250012 pH 6,913 Zapach akceptowalny 14 Smak nie oznaczono15 Mętność 359[+76] Norma 116 Barwa <5,0 mgPt/l Norma 15 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu23 30.09.2022 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 Cześć, wstępnie do podanych parametrów możemy zaproponować stację wielofunkcyjną Ecoperla Multitower M, jeśli chcesz także zmiękczyć wodę w domu. Zapraszamy do kontaktu na [email protected] Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jachu23 30.09.2022 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.09.2022 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 Cześć, Proszę o pomoc w doborze stacji uzdatniającej wodę ze studni głębinowej na poziomie 19 z zainstalowaną pompą głębionową 3,5"SDM 2-12 230V IBO oraz hydroforem AQUASYSTEM zbiornik przeponowy 150L pionowy. Woda musi nadawać się do spożycia. Niestety nie mam innego wyjścia Wyniki wody: 1 Indeks nadmanganianowy 7,4 (+ 2,0] mg/l Norma: 5 2 Ogólna liczba mikroorganizmów w 22*C po 72h >300 jtk/1ml Norma 200 3 Liczba Escherichia coli >80 jtk/100 ml Norma 0 4 Liczba Enterokoków kałowych >80 jtk/100 ml Norma 0 5 Liczba bakterii z grupy coli >80 jtk/100 ml Norma 0 6 Stężenie żelaza 1520 [+ 320] ug/l Norma 200 7. Stężenie manganu 900 [+ 189] ug/l Norma 50 8 Stężenie azotanów 5,1 [+ 0,8] mg/l Norma 50 9 Stężenie jonu amonowego 0,523 [+0,105] mg/l Norma 0,50 10 Twardość ogólna 140,2 [+ 7,1] mgCaco3/l Norma 60-500 11. Przewodność elektryczna 270 uS/cm Norma 2500 12 pH 6,9 13 Zapach akceptowalny 14 Smak nie oznaczono 15 Mętność 359[+76] Norma 1 16 Barwa <5,0 mgPt/l Norma 15 Pozdrawiam Cześć, woda niestety jest mocno zanieczyszczona, wstępnie możemy zaproponować dwuetapowy system uzdatniania, składający się z: - Hydrofor bezprzeponowy 300l + zwężka napowietrzająca - Odżelaziacz i odmanganiacz wody Ecoperla Sanitower L - Filtr mechaniczny - Stacja wielofunkcyjna Ecoperla Multitower Zapraszamy do kontaktu mailowego na [email protected] Wykonamy dodatkowe badania oraz testy obciążeniowe na wodzie. Wtedy możemy dać gwarancję na jakość wody po uzdatnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.09.2022 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 Cześć, Proszę o pomoc w doborze stacji uzdatniającej wodę ze studni głębinowej na poziomie 19 z zainstalowaną pompą głębionową 3,5"SDM 2-12 230V IBO oraz hydroforem AQUASYSTEM zbiornik przeponowy 150L pionowy. Woda musi nadawać się do spożycia. Niestety nie mam innego wyjścia Wyniki wody: 1 Indeks nadmanganianowy 7,4 (+ 2,0] mg/l Norma: 5 2 Ogólna liczba mikroorganizmów w 22*C po 72h >300 jtk/1ml Norma 200 3 Liczba Escherichia coli >80 jtk/100 ml Norma 0 4 Liczba Enterokoków kałowych >80 jtk/100 ml Norma 0 5 Liczba bakterii z grupy coli >80 jtk/100 ml Norma 0 6 Stężenie żelaza 1520 [+ 320] ug/l Norma 200 7. Stężenie manganu 900 [+ 189] ug/l Norma 50 8 Stężenie azotanów 5,1 [+ 0,8] mg/l Norma 50 9 Stężenie jonu amonowego 0,523 [+0,105] mg/l Norma 0,50 10 Twardość ogólna 140,2 [+ 7,1] mgCaco3/l Norma 60-500 11. Przewodność elektryczna 270 uS/cm Norma 2500 12 pH 6,9 13 Zapach akceptowalny 14 Smak nie oznaczono 15 Mętność 359[+76] Norma 1 16 Barwa <5,0 mgPt/l Norma 15 Pozdrawiam Przy takiej ilości bakterii, zacznij od dezynfekcji studni i powtórz badania. Na żelazo i mangan potrzebujesz odżelaziacza, a ze względu na jon amonowy - najlepiej także napowietrzanie (czyli wymiana hydroforu). Potem drugi stopień (np. stacja wielofunkcyjna) i zabezpieczenie bakteriologiczne - lampa UV. Przy takiej mętności to wygląda bardziej jak gęsty płyn, a nie woda pitna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matagent 30.09.2022 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2022 Przy takiej ilości bakterii, zacznij od dezynfekcji studni i powtórz badania. Na żelazo i mangan potrzebujesz odżelaziacza, a ze względu na jon amonowy - najlepiej także napowietrzanie (czyli wymiana hydroforu). Potem drugi stopień (np. stacja wielofunkcyjna) i zabezpieczenie bakteriologiczne - lampa UV. Przy takiej mętności to wygląda bardziej jak gęsty płyn, a nie woda pitna... Właśnie jest to dla mnie o tyle zastanawiające, że woda z wyglądu nie jest aż tak zła jak wynika to z badań. Jest przezroczysta, ma oczywiście swój metaliczno-ziemny zapach i po kontakcie z tlenem robi trochę zółta, ale mam wrażenie, że te badania nie do końca zostały poprawnie zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 01.10.2022 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2022 Właśnie jest to dla mnie o tyle zastanawiające, że woda z wyglądu nie jest aż tak zła jak wynika to z badań. Jest przezroczysta, ma oczywiście swój metaliczno-ziemny zapach i po kontakcie z tlenem robi trochę zółta, ale mam wrażenie, że te badania nie do końca zostały poprawnie zrobione. To jak masz takie podejrzenia, to zrób dezynfekcję studni i powtórz komplet badań - może w innym laboratorium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spinecki 04.10.2022 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Jeśli osady pojawiają się po kilku dniach to raczej sugeruje wytrącanie żelaza, które w momencie przechodzenia przez filtry pozostało rozpuszczone. Czyli albo jest go znacznie więcej niż filtr może usunąć, albo filtr nie działa. A po jakimś czasie kontaktu z powietrzem, to żelazo się wytrąca w postaci osadów. Gro moich osadów to osady wapienne. Osadów rdzawych nie ma praktycznie w ogóle. Tlenki żelaza natomiast wytrącają się w wodzie basenowej, ale woda basenowa ma tylko jeden wstępny filtr 10' sznurkowy (1mikrometr). O ile dobrze zrozumiałem to nie masz zbiornika hydroforowego? W takim razie całe zassane powietrze idzie Ci w rury i w filtr... w którym się zbiera aż do regeneracji? Jak często wymieniasz wkłady? Jakie to wkłady (jaka dokładność filtracji)? Głównie chodzi o ten mniejszy filtr bo on będzie najbardziej dławił przepływ... Nie mam zbiornika hydroforowego. Poniżej zdjęcie tego co mam. Kolejność jest taka: 1/ filtr wstępny 10' 2/ filtr bb 20' 3/ napowietrzacz zrobiony ze zwężki venturiego 4/ kolumna filtracyjna. Podejrzewam, że tego powietrza w układzie przez tą zwężkę nie wchodzi wcale jakoś dużo (zwężka "syczy" przy przepływie wody, ale dodatkowo pewnie tłumi ją trochę zawór zwrotny (były wycieki wody z niej)) Załączam zdjęcie filtra po około miesiącu. Do 10' malego stosuję od 1 do 10 mikrometrów, zarówno piankowe, jak i sznurkowe (ten akurat jest 1 mikrometr). Do bb20' tez piankowy 1 mikrometr. Oczywiscie im mniejszy mikronaz tego 10', tym czystszy jest ten 20' (20' wymieniam co okolo 3 miesiace i niezawsze jest calkowicie brudny). Ten zestaw kupilem z montazem na gotowo, ale zastanawiam sie w ogole nad sensownoscia kolejnosci i ilosci filtrow. Czy na pewno to wlasciwa kolejnosc? Czy nie powinienem miec filtra za kolumna filtracyjna... ewentualnie jeden maly wstepny do wylapania zelaza, a drugi juz za kolumna? Te parametry nie bardzo odpowiadają opisywanym przez Ciebie objawom... żelaza jest mało, twardości też niewiele... tam się nie ma co osadzać. Więc albo woda się zmieniła znacznie albo problem jest gdzieś indziej (np. w układzie hydraulicznym). Czyli najpierw zrobię jednak badanie wody, bo to rzeczywiscie bez sensu. Nie mam niestety dostepu do badan wody z osiedla, ale podejrzewam, ze tez moga byc nieaktualne, zrobie wlasne. Napisalem juz do KLARSAN, a jak nie KLARSAN, to gdzie indziej i wroce z informacja tutaj. W zbiornik o pojemności 62 litrów możesz wsypać maksymalnie 40 litrów złoża (i to ciężkiego, np. Pyrolox/Katalox). Przy lżejszych złożach nawet mniej. Węgla w to nie mieszaj - ale podsypka z grubszego piasku na pewno nie zaszkodzi. Przy okazji na pewno dobrze byłoby wymienić rurę dystrybutora z koszem dolnym. Przy zmianie złoża musisz odpowiednio dostosować głowicę, np. wymienić DLFC (restryktor płukania). Masz dość tanią, chińską głowicę więc należałoby też sprawdzić czy ona w ogóle jest w stanie wypłukać te cięższe złoża... Kosz dolny - rozumiem. DLFC - nic nie rozumiem (nie wiem jak sprawdzic czy jest w stanie wyplukac ciezsze zloza). Czy to oznacza, ze lzejsze, drobniejsze zloze bedzie ok, a przy ciezszym bedzie problem, czy moze na odwrot? Problem w doborze odpowiedniego złoża dla Ciebie jest taki, że do tych parametrów w ogóle nie potrzebujesz odżelaziacza Tu powinien wystarczyć dobry filtr wstępny... No rzeczywiscie wychodzi na to, ze moim glownym problemem jest twardosc wody i osady wapienne, a nie zelazo, ktore w wiekszosci wylapuje filtr wstepny... Tylko czy teraz dam rade cokolwiek zrobic z taka woda wykorzystujac kolumne filtracyjna, ktora mam, czy ogolnie wszystko do kosza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.10.2022 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2022 Nie mam zbiornika hydroforowego. Poniżej zdjęcie tego co mam. Nie widzę zdjęcia... Kolejność jest taka: 1/ filtr wstępny 10' 2/ filtr bb 20' 3/ napowietrzacz zrobiony ze zwężki venturiego 4/ kolumna filtracyjna... Załączam zdjęcie filtra po około miesiącu. Do 10' malego stosuję od 1 do 10 mikrometrów, zarówno piankowe, jak i sznurkowe (ten akurat jest 1 mikrometr). Do bb20' tez piankowy 1 mikrometr. Oczywiscie im mniejszy mikronaz tego 10', tym czystszy jest ten 20' (20' wymieniam co okolo 3 miesiace i niezawsze jest calkowicie brudny). Jeśli masz szeregowo dwa filtry (jeden mały, a drugi duży) i w obu masz ten sam mikronaż to tak jakbyś miał tylko ten pierwszy filtr. On ogranicza przepływ i najszybciej się zapycha. 1 mikron to bardzo dokładny filtr... a korpus 10" jest na tyle mały, że przepływ przez niego wystarczy na wypłukanie tylko najlżejszego złoża odżelaziającego. Jeśli zamierzasz wsypać do zbiornika coś cięższego to wywal ten mały filtr, albo przenieś go za kolumnę filtracyjną. Ten zestaw kupilem z montazem na gotowo, ale zastanawiam sie w ogole nad sensownoscia kolejnosci i ilosci filtrow. Czy na pewno to wlasciwa kolejnosc? Czy nie powinienem miec filtra za kolumna filtracyjna... ewentualnie jeden maly wstepny do wylapania zelaza, a drugi juz za kolumna? jw. Przed kolumną musisz mieć filtr, który nie zdławi przepływu do płukania złoża - czyli nie "mały wstępny" tylko "duży wstępny". Mały możesz dać już za kolumną jako "policjanta" dla złoża. Czyli najpierw zrobię jednak badanie wody, bo to rzeczywiscie bez sensu. Nie mam niestety dostepu do badan wody z osiedla, ale podejrzewam, ze tez moga byc nieaktualne, zrobie wlasne. I słusznie. Chociaż jako użytkownik tej wody masz prawo wiedzieć jakie są jej parametry. Kosz dolny - rozumiem. DLFC - nic nie rozumiem (nie wiem jak sprawdzic czy jest w stanie wyplukac ciezsze zloza). Czy to oznacza, ze lzejsze, drobniejsze zloze bedzie ok, a przy ciezszym bedzie problem, czy moze na odwrot? Lżejsze złoża (nie koniecznie jest to powiązane z ich uziarnieniem) wymagają mniejszego przepływu do wypłukania. DLFC to restryktor przepływu płukania w głowicy - czyli kryza do ustawienia tego przepływu. Każda głowica ma jakiś maksymalny przepływ jaki jest w stanie przepuścić przy określonym spadku ciśnienia. Głowice RX nie mają go za dużego, stąd warto najpierw sprawdzić czy w ogóle ona się nada do dobranego złoża. No rzeczywiscie wychodzi na to, ze moim glownym problemem jest twardosc wody i osady wapienne, a nie zelazo, ktore w wiekszosci wylapuje filtr wstepny... Tylko czy teraz dam rade cokolwiek zrobic z taka woda wykorzystujac kolumne filtracyjna, ktora mam, czy ogolnie wszystko do kosza? Zacznij od badań wody i wtedy będzie można coś więcej powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak212 10.10.2022 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2022 Dzień dobry, proszę o pomoc w znalezieniu rozwiązania dla mojego problemu: woda w domu dostarczana jest ze studni, pobierana z głębokości ok 15m, lustro wody znajduje się już na 4. Ze względu na wyniki badań zainstalowaliśmy stację uzdatniania: Oxyline Plus 42 ze złożem Katalox light i lampę UV TMA V25 LA, hydrofor jest przeponowy. Niestety woda w dalszym ciągu ma zapach stęchlizny, a po każdej regeneracji złoża jest mętna i lekko szara, dzisiaj po regeneracji woda w kranie ma kolor prawie czarny. Co można z tym zrobić? Wymienić złoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.10.2022 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Dzień dobry, proszę o pomoc w znalezieniu rozwiązania dla mojego problemu: woda w domu dostarczana jest ze studni, pobierana z głębokości ok 15m, lustro wody znajduje się już na 4. Ze względu na wyniki badań zainstalowaliśmy stację uzdatniania: Oxyline Plus 42 ze złożem Katalox light i lampę UV TMA V25 LA, hydrofor jest przeponowy. Niestety woda w dalszym ciągu ma zapach stęchlizny, a po każdej regeneracji złoża jest mętna i lekko szara, dzisiaj po regeneracji woda w kranie ma kolor prawie czarny. Co można z tym zrobić? Wymienić złoże? [ATTACH=CONFIG]461620[/ATTACH] Co do zapachu to w badaniach jest akceptowalny i to złoże raczej go nie poprawi... ono ma usuwać żelazo/mangan i zapewne to robi. Z takim zapachem to albo kwestia znalezienia jego źródła, albo filtra z węglem aktywowanym i regularnej wymiany tego złoża. Co do mętności wody po regeneracji - wygląda to jakby złoże nie było prawidłowo uruchomione. Akurat ten typ wymaga długiego pierwszego płukania. Powinno się to poprawiać z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamiro 11.10.2022 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Witam.Potrzebuję pomocy w doborze zmiękczacza wody.Ujęcie miejskie, ale jak praktycznie w całej Polsce, woda dość twarda, na co wskazuje szybko osadzający się kamień w czajniku podczas gotowania. Uwagę moją przykuły zmiękczacze wody w dość dobrej cenie na serwisie aukcyjnym Water Technic oparte na dobrym złożu, ale ten sterownik... Czy warto pokusić się na jego zakup, czy poszukać coś innego ? Co jest lepszym rozwiązaniem, jednoczęściowa jednostka, czy zestaw dwuczęściowy ? Oczywiście cena gra rolę, bo nie chcę też płacić majątku, ani za znaczek. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.10.2022 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Witam. Potrzebuję pomocy w doborze zmiękczacza wody. Ujęcie miejskie, ale jak praktycznie w całej Polsce, woda dość twarda, na co wskazuje szybko osadzający się kamień w czajniku podczas gotowania. Uwagę moją przykuły zmiękczacze wody w dość dobrej cenie na serwisie aukcyjnym Water Technic oparte na dobrym złożu, ale ten sterownik... Czy warto pokusić się na jego zakup, czy poszukać coś innego ? Co jest lepszym rozwiązaniem, jednoczęściowa jednostka, czy zestaw dwuczęściowy ? Oczywiście cena gra rolę, bo nie chcę też płacić majątku, ani za znaczek. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. Moim zdaniem wygodniejsza w obsłudze będzie wersja dwuelementowa. Co do sterownika to Twoja decyzja... nie ma jednoznacznej odpowiedzi Ja bym radził wybrać głowicę Clack, ale zdaję sobie sprawę z jej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamiro 11.10.2022 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Moim zdaniem wygodniejsza w obsłudze będzie wersja dwuelementowa. Co do sterownika to Twoja decyzja... nie ma jednoznacznej odpowiedzi Ja bym radził wybrać głowicę Clack, ale zdaję sobie sprawę z jej ceny. A gdybym był w stanie coś dołożyć, żeby mieć święty spokój i nie martwić się o niespodzianki, to co byś polecił ? A tak na marginesie, to jaką przewagę ma głowica Clack nad innymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ticker 11.10.2022 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 (edytowane) Dobry wieczór, Poszukuje uzdatniacza dla wody wodociągowej dla 5 osób (3 dorosłych i 2 dzieci w wieku do 3 lat). Obecne zużycie wody to ok 12m3, docelowo pewnie koło 15m3/mcTwardość ponad wg. stopni niemieckich ponad 30. Czy mogą Państwo coś polecić w budżecie do 4000 zł? (jak będzie taniej to nie pogardze, ale też nie kosztem jakości i ewentualnej awaryjności). Przeglądałem już kilkanaście modeli i z takich na których dłużej zatrzymałem oko to:https://allegro.pl/oferta/wodaro-clack-pallas-30-zmiekczacz-wody-na-caly-dom-7232658054https://niezawodni.net.pl/pl/products/zmiekczacz-wody-clack-pallas-ws1ck-30l-lewatit-s-pakiet-startowy-258.htmlhttps://bluewater24.pl/oszczedny-zmiekczacz-wody-maxima-eco-32-p-180.htmlhttps://allegro.pl/oferta/automatyczna-stacja-uzdatniania-wody-logix-30l-sol-7260129056https://mojawoda.com/filtry-wody-caly-dom/work-30-logix-zmiekczacz-wody-na-caly-dom Chciałbym, żeby miał by-pass, mixing. Pytanie czy lepszy up-flow czy down-flow. Zaznaczam, że do spraw technicznych mam 2 lewe ręce więc dobrze żeby był przyjazny w uzytkowaniu dla totalnego amatora. Dzieki i pzdr. Edytowane 11 Października 2022 przez ticker Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 11.10.2022 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2022 Poszukuje uzdatniacza dla wody wodociągowej dla 5 osób (3 dorosłych i 2 dzieci w wieku do 3 lat). Obecne zużycie wody to ok 12m3, docelowo pewnie koło 15m3/mc Twardość ponad wg. stopni niemieckich ponad 30. Jesteś pewien, że twardość jest w stopniach niemieckich? Taka twardość przekracza już normę wody pitnej... Przy takim zużyciu (12 m3) i twardości (30 dH) możesz już szukać znacznie większego modelu - gdzieś w zakresie 45-60 litrów złoża. Oczywiście przy założeniu zmiękczenia do zera. Przy zakładanym wzroście zużycia celowałbym w górną część tego zakresu. Zwróć też uwagę na to, że zmiękczając wodę o 30 stopni, wprowadzisz do niej ok 240 mg/l sodu (norma jest do 250 mg/l). Pomijając już normy - taka ilość na pewno będzie wyczuwalna w smaku. Dlatego do wody pitnej sugerowałbym rozważenie zastosowania dodatkowego filtra RO z mineralizatorem. Czy mogą Państwo coś polecić w budżecie do 4000 zł? (jak będzie taniej to nie pogardze, ale też nie kosztem jakości i ewentualnej awaryjności). O ile te standardowe (do 30 litrów złoża) modele kompaktowe mają szansę się zmieścić w tym budżecie, to już te większe i z dodatkowym filtrem RO mogą go przekroczyć. Pytanie czy jesteś skłonny dołożyć do solidnych urządzeń czy raczej budżet jest nieprzekraczalny i wtedy szukasz największego urządzenia jakie znajdziesz w tej cenie? Chciałbym, żeby miał by-pass, mixing. Pytanie czy lepszy up-flow czy down-flow. Zaznaczam, że do spraw technicznych mam 2 lewe ręce więc dobrze żeby był przyjazny w uzytkowaniu dla totalnego amatora. Dzieki i pzdr. Przy mniejszych modelach (do 30 litrów) upflow to trochę bajer (ciężko uzyskać realną oszczędność), ale im większe urządzenie tym bardziej ma sens regeneracja upflow. Trzeba tylko pamiętać aby cały zestaw był do niej dostosowany (np. złoże musi być monosferyczne, woda musi być bez żelaza i zanieczyszczeń mechanicznych czyli wstępnie przefiltrowana, cykle w głowicy muszą być odpowiednio ustawione, itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts