Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MAM pytanie do forumowiczów?????

W badaniu bakteriologicznym wody wyszło -

1 Liczba bakterii grupu coli w 100ml wody -2 najwyższa dopuszczalna zawartość-0 ,tylko pod wynikiem tzn.2 w nawiasie(0-7) * z gwiazdeczką ,*oznacza-przedział ufności zgodny ze stosowanymi normami

2 Liczba bakterii Escherichia coli w 100 ml wody -0

Mętność-14

Barwa-30

Ph-7,4

Zapach w temp.23 stopni - nieakceptowalny

Twardość-278

Utlenialność-4,8

Amoniak-1,4

Azotyny-0,0006

Azotany-poniżej 0,50

Chlorki-11

Żelazo ogólne-2,93/L

Mangan-0,89/L

PYTANIE czy w tej wodzie są w końcu bakterie grupy coli czy nie ma -co oznacza ten nawias (0-7)

Co zastosować żeby pozbyć się żelaza i manganu w jakiś rozsądnych pieniądzach

Będę wdzięczny za pomoc

Ten wynik oznacza właśnie tyle, że nie wiadomo czy masz bakterie czy nie :) Przeprowadzone badanie miało taką dokładność, że ten wynik może oznaczać wynik od 0 do 7.

Jeśli chcesz mieć pewność - powtórz badanie.

Co do pozostałych parametrów to podchodzi to pod CR100 (żelazo, mangan, twardość, amoniak), ale jest też spora utlenialność...

Czy sami damy radę zrobić takiego 'pilota' i przede wszystkim jak i jakiego złoza użyc ? Czy w ogole gdzieś kupie takie złoże?

Zrób proste doświadczenie: Nalej do słoika wodę ze zbiornika z pominięciem wszelkich filtrów. Dodaj kilka kropel podchlorynu i zostaw otwarty słoik na kilka dni w ciemnym miejscu. Jeżeli woda się sklaruje i osad opadnie na dno to uzyskasz odpowiedź na to co cię czeka. W jakiej miejscowości masz takie problemy?

MAM pytanie do forumowiczów?????

W badaniu bakteriologicznym wody wyszło -

1 Liczba bakterii grupu coli w 100ml wody -2 najwyższa dopuszczalna zawartość-0 ,tylko pod wynikiem tzn.2 w nawiasie(0-7) * z gwiazdeczką ,*oznacza-przedział ufności zgodny ze stosowanymi normami

2 Liczba bakterii Escherichia coli w 100 ml wody -0

Mętność-14

Barwa-30

Ph-7,4

Zapach w temp.23 stopni - nieakceptowalny

Twardość-278

Utlenialność-4,8

Amoniak-1,4

Azotyny-0,0006

Azotany-poniżej 0,50

Chlorki-11

Żelazo ogólne-2,93/L

Mangan-0,89/L

PYTANIE czy w tej wodzie są w końcu bakterie grupy coli czy nie ma -co oznacza ten nawias (0-7)

Co zastosować żeby pozbyć się żelaza i manganu w jakiś rozsądnych pieniądzach

Będę wdzięczny za pomoc

Masz żelaza powyżej 2mg/l czyli nie wierz w skuteczność na dłuższą metę złóż na wszystko. Musisz zamontować odżelaziacz wykorzystujący napowietrzanie i za nim albo odmanganiacz lub zmiękczacz. Takie rozwiązanie będzie dla Ciebie zdrowsze i bardziej prawdopodobna skuteczność ( mniej sodu w wodzie po uzdatnieniu).

Zrób proste doświadczenie: Nalej do słoika wodę ze zbiornika z pominięciem wszelkich filtrów. Dodaj kilka kropel podchlorynu i zostaw otwarty słoik na kilka dni w ciemnym miejscu. Jeżeli woda się sklaruje i osad opadnie na dno to uzyskasz odpowiedź na to co cię czeka. W jakiej miejscowości masz takie problemy?

Mieszkam w Dębe Wielkie. Ok, zrobie taką próbę, czyli co, jak osad opadnie będzie mnie czekało dozowanie chloru? A jeśli nie opadnie? Jakie jest prawdopodobieństwo że chlor pomoże? Pozdr.

Masz żelaza powyżej 2mg/l czyli nie wierz w skuteczność na dłuższą metę złóż na wszystko. Musisz zamontować odżelaziacz wykorzystujący napowietrzanie i za nim albo odmanganiacz lub zmiękczacz. Takie rozwiązanie będzie dla Ciebie zdrowsze i bardziej prawdopodobna skuteczność ( mniej sodu w wodzie po uzdatnieniu).

Ciekawe skąd się wzięła magiczna granica 2 mg/l przy której jedne złoże zadziała a inne już nie?? (pytanie retoryczne - wiem że "z doświadczenia") A bzdura o ilości sodu pewnie "z praktyki"... już mi się nie chce po raz kolejny prostować tych bajek.

Mieszkam w Dębe Wielkie. Ok, zrobie taką próbę, czyli co, jak osad opadnie będzie mnie czekało dozowanie chloru? A jeśli nie opadnie? Jakie jest prawdopodobieństwo że chlor pomoże? Pozdr.

Dozowanie chloru, zbieranie wody w wannie, czekanie kilka dni, odcedzenie przez gazę i wreszcie będzie czystsza woda? :)

Bądźmy poważni - czego ma dowieźć fakt że utlenią się związki organiczne? Przecież masz już badania, z których wynika nawet ile potrzebujesz tego podchlorynu żeby zaszła reakcja.

Jeżeli to Dębe Wielkie to masz problem. Prawdopodobnie masz studnię kręgową na max 6 m i nie udało Ci się przejść gliny głębiej. Jeżeli nie próbowałaś radzę poszukać studniarza który zaryzykuje. Niektórym się udaje. Czerpanie wody z takiej studni w to samobójstwo bo nigdy nie będziesz wiedzieć co pijesz. Każdy deszcz to inna woda. Co do chloru spróbuj zrobić to doświadczenie, zobaczysz że nie masz innego wyjścia tylko dozowanie chloru i sama się w ten sposób przekonasz. Proste doświadczenie nie znaczy złe.Jedno jest pewne tu wychwalany pod niebiosa Crystal Right tu nie pomoże.

Dozowanie chloru, zbieranie wody w wannie, czekanie kilka dni, odcedzenie przez gazę i wreszcie będzie czystsza woda? :)

Bądźmy poważni - czego ma dowieźć fakt że utlenią się związki organiczne? Przecież masz już badania, z których wynika nawet ile potrzebujesz tego podchlorynu żeby zaszła reakcja.

Może i jest to nie poważne doświadczenie ale obrazowe i człowiek który się na tym nie zna ma obraz jak to zadziała.

Krytykowanie takich działań przez ze strony człowieka który na każdym kroku próbuje wcisnąć Crystal Right to uważam za niepoważne.

Bo to "doświadczenie" jak z reklamy płynu do zmywania naczyń - nagle za sprawą kropelki talerze same robią się czyste. Też obrazowe ale nijak się ma do rzeczywistości.

Przyznaje, że tym razem przynajmniej podałeś jakieś rozwiązanie, ale jego zastosowanie w praktyce nie jest tak proste i piękne, jak dodanie paru kropelek podchlorynu.

Uczepiłeś się tego CR - nikt nawet nie sugerował, że to akurat złoże w tym przypadku na cokolwiek się przyda.

Faktycznie studnie mamy na 5 metrach bo głębiej zejść się nie udało. Kiedyś doradzono nam by do studni wlać pdchlorynu i wtedy faktycznie przez pewien czas woda była lepsza, można powiedzieć nawet dużo lepsza. Czy mozna zrobic tak? Za filtrem mamy zamontowaną taką zwężkę którą zaciągalismy na próbę węglan sodu (po nim woda robiła się jeszcze ciemniejsza) i zaciągać nią podchloryn (nie wiem, chyba rozcięczony?) Kombinuje trochę :)

Zastanawialismy się nad filtem z CR ale nie zawsze to co drogie musi być dobre, poza tym nikt konkretnie nie potrafił nam doradzić a przeciez to niemała kasa. Pozdr.

Faktycznie studnie mamy na 5 metrach bo głębiej zejść się nie udało. Kiedyś doradzono nam by do studni wlać pdchlorynu i wtedy faktycznie przez pewien czas woda była lepsza, można powiedzieć nawet dużo lepsza. Czy mozna zrobic tak? Za filtrem mamy zamontowaną taką zwężkę którą zaciągalismy na próbę węglan sodu (po nim woda robiła się jeszcze ciemniejsza) i zaciągać nią podchloryn (nie wiem, chyba rozcięczony?) Kombinuje trochę :)

Zastanawialismy się nad filtem z CR ale nie zawsze to co drogie musi być dobre, poza tym nikt konkretnie nie potrafił nam doradzić a przeciez to niemała kasa. Pozdr.

Można wykorzystać do zwężkę do dozowania rozcięczonego (dla bezpieczeństwa) podchlorynu ( tania metoda tylko wymagająca rozważnego nadzoru ) tyko niestety musisz podać go najczęściej więcej niż norma przewiduje aby zadziałało. Efektem tego jest konieczność zastosowania za odżelaziaczem kolumny węglowej w której będziesz wymieniać węgiel przynajmniej raz na rok i tu są spore koszty.

Moja prośba aby właściwie doradzić podawajcie miejscowość gdzie problem wystąpił.

OK, to spróbujemy tak z tym podchlorynem, mam nadzieje że pomoże. Jakie są szanse? Jakiej wielkości ma być kolumna węglowa? Sterowanie manualne czy automatyczne? Ile kosztuje taka kolumna? Mjejscowosc: Dębe Wielkie. Bardzo Dziekuje za Pomoc :)

Zrób próbę jak będzie działać to wtedy będziesz decydować. Uprzedzam ja nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania jak najmniej "chemii" do wody Dalej twierdzę abyś poszukała studniarza w dłuższej perspektywie będzie tańsze. A z wymianą złoża nie śpiesz się sądzę że to co masz wystarczy - nie musi pisać Made in USA