Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

qbek17 na tym przykładzie pojawia sie nurtujące mnie pytanie. Czy kolumna na azotany usuwa również azotyny?

Złoża jonowymienne działają podobnie (czyli wymieniają jony danego typu). Jeśli chodzi o anionity stosowane do usuwania azotanów to one usuwają ogólnie jony jednowartościowe (azotany, azotyny, siarczany, bromki itd), ale zależnie od konkretnego złoża mogą być mniej lub bardziej selektywne względem konkretnego jonu (czyli mogą być bardziej wybiórcze względem jednego jonu w obecności innych jonów).

• Odpowiedzi 15,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jeszcze pytanie do czego ta woda ma służyć? Jeśli tylko do celów gospodarczych to nie ma z nią aż takiego problemu - moim zdaniem wystarczyłaby jedna kolumna na azotany i ewentualnie lampa UV na wejściu do domu. Jeśli ma tez być wodą pitną to podzlewowe RO powinno dać radę.

Woda jest na cele mieszkaniowe. Więc mycie, picie itd. Jednak pije tylko rano herbate i troche gotuje.

I tak się zastanawiam.

Przeczytałem, że dobowo można wypić 500 mg (zależnie od masy ciała). Więc jak mam 100 mg na litr azotynów, to teoretycznie mógłym wypić nawet 5 litrów tej wody. Dziennie.

Filtracje na pewno zrobie, ale teraz mam troche inne wydatki i pytanie, czy można byłoby to odłożyć na za 2 miesiące, uzdatnienie tej wody?

Woda jest na cele mieszkaniowe. Więc mycie, picie itd. Jednak pije tylko rano herbate i troche gotuje.

I tak się zastanawiam.

Przeczytałem, że dobowo można wypić 500 mg (zależnie od masy ciała). Więc jak mam 100 mg na litr azotynów, to teoretycznie mógłym wypić nawet 5 litrów tej wody. Dziennie.

Weź pod uwagę, że azotyny są w Twojej diecie także w innych produktach poza wodą.

Filtracje na pewno zrobie, ale teraz mam troche inne wydatki i pytanie, czy można byłoby to odłożyć na za 2 miesiące, uzdatnienie tej wody?

To nie są ani ilości, ani związki które zrobią Ci jakąś krzywdę w ciągu 2 miesięcy... spokojnie możesz z tym poczekać.

Witam.

planuję zakup i montaż stacji zmiękczania/uzdatniania wody.

Dom jednorodzinny, 4 osobowa rodzina , twardość wody 12 w skali niemieckiej , średnie miesięczne zużycie wody 7-8m3 .

Budżet ok 4 tyś zł .

Będę wdzięczny za fachowe doradztwo jaki sprzęt zakupić .

Przy 4 osobowej rodzinie, takie "nominalne" zużycie wody zakłada się w okolicy 12 m3. Jeśli faktycznie Twoje zużycie mieści się w 8 m3 to jest ono niskie.

Przy zmiękczeniu do zera wystarczyłby zmiękczacz z 15 litrami złoża. Ale taka ilość złoża da Ci tylko 0,6 m3/h chwilowego przepływu co przy 4 osobach może być nieco zbyt małą wartością.

• 2 weeks później...

Cześć!

Na instalacji mam założony multiblock BWT z 1" przyłączami. Planuję kupić zmiękczacz Aqua-Soft Basic 20, który też ma przyłącze 1". Planuję podłączenie na elastycznych wężach, pomiędzy multiblockiem a zmiękczaczem wpinając jeszcze filtr. Czy podłączenie zrobić koniecznie na 1" wężach, czy można śmiało zrobić redukcję na 3/4" bez większego wpływu na ciśnienie wody w domu?

Proszę też o polecenie jaki filtr najlepiej zastosować przed zmiękczaczem i z jakim rodzajem wkładu. Woda jest z wodociągów. Widzę że są różne rodzaje korpusów: całe z tworzywa sztucznego z wkręcaną od spodu "puszką" na filtr, z mosiężnym korpusem i jakimś kranikiem od spodu (np. BWT, Honeywell). Ceny od kilkudziesięciu do kilkuset złotych i nie mam pojęcia czego szukać. Dobrze gdyby wkłady w dalszej eksploatacji były łatwo dostępne i rozsądne cenowo.

Z góry dzięki za wszystkie wskazówki. Czołem!

Edytowane przez Bereś

Na instalacji mam założony multiblock BWT z 1" przyłączami. Planuję kupić zmiękczacz Aqua-Soft Basic 20, który też ma przyłącze 1". Planuję podłączenie na elastycznych wężach, pomiędzy multiblockiem a zmiękczaczem wpinając jeszcze filtr. Czy podłączenie zrobić koniecznie na 1" wężach, czy można śmiało zrobić redukcję na 3/4" bez większego wpływu na ciśnienie wody w domu?

Teoretycznie możesz zrobić przewężenie, ale to spowoduje jakiś minimalny spadek ciśnienia. Oszczędność będzie na tym niewielka więc jeśli nie musisz to zrób wszystko w 1".

Proszę też o polecenie jaki filtr najlepiej zastosować przed zmiękczaczem i z jakim rodzajem wkładu. Woda jest z wodociągów. Widzę że są różne rodzaje korpusów: całe z tworzywa sztucznego z wkręcaną od spodu "puszką" na filtr, z mosiężnym korpusem i jakimś kranikiem od spodu (np. BWT, Honeywell). Ceny od kilkudziesięciu do kilkuset złotych i nie mam pojęcia czego szukać. Dobrze gdyby wkłady w dalszej eksploatacji były łatwo dostępne i rozsądne cenowo.

Moim zdaniem wystarczy plastikowy korpus z wkładem piankowym o dokładności np. 20 um. Kosztowo w granicach 100 PLN.

Zwróć uwagę na rozmiar - żeby był to standardowy 10" (a nie np. 9,75") bo potem będziesz szukał wkładów.

Cześć!

Z góry dzięki za wszystkie wskazówki. Czołem!

Optymalne rozwiązanie to filtr narurowy FF06 Honeywell zastosowany przed zmiękczaczem. Ma mosiężną głowicę i stalową opłukiwalną siatkę. Nie trzeba więc bawić się w dokupywanie kolejnych wkładów. Wystarczy przepłukać od czasu do czasu siatkę z nagromadzonych osadów.

[ATTACH=CONFIG]464075[/ATTACH]

Witam.

planuję zakup i montaż stacji zmiękczania/uzdatniania wody.

Dom jednorodzinny, 4 osobowa rodzina , twardość wody 12 w skali niemieckiej , średnie miesięczne zużycie wody 7-8m3 .

Budżet ok 4 tyś zł .

Będę wdzięczny za fachowe doradztwo jaki sprzęt zakupić .

W tym budżecie dla podanego zapotrzebowania warto wziąć pod uwagę dwa modele:

1) Zmiękczacz EcoWater Comfort 200

https://www.filtry-wody.pl/zmiekczacze/zmiekczacz-wody-ecowater-comfort-200-produkt175/

2) Aquaphor S550

https://filtrdodomu.pl/woda/zmiekczacze/aquaphor-s550

Oba będą świetnie redukować twardość, różnice między nimi są techniczne/eksploatacyjne. W Comforcie zdecydowanie łatwiej podmieszać wodę i jest on bardziej oszczędny, jeśli chodzi o zużycie soli i wody do regeneracji. Aquaphor w porównaniu z EcoWater dopiero od jakiegoś czasu produkuje zmiękczacze, są one jednak również przyzwoite jakościowo. We wspomnianymmodelu S550 Aquaphor wodę da się podmieszać, ale nieco trudniej - poprzez dokręcenie śruby. Moim zdaniem warto trochę dopłacić do Comforta.

Cześć,

Co byście polecili do domu zamieszkałego przez 4 osoby, zużycie wody ok 12m3, twardość 22gH.

Instalator poleca mi Trinnity Home 22 - cena ok. 3500.

Jak to ma się do np Viessmann Aquastilla 25 - cena ok. 2500?

Dzięki

Polecajka instalatora to akurat dobry wybór :) W tej cenie 3,5 k Trinity Home jest bdb urządzeniem, ten sprzęt pracuje na głowicach EcoWater. Bierz śmiało.

Oczywiście możesz poszukać partnera EcoWatera i zmiękczaczy sygnowanych oficjalnie ich marką i mieć ich opiekę gwarancyjno-serwisową. Odpowiednik Trinity Home 22 to oscylowanie między EcoWater Comfort 400 a Comfort 500.

Poziom niżej, czyli Aquastila jest już ryzykowny - to chińska głowica = większa awaryjność.

Rozumiem że mam szukać urządzenia w oparciu o głowice CLACK i złoże Lewatit?

Duet Clack + Lewatit to dobre rozwiązanie, ale raczej na wodę studzienną. Clack WS1CK jest wytrzymałą i prostą głowicą, aby nie zawieść przypadku kiepskiego składu wody studziennej. Na wodę sieciową zdecydowanie lepiej pójść kompaktowe odkamieniacze, które są oszczędniejsze od Clacka. Do podanego przez Ciebie wyżej zapotrzebowania pasuje Aquaphor A800 lub EcoWater Comfort 500. Aquaphor ma co prawda 23 litry złoża, ale jest ono nawet wydajniejsze od Lewatitu, więc się sprawdzi. Comfort 500 od EcoWater to jakość sama w sobie, najoszczędniejsze zmięczacze na rynku. Niestety też idzie za tym cena.

Patrząc jeszcze na wyniki badania wody - dla poprawy smaku za zmiękczaczem warto zamontować korpus z węglem aktywnym typu Big Blue.

Optymalne rozwiązanie to filtr narurowy FF06 Honeywell zastosowany przed zmiękczaczem. Ma mosiężną głowicę i stalową opłukiwalną siatkę. Nie trzeba więc bawić się w dokupywanie kolejnych wkładów. Wystarczy przepłukać od czasu do czasu siatkę z nagromadzonych osadów.

[ATTACH=CONFIG]464075[/ATTACH]

Niestety opłukiwanie siatki niewiele daje... tym zaworkiem możesz spuścić tylko ciężkie osady z dna klosza, ale siatkę i tak musisz wyjąć i fizycznie wyczyścić (co już jest dość brudną robotą). Dodatkowo siatka ma porowatość tylko ok 90/100 um, a wkłady polipropylenowe mogą filtrować dużo niżej.

Duet Clack + Lewatit to dobre rozwiązanie, ale raczej na wodę studzienną....

Na wodę sieciową zdecydowanie lepiej pójść kompaktowe odkamieniacze, które są oszczędniejsze od Clacka.

Możesz mi wyjaśnić w jaki sposób zmiękczacz kompaktowy będzie oszczędniejszy od "duetu Clack+ Lewatit" (czy masz na myśli zestaw dwuelementowy czy po prostu głowicę i złoże?)?

Aquaphor ma co prawda 23 litry złoża, ale jest ono nawet wydajniejsze od Lewatitu, więc się sprawdzi.

Masz jakieś konkretne dane na ten temat czy to tylko Twoja opinia?

O ile się orientuję to w Aquaphorach jest drobniejsze złoże, które co prawda pozwala na większy przepływ chwilowy, ale na pojemność złoża to nie wpływa, a dodatkowo powoduje większe opory przepływu (czyli spadki ciśnienia) i wymaga specjalnych dystrybutorów (co w praktyce uniemożliwia późniejszą wymianę złoża).

Niestety opłukiwanie siatki niewiele daje... tym zaworkiem możesz spuścić tylko ciężkie osady z dna klosza, ale siatkę i tak musisz wyjąć i fizycznie wyczyścić (co już jest dość brudną robotą). Dodatkowo siatka ma porowatość tylko ok 90/100 um, a wkłady polipropylenowe mogą filtrować dużo niżej.

Tak, wkład może "filtrować niżej" ale moja odpowiedź dotyczyła wątku z wodą sieciową, gdzie nie jest to konieczne - tzn. filtracja na poziomie 100 jest wystarczającą wartością dla ochrony zmiękczacza. Częstotliwość opłukiwania siatki w filtrze Honeywell jest mniejsza niż wymiany wkładów. Więc wiąż wypada to korzystniej.

Możesz mi wyjaśnić w jaki sposób zmiękczacz kompaktowy będzie oszczędniejszy od "duetu Clack+ Lewatit" (czy masz na myśli zestaw dwuelementowy czy po prostu głowicę i złoże?)?

Masz jakieś konkretne dane na ten temat czy to tylko Twoja opinia?

O ile się orientuję to w Aquaphorach jest drobniejsze złoże, które co prawda pozwala na większy przepływ chwilowy, ale na pojemność złoża to nie wpływa, a dodatkowo powoduje większe opory przepływu (czyli spadki ciśnienia) i wymaga specjalnych dystrybutorów (co w praktyce uniemożliwia późniejszą wymianę złoża).

Ad. 1. Mam na uwadze głowicę Clack, która jest bardzo wytrzymała, ale już mniej oszczędna.

Ad. 2. Powołuję się na informacje producenta złoża. Co do dystrybutorów racja, ale doświadczony serwisant mający pojęcie o sposobie działania zmiękczacza i jego budowie bez problemu poradzi sobie z wymianą złoża w odkamieniaczu Aquaphor.

Tak, wkład może "filtrować niżej" ale moja odpowiedź dotyczyła wątku z wodą sieciową, gdzie nie jest to konieczne - tzn. filtracja na poziomie 100 jest wystarczającą wartością dla ochrony zmiękczacza.

Do tej pory słyszałem raczej o filtracji na poziomie 20 um jako zabezpieczenie zmiękczacza... wydaje mi się, że 100 um w wodzie wodociągowej to granica zupełnie teoretyczna - nie powinno tam nic być powyżej tego rozmiaru. Za to filtr 20 um może już zatrzymywać drobne kłaczki i osady więc ma nieco więcej sensu w takiej instalacji.

Częstotliwość opłukiwania siatki w filtrze Honeywell jest mniejsza niż wymiany wkładów. Więc wiąż wypada to korzystniej.

Wymiana wkładów przy wodzie wodociągowej jest zalecana raz na pół roku... myślę, że siatkę (która praktycznie nie ma co zatrzymywać ale nadal może zbierać osady, które nie spłyną zaworkiem spustowym) należałoby przepłukać przynajmniej tak samo często.

Ad. 1. Mam na uwadze głowicę Clack, która jest bardzo wytrzymała, ale już mniej oszczędna.

Wyjaśnij mi proszę, w jaki sposób głowica Clack jest "mniej oszczędna" od innych (jakich?) głowic?

Ad. 2. Powołuję się na informacje producenta złoża.

I jakie to są informacje? Jaka jest ta wydajność złoża? (możesz podać źródło? np link do karty charakterystyki lub dokumentacji technicznej złoża) Chętnie się zapoznam...

Co do dystrybutorów racja, ale doświadczony serwisant mający pojęcie o sposobie działania zmiękczacza i jego budowie bez problemu poradzi sobie z wymianą złoża w odkamieniaczu Aquaphor.

Rozumiem, że masz na myśli serwisanta pracującego dla Aquaphora? Nie sądzę aby zdecydowana większość serwisantów podejmowała się wymiany takiego złoża. Rozmawiałem o tym z jednym z dystrybutorów Aquaphora i stwierdził, że nie wymienia się w tych urządzeniach złoża tylko cały zbiornik.

Wymiana wkładów przy wodzie wodociągowej jest zalecana raz na pół roku... myślę, że siatkę (która praktycznie nie ma co zatrzymywać ale nadal może zbierać osady, które nie spłyną zaworkiem spustowym) należałoby przepłukać przynajmniej tak samo często.

Jasna sprawa :yes: każdy z filtrów wstępnych z siatką czy na wkłady wymaga te minimum ingerencji po jakimś czasie. Z tym, że w perspektywie kilkunastu / kilkudziesięciu lat (bo tyle działają mosiężne filtry wstępne typu Honeywell) jakościowy filtr narurowy z siatką nie generuje żadnych dodatkowych kosztów eksploatacyjnych, czego nie można powiedzieć o zwykłych korpusach na wymienne wkłady, które trzeba stale dokupywać,

Nie sądzę aby zdecydowana większość serwisantów podejmowała się wymiany takiego złoża. Rozmawiałem o tym z jednym z dystrybutorów Aquaphora i stwierdził, że nie wymienia się w tych urządzeniach złoża tylko cały zbiornik.

qbek17 słusznie pisze - złoże w zmiękczaczach Aquaphor jest umieszczone pomiędzy rozdzielaczami przepływu na górze i dole. Całość jest w zespawanym ekstruzyjnie zbiorniku z tworzywa sztucznego. Ten zbiornik sie wymienia w całości na nowy jak butle w dystrybutorach wody.

Z tym, że w perspektywie kilkunastu / kilkudziesięciu lat (bo tyle działają mosiężne filtry wstępne typu Honeywell) jakościowy filtr narurowy z siatką nie generuje żadnych dodatkowych kosztów eksploatacyjnych, czego nie można powiedzieć o zwykłych korpusach na wymienne wkłady, które trzeba stale dokupywać,

Licząc na szybko (ceny z googla):

koszt filtra FF06 1" to ok 240 PLN

koszt filtra Aquafilter to ok 40 PLN

koszt wkładu sznurkowego to ok 5 PLN

Po szybkim przeliczeniu koszty wymiany wkładów w korpusie zrównają się z kosztem zakupu filtra mosiężnego po 20 latach. Po tym czasie faktycznie filtr mosiężny będzie czystym zyskiem ;)

Oczywiście w tym okresie siatka metalowa z filtra mosiężnego też będzie wymagała wymiany, podobnie jak korpus plastikowy... ale to nie ma być dokładna symulacja - chodzi mi tylko o to, że argument o przewadze kosztowej filtra mosiężnego nad plastikowym jest raczej słabo trafny.