qbek17 03.07.2023 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 A czy ciśnienie wody lub ilość przepływu wody w l/min może w jakiś sposób wpłynąć na działania mieszacza ? Te parametry mają bardzo istotny wpływ na działanie mieszacza. Zawór ten działa na sprężynce więc im większy opór stawia złoże tym szybciej otworzy się mieszacz i przepuści więcej wody surowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 03.07.2023 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Jeżeli rozwiązanie mieszacza Cię nie satysfakcjonuje, zawsze możesz wykorzystać bypass na instalacji o delikatne otwarcie jednego zaworu kulowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrickloko 04.07.2023 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Witamposzukuję zmiękczacza do do domu jednorodzinnego : -dom jednorodzinny 2+2 -zużycie miesięczne ~11-12m^3 -woda z wodociągów, -twardość 303 mg/lCaCO3 wg wodociągów, test twardości 19-20 dH - wymiary raczej kompaktowe - ścieki odprowadzane do oczyszczalni przydomowej, w niedalekiej przyszłości kanalizacja miejska - bezawaryjny i na lataJakie parametry powinien mieć takie urządzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.07.2023 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Witam poszukuję zmiękczacza do do domu jednorodzinnego : -dom jednorodzinny 2+2 -zużycie miesięczne ~11-12m^3 -woda z wodociągów, -twardość 303 mg/lCaCO3 wg wodociągów, test twardości 19-20 dH - wymiary raczej kompaktowe - ścieki odprowadzane do oczyszczalni przydomowej, w niedalekiej przyszłości kanalizacja miejska - bezawaryjny i na lata Jakie parametry powinien mieć takie urządzenie? Cześć, jeśli szukasz bezawaryjnego zmiękczacza wody i masz miejsce na dwuczęściowe urządzenie, to spójrz na model Ecoperla Softower S. Zmiękczacz jest wyposażony w głowicę Clacka i monosferyczne złoże jonowymienne. Z kompaktowych rozwiązań sprawdzi się zmiękczacz Ecoperla Vita 25. Przy zmiękczaczach dwuczęściowych plus jest taki, że zbiornik na sól jest oddzielnie, zatem dostęp do części i elementów urządzenia jest dużo prostszy. Obydwa rozwiązania będą odpowiednie dla Twoich potrzeb, odpowiednio wydajne i bezawaryjne. Recenzje tych zmiękczaczy znajdziesz w linkach poniżej: - Ecoperla Vita - - Ecoperla Softower - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 04.07.2023 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Witam poszukuję zmiękczacza do do domu jednorodzinnego : -dom jednorodzinny 2+2 -zużycie miesięczne ~11-12m^3 -woda z wodociągów, -twardość 303 mg/lCaCO3 wg wodociągów, test twardości 19-20 dH - wymiary raczej kompaktowe - ścieki odprowadzane do oczyszczalni przydomowej, w niedalekiej przyszłości kanalizacja miejska - bezawaryjny i na lata Jakie parametry powinien mieć takie urządzenie? Ze swojej strony również polecam zmiękczacz dwuelementowy oparty na głowicy Clack. Na dzień dzisiejszy jest to jedna z najlepszych głowic na rynku. Gdybyś potrzebował oferty to zapraszam. Kontakt pozostawiam na skrzynce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2023 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Witam poszukuję zmiękczacza do do domu jednorodzinnego : -dom jednorodzinny 2+2 -zużycie miesięczne ~11-12m^3 -woda z wodociągów, -twardość 303 mg/lCaCO3 wg wodociągów, test twardości 19-20 dH - wymiary raczej kompaktowe - ścieki odprowadzane do oczyszczalni przydomowej, w niedalekiej przyszłości kanalizacja miejska - bezawaryjny i na lata Jakie parametry powinien mieć takie urządzenie? Szukałbym modelu z minimum 30 litrami złoża. Twardość wody deklarowana przez wodociągi to ok 17 dH, a zmierzona to 20 dH, więc jeśli przyjmiesz wyższą wartość jako rzeczywistą to (przy zmiękczeniu do zera) możesz nawet szukać modelu większego (np. z 35 litrami złoża). Ale jeśli zechcesz zostawić kilka stopni twardości to model 30 litrowy będzie w sam raz. Po zmiękczeniu z 20 dH możesz też już rozważać podzlewowy system RO do wody pitnej, ale jest to niezależne urządzenie więc możesz się nad tym zastanowić już po instalacji zmiękczacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabarly 04.07.2023 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Witam, jestem zainteresowany zmiękczaczem wody, twardość to 16 stopni niemieckich, zużycie ok. 8m3 m-c, woda z wodociągów.Chciałbym zejść z 16 do ok 5 stopni.Co możecie powiedzieć o produktach Viessmanna, interesuje mnie AQUASTILLA 12 lub Aquahome 20 Smart.Zastanawiam się czy ta 12 wystarczy? Chyba, że macie jakieś lepsze propozycje jakościowe i cenowe. Za wszelkie sugestie, podpowiedzi z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2023 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Witam, jestem zainteresowany zmiękczaczem wody, twardość to 16 stopni niemieckich, zużycie ok. 8m3 m-c, woda z wodociągów. Chciałbym zejść z 16 do ok 5 stopni. Co możecie powiedzieć o produktach Viessmanna, interesuje mnie AQUASTILLA 12 lub Aquahome 20 Smart. Zastanawiam się czy ta 12 wystarczy? Chyba, że macie jakieś lepsze propozycje jakościowe i cenowe. Za wszelkie sugestie, podpowiedzi z góry dziękuję. 12 litrów powinno wystarczyć przy zmiękczeniu do 5 dH. 20 litrów byłoby odpowiednie przy zmiękczeniu do zera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 04.07.2023 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Witam, jestem zainteresowany zmiękczaczem wody, twardość to 16 stopni niemieckich, zużycie ok. 8m3 m-c, woda z wodociągów. Chciałbym zejść z 16 do ok 5 stopni. Co możecie powiedzieć o produktach Viessmanna, interesuje mnie AQUASTILLA 12 lub Aquahome 20 Smart. Zastanawiam się czy ta 12 wystarczy? Chyba, że macie jakieś lepsze propozycje jakościowe i cenowe. Za wszelkie sugestie, podpowiedzi z góry dziękuję. 12l spokojnie wystarczy do tych parametrów które chcesz osiągnąć. Stacja uzdatnia Viessmanna, jak każda, spełni swoją rolę, ale jeżeli zależy Ci na niezawodności to polecam zmiękczacz oparty na głowicy Clack i dobrym złożu. Jak chcesz to dobierzemy jakąś wersję kompaktową, lub zestaw dwuelementowy ze zbiornikiem na sól o pojemności 25l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kli 04.07.2023 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Cześć, Szukam zmiękczacza do domu w którym mieszkają obecnie 2 osoby dorosłe + 1 dziecko ale zaraz pewnie będzie i drugie, a wiadomo, że takie rzeczy kupuje się na lata. Woda to 21 stopni niemieckich (takie badanie w liczenie kropel wody jeżeli nie pomyliłem kraju skali ). Woda z wodociągu leci do kanalizacji. Mam budżet około 3500 zł. - zależy mi, żeby raz ustawić i się nie bawić. W sklepach, w zależności od sklepu polecają Ecoperla Toro 20 albo SUPREME SOFT 26. Ten pierwszy bardziej podoba mi się, bo wygląda, jakby dało się go ustawić wzdłuż ściany (dłuższym bokiem równolegle) i wtedy zajmie mniej miejsca. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 04.07.2023 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Cześć, Szukam zmiękczacza do domu w którym mieszkają obecnie 2 osoby dorosłe + 1 dziecko ale zaraz pewnie będzie i drugie, a wiadomo, że takie rzeczy kupuje się na lata. Woda to 21 stopni niemieckich (takie badanie w liczenie kropel wody jeżeli nie pomyliłem kraju skali ). Woda z wodociągu leci do kanalizacji. Mam budżet około 3500 zł. - zależy mi, żeby raz ustawić i się nie bawić. W sklepach, w zależności od sklepu polecają Ecoperla Toro 20 albo SUPREME SOFT 26. Ten pierwszy bardziej podoba mi się, bo wygląda, jakby dało się go ustawić wzdłuż ściany (dłuższym bokiem równolegle) i wtedy zajmie mniej miejsca. Co myślicie? Jakie miesięczne zużycie wody Państwo mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2023 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Cześć, Szukam zmiękczacza do domu w którym mieszkają obecnie 2 osoby dorosłe + 1 dziecko ale zaraz pewnie będzie i drugie, a wiadomo, że takie rzeczy kupuje się na lata. Woda to 21 stopni niemieckich (takie badanie w liczenie kropel wody jeżeli nie pomyliłem kraju skali ). Woda z wodociągu leci do kanalizacji. Mam budżet około 3500 zł. - zależy mi, żeby raz ustawić i się nie bawić. W sklepach, w zależności od sklepu polecają Ecoperla Toro 20 albo SUPREME SOFT 26. Ten pierwszy bardziej podoba mi się, bo wygląda, jakby dało się go ustawić wzdłuż ściany (dłuższym bokiem równolegle) i wtedy zajmie mniej miejsca. Co myślicie? Przy planowanym wzroście zużycia i takiej (dość wysokiej) twardości szukałbym modelu z 30 litrami złoża. Budżet jest całkiem realny - ale jeśli byś chciał głowicę Clacka i dobre, monosferyczne złoże to musiałbyś pewnie dołożyć kilka PLN (ale bez tego da się żyć i też będzie działać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kli 04.07.2023 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 (edytowane) dzięki. czyli taki z 26 litrów nie wystarczy? Możesz coś polecić? Każdy sklep ma swoje modele i poleca coś innego. Mogę dołożyć, tylko pytanie czy rzeczywiście warto. Wydawało mi się, że zmiękczacze to prosta konstrukcja - chętnie zapłacę, jeżeli ma to sens. Jeżeli nie nadużywam uprzejmości, chętnie też posłucham jakiejś rekomendacji budżetowej, na to 25 litrów EDIT: sprawdziłem po rachunku jaki mam ostsatnio - to w 6 miesięcy przy 3 osobach zużyliśmy 38m3 wody, więć lekko ponad 6m3 na miesiąc Edytowane 4 Lipca 2023 przez kli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.07.2023 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 dzięki. czyli taki z 26 litrów nie wystarczy? Możesz coś polecić? Każdy sklep ma swoje modele i poleca coś innego. Mogę dołożyć, tylko pytanie czy rzeczywiście warto. Wydawało mi się, że zmiękczacze to prosta konstrukcja - chętnie zapłacę, jeżeli ma to sens. Jeżeli nie nadużywam uprzejmości, chętnie też posłucham jakiejś rekomendacji budżetowej, na to 25 litrów EDIT: sprawdziłem po rachunku jaki mam ostsatnio - to w 6 miesięcy przy 3 osobach zużyliśmy 38m3 wody, więć lekko ponad 6m3 na miesiąc Ja do obliczeń zakładałem raczej 8-9 m3, więc jeśli macie takie niskie zużycie wody to może wystarczyć też mniejszy model - 25 litrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kli 04.07.2023 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 (edytowane) Dziękuję! A jakiś konkretny możesz wskazać? czy ten Ecoperla Toro 20 albo SUPREME SOFT 26 będą odpowiednie czy lepiej skorzystać z czegoś innego. Jeszcze na forum widziałem Clack Pallas WS1CK 25 l - może taki? Edytowane 4 Lipca 2023 przez kli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 04.07.2023 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 dzięki. czyli taki z 26 litrów nie wystarczy? Możesz coś polecić? Każdy sklep ma swoje modele i poleca coś innego. Mogę dołożyć, tylko pytanie czy rzeczywiście warto. Wydawało mi się, że zmiękczacze to prosta konstrukcja - chętnie zapłacę, jeżeli ma to sens. Jeżeli nie nadużywam uprzejmości, chętnie też posłucham jakiejś rekomendacji budżetowej, na to 25 litrów EDIT: sprawdziłem po rachunku jaki mam ostsatnio - to w 6 miesięcy przy 3 osobach zużyliśmy 38m3 wody, więć lekko ponad 6m3 na miesiąc Generalnie, zmiękczacz to bardzo prosta konstrukcja, i każde z oferowanych urządzeń na rynku spełni swoją rolę. Kwestia tego, czy chcesz mieć komfort, wiedząc, że dobrze zainwestowałeś swoje pieniądze, czy po prostu chcesz mieć i kupujesz coś budżetowego. W planowanym budżecie, na spokojnie mogę zaoferować zmiękczacz ze złożem TapTec (Dupoint) i na głowicy Clack. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 05.07.2023 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 Dziękuję! A jakiś konkretny możesz wskazać? czy ten Ecoperla Toro 20 albo SUPREME SOFT 26 będą odpowiednie czy lepiej skorzystać z czegoś innego. Jeszcze na forum widziałem Clack Pallas WS1CK 25 l - może taki? Ecoperla Toro 20 jak najbardziej będzie okej Na tym forum znajdziesz kilka opinii użytkowników tego modelu. Zerknij jeszcze na model Ecoperla Vita 25 z głowicą Clacka, choć przekracza już Twój budżet. Tutaj link do recenzji Vity: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoda 07.07.2023 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Generalnie, zmiękczacz to bardzo prosta konstrukcja, i każde z oferowanych urządzeń na rynku spełni swoją rolę. Kwestia tego, czy chcesz mieć komfort, wiedząc, że dobrze zainwestowałeś swoje pieniądze, czy po prostu chcesz mieć i kupujesz coś budżetowego. W planowanym budżecie, na spokojnie mogę zaoferować zmiękczacz ze złożem TapTec (Dupoint) i na głowicy Clack. Rozsądna odpowiedź. Widzę , że niektórzy wymyślają kosmiczne nazwy na swoje produkty a to po prostu sterownik + zbiornik z odpowiednia ilością żywicy. Przy zastosowaniu odpowiedniej jakości żywicy wszystkie działają przy wodzie wodociągowej, również te z budżetowymi sterownikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muskat 10.07.2023 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 (edytowane) Czy jeżeli mam wrażenie, że odczuwam delikatnie słoność w wodzie może pomóc minimalne zwiększenie czasu ostatniego płukania formującego wydłużając je przykładowo o minutę z 4 do 5? Edytowane 10 Lipca 2023 przez Muskat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.07.2023 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2023 Czy jeżeli mam wrażenie, że odczuwam delikatnie słoność w wodzie może pomóc minimalne zwiększenie czasu ostatniego płukania formującego wydłużając je przykładowo o minutę z 4 do 5? Jeśli ten smak występuje tylko po regeneracji to takie działanie może pomóc. Ale jeśli jest to smak trwający cały czas, to raczej oznacza, że w wodzie jest sporo chlorków, które łączą się z sodem (ze zmiękczania) i tego nie zmieni wydłużenie płukania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts