dyl87 25.08.2023 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2023 Jeśli chodzi o rozmiar to 25 litrów powinien być idealny. Wystarczyłoby też 20 litrów, ale ze względu na ilość osób wziąłbym większy rozmiar (różnica w cenie będzie minimalna). Przy miedzi zostawiłbym jako minimum te 3-4 dH. Zwróć uwagę aby głowica była wyposażona w zawór mieszający (mixing) i bypass.[/quote Dziękuję bardzo. Polecisz jakiś konkretny zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamiro 26.08.2023 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2023 Panowie, mam problem u klienta.Miesiąc temu założony zmiękczacz wody o pojemności złoża 15l na głowicy Clack. Po zamontowaniu było wszystko OK. Dzisiaj dzwoni do mnie klient, że od paru dni ma problem, ponieważ na wyjściu ze zmiękczacza pokazuje mu 7dh, nawet po wymuszeniu regeneracji. Dzisiaj przeglądnął wszystkie wężyki, od solanki również, jest drożny, żadnych mostów solnych, złogów itd. sól jest do połowy pojemnika (BTS25), woda również w zbiorniku jest, czasy płukania, solankowania, napełniania w standardzie. Słychać jak głowica się przełącza. Wymusił ponownie nawet 2x regeneracje i za każdym razem ten sam wynik - 7dh. Gdzie jeszcze szukać problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 27.08.2023 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2023 Panowie, mam problem u klienta. Miesiąc temu założony zmiękczacz wody o pojemności złoża 15l na głowicy Clack. Po zamontowaniu było wszystko OK. Dzisiaj dzwoni do mnie klient, że od paru dni ma problem, ponieważ na wyjściu ze zmiękczacza pokazuje mu 7dh, nawet po wymuszeniu regeneracji. Dzisiaj przeglądnął wszystkie wężyki, od solanki również, jest drożny, żadnych mostów solnych, złogów itd. sól jest do połowy pojemnika (BTS25), woda również w zbiorniku jest, czasy płukania, solankowania, napełniania w standardzie. Słychać jak głowica się przełącza. Wymusił ponownie nawet 2x regeneracje i za każdym razem ten sam wynik - 7dh. Gdzie jeszcze szukać problemu ? Otwarty zawór mieszający? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 28.08.2023 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Jeśli chodzi o rozmiar to 25 litrów powinien być idealny. Wystarczyłoby też 20 litrów, ale ze względu na ilość osób wziąłbym większy rozmiar (różnica w cenie będzie minimalna). Przy miedzi zostawiłbym jako minimum te 3-4 dH. Zwróć uwagę aby głowica była wyposażona w zawór mieszający (mixing) i bypass.[/quote Dziękuję bardzo. Polecisz jakiś konkretny zestaw? Cześć, idealny będzie model Ecoperla Vita 25 https://www.ecoperla.pl/filtry-na-caly-dom/vita/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 28.08.2023 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Panowie, mam problem u klienta. Miesiąc temu założony zmiękczacz wody o pojemności złoża 15l na głowicy Clack. Po zamontowaniu było wszystko OK. Dzisiaj dzwoni do mnie klient, że od paru dni ma problem, ponieważ na wyjściu ze zmiękczacza pokazuje mu 7dh, nawet po wymuszeniu regeneracji. Dzisiaj przeglądnął wszystkie wężyki, od solanki również, jest drożny, żadnych mostów solnych, złogów itd. sól jest do połowy pojemnika (BTS25), woda również w zbiorniku jest, czasy płukania, solankowania, napełniania w standardzie. Słychać jak głowica się przełącza. Wymusił ponownie nawet 2x regeneracje i za każdym razem ten sam wynik - 7dh. Gdzie jeszcze szukać problemu ? Jeżeli system solankowy jest drożny to na 99% obstawiam problemy z odpływem opłuczyn ze zmiękczacza. Sprawdź czy nie jest gdzieś zagięty lub wąż się nie przytkał przy wejściu do kanalizacji o ile nie jest wpięty w syfon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamiro 29.08.2023 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Jeżeli system solankowy jest drożny to na 99% obstawiam problemy z odpływem opłuczyn ze zmiękczacza. Sprawdź czy nie jest gdzieś zagięty lub wąż się nie przytkał przy wejściu do kanalizacji o ile nie jest wpięty w syfon. Nawet nie wiem jak dziękować. Tyle telefonów do technicznych i żaden nie wpadł, że problem może być z odpływem. Co się okazało, klient przerobił odpływ z opłuczyn, tzn. dodał trójnik w głównym pionie z wyjściem prostym i prawdopodobnie wszystko co spływało z góry, częściowo mogło trafić do węża i przytkało go na wylocie. Na miejscu się okazało, że głowica poprawnie przełącza się do płukania wstecznego, ale nie było słychać płukania. Klient zadowolony, ja również Panowie jeszcze raz dziękuję za to forum, bo wasze rady kolejny raz ratują mi d... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 29.08.2023 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Nawet nie wiem jak dziękować. Tyle telefonów do technicznych i żaden nie wpadł, że problem może być z odpływem. Co się okazało, klient przerobił odpływ z opłuczyn, tzn. dodał trójnik w głównym pionie z wyjściem prostym i prawdopodobnie wszystko co spływało z góry, częściowo mogło trafić do węża i przytkało go na wylocie. Na miejscu się okazało, że głowica poprawnie przełącza się do płukania wstecznego, ale nie było słychać płukania. Klient zadowolony, ja również Panowie jeszcze raz dziękuję za to forum, bo wasze rady kolejny raz ratują mi d... Do usług. Każda awaria u klienta to nowe doświadczenia które nas uczą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiks_p 29.08.2023 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 (edytowane) Witam odebrałem dziś badania wody ze studni głębinowej. Czy mogę liczyć na pomoc w ich interpretacji? Z tego co widzę mam za dużo żelaza, manganu i mikroorganizmów. Czy potrzebna jest do tego stacja uzdatniania czy wystarcza filtry wstępne z wkładami. Ilość zużycia wody miesięcznie 6m3.[ATTACH=CONFIG]466069[/ATTACH] Edytowane 29 Sierpnia 2023 przez kiks_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 29.08.2023 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Witam odebrałem dziś badania wody ze studni głębinowej. Czy mogę liczyć na pomoc w ich interpretacji? Z tego co widzę mam za dużo żelaza, manganu i mikroorganizmów. Czy potrzebna jest do tego stacja uzdatniania czy wystarcza filtry wstępne z wkładami. Ilość zużycia wody miesięcznie 6m3. [ATTACH=CONFIG]466069[/ATTACH] Wyniki nie są najgorsze, ale żadne filtry narurowe nie pomogą. Tutaj bym poszedł w stację uzdatniania wody na złożu multifunkcyjnym. Proszę o jakiegoś e-maila na priv to podeślę ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 29.08.2023 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2023 Witam odebrałem dziś badania wody ze studni głębinowej. Czy mogę liczyć na pomoc w ich interpretacji? Z tego co widzę mam za dużo żelaza, manganu i mikroorganizmów. Czy potrzebna jest do tego stacja uzdatniania czy wystarcza filtry wstępne z wkładami. Ilość zużycia wody miesięcznie 6m3. [ATTACH=CONFIG]466069[/ATTACH] Ja także sugerowałbym filtr wielofunkcyjny (twardość i zużycie są niskie, więc filtr może być z tych mniejszych, np. 25 litrów), ale na końcu dałbym jeszcze lampę UV ze względu na tą wysoką liczbę mikroorganizmów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamiro 30.08.2023 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Hejka.Potrzebuję dobrać stację pod klienta. pH - 7,2Przewodność - 1874 µS/cmBarwa - <5 mg/l PtMętność - 18 NTULiczba progowa zapachu - <1Jon amonowy - 0,51 mg/l Azotany - <0,89 mg/lAzotyny - <0,066 mg/lMangan - 150 µg/l +/- 30Żelazo - 1200 µg/l +/- 200Twardość ogólna - 590 mg/lChlorki - 200 mg/lSiarczany - 320 mg/l Pompa głębinowa IBO 3.5 SDM 3/23Hydrofor ocynkowany 300lGłębokość studni ok. 42m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.08.2023 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Hejka. Potrzebuję dobrać stację pod klienta. pH - 7,2 Przewodność - 1874 µS/cm Barwa - <5 mg/l Pt Mętność - 18 NTU Liczba progowa zapachu - <1 Jon amonowy - 0,51 mg/l Azotany - <0,89 mg/l Azotyny - <0,066 mg/l Mangan - 150 µg/l +/- 30 Żelazo - 1200 µg/l +/- 200 Twardość ogólna - 590 mg/l Chlorki - 200 mg/l Siarczany - 320 mg/l Pompa głębinowa IBO 3.5 SDM 3/23 Hydrofor ocynkowany 300l Głębokość studni ok. 42m Przy tak wysokiej twardości to raczej sugerowałbym osobny odżelaziacz i osobny zmiękczacz. Do tego jest dużo chlorków i siarczanów... więc do picia dodałbym osmozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 30.08.2023 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2023 Hejka. Potrzebuję dobrać stację pod klienta. pH - 7,2 Przewodność - 1874 µS/cm Barwa - <5 mg/l Pt Mętność - 18 NTU Liczba progowa zapachu - <1 Jon amonowy - 0,51 mg/l Azotany - <0,89 mg/l Azotyny - <0,066 mg/l Mangan - 150 µg/l +/- 30 Żelazo - 1200 µg/l +/- 200 Twardość ogólna - 590 mg/l Chlorki - 200 mg/l Siarczany - 320 mg/l Pompa głębinowa IBO 3.5 SDM 3/23 Hydrofor ocynkowany 300l Głębokość studni ok. 42m Zapraszamy do kontaktu na [email protected] - wykonamy bezpłatną wycenę oraz testy obciążeniowe na wodzie w celu doboru najlepszego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamiro 31.08.2023 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2023 Qbek17 i Klarsan, mogę prosić o rozwiązania i ofertę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirtualnyjan1 05.09.2023 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2023 Witam,Planuje uzdatnić wodę ze studni, poniżej wyniki z badań wody:[ATTACH=CONFIG]466184[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466185[/ATTACH] 1) zużycie wody zakładam srednio 7 m3/miesiąc2) ilość osób - 2 osoby dorosłe + 1 dziecko3) dom posiada kanalizację4) dom jednorodzinny 125 m2Mógłbym prosić o doradzenie jakiegoś zestawu + jaka pojemność. Wstępnie myślałem o multi uzdatniaczu z firmy Eco Water. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 06.09.2023 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 Witam, Planuje uzdatnić wodę ze studni, poniżej wyniki z badań wody: [ATTACH=CONFIG]466184[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466185[/ATTACH] 1) zużycie wody zakładam srednio 7 m3/miesiąc 2) ilość osób - 2 osoby dorosłe + 1 dziecko 3) dom posiada kanalizację 4) dom jednorodzinny 125 m2 Mógłbym prosić o doradzenie jakiegoś zestawu + jaka pojemność. Wstępnie myślałem o multi uzdatniaczu z firmy Eco Water. Z góry dziękuję za pomoc. A jak wygląda instalacja po studni ? Tzn. jaka pompa i jej wydajność, wysokość studni, wysokość lustra wody, hydrofor czy "przeponówka" ? Jeżeli myślisz o jakiejkolwiek stacji uzdatniania wody, szukałbym raczej coś na Clacku. Jak ma być tanio, to już BNT - najrozsądniejszy wybór jeżeli chodzi o chińczyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirtualnyjan1 06.09.2023 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2023 (edytowane) A jak wygląda instalacja po studni ? Tzn. jaka pompa i jej wydajność, wysokość studni, wysokość lustra wody, hydrofor czy "przeponówka" ? Jeżeli myślisz o jakiejkolwiek stacji uzdatniania wody, szukałbym raczej coś na Clacku. Jak ma być tanio, to już BNT - najrozsądniejszy wybór jeżeli chodzi o chińczyka. Czemu Clack a nie EcoWater? Podobno największy producent, fajna historia - wzbudza zaufanie, że wiedzą co robią i podobno najoszczędniejsze na rynku jeśli chodzi o zużycie wody i soli. Wysokość studni 26 metrów. Zbiornik membranowy 8 litrów. Pompa: Model IBO 3sdm24 Wydajność: 75 l/min Podnoszenie: 80m Zw dynamiczne 8m przy 6m3/h Pompa zawieszona na 14m Ogólnie wygląda to tak: [ATTACH=CONFIG]466192[/ATTACH] Edytowane 6 Września 2023 przez Wirtualnyjan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirtualnyjan1 07.09.2023 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Rozważam jeszcze Clack WS1CK ec-a tylko nie wiem co byłoby lepsze i jaka ilość złoża (średnio zużywamy 7 m3/msc wody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 07.09.2023 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2023 Rozważam jeszcze Clack WS1CK ec-a tylko nie wiem co byłoby lepsze i jaka ilość złoża (średnio zużywamy 7 m3/msc wody) Już lepiej. Na weekendzie siądę to coś pomogę. Podeślij mi na priv co tam już masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 08.09.2023 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2023 Witam, Planuje uzdatnić wodę ze studni, poniżej wyniki z badań wody: [ATTACH=CONFIG]466184[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]466185[/ATTACH] 1) zużycie wody zakładam srednio 7 m3/miesiąc 2) ilość osób - 2 osoby dorosłe + 1 dziecko 3) dom posiada kanalizację 4) dom jednorodzinny 125 m2 Mógłbym prosić o doradzenie jakiegoś zestawu + jaka pojemność. Wstępnie myślałem o multi uzdatniaczu z firmy Eco Water. Z góry dziękuję za pomoc. Cześć, napisz do nas na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts