B_O_N_K 22.09.2023 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2023 Jaka ilość złoża ? Jaka twardość wody i miesięczne zużycie ? Czy jesteś wstanie wrzucić fotki z ustawieniami głowicy ? Dziękuję za chęć pomocy ale już ogarniam temat z qbek17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinio 25.09.2023 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Dzień dobry. Wyniki badań:Twardość 17 stopni niemieckichpH- 7,2Stężenie manganu - 0,032mg/lStężenie żelaza ogólnego - 0,130mg/lWoda z wodociągu, w domu 4os. Jaką wybrać pojemność zmiekczacza 25 litrów czy 30 litrów?zastanawiam się nad głowicę Clack, złoże Lewatit. Chyba że proponujecie coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 25.09.2023 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 To zależy czy chcesz zmiękczać do zera (czy jednak zostawić kilka stopni) oraz od zużycia wody. Przy założeniu całkowitego zmiękczenia i zużycia powyżej 11 m3 miesięcznie proponowałbym już 30 litrów. Jeśli zużycie jest mniejsze lub chcesz zostawić trochę twardości to 25 litrów powinno być wystarczające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinio 25.09.2023 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2023 Dziękuje za odpowiedź. W chwili obecnej w bloku zużywamy około 10 -11m3. Dom jest nowo wybudowany więc zużycie wody powinno być podobne. Nigdy nie miałem doczynienia ze zmiękczaczem więc nie wiem do jakiego stopnia chciałbym zmierzyć wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 26.09.2023 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Dziękuje za odpowiedź. W chwili obecnej w bloku zużywamy około 10 -11m3. Dom jest nowo wybudowany więc zużycie wody powinno być podobne. Nigdy nie miałem doczynienia ze zmiękczaczem więc nie wiem do jakiego stopnia chciałbym zmierzyć wodę. Rekomenduje się zmiękczanie wody do poziomu 60 mg CaCO3. Praktyka jednak pokazuje co innego i większość użytkowników (zakładając, że nie mają instalacji z miedzi) woli zmiękczać wodę do zera. Zawsze można poeksperymentować Zerknij na takie propozycje: https://www.zmiekczacze.com/kompaktowe/ecoperla-vita-25/ https://www.zmiekczacze.com/dwuelementowe/ecoperla-softower-s/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sinio 26.09.2023 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Dzień dobry. Wyniki badań: Twardość 17 stopni niemieckich pH- 7,2 Stężenie manganu - 0,032mg/l Stężenie żelaza ogólnego - 0,130mg/l Woda z wodociągu, w domu 4os. Jaką wybrać pojemność zmiekczacza 25 litrów czy 30 litrów? zastanawiam się nad głowicę Clack, złoże Lewatit. Chyba że proponujecie coś innego. Czy przy takiej ilości żelaza i manganu wybrać złoże Lewatit czy Ecomix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 26.09.2023 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2023 Czy przy takiej ilości żelaza i manganu wybrać złoże Lewatit czy Ecomix Żelazo masz w normie. Mangan też. Po co ci do tego Ecomix? Bierz Lewatit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 27.09.2023 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2023 Czy przy takiej ilości żelaza i manganu wybrać złoże Lewatit czy Ecomix Jeżeli chodzi o dobór wielkości zmiękczacza to 25 litrów będzie dla Ciebie wystarczające, tym bardziej, gdybyś myślał o pozostawieniu 3-5 dh na wyjściu. Jeżeli masz instalację na miedzi, a szczególnie dojście do wody pitnej, to wskazanym jest podmieszanie wody uzdatnionej z wodą surową, ponieważ miedź się utlenia przy wodzie której twardość jest równa 0 dh. Według zaleceń WHO, twardość wody pitnej powinna wynosić co najmniej 3 dh. Przy przyłączu do C.O. nie ma większego znaczenia, bo i tak przeważnie instalacja zalewana jest inhibitorem korozji. O złożu Ecomix nawet nie zawracaj sobie głowy. Tego typu złoże wykorzystywane jest przy wodzie studziennej, gdzie są przekroczone normy fizykochemiczne. Jeżeli masz wodę miejską/gminną, wodociągi są zobligowane do utrzymywania odpowiednich parametrów jakości wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzel 04.10.2023 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 (edytowane) Witam. Doszedłem do wniosku, że chcę uzdatniać wodę w domu. Proszę o propozycje optymalnych dla mojego przypadku urządzeń. Chciałbym uzyskać twardość <4st.d, pozostałe parametry wody wydają się dobre. Woda z sieci gminnej (wieś) z ujęć głębinowych. Okresowo sprawdzam twardość i na przestrzeni kilku lat zmieniała się trochę, ale nie udało mi się ustalić przyczyny tych zmian. Może żonglują przełączaniem pomiędzy studniami? Pytałem w wodociągach , ale bez efektu. Nawet nie chcą podać wyników badań wody. W roku ubiegłym bywało 21-22 st.d. Aktualnie wg testów kropelkowych twardość kształtuje się na poziomie 14-17st.niemieckich. Pozostałe parametry zbadane na zlecenie to pH 6,89; TDS 266 ppm; mangan 0,007 mgMn/dm3;żelazo 0,03 mg Fe/dm3. Średnie miesięczne zużycie wody w domu ok. 12 m3. Max. 15m3. Instalacja wodna łączy różne materiały, rury plastik, ogrzewacz (element instalacji pompy ciepła) jest ze stali nierdzewnej. Wodę z regeneracji planuję skierować przez mały baniak/osadnik do drenażu od deszczówki. Mam zainstalowane na razie zwykły filtr sznurkowy i za nim polipropylenowy 1 mikron. Sznurkowy robi się rudy od żelaza po 3-4 miesiącach. Czasami zdarza się lekko mętna woda i jest wówczas wyraźnie gorsza w smaku. Na co dzień zazwyczaj jest dobra. Może zastosować na wszelki wypadek jeszcze węgiel aktywny? Tylko czy wymieszany z jonitem w jakimś kompaktowym złożu, czy lepiej osobno filtr z węglem? Ciśnienie w sieci raczej wysokie, 4 atmosfery prawie zawsze, bywa i więcej. Mam reduktor ciśnienia w sieci domowej. Czym faktycznie różnią sie urządzenia o mniejszej kubaturze złoża i na mniejsze przepływy kosztujące nawet prawie 4 tys. Zł od takiego KLARWOD STACJA ZMIĘKCZANIA WODY HELIX 30Lktóre uzdatnia strumień 40 dm3/minutę i kosztuje poniżej 2 tys. zł? Skąd taka różnica? Tylko kwestia marki? To chyba wszystkie istotne informacje w tym zapewne prostym przypadku dla znawców tematu Edytowane 4 Października 2023 przez fuzel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 04.10.2023 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Witam. Doszedłem do wniosku, że chcę uzdatniać wodę w domu. Proszę o propozycje optymalnych dla mojego przypadku urządzeń. Chciałbym uzyskać twardość <4st.d, pozostałe parametry wody wydają się dobre. Woda z sieci gminnej (wieś) z ujęć głębinowych. Okresowo sprawdzam twardość i na przestrzeni kilku lat zmieniała się trochę, ale nie udało mi się ustalić przyczyny tych zmian. Może żonglują przełączaniem pomiędzy studniami? Pytałem w wodociągach , ale bez efektu. Nawet nie chcą podać wyników badań wody. W roku ubiegłym bywało 21-22 st.d. Aktualnie wg testów kropelkowych twardość kształtuje się na poziomie 14-17st.niemieckich. Pozostałe parametry zbadane na zlecenie to pH 6,89; TDS 266 ppm; mangan 0,007 mgMn/dm3;żelazo 0,03 mg Fe/dm3. Średnie miesięczne zużycie wody w domu ok. 12 m3. Max. 15m3. Instalacja wodna łączy różne materiały, rury plastik, ogrzewacz (element instalacji pompy ciepła) jest ze stali nierdzewnej. Wodę z regeneracji planuję skierować przez mały baniak/osadnik do drenażu od deszczówki. Mam zainstalowane na razie zwykły filtr sznurkowy i za nim polipropylenowy 1 mikron. Sznurkowy robi się rudy od żelaza po 3-4 miesiącach. Czasami zdarza się lekko mętna woda i jest wówczas wyraźnie gorsza w smaku. Na co dzień zazwyczaj jest dobra. Może zastosować na wszelki wypadek jeszcze węgiel aktywny? Tylko czy wymieszany z jonitem w jakimś kompaktowym złożu, czy lepiej osobno filtr z węglem? Ciśnienie w sieci raczej wysokie, 4 atmosfery prawie zawsze, bywa i więcej. Mam reduktor ciśnienia w sieci domowej. Czym faktycznie różnią sie urządzenia o mniejszej kubaturze złoża i na mniejsze przepływy kosztujące nawet prawie 4 tys. Zł od takiego KLARWOD STACJA ZMIĘKCZANIA WODY HELIX 30Lktóre uzdatnia strumień 40 dm3/minutę i kosztuje poniżej 2 tys. zł? Skąd taka różnica? Tylko kwestia marki? To chyba wszystkie istotne informacje w tym zapewne prostym przypadku dla znawców tematu Cześć, na większość pytań znalazłbyś odpowiedź w 10 ostatnich stronach tego tematu 1. Większość zmiękczaczy wody (nawet tych chińskich typu Helix) pozwoli Ci wyregulować twardość na wyjściu (do tego wystarczy mieszacz w głowicy lub bypassie) 2. To, że wkład barwi się na rudo to normalny temat, nawet przy żelazie w normie. Dlatego też przed zmiękczacze wody dajemy filtr wstępny i wymieniamy regularnie wkład. 3. Filtr węglowy montujemy za zmiękczaczem wody i stosujemy wtedy gdy ktoś chce poprawić smak i zapach wody 4. Różnica w cenie bierze się z wielu rzeczy - na pewno nie jest to tylko marka. Musisz wziąć pod uwagę - jakość głowicy, jakość złoża, jakość pozostałych komponentów (w tym kabinetu), dostęp do części zamiennych, jakość serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego, wielkość firmy, która umożliwi Ci zamówienie serwisu w każdej części kraju bez czekania pół roku, fakt czy sprzedawca odbierze od Ciebie telefon za 2-3 lata czy po prostu zniknie z rynku, bo jest sprzedawcą z mieszkania (handluje bezpośrednio z hurtowni nie mając nawet swojego magazynu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.10.2023 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Chciałbym uzyskać twardość <4st.d, pozostałe parametry wody wydają się dobre. W roku ubiegłym bywało 21-22 st.d. Aktualnie wg testów kropelkowych twardość kształtuje się na poziomie 14-17st.niemieckich. ... Średnie miesięczne zużycie wody w domu ok. 12 m3. Max. 15m3. W tak szerokim zakresie twardości i zużycia, odpowiednia wielkość zmiękczacza też jest w dosyć szerokim zakresie - tak od 25 do 50 litrów. Realnie myślę, że powinieneś szukać modelu z 30 litrami złoża. Wodę z regeneracji planuję skierować przez mały baniak/osadnik do drenażu od deszczówki. Przy zmiękczaczu nie ma się co osadzać w tym osadniku bo ścieki są zasolone, a nie mają w sobie zawiesiny. Z tego samego powodu (wysokie zasolenie) nie nadają się do wprowadzania do gruntu. Mam zainstalowane na razie zwykły filtr sznurkowy i za nim polipropylenowy 1 mikron. Sznurkowy robi się rudy od żelaza po 3-4 miesiącach. Czasami zdarza się lekko mętna woda i jest wówczas wyraźnie gorsza w smaku. Na co dzień zazwyczaj jest dobra. To wystarczy. 1 mikron to i tak bardzo dokładna filtracja. Może zastosować na wszelki wypadek jeszcze węgiel aktywny? Tylko czy wymieszany z jonitem w jakimś kompaktowym złożu, czy lepiej osobno filtr z węglem? Węgiel aktywny wymaga regularnej wymiany. Jak go wymieszasz w jednym zbiorniku ze złożem zmiękczającym to ta wymiana będzie problematyczna. Jeśli masz jakieś uwagi do smaku tej wody to może lepiej rozważyć zestaw podzlewowej odwróconej osmozy (RO) do wody pitnej (wtedy tam masz już wkłady węglowe)? Czym faktycznie różnią sie urządzenia o mniejszej kubaturze złoża i na mniejsze przepływy kosztujące nawet prawie 4 tys. Zł od takiego KLARWOD STACJA ZMIĘKCZANIA WODY HELIX 30Lktóre uzdatnia strumień 40 dm3/minutę i kosztuje poniżej 2 tys. zł? Skąd taka różnica? Tylko kwestia marki? Zazwyczaj różnica jest w jakości materiałów i typie głowicy, ale jednak znaczna część wysokiej ceny to marketing... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzel 04.10.2023 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Dziękuję za wypowiedzi w temacie. Chciałbym tylko wstępnie ogólne rozeznanie złapać i kierunek gdzie i czego szukać. Zdaję sobie sprawę, że przy żonglerce z jakością wody trudno idealnie dopasować sprzęt. Ale od czegoś zacząć muszę. Przyjmijmy bieżące dane, czyli 16 st. niemieckich twardości oraz zużycie 12m3/m-c. Daje nowe filtry wstępne, później zmiękczacz, a na końcu ewentualnie filtr węglowy.Popłuczyny do odwodnienia z wodami deszczowymi - pomijając teorię i prawo, czy tak małe ilości soli będą miały realnie wpływ na środowisko/glębę? Które marki, czy producenci to tzw. chińszczyzna, a co warte jest uwagi?Sprawdzałem wstępnie BWT oraz FitAqua firmy Amii. BWT z grubsza o marce słyszałem, wydaje się OK. A to FitAqua to tania chińszczyzna? Na logikę te zmiękczacze wody to dość prymitywne urządzenia. Kwestia jakości jonitu i głowicy zapewne. Te fitaqua mają głowice/dyski ceramiczne i z opisu wydają się dobre. Czy możecie polecić konkretną markę, czy model urządzenia? Nie chcę chińskiego, taniego, czy składaka tych dwu opcji. Jakie firmy możecie spokojnie polecić jako rzetelne/sprawdzone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.10.2023 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2023 Przyjmijmy bieżące dane, czyli 16 st. niemieckich twardości oraz zużycie 12m3/m-c. Daje nowe filtry wstępne, później zmiękczacz, a na końcu ewentualnie filtr węglowy. Przy tych założeniach 30 litrów złoża będzie wystarczające przy zmiękczeniu do zera. Jeśli chcesz zostawić 4 dH to wystarczy 25 litrów złoża. Popłuczyny do odwodnienia z wodami deszczowymi - pomijając teorię i prawo, czy tak małe ilości soli będą miały realnie wpływ na środowisko/glębę? Przy założeniu regeneracji co 2 tygodnie i zużyciu soli na poziomie 3-3,5 kg na regenerację, to daje ok 80-90 kg soli rocznie. Botanikiem nie jestem, ale skoro sypanie soli na drogi przez 1-2 miesiące w roku może wpływać na rośliny, to wydaje mi się, że regularne, stałe podlewanie ich zasoloną wodą tym bardziej będzie miało na nie wpływ. Jaki konkretnie - tego nie jestem w stanie określić. Które marki, czy producenci to tzw. chińszczyzna, a co warte jest uwagi? Sprawdzałem wstępnie BWT oraz FitAqua firmy Amii. BWT z grubsza o marce słyszałem, wydaje się OK. A to FitAqua to tania chińszczyzna? Na logikę te zmiękczacze wody to dość prymitywne urządzenia. Kwestia jakości jonitu i głowicy zapewne. Te fitaqua mają głowice/dyski ceramiczne i z opisu wydają się dobre. Czy możecie polecić konkretną markę, czy model urządzenia? Nie chcę chińskiego, taniego, czy składaka tych dwu opcji. Jakie firmy możecie spokojnie polecić jako rzetelne/sprawdzone? Jeśli zależy Ci na rozsądnym sprzęcie to zawsze będzie to kompromis między jakością i ceną. Nawet jak weźmiesz najlepszą głowicę, złoże i zbiornik, to wężyki czy plastiki będą chińskie - co nie znaczy, że złej jakości. Żadna firma nie produkuje sama wszystkich komponentów takiego urządzenia - to zawsze jest składowa kilku elementów/producentów. BWT ma dobrą opinię, ale to drogi i dość nietypowy sprzęt, więc w czasie użytkowania jesteś skazany na ich serwis i części. Amii raczej kojarzy mi się z chińszczyzną, ale nie wykluczam, że mają tez modele lepszej jakości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 05.10.2023 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2023 Dziękuję za wypowiedzi w temacie. Chciałbym tylko wstępnie ogólne rozeznanie złapać i kierunek gdzie i czego szukać. Zdaję sobie sprawę, że przy żonglerce z jakością wody trudno idealnie dopasować sprzęt. Ale od czegoś zacząć muszę. Przyjmijmy bieżące dane, czyli 16 st. niemieckich twardości oraz zużycie 12m3/m-c. Daje nowe filtry wstępne, później zmiękczacz, a na końcu ewentualnie filtr węglowy. Popłuczyny do odwodnienia z wodami deszczowymi - pomijając teorię i prawo, czy tak małe ilości soli będą miały realnie wpływ na środowisko/glębę? Które marki, czy producenci to tzw. chińszczyzna, a co warte jest uwagi? Sprawdzałem wstępnie BWT oraz FitAqua firmy Amii. BWT z grubsza o marce słyszałem, wydaje się OK. A to FitAqua to tania chińszczyzna? Na logikę te zmiękczacze wody to dość prymitywne urządzenia. Kwestia jakości jonitu i głowicy zapewne. Te fitaqua mają głowice/dyski ceramiczne i z opisu wydają się dobre. Czy możecie polecić konkretną markę, czy model urządzenia? Nie chcę chińskiego, taniego, czy składaka tych dwu opcji. Jakie firmy możecie spokojnie polecić jako rzetelne/sprawdzone? BWT ma dość dziwną politykę gwarancyjną i serwisową, która teoretycznie ogranicza możliwości serwisowe poprzez inne osoby które nie są autoryzowanymi partnerami firmy. Tak jak wspomniałeś, większość tych urządzeń to urządzenia dość prymitywne. Wszystkie bazują na podobnych elementach, a jedyną różnicą jest "metka", obudowa, a przede wszystkim cena. Duże koncerny, dużo sobie liczą. Ze swojej strony poleciłbym zestaw zmiękczacza oparty na głowicy Clack oraz dobrej jakości złożu monosferycznym. Z tego typu głowicą, poradzi Pan sobie sam, lub jakakolwiek osoba która ma pojęcie o stacjach uzdatniania wody. Gdybyś potrzebował pomocy w doborze i ofertę, zachęcam do kontaktu na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamiro 08.10.2023 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2023 Hejka.Mam wyniki wody, gdzie określono wynik żelaza:2936 mg/l ± 3127 mg/l O co kaman ? Czy stacja na Greendsandzie 45 litrów da radę ? A za nią multifunkcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 09.10.2023 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2023 (edytowane) Witam,co polecacie w moim przypadku? 1) zużycie wody: w mieszkaniu miałem 2-3 m3, teraz pewnie będzie dwa razy więcej2) ilość osób: 2 osoby dorosłe + 2 dzieci3) woda ze studni głębinowej 9 m, wydatek pompy 80 l/min4) dom jednorodzinny 114 m25) twardość wody: dodam jutro6) odczyn: dodam jutro7) zapach siarkowodoru8 ) jon amonowy: 0,037 mgN/l9) azotany: 0,12 mgN/l10) żelazo: 0,585 mg Fe/l11) mangan: 0,224 mg Mn/l Mógłbym prosić o doradzenie jakiegoś zestawu + jaka pojemność. Myślę o wstępnym napowietrzaniu w zbiorniku ocynkowanym 200 l. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 9 Października 2023 przez SilverX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 10.10.2023 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Witam, co polecacie w moim przypadku? 1) zużycie wody: w mieszkaniu miałem 2-3 m3, teraz pewnie będzie dwa razy więcej 2) ilość osób: 2 osoby dorosłe + 2 dzieci 3) woda ze studni głębinowej 9 m, wydatek pompy 80 l/min 4) dom jednorodzinny 114 m2 5) twardość wody: dodam jutro 6) odczyn: dodam jutro 7) zapach siarkowodoru 8 ) jon amonowy: 0,037 mgN/l 9) azotany: 0,12 mgN/l 10) żelazo: 0,585 mg Fe/l 11) mangan: 0,224 mg Mn/l Mógłbym prosić o doradzenie jakiegoś zestawu + jaka pojemność. Myślę o wstępnym napowietrzaniu w zbiorniku ocynkowanym 200 l. Z góry dziękuję za pomoc. Wyniki są w miarę dobre jak na wodę studzienną. Bez kombinowania zastosowałbym stację uzdatniania wody opartą na złożu multifunkcyjnym Ecomix A + lampa UV. Proszę o dodanie brakujących informacji i spróbujemy dobrać wielkość urządzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.10.2023 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 Mam wyniki wody, gdzie określono wynik żelaza: 2936 mg/l ± 3127 mg/l O co kaman ? Nie brakuje tam przecinka?? przecież taki wynik oznacza, że żelaza może być 6000 mg/l lub 0 mg/l - czyli nadal nie wiadomo praktycznie nic. Czy stacja na Greendsandzie 45 litrów da radę ? A za nią multifunkcja ? Jak podejdziemy do wyników badania optymistycznie (czyli, że żelaza jest 0 mg/l) to nie potrzebujesz żadnej stacji A jak pesymistycznie (czyli, że żelaza jest 6000 mg/l) to obawiam się, że nawet ten Greensand w duecie z multifunkcją nie wystarczy... chociaż dużo zależy od przepływu, pH i innych parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 10.10.2023 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 1) zużycie wody: w mieszkaniu miałem 2-3 m3, teraz pewnie będzie dwa razy więcej 2) ilość osób: 2 osoby dorosłe + 2 dzieci 3) woda ze studni głębinowej 9 m, wydatek pompy 80 l/min 4) dom jednorodzinny 114 m2 5) twardość wody: dodam jutro 6) odczyn: dodam jutro 7) zapach siarkowodoru 8 ) jon amonowy: 0,037 mgN/l 9) azotany: 0,12 mgN/l 10) żelazo: 0,585 mg Fe/l 11) mangan: 0,224 mg Mn/l Mógłbym prosić o doradzenie jakiegoś zestawu + jaka pojemność. Myślę o wstępnym napowietrzaniu w zbiorniku ocynkowanym 200 l. Z góry dziękuję za pomoc. 1) i 2) bardzo niskie to zużycie... przy 4 osobach przyjmuje się ok 10-12 m3 miesięcznie, a to 2-3 razy więcej niż podajesz 3) podaj konkretny typ pompy bo te 80 l/min to pewnie wartość teoretyczna (przy zerowym ciśnieniu) 5) twardość ma duże znaczenie do doboru zmiękczacza lub filtra wielofunkcyjnego 6) odczyn ma duże znaczenie przy doborze odżelaziacza 7) siarkowodoru nie usuniesz na złożu wielofunkcyjnym ani zmiękczaczu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 10.10.2023 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2023 (edytowane) 1) i 2) bardzo niskie to zużycie... przy 4 osobach przyjmuje się ok 10-12 m3 miesięcznie, a to 2-3 razy więcej niż podajesz 3) podaj konkretny typ pompy bo te 80 l/min to pewnie wartość teoretyczna (przy zerowym ciśnieniu) 5) twardość ma duże znaczenie do doboru zmiękczacza lub filtra wielofunkcyjnego 6) odczyn ma duże znaczenie przy doborze odżelaziacza 7) siarkowodoru nie usuniesz na złożu wielofunkcyjnym ani zmiękczaczu ... @prohus Reasumując: 1) zużycie wody: w mieszkaniu miałem 2-3 m3, przyjmijmy 10-12 m3 2) ilość osób: 2 osoby dorosłe + 2 dzieci 3) woda ze studni głębinowej 9 m, wydatek pompy 80 l/min - zmierzone, pompa to IBO 3,5" SDM3-23 4) dom jednorodzinny 114 m2 5) twardość wody: 15 dH 6) odczyn: 6,6 7) zapach siarkowodoru, jak go usunąć? 8 ) jon amonowy: 0,037 mgN/l 9) azotany: 0,12 mgN/l 10) żelazo: 0,585 mg Fe/l 11) mangan: 0,224 mg Mn/l Edytowane 11 Października 2023 przez SilverX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts