qbek17 14.05.2024 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja Witam, Poszykuję optymalnego (cena, jakości i zero problemów) zmiękczacza do domu: 3 osoby, woda z wodociągu - zużycie miesięczne max 12m3, twardość wody to 14 stopni niemieckich i nie wiem co wybrać. Instalacja wodna jest wykonana z rur wielowarstwowych TECEflex ale samo podłączenie do urządzeń grzewczych jest na miedzi, więc zmiękczanie do zera raczej niewskazane. Do tego dochodzi oczyszczalnia biologiczna której nie chciałby zalewać dużymi ilościami popłuczyn. Czy kupić to co ma sąsiad czyli: EcoWater Comfort 400, czy może wystarczy mi EcoWater Comfort 300. A może np. Clack Pallas CK 20l Lewatit S A może zupełnie coś innego, im więcej czytam tym mam większy problem z wyborem. Ktoś doradzi ? Te Comforty są dobre, ale bardzo drogie i mają dramatycznie mało złoża... 14-17 litrów. Dla Ciebie optimum to 20 litrów (przy zmiękczeniu do 3-4 dH) lub 25 litrów (przy zmiękczeniu do zera). Co do rur miedzianych w urządzeniach grzewczych - czy to dotyczy urządzeń przepływowych czy układu ogrzewania (gdzie woda jest w obiegu zamkniętym)? Każda regeneracja to ~100-150 litrów wody do ścieków. Czy to dużo dla oczyszczalni to już pytanie do Ciebie (zależy od wielkości oczyszczalni). Można ograniczyć ilość popłuczyn, ale max o 15-20% stosując krótsze czasy regeneracji lub regenerację przeciwprądową (ale ma to swoje wady i ograniczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszekgi 14.05.2024 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja Te Comforty są dobre, ale bardzo drogie i mają dramatycznie mało złoża... 14-17 litrów. Dla Ciebie optimum to 20 litrów (przy zmiękczeniu do 3-4 dH) lub 25 litrów (przy zmiękczeniu do zera). Co do rur miedzianych w urządzeniach grzewczych - czy to dotyczy urządzeń przepływowych czy układu ogrzewania (gdzie woda jest w obiegu zamkniętym)? Każda regeneracja to ~100-150 litrów wody do ścieków. Czy to dużo dla oczyszczalni to już pytanie do Ciebie (zależy od wielkości oczyszczalni). Można ograniczyć ilość popłuczyn, ale max o 15-20% stosując krótsze czasy regeneracji lub regenerację przeciwprądową (ale ma to swoje wady i ograniczenia). Miedz jest nie tylko w obiegu zamkniętym CO ale również do zasobnika CWU i cyrkulacji. Czyli Clack Pallas CK 20l Lewatit S chyba ma 20l złoża ? więc się nadaje ? Jeżeli większy to może Clack Pallas WS1CK - 25L - Lewatit S ? A jakieś tańsze ale dobre propozycje ? Zdaję sobie sprawę, że tanie rzadko bywa dobre, ale szukam rozwiązania optymalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 15.05.2024 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja Miedz jest nie tylko w obiegu zamkniętym CO ale również do zasobnika CWU i cyrkulacji. Czyli Clack Pallas CK 20l Lewatit S chyba ma 20l złoża ? więc się nadaje ? Jeżeli większy to może Clack Pallas WS1CK - 25L - Lewatit S ? A jakieś tańsze ale dobre propozycje ? Zdaję sobie sprawę, że tanie rzadko bywa dobre, ale szukam rozwiązania optymalnego. Jeżeli ma Pan troszkę miedzi na CWU, ale sądzę, że jest to dość krótki odcinek pomiędzy kotłem a zasobnikiem, to zmiękczenie wody do 0 dH, nie powinno jakoś zbytnio zaszkodzić. To jaki zmiękczacz Pan kupi, zależy od budżetu. Zasadą działania, żadne z nich się nie różni, czy to będzie za 5500 zł czy za 2000 zł. Kwestią jest opakowanie urządzenia, naklejka i marża sprzedawcy na dany produkt. Oczywiście największą różnice w cenie robi zastosowana głowica. Clack jest dużo droższy od np. chińskiej głowicy BNT. Czy zestaw na chińczyku będzie gorszy ? Przy domowym zastosowaniu nie odczuje Pan większej różnicy, albo i nawet w cale. Złoże Lewatit S, zasypiemy do każdej butli, nie jest to jakoś szczególnie uwarunkowane, że ma pracować tylko z głowica Clack. Tak jak Pan widzi, można pójść na kompromis, i złożyć całkiem fajny zestaw w relatywnie dobrej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 15.05.2024 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja Miedz jest nie tylko w obiegu zamkniętym CO ale również do zasobnika CWU i cyrkulacji. Czyli Clack Pallas CK 20l Lewatit S chyba ma 20l złoża ? więc się nadaje ? Jeżeli większy to może Clack Pallas WS1CK - 25L - Lewatit S ? A jakieś tańsze ale dobre propozycje ? Zdaję sobie sprawę, że tanie rzadko bywa dobre, ale szukam rozwiązania optymalnego. Sytuacja wygląda analogicznie jak z armaturą czy każdym sprzętem AGD w domu. Kupujesz najtańszy zestaw prysznicowy podtynkowy? Przecież nie odczujesz różnicy, woda i tak przez niego poleci i się wykąpiesz. Kupujesz najtańsze baterie umywalkowe? Każda pozwoli umyć ręce. Albo po prostu wejdź na popularny serwis aukcyjny, posortuj po cenie i kup najtańszy. Zrobi to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 15.05.2024 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja WitamPiszę tutaj bo tracę nadzieję że firma która sprzedała mi zestaw do uzdatniania wody ze studni rozwiąże problem z moją wodą. Może od początku mam studnię i oczywiście przekroczoną zawartość żelaza pomiar przed uzdatnianiem 2mgFe/l, pH 7,2, mangan 0,13. Firma zaproponowała hydrofor ocynkowany 300l plus zwężka napowietrzająca filtr Citropur NW32 i stację Calck 40EC, od samego początku mam problem z wodą po jakiejkolwiek ingerencji w instalację np. czyszczenie filtra przed stacją lub jego wymiana powoduje że płynie żółta woda, na początku po każdej regeneracji przez cały dzień miałem wodę żółtą ale zastosowałem filtry zwrotne w instalacji i temat się uspokoił, zostaje ten nieszczęsny problem z żółtą wodą po wymianie filtra, czy według osób które mają duże doświadczenie w branży uzdatniania wody ta stacja jest w stanie uzdatnić wodę, czy powinienem założyć odżelaziacz przed tym multifiltrem. Generalnie żałuję że skorzystałem z usług firmy która sprzedała urządzenie a teraz udaje że wszystko jest ok, ich serwisant nie był w stanie stwierdzić czemu mam taki problem z wodą. Na koniec dodam że sprawa ciągnie się dwa lata bez sukcesu, a wszystko co do tej pory zrobiłem to wynik czytania internetu i moich przemyśleń, proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 16.05.2024 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja Witam Piszę tutaj bo tracę nadzieję że firma która sprzedała mi zestaw do uzdatniania wody ze studni rozwiąże problem z moją wodą. Może od początku mam studnię i oczywiście przekroczoną zawartość żelaza pomiar przed uzdatnianiem 2mgFe/l, pH 7,2, mangan 0,13. Firma zaproponowała hydrofor ocynkowany 300l plus zwężka napowietrzająca filtr Citropur NW32 i stację Calck 40EC, od samego początku mam problem z wodą po jakiejkolwiek ingerencji w instalację np. czyszczenie filtra przed stacją lub jego wymiana powoduje że płynie żółta woda, na początku po każdej regeneracji przez cały dzień miałem wodę żółtą ale zastosowałem filtry zwrotne w instalacji i temat się uspokoił, zostaje ten nieszczęsny problem z żółtą wodą po wymianie filtra, czy według osób które mają duże doświadczenie w branży uzdatniania wody ta stacja jest w stanie uzdatnić wodę, czy powinienem założyć odżelaziacz przed tym multifiltrem. Generalnie żałuję że skorzystałem z usług firmy która sprzedała urządzenie a teraz udaje że wszystko jest ok, ich serwisant nie był w stanie stwierdzić czemu mam taki problem z wodą. Na koniec dodam że sprawa ciągnie się dwa lata bez sukcesu, a wszystko co do tej pory zrobiłem to wynik czytania internetu i moich przemyśleń, proszę o pomoc. Dzień dobry. Rozumiem, że ma Pan stację multifunkcyjna na złożu Ecomix A - 37L - regenerowana solanką ? Jako dokładnie jest rodzaj głowicy ? Może Pan opisać jakie są jej ustawienia ? Co ile jest przeprowadzana regeneracja ? Fajnym dodatkiem byłyby zdjęcia całej instalacji. Co do meritum, złoże Ecomix nie wymaga napowietrzania, do tej normy żelaza, albo dałbym o wiele więcej złoża lub zastosował odżelaziacz przed multifunkcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art_Wroc 16.05.2024 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja Masz "spore" wymagania i może być trudno je wszystkie spełnić Czy masz możliwość zainstalowania odżelaziacza na wejściu wody studziennej do zbiornika deszczówki przy jednoczesnym ograniczeniu przepływu wody? Chodzi o to aby ograniczyć wymaganą wydajność odżelaziacza... wtedy mógłby on dość wolno filtrować sobie wodę uzupełniającą i w zbiorniku byłaby już woda filtrowana... Odżelaziacz możesz płukać wodą surową (z żelazem) ale dużo lepsze byłoby płukanie wodą filtrowaną... mając pompę (do podlewania) możesz ją wykorzystać także do płukania filtra. Co do złoża to ograniczeniem jest wydajność pompy płuczącej, ale myślę, że najlżejszym będzie Katalox Light. Zdajesz sobie sprawę, że głowicę będzie trzeba dostosować do nowego złoża (i regeneracji bez chemii)? Generalnie filtry tego typu potrzebują okresowego płukania nawet jak nie pracują... do tego kwestia pomieszczenia, w którym panuje cały rok dodatnia temperatura. Dzięki za rady, 1. Odżelaziacz po aktualnej przeróbce zainstalowany pomiędzy hydroforem a zbiornikiem na deszczówkę. Oczywiście mogę ograniczyć przepływ przy napełnianiu zbiornika - jaki przepływ ustawić aby był optymalny dla odżelaziacza? 2. Przy powolnym napełnianiu zbiornika deszczówki będzie się wielokrotnie włączała i wyłączała pompa w studni - będę musiał nad tym zapanować aby nie przekroczyć zalecanej ilości załączeń - sterownik będzie musiał liczyć. Do tej pory tego problemu nie było ... 3. Płukanie wodą ze zbiornika deszczówki odpada bo to zbiornik podziemny - niezbyt czysty Choć pompa jest tam mocna. 4. Katalox Light wystarczy na mój poziom żelaza? Mangan też obniży? Ile tego złoża trzeba wsypać? Podobno potrzebna jest także podsypka - podpowiesz jaką i ile zastosować? Ważna poprawka - sprawdziłem mój odżelaziacz i zbiornik ma rozmiar 13x54'. 5. Co do głowicy to myślałem, ze wystarczy zmienić program na taki, który nie wykorzystuje zewnętrznej chemii i rozebrać oraz wyczyścić wewnętrzne elementy. Trzeba wymienić jakieś elementy głowicy aby ja dostosować? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinkas 16.05.2024 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja (edytowane) Cześć, mam wodę ze studni głębinowej jak na obrazku. Chciałbym przede wszystkim pozbyć się z niej żelaza i manganu. Dodatkowo można by ją trochę zmiękczyć. Część instalacji mam na rurkach miedzianych, więc nie chciałbym zmiękczać do zera. Największy problem z tą wodą to zapach i smak po jej przebywaniu w zbiorniku CWU (anoda) i rdzawe odbarwienia na armaturze. Na kranach osadza się niewielka ilość kamienia, ale wystarczy przetrzeć raz w tygodniu szmatkę, żeby się go pozbyć. W czajniku kamień zbiera się raczej powoli. W domu mieszkają dwie osoby. Zużywamy około 6m3 wody miesięcznie. Są dwie łazienki z WC i prysznicami, do tego pralka i zmywarka. Kilka razy w roku mamy gości przez kilka dni - jedna, dwie osoby. Szukam rozwiązania kompaktowego - mam nieduże pomieszczenie gospodarcze, które już jest zagospodarowane. Pod tym pomieszczeniem mam mini-piwniczkę, w której zmieścił się zbiornik przeponowy około 100L i pompa Leader MultiHWA 300. [ATTACH=CONFIG]468979[/ATTACH] Myślałem o jakieś stacji z multizłożem. Może udałoby się samą stację wcisnąć jeszcze do tej piwniczki, a w pomieszczeniu ustawić tylko sam zbiornik na solankę. Poproszę o doradzenie co przy takiej wodzie się sprawdzi. Szukam porządnego i możliwie bezawaryjnego sprzętu. Edytowane 16 Maja przez Tinkas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 16.05.2024 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja Cześć, mam wodę ze studni głębinowej jak na obrazku. Chciałbym przede wszystkim pozbyć się z niej żelaza i manganu. Dodatkowo można by ją trochę zmiękczyć. Część instalacji mam na rurkach miedzianych, więc nie chciałbym zmiękczać do zera. Największy problem z tą wodą to zapach i smak po jej przebywaniu w zbiorniku CWU (anoda) i rdzawe odbarwienia na armaturze. Na kranach osadza się niewielka ilość kamienia, ale wystarczy przetrzeć raz w tygodniu szmatkę, żeby się go pozbyć. W czajniku kamień zbiera się raczej powoli. W domu mieszkają dwie osoby. Zużywamy około 6m3 wody miesięcznie. Są dwie łazienki z WC i prysznicami, do tego pralka i zmywarka. Kilka razy w roku mamy gości przez kilka dni - jedna, dwie osoby. Szukam rozwiązania kompaktowego - mam nieduże pomieszczenie gospodarcze, które już jest zagospodarowane. Pod tym pomieszczeniem mam mini-piwniczkę, w której zmieścił się zbiornik przeponowy około 100L i pompa Leader MultiHWA 300. [ATTACH=CONFIG]468979[/ATTACH] Myślałem o jakieś stacji z multizłożem. Może udałoby się samą stację wcisnąć jeszcze do tej piwniczki, a w pomieszczeniu ustawić tylko sam zbiornik na solankę. Poproszę o doradzenie co przy takiej wodzie się sprawdzi. Szukam porządnego i możliwie bezawaryjnego sprzętu. W Państwa przypadku, na spokojnie można wstawić stację uzdatniania wody na złożu multifunkcyjnym Ecomix A. Kwestia odprowadzania ścieków. Bo jeżeli do biologicznej, należy mieć na uwadze odprowadzanie solanki, chyba, że zwykła kanaliza, wówczas nie ma najmniejszego problemu. Jeżeli w tym momencie nie ma żadnych filtrów, to woda z żelazem będzie barwić ceramikę. Przykry zapach, może być spowodowany bakteriami. Czy robiliście Państwo bakteriologiczne badania wody ? Dobrze by było zdezynfekować studnię oraz cała instalację i pomyśleć również nad montażem lampy UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tinkas 16.05.2024 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja Tak, w badaniu nie znaleziono żadnych bakterii coli i żadnych enterokoków. CWU odkaża się automatycznie raz w tygodniu podnosząc temp do 80 stopni. Na codzień temperatura jest utrzymywana na 55 stopni. Dom kupiliśmy półtora roku temu. Poprzedni właściciel używał go tylko rekreacyjnie. Na początku woda z CWU bardzo mocno śmierdziała zgniłymi jajami, ale w ciągu kilku dni zapach prawie całkowicie znikł. Teraz tylko rano coś czuć i to tak subtelnie, że goście tego nie czują nawet jak im się na to zwróci uwagę. Ja pewnie mam uraz po tych pierwszych dniach i rano czuję to przy płukaniu ust. Założyłem, że to raczej zapach z reakcji żelaza z anodą magnezową w zbiorniku. Wielu ludzi na to narzeka i wymienia anody na tytanowe, co podobno załatwia sprawę.Popłuczyny trafią do dwóch zbiorników o łącznej pojemności około 6m3, a dalej na drenaże. Myślę, że nie powinno być problemu dla bakterii.Czy mógłby Pan polecić jakiś konkretny zestaw? Ile złoża potrzebuję?Jak działa regulacja twardości wody na wyjściu? Czy filtrowana woda jest mieszana z niefiltrowaną, czy woda jest czerpana gdzieś ze środka złoża i jest odżeleziona, ale nie odkamieniona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsta1909 16.05.2024 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja Witam Proszę o pomoc w doborze systemu uzdatniania wody.Studnia głębinowa 22 m,lustro 5m,pompa wydajność 105 l/min,zapotrzebowanie na wodę 4 osoby 10-12 m3 miesięcznie. Wynik badania wody:Mętność-4 mg/lBarwa-17 mg/lZapach Akceptowalny(ale czuć jaby siarkowodór)Odczyn ph- 6.33Twardość -161.3 mg/lŻelazo-0.81 mg/lMangan -0.26 mg/lAmoniak 0.24 mg/lAzotany-3mg/lAzotyny-0Przewodność właściwa µS/cm-319 Utlenialność-14 Obecnie brak zbiornika hydroforowego,wykonana oczyszczalnia biologiczna. Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mtuz 16.05.2024 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja Witam . Przepraszam odrazu jeśli temat był już poruszany. Do sedna mam studnie głębinową w filtrach zbierają się mi minimalne ilości piasku . Nie wiem jak go się całkowicie pozbyć??? Dodam że jestem laikiem w hydraulice . Dodać dodatkowe filtry czy może są jakieś inne sposoby??? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.05.2024 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja Tak, w badaniu nie znaleziono żadnych bakterii coli i żadnych enterokoków. CWU odkaża się automatycznie raz w tygodniu podnosząc temp do 80 stopni. Na codzień temperatura jest utrzymywana na 55 stopni. Dom kupiliśmy półtora roku temu. Poprzedni właściciel używał go tylko rekreacyjnie. Na początku woda z CWU bardzo mocno śmierdziała zgniłymi jajami, ale w ciągu kilku dni zapach prawie całkowicie znikł. Teraz tylko rano coś czuć i to tak subtelnie, że goście tego nie czują nawet jak im się na to zwróci uwagę. Ja pewnie mam uraz po tych pierwszych dniach i rano czuję to przy płukaniu ust. Założyłem, że to raczej zapach z reakcji żelaza z anodą magnezową w zbiorniku. Wielu ludzi na to narzeka i wymienia anody na tytanowe, co podobno załatwia sprawę. Popłuczyny trafią do dwóch zbiorników o łącznej pojemności około 6m3, a dalej na drenaże. Myślę, że nie powinno być problemu dla bakterii. Czy mógłby Pan polecić jakiś konkretny zestaw? Ile złoża potrzebuję? Jak działa regulacja twardości wody na wyjściu? Czy filtrowana woda jest mieszana z niefiltrowaną, czy woda jest czerpana gdzieś ze środka złoża i jest odżeleziona, ale nie odkamieniona? Złoże wielofunkcyjne nie usuwa siarkowodoru (a to on odpowiada za zapach zgniłych jaj). Dla takich parametrów wody jest to jednak optymalne rozwiązanie biorąc pod uwagę dostępne miejsce i Twoje wymagania. Do poprawy smaku/zapachu można rozważyć dołożenie filtra węglowego za stacją wielofunkcyjną lub pod konkretnym zlewem (z zastrzeżeniem regularnej wymiany). Regulacja twardości odbywa się tak jak opisałeś (woda uzdatniona mieszana z surową), a więc przechodzi też część innych zanieczyszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.05.2024 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja Witam . Przepraszam odrazu jeśli temat był już poruszany. Do sedna mam studnie głębinową w filtrach zbierają się mi minimalne ilości piasku . Nie wiem jak go się całkowicie pozbyć??? Dodam że jestem laikiem w hydraulice . Dodać dodatkowe filtry czy może są jakieś inne sposoby??? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Wszystko zależy od Twojej konkretnej sytuacji... nie wiem o jakich filtrach piszesz więc ciężko coś wymyślić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.05.2024 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja Witam Proszę o pomoc w doborze systemu uzdatniania wody.Studnia głębinowa 22 m,lustro 5m,pompa wydajność 105 l/min,zapotrzebowanie na wodę 4 osoby 10-12 m3 miesięcznie. Wynik badania wody: Mętność-4 mg/l Barwa-17 mg/l Zapach Akceptowalny(ale czuć jaby siarkowodór) Odczyn ph- 6.33 Twardość -161.3 mg/l Żelazo-0.81 mg/l Mangan -0.26 mg/l Amoniak 0.24 mg/l Azotany-3mg/l Azotyny-0 Przewodność właściwa µS/cm-319 Utlenialność-14 Obecnie brak zbiornika hydroforowego,wykonana oczyszczalnia biologiczna. Dziękuję za pomoc Ja bym tu poszedł w odżelaziacz, np. na złożu Katalox Light ale w jakimś większym zbiorniku (np. 13x54") i z dobrą głowicą. Oczywiście przed filtrem jak największy zbiornik hydroforowy i najlepiej z napowietrzaniem na zwężce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 19.05.2024 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja Dzięki za rady, 1. Odżelaziacz po aktualnej przeróbce zainstalowany pomiędzy hydroforem a zbiornikiem na deszczówkę. Oczywiście mogę ograniczyć przepływ przy napełnianiu zbiornika - jaki przepływ ustawić aby był optymalny dla odżelaziacza? 2. Przy powolnym napełnianiu zbiornika deszczówki będzie się wielokrotnie włączała i wyłączała pompa w studni - będę musiał nad tym zapanować aby nie przekroczyć zalecanej ilości załączeń - sterownik będzie musiał liczyć. Do tej pory tego problemu nie było ... Sugerowałbym ograniczyć przepływ do 1 m3/h ale jeśli to problem dla pompy to max 1,5 m3/h. Do potwierdzenia przez zbadanie jakości wody po odżelaziaczu. Nie musisz zliczać ilości załączeń na sterowniku - po prostu przelicz przy uruchomieniu częstotliwość załączeń tak aby mieć pewność że nie przekroczysz dozwolonej ilości. 3. Płukanie wodą ze zbiornika deszczówki odpada bo to zbiornik podziemny - niezbyt czysty Choć pompa jest tam mocna. Trudno, ale weź pod uwagę, że woda po płukaniu filtra będzie gorszej jakości. 4. Katalox Light wystarczy na mój poziom żelaza? Mangan też obniży? Ile tego złoża trzeba wsypać? Podobno potrzebna jest także podsypka - podpowiesz jaką i ile zastosować? Ważna poprawka - sprawdziłem mój odżelaziacz i zbiornik ma rozmiar 13x54'. Tak, potrzebna jest podsypka żwirowa. Do takiego zbiornika wsypałbym 1 worek (25 kg). Złoża wejdą 2 worki (po 28,3 litra każdy). Co do gwarancji jakości wody to raczej na to nie licz... Na pewno po tym złożu woda będzie znacznie lepsza ale nie dałbym sobie ręki uciąć za finalny efekt o jakości wody pitnej. Mając ograniczoną wydajność pompy i takie parametry wody do uzdatnienia, nie masz za dużego wyboru. Inne (bardziej "pewne" złoża wymagają regeneracji chemicznej, silniejszego płukania, itd). 5. Co do głowicy to myślałem, ze wystarczy zmienić program na taki, który nie wykorzystuje zewnętrznej chemii i rozebrać oraz wyczyścić wewnętrzne elementy. Trzeba wymienić jakieś elementy głowicy aby ja dostosować? Tak, trzeba wymienić kilka elementów, bo zmieniasz typ regeneracji i złoża. Musisz zaślepić linię zasysania regeneranta, wywalić inżektor, zmienić restryktor DLFC... to nie są duże sprawy ale trzeba je wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Art_Wroc 22.05.2024 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja Sugerowałbym ograniczyć przepływ do 1 m3/h ale jeśli to problem dla pompy to max 1,5 m3/h. Do potwierdzenia przez zbadanie jakości wody po odżelaziaczu. Nie musisz zliczać ilości załączeń na sterowniku - po prostu przelicz przy uruchomieniu częstotliwość załączeń tak aby mieć pewność że nie przekroczysz dozwolonej ilości. Trudno, ale weź pod uwagę, że woda po płukaniu filtra będzie gorszej jakości. Tak, potrzebna jest podsypka żwirowa. Do takiego zbiornika wsypałbym 1 worek (25 kg). Złoża wejdą 2 worki (po 28,3 litra każdy). Co do gwarancji jakości wody to raczej na to nie licz... Na pewno po tym złożu woda będzie znacznie lepsza ale nie dałbym sobie ręki uciąć za finalny efekt o jakości wody pitnej. Mając ograniczoną wydajność pompy i takie parametry wody do uzdatnienia, nie masz za dużego wyboru. Inne (bardziej "pewne" złoża wymagają regeneracji chemicznej, silniejszego płukania, itd). Tak, trzeba wymienić kilka elementów, bo zmieniasz typ regeneracji i złoża. Musisz zaślepić linię zasysania regeneranta, wywalić inżektor, zmienić restryktor DLFC... to nie są duże sprawy ale trzeba je wykonać. A jakie działania w takim razie proponowałbyś wdrożyć aby efekt finalny był bardziej pewny? Czy chodzi tylko o mocniejszą pompę? Czy taka o mocy 1,1kW byłaby wystarczająca (3,5 SC 3/19 230 V Omnigena - 95m / 95l/m) ? Pytam bo nie potrafię oszacować spadku ciśnienia na odżelaziaczu a stąd przepływu przy płukaniu. Jakie bardziej "pewne" złoże proponowałbyś w przypadku gdybym zainwestował w mocniejsza pompę? Wariant bez reageneranta. A może niepotrzebnie upieram się na złoże bez regeneracji... Jeśli przy zastosowaniu regeneranta będzie lepiej/dłużej/pewniej działało to może trzeba zmienić założenia Tym bardziej, że głowica jest już uzbrojona pod taką opcję. Rozebrałem ja i znalazłem wspomniane przez ciebie elementy - restryktor DLFC - mam 075 czyli 7,5 gpm (1,7 m3/h), inżektor wkręcony w downflow - kolor biały (stosowany dla butli 10" a nie 13" - pewnie aby zmniejszyć zużycie regeneranta...) Reasumując poradź proszę w którą stronę pójść: 1. Zostawić istniejącą pompę, przezbroić głowicę, wsypać Katalox-Light i liczyć, że będzie dobrze... 2. Wymienić pompę i zastosować inną "pewniejszą" żywicę bez regeneranta (jaką). 3. Wymienić pompę, zastosować "pewne" złoże wymagające regeneranta (jakie) i pamiętać o zakupie i dosypywaniu odczynnika... To oczywiście najmniej mi odpowiada. PS W głowicy rozebrałem i wyczyściłem prawie wszystko - nie mogę jedynie odkręcić głównego "bębna" - tego pod zębatką. Mam oryginalny klucz CLACK ale obawiam się, że się złamie jak przyłożę większą siłę - jakieś sugestie jak to zrobić? Dzięki za wszelkie rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 31.05.2024 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja A jakie działania w takim razie proponowałbyś wdrożyć aby efekt finalny był bardziej pewny? Czy chodzi tylko o mocniejszą pompę? Czy taka o mocy 1,1kW byłaby wystarczająca (3,5 SC 3/19 230 V Omnigena - 95m / 95l/m) ? Pytam bo nie potrafię oszacować spadku ciśnienia na odżelaziaczu a stąd przepływu przy płukaniu. Jakie bardziej "pewne" złoże proponowałbyś w przypadku gdybym zainwestował w mocniejsza pompę? Wariant bez reageneranta. A może niepotrzebnie upieram się na złoże bez regeneracji... Jeśli przy zastosowaniu regeneranta będzie lepiej/dłużej/pewniej działało to może trzeba zmienić założenia Tym bardziej, że głowica jest już uzbrojona pod taką opcję. Rozebrałem ja i znalazłem wspomniane przez ciebie elementy - restryktor DLFC - mam 075 czyli 7,5 gpm (1,7 m3/h), inżektor wkręcony w downflow - kolor biały (stosowany dla butli 10" a nie 13" - pewnie aby zmniejszyć zużycie regeneranta...) Reasumując poradź proszę w którą stronę pójść: 1. Zostawić istniejącą pompę, przezbroić głowicę, wsypać Katalox-Light i liczyć, że będzie dobrze... 2. Wymienić pompę i zastosować inną "pewniejszą" żywicę bez regeneranta (jaką). 3. Wymienić pompę, zastosować "pewne" złoże wymagające regeneranta (jakie) i pamiętać o zakupie i dosypywaniu odczynnika... To oczywiście najmniej mi odpowiada. PS W głowicy rozebrałem i wyczyściłem prawie wszystko - nie mogę jedynie odkręcić głównego "bębna" - tego pod zębatką. Mam oryginalny klucz CLACK ale obawiam się, że się złamie jak przyłożę większą siłę - jakieś sugestie jak to zrobić? Dzięki za wszelkie rady Co do przezbrajania głowicy - i tak będzie trzeba to zrobić bo to co jest nie pasuje. Śmiało odkręcaj tą zębatkę - z kluczem raczej nie połamiesz, a tam jest to co najważniejsze czyli tłok i uszczelki. Pamiętaj też o "celu" czyli praca przez kilka miesięcy w roku, więc rozwiązanie powinno być w miarę tanie i odporne na dłuższe przestoje (Greensand potrafi scementować jak go za długo nie zregenerujesz...) Żadne z tych rozwiązań nie da Ci pewności bo każde jest jakimś kompromisem. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytania Sam musisz zdecydować którą drogą pójść... co jest dla Ciebie istotniejsze, łatwiejsze do wykonania, tańsze? Ja bym chyba szedł w stronę opcji 1. bo na pewno coś się poprawi, a koszt będzie najmniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielC 03.06.2024 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca Dzień dobry,posiadam studnię od około 9 lat, od dłuższego czasu mam problem, który pojawia się w pierwszych sekundach od puszczenia wody pod prysznicem lub z węża w wannie. Początkowo gdy płynie zimna woda pojawia się zapach siarkowodoru. Po czym wszystko jest ok, po przepłukaniu węża prysznicowego oraz słuchawki wrzątkiem problem ustępuje. na jakiś czas. Problem pojawia się także w pralce. Co ciekawe, problem nie pojawia się w kuchni oraz umywalkach (są częściej używane). Wyniki badań wody:CA 11,29 mg/LFE 0,164 mg/LMG 3,453 mg/LMn 0,068 mg/L Czy mogą Państwo coś doradzić, posiadam biologiczną oczyszczalnię ścieków. Serdecznie pozdrawiam i proszę o wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 04.06.2024 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca Dzień dobry, posiadam studnię od około 9 lat, od dłuższego czasu mam problem, który pojawia się w pierwszych sekundach od puszczenia wody pod prysznicem lub z węża w wannie. Początkowo gdy płynie zimna woda pojawia się zapach siarkowodoru. Po czym wszystko jest ok, po przepłukaniu węża prysznicowego oraz słuchawki wrzątkiem problem ustępuje. na jakiś czas. Problem pojawia się także w pralce. Co ciekawe, problem nie pojawia się w kuchni oraz umywalkach (są częściej używane). Wyniki badań wody: CA 11,29 mg/L FE 0,164 mg/L MG 3,453 mg/L Mn 0,068 mg/L Czy mogą Państwo coś doradzić, posiadam biologiczną oczyszczalnię ścieków. Serdecznie pozdrawiam i proszę o wskazówki. To normalne zjawisko... albo masz w wodzie siarkowodór, albo masz w instalacji bakterie, które wytwarzają siarkowodór. Jeśli bardzo chcesz się go pozbyć to w pierwszym przypadku potrzebowałbyś zainstalować kolumnę odżelaziającą (ze złożem katalitycznym usuwającym siarkowodór) lub kolumnę węglową (przy czym trzeba będzie ten węgiel regularnie wymieniać), natomiast w drugim przypadku musiałbyś porządnie zdezynfekować całą instalację (i prawdopodobnie powtarzać tą czynność co jakiś czas, co może być problematyczne przy biologicznej oczyszczalni) i ewentualnie dać lampę UV na wejściu wody do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts