Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

W dniu 27.11.2024 o 08:50, KLARSAN napisał:

Pewny jesteś, że masz 42 dH (stopnie niemieckie)? To sporo ponad normę. Zgłosiłeś to do wodociągu?

Tak, ale to czasami tylko tyle jest nie wiem czy to ma znaczenie, ale jak są intensywniejsze deszcze to tak dużo jest. Dawno już zgłoszone do wodociągów. 

Dzisiaj sprawdzałem i jest przed zmiękczaczem 30 dH.  

W dniu 25.11.2024 o 09:29, qbek17 napisał:

Większość zmiękczaczy ma możliwość regulacji twardości wyjściowej więc możesz sobie ustawić na zero, a w razie "problemów" ze zmywaniem mydła, nieco podregulować.

No u mnie jest taka śrubka taka plastikowa „mieszacz” i tym wyregulowałem i ustawiłem 5 dH. 

2 godziny temu, mikolvj76 napisał:

Tak, ale to czasami tylko tyle jest nie wiem czy to ma znaczenie, ale jak są intensywniejsze deszcze to tak dużo jest. Dawno już zgłoszone do wodociągów. 

Dzisiaj sprawdzałem i jest przed zmiękczaczem 30 dH.  

2 godziny temu, mikolvj76 napisał:

No u mnie jest taka śrubka taka plastikowa „mieszacz” i tym wyregulowałem i ustawiłem 5 dH. 

Weź tylko pod uwagę, że ta śrubka ustawia twardość proporcjonalnie do twardości wejściowej. Czyli jeśli na wejściu ci się zmieni woda, to także na wyjściu będziesz miał inną wartość niż te ustawione 5 dH.

W dniu 30.11.2024 o 23:00, qbek17 napisał:

Weź tylko pod uwagę, że ta śrubka ustawia twardość proporcjonalnie do twardości wejściowej. Czyli jeśli na wejściu ci się zmieni woda, to także na wyjściu będziesz miał inną wartość niż te ustawione 5 dH.

No właśnie wiem, pewnie stąd mam wachania, że przez kilka dni jest 5 dH, potem jednego dnia 7 dH, a potem wraca do 5 dH. 

Jednak myślę, że to lepsze rozwiązanie niż zmiękczanie wody do 0, zwłaszcza, że jest tak wysoka twardość wejściowa. Co o tym myślisz? 

1 godzinę temu, mikolvj76 napisał:

Jednak myślę, że to lepsze rozwiązanie niż zmiękczanie wody do 0, zwłaszcza, że jest tak wysoka twardość wejściowa. Co o tym myślisz? 

Zostawienie kilku stopni przy tak wysokiej twardości wejściowej może dać jedynie efekt organoleptyczny :) Czyli jeśli Ci taka woda pasuje (nie masz efektu śliskości czy np. smak Ci odpowiada) to będzie OK.

Usunięcie ponad 30 dH twardości powoduje wprowadzenie do wody pełnej normatywnej zawartości sodu. A jeśli w wodzie surowej już trochę sodu było, to próg jest nawet niżej. Z tego powodu taka woda i tak nie spełnia normy wody pitnej więc zalecana jest odwrócona osmoza aby pić taką wodę (lub picie wody podmieszanej ale w dużo większym stopniu). Oczywiście nikt Ci nie zabroni pić czego chcesz - to tylko kwestie formalne :)

1 godzinę temu, qbek17 napisał:

Zostawienie kilku stopni przy tak wysokiej twardości wejściowej może dać jedynie efekt organoleptyczny :) Czyli jeśli Ci taka woda pasuje (nie masz efektu śliskości czy np. smak Ci odpowiada) to będzie OK.

Usunięcie ponad 30 dH twardości powoduje wprowadzenie do wody pełnej normatywnej zawartości sodu. A jeśli w wodzie surowej już trochę sodu było, to próg jest nawet niżej. Z tego powodu taka woda i tak nie spełnia normy wody pitnej więc zalecana jest odwrócona osmoza aby pić taką wodę (lub picie wody podmieszanej ale w dużo większym stopniu). Oczywiście nikt Ci nie zabroni pić czego chcesz - to tylko kwestie formalne :)

Dzięki wielkie za odpowiedź! :) O wodę w kuchni się nie martwię, bo mamy osmozę, także myślę, że tutaj woda jest w porządku.

Właśnie bardziej martwię się o wodę zmiękczoną do zera, bo naczytałem się, że szkodzi, że korozja występuje np. baterie w łazience czy ogólnie armatura,  erozja na szkle w zmywarce występuje, ciężko spłukać mydło i szampon (zostają pozostałości na ciele czy włosach), itd. Według Ciebie mogę zmiękczyć do zera przy założeniu, że tej wody nie spożywamy? Czy taka ilość sodu w wodzie po zmiękczeniu nie będzie wyrządzać szkód w domu? 

Godzinę temu, mikolvj76 napisał:

Właśnie bardziej martwię się o wodę zmiękczoną do zera, bo naczytałem się, że szkodzi, że korozja występuje np. baterie w łazience czy ogólnie armatura,  erozja na szkle w zmywarce występuje, ciężko spłukać mydło i szampon (zostają pozostałości na ciele czy włosach), itd. Według Ciebie mogę zmiękczyć do zera przy założeniu, że tej wody nie spożywamy? Czy taka ilość sodu w wodzie po zmiękczeniu nie będzie wyrządzać szkód w domu? 

Woda zmiękczona jest bardziej korozyjna niż twarda, ale to nie znaczy, że od razu Ci rozpuści armaturę... to zależy od wielu parametrów (w tym odczynu pH, chlorków, temperatury, materiałów w instalacji, itd). O erozji szkła od miękkiej wody jeszcze nie słyszałem. Sód w wodzie raczej nie jest problemem użytkowym tzn. nie daje jakichś szczególnie uciążliwych objawów - może wystąpić niewielki osad, ale będzie on łatwy do usunięcia. A jak zostawiasz te kilka stopni twardości to nadal masz trochę osadu (twardego)... Jeśli będziesz spokojniejszy to zostaw sobie te kilka stopni - decydująca jest tu raczej kwestia Twojej wygody i dobrego samopoczucia :) 

Cześć wszystkim!

Potrzebuję pomocy w interpretacji wyników i ewentualnym doborze stacji uzdatniania/odżelaziacza.

Woda do budowanego domu jednorodzinnego, docelowo na 4 osoby stale zamieszkujące. 

Woda ze studni o głębokości ok. 60 m. 

Ścieki odprowadzane do POŚ, myślałem o dodatkowej studni drenażowej na popłuczyny o pojemności 500 L z uwagi na przepuszczalny grunt (piaski).

Z góry dzięki! 

CamScanner 03-12-2024 20.56_02.jpg

CamScanner 03-12-2024 20.56_01.jpg

8 godzin temu, modrzewiak998 napisał:

Cześć wszystkim!

Potrzebuję pomocy w interpretacji wyników i ewentualnym doborze stacji uzdatniania/odżelaziacza.

Woda do budowanego domu jednorodzinnego, docelowo na 4 osoby stale zamieszkujące. 

Woda ze studni o głębokości ok. 60 m. 

Ścieki odprowadzane do POŚ, myślałem o dodatkowej studni drenażowej na popłuczyny o pojemności 500 L z uwagi na przepuszczalny grunt (piaski).

Z góry dzięki! 

Badanie bardzo ubogie, brakuje kilku ważnych parametrów w tym badania bakteriologicznego.

Opierając się na szczątkowych wynikach, mogę zasugerować stację multifunkcyjną na złożu Ecomix, o pojemności 37 litrów.

Witam. Miałbym pytanie odnośnie czyszczenia zmiękczacza z głowicą clack pallas . Kupiony rok temu , pół roku temu zaglądałem do inżektorów , były idealnie czyste . Jeżeli teraz inżektory będą czyste czy jest zaglądać do kosza w głowicy ? Czy zbiornik z solanką można zdezynfekować  roztworem kwasku cytrynowego ? Jeżeli  tak ile go sypać np na 5l wody , czy raczej jakaś chemia ?

Jeśli inżektor jest czysty, a działanie zmiękczacza prawidłowe to raczej nic się nie dzieje. Przeglądanie profilaktycznie nie zaszkodzi (jeśli wiesz jak nie uszkodzić głowicy w trakcie jej rozbierania i składania) ale chyba nie ma potrzeby robić to tak często...

W dniu 6.12.2024 o 18:48, mietek440 napisał:

Witam. Miałbym pytanie odnośnie czyszczenia zmiękczacza z głowicą clack pallas . Kupiony rok temu , pół roku temu zaglądałem do inżektorów , były idealnie czyste . Jeżeli teraz inżektory będą czyste czy jest zaglądać do kosza w głowicy ? Czy zbiornik z solanką można zdezynfekować  roztworem kwasku cytrynowego ? Jeżeli  tak ile go sypać np na 5l wody , czy raczej jakaś chemia ?

Jeżeli zmiękczacz zainstalowany jest na sieci wodociągowej i wejście wody zabezpieczone filtrem wstępnym, to nie ma konieczności przeprowadzania aż tak dużego serwisu.
Bardziej zwraca się uwagę na prawidłowe jego działanie, procesy regeneracji itd. Warto kontrolować twardość wody na wyjściu, czy jest prawidłowa.
Co do dezynfekcji, zaleciłbym zastosowanie dedykowanych środków. Ja osobiście używam środka Actiw Water na bazie kwasu podchlorawego.

Cześć, 

śledzę wątek, ale chciałbym mimo wszystko zasięgnąć porady.

Interesuje mnie zakup zmiękczacza do małej kotłowni (kompaktowy).

Woda z wodociągu - około 14 w skali niemieckiej.

rodzina 2+1 zużycie około 9m3

z tego wynika, że powinno to być około 20-22l?

Najchętniej zmiękczacz oszczędny jeśli chodzi o zużycie wody. 
Wiem, że idealnie gdy jest głowica clack i złoże lewatit, ale ja chciałbym się zmieścić w około 2000 - 3500zl jeśli warto dopłacić.

Nie potrzebuję WiFi czy innych fajerwerków, prosty sprzęt, który sam będzie działał po uruchomieniu.

Rzuciły mi się w oczy zmiękczacze z techniki wody, znajomy polecał aquaphora, ktoś odradzał viessmana a hydraulik proponował trinity slim. Rozstrzał jest spory.

Mogę prosić o polecenia?

Edytowane przez Flech
Zmiana budżetu

Rozmiar się zgadza - 20 litrowy model będzie już ze sporym zapasem. Jeśli wolałbyś zostawić kilka stopni twardości to nawet mniejszy by był OK.

W górnej części budżetu powinieneś się już zmieścić z Clackiem i Lewatitem. 

9 godzin temu, Flech napisał:

Cześć, 

śledzę wątek, ale chciałbym mimo wszystko zasięgnąć porady.

Interesuje mnie zakup zmiękczacza do małej kotłowni (kompaktowy).

Woda z wodociągu - około 14 w skali niemieckiej.

rodzina 2+1 zużycie około 9m3

z tego wynika, że powinno to być około 20-22l?

Najchętniej zmiękczacz oszczędny jeśli chodzi o zużycie wody. 
Wiem, że idealnie gdy jest głowica clack i złoże lewatit, ale ja chciałbym się zmieścić w około 2000 - 3500zl jeśli warto dopłacić.

Nie potrzebuję WiFi czy innych fajerwerków, prosty sprzęt, który sam będzie działał po uruchomieniu.

Rzuciły mi się w oczy zmiękczacze z techniki wody, znajomy polecał aquaphora, ktoś odradzał viessmana a hydraulik proponował trinity slim. Rozstrzał jest spory.

Mogę prosić o polecenia?

Twardość wody 250 mg caco3. Zakładając, że zostawisz sobie 60 mg caco3, masz do zbicie 190 mg caco3. Tutaj nawet mały zmiękczacz - Ecoperla Vita 12 będzie dobrym rozwiązaniem, bo regeneracja zajdzie co 2,84 m3 więc w zasadzie 3 razy w msc.

• Użycie soli na regenerację: 1,5 kg
  • Użycie wody na regenerację: 85 litrów

8 godzin temu, qbek17 napisał:

Rozmiar się zgadza - 20 litrowy model będzie już ze sporym zapasem. Jeśli wolałbyś zostawić kilka stopni twardości to nawet mniejszy by był OK.

W górnej części budżetu powinieneś się już zmieścić z Clackiem i Lewatitem. 

Dziękuję za odpowiedź, a czy mógłbym prosić o polecenie 2-3 egzemplarzy?

5 godzin temu, Flech napisał:

Dziękuję za odpowiedź, a czy mógłbym prosić o polecenie 2-3 egzemplarzy?

Jeżeli koniecznie potrzebujesz coś na Clacku, to na spokojnie zmieścisz się w założonym budżecie, a i nawet coś jeszcze zostanie :D
Chyba że nie przeszkadza chińczyk na "pokładzie", to już całkiem z ceną można poszaleć.

Zachęcam do kontaktu, gdzie przygotujemy konkurencyjną ofertę :)

• 3 weeks później...