Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

UZDATNIANIE WODY - doradzę w sprawie doboru urządzeń

ewoda

Recommended Posts

Znalazłem takie oferty:

1. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-3-4os-clack-d25ci-automat-usa-gwar-48m-8867732157 Clack z Purolite za 2800.

2. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-do-domu-logix-pro-32-stacja-uzdatniania-wody-programowanie-14961975967 Logix z Lewatit za 2700.

Pisaliście o zestawie Clack z Lewatit, ale do takiego zestawu chyba trzeba jeszcze dołożyć?

I która pojemność złoża jest odpowiednia?

12 godzin temu, Rumunek_ napisał:

Znalazłem takie oferty:

1. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-3-4os-clack-d25ci-automat-usa-gwar-48m-8867732157 Clack z Purolite za 2800.

2. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-do-domu-logix-pro-32-stacja-uzdatniania-wody-programowanie-14961975967 Logix z Lewatit za 2700.

Pisaliście o zestawie Clack z Lewatit, ale do takiego zestawu chyba trzeba jeszcze dołożyć?

Oba zestawy są oparte na bardzo dobrych głowicach.

Jeżeli chodzi o pojemność, to najważniejsze pytanie, jaka twardość wody oraz miesięczne zużycie, ewentualnie ilość osób.

Zakładając zostawienie 3-4 dH powinien wystarczyć rozmiar na 25 litrów złoża. Jeśli planujesz wzrost zużycia lub zmiękczenie do zera to możesz też patrzeć na modele z 30 litrami złoża.

Allegro pobiera spore prowizje więc podobny sprzęt możesz kupić taniej bezpośrednio u producenta lub w tej samej cenie nieco lepszy lub bogatszy zestaw... :)

W dniu 27.12.2024 o 21:58, Rumunek_ napisał:

Znalazłem takie oferty:

Warte to? Czy w tych pieniążkach idzie znaleźć coś lepszego?
Nowy dom, 3 osoby na stałe +3 na weekend max w odwiedzinach, 2 łazienki, kanaliza (tak wiem zrzutu nie wolno).
Na dniach podpytam o wyniki wody z komunalnika.

W dniu 28.12.2024 o 14:32, Rumunek_ napisał:

Na poprzedniej stronie było, ale powtórzę 🙂

Woda z wodociągu,

23 stopnie niemieckie,

Zużycie 9 m3 miesięcznie,

Ścieki odprowadzane do przydomowej oczyszczalni z drenażem,

W instalacji występuje miedź.

Przepraszam, nie zauważyłem.

W Państwa przypadku jak kolega wspomniał, zmiękczacz o pojemności złoża 30 litrów będzie wystarczający.
Wracając do zestawów, bardzo dobrze skomponowane, można się pokusić o Lewatit, aczkolwiek dla użytku domowego na spokojnie wystarczy Purolite. Można nawet zakupić z tańszą głowicą Made in China :D, ale jeżeli ma Pan wolną kwotę to zdecydowanie Clack.

W razie pytań zapraszam do kontaktu, to coś wymyślimy na Nowy Rok.

23 godziny temu, Nikita_Bennet napisał:

Warte to? Czy w tych pieniążkach idzie znaleźć coś lepszego?
Nowy dom, 3 osoby na stałe +3 na weekend max w odwiedzinach, 2 łazienki, kanaliza (tak wiem zrzutu nie wolno).
Na dniach podpytam o wyniki wody z komunalnika.

Zachęcam do zakupu kropelkowego testu twardości wody, bo wynik będzie najbardziej miarodajny. To co podają wodociągi, ze względu na stan techniczny rurociągów, niekiedy wynik się rozjeżdża, to co jest u klienta końcowego. A róznica 2-4 dh ma znaczenie przy doborze urządzenia.

40 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

14-15 kropelek i się odbarwia, sprawdzone w starym domu i w nowym domu przed filtrem.

a wg opisu:
8-14 °fH - woda miękka
15-21 °fH - woda średnio twarda

To przy takiej twardości wody polecę zmiękczacz o pojemności złoża min. 20 litrów o ile zużycie wody jest na poziomie 9 m3 miesięcznie. Wówczas wydajność między regeneracjami wynosi 4 m3.

Gdyby zużycie było znacznie większe niż statystyczne wartości to można jeszcze pomyśleć o urządzeniu 25 litrowym.

Co do samego urządzenia, to kwestia zaplanowanego budżetu. Można się rozglądnąć za zmiękczaczem z dobrą chińską głowicą BNT lub znacznie droższym rozwiązaniem z topową głowicą Clack lub Pentair. Za dodatkową opłatą mogą być z funkcją smart.
Ale zapewniam, że niezależnie od ceny, każde z tych urządzeń spełni swoją rolę.

Godzinę temu, prohus napisał:

To przy takiej twardości wody polecę zmiękczacz o pojemności złoża min. 20 litrów o ile zużycie wody jest na poziomie 9 m3 miesięcznie. Wówczas wydajność między regeneracjami wynosi 4 m3.

Gdyby zużycie było znacznie większe niż statystyczne wartości to można jeszcze pomyśleć o urządzeniu 25 litrowym.

Co do samego urządzenia, to kwestia zaplanowanego budżetu. Można się rozglądnąć za zmiękczaczem z dobrą chińską głowicą BNT lub znacznie droższym rozwiązaniem z topową głowicą Clack lub Pentair. Za dodatkową opłatą mogą być z funkcją smart.
Ale zapewniam, że niezależnie od ceny, każde z tych urządzeń spełni swoją rolę.

zero apek, home asistant, prostota itp, ma działać a przy montażu być bezproblemowe (np bez plastikowych króćców).
Budżet zawsze mogę podciągnąć jeżeli będzie warto tylko tutaj myślałem że woda jest "twardsza". W przyszłym tygodniu wybiorę się do wodociągów podpytać o kwity z badań. 

4 minuty temu, Nikita_Bennet napisał:

TITRANT, pożyczona fiolka od znajomego, tak z ciekawości i wyszło co opisałem wyżej. 

Jeśli to taki sam tester jak np. tutaj: https://www.woda.com.pl/p971,titrant-profesjonalny-tester-twardosci-ogolnej-wody.html 

To skala jest nieco inna:

0-4 dH - woda bardzo miękka
5-8 dH - woda miękka
9-12 dH - woda średnio twarda
13-18 dH - woda twarda
19 i wyżej dH - woda bardzo twarda

Twoje 15 stopni jest już w zakresie wody twardej.

I -na taką twardość powinien wystarczyć model z 20 litrami złoża.

13 minut temu, Nikita_Bennet napisał:

zero apek, home asistant, prostota itp, ma działać a przy montażu być bezproblemowe (np bez plastikowych króćców).
Budżet zawsze mogę podciągnąć jeżeli będzie warto tylko tutaj myślałem że woda jest "twardsza". W przyszłym tygodniu wybiorę się do wodociągów podpytać o kwity z badań. 

Jak ma być proste, ale solidne to zobacz Pentair Riversoft 15/30. Jak 15 st w skali niemieckiej to rozważ wersję 30. Prosta konstrukcja do granic możliwości.