Rumunek_ 27.12.2024 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 Znalazłem takie oferty: 1. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-3-4os-clack-d25ci-automat-usa-gwar-48m-8867732157 Clack z Purolite za 2800. 2. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-do-domu-logix-pro-32-stacja-uzdatniania-wody-programowanie-14961975967 Logix z Lewatit za 2700. Pisaliście o zestawie Clack z Lewatit, ale do takiego zestawu chyba trzeba jeszcze dołożyć? I która pojemność złoża jest odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 28.12.2024 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 12 godzin temu, Rumunek_ napisał: Znalazłem takie oferty: 1. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-3-4os-clack-d25ci-automat-usa-gwar-48m-8867732157 Clack z Purolite za 2800. 2. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-do-domu-logix-pro-32-stacja-uzdatniania-wody-programowanie-14961975967 Logix z Lewatit za 2700. Pisaliście o zestawie Clack z Lewatit, ale do takiego zestawu chyba trzeba jeszcze dołożyć? I która pojemność złoża jest odpowiednia? Oba zestawy są oparte na bardzo dobrych głowicach. Jeżeli chodzi o pojemność, to najważniejsze pytanie, jaka twardość wody oraz miesięczne zużycie, ewentualnie ilość osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rumunek_ 28.12.2024 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Na poprzedniej stronie było, ale powtórzę 🙂 Woda z wodociągu, 23 stopnie niemieckie, Zużycie 9 m3 miesięcznie, Ścieki odprowadzane do przydomowej oczyszczalni z drenażem, W instalacji występuje miedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 28.12.2024 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Zakładając zostawienie 3-4 dH powinien wystarczyć rozmiar na 25 litrów złoża. Jeśli planujesz wzrost zużycia lub zmiękczenie do zera to możesz też patrzeć na modele z 30 litrami złoża. Allegro pobiera spore prowizje więc podobny sprzęt możesz kupić taniej bezpośrednio u producenta lub w tej samej cenie nieco lepszy lub bogatszy zestaw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita_Bennet 29.12.2024 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 W dniu 27.12.2024 o 21:58, Rumunek_ napisał: Znalazłem takie oferty: 1. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-3-4os-clack-d25ci-automat-usa-gwar-48m-8867732157 Clack z Purolite za 2800. 2. https://allegro.pl/oferta/zmiekczacz-wody-do-domu-logix-pro-32-stacja-uzdatniania-wody-programowanie-14961975967 Logix z Lewatit za 2700. Pisaliście o zestawie Clack z Lewatit, ale do takiego zestawu chyba trzeba jeszcze dołożyć? I która pojemność złoża jest odpowiednia? Warte to? Czy w tych pieniążkach idzie znaleźć coś lepszego? Nowy dom, 3 osoby na stałe +3 na weekend max w odwiedzinach, 2 łazienki, kanaliza (tak wiem zrzutu nie wolno). Na dniach podpytam o wyniki wody z komunalnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 30.12.2024 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 19 godzin temu, Nikita_Bennet napisał: Warte to? To zależy czy pasuje do Twojej wody i zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 30.12.2024 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 W dniu 28.12.2024 o 14:32, Rumunek_ napisał: Na poprzedniej stronie było, ale powtórzę 🙂 Woda z wodociągu, 23 stopnie niemieckie, Zużycie 9 m3 miesięcznie, Ścieki odprowadzane do przydomowej oczyszczalni z drenażem, W instalacji występuje miedź. Przepraszam, nie zauważyłem. W Państwa przypadku jak kolega wspomniał, zmiękczacz o pojemności złoża 30 litrów będzie wystarczający. Wracając do zestawów, bardzo dobrze skomponowane, można się pokusić o Lewatit, aczkolwiek dla użytku domowego na spokojnie wystarczy Purolite. Można nawet zakupić z tańszą głowicą Made in China , ale jeżeli ma Pan wolną kwotę to zdecydowanie Clack. W razie pytań zapraszam do kontaktu, to coś wymyślimy na Nowy Rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 30.12.2024 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 23 godziny temu, Nikita_Bennet napisał: Warte to? Czy w tych pieniążkach idzie znaleźć coś lepszego? Nowy dom, 3 osoby na stałe +3 na weekend max w odwiedzinach, 2 łazienki, kanaliza (tak wiem zrzutu nie wolno). Na dniach podpytam o wyniki wody z komunalnika. Zachęcam do zakupu kropelkowego testu twardości wody, bo wynik będzie najbardziej miarodajny. To co podają wodociągi, ze względu na stan techniczny rurociągów, niekiedy wynik się rozjeżdża, to co jest u klienta końcowego. A róznica 2-4 dh ma znaczenie przy doborze urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita_Bennet 02.01.2025 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 godzin temu 14-15 kropelek i się odbarwia, sprawdzone w starym domu i w nowym domu przed filtrem. a wg opisu: 8-14 °fH - woda miękka 15-21 °fH - woda średnio twarda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prohus 02.01.2025 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 godzin temu 40 minut temu, Nikita_Bennet napisał: 14-15 kropelek i się odbarwia, sprawdzone w starym domu i w nowym domu przed filtrem. a wg opisu: 8-14 °fH - woda miękka 15-21 °fH - woda średnio twarda To przy takiej twardości wody polecę zmiękczacz o pojemności złoża min. 20 litrów o ile zużycie wody jest na poziomie 9 m3 miesięcznie. Wówczas wydajność między regeneracjami wynosi 4 m3. Gdyby zużycie było znacznie większe niż statystyczne wartości to można jeszcze pomyśleć o urządzeniu 25 litrowym. Co do samego urządzenia, to kwestia zaplanowanego budżetu. Można się rozglądnąć za zmiękczaczem z dobrą chińską głowicą BNT lub znacznie droższym rozwiązaniem z topową głowicą Clack lub Pentair. Za dodatkową opłatą mogą być z funkcją smart. Ale zapewniam, że niezależnie od ceny, każde z tych urządzeń spełni swoją rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.01.2025 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 godzin temu 48 minut temu, Nikita_Bennet napisał: 14-15 kropelek Sprawdź w jakiej jednostce masz tester - zazwyczaj jest to skala niemiecka (dH), a to co podałeś poniżej jest w skali francuskiej (fH). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita_Bennet 02.01.2025 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 godzin temu TITRANT, pożyczona fiolka od znajomego, tak z ciekawości i wyszło co opisałem wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikita_Bennet 02.01.2025 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 godzin temu Godzinę temu, prohus napisał: To przy takiej twardości wody polecę zmiękczacz o pojemności złoża min. 20 litrów o ile zużycie wody jest na poziomie 9 m3 miesięcznie. Wówczas wydajność między regeneracjami wynosi 4 m3. Gdyby zużycie było znacznie większe niż statystyczne wartości to można jeszcze pomyśleć o urządzeniu 25 litrowym. Co do samego urządzenia, to kwestia zaplanowanego budżetu. Można się rozglądnąć za zmiękczaczem z dobrą chińską głowicą BNT lub znacznie droższym rozwiązaniem z topową głowicą Clack lub Pentair. Za dodatkową opłatą mogą być z funkcją smart. Ale zapewniam, że niezależnie od ceny, każde z tych urządzeń spełni swoją rolę. zero apek, home asistant, prostota itp, ma działać a przy montażu być bezproblemowe (np bez plastikowych króćców). Budżet zawsze mogę podciągnąć jeżeli będzie warto tylko tutaj myślałem że woda jest "twardsza". W przyszłym tygodniu wybiorę się do wodociągów podpytać o kwity z badań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 02.01.2025 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 godzin temu 4 minuty temu, Nikita_Bennet napisał: TITRANT, pożyczona fiolka od znajomego, tak z ciekawości i wyszło co opisałem wyżej. Jeśli to taki sam tester jak np. tutaj: https://www.woda.com.pl/p971,titrant-profesjonalny-tester-twardosci-ogolnej-wody.html To skala jest nieco inna: 0-4 dH - woda bardzo miękka 5-8 dH - woda miękka 9-12 dH - woda średnio twarda 13-18 dH - woda twarda 19 i wyżej dH - woda bardzo twarda Twoje 15 stopni jest już w zakresie wody twardej. I -na taką twardość powinien wystarczyć model z 20 litrami złoża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 02.01.2025 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 godzin temu 13 minut temu, Nikita_Bennet napisał: zero apek, home asistant, prostota itp, ma działać a przy montażu być bezproblemowe (np bez plastikowych króćców). Budżet zawsze mogę podciągnąć jeżeli będzie warto tylko tutaj myślałem że woda jest "twardsza". W przyszłym tygodniu wybiorę się do wodociągów podpytać o kwity z badań. Jak ma być proste, ale solidne to zobacz Pentair Riversoft 15/30. Jak 15 st w skali niemieckiej to rozważ wersję 30. Prosta konstrukcja do granic możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts