Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

45 minut temu, prohus napisał:

No jak ?
Bierze się butlę, zasypuje złożem, przykręca się chińczyka, jeszcze firmowa naklejeczka i pach cena x500% :D 
Ot... cała tajemnica.

Cena w Salonie Firmowym Viessmann to 1.999 zł (promocja) a normalnie to 2.300-2.400 zł więc dużo taniej niż AQUAHOME.

Chyba bardzo tanio??

12 godzin temu, d7d napisał:

Naklejka z tyłu zmiękczacza ma taką treść:
...
Made in Poland
Wyprodukowano dla ...
przez ...

Ciekawe jak wygląda proces produkcji...

Cała magia "produkcji"... żaden "producent zmiękczacza" nie produkuje fizycznie komponentów, a tylko je ze sobą składa. W ten sposób chińska głowica, zbiornik, wężyki, złoże stają się "polskim produktem". A do tego "przez kogoś dla kogoś" oznacza tylko tyle, że Viessmann nie ma z tym urządzeniem wiele wspólnego. 

29 minut temu, qbek17 napisał:

Cała magia "produkcji"... żaden "producent zmiękczacza" nie produkuje fizycznie komponentów, a tylko je ze sobą składa. W ten sposób chińska głowica, zbiornik, wężyki, złoże stają się "polskim produktem". A do tego "przez kogoś dla kogoś" oznacza tylko tyle, że Viessmann nie ma z tym urządzeniem wiele wspólnego. 

Ale klienci nadal wolą kupić produkt Viessmanna, BWT itd, niż zmiękczacz "no name", bo ciągle wierzą w magię firmowej naklejki.
Ani to lepsze, ani gorsze, ale przynajmniej troszkę kasy wpadnie za odbiory i serwisy gwarancyjne :p 

W dniu 7.04.2025 o 21:10, panzpolski napisał:

Dzień dobry poszukuje systemu zmiękczającego wodę do domu dla 3-4 osób. Budynek nowy więc nie jestem w stanie określi zużycia wody. Poszukuje czegoś do  2000-2500zł.

pH - 7,5
Chlor 0,07 mg/l
Magnez (Mg) 21,1 mg/l
Żelazo <60 ug/l
Mangan (Mn) 4,2 ug/l
Siarczany 86,9mg/l
Chlorki 41,5mg/l
Twardość ogólna mgCaCO3/l 433

Możesz rozważyć Ecoperla Toro 35 dla takiej twardości wody.

Hej!

poprosiłbym o poradę w kwestii doboru stacji oczyszczania wody dla gospodarstwa domowego docelowo liczącego 4 osoby. Twardość wody zmierzona testem kropelkowym to 15 °dH. Jest to woda wodociągowa jeśli ma to znaczenie.

Modele, które zostały mi polecone przez znajomego hydraulika oraz innego znajomego to:

https://aqua-soft.com.pl/aqua-eco-slim-20k-przeplyw-1-2m3-h.html

https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-ecowater-comfort-300-p-1315.html

Widzę, że rozstrzał cenowy jest spory i zastanawiam się, czy warto dopłacać do tego drugiego modelu?
A może oba są "średnie" i proponujecie całkiem inny produkt?

Wszelkie porady i wyjaśnienia mile widziane.

Edytowane przez mtweeman
23 godziny temu, mtweeman napisał:

Hej!

poprosiłbym o poradę w kwestii doboru stacji oczyszczania wody dla gospodarstwa domowego docelowo liczącego 4 osoby. Twardość wody zmierzona testem kropelkowym to 15 °dH. Jest to woda wodociągowa jeśli ma to znaczenie.

Modele, które zostały mi polecone przez znajomego hydraulika oraz innego znajomego to:

https://aqua-soft.com.pl/aqua-eco-slim-20k-przeplyw-1-2m3-h.html

https://sklep.osmoza.pl/zmiekczacz-wody-ecowater-comfort-300-p-1315.html

Widzę, że rozstrzał cenowy jest spory i zastanawiam się, czy warto dopłacać do tego drugiego modelu?
A może oba są "średnie" i proponujecie całkiem inny produkt?

Wszelkie porady i wyjaśnienia mile widziane.

Celowałbym raczej w zmiękczacz wody o pojemności złoża min. 25 litrów, przyjmując zmiękczanie do 0 dH.
Jeżeli chcesz coś taniego, to raczej szukałbym na głowicy BNT, jeden z lepszych chińczyków.
Jak coś topowego, to zestaw ze złożem monosferycznym oraz na głowicy Clack.
W każdym bądź razie, niezależnie od ceny urządzenia, zasada wymiany jonowej będzie dokładnie taka sama.

• Thanks 1
W dniu 21.04.2025 o 08:39, prohus napisał:

Celowałbym raczej w zmiękczacz wody o pojemności złoża min. 25 litrów, przyjmując zmiękczanie do 0 dH.
Jeżeli chcesz coś taniego, to raczej szukałbym na głowicy BNT, jeden z lepszych chińczyków.
Jak coś topowego, to zestaw ze złożem monosferycznym oraz na głowicy Clack.
W każdym bądź razie, niezależnie od ceny urządzenia, zasada wymiany jonowej będzie dokładnie taka sama.

Gdzieś wyczytałem, że tak czy inaczej twardość ustawia się na urządzeniu na 3,5°dH, żeby woda spełniała normy wody pitnej. Czy zatem 25 litrów złoża jest konieczne przy tej liczbie osób? Staram się zrozumieć skąd się to bierze :)

Generalnie celować będę w coś topowego, ze złożem monosferycznym. Widziałem jednostki z głowicą Clack, ale zwykle są to urządzenia dwuczęściowe. Nie mogę za bardzo znaleźć informacji o tym, od kiedy warto pójść w takie rozwiązanie. Może coś podpowiesz?

W dniu 23.04.2025 o 23:23, mtweeman napisał:

Gdzieś wyczytałem, że tak czy inaczej twardość ustawia się na urządzeniu na 3,5°dH, żeby woda spełniała normy wody pitnej. Czy zatem 25 litrów złoża jest konieczne przy tej liczbie osób? Staram się zrozumieć skąd się to bierze :)

Poza samą pojemnością jonowymienną należy wziąć pod uwagę wydajność chwilową... przy 20 litrach złoża to ok 1 m3/h (czyli 16 l/min), a przy 25 litrach już 1,25 m3/h (prawie 21 l/min).

Jeden otwarty kran/punkt to jakieś 6-9 l/min, a przy 4 osobach w domu, takich punktów pracujących równocześnie możesz mieć więcej niż 2... (pralka, zmywarka, WC, prysznic, wanna, bidet, zlew, umywalka, itp...)

A twardość możesz ustawić na ile chcesz - jeśli chcesz mieć "wodę pitną" to może być te 3-4 dH, a jak chcesz zupełnie miękką to też nikt Ci nie zabroni.  

W dniu 23.04.2025 o 23:23, mtweeman napisał:

Generalnie celować będę w coś topowego, ze złożem monosferycznym. Widziałem jednostki z głowicą Clack, ale zwykle są to urządzenia dwuczęściowe. Nie mogę za bardzo znaleźć informacji o tym, od kiedy warto pójść w takie rozwiązanie. Może coś podpowiesz?

Urządzenia jedno- lub dwuczęściowe to w domowych warunkach zazwyczaj wybór, a nie konieczność (dopóki nie potrzebujesz więcej niż 30 litrów żywicy jonowymiennej). 

Moim zdaniem dwuczęściowe urządzenia są łatwiejsze w eksploatacji, a jednoczęściowe zazwyczaj są "ładniejsze" - wybór należy do Ciebie :)

@qbek17, serdeczne dzięki za odpowiedź! Bardzo rozjaśniłeś mi temat.

W dniu 24.04.2025 o 23:52, qbek17 napisał:

Poza samą pojemnością jonowymienną należy wziąć pod uwagę wydajność chwilową... przy 20 litrach złoża to ok 1 m3/h (czyli 16 l/min), a przy 25 litrach już 1,25 m3/h (prawie 21 l/min).

Jeden otwarty kran/punkt to jakieś 6-9 l/min, a przy 4 osobach w domu, takich punktów pracujących równocześnie możesz mieć więcej niż 2... (pralka, zmywarka, WC, prysznic, wanna, bidet, zlew, umywalka, itp...)

To faktycznie mocny argument przemawiający za większą objętością złoża. U mnie 2x deszczownica po ~11 l/min, krany, urządzenia itp., więc tak jak mówisz większe się może przydać.

A twardość możesz ustawić na ile chcesz - jeśli chcesz mieć "wodę pitną" to może być te 3-4 dH, a jak chcesz zupełnie miękką to też nikt Ci nie zabroni.  

Z zejściem do 0°dH czytałem chyba gdzieś, że nie powinno się w instalacjach posiadających miedź. Dom jest nowy, ale nie mam pojęcia czego instalator hydrauliki użył i czy była tam miedź. Czy stosowanie miedzi w instalacji to raczej relikt przeszłości?

Urządzenia jedno- lub dwuczęściowe to w domowych warunkach zazwyczaj wybór, a nie konieczność (dopóki nie potrzebujesz więcej niż 30 litrów żywicy jonowymiennej). 

Moim zdaniem dwuczęściowe urządzenia są łatwiejsze w eksploatacji, a jednoczęściowe zazwyczaj są "ładniejsze" - wybór należy do Ciebie :)

Czy w przypadku EcoWatera Comfort 300 (https://filtrdodomu.pl/woda/zmiekczacze/ecowater-comfort-300) a Clack Pallas WS1CK (https://niezawodni.net.pl/pl/products/dwuczesciowy-zmiekczacz-25l-clack-ws1ck-pallas-pl-186.html) jest widoczna różnica w bezobsługowości? Chciałbym uniknąć ciągłej konieczności zmiany parametrów, itp. Znajomy posiada EcoWater Comfort 300 i właściwie poza uzupełnianiem soli nie pamięta o urządzeniu.

Finalnie, myślę, że wybór padnie na EcoWater Comfort 400 (1,8 m3/h = 30 l/min) lub Clack WS1CK Pallas 25 L (2,2 m3/h ~= 36,7 l/min) - czytałem wiele pozytywnych opinii na temat każdego z nich. Zapomniałem jeszcze dodać, że poza 4 osobami w domu jest niewielki browar... pobór ok. 175 l/sesję. Historycznie takich sesji było w miesiącu maksymalnie 4. Czy warto wówczas brać np. Clacka 30 L?

Edytowane przez mtweeman

Jaka jest zalecana twardość wody?

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) woda przeznaczona do picia powinna mieć twardość mieszczącą się w zakresie 50-500 mg CaCO3/l. W związku z tym, idealna twardość wody, która będzie spełniała normy i jednocześnie nie będzie powodowała kłopotów z niechcianym kamieniem kotłowymi powinna być utrzymywana w dolnej granicy, czyli. 3-6 stopni w skali niemieckiej (mniej więcej 50-100 mg CaCO3/l. Taka woda będzie miękka, ale niewielka ilość jonów wapnia i magnezu nie będzie powodować widocznego wytracania białych osadów.

https://www.filtry-wody.pl/poradnik/jaka-powinna-byc-twardosc-wody-w-domu-art50/

Dla sprzętu AGD woda o twardości 0°dh nie jest korzystna.

W dniu 26.04.2025 o 09:17, mtweeman napisał:

Finalnie, myślę, że wybór padnie na EcoWater Comfort 400 (1,8 m3/h = 30 l/min) lub Clack WS1CK Pallas 25 L (2,2 m3/h ~= 36,7 l/min) - czytałem wiele pozytywnych opinii na temat każdego z nich. Zapomniałem jeszcze dodać, że poza 4 osobami w domu jest niewielki browar... pobór ok. 175 l/sesję. Historycznie takich sesji było w miesiącu maksymalnie 4. Czy warto wówczas brać np. Clacka 30 L?

Ecowater ma 17,5 litra złoża... Ten model z Clackiem ma 25 litrów. Moim zdaniem to spora różnica. A deklarowane przepływy maksymalne to deklaracje... nie uwzględniają spadku ciśnienia, długości takiego chwilowego przepływu, itd

Co do tych sesji w browarze to dopóki pobór tych 175 litrów wody nie będzie zbyt szybki to nie ma to dla zmiękczacza żadnego znaczenia (za to myślę, że może to mieć spory wpływ na smak tej wody/piwa).

W dniu 26.04.2025 o 09:17, mtweeman napisał:

Zapomniałem jeszcze dodać, że poza 4 osobami w domu jest niewielki browar... pobór ok. 175 l/sesję. Historycznie takich sesji było w miesiącu maksymalnie 4. Czy warto wówczas brać np. Clacka 30 L?

To nie wiem czy w tej sytuacji nie warto by było się zastanowić co do systemu RO. Z pewnością miałoby to znaczenie na końcowy smak produktu.

2 godziny temu, prohus napisał:

To nie wiem czy w tej sytuacji nie warto by było się zastanowić co do systemu RO. Z pewnością miałoby to znaczenie na końcowy smak produktu.

Jeśli chodzi o browary to woda po osmozie nie jest raczej praktykowana... ale to może kwestia skali.  

3 godziny temu, qbek17 napisał:

Jeśli chodzi o browary to woda po osmozie nie jest raczej praktykowana... ale to może kwestia skali.  

Myślę, że sama osoba zainteresowana powinna się wypowiedzieć. Jeżeli nie filtracja wody na membranie osmotycznej, to może z zastosowaniem membrany półprzepuszczalnej ? Zachowa wszystkie minerały, a oczyści wodę z bakterii, pestycydów i innych niepożądanych składników z zachowaniem cennych minerałów.

7 godzin temu, prohus napisał:

Myślę, że sama osoba zainteresowana powinna się wypowiedzieć.

Myślę, że każdy może się wypowiedzieć :) Ja wyrażam swoją opinię w odpowiedzi na Twój post... na podstawie swoich doświadczeń. A te są takie, że w produkcji piwa nie chodzi tylko o jak najlepsze oczyszczenie wody, a raczej zachowanie jej unikalnych, lokalnych właściwości smakowych. 

mtweeman wspominał, że jest to woda wodociągowa więc nie powinna zawierać żadnych bakterii czy pestycydów. Jeśli ma być to woda do warzenia piwa to ja bym ją brał po filtracji wstępnej (mechanicznej) ale jeszcze przed zmiękczaczem, a w kwestii usunięcia chloru i ewentualnej poprawy smaku, to wydaje mi się, że filtracja na węglu aktywowanym wystarczy.

8 godzin temu, qbek17 napisał:

Myślę, że każdy może się wypowiedzieć :) Ja wyrażam swoją opinię w odpowiedzi na Twój post... na podstawie swoich doświadczeń.

Może źle ująłem zdanie, ale nie miałem na myśli, że nikt nie ma prawa się wypowiedzieć poza samym zainteresowanym :p 
Każda branża produkcyjna ma swoje wymagania, wytyczne itd, w browarnictwie nie mam doświadczenia, ale np. dużo działam w obrębie rolnictwa. I np. ostatnio się spotkałem z sytuacją, że w szklarni hydroponicznej stosują wodę po osmozie, ponieważ wiele składników zawartych w wodzie jest mocno niepożądanych, a w szczególności sód. I tu jest problem, jak regenerować kolumny zmiękczające bez użycia soli.
Panie podpowiesz ? Bo Ja już wiem :p 

Odpowiem zbiorczo w tym poście na różne kwestie poruszane przez poprzedników.

Zdecydowałem się finalnie na https://niezawodni.net.pl/pl/products/dwuczesciowy-zmiekczacz-wody-30l-clack-ws1ck-pallas-pl-187.html w ostatnią niedzielę, żeby zdążyć przed majówką z zamówieniem. Przekonały mnie Wasze wypowiedzi i dalsza lektura forum (Clack i złoże Lewatit przewijają się na każdym kroku). Pisałem też z obsługą sklepu na różne wyżej wymienione kwestie, które potwierdzili. Wydają się kontaktowi, co jest na plus w razie problemów.

Browar faktycznie nie pobiera tej wody w dużym natężeniu, to raczej całościowa objętość pobierana w czasie jednej sesji warzenia piwa.

Jeśli chodzi o profil smakowy piwa to prawda leży gdzieś pośrodku między Waszymi wypowiedziami. Historycznie, ze względu na twardość lokalnej wody browary specjalizowały się w piwach, które lepiej sprawdzają się na danym jej rodzaju właśnie ze względu na obecność wapnia, siarczanów, itp. Chcąc odzwierciedlić dany styl piwny praktykuje się odwróconą osmozę i profil smakowy buduje od zera dodając różne minerały, zakwaszając wodę, itp. Da się to bez problemy wyczuć w finalnym produkcie dla wprawnego podniebienia.

Właściwie filtr odwróconej osmozy będzie kolejnym wyborem, który mnie niedługo czeka. Nie sprawdzałem, czy na forum jest dedykowany wątek, ale chętnie dowiem się czegoś w temacie i usłyszę opinie bardziej zorientowanych forumowiczów.

Dzięki za wszelką pomoc w wyborze zmiękczacza :) Była nieoceniona.

Cześć, znajomi mają studnie głębinową I szukają czegoś co poprawi im wodę. Woda ma mocny zapach żelaza (ja tak to odbieram). Jakiś czas temu robili badanie wody - wyniki załączam. Co można zamontować żeby poprawić wodę i być pewnym jej jakości?

U siebie używam ultrafiltry plus zmiękczacz, kupione dzięki waszym radom i jestem zadowolony, ale ja mam wodę z wodociągu.

Messenger_creation_20CBB2E1-16EF-4166-8D14-283D375627C6.jpeg

13 godzin temu, Ifek napisał:

Cześć, znajomi mają studnie głębinową I szukają czegoś co poprawi im wodę. Woda ma mocny zapach żelaza (ja tak to odbieram). Jakiś czas temu robili badanie wody - wyniki załączam. Co można zamontować żeby poprawić wodę i być pewnym jej jakości?

Z tych badań wynika raczej przekroczenie jonu amonowego niż żelaza... zapewne mają już jakiś układ hydrauliczny, ale przydałoby się solidne napowietrzanie tej wody. A jeśli już filtry to do takiej wody polecałbym Crystal Right 100 (koniecznie z celą chlorującą bo inaczej nie zregenerujesz pojemności na jon amonowy).

W dniu 29.04.2025 o 22:07, mtweeman napisał:

Odpowiem zbiorczo w tym poście na różne kwestie poruszane przez poprzedników.

Zdecydowałem się finalnie na https://niezawodni.net.pl/pl/products/dwuczesciowy-zmiekczacz-wody-30l-clack-ws1ck-pallas-pl-187.html w ostatnią niedzielę, żeby zdążyć przed majówką z zamówieniem. Przekonały mnie Wasze wypowiedzi i dalsza lektura forum (Clack i złoże Lewatit przewijają się na każdym kroku). Pisałem też z obsługą sklepu na różne wyżej wymienione kwestie, które potwierdzili. Wydają się kontaktowi, co jest na plus w razie problemów.

Browar faktycznie nie pobiera tej wody w dużym natężeniu, to raczej całościowa objętość pobierana w czasie jednej sesji warzenia piwa.

Jeśli chodzi o profil smakowy piwa to prawda leży gdzieś pośrodku między Waszymi wypowiedziami. Historycznie, ze względu na twardość lokalnej wody browary specjalizowały się w piwach, które lepiej sprawdzają się na danym jej rodzaju właśnie ze względu na obecność wapnia, siarczanów, itp. Chcąc odzwierciedlić dany styl piwny praktykuje się odwróconą osmozę i profil smakowy buduje od zera dodając różne minerały, zakwaszając wodę, itp. Da się to bez problemy wyczuć w finalnym produkcie dla wprawnego podniebienia.

Właściwie filtr odwróconej osmozy będzie kolejnym wyborem, który mnie niedługo czeka. Nie sprawdzałem, czy na forum jest dedykowany wątek, ale chętnie dowiem się czegoś w temacie i usłyszę opinie bardziej zorientowanych forumowiczów.

Dzięki za wszelką pomoc w wyborze zmiękczacza :) Była nieoceniona.

Doskonały wybór.

Na piwie znam się tyle co nic :D No może poza degustacją lekkich jasnych lub smakowych. 

A tak poważnie, chętnie podejmiemy temat doboru odpowiedniego rozwiązania filtracji wody w celu wykorzystania w browarnictwie, bo wydaje się bardzo ciekawy.
Jakie jest zapotrzebowanie wody na min. w ciągu jednej sesji ?